True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Het klokhuis - Alle afleveringen
Het klokhuis
Het Klokhuis: Timo krijgt liegles van Leonoor, terwijl Wouter en Ben een verrassingsfeest voorbereid

Timo krijgt liegles van Leonoor, terwijl Wouter en Ben een verrassingsfeest voorbereiden. Kun je het verschil zien tussen een rauw en een gekookt ei? Nee of Ja? Eva en Janouk onderzoeken het! Wat betekent het woord 'complot' eigenlijk? In Huh?! wordt het uitgelegd. Is Sosha echt verrast of doet ze net alsof? Leer net als Sosha hoe je verrast zijn kunt acteren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4719

Je kent ze vast: de borden langs de weg of het fietspad waarop staat hoe ver het nog is naar jouw woonplaats. In Nederland staan wel 100.000 van die bewegwijzeringsborden. Janouk en Nizar komen erachter hoe belangrijk die borden zijn voor veilig verkeer. Wie bepaalt waar die borden komen te staan? Hoe worden de afstanden die erop staan bepaald? Wie maakt ze? Janouk ziet hoe de borden als een gigantische puzzel in elkaar worden gezet. Nizar trekt een veiligheidspak aan en ziet hoe ze midden in de nacht langs en boven een drukke snelweg worden geplaatst. In de sketch zien we hoe auto's leven in het wild.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4735

Chatbots, het licht aandoen door te roepen 'licht aan', of de woorden die oppoppen als je een berichtje tikt: het is allemaal AI. AI kan jouw stem leren verstaan en zelfs teksten schrijven. Tirsa test het computerprogramma uit bij De Cowboys; het AI-programma schrijft een script voor een sketch en De Cowboys laten het resultaat zien. In de tweede sketch geeft AI tips over beleefd communiceren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4699

De ramadan is de meest heilige maand voor moslims over de hele wereld. Deze maand duurt ongeveer 30 dagen waarin moslims overdag helemaal niets eten of drinken. Maar deze maand draait ook om familiemomenten en het stilstaan bij mensen die het minder goed hebben. Nizar doet ook mee met de ramadan. Hoe beleeft hij dat? Het Klokhuis beleeft een dagje met hem mee. Donnie en Chelsey proberen om de ramadan vol te houden, maar dat blijkt nog best moeilijk.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4671

Vanaf het moment dat groenten en fruit geplukt zijn, krijgen ze geen voeding meer uit de grond. Hoe langer ze in de fruitschaal liggen, hoe slapper ze worden. Als je lang genoeg wacht, worden ze meestal vanzelf rot. Maar rotten, wat is dat eigenlijk? Eva gaat kijken in een laboratorium in Wageningen, waar wetenschappers onderzoeken hoe ze het rotten zo lang mogelijk tegen kunnen houden. Ard en Fjodor proberen het verouderingsproces zo lang mogelijk tegen te houden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wouter mag een r&b-liedje opnemen tot woede van Timo, Ben schrikt altijd van het lucht

Wouter mag een r&b-liedje opnemen tot woede van Timo, Ben schrikt altijd van het luchtalarm. Janouk zoekt uit waarom we elke maand het 'luchtalarm' horen (en waarom dat eigenlijk niet zo heet). In Onzichtbare Huisdieren gaat het over de huisstofmijt. En waarom hoeven katten niet in bad?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4673

Op een klein fietsje racen over een hindernisbaan van maximaal 500 meter lang. BMX Racen. Ofwel: fietscrossen. BMX-Sporters beginnen op een hoge startheuvel en moeten dan via heuvels, kombochten en wasborden, zwevend, sturend en springend zo SNEL mogelijk de finish bereiken. Het BMX Racen is een olympische sport en Pascal traint mee met een aantal Nederlandse toptalenten. In de sketch krijgt een BMX'er het aan de stok met een politieagent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4734

Vertaalmachines, telefoons die op commando een lekker muziekje afspelen, robotstofzuigers: het is allemaal AI. Maar wat is dat? Tirsa komt daarachter door te voetballen met een robot. Donnie en Chelsey proberen AI in te zetten voor goeie cijfers op school.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4695

Tegenwoordig zijn mannen en vrouwen volgens de wet gelijk. Maar dat was zo'n 150 jaar geleden wel anders. Meisjes en vrouwen moesten moeder worden en het huishouden doen. Ze mochten zeker niet studeren. Aletta Jacobs (1854-1929) vond dat oneerlijk. Ze werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Hoe kreeg ze dat voor elkaar? Aletta heeft er ook voor gezorgd dat vrouwen kiesrecht kregen, net als mannen. Eva duikt in het leven van Aletta. In de sketch probeert een vader het huishouden zo eerlijk mogelijk te verdelen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Janouk kijkt mee over de schouder van illustrator Joren Joshua.

Hij krabbelt, tekent, gumt en begint opnieuw. Tientallen, soms wel honderden schetsjes maakt hij voor hij tevreden is en op zijn computer begint met uitwerken. Janouk kijkt mee over de schouder van illustrator Joren Joshua en ziet stap voor stap zijn speelse, vrolijke, slungelige creaties ontstaan. In zijn werkruimte laat Joren zien hoe een illustrator te werk gaat en hoe zijn creaties in kranten, boeken en online tot leven komen. Ook sommige cowboys hebben tekentalent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wouter komt met een challenge voor een prikkelarmer leven: try to be saai!

Wouter komt met een challenge voor een prikkelarmer leven: try to be saai! Eva duikt in het vermoeiende gaapmysterie, want waarom gapen we eigenlijk? En waarom vinden veel mensen spruitjes eigenlijk vies? In Onzichtbare Huisdieren gaat het over de schimmel.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4723

In Nederland snoepen we wel 32 miljoen kilo drop per jaar. Maar wist je dat drop oorspronkelijk helemaal niet bedacht was als snoep? Vroeger geloofden mensen dat het hielp tegen verkoudheid, keelpijn en griep. Pascal gaat op zoek naar het belangrijkste ingrediënt van drop: de zoethoutwortel. En in de dropfabriek, ziet (en proeft) hij hoe ze er drop van maken. Varkentje Rund krijgt van Ome Koos een verhaaltje van vroeger te horen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: De Bijbel is een van de meest verkochte boeken van de wereld. Maar wat staat er eigenl

De Bijbel is een van de meest verkochte boeken van de wereld. Maar wat staat er eigenlijk allemaal in? Nizar gaat naar de kerk en ontmoet daar kinderen voor wie de verhalen uit de Bijbel heel belangrijk zijn. Hij bekijkt ook een heel bijzondere Bijbel uit 1637: de Statenbijbel. In de 17e eeuw was er in Nederland veel ruzie over het geloof. De regering en de kerkleiders hoopten dat met dit nieuwe exemplaar de rust en eenheid in het land weer terug zouden keren. De Dat-Kan-Toch-Anders man was erbij toen de Statenbijbel werd bedacht.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4677

We zijn met miljarden op aarde en we zien er allemaal anders uit. Toch horen we allemaal tot dezelfde menssoort, namelijk de homo sapiens, ofwel de moderne mens. Nú zijn we de enige menssoort, maar heel vroeger liepen er veel meer menssoorten rond, menssoorten die ook allang weer zijn uitgestorven. Pascal leert over een paar van die menssoorten en vraagt zich af hoe wij, homo sapiens, zijn ontstaan. Ard en Fjodor willen ook wel eens weten hoe dat zit met neanderthalers en homo sapiens.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4726

Tijdens de puberteit verandert er van alles in je lichaam. Misschien krijg je puistjes, ben je moe of voel je je onzeker. Dat komt allemaal door hormonen. Maar wat gebeurt er precies tijdens de puberteit en hoe ga je ermee om? Het Klokhuis zoekt het uit. In de sketch zien we twee ouders die hun puberzoon behandelen als mossel.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4664

Op het Klokhuis Kantoor is Peggy boos, want sommige mensen zeggen 'patat', maar volgens haar moet je 'friet' zeggen. Serah zoekt uit hoe een grafsteen wordt gemaakt. Kakkerlakken viespeuken? Welnee! In Boenende Beesten ziet Tirsa waarom ze juist bekendstaan als 'de opruimers van de natuur'. Wat smaakt een aardappeltje toch lekker als ie even in de olie of het vet heeft gelegen. Waarom is dat? In de Slomoshow gaan we lekker frituren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Eva gaat slopen! Ze bezoekt de grootste scheepssloperij van Nederland.

Eva gaat slopen! Ze bezoekt de grootste scheepssloperij van Nederland. Met ijzersterke apparaten worden schepen van wel honderd meter lang op de kade gehesen, gesloopt en teruggebracht tot korte repen staal. En dat is best een precies werkje. Vrijwel alles uit het reusachtige schip wordt verkocht en opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld als paperclip, oorbel of stepje. Houdt Eva er ook wat leuks aan over? Kapitein Groenbaard doorzoekt elk schip dat hij entert op recyclebare spullen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hugo de Groot werd een wonderkind genoemd. Hij schreef al gedichten in het Latijn en G

Hugo de Groot werd een wonderkind genoemd. Hij schreef al gedichten in het Latijn en Grieks toen hij pas acht jaar oud was! Later dacht hij veel na over grote vragen als: waarom voeren landen oorlog? En van wie is de zee eigenlijk? Hij bedacht hier heel belangrijke internationale regels voor, die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. In 1619 werd hij door zijn politieke vijand Prins Maurits gevangengezet op Slot Loevestein. Eva is er gaan kijken en komt erachter hoe dat is afgelopen. En de Familie Amin probeert in een sketch Hugo's oorlogsrecht thuis toe te passen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Kess heeft een dwarslaesie, waardoor ze haar spieren voor een groot deel niet kan gebr

Kess heeft een dwarslaesie, waardoor ze haar spieren voor een groot deel niet kan gebruiken. In een revalidatiekliniek traint ze om weer zelfstandig te kunnen bewegen. En daar komt veel bij kijken! Nizar volgt haar, en hij spreek met arts Ineke die uitlegt wat het betekent om een dwarslaesie te hebben. En in een sketch: hoe ga je om met een cowboy in een rolstoel?



Het klokhuis
Het Klokhuis: De meeste kinderen hebben één moedertaal. Sommige kinderen groeien op met meer dan één

De meeste kinderen hebben één moedertaal. Sommige kinderen groeien op met meer dan één taal, bijvoorbeeld omdat hun moeder Nederlands is en hun vader Spaans. Of omdat er thuis Arabisch wordt gesproken en op school Nederlands. In Friesland krijgen veel kinderen zowel Fries als Nederlands met de paplepel ingegoten. Hoe is het om tweetalig te zijn? Wat zijn de voor- en nadelen van meertaligheid? In welke taal droom je als je tweetalig bent?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4663

In het Klokhuis Kantoor laat Heleen een portret van zichzelf schilderen, maar is ze wel tevreden met het resultaat? Serah zoekt uit waarom schilderijen een lijst hebben. Apen zitten soms wel uren achtereen in elkaars haren te friemelen. In Boenende Beesten ziet Tirsa dat apen elkaar niet alleen vlooien om hun vacht schoon te houden, maar vooral om hun onderlinge band te versterken. Een keukenmachine snijdt, raspt en hakt. Maar zo snel dat je eigenlijk niet ziet wat er gebeurt. Gelukkig hebben wij de Slomoshow en kun je in alle rust naar dit handige apparaat kijken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Tijdens een ijstijd is het klimaat koud voor een langere tijd. Ook in Nederland zijn e

Tijdens een ijstijd is het klimaat koud voor een langere tijd. Ook in Nederland zijn er verschillende ijstijden geweest. Er leefden toen veel bijzondere wilde dieren. In het landschap van nu kun je nog steeds overblijfselen vinden van de ijstijd. Pascal vindt een groot stuk bot op het strand en gaat op onderzoek uit. Van welk spectaculair dier uit de ijstijd is dit bot? In Roelofarendsveen presenteert de wetenschap een goed bewaard gebleven mammoetdrol.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine

Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. In Kampen vaart Janouk mee over de IJssel op een 'kogge', een handelsschip uit die tijd. Hoe ging dat vroeger en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de echte handel van vroeger nog steeds plaatsvindt op de markt van nu. Ook Ridder William ziet het belang van samenwerken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Dick Bruna (1927-2017) maakte in zijn leven 124 prentenboeken, die in meer dan 50 tale

Dick Bruna (1927-2017) maakte in zijn leven 124 prentenboeken, die in meer dan 50 talen over de hele wereld zijn verschenen. Zijn beroemdste werk is nijntje, maar ook boris beer, betje big en daan douwe zijn figuren die Bruna heeft bedacht en getekend. Janouk zoekt uit hoe hij te werk ging en hoe nijntje is ontstaan. Illustrator Iris Deppe vertelt dat Dick Bruna haar held is en een groot voorbeeld. In een sketch komen we er achter waarom nijntje's mond de vorm heeft van een kruisje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het is spannend, snel en altijd spectaculair: de nieuwe watersport foiling, waarbij je

Het is spannend, snel en altijd spectaculair: de nieuwe watersport foiling, waarbij je letterlijk over het water vliegt. Wat is het verschil met 'gewoon' surfen, zeilen en kiten? Hoe werkt weerstand? Hoe houd je balans? Topsurfster Esther leert Pascal hoe je door de nieuwe techniek nog veel harder over het water schiet. Op de zeilboot van Scipio, Ismene en Cas foilt Pascal mee met de absolute wereldtop. Houdt hij het droog? Ard en Fjodor doen aan indoor foiling.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4661

Op het Klokhuis Kantoor windt Luuk zich op over een hondendrol. Pascal zoekt uit hoe een mozaïek wordt gemaakt. In Boenende Beesten legt Bart uit waarom sommige dieren (hun eigen) poep eten en waarom dat een stuk minder vies is dan het klinkt. Misschien heb je weleens een waterraket gebouwd of een waterpistool gebruikt? Je schiet dan iets weg met de kracht van lucht. Hoe doet lucht dat? Je ziet het in een luchtige aflevering van de Slomoshow.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4628

Eén keer per jaar ligt in een deel van Nederland het gewone leven drie dagen helemaal stil. Drie dagen lang is alles dicht, winkels, scholen, noem maar op. Maar stil is het niet, want overal hoor je muziek en zie je mensen die verkleed door de straten lopen. Het is namelijk carnaval en Janouk doet mee. Wendel en Liza proberen ook carnaval te vieren, maar de rest van het dorp werkt niet mee.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hij geldt als de belangrijkste denker die Nederland ooit heeft gehad: Spinoza.

Hij geldt als de belangrijkste denker die Nederland ooit heeft gehad: Spinoza. Hij durfde anders te denken, over van alles: vrijheid van meningsuiting, democratie, de rol van God. Dat klinkt normaal, maar het was in de 17e eeuw niet normaal om te zeggen of schrijven wat je dacht. Spinoza's boeken werden zelfs verboden. Pascal duikt met Spinoza in de filosofie. Wat is filosoferen? Filosoof Sanne ten Wolde leert Pascal hoe belangrijk het is om vragen te stellen, om door te denken over dingen die iedereen logisch vindt. En hoe fijn het is dat niet iedereen hetzelfde is en denkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Met een groeiende wereldbevolking zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel

Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw. Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf en ontdekt daar hoe je hightech verse kruiden kunt verbouwen. Ook Wendel en Liza verdiepen zich in verticale landbouw.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4715

Pascal duikt in de wondere wereld van de Rotterdamse kunstenaar Olaf Mooij. Olaf combineert kunst en techniek en zijn werkruimte ziet eruit alsof je bij Willie Wortel binnenstapt. Zijn belangrijkste kunstobject? De auto. Olaf ziet de auto als levend wezen, als heilige koe én als bron van ergernis. Met zijn originele, bizarre en rijdende (!) kunstwerken wil hij laten zien dat kunst niet zwaar of ingewikkeld hoeft te zijn om toch een boodschap te kunnen overbrengen. Pascal rijdt mee op fantasievoertuigen waarvan je niet wist dat ze bestonden. De Dat-kan-toch-anders-man bezoekt de uitvinder van de allereerste auto ooit.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4659

Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy een app ontwikkeld die ze wil lanceren. Als je een boterham te lang laat liggen is die na een tijdje helemaal beschimmeld. Schimmels zijn er in allerlei kleuren maar waarom is schimmel op eten eigenlijk altijd groen? In Boenende Beesten poetst Tirsa het imago van de gier eens flink op, en leert waarom deze lijkenpikkers bekendstaan als dé schoonmakers van de van de graslanden in Afrika. Hoe drinkt een hond? Anders dan dat jij denkt! Een hond heeft een speciale techniek die we met de slomo camera van de SlomoShow heel nauwkeurig kunnen bekijken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Doe jij wel eens boodschappen in de supermarkt? Dan pak je alles zelf. Maar hoe gaat d

Doe jij wel eens boodschappen in de supermarkt? Dan pak je alles zelf. Maar hoe gaat dat als je online je boodschappen bestelt en laat bezorgen? Daar komt veel techniek bij kijken. Pascal zoekt uit hoe het er in het nieuwste distributiecentrum aan toe gaat. Wesley en Rodney bouwen thuis een distributiecentrum.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Nizar bezoekt het hart van Europa: het Europees Parlement in Brussel.

Nizar bezoekt het hart van Europa: het Europees Parlement in Brussel. Na de Tweede Wereldoorlog kwam een aantal landen op het idee dat het slimmer was om samen te werken en zo ontstond de Europese Unie. De 27 aangesloten landen bedenken daar allemaal wetten, maar wat zien wij daar nou van terug in het dagelijks leven? Wat hebben eieren, een harinkje, je internetbundel en het klimaat met Europa te maken? Nizar gaat op onderzoek met Leverne, jongerenvertegenwoordiger van Europese Zaken. En de Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Europese Unie wordt bedacht.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4672

Wist je dat veel mensen in Nederland elkaar vroeger helemaal niet konden verstaan? In iedere regio had je een andere streektaal, met eigen woorden en klanken. Dat noem je een dialect. Pas toen het reizen makkelijker werd en Nederland een onafhankelijk land werd, groeide de behoefte aan één taal: het Standaardnederlands. Maar, wat is er met die dialecten gebeurd? Serah gaat langs bij kinderen uit groep 8 in Limburg en bij de zussen Fenne en Imke uit Twente. Ridder William zoekt een nieuwe voice-over, het liefst eentje met een leuk dialect.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4716

Ooit zwom door onze rivieren de Europese steur, een enorme vis, de grootste vissoort van ons land. De laatst levende is gevangen in 1952, zo hoppa ergens bij Dordrecht uit het water gevist. En nu willen we hem graag terug, die Europese steur. Serah zoekt uit wat er daarvoor moet gebeuren. In de sketch proberen twee vissers zonder vergunning onder een boete uit te komen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4658

In Het Kantoor volgen Peggy, Luuk, Rodîn en Heleen een dassenfamilie via een livestream, maar hebben dassen niet recht op een beetje privacy? In Boenende Beesten ziet Tirsa dat de 'woning' van dassen zo netjes en schoon is dat je bijna zou denken dat ze smetvrees hebben. Ze maken zelfs hun eigen toiletruimte! In de Slomoshow staan we bijna letterlijk stil bij de waterdruppel; wat gebeurt er als een druppel op het wateroppervlak terecht komt? Heel vroeg in de ochtend kan het gras kletsnat zijn van de dauw en dat terwijl er nergens regen te bekennen is. Peter Kuipers Munneke is meteoroloog en legt uit hoe dauw ontstaat.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hoe krijg je de allerlekkerste friet? Met de goede aardappelen natuurlijk!

Hoe krijg je de allerlekkerste friet? Met de goede aardappelen natuurlijk! Op een aardappelboerderij zien we dat er heel wat komt kijken bij het groeien van een lekkere frietaardappel. Na de oogst gaat de aardappel naar een frietbakker, die laat zien hoe je het perfecte verse frietje bakt. De kinderen in het Ruimteschip ontdekken het wonder van friet.



Het klokhuis
Het Klokhuis: De schilderijen van Jeroen Bosch zijn op detailniveau gefotografeerd. Je kunt er bijna

Maurice mag spieken bij de restauratie van een héél bijzonder kunstwerk: Het Laatste Oordeel van Jeroen Bosch. Met verschillende camera's zijn alle schilderijen van Jeroen Bosch bovendien op detailniveau gefotografeerd. Zo kun je precies zien hoe de schilder ooit is begonnen met zijn onderlaag, en kun je zelfs bijna door het schilderij heen kijken! De kassameisjes zijn dol op Jeroen Bosch-mokken en placemats.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4709

Mensen zijn gek op verzamelen: voetbalplaatjes, stenen, schelpen, wc-rollen, pennen. Maar waarom?! Eva gaat langs bij het oudste museum van Nederland: Teylers Museum. Historicus Bert van de Roemer legt uit om welke redenen mensen vroeger voorwerpen verzamelden. Broers Perre en Jelle laten Eva hun collecties zien en gaan samen op zoek naar nieuwe vondsten. Ard en Fjodor proberen een zo leuk mogelijke verzameling te vinden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4583

Wij kunnen als mens nog een hoop van de natuur leren. Of beter gezegd: kopiëren. Pascal duikt in de wereld van biomimicry. De wetenschap en kunst die geniale oplossingen vindt in de natuur en die gebruikt als inspiratie voor nieuwe uitvindingen. In de sketch worden de dieren aangemoedigd om juist eens wat van de mensen te leren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4657

In de Slomoshow zien we dat vele tandjes licht werkt maken, want we nemen de zaag eens goed onder de loep. Die plukjes stof in je huis, waar komen die toch vandaan? Tirsa neemt een kijkje in Artis-Micropia om het uit te zoeken. In Boenende Beesten ziet Bart dat katachtigen met hun multifunctionele tong ware schoonheidsspecialisten zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4728

In de winter is er veel minder eten voor de dieren in de natuur. Welke slimme trucs hebben zij om de winter te overleven? Sommige dieren, zoals egels of slaapmuizen, doen een winterslaap om energie te besparen. Andere dieren, zoals eekhoorns, gaan in winterrust. Ecoloog Julia vertelt Janouk wat er dan gebeurt. Ook brengen ze een bezoek aan de egelopvang. Met boswachter Jaël gaat Janouk op zoek naar sporen van dieren in het bos. Ridder William bereidt zich voor op de winter.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Janouk duikt in de spannende wereld van de spionage.

Al zolang er mensen zijn, willen ze alles van elkaar weten. En dat gaat soms op een stiekeme manier. Janouk duikt in de spannende wereld van de spionage. Wat is spionage en waarom wordt het gebruikt? Janouk ontdekt dat de gewoonste dingen, een doodgewone balpen, een stopcontact of een knoop, kunnen worden gebruikt om te spioneren. De Ober bespioneert schaamteloos zijn gasten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4688

Tom Trago is dj, producer en muzikant. Tom is gek van elektronische muziek. Hij componeert eigen nummers, geeft concerten en is regelmatig dj op grote festivals. Ook daarbij maakt hij uitgebreid gebruik van elektronische muziek. En oude synthesizers. Pascal gaat naar een studio waar ze de allereerste synthesizers hebben. Het apparaat waar de elektronische muziek mee is begonnen. En Tom gaat ermee aan de slag! In de sketch zien we waarom muzikanten vroeger van die wilde kapsels hadden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4691

Op zwemles, in de klas, je kent vast wel iemand in je omgeving met buisjes in de oren. Misschien heb je zelf wel eens een oorontsteking gehad en had de dokter het er over. Het plaatsen van buisjes is bij kinderen één van de meest voorkomende operaties in Nederland. Maar waarom moet je soms buisjes in je oren? Nizar zoekt het uit. In de sketch heeft Mick een goeie lifehack voor je.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4656

Op Het Kantoor wordt Heleen gek van de herrie van een bladblazer. Pascal zoekt uit hoe snoeppapier wordt gemaakt. In Boenende Beesten brengt Bart een ode aan de harde werkers, de kleine beestjes waarvan je niet gelijk verwacht dat ze de superschoonmakers van de natuur zijn: de pissebed! Indu Panday laat Tirsa de klassieke Indiase danskunst Kathak zien, die meer dan tweeduizend jaar geleden is ontstaan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4696

Je hebt ze in alle soorten en maten, van goedkoop tot heel duur: hotels. Vooral bedoeld voor reizende mensen, voor vakantie, voor werk, voor een weekendje weg. Je kunt er slapen, douchen en eten. Wat komt er allemaal bij kijken om de hotelgasten te verzorgen? Pascal loopt een dagje mee in een groot hotel met 270 kamers. En hij wordt aan het werk gezet! Ridder William en de prinses zijn toe aan vakantie, maar krijgen ze geen heimwee?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Windmolens zijn een belangrijke bron van groene stroom. Daarom worden er in ons land v

Windmolens zijn een belangrijke bron van groene stroom. Daarom worden er in ons land veel windparken gebouwd. Dat gebeurt zowel op land als op het water. Janouk gaat langs bij de bouw van een windpark op het IJsselmeer. Hoe komen die enorme windmolens op de juiste plek? De Boze Man vindt dat windmolens vooral het uitzicht verpesten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4730

Al in de prehistorie ontdekten mensen dat je van alles kon maken van klei: kopjes, borden, schalen maar ook kunst. Voorwerpen gemaakt van gebakken klei noem je keramiek. Je kunt ze maken met de hand, maar ook met een draaischijf. Het ambacht wordt ook weleens pottenbakken genoemd. Serah leert erover van de professionele keramisten Omar en Lennard. In de sketch gaat bij Donnie en Chelsey even iets mis.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4714

Nederland wordt voor een groot deel omgeven door water. Vijf van de twaalf provincies, van Zeeland tot aan Groningen en de Waddeneilanden, grenzen aan de Noordzee, de zee waarvan het Nederlandse deel groter is dan Nederland zelf. Hoe goed kennen we 's lands grootste natuurgebied? Tirsa duikt in de Noordzee en voelt direct hoe k-k-k-koud Noordzeewater is. Hoe komt dat? En waarom is het water veel troebeler dan dat van veel andere zeeën? Bij Ecomare op Texel ziet ze welke honderden planten- en dierensoorten er in de Noordzee (over)leven. Varkentje Rund gaat ook de Noordzee op.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4655

Op de redactie van Het Kantoor heeft iedereen moeite met het vertellen van een leuke mop. Het afstrijken van een lucifer is makkelijk, maar wat er precies gebeurt is weer heel ingewikkeld. In de Slomoshow zien we de chemie tussen de rode kop en het strijkoppervlak. Bij volksdansen gaat het niet om ingewikkelde pasjes, maar om het gevoel dat je bij elkaar hoort en samen plezier maakt. Nizar probeert de Turkse volksdans halay. Je ziet jezelf in de binnenkant van een lepel ondersteboven! Hoe dat kan weet natuurkundige Julia Cramer.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Opvallende neonverlichting is op bijna elke straathoek te vinden. Handig als reclame,

Opvallende neonverlichting is op bijna elke straathoek te vinden. Handig als reclame, maar ook mooi voor de sier. Deze sierlijk schijnende letters en figuren maken is echt vakwerk. Pascal gaat langs bij neonglasblazer Djahvy en komt erachter dat glasblazen niet meevalt en dat de felle neonkleur ontstaat door een chemische reactie. Ard en Fjodor maken hun eigen lichtreclame.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zeehonden leggen gigantische afstanden af en hebben een ijzersterk geheugen.

Ze leggen gigantische afstanden af en hebben een ijzersterk geheugen. Ze kennen de Noord- en de Waddenzee op hun duimpje. Janouk staat oog in oog met het grootste roofdier van Nederland: de zeehond. Hoe gaat het met de zeehond? Janouk loopt een dagje mee op de zeehondenopvang op Texel. In een sketch gaan de trainers van een zeehondenshow het helemaal anders doen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4667

Meer dan honderd jaar geleden werd een heel bijzonder gebouw aangelegd in een natuurgebied op de Veluwe: Radio Kootwijk. Het lijkt wel een moderne kathedraal, een tempel of zelfs een sfinx. Radio Kootwijk zorgde voor het eerste rechtstreekse radiocontact met Nederlands-Indië, vroeger een kolonie van Nederland. Hoe zit dat precies? Pascal zoekt het uit. Radio Kootwijk is uitgeroepen tot Klokhuiswerelderfgoed. In de sketch zien we wat er besproken werd bij het eerste gesprek via Radio Kootwijk ooit.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4605

Mounir Raji is fotograaf. Hij wordt veel gevraagd door grote (mode)merken voor allerlei soorten foto's: modelfoto's, portretfoto's, reclamefoto's en reportages. Maar zijn hart ligt bij zijn 'vrije' werk, de foto's die hij voor zichzelf maakt. In die foto's speelt Marokko een grote rol, het land waar zijn familie vandaan komt. Nizar loopt een dagje mee. Dos Hermanos zingen een lied over fotograferen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4660

Op de redactie worstelen Peggy, Luuk en Rodîn met hun goede voornemens. Je gebruikt de hele dag je tong, maar waarom wordt je tong nooit moe? Tirsa zoekt het uit. Het sterretje is de ster van de show in de Slomoshow. Hoe ontstaan al die mooie lichtstrepen? In Boenende Beesten staan de krachtpatsers van de natuur centraal, kleine insecten met grote schoonmaakkrachten: mieren.