True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Noord- en Zuid-Korea weer om tafel. Terwijl de Amerikaanse president Trump twijfelt, schuift de Zuid-Koreaanse president Moon weer aan tafel bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Wat betekent deze ogenschijnlijk spontane ontmoeting? We spreken met historicus Casper van der Veen. * Hypnose op recept in tientallen ziekenhuizen. Alternatieve geneeskunde in het ziekenhuis, dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch is behandeling van patiënten met medische hypnose in zeker zeventig ziekenhuizen dagelijkse praktijk. Kinderen en volwassenen met chronische buikpijn hebben er baat bij. * Masai-vrouw strijdt tegen besnijdenissen. Als klein meisje ontsnapte de Keniaanse Nice Leng'ete aan besnijdenis. Een extreem pijnlijk ritueel dat binnen de Masai-gemeenschap een meisje tot vrouw maakt. Sindsdien spant ze zich in om vrouwenbesnijdenis uit te bannen. En met succes.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Machten, krachten en de Europese burger. Hoe sterk is de band nog met de Europese Unie? De verdeeldheid binnen de EU is groter dan ooit. In een speciale uitzending maken Europa-correspondent Saskia Dekkers en econoom Mathijs Bouman vanavond de balans op. * Wel weerstand, maar niet uit de EU. Slechts vijftien procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in politici die het beleid maken op Europees niveau. Maar de weerstand is niet zo groot dat ze massaal uit de EU willen stappen. * Grieken voelen crisis nog steeds. Griekenland lijkt vanuit Brussel gezien misschien weer een gewoon land, maar de werkelijkheid is anders. De miljarden aan noodsteun zijn niet bij de gewone Griek terechtgekomen. * Is de EU een speelbal van Turkije? Op het Griekse eiland Samos wonen op een steile heuvel 2500 migranten. In het kamp zijn opvallend veel nieuwkomers: Koerden die zijn gevlucht uit de Syrische stad Afrin.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Bellingcat presenteert nieuw rapport over MH17. De Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald boven Oekraïne was afkomstig van de 53e brigade van het Russische leger uit Koersk. Dat maakte het Joint Investigation Team (JIT) donderochtend bekend op een persconferentie. De 53e brigade in Koersk is eerder al genoemd door onderzoekscollectief Bellingcat. Eind vorig jaar identificeerde Bellingcat een Russische generaal als betrokkene bij de aanslag. Vandaag werd bekend dat Nederland en Australië Rusland samen aansprakelijk stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Het kabinet heeft daar vanochtend een besluit over genomen. In de studio zitten Marieke de Hoon, universitair docent internationaal recht (VU) en verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die de zaak rond MH17 volgt. Te gast is ook Silene Frederiksz, haar zoon Bryce (23) kwam om bij de ramp. * Tentoonstelling: 25 jaar Viktor&Rolf. Het is het bekendste Nederlandse modeduo: Viktor Horsting en Rolf Snoeren. Dit jaar vieren ze het 25-jarige jubileum van hun modehuis Viktor&Rolf. Kunsthal Rotterdam heeft samen met de ontwerpers én de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot - eerder verantwoordelijk voor een tentoonstelling van Jean Paul Gaultier - een overzichtstentoonstelling samengesteld.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Onderzoek MH-17, een tussenstand. De Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald was afkomstig van de 53e brigade van het Russische leger uit Koersk. Dat heeft Wilbert Paulissen, het hoofd landelijke recherche, bekendgemaakt op een persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT), waarin tientallen rechercheurs en officieren van justitie samenwerken uit Nederland, België, Oekraïne, Australië en Maleisië. Het onderzoek richt zich op de vraag wie schuldig is aan het neerhalen van vlucht MH17. De opdracht is om verdachten aan te wijzen en dat te onderbouwen met bewijsmateriaal dat standhoudt bij een rechtszaak. Te gast zijn hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke en recherchebaas Wilbert Paulissen. * Trump blaast ontmoeting met Kim Jong-un af. President Trump heeft bekendgemaakt dat de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet doorgaat. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst alsnog een bijeenkomst komt, maar spreekt voor nu van een gemiste kans. "Een oprecht treurig moment in de geschiedenis", zei Trump. De ontmoeting stond voor 12 juni in Singapore gepland. "Ik keek er erg naar uit daar met jou te zijn", schrijft Trump in een persoonlijke brief aan de Noord-Koreaanse leider. "Helaas, na de woede en openlijke vijandigheid in je laatste verklaring, voelt het ongepast om deze ontmoeting te hebben." 25 Jaar Viktor&Rolf. Nederlands bekendste modeduo, Viktor Horsting en Rolf Snoeren, viert dit jaar het 25-jarige jubileum van hun modehuis Viktor&Rolf. Kunsthal Rotterdam heeft samen met de ontwerpers en de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot - eerder verantwoordelijk voor een tentoonstelling van Jean Paul Gaultier - een overzichtstentoonstelling samengesteld. Op de tentoonstelling Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years zijn ongeveer zestig werken te zien uit hun oeuvre. Nieuwsuur spreekt Viktor&Rolf te midden van de nieuwe tentoonstelling. Esther Coppoolse, creative director bij tijdschrift ELLE, licht toe hoe belangrijk het duo nationaal en internationaal is. * 'Een groot ziekenhuis achterhaald? Echt niet'. Het nieuwe Erasmus MC, het grootste ziekenhuis van Nederland, blijft ook de komende tientallen jaren onmisbaar. Dat is de stellige overtuiging van bestuursvoorzitter Ernst Kuipers, zorgmanager van het jaar 2017. Ondanks alle technologische innovaties en ontwikkelingen op het terrein van eHealth, waar veel mensen hun hoop op gevestigd hebben. "Het thuis behandelen gaat voor heel veel ziektes en ingrepen niet op."

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat gebeurt er met de terugkeerders? Sommige Nederlandse Syriëgangers zijn gesneuveld in de strijd, maar anderen willen nu terug naar Nederland. Hoe is de situatie precies, en wat kan Nederland doen? We praten met Renske van der Veer, directeur ICCT. * Amsterdamse wethouder wil terugkeer verzorgingshuizen. De roep om de terugkeer van het oude verzorgingshuis klinkt steeds luider. Jan Slagter krijgt daarin bijval van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg. We spreken met hem en met Liane den Haan, directeur ouderenbond ANBO. * Krijgt Nederland ook een Magnitski-wet? Het kabinet moet het mogelijk maken om sancties op te leggen aan buitenlanders die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of grootschalige corruptie. Een meerderheid van de Kamer stemde daarmee in. We spreken Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Peter Omtzigt (CDA). * Philip Roth overleden. De Amerikaanse schrijver Philip Roth is overleden in een ziekenhuis in Manhattan. De chroniqueur van de samenleving en het Joodse leven in de VS was 85 jaar. NRC's chef boeken Michel Krielaars reageert op de dood van Roth.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Punishment shootings in Noord-Ierland. Inmiddels is het twintig jaar geleden dat er eindelijk vrede kwam in Noord-Ierland. Toch lijkt in bepaalde achterstandswijken de geschiedenis zich te herhalen. * Trevor Noah: comedian in de tijd van Trump. Comedian Trevor Noah volgde een paar jaar geleden Jon Stewart op als presentator van The Daily Show en is inmiddels wereldberoemd. Wij spraken met Noah voorafgaand aan zijn show in Amsterdam. * Kweekvlees is hier, maar nog niet om te eten. Nu het moment van een kweekvleesdoorbraak dichterbij komt, mag het vlees van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog niet geconsumeerd worden. Belachelijk, vindt forumdirecteur Koert van Mensvoort. We spreken hem in de studio. * Zuckerberg verhoord in Brussel. Zuckerberg verschijnt vandaag in een hoorzitting in het Europees Parlement om uitleg te geven over de privacybescherming op Facebook. We spreken Europarlementariër Philippe Lamberts en correspondent Arjan Noorlander.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Strijd tegen antisemitisme in Franse banlieues. In Frankrijk zijn er jaarlijks honderden geweldsdelicten met Joden als doelwit. Maar er is ook verzet. Europa-correspondent Saskia Dekkers doet verslag vanuit de Franse banlieue. * Nieuw middel tegen migraine. Nieuwe hoop voor mensen met migraine: in de Verenigde Staten is vanaf deze week een nieuw medicijn beschikbaar dat de zware hoofdpijnaanvallen moet voorkomen. In de studio spreken we Nelleke Cools van het migrainefonds. * Metropole Orkest in mineur. Het Nederlandse Metropole Orkest is wereldberoemd. Maar door geldgebrek staan repetities en optredens onder druk. De musici maken zich grote zorgen. Eén van de violisten klust inmiddels bij als vuilnisman.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Rechters in zaak-Wilders worden vervangen. PVV-leider Geert Wilders krijgt zijn zin: de wrakingskamer van het gerechtshof in Den Haag heeft zijn wrakingsverzoek in de 'minder Marokkanen'-zaak toegewezen. De oorspronkelijke rechters worden vervangen door nieuwe. * Barsten in vriendschap Europa en VS. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken spreekt vandaag in Washington met zijn nieuwe Amerikaanse collega Mike Pompeo. Daar probeert hij de plooien glad te strijken die zijn ontstaan tussen de VS en Europa. Vanavond een gesprek met Stef Blok. * Nieuwe hoop voor mensen met migraine? De VS heeft vanaf deze week een nieuw medicijn tegen migraine: een maandelijkse injectie die patiënten zichzelf kunnen toedienen. Amerikaanse neurologen spreken van een grote doorbraak. Wat zegt hoogleraar neurologie Michel Ferrari? * Israëliërs en Palestijnen diep verdeeld. De 55 Palestijnse doden die afgelopen week vielen bij de grens met de Gazastrook laten niemand koud. Niet in Gaza en niet in Israël. Maar over de schuldvraag, bestaan aan beide kanten compleet verschillende ideeën. * Omstreden: windmolens in natuurgebieden. Als gevolg van het energieakkoord schieten windmolens als paddenstoelen uit de grond. Voor 2020 moeten er nog zo'n duizend tot vijftienhonderd windturbines komen. Ook in natuurgebieden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Irak naar de stembus voor nieuw parlement. Omgeven door strenge veiligheidsmaatregelen kunnen Irakezen vandaag hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement. Het is de eerste stembusgang sinds Islamitische Staat na een vier jaar durende strijd grotendeels werd verdreven. Premier Haider al-Abadi hoopt op een nieuwe termijn als regeringsleider. Zijn belangrijkste rivalen zijn oud-premier Nouri al-Maliki en Hadi al-Amiri, de leider van Fatah, een alliantie van partijen met sterke banden met het machtige buurland Iran. In de studio zit Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. * Nieuwe atletiekregel weert vrouwen met te veel testosteron. Vrouwen met een te hoog testosterongehalte moeten van de internationale atletiekfederatie IAAF medicatie gebruiken als ze nog mee willen doen aan wedstrijden in de vrouwencompetitie. De IAAF hoopt met de maatregel, die alleen geldt voor de middellange afstanden, op eerlijker wedstrijden. Maar de nieuwe regels leiden ook tot veel ophef. Nieuwsuur spreekt over de kwestie met o.a. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. Ook spreken we met de Zuid-Afrikaanse jurist Steve Cornelius die uit protest tegen de maatregel zijn functie neerlegde bij het tuchtcollege van de IAAF. * VVD wil wet tegen campagne Turkse politici. Op 24 juni gaan de Turkse kiezers naar de stembus en Europa worstelt met de grensoverschrijdende campagneactiviteiten van president Erdogan. De VVD maakte vandaag nog eens duidelijk dat ze geen Turkse politici op campagne in Nederland wil zien. En dat het kabinet - net als Duitsland - een wettelijk verbod moet onderzoeken. Ondertussen vraagt de Turkse oppositie zich af of het ook niet over de grens campagne moet gaan voeren. Vertegenwoordigers uit 25 landen van de seculaire oppositiepartij CHP waren vandaag voor overleg bijeen in Istanbul. Nieuwsuur spreekt o.a. met Arzu Özalp, voorzitter van CHP-Nederland. Te gast is Turkije-deskundige Erik-Jan Zürcher.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Noord-Korea laat Amerikaanse gevangenen vrij. Drie Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea zijn vrijgelaten. Ze zijn samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo onderweg naar huis. Volgens Trump is vastgelegd wanneer beide partijen elkaar zullen ontmoeten. * Wat is er waar van het verhaal van Kroon? Het ministerie van Defensie heeft na een jaar onderzoek nog geen bewijs kunnen vinden voor de ontvoering van Marco Kroon. We praten erover met Nieuwsuur-journalist Siebe Sietsma, die onderzoek doet naar de kwestie Kroon. * 'De kernnormen van ons land worden geschaad'. James Comey werd precies een jaar geleden door Donald Trump ontslagen als FBI-directeur. Hij maakt zich inmiddels grote zorgen. 'Met name over de rechtsstaat.' Amerika-correspondent Wouter Zwart interviewt Comey. * Veel verwarring over nieuwe privacywet. De telefoon bij de Autoriteit Persoonsgegevens staat roodgloeiend. Want bedrijven en verenigingen moeten 25 mei klaar zijn voor de nieuwe privacywet AVG. Maar er heerst verwarring. In de studio spreken we Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Schrijfster Renate Dorrestein overleden. Schrijfster Renate Dorrestein is op 64-jarige leeftijd overleden. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Dorrestein overleed vrijdagavond in haar woning in Aerdenhout in het bijzijn van haar dierbaren, zo maakte haar uitgeverij Podium bekend. Nieuwsuur spreekt met oud-politica Hedy d'Ancona die haar goed kende uit de tijd van hun gezamenlijke strijd voor vrouwenrechten. * De zeer rechtse vleugel van de Duitse christendemocraten. De regering Merkel is nog maar net begonnen met de AFD als sterkste oppositiepartij en nu al zwelt het protest in de rechtervleugel van haar eigen partij aan. Deze maand heeft een groep van critici in CDU en CSU een nieuwe organisatie opgericht met de naam Werte Union. Ze willen weer meer aandacht voor oud-Duitse normen en waarden, en zien immigranten als een bedreiging van die normen en waarden. Hoe groot zal hun invloed zijn? En is dit een bedreiging voor de positie van bondskanselier Merkel? Nieuwsuur ging op reportage bij een manifestatie van de Werte Unio. * Hoe gevaarlijk is het lek bij de kerncentrale van Doel? Nederlandse grensgemeenten maken zich grote zorgen. Een lek in de kerncentrale van het Belgische Doel, net over de grens, bleek deze week veel ernstiger dan eerst gemeld. Maar volgens de Belgische nucleaire waakhond FANC had het incident "geen enkele impact op de veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu." In de studio vanavond atoomfysicus Wim Turkenburg over hoe groot het risico nu werkelijk is. n

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Een nieuwe missie om Marsbevingen te meten. De Marslander InSight is gelanceerd naar de rode planeet en gaat voor het eerst Marsbevingen meten en de temperatuur onder het oppervlak vastleggen. Het met camera's en uitvouwbare zonnepanelen uitgeruste apparaat moet eind november landen in Elysium Planitia, een paar honderd kilometer van de krater waar de veel oudere rover Curiosity nog altijd rondrijdt. InSight gaat onderzoeken of de Marsbodem trilt, wat iets kan zeggen over de samenstelling diep onder de grond. In de studio vanavond Inge Loes ten Kate, astrobiologe aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte eerder bij NASA en kan de uitkomsten van de Marsmissie goed gebruiken voor haar eigen onderzoek. * IJsland maakt werk van dichten loonkloof. IJsland heeft sinds begin dit jaar een wet die gelijke salarissen voor mannen en vrouwen in eenzelfde functie verplicht stelt. Uniek in de wereld, maar wellicht een voorbeeld dat andere landen willen volgen. Het betekent dat grotere bedrijven salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies moeten verklaren op basis van van ervaring of speciale vaardigheden. Ook heeft IJsland concrete boetes van honderden euro's per dag in het vooruitzicht gesteld voor bedrijven die niet aan de regels voldoen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe het mis ging op Schiphol. Het uitvallen van de stroom vannacht in Amsterdam-Zuidoost leidde tot een ingrijpend besluit: voor het eerst in de geschiedenis ging Schiphol vanwege een stroomstoring dicht. Te gast is Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. * 'We zijn gewoon genaaid met z'n allen'. Nieuwsuur spreekt oud-medewerkers van Facebook die verregaande uitspraken doen. Ex-topman Chamath Palihapitiya vindt het platform een "gevaar voor de samenleving" en een beerput van desinformatie en propaganda. * Doek valt voor FC Twente. Acht jaar geleden werden ze kampioen van Nederland, vandaag degradeerde de volksclub uit Enschede. De val komt na een sportief zwak seizoen, voorafgegaan door een opeenstapeling van incidenten en financieel wanbeleid. Te gast is oud-directeur Onno Jacobs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ex-medewerkers Google spreken zorgen uit. Techgiganten liggen meer dan ooit onder vuur. Oud-medewerkers van Google, die het bedrijf de rug toekeerden, maken zich grote zorgen. Volgens hen is het dringend noodzakelijk om de controle op Google snel uit te breiden. * 'Een goede kunstenaar is als een spons'. Kunstenaar Joep van Lieshout vindt dat hij als kunstenaar ook commercieel mag zijn. Hij maakt zowel keukens als enorme sculpturen van penissen. Gisteren opende in Amsterdam zijn nieuwe installatie 'Ferrotopia', een ode aan staal, ijzer en de oude industrie. * Rusland laat 'getuigen' verklaren over aanval Douma. Op een persconferentie in Den Haag hebben Rusland en Syrië naar eigen zeggen ooggetuigen uit de Syrische stad Douma aan het woord gelaten, die hebben verklaard dat er geen gifgasaanval is geweest. Nieuwsuur spreekt o.a. met een expert op het gebied van chemische wapens.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Doden bij aanhoudende protesten Nicaragua. In Nicaragua wordt al dagen ongekend fel gedemonstreerd tegen de regering. Bij gevechten met de politie zijn doden en honderden gewonden gevallen. We spreken over de situatie in het land met documentairemaakster Leonor Zuniga. * Sneller het juiste medicijn met gekweekte mini-hersentjes. Hoe vind je het juiste medicijn voor kinderen met ernstige epilepsie zonder de medicijnen eerst maandenlang op de patiëntjes zelf te testen? Drie Nederlandse onderzoeksinstituten proberen die vraag te beantwoorden met behulp van kweekhersenen. * Directeur Amnesty Turkije vertelt over tijd in gevangenis. Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, zat meer dan honderd dagen in de meest beruchte gevangenis van Turkije. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens haar ontstaat er een angstcultuur in het land.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe gaat het met de Syrische spelers van BFC-3? Sport als hulpmiddel om in te burgeren. Vorige jaar omarmde de Bussumse voetbalclub BFC een groep Syrische vluchtelingen. Zij wilden het trapveldje in hun buurt verruilen voor een echte competitie en hadden bij de voetbalclub aangeklopt. Alle leden van team BFC-3 zijn een paar jaar geleden uit Syrië gevlucht en hebben in Nederland asiel gekregen. Ze zijn druk bezig met hun inburgering en zijn inmiddels bijna een voetbalseizoen verder. Hoe gaat het nu met ze? * Is aardwarmte een realistisch alternatief voor Gronings gas? Historisch, dat was het kabinetsbesluit vorige maand om te stoppen met de gaswinning in Groningen. De gaskraan gaat voor 2030 helemaal dicht. Het betekent dat huizen en ook veel bedrijven straks op een andere manier verwarmd moeten worden. Eén van de alternatieven is het oppompen van het heet water, kilometers diep in de aarde. Als het aan het kabinet ligt zet Nederland vol in op deze aardwarmte. Maar is dat realistisch?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe onthulling in dossier Marco Kroon. Vanavond nieuwe onthullingen in het dossier van commando Marco Kroon. De verklaringen van Kroon over het doden van een Afghaan in 2007 binnen een geheime missie leidde eerder al tot grote onrust onder de Nederlandse commando's. * In China bepaalt je 'sociale score' je leven. Het klinkt als sciencefiction, maar de Chinezen krijgen binnenkort te maken met een sociaal kredietsysteem dat hun leven beoordeelt met een cijfer. De overheid maakt daarbij gebruik van big data.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Rusland heeft geen belang bij Wereldoorlog' Amerika, Frankrijk en Engeland hebben bommen op Syrië gegooid als reactie op de gifgasaanval. Waarom nu? Vanavond de analyses van François Heisbourg, voorzitter van twee strategische denktanks en Tony van der Togt van Instituut Clingendael. * Miljoenen gecodeerde criminele berichten. Miljoenen versleutelde berichten van criminelen zijn volgens het OM goed voor bewijsmateriaal in tientallen zware strafzaken. Maar wat vindt de rechter?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Minister Blok spreekt met Lavrov over Syrië. De minister van Buitenlandse Zaken reisde vandaag naar Moskou voor een gesprek met zijn Russische collega. Het zou gaan over de ramp met vlucht MH17. Maar de dreigende escalatie van het conflict rond het gifgas in Syrië, kwam voornamelijk aan bod. * De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). We besteden aandacht aan De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die zelf deskundigen naar Douma stuurt om de vermoedelijke gifgasaanval op die Syrische stad te onderzoeken. Rusland en Syrië hebben gezegd hieraan mee te werken, maar sommige waarnemers wantrouwen die bereidheid om buitenlandse onderzoekers hun werk te laten doen. Syrië en Rusland zouden uit zijn op uitstel en het onderzoek weken of maanden kunnen traineren. * Nieuwe partijen krijgen geen voet aan de grond. We spreken met Dieter Rothbacher, hij was tien jaar leider van een inspectieteam bij de OPCW. Nieuwe partijen krijgen geen voet aan de grond. Het zijn vier relatief nieuwe partijen: Denk, PVV, PvdD en 50PLUS. Ze deden het goed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, maar krijgen op dit moment geen voet aan de grond. Hoe kan dat? * Nieuwe protestdag in Gaza. De 30-jarige Palestijnse cameraman Yasser Mutaja was vorige week aan het werk bij een betoging in Gaza, toen hij werd neergeschoten door Israëlische militairen. Hij overleed aan zijn verwondingen. Het is de zoveelste dode bij de protesten, die worden georganiseerd door de radicale Hamas-beweging. Nieuwsuur spreekt een goede vriend en collega van de Palestijnse fotograaf, en doet verslag van de huidige situatie vanuit een kibboets op de grens met Gaza. * 'Helemaal geen alcohol is het beste voor de gezondheid'. Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, loopt het risico eerder te overlijden. Minder dan één glas per dag of helemaal niet drinken is het beste voor de gezondheid. Dit blijkt uit een groot wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Op basis van het onderzoek blijkt dat in veel landen de adviezen over alcoholgebruik niet streng genoeg zijn.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wie wint World Press Photo 2018? 73.044 foto's, ingezonden door 4548 fotografen uit 125 landen, dingen mee om de titel Beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar. Live in Nieuwsuur: de bekendmaking en een gesprek met de winnaar van de World Press Foto 2018. * Hoe legaal is een vergeldingsaanval op het regime van Assad? Als het VK en Frankrijk besluiten de vergeldingsacties van de VS te steunen, zal voor hen meespelen hoe de actie juridisch onderbouwd kan worden en wat precies het effect zal zijn. Daarover spreken we onder anderen met voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. * Moeilijk inburgeren? Ga toch fietsen! Eritreeërs die naar Nederland zijn gekomen hebben behoorlijk moeite met inburgeren. Twee bekende wielrenners van Eritrese komaf geven workshops om daar verandering in te brengen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Syrische bewind beschuldigd van gifaanval in Douma. Verschillende organisaties beschuldigen het Syrische bewind ervan een aanval met chemische wapens te hebben uitgevoerd op Douma, de laatste stad in Oost-Ghouta die nog in handen is van rebellen. De medische hulporganisatie Syrian American Medical Society (SAMS) spreekt over een aanval met chloorgas op een ziekenhuis en een gebouw vlakbij. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. In Nieuwsuur reageert Joost Hiltermann, directeur van de International Crisis Group. * Orbán op winst na 'gevaarlijke' campagne tegen migratie en Soros. In Hongarije wordt er nauwelijks aan getwijfeld dat Viktor Orbán na de verkiezingen van vandaag kan blijven doorregeren. Zijn rechts-nationalistische partij Fidesz staat op flinke winst in de peilingen. En dat allemaal na een campagne met maar twee grote thema's: migratie en George Soros. Critici spreken van een gevaarlijke campagne vol haat. Een reportage vanuit Hongarije, en we praten met verslaggever Arjen Noorlander vanuit Brussel. * Zuckerberg gaat getuigen voor Amerikaans Congres. Facebook-topman Mark Zuckerberg gaat aanstaande woensdag getuigen voor het Amerikaanse Congres over alle zorgen rondom privacy. Zuckerberg moet dan verantwoording afleggen over het privacy-schandaal rond Cambridge Analytica. In maart werd bekend dat de gegevens van 50 miljoen vooral Amerikaanse Facebook-gebruikers in 2014 zonder toestemming zijn verzameld via een persoonlijkheidstest-app. Databedrijf Cambridge Analytica kocht deze gegevens vervolgens. In Nieuwsuur praten we erover met tech-redacteur Joost Schellevis.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zaaddonoren op zoek naar hun biologische kinderen. Veel kinderen van zaaddonoren worstelen met de vraag wie hun vader is. Sommigen belanden in een wanhopige zoektocht naar informatie. Eerder brachten we het nieuws dat donorklinieken jarenlang de fout in gingen met gegevens van donoren. Voor 2004 doneerden mannen voornamelijk anoniem. Toch staan veel zaaddonoren wel degelijk open voor contact met hun kinderen. Anoniem doneren bleek vaak helemaal geen bewuste keuze. In de studio praten we met Fred Gundlach van FIOM, de organisatie die donoren en donorkinderen helpt om elkaar te vinden. * Steun voor nieuwe generatie kunstenaars. Na jaren van bezuinigen is er weer extra geld voor kunst. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekt 80 miljoen euro uit voor bijvoorbeeld jeugdtheater en cultuureducatie. De komende jaren gaat er jaarlijks bijna 5 miljoen euro naar zo'n 110 jonge kunstenaars. Binnenkort wordt duidelijk wie ervoor in aanmerking komen. In Nieuwsuur stellen we alvast drie kanshebbers voor.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zij-instromers: oplossing voor lerarentekort? Er is een schreeuwend tekort aan leraren. Het Rijk trekt extra geld uit voor zij-instromers. Zij worden in een versneld traject omgeschoold tot docenten. Maar vormt het wel een echte oplossing? In de studio zit Sven de Langen (CDA), wethouder Onderwijs. * Starter woningmarkt heeft het nog moeilijker. Als starter een goede betaalbare koopwoning vinden in de stad was al moeilijk, maar door de opkomst van particuliere beleggers is het alleen maar lastiger geworden. Zij kopen woningen op, en vragen er na een verbouwing een forse huurprijs voor. * Saudi's weer naar de film. Het openen van bioscopen is de volgende stap in de reeks sociale hervormingen die de jonge kroonprins Mohammed bin Salman doorvoert. Wat betekenen deze veranderingen? * Aanpassingen inlichtingenwet voldoende? De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat per 1 mei in. Mét aanpassingen. In een eerste reactie zei Bits of Freedom dat de verandering onvoldoende is. In de studio praten we verder met Ton Siedsma van Bits of Freedom, en met Willemijn Aerts van Institute of Security and Global Affairs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De risico's van ruimtepuin. Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 gaat neerstorten op aarde. Wat zijn de gevaren van ruimtepuin? Volgens experts komt er gemiddeld elke twee weken ongeveer honderd kilo terug in de dampkring. * Het grenzeloos geweld van de 'Mocro-maffia'. Deze week werd de broer van een kroongetuige vermoord en dat is voor het eerst in Nederland. In de studio zit misdaadjournalist Wouter Laumans. Hij schreef het boek 'Mocromaffia' (2014) over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Defensie laat steken laten vallen bij onderzoek. Op de kazerne Schaarsbergen werd gepest, geïntimideerd en er was seksueel geweld. Het interne onderzoek van Defensie schiet echter ernstig tekort. Te gast is Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP. * Wat is een alternatief voor de cv-ketel? De cv-ketel moet verdwijnen, vindt een aantal organisaties. Rotterdam heeft een kaart gemaakt met per wijk of huis het goedkoopste alternatief voor aardgas. * Gezonde leefstijl tegen hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl kan veel ziekten voorkomen. Het klinkt zo logisch maar de resultaten zijn echt revolutionair. Te gast is cardioloog Janneke Wittekoek. * 'Niet praten met kind, geen echtscheiding'. Ouders die uit elkaar willen, moeten in Overijssel met hun kinderen praten en een plan maken. Anders gaat de scheiding niet door. Te gast is familierechter Hein Schröder.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Grapperhaus wil omstreden imam aanpakken. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie 'walgt' van extremistische uitlatingen van imam Jneid aan het adres van burgemeester Aboutaleb. Daarom wil de minister proberen de wet aan te passen. We praten met Lodewijk Asscher (PvdA) in de studio. * 'Spreekverbod Kroon was wél mogelijk'. Het is onbegrijpelijk dat minister Bijleveld van Defensie zegt dat ze Marco Kroon geen spreekverbod kon opleggen toen hij een boekje opendeed over een geheime operatie. Dat zeggen vooraanstaande juristen tegen Nieuwsuur. * Steeds minder mensen met een beperking werken. Ondanks gericht beleid werken er steeds minder mensen met een beperking. Velen willen wel werken, maar krijgen vaak niet eens een uitnodiging voor een gesprek. Een gesprek met Illya Soffer van Ieder(in). * MH17-oplichter zamelt geld in. Uit naam van de 'Vereniging Verkeersslachtoffers' is een mailing rondgestuurd met een oproep geld te doneren, maar de vereniging zegt niets te maken te hebben met de inzamelingsactie en heeft aangifte gedaan. * Boegbeeld zelfgekozen dood overleden. In een lijstje op zijn kamer hing een tegeltje met de spreuk die zijn levensmotto was: 'Het is beter te sterven in schoonheid dan te leven in gebrekkigheid'. Op 97-jarige leeftijd is Piet Jiskoot overleden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

EU en VS zetten Russische diplomaten uit. De Verenigde Staten en veertien EU-lidstaten zetten Russische diplomaten uit. Ook Nederland hoort daarbij, heeft premier Mark Rutte laten weten. Het is een gecoördineerde reactie op de gifgasaanval op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. De landen doen dat uit solidariteit met de Britten. Nederland zet twee diplomaten uit. Amerika verwijdert er zestig en sluit het Russische consulaat in Seattle. Duitsland wijst vier Russen het land uit.* Imam valt Aboutaleb in preek aan. Een omstreden imam heeft in een preek uitgehaald naar de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb. In een video op Facebook noemt de imam Fawaz Jneid hem volgens De Telegraaf een afvallige moslim en een vijand van de islam. In een reactie zegt Aboutaleb dat hij bekend is met de uitspraken. "Het zou de imam sieren als hij zich zou inzetten voor verbinding in plaats van verdeeldheid te zaaien." De burgemeester wil verder niets kwijt over zijn veiligheidssituatie. Hij wordt al een paar jaar persoonlijk beveiligd. In Nieuwsuur praten we met imam Fawaz Jneid zelf, en met Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. * Wat wordt de nieuwe strategie van Defensie? Vandaag presenteren minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser de nieuwe Defensienota. Daarin staan de kabinetsplannen voor Defensie voor de lange termijn. Het ministerie had de afgelopen tijd te maken met veel problemen. Gaat de nieuwe strategie problemen oplossen en voorkomen? We spreken over de nieuwe plannen met oud-commandant van de landmacht Mart de Kruif.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Catalaanse leider Puigdemont aangehouden. De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont is in Duitsland aangehouden. De Spaanse justitie vaardigde gisteren een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uit. Vanavond reageert zijn advocaat Paul Bekaert. * Belastingdienst hield documenten achter. In de jacht op fraudeurs met de toeslag voor kinderopvang, heeft de Belastingdienst in een grote zaak - die 232 gezinnen trof - belangrijke stukken achtergehouden. * Maagverkleining is booming, ondanks risico's. Geschat wordt dat dit jaar zo'n tien- tot twaalfduizend mensen onder het mes gaan voor een gastric bypass. Het lijkt een wondermiddel, maar aan de operatie kleven ook veel risico's.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

In Denemarken kiezen de sociaaldemocraten voor een harde lijn. Vrijwel overal in Europa staan de sociaaldemocraten op groot verlies. Ook de Deense sociaaldemocratische partij raakte veel kiezers kwijt aan de nationalistische Deense Volkspartij. De partij gooit daarom nu het roer om met meer nationalisme en een hard migratiebeleid. Europacorrespondent Saskia Dekkers ontmoet de grondlegger van deze opvallende nieuwe politiek. Is het dé manier om kiezers terug te winnen? En moeten sociaaldemocraten elders in Europa het Deense voorbeeld volgen? * Is de vertrouwenscrisis tussen Facebook en haar twee miljard gebruikers te herstellen? Een rampweek was het voor een van de grootste en bekendste bedrijven ter wereld: Facebook reageerde heel traag op het schandaal met buitgemaakte gegevens van vijftig miljoen gebruikers. Van Amerika tot India worden onderzoeken gelast. En het bedrijf verloor ook nog eens bijna 70 miljard van haar marktwaarde. Hoe groot is de schade? * Twee Groningers in hongerstaking. Duizenden mensen in Groningen wachten al jaren tevergeefs op een vergoeding voor aardbevingsschade. Honderden gevallen zijn zo schrijnend dat mensen er financieel en mentaal aan onderdoor zijn gegaan. Om aandacht te vragen voor deze mensen, die tussen wal en schip dreigen te vallen, zijn twee Groningers in Appingedam in hongerstaking gegaan.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Aantal sociale woningen in wet regelen'. De PvdA, GroenLinks en de SP willen in een wetsvoorstel regelen dat het aantal sociale huurwoningen niet afneemt. In Nieuwsuur vanavond een debat tussen links en rechts: Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Eric van der Burg (VVD). * Homohaat in Jekaterinburg. Vandaag deel vier van onze reis door Rusland. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Jekaterinburg, waar de afgelopen jaren volgens activisten het aantal geweldincidenten tegen homo's is toegenomen. En toch gaan velen niet stemmen.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.