True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Het Filosofisch Kwintet - Alle afleveringen

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet: Democratie en participatie

Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij en de beste stuurlui staan steeds vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende democratie haar langste tijd gehad? En zijn er andere vormen van participatie denkbaar? 'Democratie is wat we er zelf van maken,' zegt historicus Philipp Blom, maar wat betekent dat voor de toekomst van politiek en samenleving? Gasten in deze aflevering zijn: Philipp Blom, Duits-Nederlands historicus en romanschrijver. Alicja Gescinska, Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster. Armen Hakhverdian, universitair hoofddocent politicologie aan de UvA en Thomas Decreus, hij studeerde geschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde op politieke representatiemechanismen.

Deze uitzending bekijken

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet: Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supranationale instanties. Moet de politiek de economische ontwikkelingen willen bijhouden of zelfs beheersen? Is ze daar überhaupt toe in staat zonder het volk van zich te vervreemden? Of ondermijnt de markteconomie de democratie? Gasten in deze aflevering zijn: Philipp Blom, Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver. Fieke van der Lecq, econoom, gepromoveerd in de geldtheorie. Bas van Bavel, historicus en hoogleraar Transities van Economie en Samenleving. Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Deze uitzending bekijken

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet: Democratie en propaganda

Deze tweede aflevering gaat over de rol van informatie in onze democratie. Kan een feiten-vrije maatschappij nog wel rechtvaardig zijn? Hoe bedreigend is propaganda voor de democratie? En welke rol spelen nieuwe technologieën in de verspreiding van ideeën die de democratie ondermijnen? Gasten in deze aflevering zijn: Ian Buruma, Brits-Nederlandse sinoloog, japanoloog en publicist, Jaron Harambam, socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Kees Kraaijeveld, filosoof en psycholoog en Daan Roovers, filosoof, publicist en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze uitzending bekijken

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet: Op welke manieren staan rechters onder druk?

De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid wel? Met het nieuwe Wilders-proces in aantocht onderzoekt het kwintet hoe de onafhankelijkheid van rechters onder druk staat.

Deze uitzending bekijken

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet: De onafhankelijkheid van de wetenschap

Bedrijven en instellingen beroepen zich graag op 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek' als ze beleid of producten willen rechtvaardigen. Maar hoe onafhankelijk is die wetenschap? Van welke kanten wordt er aan de wetenschap getrokken? Te gast zijn: Melanie Peters, directeur van het Rathenau-instituut. Van oorsprong is ze levensmiddelentechnoloog en toxicoloog en ze promoveerde in de biochemie. Ze heeft naast een achtergrond in de wetenschap ook gewerkt in het bedrijfsleven (Shell Research and Technology Centre Amsterdam), bij de Consumentenbond en in de publieke sector (ministerie van Landbouw); Frank Miedema, decaan en vice-voorzitter UMC Utrecht. Miedema is een van de oprichters van Science in Transition, dat zich ten doel stelt het wetenschappelijk systeem te veranderen. Hij werkte als immunologisch onderzoeker gespecialiseerd in hiv/aids bij het AMC en de Bloedtransfusiedienst en was hoofd wetenschappelijk onderzoek van Sanquin. Miedema schreef de essaybundel 'Science 3.0'; en Herman de Regt, wetenschapsfilosoof bij Tilburg University. Hij deed onderzoek aan University of Cambridge en Princeton University, is te zien op de Universiteit van Nederland en schreef meerdere boeken over het verschil tussen wetenschap en pseudowetenschap. Hij heeft zich gespecialiseerd in publiek begrip van wetenschap en de rol van wetenschap in de maatschappij.

Deze uitzending bekijken

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet: De onafhankelijkheid van staten en naties

Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn? Het Filosofisch Kwintet over de onafhankelijkheid van staten en naties. Hoe moeten we het verlangen naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is het nu zo sterk? En kan een land überhaupt nog onafhankelijk zijn?

Deze uitzending bekijken

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet (2016)

De eerste aflevering in de serie gaat over de onafhankelijkheid van de journalist. Bestaat onafhankelijke journalistiek? Wat is haar nut in een tijd dat iedereen via internet en sociale media informatie kan verspreiden??Waartoe is de journalistiek nog op aarde en wat staat er op het spel als zij haar onafhankelijkheid verliest?

Deze uitzending bekijken