True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Seksueel misbruik in de sport. Twaalf procent van de sporters heeft als kind ten minste een ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de studio is Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. Ook praten we met slachtoffer Ela. * Digibeten raken verder achterop. We doen steeds meer digitaal, maar voor een grote groep laaggeletterden blijft het moeilijk om een e-mail te sturen of online te betalen. Het SCP maakt zich zorgen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat kosten de sneeuw en de gladheid ons? Het KNMI heeft code rood afgegeven vanwege sneeuw en gladheid. Het weeralarm is van kracht tot middernacht en geldt voor vrijwel het hele land. De sneeuwval heeft grote gevolgen voor het verkeer, van auto tot trein en vliegtuig. * Petra de Bruin blikt terug op onthulling misbruik. Oud-wielrenster Petra de Bruin sprak een jaar geleden voor het eerst openhartig over hoe ze tijdens haar sportcarrière jarenlang seksueel is misbruikt. Met Nieuwsuur blikt ze terug op een bewogen jaar. * Grote zorgen over kinderen in Oost-Ghouta. Meer dan honderd kinderen moeten dringend geëvacueerd worden uit Oost-Ghouta, een wijk ten oosten van Damascus. Gebeurt dat niet, dan zullen ze dat niet overleven. Dat is de waarschuwing van Unicef. * Trump en de #metoo-discussie. Drie Amerikaanse vrouwen hebben vandaag president Trump nogmaals beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze herhaalden in een praatprogramma wat ze ook al tijdens de verkiezingscampagne zeiden: dat Trump hen meermaals had lastiggevallen. Het Witte Huis reageerde direct op de uitzending: de beschuldigingen zouden vals zijn en een politiek doel dienen. Morgen is een belangrijke tussentijdse verkiezing in de staat Alabama, waar de republikeinse kandidaat Roy Moore wil winnen met steun van Trump. Moore is aangeklaagd voor seksueel wangedrag. Hoe kan het dat vooral Democraten moeten opstappen na beschuldigingen van wangedrag, terwijl Republikeinen, inclusief de president, vooralsnog veel minder te duchten hebben? In de uitzending een gesprek met correspondent Wouter Zwart.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Anti-joods geweld ook in Europa. Een aanslag op een synagoge in het Zweedse Göteborg. Een Palestijn die de ruiten van een joods restaurant aan diggelen slaat. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Donald Trump leidt ook tot anti-joods geweld in Europa. * Geen plaats voor arbeidsmigranten in Deurne. Poolse arbeiders gaan graag aan de slag in Deurne. Dat komt goed uit, want extra handen zijn hard nodig. Een probleem: er zijn geen slaapplaatsen voor de Polen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Gemeenteraadsleden moeilijk te vinden. Politieke partijen hebben steeds meer moeite kandidaten voor de gemeenteraad te strikken. En dat heeft gevolgen: in sommige gemeenten doen partijen niet mee aan de verkiezingen van volgend jaar maart. * Agent schoot smekende verdachte dood. Op bodycambeelden is te zien is hoe de Amerikaanse agent Philip Brailsford een smekende en kruipende man doodschiet. De agent is desondanks vrijgesproken. Een gesprek met oud-agent en criminoloog Philip Stinson. * Zwarte bladzijde uit Nederlands oorlogsverleden. Een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942 mondde uit in één van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog. Een uitzending erover werd door de VARA verboden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Brexit: nu nog de moeilijkste fase. Na maanden van traag verlopende onderhandelingen is er dan eindelijk een akkoord. Maar volgens Donald Tusk van de Europese Raad moet de lastigste fase nog komen. In de studio spreken we Europarlementariër Marietje Schaake. * Zoektocht PVV-raadsleden verloopt moeizaam. De PVV wil bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in ruim zestig gemeenten meedoen. Voorwaarde is dat er voldoende geschikte raadskandidaten worden gevonden. Maar die zoektocht verloopt moeizaam. * 'Gezochte man MH17 is Russische generaal'. Een van de militairen die worden gezocht door het MH17-onderzoeksteam is geïdentificeerd als een hoge Russische generaal. Onderzoekscollectief Bellingcat meent dat de gezochte 'Delfin' niemand anders kan zijn dan kolonel-generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov. * Wensballonnen landelijk verbieden? De wensballon is populair en maakt furore als een soort vuurwerk zonder knal. Maar er gebeuren regelmatig ongelukken mee. Vaker klinkt de roep om een landelijk verbod. Is dat haalbaar?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Reactie Den Haag op onthullingen rondom WODC. De onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) is ernstig aangetast. Dit werd gisteren bekend door een uitgebreid onderzoek van Nieuwsuur. * Poch: Ik verdiende het om vrijgesproken te worden. De Argentijns-Nederlandse oud-Piloot Julio Poch landde vandaag op Schiphol. Tijdens zijn persconferentie zei hij dat hij weinig redenen had om te twijfelen aan vrijspraak. "Dat verdiende ik vanaf dag één. Maar er zit een politiek element in dit soort zaken". * Woningnood heeft ook Deurne bereikt. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaat onze verslaggever Jan Eikelboom de komende maanden het land in. Jan is nu in Deurne en onderzoekt er de kloof tussen burgers en bestuur.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Trump: Jeruzalem als hoofdstad luidt 'nieuwe strategie voor vrede' in. De Verenigde Staten erkennen Jeruzalem officieel als de hoofdstad van Israël en verhuizen op termijn hun ambassade van Tel Aviv daarnaartoe. * Onafhankelijk onderzoeksinstituut onder druk gezet door politiek. De onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), dat een grote rol speelt vanwege de invloed op het politieke beleid van Nederland, is ernstig aangetast. * Britse minister verbaast met 'we onderzochten impact brexit niet'. De Britse brexit-minister David Davis heeft in het Lagerhuis erkend dat er vooraf nooit een analyse is opgesteld van de economische impact die een vertrek uit de EU zou hebben op de verschillende economische sectoren. * Waarom erkent de VS Jeruzalem als hoofdstad en wat maakt dat uit? Israël noemt Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van de Joodse staat, maar ook de Palestijnen claimen al-Quds (zoals zij de stad noemen) als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Mogen de Russen naar de Spelen van het IOC? Mogen de Russische wintersporters wel of niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang? Daarover moet het IOC een besluit nemen. Vanavond komt er als het goed is antwoord. Te gast zijn Herman Ram, directeur Nederlandse dopingautoriteit, en schaatsster Margot Boer. * Brunssum zit in een politieke impasse. Wethouder Jo Palmen creëert al maanden gepolariseerde verhoudingen in de politiek van het Limburgse Brunssum. De burgemeester is inmiddels opgestapt en dat is voor minister Kajsa Ollongren een helder signaal dat de wethouder niet kan aanblijven. * Unieke oervogel in collectie Teylers Museum. Een fossiel van het Teylers Museum in Haarlem blijkt nog ouder dan gedacht en wereldwijd uniek te zijn. Het gaat niet om de Archaeopteryx, zoals jarenlang gedacht, maar om een kleine gevederde roofdino die de wetenschappers nog niet kenden. Paleontoloog Anne Schulp zit in de studio.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Riskante bubbel of een degelijke investering? De bitcoin stijgt naar een recordhoogte: vandaag is een bitcoin al 10.000 euro waard. Is dat een zeepbel of hebben cryptomunten de toekomst? Daarover econoom Mathijs Bouman en Seb Walhain, die rijk werd met bitcoins. * Overdag IT-consultant, 's avonds agent. Dat de brandweer voor een groot deel uit vrijwilligers bestaat is bekend. Maar ook de politie kent bijna 3000 vrijwilligers. Ze voeren reguliere politietaken uit en dragen soms ook een vuurwapen. Veel van die vrijwilligers voelen zich ondergewaardeerd * 'Een grondoorlog met wraak en tegenwraak' De burgeroorlog in Jemen duurt nu al drie jaar en heeft aan tienduizenden burgers het leven gekost. De afgelopen dagen laaide de strijd weer op. Vandaag nam de strijd een nieuwe - gevaarlijke - wending.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Grotere rol voor slachtoffers in rechtszaken. Slachtoffers lijken een steeds grotere rol te krijgen in rechtszaken. In de uitzending een debat tussen twee advocaten over het spreekrecht: voorstander Richard Korver en criticus Bart Nooitgedagt. * 'Nederlandse identiteit verschuift steeds'. Het regeerakkoord wil mensen houvast bieden door het Wilhelmus verplicht te stellen. In het Nederlands Openluchtmuseum zien ze juist de veelkleurige samenleving als kern van de Nederlandse identiteit.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Uitgestelde demonstratie tegen Zwarte Piet in Dokkum. Naar verwachting komen er ongeveer driehonderd mensen naar de demonstratie die tegenstanders van Zwarte Piet vanmiddag in Dokkum houden. De actievoerders hebben zich verenigd in de stichting Nederland wordt Beter. Twee weken geleden ging een demonstratie bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum niet door omdat de burgemeester op het laatste moment een verbod uitsprak uit angst voor rellen. * Kloof tussen boeren en burgers steeds groter in Deurne. In onze serie De Onderstroom onderzoekt verslaggever Jan Eikelboom wat er speelt in de gemeenten. Deze week zijn we in Deurne.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe privacywet: wat gaat er veranderen? In mei volgend jaar gaat de nieuwe privacywet in. Alle bedrijven en overheden moeten dan veel beter bijhouden welke gegevens ze hebben van klanten of burgers. 80 procent van de bedrijven voldoet nu nog niet aan de nieuwe privacywet. * Bijensteek gevaarlijker dan terrorisme. "Er is altijd wel wat, maar Nederland behoort tot de veiligste en vreedzaamste landen ter wereld. We hebben het hartstikke goed voor elkaar." Dat concludeert Henk Leenaers die De Bosatlas van de veiligheid heeft geschreven. Hij is vanavond te gast. * Rumoer rond omstreden wethouder in Brunssum. In het Limburgse Brunssum is een kersverse wethouder, Jo Palmen, inzet van een verhit politiek debat. De oppositie twijfelt ernstig aan zijn integriteit. Nieuwsuur is in Brunssum en spreekt met Gouverneur Theo Bovens. * 'Deurne lijkt wel een bananendorp'. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaat onze verslaggever Jan Eikelboom de komende maanden het land in. Hij is nu in Deurne. "Onbetrouwbaar en onbehoorlijk", zo noemt inwoner Saskia van Wieringen het gemeentebestuur daar.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Freefight hooligans bij steeds meer profclubs. Op internet circuleren filmpjes van hooligans die elkaar te lijf gaan. Op afspraak, midden in het bos of op een afgelegen industrieterrein. Het antwoord op wie er bij deze zogenoemde 'freefights' betrokken zijn en hoe vaak de gevechten plaatsvinden. * Welke afspraken maakt de EU met West-Afrika? Europese en Afrikaanse leiders praten vandaag en morgen op de EU-Afrika-top in Ivoorkust over migratie. Wat staat er op de agenda van de Afrikaanse landen? We praten erover met minister Halbe Zijlstra en correspondent Bram Vermeulen. * Wat wordt het lot van Julio Poch? De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch hoort vandaag of hij wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij wordt ervan verdacht dat hij politieke tegenstanders van dictator Videla in zee heeft gegooid. We spreken correspondent Marc Bessems. * Betere screening homoseksuele asielzoekers. De Tweede Kamer wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) homoseksuele asielzoekers beter gaat screenen. Nu zouden er te vaak homo's worden afgewezen, terwijl ze wel degelijk in aanmerking komen voor asiel.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Psychiatrische afdeling: drukker dan ooit. In Nederland staan veel gevangeniscellen leeg, maar niet op de psychiatrische afdelingen. In Vught zit een recordaantal gedetineerden met zware psychische problemen. En vaak komen die vrij terwijl ze niet zijn uitbehandeld. * Patrouilleschepen aan de kade. De vier patrouilleschepen van de Koninklijke Marine mogen voorlopig niet varen. 'We hebben al te weinig schepen. Er is veel bezuinigd en de marine is aanzienlijk verkleind. Dat er nu ook nog schepen uitvallen, is een serieus probleem.'

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kliniek Den Dolder wijzigt plaatsingsbeleid. De kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd behandeld, gaat voorlopig geen "zwaardere gevallen" meer aannemen. Dat laat de kliniek weten na een onderzoek. In de studio zit Peter van der Laan, hoogleraar reclassering. * 'Amazon lijkt op Aziatische sweatshop'. Journalist Alan Selby ging vijf weken lang undercover in een distributiecentrum van Amazon in het Verenigd Koninkrijk. Hij trof uitgeput personeel aan. De targets waren volgens hem onmogelijk om te halen. Nieuwsuur spreekt met journalist Alan Selby. * Projecten om Afrikaanse migranten tegen te houden. De EU heeft deals gesloten met Afrikaanse landen, waarin wordt beloofd geld te steken in projecten zodat grondoorzaken van migratie worden aangepakt. Het lijkt een mooi plan, maar tot nu toe hebben projecten weinig uitgemaakt.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe aanpak criminelen. Het Openbaar Ministerie is bezig met nieuwe strategieën in de strijd tegen criminelen. Daarvoor zijn er onder meer bezoeken geweest aan het buitenland. Te gast vanavond is hoofdofficier van Justitie van het Functioneel Parket Marianne Bloos. * 'Flinke stappen achteruit in bestrijding aids'. Het doel van de VN is dat in 2030 aids de wereld uit is. Maar het ziet er naar uit dat in een aantal landen dit doel niet meer gehaald zal worden. Te gast is Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds/Soa Aids Nederland.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De strijd om de rechtse kiezer. De VVD en het Forum voor Democratie dingen naar de gunst van de rechtse kiezer. Voor nieuwkomer FvD zijn het gunstige tijden: veel nieuwe aanhang komt van de VVD en de PVV. * Is veganisme ook gezond? Veganistische ijswinkels, veganistische producten in de supermarkt, veganistische restaurants. Veganisme is hip, of beter gezegd 'vegan' is hip. Maar doet een veganist zichzelf niet tekort?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Karremans gaat getuigen. Thom Karremans gaat, voor het eerst, getuigen in een rechtszaak van één van de Dutchbatters die vecht voor erkenning en eerherstel. De naam van de betrokken militair is niet bekend gemaakt. * Mladic veroordeeld voor genocide Srebrenica. Oud-generaal Ratko Mladic is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot levenslang. Hij was de bevelhebber van de Servische troepen die in 1995 duizenden moslims in Srebrenica vermoordde. * Rusland leidt Syrië-overleg. President Poetin bespreekt met bondgenoten Iran en Turkije een concept voor een vredesakkoord. Centraal daarbij staat een plan om Syrië te verdelen in meerdere invloedssferen. * Bestaat die Haagse banencarrousel echt? Politici die elkaar de mooiste baantjes toeschuiven. Je hoort het vaak en het schaadt het vertrouwen van de burger in de politiek. Maar klopt het? Nieuwsuur liet het onderzoeken.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

President Mugabe van Zimbabwe afgetreden. President Robert Mugabe is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij heeft dat laten weten in een brief aan de voorzitter van het parlement. Mugabe was 37 jaar aan de macht. Wat gaat er nu gebeuren? We vragen het correspondent Bram Vermeulen. * Geweld in jeugdzorg houdt vaak jaren aan. Slachtoffers van kindermishandeling in de jeugdzorg zijn gemiddeld zevenenhalf jaar mishandeld. Dat meldt de Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg, die wordt geleid door hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. Hij is vanavond te gast. * Oosten vreest voor drugscriminaliteit. In Brabant hebben ze er al langer last van: drugscriminaliteit op grote schaal. Drugslaboratoria, hennepkwekerijen en afvaldumpingen. Plattelandsgemeenten in het oosten van het land zijn nu bang dat zij er ook mee te maken krijgen. * 50Plus en PVV willen 'aflosboete' tegenhouden. In Amerika noemen ze het filibusteren: zo lang spreken in het parlement dat je de stemming over een wetsvoorstel kan tegenhouden of vertragen. 50Plus en de PVV proberen het vanavond om zo de afschaffing van de zogenoemde wet-Hillen te dwarsbomen. * Landgraaf houdt referendum over fusie Heerlen. De gemeente Landgraaf moet gaan fuseren met Heerlen. Dit is opgelegd door de provincie, maar de gemeente is ertegen en voert openlijk campagne voor een nee-stem. Een referendum moet morgen duidelijk maken wat de bewoners van Landgraaf willen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Discriminatie om hoofddoek. De politie discrimineert een administratief medewerkster door haar te verbieden een hoofddoek te dragen als zij 3D-aangiftes opneemt. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die was aangespannen door Sarah Izat uit Rotterdam. Het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens is niet bindend, maar wel gezaghebbend. * 'Nederland heeft zorgmoeras'. In de gedecentraliseerde gezondheidszorg staan instanties nu lijnrecht tegenover patiënten. Mensen met een levenslange beperking of een chronische ziekte voelen zich vaak niet serieus genomen als ze zorg of voorzieningen aanvragen. Het gevolg is dat het krijgen van goede ondersteuning enorm veel energie kost en soms helemaal niet lukt. * De onzekere toekomst van Duitsland, en van Angela Merkel. "Beter niet regeren dan slecht regeren", met deze boodschap trok FDP-leider Christian Lindner vannacht de stekker uit de coalitiebesprekingen in Duitsland, na een maand van onderhandelen. De liberale FDP kon zich uiteindelijk niet vinden in de geest van de coalitie. * Boze Friezen versus anti-Zwarte Piet-activisten. In het Friese Dokkum deed Sinterklaas dit weekend zijn intocht, ver weg van alle voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, was het idee. Maar niets van dat alles, het kwam zelfs tot een snelwegblokkade op de A-7. Boze Friezen hielden er demonstranten van 'Kick Out Zwarte Piet' tegen, die onderweg waren naar de intocht om te demonstreren.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

President Mugabe rept met geen woord over aftreden. Voor het eerst sinds het leger hem huisarrest gaf, sprak Robert Mugabe vanavond het Zimbabwaanse volk toe. En er bestond nauwelijks twijfel: hij zou aftreden als president. Maar het liep anders. De cruciale woorden sprak hij niet uit. We spreken erover met correspondent Bram Vermeulen. * Meer jonge moslims leven naar striktere islamitische regels. Islamitische jongenrenidolen prediken over een terugkeer naar de zuivere islam. Jonge moslims omarmen hun boodschap, zo bleek op de bijeenkomsten waarbij Nieuwsuur aanwezig mocht zijn. Wat betekent dat voor de samenleving? Arabist Jan Jaap de Ruiter is te gast. * Verpleegkundigen in actie om enorme berg papierwerk. Morgen voeren de wijkverpleegkundigen actie. Want ze besteden bijna de halve werkweek aan allerlei verplichte administratieve taken. Taken die ze zelf vaak overbodig achten. In de studio zit Bart Meijman, huisarts en lid van actiecomité Het Roer Moet Om, dat strijdt tegen regeldruk in de zorg.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kan de luchtvaart blijven groeien als we klimaatdoelen willen halen? Willen we de opwarming van de aarde onder de 2 graden houden en de doelen uit het akkoord van Parijs halen, dan moeten de betrokken landen grotere stappen zetten. Dat werd vannacht opnieuw duidelijk in de slotverklaring op de klimaattop in Bonn. Steeds duidelijker wordt dat het aandeel van de luchtvaart in de opwarming van de aarde toeneemt. Maar juist die sector weet bindende afspraken steeds te ontlopen. In Nieuwsuur een debat tussen: Sijas Akkerman, directeur milieufederatie Noord-Holland, zit namens de milieugroepen in de Omgevingsraad Schiphol, en Gerben Broekema, zelfstandig luchtvaartconsultant, heeft twintig jaar voor Schiphol gewerkt. * Brazilië staat op een keerpunt door anti-corruptieonderzoek 'Operatie Wasstraat'. Het is al drie jaar vrijwel dagelijks voorpaginanieuws in Brazilië: corruptie. 'Operatie Wasstraat' legde genadeloos bloot hoe corruptie tot in de poriën van het Braziliaanse politieke en economische systeem waren doorgedrongen. Het veroorzaakte een politieke crisis van ongekend formaat en verergerde de economische malaise van het land. En dat terwijl de ogen van de wereld meekeken, met het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van Rio, vorig jaar. Het imago van BRIC-land Brazilië als opkomende economie veranderde geleidelijk in dat van een door-en-door corrupte bananenrepubliek. Maar realiteit is genuanceerder. Het corruptieonderzoek biedt ook unieke kansen

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Mannen en Belgen gezocht voor de zorg. Zorginstellingen boren nieuwe doelgroepen aan in hun zoektocht naar personeel. Er staan duizenden vacatures open en in de komende jaren hangt Nederland een personeelstekort van 125.000 mensen boven het hoofd. * Twee jaar bij een al-Qaida-strijder in Syrië. Filmmaker Talal Derki bracht twee jaar door bij een al-Qaida-strijder in Noord-Syrië. Derki filmt de strijder zowel tijdens gevaarlijke momenten aan het front, als tijdens momenten die hij doorbrengt met zijn gezin. Wat zijn de gevolgen van zo'n jeugd voor deze kinderen? * McLaren: 'Het was veel erger dan ik dacht'. Vandaag werd bekend dat de Russische antidopingsautoriteit niet meer zelfstandig door mag gaan. Nieuwsuur spreekt met de Canadese jurist Richard McLaren, die het dopinggebruik in Rusland onderzocht. Correspondent David jan Godfroid polst de reacties aan Russische zijde. * Mugabe wil nog niet weg. Robert Mugabe houdt vol dat hij de enige legitieme leider van Zimbabwe is. Hij weigert een voorstel te accepteren om met opgeheven hoofd te vertrekken. We spreken correspondent Bram Vermeulen over de situatie op dit moment.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Is de ondergang van Mugabe nabij? In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, heeft het leger vanochtend de macht gegrepen. Legervoertuigen reden de stad binnen, waarna in ieder geval drie explosies werden gehoord. President Robert Mugabe en zijn gezin zijn vastgezet. * Twee jaar bij een al-Qaida-strijder in Syrië. Filmmaker Talal Derki bracht twee jaar door bij een al-Qaida-strijder in Noord-Syrië. Derki filmt zowel de strijder zowel tijdens gevaarlijke momenten aan het front, als tijdens momenten die hij doorbrengt met zijn gezin. Daar zien we dat ook de levens van de kinderen doordrenkt zijn met geweld en dood. Wat zijn de gevolgen van zo'n jeugd voor deze kinderen? * De Onderstroom: Wantrouwen in politiek en rechtssysteem in Bergen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaat onze verslaggever Jan Eikelboom de komende maanden het land in. Hij is nu in Bergen, en onderzoekt daar de oorzaken en gevolgen van de kloof tussen bestuur en burgers. * Honderden rechtszaken tegen dividendbelasting. Dividendbelasting ligt al een tijd onder vuur. Buitenlandse beleggingsfondsen zijn de afgelopen jaren honderden rechtszaken begonnen, omdat ze het oneerlijk vinden dat Nederlandse beleggers die dividendbelasting altijd terugkrijgen en zij niet. De schade loopt potentieel op tot vele miljoenen euro's. * Migranten als slaaf verhandeld in Libië. De Amerikaanse zender CNN stuitte in Libië op een bizar tafereel: migranten werden als slaven verhandeld. In Nieuwsuur vanavond beelden van de CNN-reportage en een gesprek met de maakster, Nima Elbagir.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Debat over de dividendbelasting. Het kabinet-Rutte III wil de dividendbelasting afschaffen. Maar het plan stuit op veel kritiek. Een debat tussen PvdA-leider Lodewijk Asscher en Maurice van Tilburg, CEO van Euronext Amsterdam. * Boosheid bij buurtbewoners Grenfell Tower. De brand in de Grenfell Tower in Londen kostte tachtig mensen het leven. Tweehonderd mensen werden dakloos en velen hebben nog geen fatsoenlijke woonruimte gekregen. De boosheid over de ramp is enorm. Hoe kon dit in een moderne stad als Londen gebeuren, vragen buurtbewoners zich af. * Hoe zinvol is de sollicitatieplicht voor 55-plus? Verlos werkloze ouderen van de vernedering van verplicht solliciteren. Dat is de strekking van een petitie die vandaag is overhandigd aan de Tweede Kamer. Een goed idee of maken oudere werklozen toch weer een kans nu de economie aantrekt?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Meer macht naar korpschef. De korpschef van de Nationale Politie moet meer te zeggen krijgen. De minister van Veiligheid en Justitie moet daarbij minder macht krijgen, staat in een vertrouwelijk concept-rapport in handen van Nieuwsuur. * Doden in de nachtzorg. De inspectie voor de Volksgezondheid onderzoekt het overlijden van zes patiënten die met elektronisch toezicht bewaakt werden in de nacht. De zes mensen overleden in de afgelopen vijf jaar. Onderzoek naar actie Pegida. In Enschede hebben aanhangers van Pegida actie gevoerd tegen de bouw van een moskee. De beweging zegt op de locatie een 'kerk' met een kruis neergezet te hebben, ingewijd met "varkensbloed". Burgemeester Onno van Veldhuizen wil nagaan of juridische stappen mogelijk zijn. * De toekomst van Pieter Omtzigt. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal "de komende tijd" niet langer het woord voeren over de ramp met de MH17. Hij heeft dat besloten nadat hij afgelopen weekend in opspraak kwam door een bericht in NRC Handelsblad. Vanuit Den Haag het laatste nieuws. Waarom hackers hacken. De afgelopen tijd zijn verschillende Twitteraccounts van critici van de Turkse regering gehackt. Onder meer van oud-Europarlementariër Joost Lagendijk en Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom. De hackers verzetten zich tegen de "extreme houding van België en Nederland tegen Turkije en de moslims".

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse. Presentatie:Twan Huys

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kamerlid Omtzigt liet 'nepgetuige' praten over MH17. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt door een Oekraïense 'nepgetuige' op te voeren. "In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen, heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik", schrijft hij op Twitter. * De Onderstroom: frustratie in Bergen. Burgerparticipatie: het klinkt mooi, maar het leidt in de praktijk tot veel conflicten. Want burgers mogen dan wel meepraten, maar wordt er ook echt naar ze geluisterd? * Spanje, Catalonië en de EU. Twee weken na de afzetting van de Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft de Spaans-Catalaanse strijd zich verplaatst naar de voordeur van de Europese Unie. Maar daar wil men zijn vingers er niet aan branden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Opvang in de regio is het toverwoord. Het nieuwe kabinet voert het strengste asielbeleid tot nu toe. In een speciale Nieuwsuur zijn vanavond te gast: GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg, VVD-Kamerlid Malik Azmani, Syp Wynia van weekblad Elsevier en enkele betrokkenen bij de migratiepolitiek.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wie wint de ECI-Literatuurprijs? Zes boeken maken kans op de ECI-Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van dit jaar. De winnaar wordt vanavond bekendgemaakt, live vanuit Theater aan het Spui in Den Haag. * Advies: meer druk op farmaceutische industrie. De overheid kan meer druk uitoefenen op medicijnfabrikanten om dure medicijnen goedkoper te maken. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een advies aan de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins (VVD).

Deze uitzending bekijken






De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.