True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Tussen kunst en kitsch - Alle afleveringen

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Cobra Museum Amstelveen

Vanuit het Cobra Museum in Amstelveen taxeert expert Willem de Winter een schilderij van een winterlandschap. In het begin van de negentiende eeuw hadden we een kleine ijstijd in Nederland, met ijskoude winters. Zo'n winters tafereel, compleet met schaatsers, koek en zopie, een molen en poort is hier prachtig vast gelegd door de schilder Charles Leickert. De huidige eigenaar werkte in de verlichting en heeft dit schilderij in de jaren zeventig eens geruild met de directeur van een verlichtingszaak voor een steen die zo'n tweeduizend gulden waard was. Heeft hij destijds een goede deal gesloten? Verder een zogeheten bootjesketting. Die term is afkomstig van het Franse 'boîte à portret'. Dit waren doosjes met aan de bovenkant een portretje, die later naar juwelen werden vertaald met ovale miniaturen. Dergelijke colliers kwamen voornamelijk in Friesland, Groningen en in de Zaanstreek voor. Meestal zijn ze echter gemaakt van granaat of met rood en wit glas, dit is de eerste keer dat expert Martijn Akkerman er een met blauw glas ziet. Hoeveel is dit unieke exemplaar waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Gorcums Museum Gorinchem

Vanuit het Gorcums Museum in Gorinchem taxeert expert Marcel Brouwer een bureaulamp. Dit lampje is ooit gekocht door de schoonouders van de huidige eigenaresse. Het betekent heel veel voor haar partner, omdat hij elf jaar lang voor zijn vader heeft gezorgd en bij hem inwoonde. Toen gebruikte hij dit als bureaulampje. Expert Marcel Brouwer vertelt dat het is ontworpen door Louis Kalff. Hij werkte vanaf 1925 op de reclame afdeling van Philips in Eindhoven. In 1929 richtte hij het lichtadviesbureau LIBU op. Er zijn ook andere modellen lampen ontworpen door Kalff bij Philips, maar dit is een zeldzaam model. Verder een blauw-witte porseleinen Arita koffiekan. Expert Joseph Estié vertelt dat dit de eerste koffiekan is die in keramiek werd uitgevoerd, naar voorbeeld van Hollandse metalen kannen. Arita was een uitvoerhaven in Japan waarnaar dit type Japans porselein werd vernoemd. Hoeveel is deze Hollandse kan van Japans makelaardij waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Museum MORE Gorssel

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Museum More in Gorssel krijgt expert Willem de Winter een schilderij van Gustave de Jonghe onder ogen. Deze schilder had zoveel talent dat hij al op zijn 15e een beurs voor de academie in Brussel kreeg. Hoeveel is dit schilderij van een moeder die haar kind op een bed voedt waard? En een bronzen beeld van een zittende naakte vrouw dat zo'n 25 jaar geleden voor drie gulden op de rommelmarkt is gekocht en jarenlang een plek in de tuin had, blijkt gemaakt te zijn door Charles Despiau. Expert Frans Leidelmeijer vertelt dat deze beeldhouwer als assistent van Rodin heft gewerkt. Zijn werk is inmiddels in wel 30 musea over de wereld te zien. Hoeveel is het beeld nu waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Gemeentemuseum Den Haag

Deze eerste uitzending van het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch komt vanuit het Gemeentemuseum Den Haag. In een geheel nieuw decor taxeert expert Emiel Aardewerk twee zilveren koektrommels met dienbladen. De huidige eigenaren vermoeden dat de trommels veel waard zijn, maar de expert is vooral onder de indruk van de set dienbladen van de Amsterdamse zilversmid Reinier Brandt. In de koektrommels zijn zoute koekjes bewaard, maar zout tast zilver aan. Hoeveel is deze bijzondere set waard? Expert Jaap Polak krijgt een altaarstuk uit China onder ogen. De vader van de huidige eigenaresse kreeg van een goede vriendin een bronzen beeld van een zittende Bodhisatva voor de geboorte van zijn dochter. Hoeveel is dit bijzondere kraamcadeau waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Diverse Musea 2

In deze laatste uitzending van dit seizoen Tussen Kunst en Kitsch taxeert expert Frank Welkenhuysen in het Markiezenhof in Bergen op Zoom een schilderij van de Joodse Kunstenares Else Berge, die uiteindelijk in Auschwitz om het leven kwam. Zij maakte dit portret van een meisje voor een haven in Kroatië. Helaas is de conditie van het doek niet goed. Hoeveel is het in deze staat waard? En Frans Leidelmeijer neemt na 26 jaar op 75-jarige leeftijd afscheid van het programma. Tijdens zijn laatste optreden in Mu.ZEE in Oostende neemt hij een tafel van Carlo Bugatti uit ca 1900 onder de loep. De tafel is een typisch voorbeeld van de Italiaanse Art Nouveau, maar is in zeer slechte staat en behoeft restauratie.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Diverse Musea 1

In deze uitzending een bijzonder sieraad. De huidige eigenaresse kreeg het in 1960 via een oud tante in haar bezit. Op de miniatuur staat hertogin d'Osuna afgebeeld, de vrouw van de Spaanse ambassadeur in Parijs. Zij schonk dit gouden miniatuur rond 1800 aan haar vriendin, mevrouw Schimmelpennick, de vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Parijs. Expert Martijn Akkerman vertelt in Museum MORE in Gorssel wat deze herinnering aan een warme vriendschap waard is. In Mu.ZEE in Oostende krijgt expert Willem de Winter een aquarel van Corneille onder ogen. De aquarel komt uit de erfenis van de oudere broer van de huidige eigenaar. Hij was vermogensbeheerder en adviseur van Corneille en heeft dit werk met een persoonlijke boodschap waarschijnlijk gekregen. Corneille maakte veel figuratief werk, maar dit werk komt uit zijn abstracte periode en is daarom zeldzaam.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Cobra Museum Amstelveen

Vanuit het Cobra Museum in Amstelveen taxeert expert Willem de Winter een schilderij van een winterlandschap. In het begin van de negentiende eeuw hadden we een kleine ijstijd in Nederland, met ijskoude winters. Zo'n winters tafereel, compleet met schaatsers, koek-en-zopie, een molen en poort is hier prachtig vastgelegd door de schilder Charles Leickert. De huidige eigenaar werkte in de verlichting en heeft dit schilderij in de jaren zeventig eens geruild met de directeur van een verlichtingszaak voor een steen die zo'n tweeduizend gulden waard was. Heeft hij destijds een goede deal gesloten? Verder een zogeheten bootjesketting. Die term is afkomstig van het Franse 'boîte à portret'. Dit waren doosjes met aan de bovenkant een portretje, die later naar juwelen werden vertaald met ovale miniaturen. Dergelijke colliers kwamen voornamelijk in Friesland, Groningen en in de Zaanstreek voor. Meestal zijn ze echter gemaakt van granaat of met rood en wit glas. Dit is de eerste keer dat expert Martijn Akkerman er een met blauw glas ziet. Hoeveel is dit unieke exemplaar waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Huis Bergh 's Heerenberg

In Huis Bergh in 's Heerenberg taxeert expert Mieke Zilverberg een bronzen beeld. De eigenaresse van dit beeld heeft een huis mét inhoud geërfd en is daar met haar kinderen gaan wonen. Dit beeld stond er ook. Mieke Zilverberg vertelt dat het gaat om een beeld van Heracles, herkenbaar aan zijn mantel van leeuwenvel. Als één van zijn twaalf beproevingen moest hij een maand lang jagen op een leeuw. Verder een schilderij gemaakt door Hermanus Koekkoek. Dit schilderij is al jarenlang in de familie van meneer; hij erfde het in 1984. Hij houdt enorm van schepen en van de fijnheid waarmee het tafereel geschilderd is. Expert Willem de Winter vertelt dat deze verfijnde manier van schilderen hoort bij de naam die op de, nog originele, lijst staat: Hermanus Koekkoek. Hermanus stond bekend om zijn zeegezichten. Hij had een enorm verfijnde manier van schilderen en wordt gerekend tot de Hollandse Romantiek. Hoeveel zijn deze erfstukken waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen kunst en kitsch

Frank Welkenhuysen taxeert in het Markiezenhof in Bergen op Zoom een schilderij van de Joodse Kunstenares Else Berge, die uiteindelijk in Auschwitz om het leven kwam. Zij maakte dit portret van een meisje voor een haven in Kroatië. Helaas is de conditie van het doek niet goed. Hoeveel is het in deze staat waard? En Frans Leidelmeijer neemt na 26 jaar op 75-jarige leeftijd afscheid van het programma. Tijdens zijn laatste optreden in Mu.ZEE in Oostende neemt hij een tafel van Carlo Bugatti uit ca 1900 onder de loep. De tafel is een typisch voorbeeld van de Italiaanse Art Nouveau, maar is in zeer slechte staat en behoeft restauratie.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Mu.ZEE Oostende

Vanuit Mu.ZEE in het Belgische Oostende taxeert expert Lars Gude een bijzonder zakhorloge. Het horloge was van een adelijke vriendin van de huidige eigenaar. Zij raakten als Nederlanders bevriend in de tijd dat zij beiden in Brugge woonden. Bij haar overlijden regelde hij alles en als dank kreeg hij dit exclusieve zakhorloge. Alleen de rijkeren konden zich in de 18e eeuw een dergelijk meesterstuk veroorloven. Verder een Christus figuur uit de dertiende eeuw. Dit corpus komt uit een erfenis en stond altijd in de porseleinkast van de huidige eigenaren. Zij weten er verder niets van. Expert Jan Beekhuizen vertelt dat het om een zeer zeldzaam beeld gaat.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Museum MORE Gorssel

In Museum MORE in Gorssel krijgt expert Willem de Winter een schilderij van Gustave de Jonghe onder ogen. Deze schilder had zoveel talent dat hij al op zijn vijftiende een beurs voor de academie in Brussel kreeg. Hoeveel is dit schilderij van een moeder die haar kind op een bed voedt waard? En een bronzen beeld van een zittend vrouwelijk naakt dat zo'n 25 jaar geleden voor drie gulden op de rommelmarkt is gekocht en jarenlang een plek in de tuin had, blijkt gemaakt te zijn door Charles Despiau. Expert Frans Leidelmeijer vertelt dat deze beeldhouwer als assistant van Rodin heeft gewerkt. Zijn werk is inmiddels in wel dertig musea over de wereld te zien. Hoeveel is het beeld nu waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Het Markiezenhof

In Het Markiezenhof in Bergen op Zoom laat de voormalig directeur van Het Markiezenhof een schilderij van maar liefst 170 bij 170 centimeter groot taxeren. Het schilderij van de Annunciatie van Maria is in 1900 aan de kerk van Heerle geschonken, maar was toen erg vervuild en vergeeld. Het schilderij is inmiddels voor maar liefst 4000 euro gerestaureerd en schoongemaakt, maar is het dit geld waard? Expert Jim van der Meer Mohr is in ieder geval onder de indruk van de vondst en schrijft deze aan de beroemde schildersfamilie Francken toe. Expert Willem de Winter krijgt een tekening onder ogen van dijkwerkers die werken aan de dijk in Westkappele. Deze is voor 100 euro op een openbare veiling op de kop getikt en blijkt een echte Jan Toorop te zijn.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Museum Catharijne Convent

In het Museum Catharijne Convent in Utrecht wordt een bijzonder kookboek getaxeerd. De eigenaar van dit boek is zelf kok, maar had eigenlijk archeoloog willen worden. Hij combineert zijn liefde voor oude dingen en het koken in een bijzondere verzameling van oude kookboeken. Zijn moeder en vriendin vertelt hij liever niet wat hij precies aan deze hobby uitgeeft. Dit boek is voor hem het summum: een gesigneerde versie van Auguste Escoffier. Expert Bas Hesselink vertelt dat Escoffier, chef-kok van keizer Willem II, de grondlegger was van het moderne koken. Dit is het allerberoemdste kookboek ter wereld en deze eerste druk met handgeschreven opdracht van de auteur/kok is wel heel erg bijzonder.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Gemeente Museum Den Haag

Vanuit het Gemeente Museum Den Haag. In een geheel nieuw decor taxeert expert Emiel Aardewerk twee zilveren koektrommels met dienbladen. De huidige eigenaren vermoeden dat de trommels veel waard zijn, maar de expert is vooral onder de indruk van de set dienbladen van de Amsterdamse zilversmid Reinier Brandt. In de koektrommels zijn zoute koekjes bewaard, maar zout tast zilver aan. Hoeveel is deze bijzondere set waard? Expert Jaap Polak krijgt een altaarstuk uit China onder ogen. De vader van de huidige eigenaresse kreeg van een goede vriendin een bronzen beeld van een zittende Bodhisatva voor de geboorte van zijn dochter. Hoeveel is dit bijzondere kraamcadeau waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Singer Laren

Vanuit Singer Laren bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea

Vanuit diverse musea in Nederland bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Diverse musea

Vanuit diverse musea in Nederland bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Louwman Museum Den Haag

Vanuit het Louwman Museum in Den Haag bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen kunst en kitsch

Vanuit Museum Gouda bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen kunst en kitsch

Vanuit het Museum voor Schone Kunsten in Gent (België) bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen kunst en kitsch

Vanuit het Noord Veluws Museum in Nunspeet bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen kunst en kitsch

Vanuit Rijksmuseum Twenthe in Enschede bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Stedelijk Museum Alkmaar

In het Stedelijk Museum Alkmaar wordt een broodmand met olie- en azijnstel getaxeerd. Deze erfenis van grootvader is afkomstig uit 1760. Expert Emiel Aardewerk vertelt dat dit type mand 'a double usage' wordt genoemd, het kan op twee manieren gebruikt worden. Het geheel is gemaakt door de bekende Haagse zilversmid Reinier de Haan. Expert Martijn Akkerman taxeert een broche uit de negentiende eeuw in de vorm van een kever. De broche is zeer verfijnd gemaakt met veel oog voor detail. Typerend voor die tijd is de aaneenschakeling van verschillende neo-stijlen. Daar is deze broche een goed voorbeeld van. In modetijdschriften uit 1885 kon men zien dat de kleding bezaaid moest zijn met dit soort kleine beestjes.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Diverse Musea 2

Taxateur Joseph Estié krijgt in het Jopie Huisman Museum in Workum bijzondere bordjes onder ogen. Het gaat om typisch Chinees export porselein, ook wel Jezuïtenporselein genoemd. Europese prenten, vaak religieus, werden op bestelling op Chinees porselein afgebeeld. Dergelijke bordjes waren heel populair in de achttiende eeuw, maar wat levert het anno 2016 op? In het Singer Museum in Laren laat een tekenlerares een schilderij taxeren dat ze eigenlijk best lelijk en niet goed geschilderd vindt. Het schilderij, een erfstuk van haar nicht, hangt nu dan ook in de kelder. Op het schilderij staat een heremiet, een monnik die zich volledig wijdt aan het geloof, afgebeeld. Expert Willem Jan Hoogsteder ontdekt dat de schilder familie is van de bekende schilder Louis de Moni. Ook het werk van deze achttiende-eeuwse Leidse fijnschilder was destijds erg gewild, maar hoe groot is de interesse nu nog?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Diverse Musea 1

Martijn Akkerman taxeert in het Oorlogsmuseum Overloon een bedelarmband uit Italië. Het ziet eruit als een soort kermisarmband met enorm grote bedels in allerlei vormen. De huidige eigenaresse droeg het nooit, maar vond het leuk speelgoed voor haar kinderen. Maar hoeveel is dit 'speelgoed' waard? In het Jopie Huisman Museum in Workum duikt een schilderij van de schilder Otto Eerelman op. Hij excelleerde in twee dingen; paarden en honden. Op dit schilderij staan twee paarden in een stal afgebeeld. Helaas begint de verf onderaan het doek erg te bladderen. Wat is het in deze staat waard?

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Textielmuseum Tilburg

Vanuit het Textielmuseum in Limburg een hele bijzondere ontdekking. Expert Kitty Laméris taxeert twee grote halfronde tegels die in de 18e eeuw in de Zaanstreek werden gebruikt om een zogenaamde smuiger, een overhangende schoorsteen, mee te betegelen. Er zijn er tot nog toe nog geen tien bekend en dat een van de tegels is versierd met een niet-bijbelse voorstelling, maakt het extra speciaal. De tegels waren van de opa van de aanbrengers die op het laatste moment besloten om deze 'oude meuk' toch maar te laten taxeren. Ook worden twee knobbelvazen van Delfts aardewerk getaxeerd. Een van deze vazen is afgebeeld op het titelblad van een boek van Jan Luyken uit 1711. De vazen zijn eind 17e eeuw in Delft vervaardigd, maar zijn beschilderd met decoratie in Chinese stijl omdat er in die tijd een grote belangstelling voor Azië was.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Oorlogsmuseum Overloon

Vanuit het Oorlogsmuseum Overloon. Onder andere een bijzondere stoel van de beroemde Italiaanse meubelontwerper Carlo Bugatti (vader van de bekende auto-ontwerper Ettore Bugatti) van begin twintigste eeuw. De huidige eigenaren kochten de stoel dertig jaar geleden bij een antiquair en zelfs het British Museum toonde al eens interesse in de stoel. Maar de stoel is flink aangetast door de katten van de eigenaren en de tand des tijds. Frans Leidelmeijer stelt vast hoeveel de stoel in deze staat waard is. Daarnaast brengt een vrouw een portret in van haar moeder die een kleindochter was van Henri van Abbe, stichter van het gelijknamige museum in Eindhoven. Hij liet zichzelf en zijn kinderen en kleinkinderen regelmatig portretteren. Dit portret, uit 1940, is van Jan Sluijters, een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Expert Paul van Rosmalen vertelt meer over de achtergrond van deze gevierde schilder.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Dordrechts Museum

Vanuit het Dordrechts Museum wordt onder andere een schilderij van Willem Roelofs uit de 19e eeuw getaxeerd. Bijzonder is dat de huidige eigenaar al besloten heeft dat zij het schilderij aan het Dordrechts Museum zal nalaten. Expert Willem de Winter vertelt dat Willem Roelofs zich bij dit schilderij van koeien in de wei heeft laten inspireren door de Barbizon, de Franse voorloper van de Haagse School, waarbij kunstenaars buiten gingen schilderen. * Ook duikt er een schilderij op van de hand van Jan Toorop uit circa 1885. Het schilderij van het gezicht op de Thames, geschilderd met paletmes, is niet gesigneerd, maar expert Frank Welkenhuysen ziet duidelijk dat dit een vroeg werk is van de schilder.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Jopie Huisman Museum

Vanuit het Jopie Huisman Museum in Workum is onder andere een bijzonder object te zien uit de achttiende eeuw. Twee circuspaarden van Delfts aardewerk worden getaxeerd door expert Robert Aronson. De paarden zijn met name bijzonder omdat de beschildering goed bewaard is gebleven. Daarnaast worden twee maskers uit Egypte getaxeerd. Deze dodenmaskers zijn ooit meegenomen vanuit Luxor, Egypte en op zolder beland. De eigenaar heeft het nooit laten taxeren en heeft geen verdere informatie. Aan expert Mieke Zilverberg om meer over de maskers te vertellen en duidelijkheid te scheppen.

Deze uitzending bekijken

Tussen kunst en kitsch

Tussen Kunst en Kitsch: Stedelijk Museum Alkmaar

Vanuit het Stedelijk Museum Alkmaar wordt een broodmand met olie- en azijnstel getaxeerd. Deze erfenis van grootvader is afkomstig uit 1760. Expert Emiel Aardewerk vertelt dat dit type mand 'a double usage' wordt genoemd, het kan op twee manieren gebruikt worden. Het geheel is gemaakt door de bekende Haagse zilversmid Reinier de Haan. Expert Martijn Akkerman taxeert een broche uit de 19e eeuw in de vorm van een kever. De broche is zeer verfijnd gemaakt met veel oog voor detail. Typerend voor die tijd is de aaneenschakeling van verschillende neo-stijlen. Daar is deze broche een goed voorbeeld van. In modetijdschriften uit 1885 kon men zien dat de kleding bezaaid moest zijn met dit soort kleine beestjes.

Deze uitzending bekijken