True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  
Nederland.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ophef over migratie-uitspraken minister Blok. Minister Stef Blok heeft op een besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken gedaan over migratie, vluchtelingen en de multiculturele samenleving. Zo zei de VVD'er dat hij geen land kent waarin mensen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. * Nederland zucht onder aanhoudende droogte. Het is uitzonderlijk droog in Nederland. Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling is er sprake van een "dreigend watertekort" en is er daarom code geel afgekondigd. De aanhoudende droogte speelt ook veel boeren parten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Miljoenenstrop voor Raad voor de Rechtspraak. Bijna geruisloos heeft er zich de afgelopen maanden bij de overheid een nieuw ICT-schandaal voltrokken. Dit keer bij de raad voor de rechtsspraak, het bestuursorgaan van de rechterlijke macht. Het digitalisering- en automatiseringprogramma wat het voor burgers, advocaten en andere instellingen mogelijk moest maken om digitaal in plaats van schriftelijk te procederen, is mislukt. Het is zeer onduidelijk of de ruim 200 miljoen die dit project heeft gekost wel effectief is besteed. In de studio praten we met Ton Elias, politicus en voormalig journalist. * Hoofd Amsterdamse brandweer met de dood bedreigd door eigen personeel. De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt met de dood bedreigd door leden van zijn eigen korps. Volgens het AD heeft Schaap tot nu toe twee keer aangifte gedaan. De situatie is zo ernstig dat de brandweercommandant beveiligd moet worden, zeggen bronnen tegen de krant. De doodsbedreigingen zouden van ontevreden brandweerlieden komen. Zo zou er onder meer een geldinzamelingsactie zijn gehouden om Schaap dood te laten rijden. In de studio spreken we Joop van Riessen, voormalig hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam. Hij kent de cultuur van de brandweer daar omdat hij tijdelijk werkte als trouble shooter.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De top in Helsinki. Hoe kijken Russische en Amerikaanse media naar de ontmoeting tussen presidenten Trump en Poetin? Ook spreken we met correspondent Wouter Zwart in Helsinki en het Russische parlementslid en buitenlandspecialist Alexej Poeshkov.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hulp voor hulpverleners in Syrië. Ze redden de afgelopen jaren vele levens in Syrië. Nu moeten de Witte Helmen zelf gered worden. Een groep landen, waaronder Nederland, zou werken aan een plan om de hulpverleners te evacueren. * Te weinig onderdak voor arbeidsmigranten. Er is genoeg werk, maar er zijn te weinig slaapplaatsen voor arbeidsmigranten. Een op de twintig banen wordt door werknemers uit Oost- en Midden-Europa vervuld. Op korte termijn moet er onderdak komen voor meer dan 100.000 mensen. * VS en China met elkaar op de vuist. Topoverleg de komende twee dagen tussen de EU en China, die samen goed zijn voor bijna de helft van de wereldwijde handel. Het jaarlijkse overleg komt op een moment dat de VS en China zich in een handelsoorlog lijken te storten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Luchtwassers werken niet. Het leek de ideale oplossing voor de overlast van de 12,5 miljoen varkens in Nederland. Zet bij elke varkensstal een zogeheten luchtwasser. Die reinigt de lucht van vervuilende stoffen en geur. En omwonenden zijn verlost van de stank. Inmiddels staan er tweeënhalfduizend van die apparaten bij varkensstallen in Limburg, Gelderland en Brabant. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de luchtwassers in de praktijk helemaal niet goed werken. En die verrassende uitkomst leidt tot grote onzekerheid, bij boeren, gemeenten en omwonenden. * Wachtlijsten voor transgenders lopen op. Het aantal Nederlandse transgenders dat medische hulp zoekt stijgt explosief. Het aantal aanmeldingen voor een geslachtsveranderende behandeling stijgt de laatste jaren flink, waardoor ook de wachttijden steeds verder toenemen. Het VUmc is de grootste en één van de weinige aanbieders van transgenderzorg in Nederland. In 2017 kwamen ruim 4000 patiënten voor een afspraak bij een van de afdelingen van het kennis- en zorgcentrum voor genderdysforie. In vijf jaar tijd is het aantal patiënten die onder behandeling staan verdubbeld

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wel of geen bom onder handelsakkoord? De Britse premier Theresa May heeft de kans op een voor de Britten gunstige brexit vergooid. Een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk zit er daarom niet meer in. Het is de snoeiharde kritiek van Donald Trump, die zijn uitspraken vanmiddag al weer ontkende. * De grote schoonmaak van Twitter. Twitter houdt een grote schoonmaak. Gisteren verwijderde het sociale netwerk opnieuw een grote hoeveelheid nep-accounts. In totaal gaat het om tientallen miljoenen accounts: mensen die hun account niet meer gebruiken, maar ook nepvolgers.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Donald Trump drukt zijn stempel op NAVO-top. President Trump zei vandaag dat hij enthousiast is over het resultaat van de NAVO-top in Brussel. Hij zei dat de andere lidstaten een ongekende verhoging van het defensiebudget hebben toegezegd. Toch geven Europese landen aan dat ze niet kunnen beloven dat er meteen meer geld komt. * Justitie zet onderzoek naar Marco Kroon voorlopig stop. Het Openbaar Ministerie zet het onderzoek naar majoor Marco Kroon stop. Het onderzoek biedt nog geen definitief uitsluitsel, meldt het OM, maar er zijn onvoldoende aanknopingspunten die de gebeurtenissen bevestigen die defensie heeft gemeld omtrent Kroon. * Wiet is big business in Groningen, voor kleine krabbelaars én zware criminelen. Eerst was er de tv-serie Hollands Hoop, over wietteelt en criminaliteit in de provincie Groningen. Nu blijkt dat de werkelijkheid naadloos aansluit op de fictie van die serie. Volgens de burgemeester van Midden-Groningen zijn het afgelopen half jaar alleen al in zijn gemeente 20 hennepplantages opgerold.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Gespannen sfeer tussen Trump en bondgenoten. President Trump eist dat de Europese NAVO-landen onmiddellijk hun defensiebudgetten verhogen. Vanavond uitgebreid aandacht voor de NAVO-top. We spreken onder andere generaal buiten dienst Mart de Kruif en Ben Rhodes, Obama's voormalige adviseur.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Slechts helft jonge migrantenkinderen herenigd. De helft van alle migrantenkinderen onder de vijf jaar die in de VS van hun ouders zijn gescheiden, is vandaag nog steeds niet met hun vaders en moeders herenigd. In Nieuwsuur spreken we advocaat Jose Xavier Orochena. * Hoofdlijnen Klimaatakkoord gepresenteerd. Welke plannen hebben de verschillende sectoren om het klimaatdoel te bereiken? Te gast zijn Annemieke Nijhof, voorzitter klimaattafel mobiliteit, en Diederik Samsom, voorzitter klimaattafel gebouwde omgeving.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Vier jongens uit Thaise grot gered, operatie morgen verder. In Thailand zijn vier jongens uit het ondergelopen grottencomplex bevrijd. Dat heeft de gouverneur van het gebied op een persconferentie bekendgemaakt. Hij sprak van een soepele operatie, maar benadrukte dat het risico voor de anderen groot blijft. Nog acht jongens en hun trainer moeten uit de grot worden gehaald. * Defensie verbiedt sport- en fitness-apps voor militairen. Minister Ank Bijleveld van Defensie verbiedt het gebruik van sport- en fitness-apps door militairen. Via de apps zijn de locatie en persoonlijke informatie van militairen simpel te achterhalen, blijkt uit onderzoek van De Correspondent en onderzoeksgroep Bellingcat. * Leden Coöperatie Laatste Wil weten dodelijk poeder zelf te bemachtigen. Steeds meer leden van de Coöperatie Laatste Wil weten de hand te leggen op een veelbesproken zelfdodingspoeder. De coöperatie had eerder aangekondigd informatie over het dodelijke poeder met haar leden te delen, maar staakte de activiteiten toen justitie een onderzoek startte. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat leden via andere wegen het poeder toch aanschaffen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Interesse vanuit het buitenland in Nederlandse voetbalsters. Het vrouwenvoetbal zit merkbaar in de lift, zeggen specialisten. Er komt een echte transfercarrousel van de grond, en niet alleen tussen Nederlandse clubs. Na het succes van Oranje is er ook belangstelling van Europese clubs, uit competities waar ook veel meer geld in omgaat. * Oostenrijk dreigt grenzen te sluiten na Duits migratieakkoord. De kloof in het Europese migratiedebat lijkt alsmaar groter te worden en dat werd deze week weer zichtbaar in Duitsland en Oostenrijk. Het CDU van bondskanselier Angela Merkel en zusterpartij CSU sloten een akkoord om de Duitse grens beter te beveiligen tegen illegale migranten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Speciale uitzending: Rutte meets Trump. Nieuwsuur staat uitgebreid stil bij de ontmoeting tussen premier Rutte en president Trump. De twee praten in het Witte Huis over de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten. Ook gaan ze het hebben over handel, defensie en veiligheid. Dat zijn momenteel heikele punten. * 'Trump dwingt Europa om zelf na te denken'. Te gast: Oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer en Luuk van Middelaar, politiek filosoof en hoogleraar Europees Recht. Die laatste betoogt dat de scherpe toon van de Amerikaanse president richting de EU, Europa juist kan helpen om meer richting te vinden. * Kunnen CDU en CSU politieke crisis bezweren? De CDU van Angela Merkel en zusterpartij CSU kunnen het al weken niet eens worden over de aanscherping van het migratiebeleid. Vandaag komen bondskanselier Merkel en CSU-leider en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer nog één keer bij elkaar om een oplossing te vinden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Diploma-debacle voor vmbo'ers Maastricht. Het is inmiddels een dag later, maar de woede onder 354 eindexamenleerlingen van twee vmbo-locaties in Maastricht zal er niet minder om zijn. Gisteren kregen ze te horen dat ze geen centraal eindexamen hadden mogen doen. Niemand krijgt dus een diploma. 'Het is heel bizar wat zich hier voordoet', aldus advocaat Wilco Brussee, gespecialiseerd in onderwijsrecht. 'Ik heb absoluut nog nooit iets van deze omvang meegemaakt', zegt hij. De leerlingen bleken allemaal achterstanden bij de schoolexamens te hebben opgelopen en hadden daarom niet mogen deelnemen aan het centraal schriftelijk eindexamen. In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws uit Maastricht. Te gast is André Postema, voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs. * Met een vals diploma aan de slag in de wijkverpleging. Onbekwame mensen met vervalste zorgdiploma's kunnen te gemakkelijk in de wijkverpleging terecht. Ze doen zich voor als verpleegkundige of verzorgende en worden als zzp'er door nietsvermoedende zorgbureaus bij patiënten geplaatst. Zorgbureau Allerzorg trekt hierover in Nieuwsuur aan de bel. Het bureau heeft onlangs voor de vierde keer aangifte gedaan en wil andere zorgbureau's en patiënten waarschuwen. Door de fraude kon onbekwaam personeel ongestoord aan het werk bij mensen die op sterven lagen en 24/7 hulp nodig hadden. Ze dienden hen ook medicatie toe, onder meer morfine. * Zeilers Volvo Ocean Race vinden zelfs plastic op de meest afgelegen plekken. Point Nemo wordt ook wel de meest afgelegen plaats op aarde genoemd: het ligt het verst van land af. Niet meteen een locatie waar je plastic in de zee verwacht. Toch troffen twee boten van de Volvo Ocean Race ook daar microplastics aan. Door de grote zeestromen worden de plastic deeltjes meegenomen en belanden zo dus ook op plaatsen waar bijna nooit mensen komen. De bekende zeilwedstrijd deed dit jaar voor het eerst onderzoek naar plastic in het water. Nieuwsuur ging aan boord bij het team van AkzoNobel, vlak voor de start van de laatste etappe. Daar werd duidelijk dat de raceboten niet alleen racemonsters zijn, maar ook onderzoeksstations.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Onenigheid in Duitsland over opvang migranten. Bondskanselier Merkel en minister Seehofer van Binnenlandse Zaken worden het niet eens over het terugsturen van migranten aan de Duitse grens. We praten erover verder met correspondent Jeroen Wollaars. * Zullen we vertrouwen op een zelfrijdende auto? We horen het nu al een paar jaar: de zelfrijdende auto is in aantocht. Maar een reeks ongelukken met dodelijke afloop heeft het imago geen goed gedaan. Volgens sommige critici gaat die geheel autonome wagen er simpelweg nooit komen. * Erdogan niet verzekerd van overwinning. De Turkse verkiezingen van volgende week zondag zijn voor president Erdogan meer dan ooit erop of eronder. De druk is immens, de oppositie vreest het ergste. Een verslag vanuit Turkije van correspondent Lucas Waagmeester.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Duizenden Bengalen strijken neer in Italiaans dorp. Vanavond spreken we Aloys Vimard, de Franse projectleider van Artsen zonder Grenzen op het reddingsschip Aquarius. Correspondent Saskia Dekker is in een Italiaans dorp waar opvallend veel Bengalen zijn neergestreken. * GroenLinks en PvdA willen kabinet steunen. GroenLinks en de PvdA willen het kabinet steunen, als de coalitie volgend jaar na de Statenverkiezingen zijn krappe meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt. Dat maken de leiders Klaver en Asscher vanmiddag bekend op bijeenkomsten van hun partijen. Vanavond een verslag. * 'Shell ontwijkt miljarden aan dividendbelasting'. Shell ontwijkt sinds 2005 met toestemming van de Belastingdienst de dividendbelasting, meldt dagblad Trouw. "Ik ben stomverbaasd over hoe we in Trouw worden neergezet," zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. In Nieuwsuur legt ze uit waarom.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Justitie houdt zich niet aan de eigen dna-wet. In de landelijke dna-databank ontbreken meer dan 21.000 dna-profielen van veroordeelde criminelen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Die profielen zouden er volgens de dna-wet wel in moeten zitten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid houdt zich dus niet aan de eigen dna-wet. De situatie is aanzienlijk verergerd ten opzichte van 2016, toen de achterstand in dna-profielen in de Tweede Kamer aan de orde kwam. Toen ging het om ruim 10.000 ontbrekende profielen. Het ministerie beloofde destijds beterschap, maar inmiddels is er sprake van een verdubbeling en blijft het aantal oplopen. Door het ontbreken van de profielen blijven honderden misdrijven onopgelost. 'Defensie kan missie Mali ternauwernood aan'. Militairen die in Mali op missie zijn, hebben te weinig materieel en zijn onvoldoende getraind. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de bijdrage van Nederland aan VN-missie Minusma. Gisteren werd bekend dat de Nederlandse vredesmissie in Mali volgend jaar zal stoppen. De militairen die in dat Afrikaanse land in VN-verband aan veiligheid en stabiliteit werken komen terug naar Nederland, melden bronnen rond de coalitie. In de studio praten we verder over het onderzoek met Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer. * Premier Rutte verklaart EU de liefde in Straatsburg. Premier Rutte vindt zichzelf een Europese bekeerling. 'Mijn gedachten over de Europese Unie zijn veranderd', zo zei hij in een toespraak in een half gevuld Europees Parlement in Straatsburg. Rutte sprak openlijk over zijn nieuwe liefde voor de EU. De omslag in het denken van de VVD-premier kwam tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie waarin hij merkte dat Europese oplossingen, zoals de vluchtelingendeal, ook voordelig voor Nederland kunnen zijn. Ook het neerhalen van de MH17 opende Rutte de ogen. 'Op dat moment zie je wat internationale solidariteit is en wat politieke druk kan betekenen', zei hij.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Asielzoeker verdacht van dood Duits meisje. Opnieuw ligt in Duitsland het asielbeleid van Angela Merkel onder vuur. Aanleiding is de verkrachting en dood van de 14-jarige Susanna Feldman. De verdachte is een 20-jarige Iraakse asielzoeker. We spreken erover met correspondent Jeroen Wollaars. * Turkse partijen op campagne in Nederland. Nederlandse vertegenwoordigers van Turkse partijen voeren campagne voor de komende verkiezingen in Turkije. Met een kwart miljoen potentiële kiezers zijn in Nederland heel wat stemmen te halen. In de strijd om de kiezer worden ook Turkse politici ingevlogen. * Aanslag op Utøya aangrijpend verfilmd. In 2011 richtte Anders Breivik een bloedbad aan op het Noorse eiland Utøya. Zeven jaar later zijn de gruwelijke gebeurtenissen van die dag verwerkt in een speelfilm, waarin de slachtoffers centraal staan. Nieuwsuur mag de eerste beelden laten zien.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Heeft G7-top dreiging handelsoorlog kunnen wegnemen? De Verenigde Staten en de EU-lidstaten gaan snel praten over het oplossen van hun onderlinge handelsconflict. Vannacht werd op de G7-top in Canada bekend dat de landen binnen twee weken om tafel gaan. De Amerikaanse president Trump heeft recent importtarieven ingevoerd voor staal en aluminium uit de EU, Canada en Mexico. Daarop hebben de andere landen tegenmaatregelen genomen door Amerikaanse producten extra te belasten. Volgens president Donald Trump stond handel bovenaan de lijst van onderwerpen op de top. De staatshoofden spraken verder over defensie, milieu, migratie en Iran. * 'Michael P. werkt mee aan behandeladvies PBC'. Michael P. zal meewerken aan het behandeladvies van het Pieter Baan Centrum waar hij is onderzocht, ook als hij tbs krijgt. Dat zegt zijn advocaat. Maandag begint de strafzaak tegen P., die wordt verdacht van de moord op Anne Faber. Hij heeft bekend dat hij haar heeft ontvoerd, verkracht en omgebracht. De moord op Anne Faber maakte veel los, vooral over de inzet van tbs-behandelingen in Nederland. Werkt het, hoe lang moet een behandeling duren en moet het gedwongen worden opgelegd? Daarover spreken we met Harry Beintema, voorzitter van TBS Nederland en de directeur van de Van Mesdagkliniek. * Zuid-Koreaans eiland heeft hoge verwachtingen van 'de top'. Dinsdag zitten Kim Jong-un en Donald Trump tegenover elkaar in Singapore. 'We gaan er met een positieve geest in, en ik denk goed voorbereid', zei Trump vandaag. Zijn de twee mannen bereid vergaande concessies te doen of is de kloof tussen hen onoverbrugbaar? Nergens zijn de verwachtingen hoger dan op het eiland Yeonpyeongdo. Acht jaar geleden werd het eiland nog door Noord-Korea beschoten. Want hoewel Noord- en Zuid-Korea een staakt-het-vuren hebben afgesproken is er nog steeds geen vredesakkoord.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kansarme wijken zijn voedingsbodem voor getto-vorming. Nieuwe getto's waar gezinnen uit het straatbeeld verdwijnen, en waar mensen wonen met veelal alleen een bijstandsuitkering. Het is de angst van niet alleen woningcorporaties, maar ook van wethouders en wijkcentra. De woningwet uit 2015, is de boosdoener volgens hen. * 'Kinderen met zieke ouders krijgen te weinig hulp'. Kinderen van wie een ouder ernstig ziek is of psychische problemen heeft, moeten beter worden geholpen. Volgens de Kinderombudsman hebben hulpverleners te weinig oog voor de situatie van het kind. * Zijn koeien vervuilender dan auto's? Consumptie van vlees en melkproducten zijn een enorme belasting voor het milieu. En van al het vlees is rundvlees verreweg het meest belastend. Dat blijkt uit een studie die eergisteren verscheen in het gerenommeerde wetenschappelijke blad Science.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Strijd tegen antisemitisme in Franse banlieues. In Frankrijk zijn er jaarlijks honderden geweldsdelicten met Joden als doelwit. Maar er is ook verzet. Europa-correspondent Saskia Dekkers doet verslag vanuit de Franse banlieue. * Nieuw middel tegen migraine. Nieuwe hoop voor mensen met migraine: in de Verenigde Staten is vanaf deze week een nieuw medicijn beschikbaar dat de zware hoofdpijnaanvallen moet voorkomen. In de studio spreken we Nelleke Cools van het migrainefonds. * Metropole Orkest in mineur. Het Nederlandse Metropole Orkest is wereldberoemd. Maar door geldgebrek staan repetities en optredens onder druk. De musici maken zich grote zorgen. Eén van de violisten klust inmiddels bij als vuilnisman.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Irak naar de stembus voor nieuw parlement. Omgeven door strenge veiligheidsmaatregelen kunnen Irakezen vandaag hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement. Het is de eerste stembusgang sinds Islamitische Staat na een vier jaar durende strijd grotendeels werd verdreven. Premier Haider al-Abadi hoopt op een nieuwe termijn als regeringsleider. Zijn belangrijkste rivalen zijn oud-premier Nouri al-Maliki en Hadi al-Amiri, de leider van Fatah, een alliantie van partijen met sterke banden met het machtige buurland Iran. In de studio zit Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. * Nieuwe atletiekregel weert vrouwen met te veel testosteron. Vrouwen met een te hoog testosterongehalte moeten van de internationale atletiekfederatie IAAF medicatie gebruiken als ze nog mee willen doen aan wedstrijden in de vrouwencompetitie. De IAAF hoopt met de maatregel, die alleen geldt voor de middellange afstanden, op eerlijker wedstrijden. Maar de nieuwe regels leiden ook tot veel ophef. Nieuwsuur spreekt over de kwestie met o.a. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. Ook spreken we met de Zuid-Afrikaanse jurist Steve Cornelius die uit protest tegen de maatregel zijn functie neerlegde bij het tuchtcollege van de IAAF. * VVD wil wet tegen campagne Turkse politici. Op 24 juni gaan de Turkse kiezers naar de stembus en Europa worstelt met de grensoverschrijdende campagneactiviteiten van president Erdogan. De VVD maakte vandaag nog eens duidelijk dat ze geen Turkse politici op campagne in Nederland wil zien. En dat het kabinet - net als Duitsland - een wettelijk verbod moet onderzoeken. Ondertussen vraagt de Turkse oppositie zich af of het ook niet over de grens campagne moet gaan voeren. Vertegenwoordigers uit 25 landen van de seculaire oppositiepartij CHP waren vandaag voor overleg bijeen in Istanbul. Nieuwsuur spreekt o.a. met Arzu Özalp, voorzitter van CHP-Nederland. Te gast is Turkije-deskundige Erik-Jan Zürcher.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Noord-Korea laat Amerikaanse gevangenen vrij. Drie Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea zijn vrijgelaten. Ze zijn samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo onderweg naar huis. Volgens Trump is vastgelegd wanneer beide partijen elkaar zullen ontmoeten. * Wat is er waar van het verhaal van Kroon? Het ministerie van Defensie heeft na een jaar onderzoek nog geen bewijs kunnen vinden voor de ontvoering van Marco Kroon. We praten erover met Nieuwsuur-journalist Siebe Sietsma, die onderzoek doet naar de kwestie Kroon. * 'De kernnormen van ons land worden geschaad'. James Comey werd precies een jaar geleden door Donald Trump ontslagen als FBI-directeur. Hij maakt zich inmiddels grote zorgen. 'Met name over de rechtsstaat.' Amerika-correspondent Wouter Zwart interviewt Comey. * Veel verwarring over nieuwe privacywet. De telefoon bij de Autoriteit Persoonsgegevens staat roodgloeiend. Want bedrijven en verenigingen moeten 25 mei klaar zijn voor de nieuwe privacywet AVG. Maar er heerst verwarring. In de studio spreken we Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Schrijfster Renate Dorrestein overleden. Schrijfster Renate Dorrestein is op 64-jarige leeftijd overleden. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Dorrestein overleed vrijdagavond in haar woning in Aerdenhout in het bijzijn van haar dierbaren, zo maakte haar uitgeverij Podium bekend. Nieuwsuur spreekt met oud-politica Hedy d'Ancona die haar goed kende uit de tijd van hun gezamenlijke strijd voor vrouwenrechten. * De zeer rechtse vleugel van de Duitse christendemocraten. De regering Merkel is nog maar net begonnen met de AFD als sterkste oppositiepartij en nu al zwelt het protest in de rechtervleugel van haar eigen partij aan. Deze maand heeft een groep van critici in CDU en CSU een nieuwe organisatie opgericht met de naam Werte Union. Ze willen weer meer aandacht voor oud-Duitse normen en waarden, en zien immigranten als een bedreiging van die normen en waarden. Hoe groot zal hun invloed zijn? En is dit een bedreiging voor de positie van bondskanselier Merkel? Nieuwsuur ging op reportage bij een manifestatie van de Werte Unio. * Hoe gevaarlijk is het lek bij de kerncentrale van Doel? Nederlandse grensgemeenten maken zich grote zorgen. Een lek in de kerncentrale van het Belgische Doel, net over de grens, bleek deze week veel ernstiger dan eerst gemeld. Maar volgens de Belgische nucleaire waakhond FANC had het incident "geen enkele impact op de veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu." In de studio vanavond atoomfysicus Wim Turkenburg over hoe groot het risico nu werkelijk is. n

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Een nieuwe missie om Marsbevingen te meten. De Marslander InSight is gelanceerd naar de rode planeet en gaat voor het eerst Marsbevingen meten en de temperatuur onder het oppervlak vastleggen. Het met camera's en uitvouwbare zonnepanelen uitgeruste apparaat moet eind november landen in Elysium Planitia, een paar honderd kilometer van de krater waar de veel oudere rover Curiosity nog altijd rondrijdt. InSight gaat onderzoeken of de Marsbodem trilt, wat iets kan zeggen over de samenstelling diep onder de grond. In de studio vanavond Inge Loes ten Kate, astrobiologe aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte eerder bij NASA en kan de uitkomsten van de Marsmissie goed gebruiken voor haar eigen onderzoek. * IJsland maakt werk van dichten loonkloof. IJsland heeft sinds begin dit jaar een wet die gelijke salarissen voor mannen en vrouwen in eenzelfde functie verplicht stelt. Uniek in de wereld, maar wellicht een voorbeeld dat andere landen willen volgen. Het betekent dat grotere bedrijven salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies moeten verklaren op basis van van ervaring of speciale vaardigheden. Ook heeft IJsland concrete boetes van honderden euro's per dag in het vooruitzicht gesteld voor bedrijven die niet aan de regels voldoen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe het mis ging op Schiphol. Het uitvallen van de stroom vannacht in Amsterdam-Zuidoost leidde tot een ingrijpend besluit: voor het eerst in de geschiedenis ging Schiphol vanwege een stroomstoring dicht. Te gast is Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. * 'We zijn gewoon genaaid met z'n allen'. Nieuwsuur spreekt oud-medewerkers van Facebook die verregaande uitspraken doen. Ex-topman Chamath Palihapitiya vindt het platform een "gevaar voor de samenleving" en een beerput van desinformatie en propaganda. * Doek valt voor FC Twente. Acht jaar geleden werden ze kampioen van Nederland, vandaag degradeerde de volksclub uit Enschede. De val komt na een sportief zwak seizoen, voorafgegaan door een opeenstapeling van incidenten en financieel wanbeleid. Te gast is oud-directeur Onno Jacobs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ex-medewerkers Google spreken zorgen uit. Techgiganten liggen meer dan ooit onder vuur. Oud-medewerkers van Google, die het bedrijf de rug toekeerden, maken zich grote zorgen. Volgens hen is het dringend noodzakelijk om de controle op Google snel uit te breiden. * 'Een goede kunstenaar is als een spons'. Kunstenaar Joep van Lieshout vindt dat hij als kunstenaar ook commercieel mag zijn. Hij maakt zowel keukens als enorme sculpturen van penissen. Gisteren opende in Amsterdam zijn nieuwe installatie 'Ferrotopia', een ode aan staal, ijzer en de oude industrie. * Rusland laat 'getuigen' verklaren over aanval Douma. Op een persconferentie in Den Haag hebben Rusland en Syrië naar eigen zeggen ooggetuigen uit de Syrische stad Douma aan het woord gelaten, die hebben verklaard dat er geen gifgasaanval is geweest. Nieuwsuur spreekt o.a. met een expert op het gebied van chemische wapens.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Doden bij aanhoudende protesten Nicaragua. In Nicaragua wordt al dagen ongekend fel gedemonstreerd tegen de regering. Bij gevechten met de politie zijn doden en honderden gewonden gevallen. We spreken over de situatie in het land met documentairemaakster Leonor Zuniga. * Sneller het juiste medicijn met gekweekte mini-hersentjes. Hoe vind je het juiste medicijn voor kinderen met ernstige epilepsie zonder de medicijnen eerst maandenlang op de patiëntjes zelf te testen? Drie Nederlandse onderzoeksinstituten proberen die vraag te beantwoorden met behulp van kweekhersenen. * Directeur Amnesty Turkije vertelt over tijd in gevangenis. Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, zat meer dan honderd dagen in de meest beruchte gevangenis van Turkije. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens haar ontstaat er een angstcultuur in het land.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe gaat het met de Syrische spelers van BFC-3? Sport als hulpmiddel om in te burgeren. Vorige jaar omarmde de Bussumse voetbalclub BFC een groep Syrische vluchtelingen. Zij wilden het trapveldje in hun buurt verruilen voor een echte competitie en hadden bij de voetbalclub aangeklopt. Alle leden van team BFC-3 zijn een paar jaar geleden uit Syrië gevlucht en hebben in Nederland asiel gekregen. Ze zijn druk bezig met hun inburgering en zijn inmiddels bijna een voetbalseizoen verder. Hoe gaat het nu met ze? * Is aardwarmte een realistisch alternatief voor Gronings gas? Historisch, dat was het kabinetsbesluit vorige maand om te stoppen met de gaswinning in Groningen. De gaskraan gaat voor 2030 helemaal dicht. Het betekent dat huizen en ook veel bedrijven straks op een andere manier verwarmd moeten worden. Eén van de alternatieven is het oppompen van het heet water, kilometers diep in de aarde. Als het aan het kabinet ligt zet Nederland vol in op deze aardwarmte. Maar is dat realistisch?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe onthulling in dossier Marco Kroon. Vanavond nieuwe onthullingen in het dossier van commando Marco Kroon. De verklaringen van Kroon over het doden van een Afghaan in 2007 binnen een geheime missie leidde eerder al tot grote onrust onder de Nederlandse commando's. * In China bepaalt je 'sociale score' je leven. Het klinkt als sciencefiction, maar de Chinezen krijgen binnenkort te maken met een sociaal kredietsysteem dat hun leven beoordeelt met een cijfer. De overheid maakt daarbij gebruik van big data.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Rusland heeft geen belang bij Wereldoorlog' Amerika, Frankrijk en Engeland hebben bommen op Syrië gegooid als reactie op de gifgasaanval. Waarom nu? Vanavond de analyses van François Heisbourg, voorzitter van twee strategische denktanks en Tony van der Togt van Instituut Clingendael. * Miljoenen gecodeerde criminele berichten. Miljoenen versleutelde berichten van criminelen zijn volgens het OM goed voor bewijsmateriaal in tientallen zware strafzaken. Maar wat vindt de rechter?

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.