True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Brits zorgstelsel kraakt onder dreigende brexit. Er was altijd al weinig personeel, maar door de dreigende brexit willen veel verplegers, artsen en chirurgen uit de EU niet meer naar Groot-Brittannië komen. Nieuwsuur onderzoekt de gevolgen voor de Britse gezondheidszorg. * Op weg naar een nieuw kabinet. Het kabinet-Rutte III gaat naast de premier vijftien ministers en acht staatssecretarissen tellen. Premier Rutte ontvangt de fractievoorzitters van de vier beoogde coalitiepartners over de verdeling van de ministerposten. * De onderstroom: het gevecht tegen zwerfafval. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is Nieuwsuur de komende maanden in de wijken. Onze verslaggever Jan Eikelboom doet verslag vanuit Schiedam-Oost: hoe een inwoner met zijn buurtwerkplaats zwerfafval te lijf gaat. * Waarom zijn we gestopt met minder vlees eten? De afgelopen jaren daalde de vleesconsumptie in Nederland elk jaar. Maar die daling is gestopt. Terwijl het voor het milieu én onze gezondheid beter zou zijn om nog minder vlees te eten. Waarom lukt het niet minder vlees te eten? * Wereldmacht China: de klimaatreus. China geldt, nog steeds, als een grote vervuiler. Maar het land werkt hard aan schone technologieën. Een reportage van correspondent Marieke de Vries over hoe China een leidende rol wil spelen op het gebied van het klimaat.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Maak het de rechter makkelijker'. Het vaststellen van een stoornis en toerekeningsvatbaarheid is bepalend voor het opleggen van tbs. Peter van der Laan, hoogleraar Reclassering, en forensisch psycholoog Wim van Kordelaar pleiten voor verruiming van de tbs-gronden. * De behandeling van (gestoorde) gedetineerden. Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) geeft antwoord op zes vragen over de behandeling van (gestoorde) gedetineerden. * Van gezellige volksbuurt naar achterstandswijk. Schiedam-Oost is een wijk geworden waar buren elkaars taal niet meer spreken en langs elkaar heen leven. De inwoners willen hier verandering in brengen. * Strijd om Europees Medicijnagentschap. Negentien EU-lidstaten willen het Europees Medicijnagentschap (EMA) binnenhalen. Ook Nederland is in de race. Het is de vraag of het beste aanbod wint. De gunfactor speelt een grote rol.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe kan Nederland democratischer worden? 'We hebben wel vertrouwen in de politiek, maar niet in onze politici.' Onder dit motto presenteerde de Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes zijn tussenrapport over de toekomst van het parlementaire stelsel. Johan Remkes is te gast. * China trekt economisch zijn eigen plan. China zou zich meer openstellen voor buitenlandse investeringen, beloofde president Xi Jinping vijf jaar geleden. Ook zou het land vrijhandel gaan promoten. Maar China trekt steeds meer zijn eigen plan op het wereldtoneel. * Minderjarige meisjes vaker seksueel uitgebuit. Binnenlandse seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel: per jaar zijn er bijna drieduizend slachtoffers. Nederlandse meisjes vormen een grote groep: 1.320 meisjes worden slachtoffer.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Kunstinstellingen zijn subsidiejunkies'. Het rumoer en gedoe rond Beatrix Ruf, de inmiddels opgestapte directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, is typerend voor de kunstwereld, zegt kunstadviseur Willem Baars. * Kritische journalist op Malta vermoord. De bekendste onderzoeksjournalist van Malta is omgekomen toen een krachtige bom haar auto opblies. Daphne Caruana Galizia (53) onderzocht de corruptie in Malta. Hoofdredacteur Rachel Attard van Malta Independent reageert. * Victor Koppe verdedigde Rode Khmer-kopstuk. Vanavond zendt de VPRO Defending Brother Number Two uit. Hoofdpersoon is de Nederlandse advocaat Victor Koppe die een Rode Khmer-kopstuk verdedigt in Cambodja. Hij kwam terug met een ervaring rijker, maar een illusie armer.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wereldmacht China. Nieuwsuur besteedt deze week aandacht aan de groeiende invloed van China in de wereld. Vandaag kijken we naar rol die het land speelt in de internationale politiek. Want de invloedssfeer van China groeit, ook buiten Azië. Daar waar wereldmacht Amerika zich terugtrekt, breidt China zijn invloedssfeer uit. Wat betekent dat voor de internationale betrekkingen? Wordt China de leidende wereldmacht? Vanavond een reportage van correspondent Marieke de Vries.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Veiligheid gehandicapten in de nacht in gevaar? Veel instellingen in de gehandicaptensector maken voor de nachtzorg gebruik van verouderde techniek.Tot grote zorg van familieleden van bewoners. De brancheorganisatie van de gehandicaptenzorg stelt een onderzoek in. * Kiest Oostenrijk voor ruk naar rechts? De ÖVP van de 31-jarige Sebastian Kurz heeft volgens de exitpoll de Oostenrijkse parlementsverkiezingen gewonnen. De kans bestaat dat hij voor het vormen van een regering toenadering zal zoeken tot de rechts-populisten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Roemenen: recht op goedkope arbeid houden. Strengere Europese regels moeten de uitbuiting van Roemeense vrachtwagenchauffeurs tegen gaan, maar niet alle Roemenen zitten daar op te wachten. Te gast is Europarlementariër Agnes Jongerius. * 'Het is geen eigen schuld, dikke bult'. Te veel vrouwen blijven roken tijdens de zwangerschap, ondanks alle risico's. Experts vinden het hoog tijd dat deze zwangere vrouwen serieuze, professionele hulp krijgen, in plaats van alleen maar kritiek.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zzp'ers, flexwerkers en het regeerakkoord. Kabinet-Rutte III grijpt in op de arbeidsmarkt. Maar wat verandert er precies voor de zelfstandigen zonder personeel? En wat betekent flex minder flex, en vast minder vast? In de studio zit econoom Mathijs Bouman. * Half miljoen Rohingya op de vlucht. Zo'n half miljoen Rohingya zijn door het leger van Myanmar over de grens gejaagd. In buurland Bangladesh is een enorm opvangkamp ontstaan. Rohingya vertellen over hun verschrikkingen in een verslag van onze Vlaamse collega's van de VRT. * 'Dit helpt mensen met zware dementie'. Arts Anneke van der Plaats ontdekte hoe relatief eenvoudige aanpassingen van de woonomgeving mensen met dementie kan helpen. Haar methode blijkt te werken, stellen verschillende verpleeghuizen die met haar aanpak werken.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Lichaam Anne Faber gevonden in Zeewolde. In een natuurgebied in Zeewolde is het lichaam gevonden van Anne Faber. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt op een persconferentie. De politie had sinds vannacht een specifiek gebied in Zeewolde afgezet waarvan vermoed werd dat het lichaam van de vermiste Anne Faber verborgen was. Zij zochten daar naar aanleiding van informatie de ze hadden gekregen van de verdachte. Anne werd sinds 29 september vermist. Vanmiddag is de 27-jarige verdachte Michael P. voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zat op een forensisch psychiatrische afdeling van een instelling in Den Dolder en werd in 2012 veroordeeld voor de dubbele verkrachting van een 16- en een 17-jarig meisje. Afgelopen dagen bleek dat hij zonder begeleiding naar buiten mocht en de beschikking had over de auto van zijn moeder. * Kamer bespreekt eindverslag Zalm. De Tweede Kamer bespreekt vandaag het eindverslag van informateur Gerrit Zalm. Alle dertien fractieleiders krijgen daarvoor vijf minuten spreektijd. Over twee weken zal pas het debat over de regeringsverklaring plaatsvinden, na de installatie van de nieuwe ministersploeg. Dat wordt echt het eerste debat van Rutte III. Maar voor de oppositie is het debat van vandaag alvast een goed moment om met de eerste kritiek op de kabinetsplannen te komen. Dominique van der Heyde doet verslag. * Hoe haalbaar zijn kabinetsplannen voor CO2-vermindering? De coalitie heeft het groenste regeerakkoord ooit gepresenteerd. Maar om de gestelde klimaatdoelen te halen, moet op grote schaal CO2 worden opgeslagen. En daar is kritiek op. Het grootste bezwaar tegen de opslag van CO2 is dat het een optie voor de korte tot middellange termijn is. Want CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, energiebronnen waar Nederland liever vanaf wil. Van de 56 megaton CO2-vermindering in 2030 moet 18 megaton uit CO2-afvang komen. Een recent rapport van adviesbureau McKinsey spreekt over 3 megaton in 2040 als een reële mogelijkheid. Door de kabinetsplannen voor CO2-afvang wordt de industrie gedwongen om te investeren in afvangapparatuur en leidingen. Ook Milieudefensie en Greenpeace zien niets in de plannen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat vindt de 'gewone Nederlander' van het regeerakkoord? Premier Rutte is vandaag in Etten-Leur waar hij het regeerakkoord gaat toelichten. Heeft de burger inderdaad 'Vertrouwen in de Toekomst', zoals de titel van het akkoord luidt? * Het regeerakkoord door de bril van het SCP. In de studio vragen we Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, een oordeel over het regeerakkoord.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Deze ouderen werken nog steeds. Het gaat veel Nederlandse pensionado's voor de wind. Maar dat geldt niet voor iedereen. Onderzoekers zien dat ouderen steeds vaker moeten blijven werken om financieel rond te komen. * Brabantse boeren staan voor dilemma. Brabantse boeren tellen hun knopen. Gaan ze door met hun veehouderij of stoppen ze, nu ze al zes jaar eerder dan afgesproken moeten voldoen aan strengere eisen die stank en de uitstoot van fijnstof en ammoniak moeten beperken.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Schagen stelt geluk burger centraal. Een gemeente die zich bij het beleid laat leiden door het geluk van de burgers. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar in Schagen zijn ze enthousiast. 'Dit is eigenlijk de meest essentiële taak van de gemeente', zegt de wethouder die Geluk in zijn portefeuille heeft. Alle uitgaven op de gemeentebegroting worden getoetst aan de vraag of de burger daar gelukkiger van wordt. Ook zijn er geluksbudgetten voor minima. Vandaag deelt Schagen haar ervaringen op het congres 'Lokaal sturen op geluk'. * Kwart burgemeesters bedreigd door criminelen. Een kwart van de Nederlandse burgemeesters is bedreigd door criminelen. Door het hele land proberen criminele organisaties het lokaal bestuur te beïnvloeden, maar van 'grootschalige beïnvloeding' is geen sprake. Dat concludeert het WODC, het wetenschappelijk instituut van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het bureau Pro Facto deed in opdracht van het WODC onderzoek onder bijna vierduizend lokale politici en ambtenaren. In de studio zit hoogleraar Bestuurskunde Heinrich Winter, die het onderzoek leidde. Ook spreken we met Jan Boelhouwer, burgemeester van Gilze en Rijen. Hij werd bedreigd door een crimineel. * Is alles al beslist voor omwonenden Lelystad Airport? Na bijna tien jaar discussie lijkt er geen ontkomen meer aan: Lelystad Airport wordt uitgebreid. Vanaf 2019 gaan daar 10.000 vluchten vertrekken en landen. De komende decennia wordt dat uitgebreid naar 45.000 vluchten. De vraag hoe dit gaat gebeuren, houdt de gemoederen flink bezig. Het luchtruim van Schiphol loopt over Lelystad heen, dus de vliegtuigen van en naar Lelystad moeten laag blijven vliegen. Dat zorgt voor nog meer lawaai voor de omwonenden. Morgen kunnen bewoners daarom alternatieve plannen indienen voor de vliegroutes door middel van een zogenaamde internetconsultatie. Maar kan er nog wel iets aan de plannen veranderd worden?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Beslissende dag voor Catalanen. Catalonië stemt vandaag over de onafhankelijkheid van de regio. De regering in Madrid is tegen en verbood het door de Catalanen georganiseerde referendum. De Spaanse politie treedt hard op tegen de stembusgangers: om drie uur 's middags waren er al meer dan 300 gewonden door politieacties bij het referendum. Tot acht uur vanavond kunnen de Catalanen stemmen. In deze explosieve situatie probeert de Nederlandse oud-diplomaat Daan Everts met een groep onafhankelijke waarnemers toe te zien op de stemming. Nieuwsuur volgt Everts op deze voor Catalonië historische dag. Ook praten we met correspondent Rop Zoutberg. * Voorzitter Nederlandse Officierenvereniging: 'Vertrouwen in politiek verloren'. Het is een zware week voor de Defensietop. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam donderdag met een zeer kritisch rapport over een dodelijk mortierongeval in Mali. Gisteren kwam daar nog een kwestie bij: vijf commando's doen aangifte tegen Defensie vanwege een dodelijk schietincident tijdens een militaire oefening in Ossendrecht. Nieuwsuur praat met de partner van een van de militairen die om het leven kwam tijdens het mortierongeval in Mali. Zij eist een schadevergoeding van Defensie. Verder praten we met voorzitter Ruud Vermeulen van de Nederlandse Officierenvereniging. Zijn achterban heeft het vertrouwen in de politiek verloren. Wat vindt hij dat nu moet gebeuren? Ook parlementair verslaggever Dominique van der Heyde schuift aan.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

KLM-topman Elbers ziet Schiphol graag verder groeien. KLM-topman Pieter Elbers wil meer vluchten vanaf Schiphol. Dat zegt hij in een interview met Nieuwsuur. Lang niet iedereen vindt dat er meer gevlogen kan worden op Schiphol. De groeiplannen stuiten op verzet in de Tweede Kamer. Ook omwonenden en milieuorganisaties zijn bezorgd. * Defensie door aangifte opnieuw in opspraak. Minister Jeanine Hennis van Defensie had al geen makkelijke week. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam donderdag met een zeer kritisch rapport. Nu komt daar nog een kwestie bij: vijf commando's doen aangifte tegen de Defensietop. De commando's zijn collega's van een omgekomen militair die tijdens een oefening in Ossendrecht op een schietbaan overleed. * Veel demonstraties tijdens vooravond Catalaans referendum. Morgen is de dag van het Catalaanse referendum. Vandaag lieten ook tegenstanders van deze volksraadpleging zich horen. Met name in Madrid, waar de bewoners niks van de instelling van de eigenwijze Catalanen moeten hebben. Ook in Barcelona gingen duizenden mensen de straat op.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hennis wil 'optreden, niet aftreden' na rapport Mali. Minister van Defensie Jeanine Hennis vindt niet dat ze moet aftreden vanwege het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de dood van twee militairen door een mortiergranaat in Mali. Nederland niet voorbereid op extreem weer'. Het weer in Nederland is extremer geworden en zal in de komende eeuw alleen maar extremer worden. Alleen zijn we er helemaal niet voorbereid op de impact ervan. Daarvoor waarschuwen wetenschappers in het tv-programma De Kennis van Nu.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwsuur bericht uitgebreid over de uitslag van de Duitse verkiezingen. Met verslagen en gesprekken uit Berlijn. En eerste reacties uit Brussel en Parijs. De stembureaus in Duitsland zijn geopend. Tot 18.00 uur kunnen ruim zestig miljoen Duitsers stemmen voor een nieuw parlement, de Bondsdag. De algehele verwachting is dat de verkiezingswinst gaat naar de huidige bondskanselier Merkel. Haar partij, de CDU, heeft in de peilingen rond de 36 procent van de zetels. Mutti Merkel zou daarmee voor de vierde keer bondskanselier van Duitsland worden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Een speciale uitzending die geheel in het teken staat van de Duitse verkiezingen. Vanuit Berlijn bericht Nieuwsuur over de politieke strijd bij onze oosterburen. We staan stil bij het fenomeen Angela Merkel. Al bijna twaalf jaar leidt zij Duitsland en daar komt hoogstwaarschijnlijk zondag geen verandering in. Wat maakt haar bijna onoverwinnelijk? Presentator Twan Huys spreekt met diverse prominenten uit de Duitse politiek. Met Eva Högl, vicefractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, praat hij over de sociale ongelijkheid in Duitsland; een thema waar de SPD van Martin Schulz stemmen mee zou moeten kunnen winnen. De SPD lijkt die kansen echter te laten liggen. En wie wordt de derde partij van Duitsland? Twan Huys ontmoet AfD Bondsdag-kandidaat Georg Pazderski. De rechts-populistische AfD lijkt met gemak voor het eerst de kiesdrempel te halen. Met hoofdredacteur Ulf Poschardt van Die Welt kijkt Nieuwsuur naar het verloop van de verkiezingsstrijd en de rol van de Duitse media. Veel is nog onzeker, want maar liefst 40 procent van de Duitsers weet nog niet op wie ze gaan stemmen. Een ongekend hoog aantal.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat drijft de Amerikaanse antifascisten (Antifa)? De linkse activistische beweging Antifa in Amerika omschrijft zichzelf als radicale idealisten, en verzet zich fel tegen de racistische en nationalistische bewegingen in het land. Hun acties zijn volgens henzelf gerechtvaardigd: hiermee zouden ze toekomstig geweld voorkomen. Nieuwsuur maakte de demonstratie in Seattle mee en interviewde een groep gemaskerde demonstranten over hun beweegredenen. In de studio is de Leidse historicus Dennis Bos te gast. * Piloten Ryanair over de onrust bij het bedrijf. Een Ryanair-piloot en een voormalig Ryanair-piloot praten over de onrust bij het bedrijf. Ryanair moet de komende weken tientallen vluchten per dag annuleren, naar eigen zeggen vanwege fouten in het rooster. Maar volgens de piloten is een ernstig personeelstekort veroorzaakt door slechte arbeidsomstandigheden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Aandacht voor de orkanen Irma en José. Drie dagen na de verwoestingen door orkaan Irma ligt het leven op Sint-Maarten nog steeds stil. Er is sporadisch contact. Elektriciteit en stromend water zijn niet beschikbaar. Nederlandse militairen patrouilleren op het eiland, maar op veel plaatsen zijn ze nog niet geweest.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Merkel en Schulz kruisen de degens. De verkiezingskoorts in Duitsland bereikt vanavond een nieuw hoogtepunt met het eerste en enige tv-verkiezingsdebat tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar uitdager Martin Schulz (SPD), op maar liefst vier televisiezenders tegelijkertijd. Het debat wordt gezien als de laatste grote kans voor Schulz om het tij te keren. Hij staat achter in de peilingen, maar bijna de helft van de kiezers heeft nog niet besloten op welke partij ze gaan stemmen. Correspondent Jeroen Wollaars volgt het debat en doet verslag. * Noord-Korea doet weer een kernproef. Noord-Korea heeft vannacht een zesde kernproef uitgevoerd. In een televisieverklaring zegt het regime in Pyongyang dat het een waterstofbom heeft getest die op een intercontinentale ballistische raket kan worden bevestigd. De hoogste veiligheidschefs van Zuid-Korea en de VS hebben na de kernproef telefonisch contact gehad. De situatie op het Koreaanse schiereiland is gespannen na en flink aantal rakettesten in de afgelopen maanden. Welke reacties en gevolgen krijgt deze nieuwe test? Een gesprek met docent internationale politiek aan de vrije universiteit Brussel en Korea-kenner Jonathan Holslag. * De strijd tegen de farmacie. De discussie over te dure geneesmiddelen is opnieuw opgelaaid. Vooral tegen kanker komen er steeds meer nieuwe medicijnen op de markt. Farmaceuten hebben nauwelijks concurrentie en kunnen de prijs zelf bepalen. Ziekenhuizen en verzekeraars slaan de handen nu ineen. Volgend jaar start een pilot waarbij ziekenhuizen en zorgverzekeraars gezamenlijk een groep kankermedicijnen inkopen. De samenwerking moet leiden tot een sterkere onderhandelingspositie tegenover farmaceutische bedrijven. Het is een eerste gezamenlijke stap die de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure medicijnen moet garanderen. Gaat dat werken? Te gast is Wim van Harten van het Rijnstate ziekenhuis.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Coöperatie Laatste Wil vindt middel voor levensbeëindiging. Het is autonomie to the max: een middel waarmee mensen hun eigen leven kunnen beëindigen. De coöperatie Laatste Wil ijvert er al voor sinds de oprichting in 2013. Leden van de coöperatie hebben nu een legaal poeder ontdekt dat in Nederland overal verkrijgbaar is. * Nederlandse moslims bezorgd om Rohingya. Tienduizenden Rohingya zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in Myanmar. De Rohingya zijn islamitisch en worden gezien als tweederangsburgers in het verder boeddhistische Myanmar. Op de dag van het Offerfeest maken veel Nederlandse moslims zich zorgen om de Rohinya.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Houston getroffen door tropische storm Harvey. In Houston zijn tot nu toe ruim duizend mensen gered uit overstroomde delen van de stad. De meeste mensen zaten vast op het dak of op de zolder van hun huis en konden geen kant meer op konden. Houston is net als andere delen van Texas zwaar getroffen door de enorme hoeveelheid regen die de tropische storm Harvey met zich meebrengt. Met fikse overstromingen tot gevolg. Volgens critici hadden die echter deels voorkomen kunnen worden. Nieuwsuur spreekt met Piet Dircke, expert watermanagement bij Arcadis, en correspondent Arjen van der Horst. * Nieuwe Kamerleden in debat: vrouwenemancipatie. Nieuwsuur laat aan het begin van het nieuwe politieke seizoen Tweede Kamerleden met elkaar in debat gaan. Nieuwe parlementariërs die door de ervaring uit hun vorige carrière hartstochtelijk staan voor hun persoonlijke standpunt. Niet per se het standpunt van de partij staat voorop, maar hun persoonlijke overtuiging. Vandaag treffen nieuwkomers Kirsten van den Hul (PvdA) en Dilan Yesilgöz (VVD) elkaar. Zij gaan met elkaar in debat over vrouwen en emancipatie. Van den Hul werd in 2011 benoemd tot Vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. In 2013 schreef ze het boek (S)hevolution, de eeuw van de vrouw. Yesilgöz was gemeenteraadslid in Amsterdam (2014-2017) en zette zich onder andere in tegen straatintimidatie. * Brexit-onderhandelingen. De volgende ronde van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaat van start in Brussel. De EU heeft nog veel vragen over de Britse positie, bijvoorbeeld over de eindafrekening van de scheiding. Ook moet er vooruitgang worden geboekt op het vlak van de rechten van EU-burgers en moet er een oplossing worden gevonden voor de Iers-Britse grens. Die grens is sinds het Noord-Ierse vredesakkoord in 1998 open en dat wil de EU zo houden. Nieuwsuur spreekt erover met correspondent Tim de Wit.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Werkt de aanpak van Syriëgangers? Nederland heeft inmiddels honderden paspoorten ingenomen van jihadstrijders of mensen met reisplannen om mee te doen aan de jihad. En de AIVD verwacht dat er meer mensen uit strijdgebieden als Syrië terug zullen keren naar Nederland. Hoe groot zijn de risico's en hoe bereidt Nederland zich daar op voor? Een reportage met vaders van kinderen die zijn vertrokken en een gesprek met de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. * Eerherstel voor Anton Heyboer. Veertig jaar na de laatste grote overzichtstentoonstelling van Anton Heyboer, opent in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling Het Goede Moment. Het gaat om werk van de kleurrijke kunstenaar uit de jaren 60 en 70. Een tijd waarin hij met zijn mystieke etsen en schilderijen internationale faam verwierf. Bij het grote publiek is Anton Heyboer vooral bekend geworden als een wat zonderlinge figuur. In een enorme boerderij in Den Ilp woonde hij afgezonderd van de wereld met talloze honden en zijn vijf vrouwen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Waar eindigt het eierschandaal? Het eierschandaal eindigde vandaag in politiek Den Haag met de belofte van een onderzoek. Maar wat was het nou: een gezondheidsschandaal of vooral een klungelende overheid? * Jan Siebelink na zwaar jaar weer terug. Jan Siebelink dacht dat zijn nieuwe roman 'De Buurjongen' postuum zou verschijnen. Hij werd getroffen door een beroerte, die hem deels verlamde. En hij kampte met een zware burn-out.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Afghanistan langdurig veilig maken, kost minstens een generatie'. De Amerikanen blijven in Afghanistan. Overhaast terugtrekken vindt president Trump niet verstandig. Mogelijk stuurt de VS zelfs extra militairen die kant op. In Nieuwsuur zijn generaal buiten dienst Mart de Kruif en journalist Bette Dam, die acht jaar in Afghanistan woonde, te gast. * Reisgegevens honderden studenten doorgespeeld aan fraudejagers. Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, heeft de reisgegevens van honderden studenten doorgegeven aan het ministerie van Onderwijs. Dat gebeurde op verzoek van DUO, die onderzoekt of studenten frauderen met de studiebeurs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ripoll hart van Spaanse terreurcel. De daders van de aanslagen in Spanje kwamen bijna allemaal uit de kleine stad Ripoll in het noorden van het land. De inwoners kunnen het niet geloven en zijn verbijsterd. * Geen drank en drugs in IJsland. Door een nieuwe brede maatschappelijke aanpak drinken en roken IJslandse jongeren nauwelijks en sporten ze intensief. Wat kan Nederland er van leren? * Slavernijverleden versus zuidelijke trots. Veel Amerikaanse steden willen af van standbeelden die volgens tegenstanders verwijzen naar het slavernijverleden. Maar voor voorstanders zijn het juist symbolen van de zuidelijke trots en identiteit.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Spanjaarden: wij zijn niet bang. Een cel van tussen de acht en elf mensen zou verantwoordelijk zijn voor de terreuraanslagen in Barcelona en het kuststadje Cambrils. Spanjaarden protesteren in Barcelona op straat tegen het geweld. * Spanje verwerkt de aanslag. Vanavond het laatste nieuws uit Spanje. Verslaggever Jan Eikelboom, correspondent Rop Zoutberg en oud-correspondent Jessica van Spengen zijn in Barcelona. * Een volledig digitale samenleving in Estland. Estland geldt als het Silicon Valley van Europa. Kinderen leren er al jong programmeren, documenten en wetten worden digitaal ondertekend en internet is er een grondrecht. Het buitenland staat in de rij om te kijken hoe de Esten dat doen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Aanslag in Barcelona. In Barcelona is een busje ingereden op voetgangers. Volgens Spaanse media zijn daarbij zeker dertien doden en ongeveer twintig gewonden. De politie gaat uit van een terroristische aanslag, meldt de Spaanse krant El País. Over het motief is nog niets bekend. Het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er meerdere dodelijke slachtoffers zijn. Volgens Spaanse media is de bestuurder van het witte busje er te voet vandoor gegaan. De politie is bezig met een grote zoekactie. In Nieuwsuur het laatste nieuws uit Barcelona, verhalen van ooggetuigen en analyse van experts. * Zuidelijke trots verdeelt de Amerikaanse samenleving. Het zuiden van de VS staat vol met standbeelden van generaals die symbool staan voor de zuidelijke identiteit. Maar volgens tegenstanders houden de standbeelden de herinnering aan het slavernijverleden van het land in leven. De generaals vochten voor het recht om slaven te houden en dat is voor veel Amerikanen kwetsend. Maar het weghalen van de monumenten stuit op veel verzet, met als gevolg de rellen in Charlottesville. Waarom splijt het verleden de Amerikaanse samenleving op zo'n gewelddadige manier? *

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Met: Regel onderzoek naar genetische ziekten spermadonoren beter'. Het lijkt een mooie oplossing voor stellen en alleenstaanden die zelf geen kinderen kunnen krijgen: de spermadonor. En in veel gevallen is dat ook zo. Maar er zijn ook nadelen aan het systeem van vaak onbekende donors. Er is nauwelijks nagedacht over wat er gedaan moet worden als een donor een ernstige erfelijke ziekte blijkt te hebben. Landelijke, laat staan internationale afspraken hierover, ontbreken namelijk. De Vereniging voor Klinische Genetica roept op tot een beter systeem om genetische aandoeningen die worden doorgegeven door spermadonoren te rapporteren en ervoor te zorgen dat nakomelingen en ouders van deze kinderen worden geïnformeerd. * Tien jaar Beter Leven Keurmerk: is de plofkip verdwenen? Jarenlang was het vooral plofkip wat de pot schafte: kuikens die binnen 30 of 40 dagen zo werden vetgemest dat ze amper nog op hun poten konden staan. Tien jaar geleden kwam daar verandering in met het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Het keurmerk moest het einde van de plofkip inluiden. Een succesverhaal, lijkt het. Maar is de plofkip nu echt verdwenen? Nieuwsuur spreekt erover met de belangrijkste betrokkenen: de expert, de pluimveehouder, de supermarkt en de Dierenbescherming.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Pieter van Vollenhoven over de eiercrisis. Wat zegt de eiercrisis over het toezicht in ons land? Toen NVWA in juni dit jaar uit België te horen kreeg dat daar fiprionil in eieren was aangetroffen, duurde het nog een maand voordat hier fysiek eieren getest werden. * 90-plus en nog volop actief. Anneke Groot (90). Ze maakt nog elke ochtend een wandeling van zo'n tien kilometer. Ook gaat ze iedere week een paar keer naar het zwembad. En niet alleen om rustig baantjes te trekken.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.