

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
De verandering - Alle afleveringen
Tien jaar geleden vertelde Wilfred Kols dat hij jaren leefde als junkie en crimineel. Hij beroofde zelfs zijn eigen moeder van al haar eigendommen. Hij komt in de gevangenis, waar een boek zijn leven op zijn kop zet. Wilfred komt op het rechte pad en vertelt zijn verhaal, maar na de uitzending wordt zijn leven weer overhoopgegooid: hij wordt slachtoffer van de toeslagenaffaire. Hoe is het nu met hem?
Een droom wordt werkelijkheid: Irma wint de Soundmixshow. Ze start een carrière in de muziek onder de naam Irma Dee. Maar dan krijgt Irma vreselijk nieuws, waardoor ze in een diepe crisis belandt. Ze wordt ontzettend angstig en onzeker, vooral over haarzelf. Eigenwaarde heeft ze bijna niet. Ze vertelde al eerder hoe een boek haar leven veranderde. Maar hoe is het nu met haar? Heeft ze echt haar trauma, angst en onzekerheid achter kunnen laten of steekt het toch weer de kop op?
Rémon Steen kent als professioneel kickbokser geen regels en is voor niemand bang. Hij is buiten wedstrijden om altijd in voor een flinke knokpartij, vaak in combinatie met drank en drugs. Een stoere vent. Althans, zo lijkt het. De drugs die hij gebruikt, tasten Rémons psychische gezondheid steeds meer aan. De op het oog onverschrokken bokser lijdt aan angstaanvallen en achtervolgingswanen, maar stoppen is in de wereld waarin hij leeft geen optie. Maar dan ontmoet hij een christelijk meisje, met wie hij een relatie krijgt. Van de wereld waarin hij leeft moet ze niets hebben.
Als Sharon Rose Wenas erachter komt dat ze zwanger is van haar vriend, leidt ze een losgeslagen leven. Sinds ze tiener is, maakt ze zichzelf kapot door alcohol, drugs, een eetstoornis, seks met allerlei mannen en nog veel meer. Haar leven kan eigenlijk alleen maar in de afgrond eindigen. En nu heeft ze opeens de zorg voor een nieuw leven. Geeft dit Sharon Rose de kracht om haar leven om te draaien?
Als kind zit het Erwin Hout allemaal mee. Hij kan goed leren, is sportief en maakt makkelijk vrienden. Zijn toekomst ziet hij al helemaal voor zich: naar de universiteit, een goede baan en een snelle auto. Maar dat verandert allemaal op 9 juni 1993. Tijdens een middagje uit duikt de 19-jarige Erwin in veel te ondiep water. Zijn hoofd komt vast te zitten in het zand en er knapt iets in zijn nek. Hij wordt direct meegenomen naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat de situatie heel ernstig is. Hij is verlamd vanaf zijn nek en daar is niets meer aan te doen. Lukt het Erwin om zijn leven met al zijn beperkingen op te pakken?
Mijndert Kloosterman voelt zich thuis in het gezin van negen kinderen vaak het zwarte schaap. Vooral zijn vader heeft er nogal een handje van om zijn frustraties op hem af te reageren. Bij zijn moeder hoeft hij ook geen steun te zoeken. Zij heeft haar handen vol aan de zeven kinderen onder hem. Naarmate Mijndert ouder wordt, begint het hem op te vallen dat hij en zijn oudere zus helemaal niet op de rest van het gezin lijken. Ze zijn als enige getint en hebben als enige donker haar. Als Mijndert 17 is, doet hij een schokkende ontdekking, die zijn vermoeden dat er meer zit achter de woede van zijn vader bevestigt. Wat ontdekt hij?
Mirjam Visser is een gepassioneerde verpleegkundige, maar ze zegt tegen haar gevoel in haar baan op om te gaan werken in de franchisezaak van haar man. Het blijkt een slechte beslissing. Mirjam wordt overvallen door een constante angst dat ze alles waarvoor ze werkt zal verliezen, inclusief haar gezin. Dat gevoel wordt alleen maar bevestigd als de zaak slecht loopt en de cijfers steeds dieper rood kleuren. Dan knapt er iets in Mirjam. Ze stapt woedend in de auto, op weg naar de directeur van de franchise, door wie ze zich benadeeld voelt. Ze wil verhaal halen, en erger. Hoe komt Mirjam van haar intense haat en angst af?
Anne-Lynn Wilbrink is 21 jaar als ze zwaar aan de drugs helemaal de weg kwijtraakt, nadat ze een ongewenste zwangerschap heeft afgebroken. Anne-Lynn weet voor zichzelf dat ze niet voor het kind kan zorgen, maar toch breekt de beslissing het weg te halen haar op. Zoekend naar verdoving voor de pijn die ze voelt na haar keuze, verliest ze zichzelf in drugs. Op haar dieptepunt gaat ze op een technofeest drie dagen helemaal 'out': ze heeft geen controle meer over zichzelf. Dat is het moment dat Anne-Lynn terugdenkt aan de God met wie ze is opgevoed. Radeloos vraagt ze Hem om hulp. Krijgt ze de hulp die ze nodig heeft?
Machteld van Diermen is 20 jaar oud als ze een eind aan haar leven probeert te maken, vanwege een geheim dat ze al jaren met zich meesleept. Haar vriendin treft haar levenloos aan en belt direct 112. Machteld overleeft haar zelfmoordpoging en belandt op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Daar vertelt ze voor het eerst in jaren wat haar tot haar wanhoopsdaad heeft gedreven.
Ruben Martinus pakt als 14-jarige na een flinke ruzie met zijn ouders zijn spullen en vertrekt, met duizenden euro's en de pinpas van zijn ouders. Maanden laat hij niets van zich horen. Dan krijgen zijn ouders een verontrustend telefoontje. Ruben is opgepakt, omdat hij iemand met een loden pijp heeft aangevallen. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf en jeugd-tbs. In de gevangenis voelt Ruben zich veilig, maar ook ontzettend alleen. Het lijkt alsof niemand naar hem omkijkt. Maar dan gebeurt er iets bijzonders.
Christine Vos raakt drie keer ongewenst zwanger en drie keer ondergaat ze een abortus, hoewel ze dat zelf eigenlijk alle drie de keren niet wil. Christines moeilijke situatie begint al in haar jeugd. Haar vader heeft losse handjes, vooral als hij gedronken heeft. Maar de verbale vernedering doet de jonge Christine nog veel meer. Ze vlucht het huis uit, op zoek naar bevestiging, liefde en aandacht. Die aandacht vindt ze bij mannen. Hoe zeker ze ook overkomt, vanbinnen is Christine een kwetsbare, gebroken vrouw. Na de derde abortus is ze kapot. Ze wil niet meer verder. Hoe loopt het met Christine af?
Om zijn ellendige jeugd vol mishandeling en seksueel misbruik te ontvluchten komt Ico Abis al op 15-jarige leeftijd op straat te staan. Om aan geld te komen belandt hij al snel in de jongensprostitutie. Langzaam maar zeker verdwijnt voor Ico de zin van het leven en lijkt er maar één oplossing: de dood. Is het mogelijk om op een andere manier bevrijd te worden en ooit weer lief te hebben?
Verlies is voor Patrick van der Laan een welbekend thema in zijn leven. Zijn stiefvader, die als zijn echte vader voelt, loopt van de een op de andere dag weg als Patrick twaalf jaar oud is. Zijn moeder is ernstig ziek en er is niemand die voor hem zorgt. Patrick kan doen en laten wat hij wil, met als gevolg dat hij softdrugs gebruikt en verhandelt. Als zijn moeder tot geloof komt en niet lang daarna overlijdt, is de dan twintigjarige Patrick vooral boos en is hij ervan overtuigd dat God niet bestaat. Het wordt zijn missie iedereen daarvan te overtuigen. Of dit ook lukt?
Anthony Wever wordt geboren op Aruba, maar als zijn ouders uit elkaar gaan, verhuist hij op zijn negende met zijn moeder en zus naar Hellevoetsluis. Na een paar jaar komt zijn vader weer bij het gezin wonen, maar tussen hem en Anthony is weinig communicatie. Anthony zoekt gezelligheid bij zijn vrienden in Hellevoetsluis, waar drugs, dealen en wapens dagelijks aan de orde van de dag zijn. Anthony raakt verslaafd aan de verdovende middelen. Van de een op de andere dag vertrekt Anthony naar Aruba, waar hij een tijdje volledig de weg kwijt is en niet meer eet en slaapt. Is het mogelijk dat Anthony ontsnapt uit het diepe dal van verslaving?
Als Sven van Marle anderhalf jaar oud is, plaatst de kinderbescherming hem in een pleeggezin. Hij beleeft goede en mooie momenten in het gezin, maar het is ook de plek waar zijn problemen beginnen. Sven voelt zich er niet geliefd en gezien. En dat heeft grote gevolgen, want in de hoop op bevestiging zoekt hij de grens op van alles wat niet mag. Met stelen, liegen en drugs gebruiken probeert hij gevoelens van afwijzing te onderdrukken. Als Sven stemmen in zijn hoofd hoort, in een depressie raakt en paniekaanvallen krijgt, beseft hij dat hij niet dit leven wil leiden. Kan Sven ontsnappen aan de valkuilen waarin hij elke keer verstrikt raakt?
Islam, boeddhisme en het taoïsme: allemaal religies waarin Jakob Oudhof zich verdiept. In de hoop op een antwoord op maar één vraag: wat is de zin van het leven? Jakob zoekt niet alleen zingeving in religies, maar ook in sport. Hij is een fanatieke basketbalspeler, maar door een knieblessure loopt Jakob de kans op een basketbalcarrière mis. Hij bezoekt festivals en feestjes, maar er is nog steeds iets wat mist. Hij hoopt zingeving te vinden in het uitvinden van een middel tegen kanker, maar Jakob raakt alleen maar meer in de knel. Hij krijgt last van stress, angst en zijn onrust versterkt. Lukt het Jakob om antwoord te krijgen op zijn vraag?
De kleine Gjalt-Jan Teeninga is niet het makkelijkste kind om op te voeden. Hij is snel ontzettend boos en communiceert niet goed. Gjalt-Jans school zegt dat hij gepassioneerd is, maar zijn moeder denkt dat er meer aan de hand is. Gjalt-Jan blijft onhandelbaar, zijn ouders kunnen de zorg niet meer dragen en op zijn achtste plaatsen ze hem uit huis. Hij voelt zich in de steek gelaten. In zijn tienerjaren belandt hij in de ene na de andere relatie en ook drugs zijn voor hem een uitvlucht. Gjalt-Jan leeft als 16-jarige jongen in een volwassen wereld en voelt zich nergens thuis. Kan Gjalt-Jan de vrouwen en drugs loslaten en een thuis vinden?
Michael Groothof groeit op in een gezin waar veel ruzie is. Soms zijn de ruzies tussen Michaels ouders zo erg, dat zijn moeder en hij veiligheid zoeken in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Tijdens een ruzie met zijn moeder, met een bloedneus tot gevolg, vraagt Michael zelf of hij naar een pleeggezin mag. Maar daar is het nog erger dan thuis. Niemand kijkt naar hem om. Later belandt hij in een woongroep, maar Michael wil niets liever dan weer bij zijn moeder zijn. Zij is op dat moment gescheiden van zijn vader. Als zij weer naar hem teruggaat, laat ze Michael alleen achter. Lukt het Michael een thuis te vinden?
Elza vertelde vier jaar geleden dat haar leven werd gekenmerkt door trauma. Ze is namelijk twee keer verkracht, waardoor ze een angstig en onzeker leven leidt. Haar echte identiteit verbergen wordt een rode draad in haar leven, net als angst. Ze overwint een stuk van die angst als ze Jezus leert kennen, en een man. Ondanks haar grote wantrouwen naar mannen trouwt ze met Leon. Ook richt ze een dansschool op; een droom die werkelijkheid wordt. Elza zat in een positieve flow. Heeft ze dit vol kunnen houden of is de angst weer gaan overheersen? Mirjam Bouwman gaat met Elza in gesprek over haar leven nu, en blikt terug op de uitzending van toen.
Een terugblik op het verhaal van Els van Weijen. Nog niet zo heel lang geleden was ze een vrouw met een flink eetprobleem. Op haar dieptepunt weegt ze tweehonderd kilo en komt ze amper meer naar buiten. Na een lange weg leert Els Jezus kennen en overwint ze haar eetprobleem. Ze besluit om haar droom waar te maken en zendeling te worden in Japan. Maar dan wordt ze ernstig ziek en valt haar droom in duigen. Hoe gaat het nu met haar?
Vier jaar geleden vertelde Robert van Aken zeer openhartig zijn levensverhaal. Hij vertelde aan Mirjam Bouwman over de onveilige situatie vroeger thuis, over zijn extreme drugs- en drankgebruik en over zijn fanatisme als neonazi. En hij vertelde over zijn jarenlange en heftige pornoverslaving. Nu is Mirjam benieuwd hoe het verder is gegaan met Robert. Is hij teruggevallen in oude patronen? Robert doet in de studio zijn verhaal.
De half-Peruaanse Selena heeft een turbulente jeugd. De relatie tussen haar ouders is niet goed, waardoor ze met haar moeder en broertje zelfs een paar jaar in Peru woont. Terug in Nederland wordt ze op de basisschool ook nog eens gepest. Klasgenootjes houden een stemming om te bepalen of Selena zelfmoord moet plegen of niet. Onzeker begint Selena aan haar middelbare school. Ze ontmoet in die tijd Arthur, met wie ze een relatie begint. Dan blijkt op een dag dat ze zwanger is. Onder druk van haar familie maakt ze een afspraak bij de abortuskliniek, iets wat Selena zelf niet wil. Zwicht ze onder de druk of maakt ze haar eigen keuze?
Van moeders warme buik regelrecht de couveuse in. Niet een paar dagen, maar een paar maanden. Ook mag het kleine kindje niet door de ouders worden aangeraakt. Dat overkomt Matthijn Doekes. Dan, als hij twee is, krijgt zijn oudere broertje kanker en overlijdt. Dit heeft veel impact op de kleine Matthijn. Hij ontwikkelt op jonge leeftijd al een angststoornis. Hij wordt depressief en slikt steeds zwaardere medicatie. Als hij achttien is overlijden zijn moeder en zijn beste vriend ook nog. Matthijn durft niet naar buiten, is woedend op God en voelt zich mislukt als mens. Kan hij de negatieve spiraal waar hij in zit doorbreken?
Mirjam Bouwman ontmoet mensen die een heel bijzondere verandering hebben meegemaakt en waarin het geloof een heel belangrijke rol speelt.
Als Dick Bos pas twee jaar oud is, scheiden zijn ouders. Een van de redenen is huiselijk geweld, iets waar de kleine Dick onbewust toch veel van meekrijgt. Als hij ouder is, vindt hij school maar saaie tijdsverspilling. Plezier hebben is zijn enige levensdoel. Na een aantal jaar op een particuliere school haalt Dick toch zijn havodiploma. Dat wil hij natuurlijk groots vieren en op de avond van zijn examenfeestje besluiten hij en een vriend te gaan joyriden. Tijdens de wilde rit klappen ze met tachtig kilometer per uur op een stilstaande auto. Wat gebeurde er toen?
Jantine groeit als oudste kind op in een strenggelovig gezin. Al van jongs af aan krijgt ze mee dat ze voor God niet goed genoeg is. Jantine wordt daardoor als klein meisje al heel bang voor God. Ze heeft het gevoel dat ze Hem en haar omgeving telkens tekortdoet. Thuis krijgt ze weinig bevestiging en zorg, wat haar negatieve gevoelens alleen maar versterkt. Naarmate ze ouder wordt, krijgt ze steeds meer depressieve gevoelens. De situatie escaleert zo erg, dat ze met zelfmoordgedachten in de isoleercel van een psychiatrische inrichting eindigt. Lukt het Jantine om zichzelf waardevol te gaan vinden?
Als Cindy Visscher geboren wordt, is het gelijk al duidelijk dat ze niet hetzelfde is als andere kinderen. Ze heeft tijdens de zwangerschap een zuurstoftekort opgelopen, waardoor ze spastisch is. De artsen vertellen haar ouders dat ze waarschijnlijk een zwaar beperkt leven zal hebben, maar de ouders van Cindy leggen zich neer niet bij die gedachte. Ze nemen Cindy overal mee naartoe en helpen haar zichzelf te overstijgen. Maar dan overlijden plots haar ouders en haar oudere zus snel achter elkaar. Cindy blijft alleen, gedesoriënteerd en boos op God, achter. Kan ze haar verlies een plek geven?
Victor Lima komt als negenjarige jongen in Nederland terecht, na een moeilijke tijd bij zijn oma in Brazilië. Nu hij eindelijk bij zijn moeder kan wonen, lijkt voor Victor een nieuwe tijd aan te breken. Maar zijn problemen zijn helaas nog niet voorbij. Hij heeft al veel meegemaakt, waardoor hij veel aandacht en liefde nodig heeft. Dat kunnen zijn moeder en haar man Victor niet geven. Ze zijn vaak boos en agressief wanneer hij moeilijk gedrag vertoont. Victor voelt zich afgewezen en in de steek gelaten en zoekt zijn heil op straat. Hij begint drugs te gebruiken en komt hierdoor in het criminele circuit. Is er voor hem nog een uitweg?
Hoe is het voor een kind om een geheime last met zich mee te dragen? Christy Noppen leeft al sinds haar jeugd in twee werelden. Aan de ene kant is ze spontaan en vrolijk. Ze houdt van feesten en plezier hebben en zoekt graag de aandacht van jongens op. Aan de andere kant is Christy angstig en depressief. Ze wordt achtervolgd door een pijnlijk geheim, waar ze niet over durft te praten. Ze raakt verstrikt in een leven vol angst. De grote vraag is: is het haar gelukt om rust te vinden?
Mirjam Kant is een lief, kwetsbaar en gevoelig meisje. Misschien juist daarom is ze voor de kinderen van haar school, haar klasgenoten en buurtgenoten een makkelijk slachtoffer. Ze wordt gepest en valt buiten de groep. Ze voelt zich daardoor vreselijk eenzaam en onbegrepen. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens verkracht. Ze durft er niet over te praten. Het isolement waarin ze leeft, wordt steeds groter en de wil om te leven steeds kleiner. In coronatijd komt het tot een bijna fatale climax. Aan Mirjam Bouwman vertelt ze haar heftige levensverhaal.
Als puber wordt Rowan Huisraad rebels, is betrokken bij vechtpartijen en is vaak te vinden op feestjes waar alle vormen van uitspattingen te vinden zijn. Ze raakt dan ook snel zwanger van haar eerste vriendje, maar die relatie loopt snel op de klippen en Rowan raakt depressief. Haar moeder schrikt enorm wanneer ze hoort dat Rowan er zo ellendig aan toe is dat ze een einde aan haar leven wil maken. Is het Rowan gelukt om heelhuids uit deze zware crisis te komen?
Vanaf zijn vierde maakt Frans Smits muziek. Het is zijn lust en zijn leven. Met diverse bandjes toert hij door heel Nederland en het duurt niet lang of de mensen om Frans heen erkennen zijn talent. Niet veel later speelt Frans de sterren van de hemel in begeleidingsbands als die van Rob de Nijs, André Hazes en Anita Meyer. Het muzikantenleven eist zijn tol. Hij is bijna nooit thuis en zijn huwelijk loopt op de klippen. Maar dan gebeurt het ondenkbare: van de een op de andere dag besluit Frans te stoppen. Niemand weet wat Frans' redenen zijn. Mirjam Bouwman zoekt Frans op en stelt hem die ene vraag: Waarom ben je gestopt, Frans?
Een liefdevol en veilig huis is essentieel voor ieder kind. Maar Joke Hoeflaak ervaart geen van beide en dat heeft grote gevolgen voor de rest van haar leven. Het duurt dan ook niet lang voordat ze in de prostitutie verzeild raakt. Ze is totaal verslaafd aan seks en snuift grote hoeveelheden cocaïne. Als ze 37 jaar is, wordt ze op Schiphol gepakt, omdat ze drie kilo cocaïne ons land wil binnensmokkelen. In een openhartig gesprek met Mirjam Bouwman kijkt ze terug op haar haast onvoorstelbare leven en ook vertelt ze Mirjam waarom ze nu zo anders is dan in de jaren van seks, drugs en rock-'n-roll.
Robbie Hageman wordt bekend door zijn deelname aan het tv-programma Kamp Van Koningsbrugge. Al op jonge leeftijd komt Robbie in aanraking met kickboksen en hij heeft zo veel talent dat hij professioneel kickbokser wordt. Hij wordt niet alleen Nederlands kampioen, maar zelfs tot twee keer toe wereldkampioen. Maar dan gebeurt er iets wat alles op zijn kop zet: Robbies auto wordt gebruikt bij een roofoverval. Voordat Robbie het weet zit hij achter de tralies vanwege vermeende betrokkenheid. Maar dan komt er een nieuwe mokerslag: Robbie heeft een gevaarlijke tumor in zijn hoofd. Hoe zit dat met die overval en dan die levensbedreigende tumor?
De vader van Hilbert Bannink overlijdt als Hilbert nog erg jong is. Met veel verdriet blijft Hilbert achter en wordt onhandelbaar voor zijn moeder. Hij merkt dat als hij drinkt, hij het verdriet van zijn vader niet meer voelt. Na een mislukt huwelijk zijn alcohol en drugs zijn enige uitweg. Zijn kinderen willen geen contact meer met hem hebben. Elke tegenslag lost hij op met alcohol en geweld. Door een ongeluk verliest Hilbert zijn been. Hij leeft op straat en dreigt zelfs dood te vriezen. Wanneer hij in een woongroep leeft, besluit hij zichzelf dood te drinken. Wat zorgt ervoor dat Hilbert kiest voor nieuw leven?
Herman Haan groeit op in een gezin vol ruzies en af en toe flink geweld. Zijn moeder wordt vaak tot bloedens toe geslagen. Herman is ondanks alle spanningen op zoek naar erkenning van zijn vader, maar krijgt eerder het tegendeel. In Herman groeit het gevoel dat hij niks waard is en vanaf zijn veertiende begint hij stevig te drinken en zit vaak dronken in de klas. Het wordt nog heftiger als Herman drugs begint te gebruiken en op het criminele pad belandt. Als hij een keer thuiskomt, vindt hij zijn moeder bloedend in een hoek liggen. Hij pakt een groot mes en rent op zijn vader af. Hoe is die steekpartij afgelopen en wat is er daarna gebeurd?
Shereen Jaeger is Surinaams en wordt geboren in Paramaribo, maar heeft een lichte huidskleur en dat zorgt voor grote problemen. Zo wordt ze bijvoorbeeld erg gepest door de meer donkere kinderen. Ze krijgt het gevoel dat ze nergens bij mag horen. Als ze op haar 18e naar Nederland verhuist, wordt het niet beter. Ze komt in een spiraal van ernstige tegenslag terecht. Ze is vaak ziek en krijgt een zware burn-out. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens aangerand en begint steeds vaker aan zelfmoord te denken. Ook een zoektocht langs allerlei godsdiensten en zaken als reiki en taoïsme brengt haar niet de verlichting en rust die ze nodig heeft.
Joline heeft een dominante en woedende vader, die erg kan ontploffen en vooral tegen haar tekeer kan gaan. Zo groeit ze op als een boos en onbegrepen meisje. Gelukkig is Jolines vader niet haar hele jeugd zo. Als hij een keer naar de kerk gaat, wordt hij aangesproken door een kerkganger. Die merkt dat er iets binnenin hem zit wat er niet hoort. Ze sturen het weg en haar vader voelt zich bevrijd. Ondanks zijn verandering blijft Joline hem haten. Ze haat ook zichzelf, begint met zelfbeschadiging en verdooft haar pijn door alcohol. Het liefst wil Joline uit het leven stappen en belandt in het ziekenhuis. Hoe is het nu met Joline?
Denise Brand krijgt op jonge leeftijd te horen dat de buitenwereld een boze plek is. Daar komt nog bij dat ze op school buitengesloten en gepest wordt. Denise kan de werkelijkheid in die periode ontvluchten door haar muziek: ze blijkt een pianotalent te zijn. Op de middelbare school gooit ze het over een andere boeg en wordt driftig en opstandig. Denise gaat daarna naar het conservatorium. Maar wanneer haar kerk zegt dat ze de wereldse wegen te veel bewandelt en moet stoppen met het conservatorium, komt ze in een identiteitscrisis en gaat niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk achteruit. Hoe gaat Denise met deze worstelingen om?
Als klein meisje wordt Jans Bos ontzettend bang gemaakt voor de dood en de hel. Dat gebeurt niet alleen in het streng christelijke gezin waarin ze opgroeit, maar ook de donderpreken in de kerk elke zondag maken haar doodsbenauwd. Tot overmaat van ramp komt haar zusje om het leven door een auto-ongeluk. Alhoewel het verdriet groot is, hoort Jans vooral dat haar zusje tijdens het ongeluk een lange broek droeg en daarom zeker weten in de hel zal komen. Door dit alles wordt Jans een onzekere vrouw, die volledig de weg kwijtraakt. Hoe is Jans omgegaan met deze angsten en onzekerheden?
Opgegroeid in een christelijk nest gaat Jimmy Peperkamp als kleine jongen met zijn gezin elke zondag naar de kerk. Alleen is van zijn christelijke opvoeding niks terug te zien als Jimmy een jaar of zestien is. Hij gaat helemaal los op feestjes, vooral als er veel drank en drugs aan te pas komt. Als de gangmaker van de feestjes weet hij iedereen goed op te stoken om gekke dingen uit te halen. Ook is hij niet vies van een vechtpartij. Jimmy gaat als ADO Den Haag-fan naar elke uit- en thuiswedstrijd en schopt dan veel stennis. Toch is de Jimmy van nu een heel andere man dan de Jimmy van vroeger. In het ADO-stadion doet hij zijn verhaal.
Janet Gillis wordt op tweejarige leeftijd door haar moeder achtergelaten bij de kinderopvang en belandt in een weeshuis. Tot haar grote vreugde wordt ze geadopteerd door haar oma. Dit blijkt minder rooskleurig te zijn dan het lijkt. Janets schizofrene oom zorgt door zijn agressieve buien voor veel onrust in huis. Janet is doodsbang, maar kan bij niemand met haar angsten terecht. Wanneer Janet achttien wordt, besluit ze weg te lopen van huis. Al snel komt ze terecht in een relatie met een agressieve jongen en ze wordt zwanger. De werkelijkheid komt hard binnen, want hoe moet ze een goede moeder zijn als ze zelf nooit moederliefde heeft gekend?
Wekelijks wordt Johan Nobel in elkaar geslagen door zijn vader. Ook krijgt Johan keer op keer te horen dat hij niks goed doet. Hij ontwikkelt een extreem minderwaardigheidscomplex en weet niet hoe hij zijn gevoelens moet uiten. Daardoor wordt Johan flink agressief. Op zijn vijftiende stopt hij met school en gaat vooral naar feesten, waarbij hij al snel verslaafd raakt aan cocaïne. Johan verandert in een vechtersbaas. Dan gaat het flink mis. Johan wordt opgepakt en moet mogelijk twaalf jaar lang naar de gevangenis voor poging tot doodslag. Mirjam Bouwman zoekt Johan op om te kijken hoe het is geëindigd met de agressieve drugsverslaafde.
Ben Dekker is op zestienjarige leeftijd al vaste klant van psychiaters. Om zijn depressieve gevoelens te verzachten begint hij alcohol te drinken. Het duurt niet lang of Ben is een flinke alcoholist geworden. Ten einde raad laat Ben zich voor elf maanden opnemen in een kliniek, maar ook dat helpt niet. Eenmaal buiten valt hij keihard terug in zijn oude patroon. Ben glijdt steeds dieper weg en als hij op een dag wakker wordt uit een roes, ziet hij het leven niet meer zitten. Hij vertrekt naar het treinspoor om voor een aanstormende trein te springen, wanneer een bijzondere ontmoeting hem hiervan weerhoudt.
Als tiener is Chantal Herrebrugh een open en vrolijk meisje, maar door haar aanstaande schoonmoeder, die haar kleineert en beledigt, verandert de zelfverzekerde Chantal in een angstig vogeltje. Ze staat op het punt te trouwen, maar blaast alles af. Chantal werkt inmiddels als politieagente en krijgt een relatie met een collega. Hij misbruikt Chantal zowel lichamelijk als geestelijk. Ook neemt hij haar mee naar de gokhal en ze wordt verslaafd aan het gokken. Chantal belandt in een zware depressie en de schulden lopen op. Haar vriend verbreekt de relatie en ten einde raad besluit Chantal de prostitutie in te gaan. Hoe is het nu met Chantal?
Ondanks de harde opvoeding die Nico Baloeboen krijgt, blijft hij naar zijn vader opkijken. Op een dag ontmoet motorliefhebber Nico zijn toekomstige vrouw en zijn leven ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer de inmiddels verboden motorbende Satudarah bij Nico voor de deur staat, wordt hij vol overtuiging lid. Het duurt dan ook niet lang of Nico is een echte crimineel geworden. Als zijn vrouw erachter komt dat Nico vaak vreemdgaat, besluit ze dat ze niet langer bij hem wil zijn. Vijf jaar lang leven ze gescheiden en voor beiden is dit een zware periode. Maar een bijzondere ontmoeting in een kerk zet het leven van Nico volledig op zijn kop.
Sabastian Sarkezi begeeft zich al vanaf zijn twaalfde in de wereld van drank en drugs. Wanneer hij zijn latere vrouw Fatima ontmoet lijkt het goed te gaan. Ze gaan samenwonen en krijgen een dochtertje. De druk van het vader zijn wordt te groot voor Sabastian en om de Nederlandse leerplicht te ontlopen vertrekt hij naar Denemarken. Hier maakt hij deel uit van een criminele bende. Sabastian wordt betrapt en belandt voor enkele maanden in de gevangenis in Denemarken. Terug in Nederland blijft hij in het criminele circuit en belandt weer in de gevangenis. Een ontmoeting met zijn dochtertje zet hem met beide benen op de grond.
Het hart van de jonge Silvia op 't Hof breekt als haar vader het gezin verlaat voor een andere vrouw. Silvia is zo verdrietig dat ze in zichzelf snijdt en pillen inneemt. Ze is pas veertien als ze besluit niet meer naar school te gaan en heel bewust kiest voor de duistere kant van het leven. Wanneer ze wordt betrapt bij een inbraak, belandt ze voor twee maanden tussen de zware criminelen in een penitentiaire inrichting. Direct uit de gevangenis grijpt Silvia weer naar de speed. Dit keer gaat het flink mis en ligt ze met een overdosis op bed. Ze roept naar Jezus en dan gebeurt er iets wonderlijks.
De behulpzame Silvia Titawanno wordt verkracht door een vriend die ze tijdelijk in haar huis laat wonen. Regelmatig komt hij 's nachts haar slaapkamer binnen en misbruikt haar. Ook vernedert, kleineert en slaat hij Silvia. Deze gebeurtenissen leiden tot diepe angsten. Silvia durft haar huis niet meer uit. Ze wordt uiteindelijk gediagnostiseerd met een posttraumatische stressstoornis. Een heleboel medicatie en lange trajecten in de gezondheidszorg lijken niet te helpen. De angst wordt zo groot, dat Silvia besluit haar leven te beëindigen. Op dat moment gebeurt er iets wonderlijks, waardoor ze weer hoop krijgt.
Bijna dagelijks wordt de kleine Arjan Nihot door zijn vader geslagen. Ook krijgt hij keer op keer te horen dat hij nergens goed voor is. Dit leidt ertoe dat Arjan veel op straat rondhangt en met foute mensen in aanraking komt. Hij is pas elf als hij zijn eerste inbraak pleegt. Hij gaat drugs gebruiken en dit leidt tot een zware drank- en drugsverslaving. Op een dag komt het zelfs zover dat andere criminelen een prijs op zijn hoofd zetten, met als gevolg dat Arjan moet onderduiken, omdat niemand mag weten waar hij zit. Dan gebeurt er iets wonderlijks waardoor Arjan in aanraking komt met de Bijbel. Dat is het begin van een grote ommekeer.
Danny Ferdinandus is een jaar of elf als hij regelmatig het huis uit vlucht en zelfs midden in de nacht over straat zwerft, bang om weer door zijn vader in elkaar geslagen te worden. Naar de buitenwereld toe is hij een vrolijk jongetje en ook erg muzikaal. Hij trouwt met Marianne en samen vormen zij het duo Promise. Ze verdienen veel geld, maar wanneer ze stoppen met optreden bouwen de schulden zich op en daarmee ook de spanningen tussen Danny en Marianne. In 2004 gaan ze uit elkaar. Danny komt op straat terecht en ziet het leven niet meer zitten. Weer tien jaar later ontmoet presentatrice Mirjam Bouwman hem. Wat is er van deze man geworden?
Het leven van de kleine Kira Geers gaat niet over rozen. Haar ouders hebben vaak ruzie en ook ontpopt haar vader zich als een extreem veeleisende man. Ze is nog maar een jaar of 12 als ze met drugs in aanraking komt en wordt een makkelijk slachtoffer van foute types. Dan komt haar familie tot geloof, ook haar vader. Kira is het leven zo zat dat ze er een eind aan wil maken. Dan vraagt haar vader of ze even langs wil komen en hij praat met haar over zijn liefde voor God. Weer is Kira teleurgesteld. Boos rijdt ze terug naar huis, waar ze besluit toch te gaan bidden en uit wanhoop roept ze het uit naar God. Dan gebeurt er iets heel wonderlijks.
Erwin Hout lijkt geboren voor het geluk. Hij kan goed leren, ziet er goed uit en is ook nog eens sportief. Zijn droom is dan ook simpel: na de universiteit directeur worden van een groot bedrijf en rondrijden in een vette BMW. Maar in het geval van Erwin is de werkelijkheid gruwelijk anders. Als Erwin 19 is, neemt hij een duik in ondiep water. In zijn hoofd hoort hij een harde knak en ineens kan hij niks meer bewegen. Met razende vaart wordt Erwin naar het ziekenhuis vervoerd. Daar krijgt hij te horen dat hij een hoge dwarslaesie heeft. Mirjam Bouwman is vooral benieuwd of er nog iets over is van zijn droom om directeur te worden.
Marjolein Visser is een jaar of 15 als ze geesten op de rand van haar bed ziet zitten en de radio en lampen spontaan aan- of uitgaan als ze in de buurt is. Het ergste is misschien wel dat ze dingen ziet die in de toekomst ook werkelijk gebeuren. Het maakt Marjolein doodsbang en ze valt in een diepe depressie. Het gaat zelfs zover dat ze niet meer verder wil leven. Haar moeder besteedt duizenden euro's aan paragnosten, mediums en andere hulpverleners uit het paranormale circuit. Maar niks helpt. Dan vraagt een maatschappelijk werker haar of ze weleens gebeden heeft en dat is het begin van een geheel nieuwe ontdekkingsreis.
Als kleuter ziet Linda Beiler dingen die niemand anders ziet, zoals overleden mensen. Linda vindt al die dingen maar eng. Ze wordt er zo depressief van dat haar vader haar meeneemt naar een magnetiseur. Daar wordt haar 'gave' ontdekt en leert Linda hoe ze het kan gebruiken. Ze begint een eigen praktijk aan huis en wordt zo bekend dat ze zelfs als medium en paragnost gevraagd wordt bij Astro TV op Net 5. Maar terwijl ze anderen gelukkig maakt, is ze zelf de wanhoop nabij. Want wat niemand ziet, is dat er binnen in Linda een oorlog woedt. Mirjam Bouwman gaat op bezoek bij Linda en is benieuwd hoe het nu met haar is.
Rasika is vijf jaar, als zij en haar zusje door het echtpaar Bos geadopteerd worden. Later hoort ze dat haar moeder haar niet had gewild en ze is vooral streng en gemeen voor Rasika. Als Rasika tien jaar is, overlijdt haar adoptievader. Het drankprobleem van haar moeder wordt alleen maar erger. Rasika krijgt last van depressieve gevoelens en het gaat helemaal mis als Rasika bevalt van haar tweede kindje. Haar artsen vertellen haar dat ze zich moet voorbereiden op een leven in een rolstoel. Gedachten om er een eind aan te maken komen steeds vaker naar boven. En juist op dat moment vraagt een vriendin of ze mee wil naar een genezingsdienst.
Lisa Darauri groeit in de jaren zeventig op in een Marokkaans gezin in Almelo. Naar buiten toe is het een vroom moslimgezin, maar dat is schone schijn. Achter de voordeur is er haat, chaos en geweld. Lisa wordt met regelmaat geslagen door haar dronken vader en andere gezinsleden. Op een nacht krijgt de dan pas achtjarige Lisa een heel bijzondere droom, waarin ze zichzelf als een verdwaald meisje ziet. Maar dan is er die man in een soort van witte jurk die zegt: 'Kom maar met mij mee.' Lisa vertelt aan Mirjam Bouwman hoe die droom haar de kracht en de moed heeft gegeven om zich na een lange weg van ellende los te maken van haar verleden.
Om aan alle ellende te ontsnappen vlucht Els in het lezen van boeken en het eten van chocolade. Haar vader is alcoholist en slaat regelmatig haar moeder in elkaar. Als ze tien jaar is, scheiden haar ouders, maar het brengt niet de innerlijke rust waar ze zo op hoopt. Ze vlucht in het eten van zoete dingen en verandert binnen de kortste keren in een vraatzuchtige, jonge vrouw. Ook de drank is een welkome vluchthaven. Ze weegt 200 kilo en walgt zo van zichzelf dat ze niet verder wil leven en maakt serieuze plannen om uit haar ellendige leven te stappen. Maar dan ziet ze een kinderfilm en deze film verandert op een bijzondere manier haar leven.
Bas Folmer wordt op de basisschool gepest met 'dikzak' en 'dikkertje dap'. Bas vlucht in computergames. Uiteindelijk wordt het gamen een verslaving. Als Bas een jaar of zestien is, worden de gedachten over dood en zelfmoord steeds concreter. Tegelijkertijd komt Bas in een chatgroep de Amerikaan David tegen. Ze hebben samen diepe gesprekken, ook over het geloof. Die gesprekken vindt Bas interessant, maar zijn depressies blijven. Hij besluit zich vol te spuiten met de insuline die zijn vader gebruikt vanwege suikerziekte. Maar als Bas de trap afloopt, op weg naar de koelkast vol insuline, gebeurt er iets heel bijzonders.
Serena Franken wordt geboren als haar ouders al uit elkaar zijn. Het blijkt de voorbode te zijn van een jeugd vol diepe dalen, drugs, porno en geweld. Haar moeder ontwikkelt een heel controlerend gedrag en Serena mag eigenlijk vrijwel niets. Zelf heeft haar moeder al een paar gewelddadige relaties achter de rug en dat verklaart waarschijnlijk haar angst dat Serena iets zal overkomen. Het is tien jaar later als presentatrice Mirjam Bouwman Serena in een sportschool ontmoet. Daar ziet ze een sportieve, jonge vrouw die soms moeilijke, maar ook zeer belangrijke stappen in haar leven heeft gezet om de drugs en prostitutie achter zich te laten.
De kleine Livio groeit op zonder vader. Het is thuis armoede troef. Dit alles maakt de gevoelige Livio op jonge leeftijd al chronisch depressief. Livio wil meer weten over zijn vader, maar hij komt erachter dat zijn vader overal kinderen heeft. Om de armoede te ontvluchten, smokkelt Livio drugs naar Nederland. Hij wordt betrapt en belandt in de gevangenis. Eenmaal uit de gevangenis probeert Livio een zo normaal mogelijk leven te leiden, maar vanbinnen voelt hij zich nog steeds een gevangene van zijn depressies. Hij besluit tijdens een treinreis voor de trein te springen. Maar dan hoort hij een stem vanbinnen die hem aan het denken zet.
Casper Sinke uit Yerseke wordt in 1989 geboren en is een gevoelige jongen. Hierdoor voelt hij zich vaak onbegrepen en kan zomaar enorm boos worden. Op latere leeftijd is Casper vaak dronken of stoned door de drugs. Wanneer hij een aanrijding veroorzaakt waarbij kinderen betrokken zijn, wil Casper wil niets liever dan dood zijn. Hij zit aan alle kanten vast. Ten einde raad laat hij zich opnemen in verslavingskliniek De Hoop. Daar ontdekt hij dat hij hooggevoelig is. Hij leert te praten over zijn gevoelens. Langzaam maar zeker komt ook het geloof terug in zijn leven. Maar het is een lange en vermoeiende weg vol valkuilen en verleidingen.
Hannelore is nog maar een meisje van drie als haar ouders zich aansluiten bij de kerk van voorganger en later zelfbenoemd profeet Sipke Vrieswijk. Wat in aanvang zo'n leuke gemeente lijkt, ontaardt al snel in een gevaarlijke sekte waar Vrieswijk met ijzeren hand regeert. Mirjam Bouwman ontmoet Hannelore en samen kijken ze terug op de jaren dat Hannelore in de sekte van Vrieswijk zat. Mirjam is vooral benieuwd hoe het nu met haar is en of ze de vrees voor Vrieswijk heeft kunnen overwinnen.
De kleine Vanessa groeit op in een gezin waar agressie, drank en porno om voorrang vechten. Als vader weer eens dronken is, heeft hij losse handjes en vooral zijn vrouw moet het dan ontgelden. Als Vanessa dertien is, zit ze al met haar vader in de keuken aan de drank en lezen ze pornoblaadjes. Op school wordt Vanessa al hoer genoemd en vanaf haar zestiende tippelt ze om geld te verdienen waar ze drugs voor koopt die haar kunnen verdoven. Haar leven wordt een aaneenschakeling van dieptepunten en zware verslaving. Op een dag wil ze niet meer verder leven en besluit een zogenaamde 'Golden Shot' te nemen, oftewel een flinke overdosis heroïne. Maar zelfs na vier dagen lang overdosissen nemen, leeft ze nog en dan gebeurt er iets heel aparts. Terwijl ze zich dood wil spuiten, merkt ze dat ze zwanger is en dat er dus nieuw leven in haar groeit. Als ze dan ook nog een handgeschreven briefje krijgt met daarop een simpele, maar hoopvolle boodschap, besluit ze dat het anders moet.
Jeroen is een bekende sessiemuzikant en speelt als drummer mee met de bekende Nederlandse artiesten, met bijvoorbeeld Frans Bauer, André Hazes en Waylon. Hij geniet van alle aandacht en toch is dat niet bevredigend genoeg. Dus is de keuze om drugs te nemen om nog meer van de kick en de roem te genieten eigenlijk heel logisch, maar ook vernietigend.
Jeanne is pas zes jaar als de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, maar voor haar begint dan eigenlijk de oorlog. Ze wordt gepest, uitgescholden en ook op het schoolplein is ze altijd alleen. En dat allemaal omdat haar ouders, en in het bijzonder haar vader, zich bij de NSB hadden aangesloten. Haar vader wordt na de bevrijding opgepakt en in de gevangenis gezet, maar Jeanne voelt zich langzaam maar zeker eenzaam en schuldig. Ze krijgt later vreselijke psychoses en in haar strijd ergens bij te horen verliest Jeanne soms de realiteit uit het oog. Door alle ellende heen zeult ze de zware last van afwijzing met zich mee. Te midden van alle strijd en ellende komt Jeanne in aanraking met het christelijke geloof, notabene door haar vader, maar ze heeft het erg moeilijk met God en de boodschap van liefde. Ze laat het geloof enige tijd los totdat vrienden haar aanraden om toch weer eens in de Bijbel te gaan lezen. En dan leest ze op een dag dat God Jeanne nooit heeft afgewezen en dat besef heeft grote gevolgen.
Het zal niet veel mensen overkomen: opgroeien tussen de pooiers en prostituees en ondertussen, als een soort van kwade toegift, ook nog eens regelmatig door je stiefvader helemaal kapotgeslagen worden. Het overkomt Jan Corsius. Als jongetje van zes zwerft hij al 's nachts door de straten van Den Haag en als jongetje van nog geen tien jaar oud heeft hij al seks met diverse meisjes. De wereld van Jan kent geen grenzen, het gaat van kwaad tot erger en hij belandt in het criminele circuit. Dan komt een criminele vriend tot geloof en als ze in de sportschool samen aan de gewichten hangen, vertelt deze vriend Jan over zijn bekering en citeert teksten uit de Bijbel. Jan moet er niks van hebben, maar om zijn vriend een weerwoord te kunnen leveren, gaat Jan zelf in de Bijbel lezen. En dat heeft grote gevolgen.
De problemen van Maurits Jan Westhoven beginnen op de eerste dag van zijn leven. Tijdens de geboorte krijgt Maurits Jan een hartstilstand en de kleine, kersverse baby krijgt elektrische schokken en dat leidt weer tot een hersenbeschadiging. Ook heeft hij een klompvoet en alsof dat niet genoeg is loopt hij een virus op. Maurits Jan is dan pas vier maanden oud, maar heeft dan al een hele bak ellende over zich heen gekregen. Omdat de bak ellende blijkbaar nog niet voldoende is, wordt er een paar jaar later ook nog eens autisme geconstateerd. Vanwege het werk van zijn vader verhuist het hele gezin naar Saoedi-Arabië en daar heeft peuter Maurits Jan het enorm naar zijn zin, want op de compound waar ze wonen is iedereen lief en aardig tegen het kwetsbare jongetje. Maar als het gezin na vijf jaar in Nederland terugkomt, is de cultuurshock voor Maurits Jan enorm. Op de basisschool is hij een niet-begrepen buitenbeentje en wordt enorm gepest en heeft ook geen vriendjes. Niemand wil met hem spelen. Het antwoord van Maurits Jan is dat hij een enorm driftig kind wordt, met een metershoge muur om zich heen. Alleen in de natuur voelt hij zich nog prettig. Vader is vaak voor zijn werk in het buitenland en Maurits Jan mist hem enorm. Om dat gevoel te compenseren gaat Maurits Jan wiet roken en vaak moet hij van het politiebureau worden opgehaald, omdat hij bijvoorbeeld weer eens wat gestolen heeft en uiteindelijk komt hij in een crisiscentrum terecht. Maar de eenzaamheid blijft. Vooral omdat hij het gevoel heeft dat niemand hem erkenning en liefde geeft. Steeds dieper glijdt Maurits Jan weg in de poel van drugs gebruiken en liters drank drinken. Hij verandert met sneltreinvaart in een onhandelbare junk en een crimineel. Maar op een dag lijkt het leven ineens te veranderen, want hij is verliefd. Maar als de vriendin zwanger raakt en samen met Maurits Jan blijft drinken en blowen, komt er zo vaak ruzie dat de relatie niet stand kan houden. Zijn vriendin verdwijnt, maar al snel is er een ander, een meisje uit de Filipijnen. Ook zij raakt snel zwanger en weer houdt de relatie geen stand. Maurits Jan duikt nog dieper in de drank en cocaïne en uiteindelijk heeft hij alleen nog zogenaamde vrienden in de onderwereld. Weer is zijn zoektocht naar een goede relatie of vriendschap zwaar mislukt. Een heel goede vriend neemt Maurits Jan weleens mee naar zijn kerk en gek genoeg voelt Maurits Jan zich daar wel goed bij. Niet dat hij iets heeft met God of geloof, maar de rust doet hem goed. Dan besluit Maurits Jan zich op te laten nemen in opvangcentrum De Hoop. Ook daar is hij in eerste instantie een heel moeilijke jongen die overal tegenaan trapt en soms ook terugvalt in oude gewoontes. Als presentator Mirjam Bouwman in een dierenpark Maurits Jan ontmoet, ziet ze een man met een glimlach en met een grote leguaan op zijn schoot. Hij vertelt open over zijn worstelingen en zijn uiteindelijke keus om het roer volledig om te gooien.
Het is 1963 als Luut Schraal wordt geboren op Urk, het dorp waar kerk, visserij, drugs en drank om de eerste plaats vechten. Luuts vader is in die dagen een gewaardeerd visser. Doordeweeks werkt hij keihard op een kotter, maar in het weekend zuipt hij zich lam. Toch houdt Luut onvoorwaardelijk veel van zijn vader. Maar dan gebeurt er een onvoorstelbare ramp. Tijdens een weekend thuis is zijn vader zo dronken dat hij van de trap valt en overlijdt. Luut is dan pas vijftien jaar. Hij is de wanhoop nabij, maar voelt vanbinnen ook een enorme boosheid. Die boosheid richt zich vooral tegen God. In zo'n wrede God wil Luut niet meer geloven en hij besluit alleen nog maar voor zichzelf te leven en zijn droom, om een beroemde dj en zanger te worden, na te jagen. Binnen de kortste keren is Luut een feestbeest van de bovenste plank en het lukt hem zelfs om met Ilse DeLange op te treden. Maar met al het feesten en beesten treden ook drank en cocaïne zijn leven binnen. Hij trouwt, maar dat huwelijk houdt geen stand. Er volgt een scheiding en dat is iets wat op Urk moeilijk te verteren is. Maar Luut leeft vrolijk verder en verdient veel geld met zijn artiestenbestaan. Dat alles direct opgaat aan drank en drugs, daar zit Luut niet echt mee. Als Luut dertig is, ontmoet hij Marianne en alhoewel ze flink wat jaren jonger is, beginnen ze stiekem een relatie. Als Marianne drie jaar later zwanger raakt, besluiten ze te trouwen. Maar nog steeds leeft Luut voor zichzelf en laat Marianne en hun kind vaak alleen achter. Opnieuw dreigt een scheiding. Maar dan beginnen mensen met Luut over een liefdevolle God te praten en als Marianne ook tot geloof komt, ziet Luut dat het leven dat hij leidt hem niks heeft gebracht dan diepe ellende en hij besluit op een zondag eens mee te gaan naar de kerk.
Addy Beekhof heeft een leven achter de rug, zo bizar, dat het eigenlijk met geen pen te beschrijven is. Een greep uit het trieste leven van Addy. De ouders van Addy hebben het heel druk met hun zaak en misschien wel door alle drukte is er veel spanning thuis en Addy - ook niet het makkelijkste kind van de wereld - heeft het er maar moeilijk mee. Om de spanning om hem heen te vergeten, drinkt hij met enige regelmaat de jeneverfles van zijn opa leeg. Addy is dan pas een jaar of tien. Niet veel later gebeurt er een grote tragedie. Het zusje van Addy valt uit een opblaasbootje in het water en verdrinkt. Voor Addy is dit het moment om de God, waar hij toch al niks mee heeft, helemaal vaarwel te zeggen. Addy wordt meer en meer een puber vol haat en agressie. Uiteindelijk komt Addy op een internaat terecht, omdat hij thuis niet meer te handhaven is. Weer een paar jaar later is Addy een geharde, gewetenloze crimineel geworden, die vanwege allerlei ernstige vergrijpen in totaal meer dan zeven jaar achter de tralies verdwijnt. Te midden van alle ellende trouwt Addy met Mirjam, maar op een gitzwarte dag wordt zijn vrouw door talloze messteken om het leven gebracht. Tot overmaat van ramp verdenkt Peter R. de Vries hem van de moord op zijn eigen vrouw. De dader is nooit gevonden. Jaren later ontmoet presentator Mirjam Bouwman Addy Beekhof en luistert naar zijn verhaal. En wat blijkt? Als een jeugdvriend tot geloof komt en voor Addy begint te bidden heeft dit een enorme invloed op Addy's leven.
Alhoewel zijn moeder flink haar best doet om de kinderen een goede opvoeding te geven, is er thuis veel spanning. Vader is zwaar depressief en de kleine Jaap Willemstein moet mee naar de kerk, soms wel een paar keer per zondag. Maar Jaap is een rebels jongetje dat al snel leert praten met zijn vuisten. Via een jeugdbende komt hij bij zeer fanatieke en beruchte zogenaamde Feyenoordsupporters terecht. Voor deze hooligans is een wedstrijd pas geslaagd als er flink gevochten wordt. En Jaap staat natuurlijk vooraan en slaat er flink op los. Dat hij zelf ook vaak flinke klappen krijgt deert hem niet, integendeel, hij is er trots op. Niet zelden registreren de camera's een vechtende Jaap, terwijl het bloed over zijn hoofd stroomt. Langzaam maar zeker wordt Jaap de leider van de hooligans, die met ontzag tegen hem opkijken en ook respecteren dat Jaap nooit iets lelijks over joden wil roepen. Maar met de agressie doen ook drank en drugs hun intrede en uiteindelijk raakt Jaap verslaafd aan het geweld. Hij is een niet meer te houden atoombom van geweld geworden. Hoe groter de vechtpartij, hoe groter de voldoening in Jaap. Om zijn ouders een plezier te doen gaat hij op een oudejaarsavond mee naar de kerk en de woorden en het gebed van de dominee raken Jaap als een donderslag bij heldere hemel.
Samen met haar tweelingzus Nanja droomt Rianne Schorel van een voetballeven als professional en het lijkt haar ook te lukken. Ze wordt zelfs gescout door Amerika en voetbalt daar een aantal jaren met groot succes. Als in Nederland het damesvoetbal een professionele status bereikt, keert ze terug en speelt voor diverse clubs. Ze schopt het zelfs tot het Nederlands elftal, maar juist op het moment van haar grote internationale doorbraak slaat het noodlot keihard toe. Tijdens een wedstrijd in de dames-eredivisie krijgt ze geheel onverwacht keihard een bal tegen haar hoofd en dat blijkt het begin te zijn van tien duistere jaren vol ellende, depressies en zelfs de serieuze gedachte aan zelfmoord. Pas als haar zus bij haar komt wonen en na allerlei behandelingen in Amerika krabbelt Rianne langzaam maar zeker weer op. Ook in het geloof vindt ze enorme steun.
Als Jan-Kees de Feijter vijftien jaar jong is, ontmoet hij de zes jaar oudere Miriam. Het is liefde op het eerste gezicht, maar de omgeving maakt zich grote zorgen. Jan-Kees is eigenlijk nog een kind en Miriam draagt de last van misbruik met zich mee. Toch kruipt het bloed waar het niet kan gaan en Miriam raakt zwanger. Negen maanden later wordt dochter Allana geboren en als Jan-Kees achttien is, gaat het stel trouwen. Ze zijn dolgelukkig met hun baby, maar met Miriam gaat het slecht. Later blijkt dat ze al meerdere keren uit het leven wilde stappen. De kleine Allana krijgt kanker en overlijdt uiteindelijk op vierjarige leeftijd. Hoewel er nog twee kinderen worden geboren, zakt Miriam steeds dieper weg in haar eigen put van wanhoop en ze besluit daadwerkelijk een eind aan haar leven te maken. Deze keer lukt de poging. Ineens is Jan-Kees op vierentwintigjarige leeftijd weduwnaar met twee jonge kinderen. De een is pas twee en de ander een baby van negen maanden. Een verschrikkelijke tijd voor de jonge vader, maar de eenzaamheid en de vragen brengen Jan-Kees in gebed bij God en dat geeft hem een innerlijke rust. Als op een dag iemand tijdens een mannenweekend voor hem bidt en aan God vraagt om het beklemmende gevoel dat Jan-Kees zo neerdrukt, te verbreken, gebeurt er iets moois in zijn hart.
Michel van Rijswoud is nog geen anderhalf als zijn ouders gaan scheiden. Zijn vader komt tijdens bezoekuren vaak niet opdagen en dat heeft grote invloed op de kleine Michel. De moeder van Michel vindt al vrij snel een nieuwe partner, maar die neemt een groot probleem mee, namelijk overmatig alcoholgebruik. Wat Michel mist is een arm om zich heen en bevestiging. Dan wordt er in het nieuwe gezin een halfbroertje geboren en voor Michel is dat moeilijk. Er is maar één plek waar Michel alle aandacht krijgt en dat is op het voetbalveld, waar hij als keeper uitblinkt en op latere leeftijd heeft hij echt een mooi sporterslichaam. Dat valt ook de vader van een andere pupil op en hij vraagt Michel of hij wat foto's van hem mag maken. Dit is de aandacht die Michel zoekt. Eindelijk iemand die hem ziet staan en hem complimenten geeft. Maar als zo vaak loopt het vreselijk uit de hand en het leidt zelfs tot seksueel misbruik. Thuis zijn er andere problemen. De stiefvader heeft zoveel gedronken dat hij acuut zal kunnen overlijden als hij ermee doorgaat. De man stopt meteen, maar Michel durft niks te zeggen over de fotograaf, bang als hij is ook nog eens zijn stiefvader te verliezen. Liefde vindt hij in deze moeilijke dagen bij zijn opa en oma. Hun huis is vol genegenheid, maar opnieuw durft Michel niks te zeggen. Hij blijft rondlopen met zijn duister geheim. Ondertussen wordt Michel ook op school flink gepest en gaat hij twijfelen aan zijn geaardheid. Het is een vreselijk eenzame tijd voor hem. Er gebeurt van alles in het leven van Michel en hij gaat zelfs trouwen. Maar dat huwelijk houdt geen stand en binnen de kortste keren is Michel een gescheiden man. Veel te vlug belandt hij in een nieuwe relatie. Maar ook die relatie houdt geen stand en al snel is Michel weer alleen. Het gaat van kwaad tot erger met hem en om de pijn te verdoven gaat hij aan de drugs. Dan blijkt zijn ex-vriendin ook nog eens zwanger van hem te zijn. Temidden van al deze ellende komen Michels moeder en zus tot geloof. Michel ziet hoe zijn zus door het geloof tot rust komt en als zijn zus voorstelt dat Michel zich laat opnemen in De Hoop te Dordrecht, neemt hij haar raad serieus en meldt hij zich aan voor hun opvangprogramma. Daar leert Michel te praten over zijn verleden en praat hij ook voor het eerst in zijn leven over het misbruik en alle gevolgen daarvan. Bij De Hoop neemt Michel een aantal belangrijke besluiten.
Robert Bron is nog maar een kind van zes als hij slachtoffer wordt van seksueel misbruik. De dader is een zeventienjarige jongen uit de buurt. En deze jongen vergrijpt zich niet alleen aan de kleine Robert, ook 23 andere kinderen zijn het slachtoffer van misbruik. De dader dreigt Robert te vermoorden met een mes en het huis van Roberts ouders in de brand te steken als hij ook maar iemand over het misbruik zou vertellen. Robert leeft in grote angst en houdt zijn mond stijf dicht. Hierdoor heeft hij regelmatig nachtmerries en gilt dan de hele boel bij elkaar. Ondertussen verandert Roberts gedrag. Hij wil overal vooraan staan, van iedereen elk spelletje winnen en probeert op die manier zijn innerlijke pijn te verbergen. Later zal zich dat uiten in vechtpartijen, veel drinken en hij versiert de ene na de andere meid. Midden in dit alles wordt moeder ernstig ziek en is ten dode opgeschreven. Maar dan krijgt ze een soort van ontmoeting met God en vertelt dat ook aan haar gezin. Robert wordt er wel door aan het denken gezet, maar schudt dat ook snel weer van zich af en gaat door met zich willen bewijzen en blijft de grenzen opzoeken. Om zijn status te verhogen meldt hij zich aan bij het leger en schopt het zelfs tot commando, maar de onrust blijft. Dan gaat een groep mensen uit de kerk van zijn moeder naar Albanië om daar hulp te verlenen en Robert besluit mee te gaan. De armoede, maar ook de voldoening die het geeft om andere mensen te helpen, maken grote indruk op Robert. Het is het begin van een zoektocht naar God en naar de wil van God voor zijn leven. Het leidt hem ook naar de dader van het misbruik en alhoewel het zweet hem uitbreekt als hij naar de voordeur van de dader loopt, wordt het een heel bijzondere ontmoeting.
Het zal niet veel mensen overkomen: opgroeien tussen de pooiers en prostituees en ondertussen, als een soort van kwade toegift, ook nog eens regelmatig door je stiefvader helemaal kapotgeslagen te worden. Het overkomt Jan Corsius. Als jongetje van zes zwerft hij 's nachts al door de straten van Den Haag en als jongetje van nog geen tien jaar oud heeft hij al seks met diverse meisjes. De wereld van Jan kent geen grenzen, het gaat van kwaad tot erger en hij belandt in het criminele circuit. Dan komt een criminele vriend tot geloof en als ze in de sportschool samen aan de gewichten hangen, vertelt deze vriend Jan over zijn bekering en citeert teksten uit de Bijbel. Jan moet er niks van hebben, maar om zijn vriend een weerwoord te kunnen leveren, gaat Jan zelf in de Bijbel lezen. En dat heeft grote gevolgen.
Natasja Verhagen groeit op in een gezin waar ruzie en drankmisbruik de boventoon voeren. Voor Natasja is het leven een hel. Al op jonge leeftijd wordt ze naar de winkel gestuurd om drank te kopen. Ondertussen doet Natasja wat elk kind zou doen en dat is wanhopig proberen de liefde van haar ouders te winnen. Maar in plaats van liefde te krijgen, gebeurt het ergste wat je als kind kan overkomen als ze wordt verkracht in ruil voor een kratje bier. Ze is dan nog maar een jonge tiener. De verkrachting is het begin van nog meer afwijzing, wanhoop en geweld. Natasja verhardt, maar wordt toch verliefd op de knappe en stoere Ricardo. Dat hij een vooraanstaand crimineel is doet haar niet zoveel, want ze krijgt eindelijk de liefde waar ze zo desperaat naar op zoek is. Maar dan krijgt hun oudste zoon Jimmy regelmatig hoofdpijn. Het wordt zo erg dat hij op het laatst niks meer kan. De oorzaak blijkt een zeer snel groeiende tumor in zijn hoofd te zijn. Voordat de ouders het in de gaten hebben ligt hun zoontje van pas 12 jaar op zijn sterfbed. Ze zijn de wanhoop nabij. Maar vlak voor zijn sterven zegt Jimmy ineens iets heel onverwachts en heel belangrijks: Mama, God bestaat echt! Deze woorden zijn het begin van het zoeken naar een nieuw leven zonder geweld, wapens en nare herinneringen.
Alhoewel zijn moeder flink haar best doet om de kinderen een goede opvoeding te geven, is er thuis veel spanning. Vader is zwaar depressief en de kleine Jaap Willemstein moet mee naar de kerk, soms wel een paar keer per zondag. Maar Jaap is een rebels jongetje dat al snel leert praten met zijn vuisten. Via een jeugdbende komt hij bij zeer fanatieke en beruchte zogenaamde Feyenoordsupporters terecht. Voor deze hooligans is een wedstrijd pas geslaagd als er flink gevochten wordt. En Jaap staat natuurlijk vooraan en slaat er flink op los. Dat hij zelf ook vaak flinke klappen krijgt, deert hem niet, integendeel, hij is er trots op. Niet zelden registreren de camera's een vechtende Jaap, terwijl het bloed over zijn hoofd stroomt. Langzaam maar zeker wordt Jaap de leider van de hooligans, die met ontzag tegen hem opkijken en ook respecteren dat Jaap nooit iets lelijks over joden wil roepen. Maar met de agressie doen ook drank en drugs hun intrede en uiteindelijk raakt Jaap verslaafd aan het geweld. Hoe groter de vechtpartij, hoe groter de voldoening in Jaap. Om zijn ouders een plezier te doen gaat hij op een oudejaarsavond mee naar de kerk en de woorden en het gebed van de dominee raken Jaap als een donderslag bij heldere hemel.
Wendy Hamar wordt al op 4-jarige leeftijd gedwongen om diverse seksuele handelingen te verrichten. Ze durft het niet aan haar ouders te vertellen, omdat er gezegd wordt: 'Als je erover praat, maken we je dood!' Vanaf dat moment heeft Wendy veel nachtmerries en angsten over vermoord worden. Langzaam maar zeker schakelt ze haar gevoelens uit. Ze slaapt slecht, daardoor wil het op school niet lukken en wordt ze in de buurt gepest. Het niet begrepen worden en de afwijzing maken Wendy kapot. Dan ontmoet ze een leuke jongen, Roger. Ze krijgen samen drie dochters, maar met een leuk gezin en een lieve man zijn de problemen van Wendy niet weg. Op een dag besluit ze dat ze niet meer verder wil. Op de avond waarop ze gepland heeft om zelfmoord te plegen komt er ineens een heftige gedachte in haar hoofd: 'Ik ben nog nooit gelukkig geweest. Mijn hele leven niet.' Deze constatering brengt een grote schok in Wendy. Ze besluit af te zien van de zelfmoord en eerst op zoek te gaan naar geluk. Ze verdiept zich in allerlei religies en meditaties. Op een dag ontmoet ze Alison in de sportschool. Ze raken bevriend en Wendy vertelt Alison haar hele verhaal. Alison is christen en besluit voor Wendy te bidden. Na een aantal weken vraagt Alison Wendy mee naar haar kerk. In de kerk proeft Wendy een liefde die ze nog nooit eerder ervaren heeft. Het verandert haar leven radicaal.
Het zigeunermeisje Hannie van Mullem groeit op als een prinsesje. Ze is een nakomertje en haar oudere zussen verwennen haar tot op het bot. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn in Hannies jonge leventje. Als ze een jaar of zeven is blijkt dat ze epilepsie heeft en de ene aanval na de andere volgt. Misschien wel juist daarom heeft Hannie een simpele, maar o zo mooie droom: trouwen en een paar lieve kinderen krijgen. Meer hoeft ze niet. Als ze op zeventienjarige leeftijd de knappe zigeunerjongen Telly ontmoet, lijkt de droom bewaarheid te worden. En in het begin lijkt Telly ook werkelijk de prins op het witte paard. Ze zijn dolverliefd en niet lang daarna stappen ze in het huwelijksbootje. Maar al heel snel dreigt het bootje ten onder te gaan. Telly blijkt namelijk ook nog een ander leven te hebben, namelijk dat van de alcohol en criminaliteit. Hannie wordt regelmatig geslagen en meerdere malen loopt ze weg. Ondanks alle ellende worden er toch nog twee kinderen geboren, eerst een zoon, Zony, en dan een dochter, Shakira. Dat brengt voor een kort moment enige rust in het gezin. Maar dan vervalt Telly weer in zijn oude gewoontes en de ellende lijkt groter dan ooit. Te midden van al deze ellende krijgt Shakira klachten. Ze klaagt over pijn aan haar voet en het wordt zelfs zo erg dat ze nauwelijks meer kan lopen. Wat zo onschuldig begon, eindigt in de nachtmerrie die geen enkele ouder wil hebben. Shakira blijkt een zeer agressieve vorm van kanker te hebben en ze heeft nog maar een paar maanden te leven. Binnen een paar maanden gaat Shakira hard achteruit en Hannie en Telly zijn ten einde raad. Hun lieve dochter lijkt te sterven. Dan op een avond, als Shakira bijna niet meer kan en spoedig lijkt te sterven, roept ze haar beide ouders bij zich en geeft hun een bijzondere boodschap mee. Een paar uur later sterft het meisje. We zijn inmiddels vier jaar verder en Mirjam Bouwman ontmoet Hannie Rosenberg. Wat is er gebeurd sinds Shakira is overleden en is ze nog bij haar man Telly? En vooral, wat was die bijzondere boodschap?
Het zal je maar gebeuren. Je man is als militair op missie naar Afghanistan. Jij, een jonge moeder met twee kleine kinderen, wordt gestalkt door een man die je allerlei dreigende en seksueel getinte e-mails stuurt. Het overkomt Jantsje de Boer. In eerste instantie zegt ze niks tegen haar man, omdat ze bang is dat hij dan vreselijk ongerust wordt. Maar wanneer de e-mails steeds dreigender worden, heeft Jantsje op een nacht via msn-contact met haar man en dan komt de vreselijke waarheid boven tafel. 'Ik ben zelf de schrijver van de e-mails', zegt haar man. Jantsje is totaal in de war en na nog wat heen en weer gepraat verbreken ze de verbinding. Als de volgende ochtend een vrouw in uniform voor de deur van Jantsje staat, weet ze eigenlijk al genoeg. Wim heeft zelfmoord gepleegd.
Vijfentwintig jaar lang is Arjan van Essen verslaafd aan gokken, maar hij weet het voor iedereen verborgen te houden. Naar buiten toe is hij de ideale vader, docent op een christelijke school en actief in kerk en christelijke politiek. Tegelijkertijd vergokt hij in het casino in het geheim voor tonnen aan euro's, geld dat hij met leugens van anderen heeft geleend. Maar op een dag raakt Arjan zo verstrikt in zijn eigen leugens en zijn de schulden zo hoogopgelopen, dat de enige optie nog is om alles op te biechten. Het is de dag dat zijn zorgvuldig opgebouwd dubbelleven als een kaartenhuis in elkaar stort.
De kleine Bart van Houten komt eigenlijk als verrassing ter wereld. Maar wel een verrassing met gebreken, want hij wordt geboren met klompvoetjes en brengt daarom de eerste twee jaar van zijn prille leven voornamelijk in het ziekenhuis door en wordt talloze keren geopereerd. Zijn ouders hebben beiden een zaak en zijn vaak te druk om veel aandacht aan het kereltje in het ziekenhuis te geven. Waarschijnlijk daardoor is de band tussen Bart en zijn ouders verre van optimaal. Bart wordt lastig en brutaal en als zijn broer drugsverslaafd raakt en daar alle aandacht naar uitgaat, slaan de stoppen bij Bart door. Hij wordt een jongen van de straat die dealt in drugs, maar zelf ook stevig gebruikt. Hij verslijt twee huwelijken en ontwikkelt uiteindelijk een wel heel bijzondere verslaving: werkverslaving. Hij heeft op een gegeven moment twee fulltime banen naast elkaar en ook nog een parttime baantje. Hij slaapt nauwelijks en houdt zich op de been met medicijnen. Hij laat zich opnemen in De Hoop en langzaam maar zeker gaat het licht weer schijnen in zijn leven. Bart werkt nu met kansarme jongeren en voor hen is hij het positieve beeld van een echte verandering.
Het enige wat Jolanda weet over haar eerste maanden is dat ze in het jaar 1978 in Libanon geboren is. Verder weet ze niks. Ze brengt haar eerste maanden door in een kindertehuis en als ze pas vijf maanden is, wordt ze geadopteerd door het kinderloze, Nederlandse gezin Riemersma uit het Friese dorpje Burum. De adoptieouders doen vreselijk hun best om Jolanda een warm thuis te geven, maar langzaamaan groeit in Jolanda het besef dat ze anders is. Ze heeft een andere kleur, een fel temperament, is op haar negende al ongesteld en zo zijn er vele dingen waarin ze anders is dan die blanke Nederlandse kinderen. Vooral het feit dat veel mensen zeggen dat ze zich gelukkig mag prijzen dat ze geadopteerd is en nu tenminste voldoende te eten heeft en een warm huis, doen haar veel pijn. Misschien wel mede daardoor ontwikkelt ze een eetstoornis en wil het iedereen naar de zin maken en zegt overal sorry op. Ze trouwt op jonge leeftijd met Wilco, maar als hun eerste dochter wordt geboren raakt Jolanda volledig in paniek. Ze is bang dat haar dochter misschien wel gestolen wordt en ze voelt zich zo'n slechte moeder dat ze het kindje het liefst van de trap zou gooien. Jolanda voelt zich meer en meer onzeker worden en ook haar huwelijk lijdt echt onder al haar spanningen. Op een dag besluit ze naar Libanon te gaan, op zoek naar sporen uit haar verleden. Aangekomen in Beiroet voelt ze zich meteen thuis. De geur van het land, het lawaai en de mensen geven haar een gevoel van thuiskomen. Toch vindt ze, ondanks al het zoeken, in een ziekenhuis niet meer dan een simpel papiertje dat haar geboortebewijs moet voorstellen. Geen naam van een vader of een moeder of familie, helemaal niks. Toch is de teleurstelling minder groot dan verwacht, want ze vindt wel iemand anders die haar diepe rust in het hart geeft.
Het zal je maar gebeuren. Je man is als militair op missie naar Afghanistan. Jij, een jonge moeder met twee kleine kinderen, wordt gestalkt door een man die je allerlei dreigende en seksueel getinte e-mails stuurt. Het overkomt Jantsje de Boer. In eerste instantie zegt ze niks tegen haar man, omdat ze bang is dat hij dan vreselijk ongerust wordt. Maar wanneer de e-mails steeds dreigender worden, heeft Jantsje op een nacht via msn contact met haar man en dan komt de vreselijke waarheid boven tafel. 'Ik ben zelf de schrijver van de e-mails', zegt haar man. Jantsje is totaal in de war en na nog wat heen en weer gepraat verbreken ze de verbinding. Als de volgende ochtend een vrouw in uniform voor de deur van Jantsje staat, weet ze eigenlijk al genoeg. Wim heeft zelfmoord gepleegd.
Haar ouders zijn pas zeventien als Elvira geboren wordt. Haar vader is een Molukker en haar moeder Nederlandse. Omdat haar ouders hard moeten werken voor de kost, groeit Elvira grotendeels op bij haar Nederlandse opa en oma. Dat haar Molukse vader ook nog eens heel streng is en in de beginjaren van Elvira's leven heel nors kan zijn, doet Elvira geen goed. Ze heeft bevestiging nodig en liefde, maar die krijgt ze niet. Ze is vooral populair onder de stoere, foute jongens en daarnaast drinkt en blowt ze alle innerlijke pijn weg. Haar Nederlandse opa en oma overlijden en dat voelt voor Elvira als een enorm verlies. Ze raakt meer en meer de weg kwijt. Als ze ook nog eens ten prooi valt aan anorexia en werkelijk broodmager wordt, denkt ze er serieus over na om zoveel pillen te slikken dat ze het niet zal overleven. Elvira is ten einde raad. Dan wordt Elvira op een dag meegenomen naar een kerk. Alhoewel ze daar haar eerste stapjes van innerlijke rust vindt en God ervaart, voelt ze nog steeds geen acceptatie van de mensen om haar heen. Daarom besluit ze, als een soort van vlucht, naar Curaçao te vertrekken om daar een nieuw leven te beginnen. Elvira krijgt daar de bevestiging en de liefde waar ze al jaren naar op zoek is.
Vijfentwintig jaar lang is Arjan van Essen verslaafd aan gokken, maar hij weet het voor iedereen verborgen te houden. Naar buiten toe is hij de ideale vader, docent op een christelijke school en actief in kerk en christelijke politiek. Tegelijkertijd vergokt hij in het casino in het geheim voor tonnen aan euro's. Geld dat hij met leugens van anderen heeft geleend. Maar op een dag raakt Arjan zo verstrikt in zijn eigen leugens en zijn de schulden zo hoogopgelopen, dat de enige optie nog is om alles op te biechten. Het is de dag dat zijn zorgvuldig opgebouwd dubbelleven als een kaartenhuis in elkaar stort.
Als na drie mooie dochters in het gezin Van Aken eindelijk een jongetje geboren wordt, is moeder Van Aken dolblij. Ze wilde zo graag nog een jongetje. Hij wordt dan ook het lievelingetje van zijn moeder en wat voor kattenkwaad Robert ook uithaalt, zijn vriendjes krijgen altijd de schuld. Maar binnen de muren van het gezin heerst veel spanning. Vader werkt keihard en moeder lijdt bij tijd en wijle aan diepe depressies. Haar gedrag is dan heel onvoorspelbaar. Doordat ze niet de aandacht aan Robert kan geven die hij nodig heeft, zoekt hij zijn heil buiten de deur. Daar valt Robert al heel snel op door zijn baldadige en vaak gewelddadige gedrag. Het begint met kleine vernielingen, maar al snel richt Robert zijn agressie op buitenlanders. Als hij een jaar of negentien is, sluit hij zich aan bij de Nederlandse neonazi's. 'Daar vindt Robert de erkenning en krijgt hij de aandacht waar hij zo naar zocht', zegt een van zijn vrienden. Robert kijkt graag naar films, maar niet naar gewone. Het liefst ziet hij films over Hitler, nazi-Duitsland en concentratiekampen. Dat de Joden massaal worden vermoord vindt hij hun eigen schuld. Ook vindt hij dat alle buitenlanders moeten 'oprotten'. In diezelfde periode ontmoet Robert op een feest Ester, een mooie meid die op feestjes helemaal losgaat, enorme hoeveelheden cocaïne snuift en liters wodka drinkt. Ze krijgen een relatie die zich kenmerkt door veel ruzie, seks en drugsgebruik. Samen snuiven en drinken ze zich tot aan de rand van de afgrond. Dan beseft Ester dat dit zo niet langer kan en begint ze een gebed te bidden dat ze vroeger ooit heeft geleerd. En dat heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor haarzelf, maar zeker ook voor Robert. De man die een paar jaar later tegenover Mirjam zit, heeft regelmatig tranen in zijn ogen tijdens het interview. 'Dat ik zo hard kon zijn voor Joden en moslims', verzucht hij, Om na een diepe stilte te zeggen: 'Maar gelukkig is dat nu niet meer zo'.
Als jong meisje heeft Sonja Silva de onbedwingbare drang om te winnen. Daarnaast is ze een knappe verschijning met een sprankelende persoonlijkheid en dat leidt tot een uitnodiging om mee te doen aan de Miss Nederland Verkiezing 1997. Tot haar eigen verbazing wint ze die wedstrijd en mag zich een jaar lang de mooiste vrouw van Nederland noemen. Het is de start van een zeer succesvolle carrière op tv. In diezelfde periode komt ze tot geloof via de dan bekende rapper Montell Jordan. Toch blijft Sonja haast wanhopig op zoek naar liefde en aandacht en verslijt in die zoektocht de ene relatie na de andere. Aan de buitenkant lijkt haar leven perfect en leeft ze de droom van iedere jonge vrouw, maar op een dag stort ze helemaal in. Wat blijkt, ze lijdt aan een chronische vermoeidheidsziekte (ME). Als een sluipmoordenaar woekert de ziekte door haar lichaam en zuigt alle energie uit haar, zo erg dat ze op een bepaald moment niet meer van de bank komt. Weg zijn de schijnwerpers en alle aandacht en Sonja brengt de dagen al piekerend en etend door. Op het laatst weegt het eens zo ranke meisje meer dan honderd kilo en is er van haar eigenwaarde niks meer over. Hoewel ze kwaad is op God, leert ze in die periode wat echtheid is en waar het leven werkelijk om draait. Ze leert om tot rust te komen bij God en durft op een dag ook weer in de spiegel te kijken. In diezelfde tijd leert ze ook de man van haar leven kennen, die haar accepteert zoals ze is. Ook dat is voor Sonja een enorme vorm van genezing.
De nu 59-jarige Marcel Kuijl kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn leven. Zijn jeugd heeft mooie momenten, maar het gegeven dat zijn vader keihard is en vaak manisch depressief, komt toch steeds weer naar boven. Maar ook het feit dat zijn moeder dreigt zichzelf om het leven te brengen maakt diepe indruk op de dan nog jonge Marcel. Het brengt hem grote angst. Als hij dan ook nog zelf manisch depressief wordt, is de weg naar drank en cocaïne snel gevonden. Maar het kost Marcel meer dan dat het hem oplevert. Zijn huwelijk gaat naar de knoppen en hij wordt een aantal keren opgenomen in allerlei instellingen. Maar zittend aan het sterfbed van zijn ondertussen mild geworden vader verandert er iets. Er groeit het besef van: 'Ik wil leven'. Ondanks de opnieuw gevonden drang om te leven snuift en drinkt Marcel lustig verder, maar wanneer hij uiteindelijk na een zelfmoordpoging in een isoleercel terechtkomt, komt opnieuw het besef dat hij bezig is alles kapot te maken. Vanaf dat moment begint hij een serieuze zoektocht naar God. Het gaat met vallen en opstaan en soms zelfs met vloeken en tieren, maar de Marcel van nu is een heel andere man dan de Marcel van vroeger. Hoe dat is gekomen vertelt hij aan presentatrice Mirjam Bouwman.
Foto's van Eddy van vroeger vertellen het verhaal van een vrolijk jongetje dat erg van voetballen houdt en van het uithalen van kattenkwaad. Niemand vermoedt in die dagen dat het met Eddy helemaal mis zal gaan. Maar de plotselinge dood van zijn vader heeft een enorme impact op de dan nog maar tienjarige Eddy. Het lijkt wel alsof het stuur uit zijn leven is verdwenen. Zijn moeder doet haar best om samen met de kinderen de draad van het leven op te pakken, maar Eddy gaat zijn eigen duistere weg. Boosheid en haat nemen bezit van zijn hart en het aardige jongetje van de foto's verandert al heel snel in een egoïstische rotzak. Op zijn vijftiende probeert hij voor het eerst heroïne en binnen de kortste keren is hij een stevige gebruiker en dat zal bijna vijftien jaar duren. Het zijn donkere jaren waarin hij heel wat mensen oplicht en gebroken harten achterlaat. Al het geld en al de heroïne kunnen niet verhinderen dat hij zich doodongelukkig voelt. Op een dag is Eddy zo radeloos dat hij naar een nabijgelegen spoorbaan loopt om daar een eind aan zijn leven te maken. Waarom hij toch niet voor de trein is gesprongen vertelt Eddy jaren later aan Mirjam Bouwman.
Liesbeth Steinfelder heeft een moeilijke jeugd gehad: haar vader was verslaafd. Wanneer zij later zelf aan de drank en drugs is en geen uitweg meer ziet, dan gebeurt er iets opmerkelijks.
Anne heeft een turbulente tienertijd gehad, waarin zij veel vriendjes heeft gehad. Toen zij in verwachting raakte, kreeg zij met indringende vragen te maken. Zij praat hier openhartig over.
Marathonschaatser René Ruitenberg is succesvol op het ijs en rijdt daarbuiten regelmatig een scheve schaats. Het overlijden van zijn schoonzus is het begin van een ommekeer.
Grace Ellens is met haar moeder vanuit Indonesië naar Nederland geëmigreerd in de hoop het hier beter te krijgen. Zij belandde uiteindelijk in de criminaliteit. Toch kreeg haar leven een ingrijpende wending.
In haar jeugd en later in haar eigen gezin krijgt Anita Lok met heftige omstandigheden te maken. Onverwacht krijgt haar leven een grote wending.
Vandaag de dag is Gendro Schijff een bekend gospelartiest in Nederland, maar achter zijn verlegen glimlach schuilt een diepe tragedie.
