True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Waarom werken vrouwen niet? - Alle afleveringen
Waarom werken vrouwen niet?
Waarom werken vrouwen niet?

Laten vrouwen zich leiden door de traditionele rolpatronen, of zien ze de nabije toekomst heel anders voor zich?Waarom werken vrouwen niet?
Waarom werken vrouwen niet?: Waarom werken vrouwen in het buitenland wél fulltime?

Nederlandse vrouwen werken het minst aantal uren van Europa. Liesbeth Staats reist naar België, Frankrijk en Finland, drie landen waar verreweg de meeste vrouwen wel fulltime werken. In België is het verschil met Nederland al enorm. Werkende moeders noemen zichzelf ploetermoeder omdat zij naast hun baan vaak ook voor het huishouden en de zorg opdraaien. In Frankrijk spreekt Liesbeth advocate Emily, moeder van vier kinderen die zonder enig schuldgevoel vijf dagen werkt en de zorg voor haar kinderen aan anderen overlaat. Op de crèche is het in ieder geval goed geregeld. Veel minder duur dan in Nederland.Waarom werken vrouwen niet?
Waarom werken vrouwen niet?: Waarom zijn mannen bijna altijd kostwinner?

Nederlandse vrouwen hebben de afgelopen jaren een enorme inhaalslag gemaakt op scholen en aan universiteiten. Ze studeren vaker en met hogere cijfers af dan mannen. Mooi, zou je denken. Maar zodra er kinderen komen, verandert die voorsprong in een achterstand. Waarom zijn het bijna altijd de vrouwen die minder gaan werken of helemaal stoppen? Bestaat er zoiets als een boete op baren? Liesbeth Staats belt tientallen scholen om te peilen wie er gebeld wordt als een kind ziek is: de vader of de moeder? Ze praat met moeders over de druk vanuit scholen: traktaties maken, luizenpluizen, pleinwacht. Ook hier zijn het de moeders die er voor opdraaien. Bestuurssocioloog Marc van Ostaijen vindt de discussie over vrouwen die meer moeten werken een seksistische discussie. Het idee dat mannen kostwinner zijn zit diep verankerd in onze cultuur. Aniek heeft net een nieuwe baan als de coronacrisis uitbreekt. Ze vertelt hoe ze haar baan ternauwernood kan combineren met het thuisonderwijs aan haar twee kinderen. Ze boekt af en toe een hotelkamer om te ontsnappen aan de huiselijke beslommeringen. * Jerney en Steph vormen samen de eindredactie van het dagelijkse programma De Vooravond. Zij zijn een lichtend voorbeeld voor de vrouwen én mannen op hun redactie. En ook Fidan Ekiz blijkt last te hebben van altijd 'aan staan' voor haar zoontje. * Thuis bij Rick Paul van Mulligen en zijn vriend, ouders van twee jonge kinderen, bespreekt Liesbeth of vrouwen anders met baby's omgaan dan mannen. * Op de daddy-daughter day in een Rotterdamse kapsalon leren vaders hoe ze het kroeshaar van hun dochters moeten vlechten.Waarom werken vrouwen niet?
Waarom werken vrouwen niet?: Zijn Nederlandse vrouwen ambitieloos, of zelfs lui?

Liesbeth Staats ontmoet vrouwen die verschillende keuzes hebben gemaakt. Zo is er Eline die ondanks het feit dat ze een goede opleiding heeft gedaan nu kiest om thuis te zijn met haar twee kinderen. Haar man werkt fulltime. 'Emancipatie is dat je zelf kan kiezen of je wel of niet werkt', is haar stelling. Bovendien doe je het nooit goed. Als je weinig of niet werkt ben je lui, maar werk je fulltime ben je geen goede moeder. Het vrouwengenootschap Salomé denkt daar anders over: je moet economisch zelfstandig zijn, bovendien kan je het niet maken om niets met je studie te doen. Sander Schimmelpenninck heeft het debat over parttime paradijs Nederland mede op de kaart gezet. Volgens hem zijn parttime werkende vrouwen een luxe, maar is de deeltijdeconomie op termijn niet meer houdbaar.