True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

#beleefdelente: meekijken met nestelende vogels. Voor vogelliefhebbers is het vandaag een prachtige dag. Overal in het land zijn in nesten en kasten live webcams aangezet. Bosuilen, slechtvalken, ooievaars, zeearenden en nog meer soorten zijn live te volgen. Nieuwsuur ging vandaag langs in Gemert, waar op de omroeptoren de slechtvalk te zien is. In de studio zit Kees de Pater van de Vogelbescherming, die elf jaar geleden het project bedacht. * Moet de overheid optreden tegen nepnieuws? Frankrijk wil een wet invoeren om nepnieuws te bestrijden. Rechters kunnen straks in verkiezingstijd websites uit de lucht halen en kanalen op zwart zetten als die fake news verspreiden. Maar nog niet iedereen is overtuigd. In de studio zit Peter Burger, universitair docent aan de Universiteit Leiden en nepnieuws-onderzoeker.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Woede in de VS na zoveelste schietpartij op school. Schietpartijen gebeuren aan de lopende band in Amerika. Schietpartijen op scholen ook. Woensdag was het opnieuw raak bij een middelbare school in Florida. Een schutter opende het vuur op scholieren. Zeker zeventien mensen kwamen om het leven. * Aanpak corruptie Oekraïne komt niet van de grond. Verslaggever Rudy Bouma filmde twee jaar geleden de lancering van het Oekraïense anti-corruptiebureau NABU. Hij ging nu terug en zag dat ondanks honderden onthullende corruptie-onderzoeken geen enkele verdachte achter de tralies is beland. * De Onderstroom: de weekendschool in de Bijlmer. Kinderen uit achterstandswijken hebben vaak geen idee wat ze later allemaal kunnen worden en haken daarom af op school. Om daar iets aan te doen werd in Amsterdam Zuidoost de IMC Weekendschool opgericht, die dit weekend twintig jaar bestaat.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Robotrechter e-Court in de problemen. Er is onzekerheid over het voortbestaan van e-Court. De digitale rechtbank is in de problemen gekomen doordat de rechtbank Overijssel, die de meeste vonnissen van e-Court goedkeurde, daarmee is gestopt. Die stap volgt na intensief overleg binnen het landelijk overleg van kantonrechters. Dat blijkt vandaag na vragen van Investico en Nieuwsuur aan de rechtbank in Almelo en e-Court. * Syrische ondernemers in Nederland lopen vast. Het aantal Syrische ondernemers in Nederland is het afgelopen jaar met ruim 30 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Toch had dit aantal veel hoger kunnen zijn, zeggen experts uit het werkveld. In veel gevallen worden statushouders die willen ondernemen namelijk ontmoedigd door de gemeente om een eigen bedrijf te starten. * Wat is het gevoel in Almelo over erkenning Armeense genocide? Een Kamermeerderheid wil de massamoord door Turken op Armeniërs in 1915 erkennen als 'de Armeense genocide'. De Kamer vraagt het kabinet ook in april voor het eerst een bewindspersoon te sturen naar de officiële herdenking van de genocide.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Dik is niet automatisch ongezond'. In Amerika is het ook een trend: dikkerds die klaar zijn met alle vooroordelen en hun plek in de spotlights opeisen. Ook Nederlandse dikkerds volgen. Ze zijn trots op hun lijf. En ze hebben niet allemaal standaard een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. * Het einde van het raadgevend referendum. De coalitie, met daarin nota bene D66, de partij die altijd op het referendum heeft gehamerd, daar gaat het raadgevend referendum afschaffen. "Het nationaal raadgevend referendum heeft als tussenstap niet gebracht wat ervan werd verwacht', zo staat in het regeerakkoord. * Wangedrag van Oxfam-medewerkers. Oxfam Novib, de Nederlandse tak van de hulporganisatie Oxfam International, heeft als gevolg van het schandaal bij Oxfam Groot-Brittannië nog eens duizend donateurs verloren. Het aantal opzeggingen sinds het bekend worden van het schandaal, afgelopen vrijdag, komt daarmee op 1700. Oxfam Novib heeft 330.000 donateurs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Oud-premier Ruud Lubbers (78) overleden: In zijn woonplaats Rotterdam is oud-premier Ruud Lubbers (78) overleden. Hij had al geruime tijd gezondheidsproblemen, waardoor hij nauwelijks nog in het openbaar verscheen. Lubbers (7 mei 1939) was de langstzittende premier van Nederland. De CDA'er leidde tussen 1982 en 1994 drie kabinetten, waarvan twee met de VVD en één met de PvdA. Hij voerde naar eigen zeggen een no-nonsense beleid, dat gericht was op economisch herstel en vermindering van de staatsschuld. Deze uitzending staat in het teken van het overlijden van Lubbers. In de studio zijn oud-premiers Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende te gast om terug te blikken op het leven en werk van Lubbers.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Halbe Zijlstra houdt de eer aan zichzelf. Het was een dag vol drama vandaag in politiek Den Haag. Met tranen in de ogen is minister Halbe Zijlstra afgetreden, na een carrière van twaalf jaar in de Haagse politiek. * 'Ik hoop nu op een snelle transplantatie'. In de Eerste Kamer vierde Pia Dijkstra feest met een nipte overwinning voor haar donorwet. Te gast zijn arts Farid Abdo, die gesprekken voert met nabestaanden, en hartpatiënt Schelte van der West. Artsen geven hem nog twee jaar.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Minister Zijlstra loog over bijeenkomst met Poetin. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin in 2006. De VVD'er was in tegenstelling tot zijn eerdere beweringen niet bij een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis. Premier Mark Rutte zegt dat Zijlstra aan kan blijven omdat hij met zijn leugen een bron probeerde te beschermen die wel bij het gesprek met Poetin aanwezig was. In dat gesprek zou Poetin hebben gesproken over 'Groot-Rusland'. Een teken dat Rusland, volgens Zijlstra, zijn invloedssfeer zou willen vergroten. Vanavond de politieke reacties en het laatste nieuws door Dominique van der Heyde. Te gast is GroenLinks-Kamerlid en oud-diplomaat Bram van Ojik. * Discussie over rol nabestaanden donorwet houdt aan. De omstreden donorwet van Pia Dijkstra (D66) is nog lang niet veilig. Morgen stemt de Eerste Kamer erover maar de Senaat wil duidelijker vastleggen dat de nabestaanden een doorslaggevende stem krijgen bij orgaandonatie. Daarom kwam de PvdA vorige week met een door velen gesteunde motie waarin de nabestaanden echt het laatste woord krijgen. Maar er is nu discussie over die motie. Volgens de griffier van de Eerste Kamer kunnen er niet zomaar nieuwe afspraken over de rolverdeling tussen artsen en nabestaanden worden opgesteld die totaal afwijken van de normen in het oorspronkelijke wetsvoorstel. Wat betekent dit voor de uitkomst van de stemming morgen? Vanavond het laatste nieuws uit Den Haag en de visie van hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert. * Rechtsstaat Roemenië onder druk. Niet alleen in Polen, ook in Roemenië staat de rechtsstaat onder druk. De regering wil de rechterlijke macht strenger controleren en anti-corruptiewetten versoepelen. Er heerst juist veel corruptie in Roemenië. Ook afgelopen maand gingen weer tienduizenden Roemenen de straat op om te protesteren tegen de plannen. Het waren de grootste demonstraties sinds de val van het communisme. Maar de regering lijkt vastbesloten de plannen door te zetten. Europa-correspondent Saskia Dekkers doet verslag van de Roemeense rechtstaat onder druk.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Duurzaam vliegen, een illusie? Terwijl duurzaam en groen de trend zijn, vliegen we steeds meer. En dat is juist erg vervuilend. Kan het vliegen niet duurzamer? * Integratie in de Bijlmer. Hoe ziet integratie eruit als nieuwkomers in de meerderheid zijn? In Amsterdam Zuid-Oost woont de grootste Ghanese gemeenschap van Nederland.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Spermaklinieken in de fout met donorgegevens. In 2004 werd een nieuwe wet ingevoerd: kinderen van spermadonoren kregen het recht te weten wie hun biologische vader is. Maar klinieken weigerden volop mee te werken. In de studio praten we met Ties van de Meer van de Stichting Donorkinderen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De versnippering van de Amsterdamse gemeenteraad. Uit de peilingen blijkt dat ook in Amsterdam de versnippering van de lokale politiek doorzet. DENK, Forum voor Democratie en Bij1 doen voor het eerst mee en zullen, volgens een peiling van OIS in opdracht van het Parool, samen zes van de 45 zetels opeisen. D66, PvdA en GroenLinks, traditioneel groot in Amsterdam, blijven de grootste maar leveren zetels in. We belichten de redenen voor de verschuivingen in Amsterdam. En we doen verslag van het openingsdebat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. * Akkoord over werkdrukverlichting basisonderwijs. Het kabinet en de onderwijsbonden hebben een akkoord bereikt over de verlaging van de werkdruk in het basisonderwijs. Maar de stakingen gaan door. Voor het ontlasten van de basisschoolleraren ligt 270 miljoen euro klaar. Maar de leraren willen ook meer salaris en daarover is nog geen akkoord. We spreken in de studio met Jan van de Ven van PO in Actie en Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders. * De effecten van de beursdalingen. Deze week vlogen de koersen omlaag, zowel in de VS als in Nederland. Een gezonde correctie, zo zeggen sommige analisten. Twee jaar lang leken de koersen maar één kant op te kunnen. Maar dat is nu doorbroken. Beleggers maken zich onder meer zorgen over de inflatie en renteverhogingen van centrale banken die op komst lijken. Als de rente omhoog gaat, remt dat de economische groei en daarmee de koersen. Na een week onrust op de beurzen onderzoeken we de vraag: Wat voor gevolgen hebben de koersdalingen buiten de financiele markten? We vragen het Barbara Baarsma, top-econoom van de Rabobank.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kabinet wil ook alcoholgebruik aanpakken. Niet alleen roken en overgewicht, maar ook overmatig alcoholgebruik gaat deel uitmaken van het Nationaal Preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij denkt dat de risico's van alcohol sterk worden onderschat. Staatssecretaris Blokhuis zit in de studio. Ook vragen we verschillende instellingen die met alcoholverslaving te maken hebben, om een reactie. * Ouderen bedenken nieuwe woonvormen. In 2040 bestaat Nederland voornamelijk uit ouderen, en zij moeten allemaal zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Op verschillende plekken in het land bedenken mensen nieuwe woonvormen om zo voorbereid te zijn op een goede oude dag. We bezoeken drie van dat soort woonvormen: van een soort studentenhuis voor 60-plussers tot een speciaal gebouwde wijk waar allerlei generaties door elkaar wonen. * Raket SpaceX met Tesla aan boord de ruimte in. Elon Musk, topman van SpaceX en van Tesla, stuurt vanavond een auto naar de ruimte. De Tesla Roadster is bovenin de Falcon Heavy geplaatst, de raket die straks weer mensen naar de maan moet brengen. Het is de allereerste lancering van de Falcon Heavy. De testvlucht is belangrijk voor Musk en zijn ruimtevaartbedrijf. Als de Falcon Heavy een succes wordt, kan SpaceX nog meer lanceringen gaan uitvoeren voor de Amerikaanse overheid. We spreken erover met wetenschapsjournalist Govert Schilling. * Eerste Kamer praat verder over wet orgaandonatie. De Eerste Kamer praatte vandaag opnieuw over de omstreden Wet op de donorregistratie van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Met name de PvdA-fractie had vorige week nog veel vragen over het plan om mensen automatisch orgaandonor te laten worden, tenzij zij daar bezwaar tegen maken. Volgende week dinsdag wordt er over het wetsvoorstel gestemd. In de Tweede Kamer werd het voorstel eerder met één stem verschil aangenomen. We spreken voor- en tegenstanders van de wet: een arts, een ethicus en een nabestaande.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Baudet klaagt Ollongren aan wegens smaad. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) heeft vanmorgen aangifte gedaan tegen minister Ollongren. Hij vindt dat ze hem heeft gedemoniseerd. Ollongren noemde Baudets partij geobsedeerd door 'het praten over rassen in het politieke debat'. * 'Veroordeling Holleeder kers op de taart'. Komende week begint de strafzaak tegen Willem Holleeder. Hij staat terecht voor betrokkenheid bij diverse liquidaties. 'Voor justitie en politie is dit de kers op de taart', zegt misdaadjournalist Harry Lensink. Nieuwsuur blikt vooruit op het proces.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Risicovol vervoer van gevaarlijke stoffen'. De luchtmacht vervoert in vliegtuigen gevaarlijke stoffen die ze helemaal niet door de lucht mag transporteren. Andere stoffen worden niet goed verpakt tijdens het transport. Dit staat in een vertrouwelijk rapport dat in handen is van Nieuwsuur. * Staat gaat schadeclaims afhandelen. Voortaan handelt de staat de aardbevingsschade in Groningen af en verhaalt de kosten daarvan op de NAM. Te gast zijn hoogleraar bestuursrecht Herman Broring en Susan Top, van het Gasberaad. Ook reageert de Groningse boer Ate Kuipers. * Banken traag met compensatie rentederivaten. Nederlandse banken moeten zo'n anderhalf miljard euro betalen aan bijna negentienduizend ondernemers die rentederivaten hebben afgesloten. Zij wachten nu al jaren op hun geld en willen een deadline.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Woedende reacties na aansprakelijkheidsactie Shell. Het bericht dat olieconcern Shell afstand heeft genomen van zijn aansprakelijkheid voor de schulden van de NAM leidt tot woede en vragen in de Tweede Kamer. Dagblad Trouw schreef vandaag dat Shell, vlak na de rechterlijke uitspraak dat de NAM alle schade door de gaswinning moet vergoeden, een juridische maatregel heeft genomen waardoor Shell niet meer aansprakelijk zou zijn. De NAM is het bedrijf dat naar gas boort in Groningen en de aardbevings- en andere gevolgschade moet betalen. Shell en het olieconcern Exxon zijn ieder voor de helft aandeelhouder van de NAM. In een reactie spreekt het concern tegen dat het onder schadevergoedingen uit wil komen. Het benadrukt dat de NAM financieel gezond is. Probeert Shell met een juridische truc de aansprakelijkheid voor de aardbevingsschade in Groningen te ontlopen? Daarover in Nieuwsuur verschillende experts. * In België snappen ze niets van de verengelsing in het Nederlandse hoger onderwijs. De verengelsing van het Nederlandse hoger onderwijs ligt onder vuur. Nederlandse universiteiten zijn met twintig procent Engelstalige Bachelor-opleidingen en 70 procent Engelstalige masters Europese koplopers in het geven van onderwijs in het Engels. En hopen er meer internationale studenten mee aan te trekken. In Vlaanderen pakken ze dat heel anders aan. Er is een veel strikter taalbeleid voor het hoger onderwijs dan in Nederland. De universiteiten eisen dat buitenlandse studenten Vlaams leren voordat ze aan hun studie aan een Vlaamse universiteit kunnen beginnen. * Lokale politici in Almelo op stemmenjacht. Het politieke landschap in Nederland versplintert. Niet alleen in de Tweede Kamer, ook in gemeenteraden zitten steeds meer kleine partijen. Voor de serie 'De Onderstroom' is verslaggever Jan Eikelboom in Almelo. Daar zitten in de raad maar liefst 14 partijen, waaronder een groot aantal eenmansfracties. De commissaris van de Koning maakt zich zorgen. Hij pleit voor een kiesdrempel, om verdere versplintering te voorkomen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Nieuws AIVD-hulp is anti-Russische hysterie'. Berichten van Nieuwsuur en de Volkskrant over Russische hackaanvallen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen gooien volgens het Kremlin "alleen maar olie op het vuur van de anti-Russische hysterie in de VS". * Grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit. Het is het derde en grootste dna-onderzoek in Nederland: in de zaak van de gewelddadige moord op de 11-jarige Nicky Verstappen gaat de politie 21.500 mannen van 18 tot 75 jaar oproepen.* 'Middel te duur voor basispakket'. Het Zorginstituut vergaderde vandaag over de vergoeding van Spinraza, een medicijn tegen de zeldzame spierziekte SMA. De conclusie: het middel moet er komen, maar wel tegen een redelijke prijs. * 'Zonder dat dure medicijn kan ik niet'. Hann van Schendel (41) heeft de zeldzame spierziekte SMA. Ze sprak vanochtend voor de adviescommissie van het Zorginstituut over "het levensbelang" van het middel Spinraza.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Schaduwmacht: De invloed van Twitter op de politiek: Een kleine groep Twitteraars heeft een buitengewoon grote invloed op het politieke debat in Nederland. Twitter is niet representatief voor de Nederlandse bevolking. Toch leidt ophef op social media vaak tot debatten in de Tweede Kamer. Maar hoe groot is die groep politieke Twitteraars nu echt? * De turbulente Nederlandse economie: De Nederlandse economie is turbulent: als het slecht gaat, gaat het heel slecht, en nu kan het economisch weer niet op. Hoe komt dat? En dan de huizenprijzen: die schieten al tijden omhoog. Maar dat de huizenprijzen en de economie elkaar opzwepen is eigenlijk een probleem. We gaan langs bij verschillende soorten middenstanders. Hoe ervaren zij de schommelingen in de economie? In de studio praten we met Nieuwsuur-econoom Matthijs Bouman. * Koerden over Turkse bombardementen: niemand kijkt naar ons om: Gisteren, op de vierde dag van de Turkse bombardementen op Afrin, stuurden zijn inwoners bezorgde berichten de wereld in. Afrin is een Koerdische enclave met zo'n 320.000 mensen in het noordoosten van Syrië, aan de zuidgrens met Turkije. De afgelopen dagen zijn er demonstraties geweest in Hannover en op Schiphol. Later deze week volgt mogelijk een grotere demonstratie in Den Haag. De Koerden voelen zich niet gehoord. 'Eerst moesten de Koerden de wereld redden, en nu kijkt niemand meer naar ons om.' * Wit of blank? Moeten we blanke mensen voortaan wit noemen? Er is discussie over: de NOS spreekt liever van 'witte' mensen als het gaat om een tegenstelling van 'zwarte' mensen. 'Blank' zou eerder naar racisme neigen. De Volkskrant heeft ook een voorkeur voor het woord wit. De keuze roept irritatie en verzet op. Wat ligt hieraan ten grondslag?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Tweede Kamer debatteert over het WODC. Hoe onafhankelijk is het WODC, het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid? De Tweede Kamer wil vanavond antwoorden van verantwoordelijk minister Grapperhaus. We doen verslag van het debat. * Wiebes: industrie moet van Gronings gas af. Grote bedrijven in Nederland zijn door minister Wiebes per brief geïnformeerd dat ze op korte termijn moeten stoppen met het gebruik van gas uit Groningen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt directeur Hans Grünfeld van de brancheorganisatie. Hij is te gast. * Integratie van Turkse Nederlanders in Almelo. Verslaggever Jan Eikelboom is in Almelo, in het kader van onze serie De Onderstroom. In de stad woont een grote Turkse gemeenschap: maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf. Tegelijk kreeg de PVV de meeste stemmen bij de laatste verkiezingen. * Boeren frauderen met registratie melkkoeien. Boeren frauderen met de registratie van melkvee, met het doel het aantal koeien in hun stallen kleiner te doen lijken dan feitelijk het geval is. Het gaat mogelijk om duizenden boerenbedrijven. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, reageert in de studio.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Klokkenluider WODC treedt naar buiten. De interne klacht van Marianne van Ooyen bracht de zaak rond de politieke sturing op rapporten van het onderzoeksinstituut aan het rollen. Ze plaatst vraagtekens bij de drie onderzoeken die minister Grapperhaus laat doen. * Debat over het totaalverbod op pulsvisserij. Minister Carola Schouten wil Europa overtuigen dat pulsvisserij "een goede manier" is om bodemvissen te vangen. In Nieuwsuur een debat tussen Johan Nooitgedagt van de de Nederlandse Vissersbond, en Pavel Klinckhamers van Greenpeace. * Opeengepakt leven in een megastad. Afgelopen weekend opende in het Fotomuseum Den Haag 'Life in Cities', de overzichtstentoonstelling van de Duitse fotograaf Michael Wolf. Hij is gefascineerd door megasteden, en hoe mensen zich daarbinnen bewegen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Uitbuiting Roma-kinderen in Nederland . Een groot deel van de Roma-kinderen in Nederland wordt uitgebuit door criminele familieleden. De overheid zou deze Roma-kinderen onvoldoende bescherming bieden, blijkt uit een intern rapport in handen van Nieuwsuur. Hoe kan dat? In de studio vragen we het aan Monique Mos van de Nationale Politie. * SPD wil verder praten over coalitie. De SPD stemt in met nieuwe coalitiegesprekken met de CDU van bondskanselier Merkel. In Bonn spraken afgevaardigden over de vraag of er opnieuw een kabinet met de christendemocraten mag worden gevormd. We praten erover met correspondent Jeroen Wollaars.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Amerikaanse overheid op slot, terwijl Trump één jaar in het Witte Huis viert. Donald Trump is één jaar president van de Verenigde Staten. Een jaar dat gerust bewogen genoemd kan worden. Met een inreisverbod, een streep door het klimaatakkoord, ruzie met Noord-Korea, een rigoureuze belastinghervorming en natuurlijk veel fake news. * SP-leden samen op congres: wat wordt de strategie voor de toekomst? Leden van de SP zijn vandaag samen op het congres van de partij in Hilversum. Lilian Marijnissen staat voor het eerst als leider op het podium. Ze nam het stokje vorige maand over van Emile Roemer, van wie vandaag afscheid werd genomen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Veiligheidsbeleid Defensie onder de maat. Op alle fronten is het beleid van Defensie onvoldoende gericht op veiligheid. Daardoor is een "veilige taakuitvoering" niet gewaarborgd. Dat is de conclusie van de commissie-Van der Veer, die het ongeval met een mortiergranaat in Mali onderzocht. Twee militairen kwamen daarbij om het leven, een derde militair raakte ernstig gewond. *De opkomst van het vijfjaarscontract. Het vijfjaarscontract is in opkomst. Bij deze baan krijgen mensen geen vaste aanstelling maar een aanstelling voor vijf 5 jaar. En dat biedt in ieder geval meer zekerheid dan de huidige flexcontracten. Na de supermarkten wil nu ook de KLM dit soort contracten aanbieden aan haar grondpersoneel. De werkgevers zijn enthousiast, de vakbonden furieus. * Bloedtest spoort acht soorten kanker op. Wetenschappers zeggen dat ze een belangrijke stap hebben gezet in de richting van een van de grootste doelen in de geneeskunde: vroegtijdig kanker opsporen. Een universele bloedtest - CancerSEEK - blijkt succesvol in het herkennen van acht veel voorkomende kankers in een heel vroeg stadium, lang voor de ziekte zich verder verspreidt en nog voor er zichtbare symptomen opduiken. * De zoektocht naar eeuwig leven. Is de dood straks een keuze? Wel als het aan het transhumanisme ligt, de wetenschappelijk-filosofische stroming die zich bezighoudt met radicale levensverlenging door middel van versmelting van mens en techniek. Waarbij het geloof in de technologische vooruitgang ervoor zal zorgen dat de natuurlijke grenzen van de mens kunnen worden opgerekt. Zullen mensen uiteindelijk machines zijn? * De kloof tussen burger en overheid in Almelo. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trekt verslaggever Jan Eikelboom het land in, om vanuit verschillende standplaatsen verslag te doen van wat er leeft op lokaal niveau. Na Schiedam, Bergen en Deurne is Almelo de vierde 'standplaats' van waaruit hij verslag doet.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De digitale arbitrage van e-Court is niet transparant. Miljoenen klanten van de meeste zorgverzekeraars verschijnen bij geschillen over betalingen niet voor de overheidsrechter maar voor een virtuele rechter van e-Court. Uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur blijkt dat deze alternatieve rechtbank niet transparant is: vonnissen worden niet gepubliceerd en het is onbekend wie de rechters zijn. Critici vinden het bedrijf een groot zwart gat. * Onderzoek naar opvattingen van Nederlanders over partnergeweld. Emancipatie van vrouwen heeft een onomkeerbare verschuiving in gang gezet in de traditionele machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen. De kritiek op traditionele machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen richtte zich van meet af aan ook op geweld tegen vrouwen als ultiem machtsmisbruik. Maar het maatschappelijk protest hiertegen heeft ervoor gezorgd dat wat eerst een privéprobleem was, waarover je uit schaamte zweeg, gaandeweg een zaak voor de overheid is geworden. * De weg vrij voor een gekozen burgemeester? De Tweede Kamer debatteert vandaag over het D66-wetsvoorstel om de benoeming van de burgemeester en van de commissaris van de Koning uit de Grondwet te halen. Die zogeheten deconstitutionalisering moet het op termijn makkelijker maken om de gekozen burgemeester in te voeren. * Op zoek naar vlucht MH370. Op 8 maart 2014 verdween vlucht MH370 met 239 passagiers van de radar. Het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur naar Peking en verdween vrijwel spoorloos. Waarschijnlijk is het in de Indische Oceaan neergestort, maar waar precies?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Unesco-advies: 'Bouw een slavernijmuseum'. Of er een slavernijmuseum komt is nog niet zeker, maar nu al is de discussie losgebarsten over hoe het verhaal over het slavernijverleden verteld moet worden. * Aanblijven bondskanselier Merkel niet zeker. Het is allerminst zeker dat bondskanselier Merkel ook de komende vier jaar weer Duitsland zal regeren. Nieuwsuur praat met SPD-leden, die bang zijn om weer vier jaar met Merkel te regeren. Ook spreken we correspondent Jeroen Wollaars. * Moskeebestuur doet aangifte tegen PVV'er. De Utrechtse Ulu-moskee heeft aangifte gedaan tegen de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún. Hij zei dat hij liever zou zien dat de moskee afbrandt. Een verslag vanuit Utrecht, en we spreken Theo de Roos, emeritus hoogleraar strafrecht. * Krijgen Groningers een nieuw schadeprotocol? Groningers willen een nieuw schadeprotocol voor de door aardbevingen opgelopen schade. Minister Wiebes zei vorige week dat dit protocol er zo snel mogelijk moet komen. Een verslag vanuit Den Haag, waar het Kamerdebat over de kwestie plaatsvindt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Scholieren krijgen les in het maken van nepnieuws. Een workshop 'nepnieuws maken' moet jongeren weerbaarder maken tegen online misleiding. En dat is nodig. Want al neemt de bewustwording toe, de technische mogelijkheden om verzinsels te verspreiden worden snel geavanceerder. * 'Geen Spaanse koks naar Nederland'. Horecaondernemers weten niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. Het aantal vacatures is in drie jaar tijd verdubbeld tot ruim 18.000. Vooral aan koks is een groot tekort. Maar vakbond CNV wil niet dat er een campagne 'Koks uit Spanje' komt dat het tekort in de Nederlandse horeca moet aanvullen. De vakbond zegt dat er 1,2 miljoen Nederlanders beschikbaar zijn die dolgraag willen werken. * Britten in Nederland claimen EU-burgerschap. Britten die in Nederland wonen, starten een rechtszaak om hun EU-burgerschap te behouden. Ze vrezen dat ze door de brexit hun recht op vrij reizen en werken in de EU verliezen. We praten met de Britten die hieraan meedoen. In de studio spreken we hun advocaat: Christiaan Alberdingk Thijm. * Gasexport moet omlaag, maar kan dat wel? Morgen debatteert de Tweede Kamer over het Groningse aardgas en de aardbevingen. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is het code rood in de provincie. Dat wil zeggen dat de gasproductie flink omlaag moet. Er is een probleem: Nederland levert ook gas aan onze buurlanden. Hoe zit dat precies, en hoe groot is dit probleem?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat moeten we doen bij een atoomalarm? De inwoners van Hawaï zijn gisteren via een bericht op hun telefoon gewaarschuwd voor een inkomende ballistische raket. Paniek alom. Maar ruim een half uur later meldden de autoriteiten dat de waarschuwing op een vergissing berustte. * Radboudumc waarschuwt voor 'levensgevaarlijke' Q-koortsbehandeling. Het Q-koorts Expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen waarschuwt voor een behandeling die een alternatieve arts aanbiedt aan patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Deze arts, Leendert Kunst, zou zeker vijf patiënten behandelen met een 'autovaccintherapie': door bloed af te nemen, een paar weken te bewaren en later weer bij de patiënt in te brengen, zegt hij mensen te kunnen genezen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Dark web niet zo anoniem als gedacht. Wereldwijd was er lof en respect voor de Nederlandse politieactie afgelopen zomer tegen Hansa Market, een marktplaats voor drugs op het internet. De Nederlanders deden iets wat nog niemand had gedaan: een drugssite een maand lang overnemen om de anonieme kopers en verkopers te ontmaskeren. Voor het eerst doen drie direct betrokkenen hun verhaal. * Nog steeds nieuwe migranten op Lesbos. Op het Griekse eiland Lesbos zitten momenteel zo'n 8500 vluchtelingen, veel meer dan het eiland aankan. En al komen er sinds de Turkije-deal veel minder vluchtelingen naar Griekenland, ze komen nog steeds.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Waar blijft het schadeprotocol voor Groningen? Premier Rutte wil dat er binnen twee weken afspraken liggen voor de afhandeling van de bevingsschade. Het uitkeren van vergoedingen ligt nu al bijna een jaar stil. We spreken o.a. met Rene Paas, commissaris van de koning in Groningen. * Leven met dementie: 'Zolang ik alles kan, doe ik alles'. In het laatste deel van onze serie over dementie nemen we een kijkje in het leven van Duveke (66). Ze heeft een druk leven met musea bezoeken, hockey en vooral heel veel wandelen. "Want bewegen is goed voor mensen met geheugenproblemen."

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Venezuela houdt de grenzen gesloten. Venezuela heeft de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao gesloten. Volgens de Venezolaanse president Maduro worden er op grote schaal goederen naar de eilanden gesmokkeld. Morgen is er overleg tussen Nederland en Venezuela over het opgelegde embargo. * Debat over ontgroeningen studentenverenigingen. De ophef over ontgroeningsrituelen bij studentenvereniging houdt aan. Het tv-programma RamBam zendt vanavond undercover-beelden uit van ontgroeningen bij Nederlandse studentencorpora. * Gelukkig leven met dementie. Wanneer het over dementie gaat, doemen al snel beelden op van wegkwijnende mensen in verpleeghuizen. Wat zelden wordt getoond, is de grote groep die na de diagnose met wat hulp zelfstandig thuis woont, ondernemend is en het leven nog absoluut de moeite waard vindt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

NAM: 'Gaswinning Groningen moet omlaag': De NAM wil de gaswinning in Groningen verlagen. Maar de afhandeling van aardbevingsschade is nog steeds niet geregeld. Nieuwsuur ging langs bij een gedupeerd stel: hun schade loopt al in de tienduizenden euro's. * Dementie, maar nog wel zelfstandig: Wanneer het over dementie gaat, doemen al snel beelden op van wegkwijnende mensen in verpleeghuizen. Artsen pleiten ervoor dat dat beeld wordt bijgesteld. We praten met onderzoeker Jurgen Claassen van het Alzheimer Centrum.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.