True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Formatie met de ChristenUnie? Vandaag moet duidelijk worden of het inderdaad de ChristenUnie is die een regeringscoalitie van vier partijen mogelijk kan maken. CU-leider Segers spreekt met informateur Tjeenk Willink. D66 had een voorkeur voor samenwerking met de PvdA, maar zag gisteren definitief de kans vervliegen dat de PvdA de vierde partij in het toekomstige kabinet wordt. Onderhandelingen met de ChristenUnie worden door alle partijen gezien als de laatste kans een meerderheidskabinet te formeren. Het moet lukken, want een minderheidskabinet zien de partijen niet zitten. Met het laatste nieuws en analyse van politiek verslaggever Dominique van der Heyde. * Psychiaters slaan alarm over hulp aan suïcidale kinderen. Zeker twintig kinderen met ernstige psychische problemen moeten zo lang wachten op een behandeling dat het voor hen riskant is. Het zijn kinderen met bijvoorbeeld suïcidale neigingen of die zichzelf verwondingen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. De rondvraag werd gedaan na de noodkreet op Facebook en in RTL Late Night van de zestienjarige suïcidale Emma. Het lukte niet om een behandelplek voor haar te vinden. De problemen zijn volgens de jeugdpsychiaters mede het gevolg van decentralisatie van de jeugdzorg. De Tweede Kamer spreekt er vandaag over. Te gast is de Utrechtse wethouder Victor Everhardt, hij is voorzitter van de Commissie Jeugd van de VNG. * Activisme in Saudi-Arabië. In Saoedi-Arabië laat ondanks alle onderdrukking een nieuwe generatie activisten steeds luider van zich horen. Mensenrechtenactivisten Loujain al-Hathloul en Yahya Assiri vechten met gevaar voor eigen leven voor meer vrijheden. Al-Hathloul zat bijna tien weken in de cel nadat ze tegen de regels in een auto reed. Oud-legerofficier Assiri moest naar Londen vluchtten toen hij activist werd. Nieuwsuur spreekt met beiden over hun strijd in een land waarbij iedere vorm van activisme met veel geweld de kop wordt ingedrukt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Asscher blijft erbij: PvdA niet in kabinet met VVD, CDA en D66. De PvdA is en blijft niet beschikbaar om mee te doen aan een kabinet met VVD, CDA en D66. Partijleider Asscher zei dat na een gesprek met informateur Tjeenk Willink. Na het afhaken van GroenLinks en het wegstrepen van de SP in de formatie leken alleen ChristenUnie en PvdA nog als vierde regeringspartij in aanmerking te komen. * Spoorloos-team reisde door levensgevaarlijke regio van Colombia. De Colombiaanse regering wil het zo graag: vrede met die andere grote guerrillabeweging van het land. En net op de dag dat de FARC zijn laatste wapens inlevert, lijkt een deal met de guerrilla's van ELN steeds verder weg. Want het leger van Colombia houdt de linkse rebellengroep ELN verantwoordelijk voor de ontvoering van Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender. Precies datgene waar de groep volgens de overheid mee moet stoppen om tot een wapenstilstand te komen. * Minder snel en ook minder vaak seks. Nederlandse jongeren beginnen steeds later aan seks. Het moment waarop de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap heeft gehad, is opgeschoven van 17,1 naar 18,6 jaar. Ook lijken jongeren minder interesse te hebben in seks. * 'De Democratische partij moet terug naar de basis'. Het presidentschap van Donald Trump lijkt zich vooral te kenmerken door schandalen en affaires. En er is nog maar weinig terecht gekomen van de plannen die hij het Amerikaanse volk beloofde. Na bijna zes maanden in het Witte Huis vindt nog maar 40 procent van de Amerikanen dat Trump goed functioneert als president.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Rutte op Europese top. Met het vertrek uit Groot-Brittannië uit de Europese Unie en de versterking van de Frans-Duitse relatie, is het voor premier Mark Rutte belangrijk om nieuwe bondgenootschappen te smeden. Vandaag is Rutte in Warschau waar hij spreekt met de regeringsleiders van Luxemburg, België en vier Oost-Europese landen: Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. * Veilig bouwen na de brand Londen. Welke lessen kan Nederland trekken uit de zware brand in de Grenfell-woontoren in Londen, waarbij afgelopen week tenminste 79 mensen zouden zijn omgekomen? Naar nu blijkt zijn er bij het toezicht op de veiligheidseisen fouten gemaakt. * Politie wil verbod op knalvuurwerk. De politie pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat is nodig om agenten en burgers rond de jaarwisseling te beschermen tegen het steeds krachtiger vuurwerk.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Franse parlementsverkiezingen. In Frankrijk is vandaag de tweede en beslissende ronde van de parlementsverkiezingen. Meer dan 30 procent van de stemmen kreeg de partij La République En Marche van de Franse president Emmanuel Macron vorig week bij de eerste ronde van de verkiezingen. * De alleroudste foto's in het Rijksmuseum. Het leek wel magie, de uitvinding van de fotografie in 1839. Het veroorzaakte een mediarevolutie vergelijkbaar met de digitale revolutie nu. Het Rijksmuseum heeft nu een tentoonstelling samengesteld van de alleroudste foto's uit de eigen collectie.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Franse parlementsverkiezingen. Zondag gaan de Fransen opnieuw naar de stembus in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen zal de Assemblée Nationale, de Franse Tweede kamer, er straks heel anders gaan uitzien. De beweging En Marche van president Emmanuel Macron staat er namelijk goed voor. Voorspeld wordt dat zijn partij zeker 30 procent van de stemmen gaat behalen. Macrons partij heeft nu nog geen enkele zetel in het parlement. * Donoren en donorkinderen naar elkaar op zoek. Steeds meer kinderen van anonieme zaaddonoren gaan op zoek naar hun biologische vader. En ook mannen die in de jaren tachtig en negentig anoniem zaad doneerden, melden zich vaker aan om 'gevonden' te kunnen worden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Duitse oud-bondskanselier Kohl overleden. De Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl is overleden. Hij was van 1982 tot 1998 bondskanselier en speelde een belangrijke rol bij de val van de Muur in 1989 en de eenwording van Duitsland. Hij is 87 jaar geworden. * Wel of niet meeregeren? De PvdA is diep verdeeld. Moet Lodewijk Asscher wel of niet aan de formatietafel gaan zitten? Nieuwsuur peilt de stemming onder de lokale afdelingen van de Partij van de Arbeid in de vijftig grootste gemeenten. * Run op 'verjongingsmiddel'. Een betere conditie en meer haar. Dat zijn de effecten van een verjongingsmiddel dat door wetenschappers van het Erasmus MC is ontwikkeld en op muizen is getest. Maar er zijn al mensen die het middel gebruiken doordat een Chinese farmaceut doses aanbiedt. * Brand Londense flat. Het uitgebrande geraamte van de flat in Londen is een wreed symbool voor de kloof tussen arm en rijk. In de flat woonden de allerarmsten. Het lijkt erop dat bij hun onderkomens de doorgaans strenge Britse bouw- en brandvoorschriften minder precies worden nageleefd, dan in de woningen van rijkere Londenaren.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: 'Onderzoek naar Trump'. Het is een belangrijk keerpunt in het onderzoek naar eventuele banden tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. Aanklager Robert Mueller wil volgens The Washington Post weten of de Amerikaanse president zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. Mueller werd onlangs aangesteld om onderzoek te doen naar mogelijke inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat onderzoek wordt nu dus volgens de krant uitgebreid. Wat betekent dit voor Trump? * Commissie over Panama Papers. Is Nederland een belastingparadijs ja of nee, en is dat gunstig of ongunstig? Over deze vragen gaat het in de parlementaire enquête van de Tweede Kamer die vorige week woensdag van start is gegaan. De commissie hoort twee weken lang deskundigen en getuigen over de rol van Nederland bij belastingontduiking. De onthullingen in de Panama Papers zijn de directe aanleiding voor de parlementaire enquête. Journalist Siem Eikelenboom van het Financieele Dagblad werd als een van de eersten gehoord door de commissie. Hij kreeg, samen met een journalist van Trouw, als enige in Nederland inzage in de Panama Papers. Eikelenboom is te gast. * De das is boeren doorn in het oog. Boeren zijn de opmars van de das meer dan zat en pleiten voor meer mogelijkheden om het dier te bestrijden. Ze vinden dat uiteindelijk het afschieten van het dier mogelijk moet zijn. Dassen knagen aan gewassen en tractors zakken weg in de holen die dassen graven in de grond. De populatie is inmiddels zo groot dat 'verantwoord faunabeheer' nodig is om schade te voorkomen, zeggen de boeren.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Coach doet zijn verhaal over misbruik pupil. Over misbruik in de sportwereld hoor je niet vaak de dader. In Nieuwsuur doet een coach zijn verhaal. Hij heeft spijt en wil misbruik in de sport helpen voorkomen. * Dodental Londen blijft stijgen. Bij een zware brand in een flatgebouw in Londen zijn tenminste zes mensen omgekomen en tientallen anderen gewond geraakt. Ooggetuigen vertellen gruwelijke verhalen over mensen die wanhopig op redding hebben gewacht of uit ramen zijn gesprongen. Hoe kon deze brand zo dodelijk uitpakken? * Wonder Woman: feministische kaskraker. Schaarsgeklede superheldin én een kampioene van het feminisme: Wonder Woman combineert het moeiteloos. En dat blijkt nog een kassucces ook. De film over de heldin die de wereld helpt redden tijdens de Eerste Wereldoorlog gaat morgen in première in Nederland.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Minister Sessions moet getuigen. De Amerikaanse minister van Justitie moet vanavond getuigen voor de Senaatscommissie die beschuldigingen van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen onderzoekt. Jeff Sessions heeft tijdens de verkiezingscampagne twee keer contact gehad met de Russische ambassadeur in Washington. * De formatie is weer terug bij af. VVD, CDA en D66 reageren teleurgesteld en wijzen met een beschuldigende vinger naar GroenLinks-leider Jesse Klaver. VVD-leider Mark Rutte is 'inhoudelijk verbijsterd'. Hoe moet het nu verder met de formatie? * Migratie als grote splijtzwam in de formatie. Migratie bleek hét grote struikelblok in de formatie. GroenLinks kon zich uiteindelijk niet vinden in een eindvoorstel voor afspraken tussen de EU en Noord-Afrikaanse landen over vluchtelingen, afspraken vergelijkbaar met de Turkije-deal. * Dure jongens, die neanderthalers. Den Bosch is dolblij met de ontdekking van een kamp van neanderthalers. Maar zo'n bijzondere archeologische vondst brengt ook veel kosten met zich mee. De gemeente moest diep in de buidel tasten voor het neanderthalerkamp.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: De toekomst van de EU. Een aardverschuiving bij de parlementsverkiezingen in Frankrijk in het voordeel van Emmanuel Macron en flinke tegenslag voor de Britse premier Theresa May bij de Britse verkiezingen. Wat zijn de gevolgen daarvan voor de Europese Unie. Nieuwsuur praat daar uitgebreid over met EU-commissaris Frans Timmermans. * Gemeenten willen landelijke aanpak 'probleemparken'. Prostitutie, mensenhandel, verwaarloosde kinderen en regelmatige vechtpartijen. Camping Fort Oranje is volgens de gemeente Zundert niet alleen een broedplaats voor criminaliteit maar ook een plek waar veel van de zeshonderd bewoners in schrijnende situaties leven. Camping Fort Oranje is niet de enige lokatie in Brabant met dit soort problemen. Te gast is de burgemeester van Breda, Paul Depla. * Fort Oranje niet de enige probleemcamping. Afgelopen week kwam Fort oranje in het Nieuws als een camping waar extreem veel problemen spelen. Criminaliteit, verwaarloosde kinderen, geweld en prostitutie. Maar deze camping in de gemeente Zundert is niet de enige waar dit soort problemen spelen. Het blijk voor gemeenten lastig om dit soort situaties aan te pakken. In de studio praten we met Paul Depla, burgemeester van Breda. * Cyborgs rukken op. Langzaam maar zeker vindt de modernste technologie zijn weg onder onze huid. Steeds meer mensen maken gebruik van technologische hulpmiddelen om hun zintuigen aan te vullen. Zoals Neil Harbisson. Hij is kleurenblind maar heeft een camera aangesloten op zijn hersenen om kleuren om te zetten in toonhoogten. Handig, maar is die technologische hulp straks wel voor iedereen beschikbaar?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Exitpolls: Macron op winst bij eerste ronde parlementsverkiezingen. La République en Marche, de partij van president Macron, heeft volgens de exitpolls 32,9 procent van de stemmen gehaald bij de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Daarmee lijkt het erop dat Macron zijn succes bij de presidentsverkiezingen heeft weten te herhalen. * 'Leg fietssnelwegen aan om op snelle e-bike naar werk te fietsen'. E-bikes, pedelecs en elektrisch aangedreven bakfietsen. Het zijn niet alleen meer traditionele stadsfietsen die je tegenkomt op straat. Veel fietspaden zijn er alleen niet op berekend. * Amir en Amjad laten zien: Israëliërs en Palestijnen zijn geen vijanden. Vaak lijkt het conflict in het Midden-Oosten zwart-wit: Israëliërs tegen Palestijnen. Maar dat beeld klopt niet altijd. Dat Israëliërs en Palestijnen ook vrienden kunnen zijn, bewijzen Amir en Amjad.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Formatiegesprek moeizaam verlopen. De onderlinge verhoudingen lijken er in Den Haag de afgelopen dagen niet beter op geworden. Vandaag hadden de leiders van VVD, CDA en D66 een cruciaal gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. * Onbevoegde pabo-studenten voor de klas. Scholen proberen op allerlei manieren leerkrachten binnen te halen. Zo worden er uitzendbureau's ingezet die onbevoegde studenten werven. * Al Jazeera Arabische wereld doorn in het oog. De buurlanden van Qatar hebben alle banden met het land verbroken. Eén van de stenen des aanstoots is de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. * 'Voor Noord-Ierland is brexit een ramp'. Nergens anders heeft de brexit grotere gevolgen dan in Noord-Ierland. Door de nieuwe buitengrens van de EU wordt Noord-Ierland mogelijk afgescheiden van Ierland. Het zet de verhoudingen op scherp.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Zonder medeweten van ouders naar Nederland. Met adopties vanuit Bangladesh in de jaren 70 en 80 is gesjoemeld. De biologische ouders wisten vaak niet dat hun kind voor adoptie naar het buitenland ging. Te gast is kinderrechtenexpert Jolijn van Haaren van UNICEF Nederland.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Personeel lokken met een villa. In de ouderenzorg is personeel schaars. Zeker in de zomer. Sommige zorgaanbieders zetten lokkertjes in als lease-auto's en woonruimte. Bij één zomerbaantje gaat het zelfs om een villa aan zee. * Oerwoudgeluiden blijven voetbal ontsieren. Het is bijna onmogelijk om de bewijslast rond te krijgen tegen makers van oerwoudgeluiden in voetbalstadions. Uit een inventarisatie van Nieuwsuur blijkt dat er na verschillende incidenten in het Nederlandse profvoetbal geen daders werden berecht.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: De toekomst van de NAVO. In Brussel houden de regeringsleiders van alle NAVO-lidstaten een topoverleg. Het is de eerste top met de Amerikaanse president Donald Trump. In Nieuwsuur een gesprek met demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. * 'We kunnen het gewoon niet accepteren'. Een straatje in een achterstandswijk in Zuid-Manchester. Van het ene op het andere moment is dat het centrum van het onderzoek naar de bomaanslag. * Scorsese: een leven lang films. Zelfs op jonge leeftijd was de beroemde filmregisseur Martin Scorsese al bezig met het maken van films. Een levende legende wordt hij genoemd. Er is nu een tentoonstelling.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Trump roept op tot strijd tegen terrorisme. De Amerikaanse president Trump heeft bij een grote top tussen Arabische landen en de VS opgeroepen om het "islamitisch extremisme" serieus te bestrijden. Te gast is arabist Laila al-Zwaini. * 'Meer ambitie nodig voor arbeidsgehandicapten'. Het bedrijfsleven moet honderdduizend extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, maar dat lukt niet. "We zien overal zaken vastlopen." Te gast is Illya Soffer van de belangenvereniging voor mensen met een beperking. *

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Trump in Saudi-Arabië voor verzoening. President Donald Trump is aangekomen in Saudi-Arabië. Het is de eerste tussenstop op een ambitieuze negendaagse reis en zijn eerste optreden over de grens sinds hij op 20 januari werd beëdigd. * Wie gaat er bewegen in de formatie? Informateur Edith Schippers heeft nog geen idee met wie ze maandag gaat onderhandelen. Zal D66 gaan bewegen? Te gast zijn: D66-wethouder in Amsterdam Kajsa Ollongren en voormalig ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. * Fotografe werd wereldberoemd met maffiafoto's. De maffia is nog steeds springlevend. Spil in de handel in afval, vluchtelingen en drugs. Dat zeggen de hoogste onderzoeksrechter van Italië en de bekende fotograaf Letizia Battaglia.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Hoe kwetsbaar zijn we voor cyberaanvallen? Duizenden computers en computernetwerken werden gisteren getroffen door de gijzelsoftware Wannacry. De massale aanval toont de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van onze computersystemen. Het is volgens specialisten een wake-up call voor overheden. * Veel mis met werksfeer en cultuur bij NFI. Miscommunicatie, achterdocht, voortdurende conflicten en gebrek aan vertrouwen en eerlijkheid. Een vernietigend rapport over het Nederlands Forensisch Instituut, het NFI, legde deze week de vinger op een zere plek in de strafrechtketen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: 'Bel Malta maar'. "Schiet op, alsjeblieft! De boot is aan het zinken." Het is de roep om hulp vanaf een vluchtelingenboot op de Middellandse Zee. Uit opgedoken geluidsopnamen blijkt dat de Italiaanse kunstwacht weigerde te helpen. Het schip zonk en 268 vluchtelingen kwamen om. * Opruimen kernafval Petten 71 miljoen duurder. De kosten voor het opruimen van het kernafval van de kernreactor in Petten vallen veel hoger uit dan geraamd. Er is een extra bedrag nodig van 71 miljoen euro, bovenop de eerder geraamde ruim honderd miljoen. * Help, de dokter verzuipt! Huisartsen in Nederland slaan alarm: ze hebben te weinig tijd om hun patiënten te helpen. Veel huisartsen raken zelfs zo overbelast dat ze een burn-out krijgen. * Film als wapen in strijd tegen racisme. Met zijn nieuwe documentaire I am not your negro zwengelt de Haïtiaanse filmmaker en activist Raoul Peck de maatschappelijke discussie over ongelijkheid in de VS opnieuw aan. * Dunya wil de spoken van IS uit Mosul verjagen. Dunya Ammar (23) uit Oost-Mosul leefde drie jaar lang in het hart van het kalifaat van IS. Ze zag hoe buren werden geëxecuteerd, verloor familieleden, en mocht niet over straat zonder een alles verhullende nikab.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Patstelling in de polder. De kans dat de sociale partners een breedgedragen polderakkoord kunnen presenteren aan het nieuwe kabinet, lijkt kleiner dan ooit. Naast het derde jaar werkloosheidsuitkering, liggen er nog andere pijnpunten op tafel. * Zes boeken, vier mannen, twee vrouwen en één winnaar. De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2017 wordt live in Nieuwsuur bekend gemaakt. De Libris Literatuur Prijs is, samen met de AKO Literatuurprijs, de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. * Wat betekent Frankrijks keuze voor Macron? De Fransen hebben de sociaal-liberaal Emmanuel Macron gekozen als hun nieuwe president. Hij zal een pro-Europese koers gaan varen, zo beloofde hij in zijn campagne. Wat gaat Europa daarvan merken? In de studio is Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies te gast.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De uitzending van vanavond staat geheel in het teken van de Franse verkiezingen. Wordt het de sociaalliberale Emmanuel Macron van En Marche of toch Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Passend onderwijs voor scholen vaak moeilijk realiseerbaar. Zoveel mogelijk kinderen op een normale school in een normale klas. Met aangepast lesprogramma en extra zorg. Dat is het idee achter het passend onderwijs. Het werd 2,5 jaar geleden ingevoerd. * De Franse presidentsverkiezingen. Zondag stemmen de Fransen in de tweede en laatste ronde voor een nieuwe president. Wordt het Emmanuel Macron van En Marche of Marine Le Pen van het Front National? In de laatste peilingen heeft Macron een riante voorsprong op zijn rivaal Marine Le Pen. Hij staat op 62 procent en Le Pen op 38 procent.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met o.a.: Diplomaten de dupe van buitenlandbeleid Trump. Wat precies de buitenlandfilosofie van de nieuwe Amerikaanse regering is, is voor velen nog onduidelijk. Eén ding is wel zeker: de America-First-politiek van Donald Trump gaat gevoeld worden door diplomaten en ontwikkelingswerkers. * Staat van defensie. Het is een van de belangrijke thema's tijdens de formatie: defensie. Vanwege toenemende onrust in de wereld willen de politieke partijen die nu aan tafel zitten weer investeren in defensie.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Leaserijders kiezen geld boven 'groen'. Subsidies voor groen rijden stoppen en prompt neemt de CO2-uitstoot weer toe. Leaserijders kiezen minder vaak voor een hybride auto. Wat betekent deze trendbreuk? * Rusland en de Tweede Wereldoorlog. Nederland herdenkt vandaag slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Rusland is de herdenking, op 9 mei, de grootste nationale feestdag. De overwinning op de nazi's voedt nog altijd de nationale trots. * Duitsland blijft timide vanwege oorlogsverleden. Duitsland neemt zijn verantwoordelijkheid en toont ook 72 jaar na de Tweede Wereldoorlog berouw over het naziverleden. Die schuld en boetedoening voorkomen tegelijk dat de Duitsers een leidende rol nemen in Europa.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: * Zeven lokale partijen overwegen overstap naar PVV. In de zestig gemeenten waar de PVV wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen overwegen zeven lokale partijen om verder te gaan als PVV-fractie. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur en de NOS. Raadsleden van de Spakenburgse Vrijheidspartij in de gemeente Bunschoten en Leefbaar Etten-Leur hebben al aangegeven zeker te willen overstappen. Nieuwsuur spreekt met Peter Frans Koops van de Spakenburgse Vrijheidspartij. Hij stemde onlangs in met het voorstel om verder te gaan onder de vlag van de PVV. Het voorstel werd aangenomen. Daarmee komt een langgekoesterde wens van Koops uit. * President zonder parlement. Zondag weet Frankrijk het: wordt Emmannuel Macron of Marine Le Pen president? Hoewel de campagne voor die beslissende tweede ronde nog in volle gang is, wordt er ook al gekeken naar de parlementsverkiezingen in juni. Zowel Macron als Le Pen kunnen niet rekenen op een meerderheid in het parlement. Dat roept de vraag op wat een president zonder meerderheid kan doen. * Minder baby's. In het eerste kwartaal van 2017 zijn er meer mensen overleden dan geboren, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Nederlandse vrouwen krijgen al jaren minder kinderen. In 2016 kreeg ze gemiddeld 1,66 kind. Tien jaar geleden lag dat nog op 1,77. Veel vrouwen geven aan dat de onzekere economische situatie ertoe leidt dat er minder over kinderen wordt nagedacht. Hoe erg is dit en moet de overheid het krijgen van een kind gaan stimuleren?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Oud-voetballers helpen elkaar na misbruik. In Engeland is na onthullingen van voormalig voetballers een groot politie-onderzoek gestart naar seksueel misbruik binnen de voetbalsport. Dat bracht sinds november bijna 1500 zaken aan het licht met bijna 560 slachtoffers. Maar er is ook positief nieuws, want er is ook hulp voor die slachtoffers: The Offside Trust, een stichting voor sporters die steun en advies zoeken.In onze reportage trekken we een dag op met tien voetballers die zich hebben aangesloten bij The Offside Trust. Hun verhalen zijn vreselijk, maar hun streven om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij is aanstekelijk. Samen bezoeken ze bijvoorbeeld een wedstrijd en praten ze daarna met elkaar over het plezier van het voetbal en het leed van het misbruik.* Leeuwarden: Culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden mag zich volgend jaar een jaar lang culturele hoofdstad van Europa noemen. Hoe hebben de Friezen dat voor elkaar gekregen? De stad werd in 2013 verkozen boven mededingers Maastricht en Eindhoven. Dat was een verrassing: de kansen van Maastricht en Eindhoven werden door insiders hoger ingeschat. Een reportage over het succes van de Friezen, die zelf ook wat verrast zijn. Want wat is dat met die elf fonteinen?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: * Een mildere en succesvollere aanpak van wanbetalers. Mensen met een betalingsachterstand staan onder druk door aanmaningen, boetes, deurwaarders. Die stress is voor sommigen een reden om juist niet met een oplossing bezig te zijn, waardoor de problemen nóg groter worden. Er wordt daarom volop geëxperimenteerd met alternatieve methoden om achterstallige betalingen te innen. Nieuwsuur gaat kijken bij verzekeraar CZ waar ze succesvol zijn met een nieuwe aanpak: waarbij ze begripvol naast de klant gaan staan, in plaats van hem of haar boos te confronteren. * Tv-wetenschapper en visionair Chriet Titulaer overleden. Chriet Titulaer begon zijn tv-carrière als presentator en commentator van grote wetenschappelijke gebeurtenissen als de maanlanding in 1969 en de lancering van de spaceshuttle Columbia in 1981. In de jaren 80 werd hij nog bekender dankzij zijn populaire wetenschapprogramma Wondere Wereld van de TROS. Ook was hij mede-oprichter van onder meer het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst, projecten waarmee hij mensen een idee wilde geven over hoe techniek hun leefwereld zou veranderen. Nieuwsuur onderzoekt de impact van Titulaer op de Nederlandse samenleving en spreekt daarbij met astronaut André Kuipers en Vincent Everts, trendwatcher op het gebied van internet en techniek.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Frankrijk: deze vier maken nog kans. Vandaag stemmen de Fransen in de eerste ronde voor een nieuwe president. Waar staan de vier meest kansrijke kandidaten voor en wat willen ze met Frankrijk? * Macron en Le Pen op kop in eerste peilingen. Volgens uitgelekte peilingen gaan Emmanuel Macron en Marine Le Pen aan kop in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Het Noord-Franse stadje Hénin-Beaumont is de thuisbasis van het Front National. Daar is correspondent Saskia Dekkers. Te gast is Frankrijkkenner Niek Pas.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Wetenschappers de straat op. In zo'n 600 steden over de hele wereld zijn vandaag demonstraties die het belang van wetenschap benadrukken. De March for Science komt uit Amerika, waar de wetenschap steeds verder onder druk komt te staan sinds president Donald Trump aan de macht is. * Wel of geen abortusreferendum? Ierland is een van de laatste landen in Europa waar abortus een misdrijf is. Er staat maar liefst veertien jaar gevangenisstraf op. Een burgertop komt dit weekeinde met een advies over de abortuswetgeving. * Wonen in een hotelkamer. Steeds meer gezinnen in Nederland komen zo diep in de financiële problemen dat ze dakloos raken. Tientallen kinderen wonen vaak maandenlang met hun ouders in één hotelkamer.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Invloed islam groeit in Franse voorsteden. Over acht dagen stemmen de Fransen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Welke president het ook wordt, hij of zij krijgt te maken met de groeiende problemen in de Franse voorsteden. Naast hoge werkloosheid en segregatie krijgt de fundamentalistische islam daar steeds meer greep op de moslimgemeenschap. * Geen kernproef, wel dreigende taal Noord-Korea. De gevreesde nucleaire test bleef uit, maar de dreiging is er niet minder om. De nationale feestdag in Noord-Korea werd een demonstratie van militaire kracht om te laten zien wat het land in huis heeft en de wereld angst en ontzag in te boezemen. En dat ging gepaard met nieuwe dreigementen aan het adres van Amerika. * Het gaat slecht met Twitter. Het sociale medium kampt met teruglopende gebruikersaantallen en dalende inkomsten. En dat terwijl andere media zoals Facebook, Instagram en Snapchat populairder worden. Twitter krimpt, terwijl vooral politici en grote bedrijven het intensiever gebruiken dan ooit.

Deze uitzending bekijken