

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Nu te zien - Alle afleveringen
In de middeleeuwen werden de heiligen steeds menselijker afgebeeld - hun lichaam kwam centraal te staan. Op de tentoonstelling Body Language in het Catharijneconvent in Utrecht zie je daar bijzondere voorbeelden van - zoals Maria die haar moedermelk met een ferme straal in een fontein doet belanden of Jezus die als druif wordt uitgeperst. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten laat zich verwonderen door deze fascinerende verbeeldingen van het lichaam tussen 1300 en 1500.
Museum Arnhem wordt verbouwd, maar is wel met een tentoonstelling over verzoening, tolerantie en herinneren aanwezig in de Walburgiskerk in Arnhem. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester bekijkt er het werk van zeventien internationale, hedendaagse kunstenaars, die bezig zijn met het overbruggen van maatschappelijke, politieke, religieuze en culturele tegenstellingen.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Cobra Museum in Amstelveen de foto's van de vooruitstrevende kunstenaar Claude Cahun (1894-1954). Zowel in haar werk als in haar leven was ze activistisch: zo veranderde ze haar naam van Lucy Renée Mathilde Schwob in het genderneutrale Claude Cahun en gebruikte ze kunst als verzet in de Tweede Wereldoorlog. Haar boeiende levensverhaal - met een geliefde die haar stiefzuster werd - is t/m 9 mei te zien op de tentoonstelling Onder de huid - Claude Cahun.
Directeur van Museum JAN, Marieke Uildriks, dompelt zich onder in het werk van de hedendaagse kunstenaar Aldo van den Broek. In het Rijksmuseum Twenthe is te zien hoe zijn leven en kunst naadloos in elkaar over lopen. Zijn rauwe schilderijen en sculpturen, compleet met pizzadozen en kauwgompakjes, zijn een weergave van zijn avontuurlijke en bij vlagen nogal chaotische bestaan.
Museum Arnhem wordt verbouwd, maar is wel aanwezig in de Walburgiskerk in Arnhem met een tentoonstelling over verzoening, tolerantie en herinneren. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester bekijkt er het werk van zeventien internationale hedendaagse kunstenaars, die bezig zijn met het overbruggen van maatschappelijke, politieke, religieuze en culturele tegenstellingen.
Directeur van De Fundatie Ralph Keuning duikt in de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse beeldhouwkunst, die te zien is op de tentoonstelling 'Eigen+Beeld' in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Volledig gevuld met 75 werken uit de eigen collectie van het museum, toont de expositie een chronologisch en thematisch overzicht van de moderne sculptuur.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks stort zich op het werk van de chroniqueur van Zweden rond 1900: Anders Zorn. In het Kunstmuseum in Den Haag zijn zijn idyllische, impressionistische voorstellingen te zien. Vrouwelijk naakt, de Zweedse natuur en portretten waren zijn specialiteit. Ondanks dat hij recht door mensen heen keek en ze niet beter afbeeldde dan ze waren, betaalde de Europese adel en Amerikaanse presidenten recordbedragen voor zijn schilderijen.
In de middeleeuwen werden de heiligen steeds menselijker afgebeeld, hun lichaam kwam centraal te staan. Op de tentoonstelling Body Language in het Catharijneconvent in Utrecht zie je daar bijzondere voorbeelden van, zoals Maria die haar moedermelk met een ferme straal in een fontein doet belanden of Jezus die als druif wordt uitgeperst. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten laat zich verwonderen door deze fascinerende verbeeldingen van het lichaam tussen 1300 en 1500.
Museum Princessehof in Leeuwarden laat zien dat keramiek meer is dan bordjes en schoteltjes: het museum toont omvangrijke keramiek-sculpturen, films en installaties van hedendaagse kunstenaars. Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt de eilanden van mos, bewaakt door levensgrote figuren, sculpturen over de schoonheid van zwaarlijvigheid en videowerken over macht. De kunstwerken hebben één ding gemeen: ze gaan allemaal over de mens met zijn beperkingen.
Hij was de Engelse grootmeester van de romantiek en wordt gezien als een van de beste landschapsschilders aller tijden: John Constable. Directeur van museum De Fundatie Ralph Keuning bezoekt de tentoonstelling met doeken van rond 1800 vol onstuimige wolkenluchten en glooiende, groene heuvels, gemaakt door deze Engelse schilder, in het Teylers Museum in Haarlem. Er valt heel wat te ontdekken, want achter zijn scherpe natuurobservatie schemert een heftig gevoelsleven.
Het is een belangrijk, actueel onderwerp: diversiteit. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht kijken hedendaagse kunstenaars als Raquel van Haver en Kerry James Marshall met een persoonlijke blik terug op hoe de koloniale geschiedenis hen en de wereld om hen heen gevormd heeft. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester bekijkt hun onderzoek naar identiteit in verschillende media als schilderkunst, sculpturen of videokunst.
Rondom de presidentsverkiezingen in Amerika toont Kunsthal Kade in Amersfoort werk van dertig hedendaagse, Amerikaanse kunstenaars. Zij belichten actuele thema's als identiteit, stedelijke leefcultuur, klimaatproblematiek en natuurlijk Donald Trump. Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt welke plaats die kunstwerken innemen in het maatschappelijk debat van het Amerika van vandaag.
Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, stapt in de wondere wereld van Kiki van Eijk. Met haar fantasierijke ontwerpen, van grillige klokken tot poëtische etalages, levert deze ontwerpster al twintig jaar een bijzondere bijdrage aan het Dutch Design. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum in Tilburg een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.
Kunnen wevers de penseelstreken van beroemde kunstenaars in tapijten vangen? In Frankrijk is dit een eeuwenoude, soms tijdrovende, traditie. Om het wandtapijt van Picasso te maken was maar liefst zes jaar nodig. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bekijkt de wandkleden naar ontwerp van grote meesters als Picasso, Le Corbusier, Miró en Louise Bourgeois in de Kunsthal in Rotterdam op de tentoonstelling Extra Large.
Museum De Pont in Tilburg verzamelt dertig jaar lang kunst. Die is nu te zien in de grote collectiepresentatie, waar museumdirecteur Bart Rutten van het Centraal Museum een kijkje neemt. De titel van de tentoonstelling, De route wordt opnieuw berekend, verwijst naar de onverwachte afslagen en nieuwe wendingen die zo'n verzameling, met indrukwekkende namen als Bill Viola en Marlene Dumas, telkens maakt.
Breda staat helemaal in het teken van de hedendaagse fotografie. Op allerlei plekken, binnen en buiten, van kerk tot park, is werk van nationale en internationale fotografen te zien. Directeur van Museum De Fundatie Ralph Keuning laat zich inspireren op deze editie van de tweejaarlijkse tentoonstelling met als thema 'The best of times, the worst of times'.
In Museum Prinsenhof Delft zijn tachtig topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien. Directeur van De Hermitage Cathelijne Broers bekijkt de pronkstukken als drinkschalen, kostbare tafelstukken en toiletserviezen. Al dat zilver vormde in de 17e en 18e eeuw het middelpunt van luisterrijke ontvangsten.
Suzanne Swarts van Museum Voorlinden onderzoekt het fascinerende fenomeen 'lucht'. Het is onzichtbaar, ontastbaar, alom aanwezig en van levensbelang. Op de tentoonstelling Lucht, in museum Kranenburgh in Bergen, maken kunstenaars als Zoro Feigl, Yoko Ono, Ai Weiwei en Marinus Boezem met verrassende installaties en objecten het onzichtbare zichtbaar.
Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, verkent de verrassende gelaagdheid in de vrolijke werken van de Duitse kunstenaar Kati Heck in GEM Museum voor Actuele Kunst in Den Haag. Heck schildert zichzelf en haar vrienden in grote, deels realistische en deels absurdistische scènes, toont indrukwekkende textielsculpturen en laat vrienden figureren in bizarre filmpjes. Wat wil ze ons vertellen?
Vanaf de 17e eeuw was het een exclusief vakantieoord voor rijke Amsterdammers en in de 20e eeuw een ommuurd kloostercomplex, maar nu staan de poorten van Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht in Maarssen wijd open. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, ziet er niet alleen geweldige kloosterarchitectuur van Bossche School-grondlegger Jan de Jong, maar ook prikkelende hedendaagse kunst.
Terwijl Museum Boijmans van Beuningen wordt verbouwd, is hun wereldvermaarde collectie surrealisten te zien in het Cobra Museum in Amstelveen. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bekijkt de vervreemdende werken van Salvador Dali, René Magritte en Man Ray en de minder bekende Leonora Carrington en ziet hoe zij zich lieten inspireren door hun onderbewuste en hun drang om allesbehalve voorspelbaar te zijn.
Kasteel Wijlre in Zuid-Limburg is binnen en buiten altijd al een lust voor het oog, maar met de schilderijen, sculpturen en video's van Klaas Kloosterboer in het moderne paviljoen word je er helemaal vrolijk van. Bart Rutten, directeur van Centraal Museum Utrecht, ziet Kloosterboer met stippen, proppen en spatten tot de kern komen en bekijkt in de tuin kunstwerken van o.a. Giuseppe Penone en Ad Dekkers.
Kunstverzamelaar Hendrik Willem Mesdag valt in een galerie als een blok voor een schilderij van een ziek kind, van de jonge Italiaan Antonio Mancini. Het is de start van een decennialange relatie tussen de mecenas en de kunstenaar die ruim 150 werken richting Den Haag stuurt. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, ontdekt bij de Collectie Mesdag waarom de emotionele Italiaan de nuchtere Mesdag zo raakte.
Het waren vrienden én rivalen. Isaac Israëls is het tekenwonder dat als zoon van de beroemde Haagse School-schilder Josef Israëls al jong succes boekt in de salons. George Hendrik Breitner verbluft de kunstwereld met levendige straatportretten van Amsterdam. Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum, ziet in Kunstmuseum Den Haag hoe de twee schilders elkaar tot grote hoogte stuwen.
Wonderen zijn de wereld nog niet uit en nooit verdwenen uit in de kunsten. In Museum Catharijneconvent, hartje Utrecht, bezoekt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, de tentoonstelling Allemaal Wonderen. Van Rembrandt en Jan Sluijters tot David Bowie en Marina Abramovic, ze kunnen niet buiten het bovennatuurlijke.
In het Stedelijk Museum Amsterdam bezoekt Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, een grote overzichtstentoonstelling van Nam June Paik, de Amerikaans-Koreaanse godfather van de videokunst. Van een antiek Boeddhabeeld voor de tv, via een dubbelgemanipuleerde uitzending van president Richard Nixon, tot een familie van robots opgebouwd uit oude tv-toestellen: Nam June Paik voorzag hoe de opkomst van massamedia ons leven zou veranderen en speelde virtuoos met al zijn ideeën daarover.
Museum Voorlinden zat door de coronacrisis met een gat in de programmering en vangt dat briljant op door gloednieuwe aankopen te combineren met oude publieksfavorieten tot een spektakel voor de zintuigen. Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage, laat zich meevoeren van de melancholische neon-boodschap van Tracey Emin, via de klaagzang uit de naaimachines van William Kentridge en de brommende vazen van Oliver Beer, naar de uiteenvallende confettiblokken van Lara Favaretto.
Directeur van Centraal Museum Utrecht Bart Rutten bekijkt de indrukwekkende paardenportretten van George Stubbs in het Mauritshuis in Den Haag. Stubbs werd de beste in het schilderen van paarden door ze zelf minutieus te ontleden en te beschrijven. Daarmee werd hij niet alleen beroemd als schilder van het iconische portret van het paard Whistlejacket, maar kreeg hij ook erkenning in de wereld van de anatomie.
Directeur van de Hermitage Cathelijne Broers onderzoekt in het Stedelijk Museum in Schiedam de stand van de Nederlandse, realistische schilderkunst. Kunstenaars als Paul de Reus, Erik Suidman en Maria Roosen laten ons met andere ogen naar de werkelijkheid kijken. Dat spel wordt versterkt door de abstracte kunst van bijvoorbeeld Jan Schoonhoven, die ook op de tentoonstelling hangt en een dialoog met de realistische werken aangaat.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt het nieuwste werk van fotograaf Viviane Sassen. In alle zalen en de tuin van Huis Marseille in Amsterdam neemt Sassen ons mee naar het wilde leven aan het Franse hof in het Paleis van Versailles. Seks, drugs, ziekte en moord, verbeeld in intrigerende foto's en hypnotiserende video's.
