True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Het klokhuis - Alle afleveringen
Het klokhuis
Het Klokhuis: Begraven en cremeren

Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. In Nederland kun je begraven of gecremeerd worden. Eva krijgt uitleg over wat er dan allemaal gebeurt. Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand in een speciale oven. Ook bezoekt ze een natuurbegraafplaats midden in het bos. Mensen kunnen hier een mooi plekje uit te zoeken om later te worden begraven. Grafgravers laten zien hoe je zo'n natuurgraf maakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 284

Leonoor en Timo opereren kapotte speelgoedknuffels, terwijl Ben algen probeert te verwijderen. In Waarom? Daarom! waarom staat de Noordpool niet op de kaart? En zijn algen Onzichtbare Huisdieren? En hoe worden medische instrumenten na gebruik eigenlijk schoongemaakt? In Doen Ze Dat Zo? wordt dat haarfijn uitgelegd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Schoonmaker

Je eigen viezigheid maak je natuurlijk meteen schoon. Maar heb je er weleens over nagedacht hoe het kan dat je school iedere ochtend weer schoon is? Pascal neemt een kijkje in de wereld van de schoonmaker. Hij ziet hoeveel mensen nodig zijn om een heel voetbalstadion schoon te maken. Varkentje Rund maakt schoon op een feest van de vader van Greetje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Robotchirurgie

500 jaar geleden was er nog niet alle medische kennis van nu. Wist de dokter niet waarom je ziek was, dan werd je gewoon opengesneden om even te kijken. Nu gebeuren sommige operaties zelfs met hulp van een robot. Serah neemt een kijkje en ze mag het zelfs proberen. De Boze man wil niet geopereerd worden door een robot.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Metro

In veel grote steden is er een wereld onder de grond gebouwd: het metronetwerk. Pascal rijdt mee met metrobestuurder Sharifa en komt terecht in de metrowerkplaats waar hij leert hoe een metro in elkaar zit. Pien en Lobbert hebben merkwaardige ontmoetingen in de metro.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afscheid nemen

Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Rouwdeskundige Ellen Dreezens vertelt hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te nemen van de overledene. Hoe doe je dat? En uitvaartverzorger Nadia Najib laat zien wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart. Een cowboy wil niet huilen om zijn overleden moeder, want hij is bang voor watervalverdriet.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 282

Wouter helpt iemand die bang is dat de wereld vergaat en Leonoor is fan van het beerdiertje. Waarom hamsteren wij eigenlijk? En wat is een beerdiertje? Janouk zoekt uit wat er met lege batterijen gebeurt, nadat je ze hebt ingeleverd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Synchroonzwemmen

Ondersteboven in het water hangen zonder te zinken. Synchroonzwemmers weten hoe het moet. Ze zwemmen op de maat van de muziek en doen dat precies tegelijk met anderen. Synchroonzwemmen is een combinatie van sport, dans en acrobatiek. Janouk duikt het water in en krijgt les van olympisch talenten Bregje en Marloes. Ton en Liesbeth zijn ook alles synchroon gaan doen, maar komen er niet meer uit.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Duinen

Hoe is het Noord-Hollands duinlandschap eigenlijk ontstaan? En hoe blijft het duinlandschap aantrekkelijk voor al die bijzondere dieren en planten? Boswachter Bob legt aan Janouk uit wat wandelende duinen zijn. Ook konijnen en grote grazers hebben een belangrijke rol. De Boze Man ergert zich kapot aan de duinen in de sketch.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afrodance

In populaire dansjes op social media en in videoclips zie je veel bewegingen die hun oorsprong vinden in Afrikaanse landen. Afrodance is de verzamelnaam voor verschillende dansstijlen die bedacht zijn in landen als Ghana, Zuid-Afrika en Angola. Tirsa neemt een les bij Petit Afro in Rotterdam en leert van Precious waar de dansstijlen vandaan komen. Ook de oom van Varkentje Rund waagt zich aan Afrodance.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wat is dood?

Als er iemand doodgaat is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Filosoof Stine Jensen vertelt wat dood eigenlijk is en IC-arts Jeroen Verwiel geeft aan wat er dan in je lichaam gebeurt. Eva krijgt een rondleiding in een mortuarium, de eerste plek waar het lichaam naartoe gaat na overlijden. Joy zingt dat ze hoopt dat haar ouders nooit doodgaan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 235

Timo gaat duur uit eten en Ben krijgt zijn eigen parfum. Sosha gaat op zoek naar de plek waar het zachtSTE water van Nederland vandaan komt. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom we Hollandse stamppot prakken en in Doen Ze Dat Zo? ziet ze uit hoe parfum gemaakt wordt van afval.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Suikerbiet

De suikerbiet is een wortelgewas dat speciaal wordt geteeld om suiker van te maken. Het is een plant die ook wel beetwortel wordt genoemd. Maar hoe krijg je van een stuk biet zulke mooie kleine korreltjes of vloeibare suiker? Eva kijkt mee bij de grootste suikerfabriek in Nederland. En ome Koos krijgt een enthousiaste bieten-tiktokker op bezoek.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Straling in het ziekenhuis

We kennen radioactieve stoffen vooral als iets dat heel gevaarlijk is. Maar wat is radioactieve straling eigenlijk? Op de afdeling nucleaire geneeskunde in het ziekenhuis ontdekt Janouk hoe straling wordt ingezet om kanker mee te bestrijden. Drie uitvinders voelen zich ontzettend schuldig over hun uitvinding.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Paardenrevalidatie

Honderdduizenden mensen in Nederland doen aan paardensport. En niet alleen de ruiters, ook de paarden kunnen blessures krijgen. Wat is een blessure precies en hoe kan je die voorkomen? Om hier achter te komen gaat Sosha een dagje helpen in een paardenrevalidatiekliniek. Ook het paard van Ridder William heeft het zwaar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Druiven

In Nederland is het eigenlijk te koud en te winderig om grote sappige druiven te laten groeien. Toch lukt het met wat slimme trucs. Serah gaat naar druiventelers in het Westland en leert alles over uitdunnen, dieven en krenten. Dos Hermanos rapt over de veelzijdigheid van druiven.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 234

Leonoor kan niet tegen dierenoperaties en Ben maakt zich druk over de brandveiligheid. In Vragen van Kinderen zoekt Habtamu uit hoe marshmallows worden gemaakt. Janouk zoekt in Waarom? Daarom! uit waarom operatiekleding groen of blauw is en Eva gaat op zoek naar de oudste voetbalclub van Nederland.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Beachvollybal

Serah en Nizar duiken in de wereld van beachvolleybal. Van Olympische beachvolleyballers Katja Stam en Raïsa Schoon leren ze hoe je een block zet, je tegenstanders laat zandhappen en er met de winst vandoor gaat. Klokko presenteert een set om met beachvolleybal vals te spelen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Schaken

Een lekker potje schaken. Dat lijkt fysiek niet zo zwaar, maar je brein draait op volle toeren. Deze denksport kan zo maar uren duren. Schaken is over heel de wereld populair. Serah zoekt uit hoe dit spelletje precies in elkaar steekt. De schaakstukken van Barry Snotter hebben commentaar op zijn tactiek.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Herbebossing

Bart is in Bolivia, bij het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het gebied wordt bedreigd. Bomen worden gekapt voor het hout, of platgebrand, zodat boeren hun koeien op de grond kunnen laten grazen. Om ervoor te zorgen dat het regenwoud niet kleiner wordt, worden er nieuwe bomen geplant. In een sketch komen twee tuinmannen op een wel heel aparte manier een boompje in de achtertuin planten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Koos Buster maakt

Koos Buster is keramiek-kunstenaar. Hij maakt hele gewone dagelijkse dingen van klei, zoals een brandmelder, een stopcontact, een schoonmaakkarretje, en zelfs een auto. Dingen waar je normaal gesproken vaak voorbij loopt. Door ze te maken van keramiek, zet Koos Buster ze in het zonnetje. Zo wil hij de wereld een beetje vrolijker maken. Pascal bezoekt zijn atelier. Pien en Lobbert ontmoeten een kleikunstenaar die hun kasteel nabouwt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 233

Leonoor laat zich overhalen om keihard actie te voeren tegen het aanrijden van wild en de mannen volgen een cursus straattaal. In Doen Ze Dat Zo? krijg je antwoord op de vraag hoe live ondertitelen werkt, In HUH?! wordt uitgelegd wat terrorisme is en in Vragen van Kinderen zoekt Pascal uit wat er eigenlijk met een wild dier gebeurt als het wordt aangereden door een auto.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Veilig fietsen

Dat het niet slim is om te appen op de fiets is bekend. Maar waarom kan dat eigenlijk niet? Wat gebeurt er met je aandacht als je appt? Bart krijgt een speciaal apparaat om dit tijdens het fietsen te meten. En Varkentje Rund heeft een supersnelle fiets.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Vissentrektocht

Tijdens hun leven zwemmen vissen zwemmen naar verschillende gebieden, om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor kunnen de vissen gewond raken of zelfs doodgaan. Dat is niet goed voor de visstand. De waterschappen zorgen ervoor dat de vissen goed langs alle obstakels komen en vrij kunnen zwemmen. Hoe doen ze dat? Pascal volgt de vissen. In de quizz weten Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles over de vissentrek.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Lithium

Een gewone batterij doet het na een tijdje niet meer. Maar een oplaadbare batterij, bijvoorbeeld die in je telefoon, kan je steeds opnieuw gebruiken. Dat kan dankzij het zeldzame stofje lithium. Bart reist af naar Bolivia, waar lithium uit zoutvlaktes gehaald wordt. Het zogenaamd hippe echtpaar zamelt batterijen in.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Dierenambulance

Eva loopt een dagje mee met de mensen van de dierenambulance. Er is een poes gevallen van vier hoog en er is een vogel gewond. Wat gebeurt er met aangereden dode dieren? En hebben de Cowboys in het wilde westen ook een dierenambulance?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 232

Ben is met zijn auto tegen een electriciteitskastje gebotst en Timo en Wouter willen zich verkleden als cowboy en indiaan. In Vragen van Kinderen legt Janouk uit waar electriciteitskastjes voor zijn, in STE zoeken we de grootSTE grazer op en in Snapje? wordt uitgelegd hoe een stroomkring werkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Voetbalgras

In een groot voetbalstadion worden zo'n 30 wedstrijden per jaar gevoetbald én zijn er regelmatig megagrote concerten. De grasmat heeft daardoor nogal wat te lijden. Daarom wordt het gras het hele jaar door supergoed verzorgd door een heel team van gras-specialisten. Pascal neemt een kijkje. En Burt en Danny klussen met kunstgras.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wikipedia

Iedereen zoekt wel eens iets op op Wikipedia. Deze grote internet-encyclopedie werd bedacht door Jimmy Wales en wordt geschreven door miljoenen mensen over de hele wereld. Pascal zoekt uit hoe Wikipedia er voor zorgt dat alle informatie die er op staat klopt. Bert en Joke van de hobbyquiz weten alles over Wikipedia.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zout

Zout zit in bijna elk product. Bart reist af naar de grootste zoutvlakte ter wereld, midden in Bolivia. Vroeger werd zout gebuikt als betaalmiddel en om eten, bijvoorbeeld vlees, langer te kunnen bewaren. Waarom is zout tegenwoordig nog zo belangrijk voor de mens? De Ober kan niet goed doseren met zout.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Tijger

De tijger is het grootste katachtige dier dat er bestaat. Je herkent hem aan de strepen op z'n lijf. De tijger is snel, springt ver en hoog, en zwemt heel goed. Pascal loopt in een dierentuin mee met dierverzorger Theo. Hij vertelt ook over de tijgers in het wild, die worden bedreigd. In de hobbyquiz beantwoorden Bert en Joke vragen over de tijger.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 231

Ben wil graag met blote billen van de zwembadglijbaan en Wouter is jaloers op de hipster van het koffietentje. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waarom kinderen minder mogen dan volwassenen. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit wat latte art precies is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Escher

Escher is misschien wel de bekendste graficus van Nederland. Hij maakte figuren die eigenlijk niet kunnen. Hij noemde ze zelf 'onbestaanbare situaties'. Dolores bekijkt zijn werk heel precies om er achter te komen hoe dat onbestaanbare werkt. Hoe maak je van een salamander een schaakbord? Bij de kassameisjes is meneer Lisman bewonderaar van Escher.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Aikido

Aikido is een Japanse krijgskunst. Alles in de sport draait om het samenbrengen van het lichaam en de geest. Het gaat niet om geweld maar juist om vrede. Daarom worden er geen wedstrijden gehouden. Janouk leert van een echte meester in aikido hoe je de krijgskunst moet uitvoeren. Varkentje Rund gaat ook aan aikido doen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zilver

In Bolivia wordt al meer dan vijfhonderd jaar zilver gehaald uit de Potosí zilvermijn. Nog steeds gaan er elke dag duizenden mannen de mijnen in, op zoek naar zilver. Bart gaat met ze mee. Diep in de berg brengen ze dynamietstaven tot ontploffing, in de hoop dat ze zilver vinden in de brokstukken van de berg.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Compost

Van je groente, fruit en tuinafval dat de gemeente ophaalt, wordt compost gemaakt. Wormen eten het afval op en poepen het weer uit. Uiteindelijk ontstaat er zo heel vruchtbare aarde. Daar groeien planten goed in. Zelf kun je ook compost maken, bijvoorbeeld in een wormenhotel. Janouk zoekt uit hoe dat precies moet. En ook de Cowboys leren composteren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 230

Wouter is nog steeds een moederskindje. Een eigenaardige dokter komt hem daarvan af helpen. Janouk legt in Waarom? Daarom! uit waarom sommige mensen niet uit hun bed kunnen komen. In Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag hoe baby's ademen in de buik, en hoe je weet of iets 'natuurlijk' is, wordt uitgelegd in Huh?!



Het klokhuis
Het Klokhuis: De Dom van Utrecht

De Dom van Utrecht is de hoogste kerktoren van Nederland. Het kostte ruim 250 jaar om de kerk te bouwen. Er was heel veel geld en mankracht voor nodig. Maar tijdens een zware storm in 1674 is de kerk helemaal verwoest, alleen de Domtoren bleef overeind staan. Sosha zoekt uit hoe dat kan én hoe ervoor gezorgd wordt dat de toren niet alsnog instort.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Verliefd

Vlinders in je buik, een roze bril, geen eetlust, weinig concentratie. Het hoort allemaal bij verliefdheid. Waarom word je verliefd? En wat gebeurt er dan in je lijf en je hersenen? Eva zoekt het uit. Bezorgde Ouders Nederland geeft advies over hoe je verliefde kinderen kunt voorkomen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Traumateam

Als je een ongeluk hebt gehad en je bent gewond, dan komt er een ambulance. Maar als een slachtoffer bewusteloos is of niet meer ademt, wordt er een traumahelikopter gestuurd. Janouk mag een dagje meelopen met het traumateam. De Chirurg zou ook graag eens een rondje met de traumahelikopter vliegen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Turnen

Tisha Volleman is een Nederlandse topturner. Eva kijkt hoe Tisha traint en ze legt het ingewikkelde puntensysteem van turnwedstrijden uit. Tisha laat zien hoe camera's haar helpen om te kijken of ze haar bewegingen goed maakt. Ard en Fjodor doen aan pannenkoekturnen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 229

Ben organiseert een Frisfeest om veel geld aan kinderen te verdienen, maar dat redt hij echt niet alleen. In Waarom Daarom legt Janouk uit waarom we bang zijn in het donker, in Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag wat akoestiek is en in Snapje? leer je hoe watermoleculen bewegen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Crowdcontrol

Op een festival, in een pretpark of een grote bioscoopzaal komen heel veel mensen samen. Er zijn regels nodig om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken ontstaan. Pascal neemt een kijkje achter de schermen van een groot evenement in Maastricht. Wie zorgt er eigenlijk voor dat alles goed verloopt, zonder dat iemand het doorheeft? En hoe doe je aan crowdcontrol op een verjaardagsfeestje met weinig gasten?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Putten in de oorlog

Van 1940-1945 werd Nederland bezet door nazi-Duitsland. Onschuldige mensen werden opgepakt zonder dat ze zich konden verdedigen. Dat gebeurde ook in Putten. Een half jaar voordat de oorlog zou eindigen, werden 659 mannen afgevoerd naar Duitsland. Die hadden niks gedaan, maar werden toch zonder proces afgevoerd en bijna allemaal vermoord. We leven nú in een democratie waarin alle mensen gelijk zijn, met regels waar iedereen zich aan moet houden, ook de regering! Eva spreekt met Beatrice de Graaf over de razzia van Putten, en met rechter Shirin Milani over toen en nu. Vrachtwagenchauffeuse Babette lijkt een beetje op een dictator.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Piranha's

Bart gaat op zoek naar de gevaarlijkste vis ter wereld, de piranha! In het regenwoud van Bolivia zwemmen drie soorten piranha's. Bart probeert ze te lokken met een stuk koeienvlees. Daarna gaat hij zelf het water in. Zouden piranha's ook mensen eten? En wat weten quizkandidaten Bert en Joke van piranha's?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Ratten

Veel mensen vinden ratten vieze, enge beestjes. Ze kunnen veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door ziektes over te dragen of gewassen aan te vreten. Sosha gaat op pad met rattenvanger Rando. Bert en Joke testen hun rattenkennis in de hobbyquiz.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 224

De minister president bezoekt de redactie van Het Klokhuis. In Vragen van Kinderen wordt antwoord gegeven op de vraag hoe waterijsjes gemaakt worden. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit hoe politiebegeleiding werkt en in Huh?! wordt uitgelegd wat het moeilijke woord 'algoritme' betekent.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Daktuinen

Een duinlandschap op het dak van een appartement? Of een bloeiend tuintje op het dak van je schuur? Het kan allemaal, en daktuinen blijken ook goed voor de opvang van regenwater en het verkoelen van de stad. Janouk gaat kijken hoe verschillende daktuinen worden aangelegd en wat daar allemaal de voordelen van zijn. Ton en Liesbeth hadden enorm veel pech bij de aanleg van hun daktuin.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zaadveredeling

Groenten ontstaan uit zaad. Uit één zaadje kan bijvoorbeeld wel 40 kilo tomaten voortkomen. Pascal gaat naar een zaadveredelaar en ziet hoe ze er jaren over doen om de allerbeste en sterkste zaden te ontwikkelen voor de lekkerste groenten. Ook ziet hij hoe nieuwe rassen biologische pompoenen worden gekweekt. De oom van Varkentje Rund heeft zaadveredeling als hobby.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Heksen

We gaan op bezoek bij een echte heks. Ze legt ons uit waar ze in gelooft en welke rituelen ze doet. En we bezoeken een weegschaal uit de tijd van de heksenjacht. Als je te licht was, kon het slecht met je aflopen. In een sketch zien we hoe in de middeleeuwen werd bepaald of een vrouw een heks was.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Warmtepomp

In de winter willen we dat het binnen lekker warm is. Maar hoe krijg je een huis warm? Een nieuwe manier om warmte te maken is met de warmtepomp. Een super ingewikkelde machine die warmte uit de grond haalt en het omzet in nog meer warmte. Manon gaat tot op de bodem uitzoeken hoe dit werkt. Barry Snotter probeert Mermelien warm te toveren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 227

Ben heeft expres een advocaat van ruim twee meter natgespoten met een waterpistool. In Waarom Daarom legt Janouk uit hoe het komt dat Nederlanders zo lang zijn. Je krijgt in Vragen van Kinderen antwoord op de vraag wat er gebeurt als je je vingers knakt, en in Doen Ze Dat Zo zoekt Habtamu uit hoe het kan dat er uit elke kraan schoon drinkwater stroomt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Etalagefiguren

Je ziet ze in elke winkel en toch loop je er vaak zo aan voorbij: etalagefiguren. Janouk bezoekt een studio waar ze etalagefiguren maken in allerlei soorten en maten. Van hout, levensecht of in een yogapose, er kan van alles. Janouk ontdekt de mogelijkheden en ziet hoe etalagefiguren worden gemaakt. Klokko presenteert modelkids voor als je teveel last hebt van je echte kinderen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Elektrische gitaar

Scheurende gitaren op een concert. Dat klinkt natuurlijk super gaaf. Janouk zoekt uit hoe een elektrische gitaar werkt en hoe je dat scheurende geluid maakt. Twee pubers verschillen van mening wat mooier is: elektrische of akoestische gitaar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Evenwichtsorgaan

Behalve de vijf zintuigen zit er in je hoofd nog een soort supersensor die bewegingen aanvoelt en daar razendsnel op reageert. Het wordt ook wel je 'zesde zintuig' genoemd: het evenwichtsorgaan. Goed verstopt, achter je oren. Piepklein, maar o zo belangrijk. Pascal merkt hoe moeilijk het functioneren is als je evenwichtsorgaan niet goed meer werkt. Hoe kan zoiets kleins je zó in de war brengen? Debbie is ontroerd dat Lara haar vraagt om de ladder vast te houden bij een klusje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zinkgaten

Het kan gebeuren: plotseling opent de aarde zich onder je voeten. Een zinkgat slokt je op. Het lijkt wel een nachtmerrie, maar dit natuurfenomeen kan ook echt gebeuren. Het wordt ook wel een zinkgat of verdwijngat genoemd. Zinkgaten zijn gaten in het aardoppervlak die worden veroorzaakt door instorting van de ondergrond. Maar hoe ontstaan deze bijzondere mysterieuze zinkgaten? Het Klokhuis zoekt het uit. Ook Ome Koos van Varkentje Rund heeft een zinkgat veroorzaakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 226

Leonoor protesteert tegen snackautomaten en Wouter eist dat de onbekende dader die steeds remsporen in de wc achterlaat zich meldt. In Waarom Daarom legt Janouk uit waarom katten hun poep begraven, Habtamu zoekt in Vragen van Kinderen uit hoe een snackautomaat werkt en in Doen Ze Dat Zo? kun je zien hoe geld wordt vernietigd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Knikkerbaan

Jelle Bakker is een echte pro in het bouwen van knikkerbanen. Deze banen zijn zo groot dat hij er online spannende knikkerraces mee houdt, die veel mensen van over de hele wereld volgen. Janouk zoekt uit hoe Jelle zijn knikkerracebanen bouwt. De Klokhuispresentatoren gaan de strijd met elkaar aan: wiens knikker haalt als eerste de finish? Wendel en Liza verzamelen zoveel mogelijk uitdrukkingen met het woord 'knikker' erin.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Brillen

Janouk zoekt uit hoe een bril gemaakt wordt. Hoe wordt de sterkte van de glazen eigenlijk gemeten? Het maken is een heel precies werkje. En zijn brillenglazen wel altijd van glas gemaakt? Er was een tijd dat ook cowboys brillen droegen, dat zie je in de sketch.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Avocado's rijpen

Het is groen en heeft een peervorm: de avocado. Voordat we deze tropische vrucht rijp op ons bordje hebben, heeft het al een lange reis gehad en veel verschillende processen meegemaakt. Nizar volgt dit proces op de voet... in Nederland. Hier in Nederland worden de avocado's namelijk gerijpt en klaargemaakt. Nederland is binnen Europa de grootste importeur van de avocado. De Ober noemt ze trouwens: 'acovado'.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Marker Wadden - Nieuwe eilanden

In het Markermeer is een hele nieuwe eilandengroep gemaakt. Van slib! Hoe verovert de natuur deze Marker Wadden? Pascal gaat op safari en ziet hoe vogels en vissen bezit nemen van het gebied. Hoe ziet de toekomst van de Marker Wadden er uit? Dos Hermanos vinden het bijzonder hoe Nederland al eeuwenlang van water land maakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 225

Ben doet expres een eng haaienstukje in Het Klokhuis en krijgt iemand van Kijkwijzer achter zich aan. Wat betekent het woord 'conservatief'? In Huh?! wordt het uitgelegd. In Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag wat de Kijkwijzer betekent. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Sosha uit hoe een donut wordt gemaakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Choreograaf

Vincent Vianen heeft meer dan meer dan twee miljoen volgers wereldwijd op TikTok. Hij is choreograaf. Dat betekent dat hij dansen verzint die andere mensen dan nadoen. Dat kunnen andere dansers zijn, maar ook acteurs, modellen of artiesten. Hij vertelt Sosha hoe hij die dansen verzint en hoe hij ze aan anderen leert. Sosha waagt zelf ook een dansje. En zelfs een telefoondief en een politieman komen in beweging.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Tenten

Ieder jaar gaan duizenden Nederlanders kamperen met de tent. Eigenlijk is een tent niet meer dan een draagbaar huis van stof en stokken. Toch beschermt een tentje je tegen de kou, regen en storm. Hoe kan dat? Janouk zoekt het uit bij een tentstoffenfabriek en gaat langs bij een tentenmaker. Dos Hermanos rapt over alle mogelijke tenten en hun verschillende bewoners.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Zonnebrand

In de zon maakt je lichaam gelukshormonen aan. Geen wonder dus dat je zo blij wordt van lekker weer. Maar de zon heeft ook een minder leuke kant, je kunt flink verbranden. Dokter Jetske Ultee vertelt Eva wat er dan in je huid gebeurt. Met een speciaal apparaat laat Jetske aan Eva zien hoe zonnebrand je tegen zonschade kan beschermen. Wesley en Rodney willen niet ingesmeerd worden door hun tante.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Muggen

Bzz! Pascal staat oog in oog met een zwerm bloeddorstige muggen. Hij laat zich prikken, op zoek naar antwoorden. Want waarom is een mug eigenlijk zo dol op bloed? Waar komt een mug op af? En hoe vindt hij de weg naar jouw slaapkamer? Wesley en Rodney hebben last van een irritante mug in hun slaapkamer.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 223

Ben betaalt voortaan een deel van het salaris uit in fooien en Wouter heeft een onduidelijke bobbel op zijn been. Is dat Osgood-Schlatter? En wat is dat eigenlijk? In Waarom Daarom legt Janouk uit waarom we fooi geven en Pascal laat in Doen Ze Dat Zo zien hoe een glazenwasser werkt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Vlinders

Pascal bezoekt een vlindertuin vol tropische vlinders. Verzorger Louwerens-Jan laat hem zien wat er allemaal in de tuin rondfladdert en hoe de vlinders leven. Wist je dat een vlinder kan ruiken met zijn pootjes? Wendel en Liza worden van een rups een vlinder.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Persconferentie

Je kent het wel van tv: een burgemeester, een sporter, of de minister-president die het land toespreekt in het bijzijn van journalisten. Dat heet een persconferentie. Zo'n persconferentie wordt vaak georganiseerd als er heel groot nieuws is en wordt dan ook live uitgezonden. Het Klokhuis kijkt een dagje mee achter de schermen van een spannende persconferentie in Den Haag. En sinaasappels houden een sinaasappelconferentie.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Direct-klaar camera

Je kent het wel, een foto die met één druk op de knop zo uit het toestel komt rollen. Even wapperen en klaar. Hoe werkt zo'n camera en hoe wordt-ie gemaakt? We komen in de fabriek waar mensen in grote fotomachines altijd in het pikkedonker aan het werk zijn. Debbie geeft Lara een direct-klaarcamera voor haar verjaardag.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Stress

Stress! Het is een van de grootste problemen in ons drukke bestaan. Als je lang gestrest bent dan word je er moe van, je voelt je bang en je kunt er zelfs ziek van worden. Hoe komt dat? Pascal onderzoekt waar je stress van krijgt en wat je eraan kan doen. Ook Bezorgde Ouders Nederland heeft handige tips.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 222

Timo en Wouter doen een opruimwedstrijd en Ben eet de kaas uit de muizenvallen. Janouk legt in Waarom Daarom uit waarom Nederlanders kaaskoppen genoemd worden, Pascal beantwoordt de vraag van een kind over hoe schoolmeubels gemaakt worden en in Doen Ze Dat Zo zie je hoe schuimrubber wordt geproduceerd.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Drieling

Stel dat er niet één maar drie baby's tegelijk worden geboren, en dan ook nog uit één eitje. Dat is superzeldzaam. Wij volgen de voetballende eeneiige drieling Diewertje, Cato en Julia. Ze lijken uiterlijk precies op elkaar, waarom is dat? Janouk merkt dat er ook grote verschillen tussen de meisjes zijn. In een talentenshow haalt een drieling een slimme truc uit.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Polsstokhoogspringen

Eva loopt een dagje mee met Menno Vloon, Nederlands recordhouder polsstokhoogspringen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar hij heeft 5,85 meter gesprongen. Polsstokhoogspringen is misschien wel de moeilijkste tak van atletiek. Hoe train je daarop? Menno laat zien hoe je de perfecte sprong maakt. En hoe hoog komt Eva? Ton en Liesbeth klagen dat ze ook aan topsport willen doen, maar dat niemand ze serieus neemt.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Sociaal Ondernemen

Steeds meer ondernemers willen iets betekenen voor de wereld en de wereld een beetje mooier maken. Dat noem je ook wel 'sociaal ondernemen'. Pascal gaat langs bij twee bedrijven die van oude troep weer mooie nieuwe spullen maken. En hij bakt zelfs zijn eigen longboard van weggegooide plastic doppen! Ard en Fjodor willen ook graag sociaal ondernemen, maar hun vader is zo asociaal.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Straatnamen

Nederland telt duizenden straten, lanen, wegen, paden en hofjes en die hebben allemaal een naam. Hoe komt de straat waar je woont aan zijn naam? Waarom hebben ze eigenlijk een naam? Hoe worden straatnamen bedacht? En door wie? Janouk fietst door de geschiedenis van straatnamen en loopt mee met de commissie die de namen bedenkt. Lukt het Janouk om haar eigen 'Janoukstraat' te krijgen? En wat vinden ze in de verre toekomst van onze straatnaambordjes?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 320

Er worden spullen ingezameld voor een rommelmarkt voor het goede doel, maar Luuk, Heleen en Peggy denken vooral aan zichzelf. De streepjescode, dat is een rij van streepjes die de computer kan lezen. Hoe wordt kleding gesorteerd voor een tweede leven? Niet alleen mensen kunnen schoolziek zijn, planten ook! Waarom?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Versieren bij dieren

Aardig doen, een praatje maken, stoer(der) doen en er mooi eruit proberen te zien. We doen het allemaal om indruk op elkaar te maken. Maar hoe doen ze dat in het dierenrijk? Dieren doen soms de gekste dingen als ze elkaar willen verleiden. Zijn deze rituelen dan zo anders bij mensen? En wat kunnen we van ze leren? Janouk vraagt het aan apenonderzoeker en gedragsbioloog Liesbeth Sterck. Klokko verkoopt kleurlenzen voor als je je wil versieren als een blauwoogmaki.



Het klokhuis
Het Klokhuis: S10

Hoe is het leven van een artiest? Sosha loopt mee met supertalent Stien den Hollander, ook wel bekend als S10. S10 is muzikant: ze rapt, zingt en schrijft haar eigen teksten en muziek. Ze werkt veel samen met andere artiesten zoals Kraantje Pappie, Yung Nnelg en Ronnie Flex. Een kijkje achter de schermen: van de studio waar ze nieuwe tracks maakt naar een concert in Carré. Ton en Liesbeth willen een hit maar het lukt niet.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Verkopen

Hoe trek je de aandacht van nieuwe klanten? En hoe zorg je dat ze klant bij jou blijven? Eva gaat samen met bioloog Patrick een dagje naar de dierentuin en ontdekt dat mensen heel veel leren door naar het gedrag van dieren te kijken. Met gids Brent, de jongste ondernemer van Den Haag, stapt Eva op de fiets. De Ober kan ook wel wat een lesje klantvriendelijkheid gebruiken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wilde bijen

In Nederland wonen 350 soorten wilde bijen. Pascal gaat met zijn netje naar ze op zoek. De wilde bijen zijn geen honingbijen en leven ook niet in een volk, maar in hun eentje. Er zijn er steeds minder en dat is zonde want ze zijn superbelangrijk voor de natuur. Ook de Boze Man ziet dat wildgroei in de natuur aantrekkelijk is voor bijen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 319

Heleen moet haar fanatisme in spelletjes afleren en Rodîn krijgt zijn eigen museum. Planten verhuizen hun zaden aan de lopende band, dat gaat een stuk indrukwekkender dan je denkt. Het lijkt op tennis, maar het is echt anders: hoe speel je padel? Wat zit er in sterk water en hoe werkt dat?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Water

Een groot deel van de aarde is ermee bedekt: water. Maar wat is water eigenlijk en hoe is het op aarde gekomen? Janouk komt erachter hoe belangrijk water voor ons is en dat we er heel zuinig op moeten zijn. De kinderen in het ruimteschip willen naar het zwembad.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Dierenogen

Welk dier kan het beste zien? We duiken in de wereld van dierenogen en ontdekken dat sommige dieren warmte kunnen zien! Pascal gaat op zoek naar het dier met de allerbeste ogen. De vader in het ruimteschip beweert dat hij scherper ziet dan welk dier dan ook.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Marketing

Als bedrijf heb je klanten nodig want zonder klanten verdien je geen geld. Hoe zorg je ervoor dat juist jouw product of dienst opvalt tussen al die andere merken? Met 'marketing'. Sosha krijgt veel tips van marketingdeskundige Michel. En ze gaat ook op bezoek bij drie jonge ondernemers, die in Meppel een oppascentrale zijn begonnen en heel goed weten hoe ze klanten moeten werven.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Eetvideo's

Hoe zorg je ervoor dat eten er lekker uitziet in een video? Pascal gaat op bezoek bij een filmstudio die daarin gespecialiseerd is. Hoelang duurt een opname eigenlijk, en waarom moet er een speciale camera gebruikt worden? Ton en Liesbeth probeerden ook hun kerstdiner te stylen, maar dat ging moeizaam.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 318

Heleen en Rodîn proberen van hun spinnenangst af te komen. Luuk trakteert op tofuworstenbroodjes, maar niemand neemt. In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe tofu gemaakt wordt. Hoe overleven planten in de meest extreme omstandigheden? En hoe kan het dat beestjes plakken in een spinnenweb, maar de spin zelf niet?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Lucht

Het is overal om ons heen en we kunnen niet zonder: lucht. Maar hoe is het op aarde ontstaan en wat gebeurt er als er niet genoeg zuurstof in de lucht zit? Eva gaat in een speciale kamer waar heel weinig lucht is. Ze merkt eerst weinig maar opeens kan ze helemaal niet meer goed nadenken. Ard en Fjodor vliegen zonder de lucht te vervuilen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Mieren

Mieren zijn zo oud als dinosaurussen en leven overal op de aardbol, behalve op de polen. Er bestaan zo'n 13.000 verschillende soorten. Ze leven in een kolonie, waar elke mier z'n eigen taak heeft. Pascal kijkt met mierenspecialist Tim naar de opbouw van zo'n kolonie en hij hoort hoe je je eigen mierennest kunt maken. Ook gaat hij op mierensafari met Mervin. Bert en Joke weten alles over mieren in de hobbyquizz.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Geld

Geld is nodig om als ondernemer een bedrijf te starten en om je bedrijf verder te laten groeien. Hoe kom je aan geld? Misschien heb je zelf wel wat gespaard of kun je een lening krijgen bij de bank. Een andere manier is crowdfunding. Een grote groep mensen geeft of leent je geld voor jouw bedrijf. Sosha gaat langs bij ondernemer Melvin, die via een speciale crowdfunding actie geld heeft opgehaald voor zijn bedrijf. En met jonge onderneemster Merel brengt ze in de vroege ochtend ontbijtjes rond.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Stripverhaal

Eva duikt in de wereld van de strip. Hoe bedenk je een stripverhaal? Wie maken die strips? Striptekenaars Pieter en Margreet laten zien hoe je begint met een simpel poppetje en eindigt in een wereld vol spectaculaire details. Eva ontdekt welke verschillende soorten, stijlen, werelden en karakters er zijn. En ze verandert zelf in een stripfiguur in haar eigen stripje. Debbie is dol op strips, tot ergernis van Lara.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 317

Luuk wil zijn snoep niet delen en Heleen pakt in opdracht van Rodîn de strijkstok af van een vioolspelend kind. Planten kunnen behoorlijk asociaal zijn, Janouk laat het zien in Plantastisch. Waarom smaken bananensnoepjes niet naar banaan? In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe een strijkstok voor een viool wordt gemaakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Delfts blauw

Het is een typisch Nederlands product: Delfts Blauw. Janouk gaat op bezoek bij een fabriek die al 350 jaar Delfts Blauw aardewerk maakt. Ze ontdekt dat Delfts Blauw eigenlijk uit China komt. De Cowboys scheppen op over hun reissouvenirs.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Kwallen

De zee zit er tjokvol mee: kwallen! Vaak vinden we ze maar enge beesten, maar eigenlijk zijn kwallen heel bijzonder. Ze zijn een van de oudste diersoorten op aarde. Maar welke kwallen komen er eigenlijk allemaal voor in onze Noordzee? Pascal gaat langs bij kwallenverzorgster Fiona om de kwallen van dichtbij te bewonderen. En daar ontdekt hij dat deze bijzondere dieren zich op een wonderlijke manier voortplanten. Varkentje Rund koopt een voorspelkwal.



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Pitchen

Iets presenteren aan mensen die je niet kent. Als ondernemer heb je daar vaak mee te maken. Bijvoorbeeld om een idee voor je bedrijf te presenteren. Of omdat je mensen wil overhalen geld te investeren in jouw bedrijf. Je moet dan 'pitchen' zoals dat heet. Bij een pitch is het de bedoeling dat je in heel korte tijd, soms maar een paar minuten, je verhaal vertelt. En dat is moeilijker dan je misschien denkt. Hoe maak je een goede pitch? En hoe zorg je ervoor dat het publiek niet in slaap valt als jij een verhaal vertelt? Bart doet mee aan het Nederlands kampioenschap pitchen en krijgt tips van een echte pitchdeskundige.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Formatievliegen

Pascal vliegt mee met de Dutch Thunderyaks, een team van piloten dat getraind is in het formatievliegen. Hij laat zien hoe de Yaks op anderhalve meter van elkaar de meest spectaculaire capriolen uithalen. Riemen vast! Dos Hermanos fantaseert hoe het is om stuntpiloot te zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het Kantoor 316

Luuk wordt stemacteur en Heleen ziet ineens alles van de negatieve kant. Misschien wist je het al, maar planten kunnen praten. In Plantastisch luistert Janouk heel goed naar ze. Hoe hoog komt een heliumballon? En in Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe stemmen worden ingesproken bij een filmpje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Drijvende eilanden

We hebben steeds minder ruimte om te wonen. De oplossing? Drijvende eilanden. In Wageningen zijn ze bezig om te testen hoe zo'n eiland eruit komt te zien. Eva gaat op onderzoek uit en krijgt een bordje echt eilandeten voorgeschoteld. Klokko maakt reclame voor een overlevingspakket, dat is handig als je wooneiland losraakt en wegdrijft.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Ziekte van Lyme

Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de borelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen als je besmet wordt? Komt het door Varkentje Rund, door een teek, of door Greetje zelf dat ze in het ziekenhuis terechtkomt?



Het klokhuis
Het Klokhuis Onderneemt: Productontwikkeling

Landmijnen zijn gevaarlijke explosieven die in oorlogen veel slachtoffers maken, omdat ze exploderen als je erop stapt. Het opruimen van die landmijnen kost veel tijd en is gevaarlijk voor de mensen die de mijnen ruimen. Eva gaat langs bij de broers Massoud en Mahmud. Zij hebben een drone ontwikkeld waarmee het opruimen van landmijnen veel sneller en veiliger kan. Het testen van de drone is heel belangrijk. En Eva gaat langs bij de twaalfjarige Renske. Zij maakt bruisballen en laat aan Eva zien hoe ze nieuwe producten test. En Klokko heeft een prima product ontwikkeld om zelf bommen op te sporen.