True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Pointer - Alle afleveringen
Pointer
Pointer: Afl. 10

Gaat nog één keer de gasboor de bodem van de Waddenzee in? De Nederlandse Aardolie Maatschappij diende 9 jaar geleden een vergunningsaanvraag in voor het gasveld voor de kust van het dorp Ternaard. Drie kabinetten verder is nog steeds niet besloten of het project door kan gaan. Vorige week werd de beslissing opnieuw uitgesteld. Waarom duurt dit zo lang? Nederland moet van het gas af en de risico's voor de natuur zijn groot. Hoe weten we zeker dat er geen blijvende schade wordt aangericht aan het UNESCO-werelderfgoed? Het kabinet wil niet meer en de gemeente, het waterschap en de provincie zijn ook tegen. Waar wacht de staatssecretaris nog op?



Pointer
Pointer: Afl. 9

Tienduizenden voedselreclames krijgen we jaarlijks op ons afgevuurd: KFC als kerstmaaltijd op tv, Snickersrepen in onlinevideo's en Coca-Cola op reclameborden. Zeker driekwart van al die voedselreclames gaat over ongezond eten; producenten besteden er jaarlijks meer dan een miljard euro aan. Ondertussen zijn er al 2,6 miljoen Nederlanders obees en tuigt de overheid het ene na het andere leefstijlprogramma op. De roep om een reclameverbod -net als bij tabak- wordt inmiddels steeds groter, want: maakt al die verleiding gezond leven niet veel moeilijker voor kwetsbaren? Wíe zijn eigenlijk de grootste reclamemakers en willen ze ermee stoppen?



Pointer
Pointer: Afl. 8

Er staan minstens 45.000 advertenties online waarin Oost-Europese sekswerkers naar het buitenland, waaronder Nederland, worden gelokt. Wat gaat er precies schuil achter deze advertenties? Journalisten onderzochten het afgelopen jaar in een internationaal onderzoeksteam hoe deze sekswerkers slachtoffer kunnen worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Deze digitale manier van onderzoeken is ook een werkwijze die de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie willen toepassen, omdat de achterliggende criminele netwerken met de huidige aanpak buiten schot blijven.



Pointer
Pointer: Afl. 7

Straten die blank staan en kelders onderwater: in grote delen van Nederland komt wateroverlast steeds vaker voor. Zo kregen tienduizenden huishoudens in Limburg in 2021 te maken met een verwoestende overstroming. Huizen liepen vol water en alleen al in de stad Valkenburg liepen 2300 huizen schade op en waren 700 woningen tijdelijk onbewoonbaar. Ruim tweeënhalf jaar na de ramp gaan wij in Limburg in gesprek met bewoners en bestuurders. Worden er voldoende maatregelen genomen om een overstroming in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen?



Pointer
Pointer: Afl. 6

Zo'n 900.000 mensen worden tijdens hun werk blootgesteld aan schadelijk geluid. En dat kan bijvoorbeeld leiden tot een piep in je oor, overgevoeligheid voor geluid of gehoorverlies. Soms komt dat door een harde knal, zoals bij politieagent Raya, die een vuurwerkbom naar haar hoofd kreeg gegooid. Veel vaker ontstaat gehoorschade echter geleidelijk, door een langdurige blootstelling aan net iets te hard geluid. Zo vertelt badmeester Jack dat hij vermoedt dat zijn gehoorverlies is ontstaan door al die uren in een galmend zwembad. Wat kunnen werkgevers doen om de risico's op gehoorklachten te voorkomen? En doen ze wel genoeg?



Pointer
Pointer: Afl. 5

Duizenden huurders zitten knel deze winter. Hun huizen zijn slecht geïsoleerd, soms met alleen maar enkelglas in de ramen, waardoor bewoners moeten kiezen: of hoge stookkosten of met truien over elkaar strijden tegen vocht, schimmel en tocht. De overheid zegt dat verhuurders huizen moeten verbeteren, woningen met slechte energielabels als eerst. Maar Pointer ontdekt dat het energielabel niet goed toont hoe koud een huis is. Zo kan een woning een label A hebben en toch ijskoud zijn door gapende kieren of foute isolatie. Waarom sturen we dan op energielabels?



Pointer
Pointer: Afl. 4

In de winter maken veel mensen graag een knapperend haardvuurtje aan. Gezellig toch? Maar houtrook zorgt regelmatig voor overlast en kan gezondheidsklachten geven, zoals bij Dirk het geval is. Hij ervaart overlast omdat buurtbewoners hout stoken, hij krijgt het benauwd en ligt er 's nachts wakker van. Als hij melding bij de gemeente maakt, gebeurt er weinig mee. Wat kan hij doen?



Pointer
Pointer: Gezichtsfillers worden door steeds meer mensen gebruikt, maar soms illegaal gezet. Is er ge

Fillers kun je in je gezicht laten spuiten om lijntjes en plooitjes op te vullen, of bijvoorbeeld om je lippen meer volume te geven. Steeds meer mensen gebruiken ze. Wettelijk gezien mogen alleen artsen fillers inspuiten. Toch zien ook veel schoonheidsspecialisten zonder de juiste papieren een lucratieve business in fillers. Dat is niet zonder risico, want als een filler op een verkeerde manier of plek wordt gespoten, kan dat heftige complicaties veroorzaken. Is er wel voldoende toezicht op deze praktijken?



Pointer
Pointer: Afl. 2

Waar moeten mensen die 24 uur per dag van een ander afhankelijk zijn naartoe? In grote zorginstellingen is beperkt plek en het aantal mensen dat in die instellingen werkt, loopt ook al jaren terug. De aandacht, regelmaat en structuur van thuis kunnen in zo'n instelling dus niet worden gegarandeerd. Gezinnen staan voor een dilemma: thuishouden, ook als dat eigenlijk niet meer gaat, of toch het heft in eigen hand nemen? Overal in Nederland bundelen ouders de krachten in kleinschalige wooninitiatieven, die zorg en onderdak combineren. Hoe haalbaar en betaalbaar is dit soort alternatieven? Aan welke knoppen kan er worden gedraaid en door wie?



Pointer
Pointer: Afl. 1

Pointer onderzoekt de macht van de Brusselse pesticidenlobby. Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen om de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en ziektes als parkinson, maar de plannen om het gebruik van pesticiden te reduceren stuiten op grote weerstand. Het omstreden onkruidverdelgingsmiddel Glyfosaat mag de komende tien jaar verkocht blijven worden op de Europese markt en een belangrijke wet om het gebruik van pesticiden in 2030 te halveren veegt het Europees Parlement van tafel. Welke tactieken gebruikt de lobby en waarom is dat zo succesvol?