True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ripoll hart van Spaanse terreurcel. De daders van de aanslagen in Spanje kwamen bijna allemaal uit de kleine stad Ripoll in het noorden van het land. De inwoners kunnen het niet geloven en zijn verbijsterd. * Geen drank en drugs in IJsland. Door een nieuwe brede maatschappelijke aanpak drinken en roken IJslandse jongeren nauwelijks en sporten ze intensief. Wat kan Nederland er van leren? * Slavernijverleden versus zuidelijke trots. Veel Amerikaanse steden willen af van standbeelden die volgens tegenstanders verwijzen naar het slavernijverleden. Maar voor voorstanders zijn het juist symbolen van de zuidelijke trots en identiteit.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Spanjaarden: wij zijn niet bang. Een cel van tussen de acht en elf mensen zou verantwoordelijk zijn voor de terreuraanslagen in Barcelona en het kuststadje Cambrils. Spanjaarden protesteren in Barcelona op straat tegen het geweld. * Spanje verwerkt de aanslag. Vanavond het laatste nieuws uit Spanje. Verslaggever Jan Eikelboom, correspondent Rop Zoutberg en oud-correspondent Jessica van Spengen zijn in Barcelona. * Een volledig digitale samenleving in Estland. Estland geldt als het Silicon Valley van Europa. Kinderen leren er al jong programmeren, documenten en wetten worden digitaal ondertekend en internet is er een grondrecht. Het buitenland staat in de rij om te kijken hoe de Esten dat doen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Aanslag in Barcelona. In Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. Volgens Spaanse media zijn daarbij zeker dertien doden en ongeveer twintig gewonden. De politie gaat uit van een terroristische aanslag, meldt de Spaanse krant El País. Over het motief is nog niets bekend. Het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er meerdere dodelijke slachtoffers zijn. Volgens Spaanse media is de bestuurder van het witte busje er te voet vandoor gegaan. De politie is bezig met een grote zoekactie. In Nieuwsuur het laatste nieuws uit Barcelona, verhalen van ooggetuigen en analyse van experts. * Zuidelijke trots verdeelt de Amerikaanse samenleving. Het zuiden van de VS staat vol met standbeelden van generaals die symbool staan voor de zuidelijke identiteit. Maar volgens tegenstanders houden de standbeelden de herinnering aan het slavernijverleden van het land in leven. De generaals vochten voor het recht om slaven te houden en dat is voor veel Amerikanen kwetsend. Maar het weghalen van de monumenten stuit op veel verzet, met als gevolg de rellen in Charlottesville. Waarom splijt het verleden de Amerikaanse samenleving op zo'n gewelddadige manier? *

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Uitspraken van Trump verdelen Amerika. Met zijn reactie op het geweld in Charlottesville heeft president Donald Trump topmannen uit het Amerikaanse bedrijfsleven tegen zich in het harnas gejaagd. Er zijn al meerdere mensen teruggetreden uit een presidentiële adviesraad. * Nieuwe eigenaar Eneco? Energiemaatschappij Eneco staat te koop. Dordrecht wil zijn aandelen verkopen en daarmee zou een meerderheid van de aandelen op de markt komen. Eerder al besloten Rotterdam en Den Haag, de grootste aandeelhouders van Eneco, hetzelfde. * Wat kunnen we leren van Scandinavië? Een therapeut van de gemeente leert ouderen in Denemarken stofzuigen, boodschappen doen of de was ophangen. Het heet reablement, mensen leren om zichzelf weer te helpen. Het begon tien jaar geleden als proef in één gemeente en is nu verplicht in heel het land.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Afspraken over euthanasiebeleid. De vier partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet hebben voorlopige afspraken gemaakt over het euthanasiebeleid, meldt het AD na inzage in een concepttekst voor het regeerakkoord. Daarin zou staan dat een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geen voorstellen zal doen om de regels rond hulp bij zelfdoding te verruimen, zodat ouderen die hun leven voltooid vinden er aanspraak op kunnen maken. Wel wil het kabinet meer stamcelonderzoek mogelijk maken. Het laatste nieuws over de formatie. * Zo kan het ook: maanden betaald vaderschapsverlof in Zweden. Wat kunnen we als Nederland leren van de landen om ons heen? We gaan kijken in Zweden, Denemarken, Estland en IJsland. De eerste aflevering: betaald vaderschapsverlof in Zweden. In Zweden krijgen beide ouders samen zestien maanden betaald vrij. Ze mogen het verlof zelf indelen, maar iedere ouder moet drie maanden opnemen. In Nederland krijgen vaders twee dagen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Gruwelijk dat een moeder alleen wordt uitgezet'. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer spreekt er schande van dat een vrouw zonder haar kinderen op het vliegtuig naar Armenië is gezet. Kalverboer is vanavond te gast in Nieuwsuur. * Trump medeschuldig aan geweld Charlottesville? Is president Donald Trump verantwoordelijk voor het politieke klimaat dat het racistische geweld in Charlottesville mogelijk maakte? Die beschuldiging van de burgemeester van de stad verdeelt Amerika. Nieuwsuur spreekt met Ann Coulter, een conservatieve commentator. * Tien jaar Beter Leven Keurmerk: is de plofkip nu echt verdwenen? Jarenlang was het vooral plofkip wat de pot schafte. Tien jaar geleden kwam daar verandering in met het 'Beter Leven Keurmerk' van de Dierenbescherming. De plofkip verdween grotendeels uit de winkels, maar is er ook echt reden voor een feestje?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Regel onderzoek naar genetische ziekten spermadonoren beter'. Het lijkt een mooie oplossing voor stellen en alleenstaanden die zelf geen kinderen kunnen krijgen: de spermadonor. En in veel gevallen is dat ook zo. Maar er zijn ook nadelen aan het systeem van vaak onbekende donors. Er is nauwelijks nagedacht over wat er gedaan moet worden als een donor een ernstige erfelijke ziekte blijkt te hebben. Landelijke, laat staan internationale afspraken hierover, ontbreken namelijk. De Vereniging voor Klinische Genetica roept op tot een beter systeem om genetische aandoeningen die worden doorgegeven door spermadonoren te rapporteren en ervoor te zorgen dat nakomelingen en ouders van deze kinderen worden geïnformeerd. * Tien jaar Beter Leven Keurmerk: is de plofkip verdwenen? Jarenlang was het vooral plofkip wat de pot schafte: kuikens die binnen 30 of 40 dagen zo werden vetgemest dat ze amper nog op hun poten konden staan. Tien jaar geleden kwam daar verandering in met het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Het keurmerk moest het einde van de plofkip inluiden. Een succesverhaal, lijkt het. Maar is de plofkip nu echt verdwenen? Nieuwsuur spreekt erover met de belangrijkste betrokkenen: de expert, de pluimveehouder, de supermarkt en de Dierenbescherming.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Pieter van Vollenhoven over de eiercrisis. Wat zegt de eiercrisis over het toezicht in ons land? Toen NVWA in juni dit jaar uit België te horen kreeg dat daar fiprionil in eieren was aangetroffen, duurde het nog een maand voordat hier fysiek eieren getest werden. * 90-plus en nog volop actief. Anneke Groot (90). Ze maakt nog elke ochtend een wandeling van zo'n tien kilometer. Ook gaat ze iedere week een paar keer naar het zwembad. En niet alleen om rustig baantjes te trekken.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Fipronil-affaire: twee arrestaties en kritiek op NVWA. In Nederland en België zijn er op verschillende adressen invallen gedaan vanwege het eierschandaal. Daarbij zijn twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee bestuurders van Chickfriend, het bedrijf dat vermoedelijk fipronil heeft toegepast in pluimveebedrijven. *Noord-Korea maakt details raketaanval bekend. Het Noord-Koreaanse leger heeft details bekendgemaakt van het plan om raketten af te vuren richting Guam, een Amerikaans eiland ten oosten van de Filipijnen. Het is een nieuwe stap in de escalatie van de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. * Roos (94) schildert er nog op los. Eén op de vier mensen wordt nu al ouder dan 90 jaar. Niet iedereen belandt in een verpleeghuis of is dement. Velen wonen zelfstandig, soms met de hulp van familie en buren. Nieuwsuur portretteert deze week vier 90-plussers die nog steeds heel erg actief zijn.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Noord-Korea waarschuwt na felle woorden Trump. De dreigende taal uit Washington lijkt voor Noord-Korea geen reden om zijn toon te matigen. Pyongyang waarschuwde vandaag voor een "totale oorlog", mochten de Verenigde Staten besluiten tot een preventieve aanval op het land. Noord-Korea heeft naar verluidt een kernkop ontwikkeld die op zijn langeafstandsraketten past. Voor president Donald Trump, die regime herhaaldelijk heeft gewaarschuwd om het kernprogramma te stoppen, is dat onacceptabel. Zijn geduld raakt op. In Nieuwsuur een gesprek met correspondent Marieke de Vries. In de studio zit luitenant-generaal Mart de Kruif. * Onderhandelaars formatie weer in gesprek. Vanaf vandaag zal moeten blijken of bijna drie weken vakantie voor de onderhandelaars goed is geweest voor het formatieproces. Onder leiding van informateur Gerrit Zalm gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weer met elkaar in gesprek. Het klimaat, de migratie en medisch-ethische kwesties als het recht op stervenshulp bij een voltooid leven liggen nog op tafel. D66-leider Alexander Pechtold denkt dat er een kabinet met D66 en de ChristenUnie kan komen, als er een manier wordt gevonden om met moeilijke onderwerpen om te gaan. Hij denkt bijvoorbeeld aan een vorm van uitruilen. Maar hoe progressief kan D66 blijven in een kabinet met ChristenUnie en het CDA? In Nieuwsuur het laatste nieuws over de formatie.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Ongevaarlijke doses fipronil aangetroffen in koekjes en kippenvlees'. Het luizenbestrijdingsmiddel fipronil is ook gevonden in koekjes en in kippenvlees. Het gaat om kleine hoeveelheden die niet gevaarlijk zijn voor consumenten, zegt directeur Harm Janssens van laboratorium TLR. * Martin (91) is oud maar niet versleten. Volgens zijn arts wordt de 91-jarige Martin Meijsen zeker 100 jaar. Dat betekent wel dat hij de komende tien jaar de tijd moet vullen zonder zijn vrouw. Zijn Greetje overleed onlangs, na 72 jaar samen zijn. * Portugal groeit en bloeit weer. Terwijl de economie in Noord-Europa weer op volle toeren draait, verkeert Zuid-Europa nog in crisis. Van een uitslaande brand is geen sprake meer, maar de problemen zijn nog niet voorbij.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Gefrustreerde Del Ponte stapt uit mensenrechtencommissie Syrië. Voormalig hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Carla Del Ponte wil niet langer werken voor een commissie van de Verenigde Naties die mensenrechtenschendingen in Syrië onderzoekt. Ze neemt binnen een paar dagen ontslag. In een interview met een Zwitsers tijdschrift zegt een gefrustreerde Del Ponte dat de commissie niets voor elkaar heeft gekregen: 'We zijn vijf jaar lang tegen muren opgelopen.' Het lukt volgens haar niet om de oorlogsmisdadigers aan te pakken in Syrië, 'een land waarin iedereen slecht is'. * 90-plus en volop actief. Een op de vier mensen wordt nu al ouder dan 90 jaar. Niet iedereen belandt in een verpleeghuis of is dement. Velen wonen zelfstandig dankzij de hulp van familie en buren. Daarnaast zijn sommige 90-plussers nog behoorlijk actief. Nieuwsuur portretteert deze week vier actieve 90-plussers. Zij vertellen hoe zij in het leven staan en omgaan met ouderdom, zelfstandigheid en verdriet. Met dit keer: Nico van Hasselt (93). Hij is de oudste nog werkende huisarts in Nederland. Hij houdt iedere dag vanaf 07.00 uur 's ochtends spreekuur en doet gemiddeld acht huisbezoeken per dag. Ook 's nachts en in het weekend kunnen zijn patiënten bij hem terecht.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Afrikaanse migranten naar Noord-Europa. Italië heeft de afgelopen jaren honderdduizenden Afrikaanse migranten opgenomen. Maar het systeem van opvang, registratie, integratie en jarenlange asielprocedures kraakt in zijn voegen. Tienduizenden onttrekken zich aan het systeem en zoeken hun heil probleemloos illegaal in Noord-Europa. * Moet de EU de migrantenstroom stoppen of sturen? De migratiecrisis is nu twee jaar oud. En nog steeds wagen mensen de gevaarlijke oversteek naar Europa. Moet de EU migranten stoppen of juist de migrantenstroom sturen? Een debat tussen migratiedeskundige Jan van de Beek en migratiewetenschapper Leo Lucassen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zelfmoordpreventieboot bij Canal Parade. Tijdens de Amsterdam Pride wordt zaterdag aandacht gevraagd voor het grote aantal lhbt'ers dat zelfmoord pleegt of kampt met zelfmoordgedachten. De zelfmoordpreventieboot moet het taboe doorbreken. In de studio zit Hanneke Felten, onderzoeker van Movisie. * Wie draait op voor de schade van de eiercrisis? Het fipronil-schandaal is een enorme klap voor de pluimveesector. Miljoenen eieren worden vernietigd en 138 bedrijven blijven voorlopig dicht. Maar ook supermarkten lopen grote schade op. Wie gaat die kosten betalen? Staatssecretaris Martijn van Dam reageert.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Vijf miljoen Duitse auto's terug naar garage. Ruim vijf miljoen dieselauto's in Duitsland worden teruggehaald naar de garage voor de installatie van nieuwe software. Door de aanpassing moeten de auto's minder vervuilend zijn. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'dieseltop' in Berlijn, met vertegenwoordigers van de auto-industrie en de politiek. De Duitse regering riep de auto-industrie op het matje nadat het gesjoemel met de uitstoot van diesels niet beperkt bleef tot Volkswagen. Wat betekenen deze afspraken voor Nederland? * In Spanje dreigt een verloren generatie. Terwijl de economie in Noord-Europa weer op volle toeren draait, verkeert Zuid-Europa nog in crisis. Van een uitslaande brand is geen sprake meer, maar de problemen zijn nog niet voorbij. Nieuwsuur kijkt in een vierdelige serie naar de situatie in Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Hoe werken die landen zich omhoog uit de crisis en hoe kijken ze naar de toekomst van de EU? In de derde aflevering: in Spanje dreigt een verloren generatie. * Verhuis je huis mee. Verplaatsbare huizen en appartementen worden steeds populairder. Het aantal aanbieders van de woningen groeit snel, blijkt uit een inventarisatie van Cobouw. In totaal zijn er nu zo'n duizend verplaatsbare woningen en appartementen in de maak of al opgeleverd. De kleine huizen zijn groter dan tiny houses, maar kunnen makkelijk op een vrachtwagen gezet worden om te verhuizen. De huizen zijn goedkoper dan traditionele woningen, en die prijs zal de door de groeiende vraag verder dalen verwachten fabrikanten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Eieren: wel of niet veilig om te eten? Topman Freek van Zoeren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zei gisteren in Nieuwsuur dat mensen terughoudend moeten zijn met het eten van eieren. Maar de NVWA lijkt nu terug te krabbelen. Tegen Omroep Gelderland zegt een woordvoerder dat Van Zoeren alleen eieren bedoelde die een verdachte code hebben. * Italianen wachten jarenlang op geld. Italië is en blijft het grootste zorgenkind van de EU. De bankensector is zwak en dreigt veel uitgeleend geld nooit terug te krijgen. Dat komt ook doordat faillissementen jarenlang blijven slepen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe kon anti-luizengif in onze eieren komen? Zeker dertig Nederlandse pluimveebedrijven moeten hun eieren vernietigen omdat ze te veel fipronil bevatten, een giftig anti-luizenmiddel. Een aantal bedrijven heeft Chickfriend aansprakelijk gesteld. Freek van Zoeren van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is te gast. * Scaramucci al na tien dagen weg als Trumps communicatiechef. Tien dagen was hij hoofd communicatie van het Witte Huis, Anthony Scaramucci. Hij moest het veld ruimen op last van Trumps nieuwe chefstaf Generaal John Kelly. Kelly moet nu orde gaan scheppen. We spreken met Chris Whipple, die een boek schreef over de stafchefs van de regeringen Nixon tot Obama. * Gratis mobiele wasserette helpt arme Griek aan schone kleren. Door de straten van Athene rijdt iedere dag een bus wasmachines en drogers. Inwoners van de Griekse hoofdstad kunnen er gratis hun vuile was brengen en die even later schoon weer meenemen. Door de groeiende armoede hebben veel Grieken geen huis, elektriciteit of wasmachine meer.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Anti-luizenmiddel bij kippen. De eieren van tientallen pluimveebedrijven zijn mogelijk besmet met fipronil, een irriterende stof. Tientallen bedrijven mogen daarom voorlopig geen eieren, leghennen of mest meer afvoeren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De betrokken bedrijven kregen onlangs allemaal van hetzelfde pluimvee-servicebedrijf een behandeling tegen bloedluis. Het vermoeden bestaat dat daar fipronil in zat. Dat middel wordt veel gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden. Nieuwsuur gaat langs bij een kippenboerderij in Putten die gebruikt heeft gemaakt van het antiluizenmiddel. * Deelfiets verdeelt Amsterdam. De deelfiets overspoelt grote Nederlandse steden. In Amsterdam en Rotterdam staan sinds kort duizenden deelfietsen uit binnen- en buitenland (onder meer de oBike, Donkey Republic en HelloBike). Deze nieuwe generatie deelfietsen heeft vaak geen vaste stallingsplek. Ze worden vrij geparkeerd en zijn via gps-tracking te lokaliseren. Niet iedereen is blij met deze extra fietsen - de fietsenrekken puilen nu al uit. * Groeiende vraag naar het 'witte goud'. Ze brengen mobiele telefoons, laptops en elektrische auto's tot leven: batterijen. Oplaadbare batterijen spelen nu al een grote rol in het dagelijks leven en dat wordt alleen nog maar meer. In een driedelige serie duikt Nieuwsuur in de wereld van de batterij. In de derde aflevering: Om iedereen straks elektrisch te laten rijden, is er enorm veel lithium nodig. Het zorgt voor een ware goudkoorts in de hooglanden van Noord-Argentinië.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Nederland slibt dicht. Nederland loopt vast: wegen en spoor zuchten onder al maar meer reizigers. En het worden er alleen maar meer. Zonder nieuw beleid dreigt niet alleen in de Randstad maar ook rond steden daarbuiten het vervoer tot stilstand te komen. Er is tenminste 1 miljard euro extra per jaar nodig om ervoor te zorgen dat Nederland niet dichtslibt. * Afrikanen in Berlijn. Terwijl Europa steggelt over het tegenhouden van economische vluchtelingen, vinden honderden Afrikaanse migranten hun weg naar Berlijn. Zo blijkt uit navraag bij de grenspolitie van Zwitserland en Duitsland, maar ook uit het verhaal van de ontelbare Afrikanen die zich ophouden in het Görlitzer Park in Berlijn.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Geen 'dames en heren': positieve stap of onzin? Utrecht heeft sinds vorig jaar 'genderneutrale' toiletten, afgelopen woensdag besloot de gemeente Amsterdam een genderneutraal communicatiebeleid te gaan voeren en vandaag maakte de NS bekend dat het omroepbericht 'dames en heren' verleden tijd is. Het zijn allemaal stappen richting een genderneutrale omgeving. * Amazon neemt langzaam de wereld over. In Nederland is het bedrijf nauwelijks aanwezig, maar veel Amerikanen kunnen al niet meer zonder: Amazon. Het is het vijfde meest waardevolle bedrijf ter wereld en nu Amazon zich ook gaat richten op boodschappen reiken de tentakels van het bedrijf over bijna alle sectoren van de Amerikaanse markt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Antibioticakuur onder vuur. De dokter zegt bij een antibioticakuur dat je die volledig moet afmaken, ook als de klachten al verdwenen zijn. Door het voortijdig stoppen van een kuur zouden niet alle bacteriën gedood worden en daardoor blijven juist de sterkste in leven. Maar volgens Britse artsen klopt dat niet. In vakblad British Medical Journal zeggen zij dat bij de meeste infectieziekten de kuur wel eerder gestopt kan worden. * Kwetsbaarheden bij de meldkamer. 112 is nog steeds een kwetsbaar systeem. Als grote groepen mensen tegelijk gaan bellen is het niet voor iedereen bereikbaar. Dan kan het gebeuren dat mensen heel lang in de wacht staan of zelfs helemaal niet geholpen worden, blijkt uit onderzoek van onder meer de inspectie voor Veiligheid. * De zoektocht naar een superbatterij. Ze brengen mobiele telefoons, laptops en elektrische auto's tot leven: batterijen. Oplaadbare batterijen spelen nu al een grote rol in het dagelijks leven en dat wordt alleen nog maar meer. Voor de omslag naar duurzame energie zijn ze onmisbaar. In een driedelige serie duikt Nieuwsuur in de wereld van de oplaadbare batterij. In deze tweede aflevering: de zoektocht naar de superbatterij.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met o.a.: Bill Browder getuigt morgen. Het is een bijeenkomst die Washington nu al weken in zijn greep houdt: de ontmoeting, vorige zomer, tussen de entourage van Donald Trump en een aantal Russische advocaten en lobbyisten, in Trump Tower. Wat de Russen van Trump wilden is duidelijk: een einde aan de harde Amerikaanse sancties die tegen Rusland werden ingesteld. * De zoektocht naar de superbatterij. Ze brengen mobiele telefoons, laptops en elektrische auto's tot leven: batterijen. Oplaadbare batterijen spelen nu al een grote rol in het dagelijks leven en dat wordt alleen nog maar meer.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Is SIRE-campagne rolbevestigend? Laat jij jongens nog wel jongen zijn? Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van SIRE over de omgang van opvoeders in Nederland met jongens. De campagne bestaat uit beelden van stoeiende en ravottende jongens die risico's nemen, met de vraag of we ze genoeg ruimte geven voor hun ontwikkeling. SIRE heeft deze vraag ook voorgelegd aan ouders en uit hun antwoorden blijkt dat die ook vinden dat jongens (thuis) meer ruimte moeten krijgen. 44 procent van de ouders zegt dat specifiek jongensgedrag, zoals druk doen en stoer doen, wordt onderdrukt in de huidige maatschappij. Een debat tussen columnist Meredith Greer en onderzoeker Lauk Woltring. * Vijftig jaar na de Summer of Love. 1967. Dat was het jaar van de flowerpower, het jaar van seks, drugs en rock-'n-roll. De zomer van 67 ging de geschiedenis in als de Summer of Love, de zomer van de liefde. De hippierevolutie verspreidde over de hele westerse wereld en had een enorme invloed op de cultuur, muziek en politiek. Wat is er vijftig jaar later nog over van die idealen? Correspondent Arjen van der Horst en cameraman Kyle Lanningham gaan terug naar de plek waar het allemaal begon: San Francisco.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Trumps woordvoerder Sean Spicer vertrekt na onenigheid Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Trump, legt zijn functie neer. The New York Times meldt op basis van een anonieme bron dat hij het oneens was met de aanstelling van Anthony Scaramucci als hoofd communicatie van het Witte Huis. * Aziatisch gokkantoor sluit unieke deal met Ajax. Ajax heeft een unieke sponsordeal met een Aziatisch gokbedrijf gesloten. Voor het eerst in de historie vloeit buitenlands gokgeld naar een Nederlandse voetbalclub, terwijl gokken via internet hier nog altijd illegaal is en een nieuwe gokwet al jaren op zich laat wachten. * Stemt Poolse Senaat in met omstreden hervorming? De Poolse Senaat stemt vanavond over een omstreden hervorming van de rechterlijke macht. Door de nieuwe wet krijgt de politiek veel meer invloed op benoemingen bij de Raad voor de Rechtspraak. In Nieuwsuur het laatste nieuws met correspondent Jeroen Wollaars.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Boodschap voor de formatie. Wat hebben een politieagent, verpleegkundige en docent met elkaar gemeen? De laatste tijd vaak in het nieuws door bezuinigingen, personeelstekorten en oplopende werkdruk. Te gast zijn verpleegkundige Lisa-Lynn Fokker, agent Maureen Wildvank en lerares Sharon Holts. * Krijgt aap alsnog auteursrecht van selfie? Een makaak-aap op het Indonesische eiland Sulawesi maakte met de camera van natuurfotograaf David Slater een selfie. De vraag is nu: bij wie berust het copyright? Bij de fotograaf of de aap?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Ernstige en blijvende hersenschade voor Ajacied Nouri. Een grote schok in het Nederlandse voetbal. De jonge Ajax-speler Abdelhak Nouri heeft ernstige en blijvende hersenschade overgehouden aan zijn hartritmestoornissen tijdens het oefenduel van Ajax zaterdag. Nieuwsuur spreekt met Michel d'Hooghe, voorzitter medische commissie FIFA. * Revolutionaire genbehandeling tegen leukemie stap dichterbij. Er is hoop voor patiënten met leukemie. In de Verenigde Staten heeft een toetsingscommissie de geneesmiddelenautoriteit geadviseerd om een revolutionaire kankerbehandeling beschikbaar te maken voor iedereen. Met het unanieme advies lijkt goedkeuring van de behandeling een stap dichterbij. * Wat zegt betrokkenheid Turkse Nederlanders bij coup over integratie? Het is deze week een jaar geleden dat militairen een staatsgreep probeerden te plegen in Turkije. De coup mislukte, maar de gevolgen zijn nog steeds merkbaar. Niet alleen in Turkije. Ook in Nederland maakte de couppoging veel los. Hoe kijken Turkse Nederlanders terug op de nacht van 16 juli 2016?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met:: Kolossale ijsschots van Zuidpool afgebroken. In het noordwesten van Antarctica is een van de grootste ijsschollen ooit afgebroken van het continent. Het gaat om een berg met een oppervlakte van 5800 vierkante kilometer - iets groter dan de provincies Noord-Holland en Utrecht. * 'Donald Trump jr. heeft mogelijk meerdere wetten overtreden'. Donald Trump jr. heeft mogelijk meerdere wetten overtreden met het contact dat hij had met een Russische advocate waarin hem belastende informatie over Hillary Clinton werd beloofd. Dat zegt jurist Richard Painter die eerder als adviseur ethische zaken werkte in het Witte Huis onder George W. Bush. * 'Je ziet dat veel jongens de eindstreep niet gaan halen'. Het aantal ouderen met zware beroepen dat arbeidsongeschikt raakt is sinds de invoering van de verhoogde pensioenleeftijd toegenomen. Dat meldden een aantal pensioenfondsen en het UWV. Ook bij dakdekkersbedrijf Boko worstelen ze met dit probleem.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Trump jr. geeft e-mails vrij. 'Schadelijk voor Hillary? I love it!' Donald Trump junior heeft een reeks e-mails vrijgegeven waarin het gaat over informatie die schadelijk kon zijn voor de campagne van Hillary Clinton. Hij wist dat die informatie afkomstig was van het Kremlin. * Partijen formatie willen positief imago voor klimaatbeleid. VVD, CDA en D66 hechten veel waarde aan de beeldvorming rond het nieuwe klimaatbeleid. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die op tafel lagen bij de mislukte onderhandelingen met GroenLinks. Het klimaatbeleid moet van de partijen vooral een positief imago krijgen. * Nederland in zijn maag met honderden asielaanvragen Gülenisten. Honderden Gülen-aanhangers die gevaar lopen in Turkije hebben hier afgelopen jaar asiel aangevraagd. Toch wil Nederland dat niet zomaar geven om de relatie met Turkije niet op het spel te zetten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Gemeenten willen af van permanente bewoners vakantieparken. Niet alleen de Brabantse gemeente Zundert wil af van zijn recreatiepark en bewoners. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat in heel Nederland gemeenten problemen hebben met tienduizenden mensen die permanent op vakantieparken wonen. Elf gemeenten op de Veluwe luiden nu de noodklok. * Iraakse premier claimt overwinning op IS in Mosul. Na ruim drie jaar is Islamitische Staat in Mosul verslagen, claimt de Iraakse regering. Hoewel het verlies van Mosul wordt gezien als een grote klap voor IS, wordt verwacht dat de strijd in Irak nog lang niet beslist is. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is te gast.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: G20-top in Hamburg. Op de G20 in Hamburg is een compromis bereikt over de wereldhandel. Alle twintig aanwezige landen zijn het eens over een slotcommuniqué. Hierin spreken ze zich uit voor een vrije wereldhandel en tegen protectionisme. We spreken met correspondent Jeroen Wollaars over het laatste nieuws rondom de top en we praten met Anthony Gardner, voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten bij de EU, over het nieuwe handelsakkoord. * Politie-opleiding in Niger. Nieuwe wetgeving in Niger moet een einde maken aan de grootschalige mensensmokkel. Veel migranten proberen naar Libië te komen. Door lokale politie-eenheden op te leiden moet voorkomen worden dat ze niet meer samenwerken met de smokkelaars. Maar daar is lang niet iedereen blij mee. Sommige bewoners zien het als broodroof. Ze verdienden vroeger hun geld met het vervoeren van migranten door de Sahara naar Libië, maar door de nieuwe wetgeving is dat nu niet meer mogelijk. Die wetgeving is er gekomen onder druk van de Europese Unie, die op deze manier wil voorkomen dat de migranten via Libië naar Europa doorreizen.

Deze uitzending bekijken