True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Keizer: integer gehandeld. VVD-partijvoorzitter Keizer vindt dat hij integer heeft gehandeld bij de overname van zijn crematorium-bedrijf. Hij zegt dat hem niets te verwijten valt en dat de overname van het bedrijf in 2012 goed en correct is verlopen. Maar volgens hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer heeft Keizer aan beide kanten van de onderhandelingstafel gezeten. Hij was betrokken bij de verkopende vereniging, het verkochte bedrijf en de kopende partij, zei Pheijffer eerder. Hoogleraar Pheijffer is te gast. * Interview met Noah Harari. Na zijn succesvolle boek over de geschiedenis van de mensheid Homo Sapiens, schrijft de Israëlische Yval Noah Harari over de toekomst in Homo Deus. Niet de mens, maar algoritmes worden de hoogste autoriteit in onze levens. Nog even en algoritmes weten welke studie, baan en partner je moet kiezen. Van het boek dat in februari in het Nederlands verscheen, werden al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Barack Obama en Bill Gates noemden zijn werk eerder 'groots'. Een interview met historicus en schrijver Noah Harari. * Portret brexit-onderhandelaars. De leiders van de 27 EU-landen komen morgen bijeen in Brussel om de kaders vast te stellen voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de brexit. Met dat mandaat kan hoofdonderhandelaar Michel Barnier de onderhandelingen beginnen. Tegenover hem aan tafel zit de Brit David Davis, minister voor Brexit-zaken. Een dubbelportret over beide hoofdonderhandelaars. Wie zijn Barnier en Davis?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Kwetsbare jongeren tussen wal en schip. Voor veel jongeren en jongvolwassenen met ernstige psychiatrische stoornissen is er geen behandeling of opvang. De wachtlijsten nemen toe en instellingen signaleren dat de jongeren er slechter aan toe zijn bij binnenkomst. * 'Zelfs voor crisisplekken is een wachtlijst'. Het Dr. Leo Kannerhuis in Oosterbeek heeft grote moeite met het doorplaatsen van jongeren. Voor de crisisopvang in de instelling - bestemd voor ernstigste psychiatrische gevallen - is er zelfs een wachtlijst. * Curaçao: democratie of maffiastaat? De verkiezingen morgen in Curaçao bepalen de toekomst van het eiland. 'Als ik mensen in Nederland vertel over de politiek en de verkiezingen op Curaçao, lijkt het soms net een slechte B-film', zegt Kamerlid Ronald van Raak.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: 'Aan het bed van Friso hoopte ik op een teken'. Aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag spreekt koning Willem-Alexander openhartig met interviewer Wilfried de Jong over persoonlijke dilemma's en emoties. * Russische militair betrokken bij MH17-ramp. De onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta heeft de man geïdentificeerd die het transport van de raket coördineerde waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. * Stop de invasie van fastfoodketens. Nog nooit vestigden zoveel Amerikaanse foodketens zich in Nederland. De trend staat haaks op de ambitie van veel gemeenten die inwoners juist gezonder willen laten leven. * Groeiende vechtlust in Venezuela. Een groot deel van de Venezolanen wil dat president Nicolás Maduro opstapt. Maar er zijn ook nog aanhangers van de president. De vechtlust bij beide partijen neemt toe.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: VVD-partijvoorzitter Henry Keizer onder vuur. VVD-partijvoorzitter Henry Keizer had bij de overname van uitvaartorganisatie De Facultatieve meerdere petten op. Dat zegt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer. Op verzoek van Nieuwsuur onderzocht hij de openbare stukken die met de deal te maken hebben. * Kamer: maatregelen tegen vijandige overnames. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil Nederlandse bedrijven beter beschermen tegen vijandige overnames. Dat blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur. De partijen willen bijvoorbeeld kijken naar een wettelijk verankerde bedenktijd bij ongewenste overnames. * Saudi's in VN-vrouwenrechtencommissie. Saudi-Arabië is gekozen als lid van een 45-landen tellende VN-commissie die zich bezighoudt met vrouwenrechten. Saudi-Arabië scoort op internationale ranglijsten zeer slecht als het gaat om vrouwenrechten. Is het dus een slecht idee of toch niet?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: * Een mildere en succesvollere aanpak van wanbetalers. Mensen met een betalingsachterstand staan onder druk door aanmaningen, boetes, deurwaarders. Die stress is voor sommigen een reden om juist niet met een oplossing bezig te zijn, waardoor de problemen nóg groter worden. Er wordt daarom volop geëxperimenteerd met alternatieve methoden om achterstallige betalingen te innen. Nieuwsuur gaat kijken bij verzekeraar CZ waar ze succesvol zijn met een nieuwe aanpak: waarbij ze begripvol naast de klant gaan staan, in plaats van hem of haar boos te confronteren. * Tv-wetenschapper en visionair Chriet Titulaer overleden. Chriet Titulaer begon zijn tv-carrière als presentator en commentator van grote wetenschappelijke gebeurtenissen als de maanlanding in 1969 en de lancering van de spaceshuttle Columbia in 1981. In de jaren 80 werd hij nog bekender dankzij zijn populaire wetenschapprogramma Wondere Wereld van de TROS. Ook was hij mede-oprichter van onder meer het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst, projecten waarmee hij mensen een idee wilde geven over hoe techniek hun leefwereld zou veranderen. Nieuwsuur onderzoekt de impact van Titulaer op de Nederlandse samenleving en spreekt daarbij met astronaut André Kuipers en Vincent Everts, trendwatcher op het gebied van internet en techniek.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Frankrijk: deze vier maken nog kans. Vandaag stemmen de Fransen in de eerste ronde voor een nieuwe president. Waar staan de vier meest kansrijke kandidaten voor en wat willen ze met Frankrijk? * Macron en Le Pen op kop in eerste peilingen. Volgens uitgelekte peilingen gaan Emmanuel Macron en Marine Le Pen aan kop in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Het Noord-Franse stadje Hénin-Beaumont is de thuisbasis van het Front National. Daar is correspondent Saskia Dekkers. Te gast is Frankrijkkenner Niek Pas.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Wetenschappers de straat op. In zo'n 600 steden over de hele wereld zijn vandaag demonstraties die het belang van wetenschap benadrukken. De March for Science komt uit Amerika, waar de wetenschap steeds verder onder druk komt te staan sinds president Donald Trump aan de macht is. * Wel of geen abortusreferendum? Ierland is een van de laatste landen in Europa waar abortus een misdrijf is. Er staat maar liefst veertien jaar gevangenisstraf op. Een burgertop komt dit weekeinde met een advies over de abortuswetgeving. * Wonen in een hotelkamer. Steeds meer gezinnen in Nederland komen zo diep in de financiële problemen dat ze dakloos raken. Tientallen kinderen wonen vaak maandenlang met hun ouders in één hotelkamer.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Aanslag Champs-Élysées. In Frankrijk heeft zich na de schietpartij gisteravond op de Champs-Élysées een tweede verdachte gemeld bij de politie. Hij zou connecties hebben met de man die een politieagent doodschoot. De angst in Frankrijk was groot dat er rond de verkiezingen een aanslag zou worden gepleegd. Het is de vraag wat de aanslag voor invloed heeft op de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zondag. Kandidaten Fillon en Le Pen hebben hun campagne stilgelegd. * Amerikaanse wetenschap slaat alarm. Amerikaanse wetenschappers gaan morgen in tientallen steden de straat op om te demonstreren tegen het beleid van president Donald Trump. Met de March for Science protesteren de wetenschappers tegen de miljarden die Trump wil bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek. De Amerikaanse wetenschap slaat alarm. Een reportage van correspondent Wouter Zwart die sprak met onderzoekers in Princeton, het kloppende hart van de wetenschap. * Problemen bij sociale werkbedrijven. Het was één van de hervormingen van het afgelopen kabinet: het sluiten van de sociale werkplaatsen voor nieuwe mensen met een arbeidsbeperking. En voor mensen die er al werkten, werd gezocht naar werk bij gewone bedrijven. Maar ruim twee jaar later piept en kraakt het in de sector. De sociale werkplaatsen hebben miljoenentekorten, maar tegelijkertijd is er te veel werk. Sommige werkplaatsen huren zelfs Oost-Europese uitzendkrachten in voor werk dat bedoeld is voor de kwetsbare doelgroep.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Reces in Den Haag. De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet houden na vandaag een weekje reces. VVD-leider Mark Rutte zei gisteren dat hij niet denkt dat de partijen het daarvoor eens worden. Rutte herhaalde dat alle vier de partijen van plan zijn om de onderhandelingen te laten slagen, maar dat nog moet blijken of het ook gaat lukken. Informateur Edith Schippers geeft vanmiddag een korte toelichting op de stand van zaken. Met het laatste nieuws en analyse uit Den Haag. * Wederopbouw Mosul. Al zes maanden probeert een brede coalitie de Noord-Iraakse stad Mosul te heroveren op Islamitische Staat. Daar waar de IS-strijders verdreven zijn, proberen bewoners langzaam hun gewone leven weer op te pakken. Dat gebeurt zo goed en zo kwaad als het gaat in een stad die in puin ligt en waar continu dreiging is van mortierinslagen en ontploffende bermbommen. Toch is er in Oost-Mosul een groep bevlogen bewoners die zich met volle overgave op de wederopbouw van hun stad richten. Verslaggever Roozbeh Kaboly zocht hen op. * Schade Groningen. Het Openbaar Ministerie moet onderzoeken of de NAM zich bij de gaswinning schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van woningen, waarbij mogelijk levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald. De zaak was aangespannen door de Groninger Bodem Beweging (GBB) en individuele klagers uit het gaswinningsgebied. Zij zeggen in sommige gevallen met forse schade aan hun woningen te kampen door de aardbevingen als gevolg van de jarenlange gaswinning. * Invasie van exoten. In Veenendaal is een man gisteren uren bezig geweest om zijn goudvissen uit de gracht te halen, die een bedreiging vormden voor de inheemse kroeskarpers. Maar goudvissen zijn niet de enige 'exoten' die schade aanrichten aan de Nederlandse natuur. Zo rukt in Amersfoort de Japanse Duizendknoop op, een sierplant die nietsvermoedend werd meegenomen uit Japan. De plant groeit inmiddels door funderingen, asfalt en bruggen. Wetenschappers luiden de noodklok. Nieuwsuur maakte in samenwerking met De Kennis van Nu een reportage over de invasie van exotische soorten in Nederland.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Via YouTubers overspoeld met reclame. Adverteerders geven steeds meer geld uit aan online reclame. Een populaire manier is het sponsoren van vloggers. Vaak gaat het om jonge, populaire vloggers en YouTubers die producten noemen. Wat mag er wel en wat niet? En wie controleert dat? * Venezuela in verval. Dagelijks zijn er protesten tegen de regering van president Maduro. De inwoners van Venezuela kampen met tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. Terwijl de economie instort, vertoont het bewind van de president steeds meer dictatoriale trekjes. * Snellere vernieuwing in het onderwijs nodig. Vandaag praat de Kamer met experts over de onderwijsherziening, ook wel bekend onder de naam Onderwijs2032. Het gaat allemaal over de vraag: welke kennis en vaardigheden moeten leerlingen in het primair en het voortgezet onderwijs leren om klaar te zijn voor hun toekomst?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Invloed islam groeit in Franse voorsteden. Over acht dagen stemmen de Fransen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Welke president het ook wordt, hij of zij krijgt te maken met de groeiende problemen in de Franse voorsteden. Naast hoge werkloosheid en segregatie krijgt de fundamentalistische islam daar steeds meer greep op de moslimgemeenschap. * Geen kernproef, wel dreigende taal Noord-Korea. De gevreesde nucleaire test bleef uit, maar de dreiging is er niet minder om. De nationale feestdag in Noord-Korea werd een demonstratie van militaire kracht om te laten zien wat het land in huis heeft en de wereld angst en ontzag in te boezemen. En dat ging gepaard met nieuwe dreigementen aan het adres van Amerika. * Het gaat slecht met Twitter. Het sociale medium kampt met teruglopende gebruikersaantallen en dalende inkomsten. En dat terwijl andere media zoals Facebook, Instagram en Snapchat populairder worden. Twitter krimpt, terwijl vooral politici en grote bedrijven het intensiever gebruiken dan ooit.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: * Bloedbad aangericht bij koptische kerken Egypte. Bij bomaanslagen op koptische kerken in het noorden van Egypte zijn in totaal meer dan veertig doden gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, melden de Egyptische autoriteiten. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. * In Zweedse voorsteden verloopt integratie moeizaam. Door de aanslag in Stockholm vrijdag laait de discussie over het ruimhartige Zweedse immigratiebeleid weer op. Zweden ontving in 2015 alleen al 163.000 asielzoekers. Maar de integratie daarvan verloopt verre van vlekkeloos. Vooral in de voorsteden van Stockholm en Malmö zijn de problemen groot.* Na 50 jaar strijd levert Baskische ETA wapens in. Het is een conflict dat meer dan 50 jaar heeft geduurd en dit weekend zijn definitieve einde bereikte. De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zijn wapens ingeleverd. Zes jaar lang onderhandelden onafhankelijke bemiddelaars met de beweging, onder wie Fleur Ravensbergen. Ze is vanavond te gast.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: * ETA legt de wapens - alsnog - neer. De Baskische afscheidingsbeweging ETA zegt de laatste wapens te hebben ingeleverd. Vanaf nu gaat de militante beweging verder als ongewapende organisatie. Vooral in de jaren 80 maakte de ETA veel slachtoffers door aanslagen. Door schietpartijen en bomaanslagen kwamen in tientallen jaren meer dan achthonderd mensen om het leven. In de studio een gesprek met Fleur Ravensbergen, lid van de internationale verificatie-commissie, die onderzoekt of de ETA zich aan zijn woord houdt. * Schrijvers en zelfmoord. Jeroen Brouwers schreef in 1983 een boek over zelfmoord onder schrijvers. Het werd met veel eerbied ontvangen. Nu is er een hernieuwde uitgave met essays en nog veel meer schrijversportretten. Er zijn ook hoofdstukken gewijd aan Joost Zwagerman en Wim Brands. Jeroen Brouwers verloor een geliefde aan zelfmoord. Nieuwsuur spreekt met hem over zijn boek en zijn fascinatie met het thema.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Ruzie in Rotterdam om veiligheidslek. De Rotterdamse Rekenkamer wil een rapport publiceren over de gebrekkige veiligheid van het systeem van de gemeente. Het College van Burgemeester en Wethouders wil de publicatie voorkomen, desnoods door naar de rechter te stappen. * Verplichte 'nieuws-les' voor jongeren? Leraren hebben soms hun handen vol aan het ontkrachten van nepnieuws en complottheorieën. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. Moeten leerlingen verplicht les krijgen over hoe ze nepnieuws van echt nieuws kunnen onderscheiden?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: 'Nergens plaats voor Siebe'. Voor naar schatting vijfhonderd zwaar verstandelijk gehandicapten met ernstige gedragsproblemen is er geen plaats in een instelling, constateert cliëntenorganisatie MEE. De moeder van de 14-jarige Siebe, zit met de handen in het haar. * Kampers verzetten zich tegen 'uitsterfbeleid'. Veel gemeenten willen af van de staanplaatsen voor woonwagens. De woonwagenbewoners verzetten zich en komen op voor het behoud van hun cultuur.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met o.a.: Intensieve veehouderij versus volksgezondheid. Een gebrek aan landelijke regels voor de intensieve veehouderij, zorgt voor onrust op het Brabantse platteland. De coalitie in Bladel is inmiddels gesneuveld nadat een wethouder opstapte. * Nepnieuws 'dat mensen aan het denken zet'. Nieuwsuur spreekt een Russische en een Amerikaanse maker van 'alternatieve feiten' over hun bedoelingen. Beiden willen met nepnieuws vooral de media en naïeve lezers een lesje leren.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Nog altijd chaos in Griekenland. Een jaar geleden sloot de EU een vluchtelingendeal met Turkije. De deal staat onder druk door de ruzie tussen Nederland, Duitsland en de Turkse president Erdogan. En er zitten nog steeds zestigduizend asielzoekers vast in Griekenland. * Turkijedeal: goede bedoelingen met beperkt resultaat. Een jaar na de deal met Turkije, blijkt dat de plannen ambitieuzer waren dan Griekenland aan kon. De EU-hulp aan Griekenland is inmiddels de duurste humanitaire operatie ooit. Maar er is gebrek aan coördinatie en veel bureaucratie en mismanagement. * Dit eiland toont noodzaak én falen Turkijedeal. Een jaar nadat Europese en Turkse leiders hun handtekening onder het akkoord zetten, zijn de problemen nog lang niet voorbij. Een overzicht van één jaar Turkijedeal en hoe die uitpakte op het kleine Griekse eiland Chios. * 'Rock-'n-roll kun je ook Chuck Berry noemen'. De rock-'n-roll-hemel is dit weekend weer een bewoner rijker. Eentje waar allen die hem voorgingen de rode loper voor zullen uitrollen. Zonder Chuck Berry waren zij er niet geweest.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Hoe nu verder met de PvdA? De ledenraad van de Partij van de Arbeid komt vandaag bijeen. Hoe moet het verder met de partij, na het historische verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen? Voorzitter Hans Spekman maakte gisteren zijn aftreden in het najaar bekend. * 'Kiezers kiezen nu echt, met soms ingrijpende gevolgen'. 'Een zoektocht naar een krachtiger geluid. De kiezers kiezen nu echt en dat heeft op sommige plaatsen ingrijpende gevolgen.' Het zijn typeringen die volgens Hans Anker, politiek onderzoeker en oud-campagnestrateeg van de PvdA, van toepassing kunnen zijn op de Nederlandse politiek.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: 'Met Schulz kunnen we de verkiezingen van Merkel winnen'. Met zijn luide roep voor meer sociale rechtvaardigheid spreekt Schulz veel Duitsers aan. Hij vormt een bedreiging voor het bondskanselierschap van Merkel. Voor het eerst sinds 2006 ligt de SPD voor op regeringspartij CDU in een opiniepeiling. * 'Franse verkiezingen bevinden zich in crisis'. Nooit eerder kende een Franse presidentsverkiezing zoveel chaos en onzekerheid. Dat komt vooral door de rechts-conservatieve kandidaat François Fillon, die achtervolgd wordt door schandalen. Hij weigert zich terug te trekken en gijzelt de verkiezingen al weken. * Voor het eerst lijsttrekkersdebat met Rutte. In Nederland treffen lijsttrekkers van acht partijen elkaar vanavond in het Carrédebat. Het verkiezingsdebat wordt gezien als een belangrijk moment in de campagne. Het is het eerste televisiedebat waar ook VVD-leider en premier Mark Rutte aan meedoet.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Kabinet wil pro-Erdogan-campagne in Nederland voorkomen. Het kabinet wil niet dat een Turkse minister in Nederland campagne voert voor een referendum over de Turkse grondwet. Premier Rutte onderzoekt of het juridisch mogelijk is om dat te voorkomen. Ondertussen is de campagne in Nederland tegen het Turkse referendum al in volle gang. * Heldenepos over Erdogan vlak voor referendum in première. In Turkije begrijpen veel Turken weinig van de ophef in het buitenland over het referendum dat president Erdogan meer macht geeft. Voor velen is Erdogan een held. De langverwachte Turkse speelfilm Reis, die dit weekend in première gaat, is een eerbetoon aan zijn leven. * 'Meer dan drie miljoen mensen stemmen deze verkiezingen niet'. Bij verkiezingen komen bijna altijd zo'n drie miljoen stemgerechtigden niet opdagen. Dat aantal is al tientallen jaren ongeveer hetzelfde. Maar hoogleraar Kees Aarts verwacht dat deze verkiezingen meer mensen thuis blijven. Dat komt volgens hem omdat er geen duidelijk thema is.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Misbruik melden voor sporter extra moeilijk. De drempels om seksueel misbruik te melden zijn in de sportwereld nog hoger dan normaal. Dat zegt Corinne Dettmeijer, nationaal rapporteur seksueel geweld tegen kinderen. 'Denk aan de ongelijke machtsverhoudingen met de trainer of coach.'* Conservatief Amerika koestert zijn 'verlosser'. Veel Amerikaanse conservatieven vonden Donald Trump maar een showman; met een grote mond en vooral weinig traditionele christelijke waarden. Maar dat is veranderd. * Politiek debat zonder hoofdrolspelers. De lijsttrekkers kruisen vanavond in de Rode Hoed de degens tijdens het eerste grote tv-debat. Maar Mark Rutte en Geert Wilders, lijsttrekkers van de grootste twee partijen in de peilingen, doen niet mee. Wat is het effect?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Trumps invloed op Nederlandse campagnes. Welke rol speelt de Amerikaanse president Trump in de Nederlandse verkiezingscampagnes? Sommige politieke partijen zien Trump als een bedreiging, anderen juist als een goed voorbeeld. Trump dwingt alle partijen in ieder geval tot het maken van keuzes over veiligheid en defensie. * Hollandse meesters veroveren het Louvre. Hij noemt het zijn 'coming-out'. De Amerikaanse kunstverzamelaar Tom Kaplan treedt na dertien jaar verzamelen naar buiten met zijn unieke collectie van oude Hollandse Meesters. Met 250 werken is The Leiden Collection bijna de grootste ter wereld. Dertig topwerken hangen nu in het Louvre in Parijs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Vice-president Pence staat pal voor NAVO. Op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München heeft de Amerikaanse vice-president Mike Pence Europa verzekerd dat de Verenigde Staten verbonden blijven met de NAVO. Hij zei er wel bij dat de NAVO-lidstaten een eerlijke bijdrage moeten leveren aan het bondgenootschap. * 'Er moet ook een elite zijn in Nederland, met kennis'. In de aanloop naar de verkiezingen spreekt Nieuwsuur voor de serie Buiten het Binnenhof met kiezers uit het hele land. Op acht verschillende locaties in Nederland delen verschillende mensen hun blik op Nederland en de politiek. In de zesde aflevering: de elite.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Mattis maant NAVO-bondgenoten defensie-begroting te verhogen. De ministers van Defensie van de 28 NAVO-landen voeren topoverleg in het hoofdkwartier in Brussel. Hiervoor komt voor het eerst een lid van de Trump-regering naar Europa: de Amerikaanse generaal James Mattis. Hij heeft de andere lidstaten gemaand dat ze hun bijdrage aan de NAVO moeten opschroeven. * Elke teruggekeerde jihadist voor de strafrechter. Er komen steeds meer jihadisten uit IS-gebied terug naar Nederland. Dat stelt de geheime dienst AIVD vandaag in een rapport. Het afgelopen jaar zijn er al meerdere Nederlandse jihadstrijders teruggekeerd. Het Openbaar Ministerie wil ze allemaal voor de rechter brengen. In Nieuwsuur een gesprek met landelijk coördinerend officier terrorisme Ferry van Veghel. * 'Vluchtelingen komen echt niet om rotzooi te trappen' In de aanloop naar de verkiezingen spreekt Nieuwsuur voor de serie Buiten het Binnenhof met kiezers uit het hele land. In acht afleveringen vertellen onder meer ondernemers, gelovigen, ouderen en jongeren hoe zij vinden dat het gaat met Nederland en met de politiek. Vanavond in de derde aflevering Roel Winkel uit Hoogeveen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: * Franse presidentskandidaat Fillon in opspraak vanwege corruptie. De Franse conservatieve presidentskandidaat François Fillon is zwaar beschadigd na onthullingen over goedbetaalde parlementsbanen voor zijn vrouw en kinderen. Hij haalt mogelijk niet eens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die in mei dit jaar plaatshebben. * Wat gaat er veranderen voor zzp'ers? Het kabinet van VVD en PvdA is er niet in geslaagd om de problemen rond vaste en flexibele arbeidscontracten op te lossen. De komende verkiezingen zijn bepalend voor de toekomstige arbeidsmarkt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: 'Martelingen en executies in Syrische gevangenissen'. Het regime van de Syrische president Assad heeft in een gevangenis buiten Damascus mogelijk meer dan tienduizend gevangenen geëxecuteerd. Amnesty International trekt die conclusie na gesprekken met voormalige gevangenen en cipiers van de Saydnaya-gevangenis. 'Elke week, meestal op maandagen en woensdagen, zijn tussen de 20 en 50 gevangenen opgehangen', zegt een woordvoerder van Amnesty International. Een reportage met een overlevende van de martelpraktijken in Syrië. * Apparaten met internetverbinding blijken gemakkelijk te hacken. Steeds meer apparaten zijn voorzien van een internetverbinding. Denk aan thermostaten die via een smartphone op afstand te regelen zijn. Of een babyfoon die beeld en geluid doorgeeft. Dat is handig, maar tegelijk ook een risico, zegt hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten van de TU Delft. Veel van die apparaten zijn namelijk slecht beveiligd en gemakkelijk te hacken. En daar kunnen inbrekers en andere kwaadwillenden hun voordeel mee doen. Een reportage over de risico's van online apparaten en systemen. * 'Geef president Trump een kans'. Hij wordt wel de Trump-fluisteraar genoemd: Roger Stone, campagne-adviseur van presidenten Richard Nixon, Ronald Reagan en recent Donald Trump. Hij kent de president al 40 jaar. 'Mensen onderschatten hoe sterk hij is. Als hij zich een doel stelt, dan wordt dat doel gehaald', zegt Stone in een gesprek met correspondent Wouter Zwart. Een interview met de 64-jarige republikeinse hardliner Roger Stone.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Steeds meer kinderen niet naar school. Een groeiend aantal kinderen in Nederland zit thuis terwijl ze eigenlijk gewoon naar school zouden moeten. In totaal vallen zo'n tienduizend jongeren per jaar op deze manier buiten de boot. Het is een hardnekkig probleem, want veel van die kinderen vallen tussen wal en schip. * Nabestaanden genocide Namibië willen wraak. Het wordt de vergeten genocide van de twintigste eeuw genoemd: de massaslachting van de Duitse koloniale troepen in hun voormalige kolonie Namibië tussen 1904 en 1908. Tienduizenden mensen werden vermoord, tachtig procent van de Herero- en Nama-minderheid werd verdreven of uitgeroeid.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Achterban Trump vol lof. De rechter heeft het inreisverbod dat was uitgevaardigd door president Donald Trump teruggedraaid. En dat is de eerste grote nederlaag voor de nieuwe president. * Discussie 'voltooid leven' krijgt nieuwe wending. Ouderen die levensmoe zijn moeten hun leven met medicijnen kunnen beëindigen, ook als zij nog gezond zijn en niet ondraaglijk lijden. Dit is de visie van het kabinet, vorig jaar gevolgd door een wetsvoorstel van D66 dat op een Kamermeerderheid lijkt te kunnen rekenen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met o.a.: De nieuwe wereld(wan)orde na de komst van Trump. Een nieuwe wereldorde, of beter gezegd: een gebrek daaraan. Dat is de zorg van de 28 EU-landen die in Malta zijn samengekomen. Er is gesproken over de vluchtelingencrisis, de strijd tegen terrorisme, de relatie met Rusland en China en hoe om te gaan met de nieuwe president Trump.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Nederlandse voetbalclubs in buitenlandse handen. Geldschieters die een grote club kopen; in de Engelse competitie is het bijna standaard. Ook Nederlandse clubs hebben wel oren naar investeerders, omdat er met het geld meer mogelijk wordt, bijvoorbeeld op de transfermarkt. Voor sommige clubs lijkt een overname een redding. Maar het kan ook met veel problemen gepaard gaan, zoals ze bij ADO Den Haag hebben gemerkt. De KNVB scherpt nu de regels aan om te voorkomen dat betaalde voetbalclubs in de problemen komen door kopers met dubieuze intenties. Een reportage over Fortuna Sittard, dat in zee is gegaan met de Turkse investeerder Isitan Gün. * De politieke strijd op rechts. Naast het grote geweld tussen de VVD en de PVV, zijn er ook drie nieuwe partijen die zich in de strijd op rechts mengen: VNL, GeenPeil en het Forum voor Democratie. Hun voormannen Jan Roos, Jan Dijkgraaf en Thiery Baudet laten een stevig rechts geluid horen en zetten zich af tegen links en de 'oude' politiek. Maar bij hun gevecht om de kiesdrempel te halen, moeten ze ook onderling de strijd aangaan. Hoe doen ze dat?

Deze uitzending bekijken