True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Waar ben je bang voor? - Alle afleveringen
Waar ben je bang voor?
Waar ben je bang voor?: De moed om te zijn

De Duits-Amerikaanse theoloog Paul Tillich schreef vlak na de Tweede Wereldoorlog een beroemd geworden boek over 'de moed om te zijn'. 'Om te kunnen omgaan met onze angsten moeten we durven aanvaarden dat we aanvaard zijn', zegt hij. Maar hoe kunnen we erop vertrouwen dat we er mogen zijn, als we voortdurend merken dat we tekortschieten? Stevo Akkerman onderzoekt met een aantal deskundigen, denkers en dichters onze angst voor schuld en oordeel. Die angsten horen bij het mens-zijn, net als de uitdaging om daarmee om te gaan en te leren vertrouwen. Ook worden we in korte dramascènes meegenomen op een ontdekkingstocht door onze angsten.Waar ben je bang voor?
Waar ben je bang voor?: Alle angst is angst voor de mogelijkheid

De Deense filosoof Søren Kierkegaard schreef er als eerste een heel boek over: existentiële angst. Angst die hoort bij ons mens-zijn, omdat we ons bewust zijn van de toekomst en ons realiseren dat we niet weten wat daarin gebeurt, behalve dan dat we doodgaan. Angst omdat we beseffen dat we keuzes moeten maken. Angst dat alles wat we proberen en kiezen misschien wel zinloos is, omdat alles betrekkelijk is. Stevo Akkerman onderzoekt met zijn gespreksgasten de angst voor de leegte, de zinloosheid van het leven. Ook worden we in korte dramascènes meegenomen op een ontdekkingstocht door onze angsten.Waar ben je bang voor?
Waar ben je bang voor?: Alle angst is angst voor de dood

Meer dan een miljoen mensen in Nederland kampen met een angststoornis, maar angst komt nog veel meer voor dan uit die cijfers blijkt. Soms voor hele concrete dingen waarvoor het logisch is bang te zijn. Het is ook menselijk om existentiële angst te hebben, angst voor het bestaan. Stevo Akkerman zoekt met een aantal deskundigen, denkers en dichters naar hoe die angst ons leven kan bepalen. En hoe angst voor het leven en angst voor de dood met elkaar te maken hebben. Ook worden we in korte dramascènes meegenomen op een ontdekkingstocht door onze angsten.