True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

YES ik ben! - Alle afleveringen
YES ik ben!
YES ik ben!: Het placebo-effect

Kunnen gedachten je gezondheid beïnvloeden? Placebo's blijken te werken. Er zijn zelfs diverse trainingen gebaseerd op de idee dat wie zijn eigen gedachten verandert, de wereld om zich heen ook ziet opfleuren. Wat zegt de medische wetenschap hierover? Stine Jensen woont in de Verenigde Staten een 'faith healing' bij en onderzoekt de krachten die de wereld van 'prosperity evangelism' bijzonder maken. Kan ze zo misschien zelf van haar migraine af komen? Wetenschapsjournalist Erik Vance vergelijkt het placebo-effect met de virtual reality-bril. Je weet dat je niet in een achtbaan zit, maar toch word je misselijk. Schrijver en ras-scepticus Barbara Ehrenreich bestrijdt de gedachte dat als je maar positief denkt, je je ziekte kunt overwinnen.YES ik ben!
YES ik ben!: De kracht van het woord

Kan taal de wereld beïnvloeden en zelfs verbeteren? Iedere generatie heeft een eigen charismatische spreker die in staat is met woorden het wereldbeeld te beïnvloeden en het idee te geven: het wordt beter. Hoe brengen deze getalenteerde sprekers die boodschap? Stine Jensen reist af naar Californië waar de zoon van de Brits-Amerikaanse filosoof Alan Watts zijn vaders nalatenschap nieuw leven inblaast. Met Ben Rhodes, de speechschrijver van Obama, bekijkt Stine beroemde toespraken en analyseert de kracht van een positieve speech. Bij een bezoek aan de Mountain House High School 'for speech en debate' ervaart ze hoe die kracht werkt. Ten slotte denkt ze met de befaamde linguïst George Lakhoff na over de vraag of woorden de wereld ook écht kunnen veranderen. Zijn opvatting is dat taal niet de werkelijkheid weergeeft, maar deze creëert en beïnvloedt.