

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Het klokhuis - Alle afleveringen
Zeilen is eigenlijk racen op het water; het zeil is de motor en de wind de benzine. Er bestaan veel verschillende soorten en maten zeilen. Sommige worden speciaal gemaakt voor wedstrijdboten, maar er zijn ook zeilen waarmee je goed lange afstanden kunt afleggen. Janouk is in een zeilmakerij en zoekt uit hoe die enorme zeilen gemaakt worden. Burt en Danny laten zien wat je allemaal nog meer met zeil kan doen.
Om te kunnen oefenen hoe hulpverleners moeten handelen in extreme situaties, worden er speciale trainingen georganiseerd. Er worden slachtofferacteurs opgeleid die de situaties zo realistisch mogelijk moeten naspelen. De acteurs leren hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze gewond zijn, of in nood. Ook leren ze hoe ze nepwonden moeten maken. Pascal loopt een dag mee tijdens zo'n speciale training. En ook de cowboys werken met slachtofferacteurs.
In Nederland wonen 350 soorten wilde bijen. Pascal gaat met zijn netje naar ze op zoek. De wilde bijen zijn geen honingbijen en leven ook niet in een volk, maar in hun eentje. Er zijn er steeds minder en dat is zonde, want ze zijn superbelangrijk voor de natuur. Ook de Boze Man ziet dat wildgroei in de natuur aantrekkelijk is voor bijen.
Wouter durft geen griepprik te nemen en Timo heeft een gestolen fiets gekocht. Polariseren is een moeilijk woord, wat betekent het? Je ziet het in Huh?! Giovanca legt zingend uit hoe vaccineren werkt en Habtamu gaat op zoek naar de grootste fietsenstalling van Nederland.
De makers van Studio Drift combineren kunst en wetenschap. Ze kijken goed naar hoe de natuur in elkaar zit. Uit de vleugels van vogels en de zaadjes van paardenbloemen halen zij inspiratie voor hun kunstwerken. Hun werk is over de hele wereld te bewonderen. Pascal helpt Ralph en Lonneke van Studio Drift een handje mee bij een heel precies werkje. En een man wil per se het geheim weten van een kunstwerk met zwevend beton.
In 1634 maakt Rembrandt de huwelijksportretten van een pasgetrouwd stel: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De twee trotse Amsterdamse burgers laten zich levensgroot schilderen in dure kostuums naar de laatste Franse mode. Dat is bijzonder voor die tijd. In januari 2016 worden de huwelijksportretten voor 160 miljoen euro aangekocht door het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze om de beurt samen te zien zullen zijn. Bart neemt een kijkje in het Louvre om te zien wat ons in Nederland te wachten staat. In een dramascène zien we Rembrandt van Rijn in zijn Rembrandtfabriek, waarin het ene na het andere schilderij wordt gemaakt.
Groenten ontstaan uit zaad. Uit één zaadje kan bijvoorbeeld wel 40 kilo tomaten voortkomen. Pascal gaat naar een zaadveredelaar en ziet hoe ze er jaren over doen om de allerbeste en sterkste zaden te ontwikkelen voor de lekkerste groenten. Ook ziet hij hoe nieuwe rassen biologische pompoenen worden gekweekt. De oom van Varkentje Rund heeft zaadveredeling als hobby.
Tekeningen van het menselijk lichaam worden gebruikt in lesboeken voor studenten maar ook om iets duidelijk te maken tijdens een doktersbezoek. Wanneer iemand ziek is, en lastige informatie krijgt van een dokter, is het fijn wanneer iets ook nog even wordt verduidelijkt door een plaatje. Deze tekeningen maakt Maartje, zij is medisch illustrator. Chirurg Dokter Visser ontdekt dat ware schoonheid van binnen zit.
Leonoor gaf een openhartig interview aan het Staverdens Stadsblad en nu denkt Ben dat iedereen hem weg wil hebben. Janouk zoekt en vindt de kleinSTE stad van Nederland. In Boer Zoekt Machine de druivenplukmachine. En wat is een metafoor eigenlijk?
Je gebruikt het voor je telefoon, je laptop, je tablet, je spelcomputer en je kunt het niet zien: wifi. In 2020 zijn er wereldwijd 50 miljard apparaten die op wifi werken. Maar hoe werkt wifi eigenlijk? En het belangrijkste natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je wifi lekker snel is?
Ook planten wekken energie op. Sommige bacteriën bij de wortels produceren elektronen. Maar hoe vang je die op? Sosha reist af naar Wageningen om te kijken hoe ze stroom uit de bodem halen. Vormgeefster Ermi van Oers maakt er zelfs 'levend licht' mee. Wat zou de oom van Varkentje Rund doen met al die elektriciteit die van de weilanden komt?
Als er geen belasting betaald zou worden, zouden er heel veel dingen niet zijn, zoals fietspaden en stoplichten. Maar ook ziekenhuizen, scholen en zelfs Het Klokhuis worden betaald van belastinggeld. Iedereen met een inkomen betaalt daaraan mee. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Janouk zoekt uit hoe wordt bepaald waar het belastinggeld aan uitgegeven wordt. Bert en Joke vertellen in de hobbyquiz dat ze heel graag belasting betalen.
Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen. In een oude elektriciteitsfabriek bouwt hij een eigen achtbaan. Pascal helpt mee. Komen de karretjes door de looping? Klokko stuurt een team langs om saaie kunst te veranderen in Kinetic Art.
Timo is verliefd op rode sneakers en Leonoor gaat spekkoek maken voor Heel Holland Bakt. In DigiTaal kijken we vandaag wat Cookies zijn en waarom ze op je computer worden achtergelaten. Spekkoek hoort echt bij de Indonesische keuken. Patissier Lola legt aan Janouk uit hoe en met welke ingrediënten spekkoek laagje voor laagje wordt gebakken. En waarom heet het eigenlijk spekkoek?
Nederland is het enige land ter wereld waar er meer fietsen dan mensen zijn. Sosha neemt je mee in de productie van fietsen. In een dramascène moeten niet alleen fietsen worden getest, ook wielrenners.
Stress! Het is een van de grootste problemen in ons drukke bestaan. Als je lang gestrest bent dan word je er moe van, je voelt je bang en je kunt er zelfs ziek van worden. Hoe komt dat? Vandaag onderzoekt Pascal waar je stress van krijgt en wat je eraan kan doen. Ook Bezorgde Ouders Nederland heeft handige tips.
Eva loopt een dagje mee met Menno Vloon, Nederlands recordhouder polsstokhoogspringen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar hij heeft 5,85 meter gesprongen. Polsstokhoogspringen is misschien wel de moeilijkste tak van atletiek. Hoe train je daarop? Menno laat zien hoe je de perfecte sprong maakt. En hoe hoog komt Eva? Ton en Liesbeth klagen dat ze ook aan topsport willen doen, maar dat niemand ze serieus neemt.
Je kent het wel, een foto die met één druk op de knop zo uit het toestel komt rollen. Even wapperen en klaar. Hoe werkt zo'n camera en hoe wordt ie gemaakt? We komen in de fabriek waar mensen in grote fotomachines altijd in het pikkedonker aan het werk zijn. Debbie geeft Lara een direct-klaar camera voor haar verjaardag.
Leonoor is een succes op TikTok en Ben heeft een afspraak met Lil' Kleine. Eva gaat naar een fabriek waar het bekendSTE koekje van Nederland wordt gemaakt, de stroopwafel. In Doen Ze Dat Zo? onderzoekt Janouk hoe haar stem kan worden vervormd met autotune.
Metershoog boven het water vliegen en dan ook nog te gekke tricks doen. Dat is flyboarden. En dé flyboardheld van Nederland is Bo Krook. Maurice loopt, euh... vliegt, een dagje met hem mee. Maar of het hem lukt? De hippe surfdude in de sketch probeert elk jaar de laatste rage te volgen en wordt daar nogal a-relaxed van.
Stel dat er niet één maar drie baby's tegelijk worden geboren, en dan ook nog uit één eitje. Dat is superzeldzaam. Wij volgen de voetballende eeneiige drieling Diewertje, Cato en Julia. Ze lijken uiterlijk precies op elkaar, waarom is dat? Janouk merkt dat er ook grote verschillen tussen de meisjes zijn. In een talentenshow haalt een drieling een slimme truc uit.
Als je in het lichaam wilt kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z'n werk gaat. En ook Dos Hermanos neemt een kijkje in het lichaam.
Je kent het wel van tv: een burgemeester, een sporter, of de minister-president die het land toespreekt in het bijzijn van journalisten. Dat heet een persconferentie. Zo'n persconferentie wordt vaak georganiseerd als er heel groot nieuws is en wordt dan ook live uitgezonden. Het Klokhuis kijkt een dagje mee achter de schermen van een spannende persconferentie in Den Haag. En sinaasappels houden een sinaasappelconferentie.
Wouter en Leonoor gooien dierbare spullen weg en Timo heeft een opblaasflamingo vol met de adem van zijn lievelingsbadjuf. In Vragen van Kinderen vogelt Eva uit waarom flamingo's zo vaak op één poot staan. En in Digitaal: wat is een Firewall? En waarom is het zo belangrijk om je computer te beschermen?
Net als mensen, worden paarden ook bejaard. Janouk gaat langs bij een speciaal paardenbejaardenhuis, waar oude paarden rustig mogen wonen. Er is plaats voor 120 paarden die met pensioen zijn. Ze worden goed verzorgd op hun oude dag. Het paard van Ridder William heeft last van z'n rug.
Nederland telt duizenden straten, lanen, wegen, paden en hofjes en die hebben allemaal een naam. Hoe komt de straat waar je woont aan zijn naam? Waarom hebben ze eigenlijk een naam? Hoe worden straatnamen bedacht? En door wie? Janouk fietst door de geschiedenis van straatnamen en loopt mee met de commissie die de namen bedenkt. Lukt het Janouk om haar eigen 'Janoukstraat' te krijgen? En wat vinden ze in de verre toekomst van onze straatnaambordjes?
Voedsel, medicijnen, drinkwater; als er ergens een ramp of oorlog uitbreekt moet er snel hulp naartoe. Maar hoe krijg je deze noodhulp plus militairen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming? Met een chinookhelikopter! Pascal kijkt hoe zo'n operatie in zijn werk gaat.
Eén van de bekendste Nederlandse schilderijen is 'Meisje met de parel', ook wel de Mona Lisa van het noorden genoemd. Het is geschilderd door Johannes Vermeer. Hij was de meester van het licht. Wat maakt Vermeer zo bijzonder? En welke kleuren gebruikte hij in zijn schilderijen? Sosha onderzoekt het. In Kunst & Kitsch zit een gast met een gestolen Vermeer.
Wouter wil zich laten invriezen en Ben probeert iedereen goed op de foto te krijgen. In Vragen van Kinderen zoekt Janouk uit waarom je soms zo'n knallende hoofdpijn krijgt van een lekker ijsje. Ook kijken we hoe een direct-klaar camera werkt, er blijkt een chemisch fabriekje in je fototoestel te zitten.
Hoe is het leven van een artiest? Sosha loopt mee met supertalent Stien den Hollander, ook wel bekend als S10. S10 is muzikant: ze rapt, zingt en schrijft haar eigen teksten en muziek. Ze werkt veel samen met andere artiesten zoals Kraantje Pappie, Yung Nnelg en Ronnie Flex. Een kijkje achter de schermen: Van de studio waar ze nieuwe tracks maakt naar een concert in Carré. Ton en Liesbeth willen een hit maar het lukt niet.
