

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Metropolis - Alle afleveringen
Iedereen gaat een keer dood, maar hoe je je daar op voorbereidt is overal anders. In Burkina Faso is de stokoude Mamou al jaren klaar om dood te gaan. Ze heeft alle voorbereidingen al getroffen. Drie wereldreligies zien Bethlehem (Palestina) als de ultieme plek om te sterven en als shortcut naar het hiernamaals. Voor de hindoes in India is er niks beter dan te sterven in Varanasi. Daarom runt Anurag Hari Shukla een hotel waar je terecht kunt als je weet dat je bijna gaat sterven. En in Maleisië worden cursussen ritueel wassen gegeven.
Hoe wordt er in de wereld omgegaan met mensen die met een mentale ziekte te kampen krijgen? Mevrouw Utiyah in Indonesië gooide het roer om nadat zij een postnatale depressie had doorstaan. Ze wil er zijn voor mensen die om welke reden dan ook even niet mee kunnen komen. Met een mix van massage, rust, dans en karaoke komen de meeste van haar patiënten er weer bovenop. In Kenia gaat correspondent Carren langs bij pater John Pesa. Mensen komen met hun kopzorgen naar hem toe, in de hoop genezen te worden door zijn goddelijke gave. Voor pater John hoort het erbij dat sommige patiënten vastgeketend zijn. Totdat de politie een inval doet.
Verhalen over niet de meest voor de hand liggende voetbaltoppers. In Costa Rica is een voetbalteam vol spelers met amputaties. Niet de som van de ledematen, maar de kracht om door te zetten telt. Voetbal is niet bepaald een vrouwensport in Burkina Faso en bovendien vinden de ouders van de voetbalmeisjes van Ouagadougou dat die zich wat meer met het huishouden zouden moeten bemoeien. Latifa moet zich bij een vriendin omkleden, maar ze zál blijven voetballen. In Argentinië is voetbal heilig. Voor het gay-team van Buenos Aires wordt net wat minder hard geklapt. Maar het is vastbesloten Argentinië weer kampioen te maken in 2024, op het gay WK.
Waar zijn de uit Oekraïne gevluchte mensen zoal terechtgekomen? Meer dan anderhalf miljoen in buurland Polen. Zoja is een van hen, haar hart is gebroken, maar gelukkig kan ze zich nuttig maken in een kliniek voor Oekraïners. In Brazilië ligt de wonderlijke stad Prudentopolis, gesticht door Oekraïners die vluchtten voor WO I en II. Nu zijn daar 27 nieuwe bewoners bijgekomen, gevlucht na de inval door Rusland. Zij proberen zich aan te passen aan hun tropische, nieuwe plek. En in New York vouwen twee gevluchte dames in een restaurant deeglapjes om geld in te zamelen voor de strijders aan het front.
Waar zijn de Afghanen gebleven die erin slaagden weg te komen uit Kabul nadat de taliban de macht hadden overgenomen? Op de luchthaven van São Paolo, Brazilië, bivakkeren al maanden zo'n 250 Afghanen in afwachting van een vervolgplek. De correspondenten zochten ook naar de meiden van de crossfietsclub van Kabul. Vlak voor de overname door de taliban was er een ontmoeting, maar de beelden zijn nooit uitgezonden. De club is intussen uiteengevallen en de BMX-meisjes zitten onder andere in Duitsland en Pakistan. Eén meisje van de club oefent haar BMX-kunstjes nu op de binnenplaats van haar huis in Kabul. Het is haar niet gelukt weg te komen.
De puberteit kan een lastige fase zijn in het leven van een mens. Hoe voorkom je dat een puber in de problemen raakt? In Kisumu, Kenia, gebeurt dat met behoorlijk strakke hand. Pubers die ontsporen worden aan een strenge heropvoeding onderworpen in speciale instellingen die meer weg hebben van een gevangenis dan van een school. Nederland probeert er zo vroeg mogelijk bij te zijn: op een boksschool in Den Haag boksen politieagenten met 9- tot 12-jarigen een vrolijk potje om zo alvast een goed contact op te bouwen. En in India proberen ze de ontsporing voor te zijn door lekker in de modder te worstelen.
De wereldwijde brandstofcrisis leidt in veel landen tot problemen. Hillary (Kenia) steelt uit pure wanhoop benzine om rond te kunnen komen, een dubieuze exercitie die niet zonder gevaar is. Een taxichauffeur in Kabul rijdt zijn voorlopig laatste autoritje en zoekt naar een nieuw vervoermiddel: een fiets. In India is de ouderwetse wagen voortgetrokken door een (heilige) koe, dé vervanger van de schoolbus. Een opportunistische Est heeft het brandstofsysteem van zijn busje omgebouwd, zodat hij kan rijden op frituurvet. Daar kunnen we als Hollandse aardappeleters wellicht wat van leren?
Wereldwijd wordt alles uit de kast gehaald om de aandacht van klanten te trekken. Gastheer Tommy (NY) probeert met zijn luide gezang klanten naar het Italiaanse restaurant te lokken. Mohamed (Caïro) hijst zich in een loodzwaar gorillapak om dansend de aandacht te trekken van het winkelend publiek. En Widodo (Indonesië) verkoopt gebakken lucht. Met zijn microfoontje en theater houdt hij de aandacht van de klanten vast. En als hij geen klanten heeft, spelen zijn vrienden voor tevreden klant. Op die manier komen er altijd andere mensen bij staan.
De gemiddelde Nederlander eet zo'n 76 kilo vlees per jaar. Hoe zit dat in de rest van de wereld? Een satanische chef in Estland vindt dat je alle onderdelen van alle dieren moet kunnen eten. Ook in Zuid-Afrika lusten ze wel een stukje vlees. Jack Black gooit vlees op de barbecue terwijl je auto wordt gepoetst. En dat gaat met kilo's tegelijk. Twee dappere en dolverliefde strijders in Maleisië willen het land juist van het vlees af helpen. De vegans gaan de straat op om te demonstreren bij McDonalds in de hoop dat mensen vaker dierlijke producten laten staan. Maar daar hebben ze nog een hele kluif aan.
De behoefte aan veiligheid zit diepgeworteld in ieder van ons. Hoe houden we het een beetje veilig om ons heen? In Kenia kun je een Maasai-krijger inhuren om je huis te bewaken. Dat zouden de inwoners van Kaboel ook wel willen. De Taliban hebben veel wapens ingenomen, daarom grijpen de inwoners van wijk 13 terug op pijl en boog om huis en have te verdedigen. In Polen is wapeninstructeur Mateusz goed voorbereid op een eventuele oorlog. En sinds de oorlog in Oekraïne nemen de aanmeldingen voor een schietcursus enorm toe. In Kennesaw (VS) zijn de bewoners verplícht een wapen te hebben.
Gonzalo (Argentinië) ziet het als zijn heilige missie om vrouwen te behoeden voor abortus. Daarom gaat hij bidden voor een ziekenhuis waar abortussen worden uitgevoerd. De energieke Koning van de Condooms (Kenia) laat onvermoeibaar zien hoe je een condoom ter sprake kunt brengen en kunt gebruiken, vooral bij jonge meiden die er al een ongewenste zwangerschap op hebben zitten. Zonen waren in India lange tijd meer gewenst dan dochters, maar correspondent Jasvinder vond een dorp waar ze juist dol zijn op meisjes.
In Nederland overtuigt 'Hollebolle Gijs' kinderen om hun afval netjes op te ruimen, Indonesië heeft stripfiguur 'Kresek Man'. Docent Ury bedacht hem om zijn leerlingen aan te sporen rondslingerend plastic op te ruimen. In Peru is uitvinder Marino nog steeds bezig met het opruimen van de kust, nadat daar begin 2022 duizenden olievaten kapotsloegen op de rotsen. In India duikt correspondent Jasvinder in de enorme stapel afgedankt textiel die het Westen produceert. De vrouwen die deze textielberg proberen weg te werken, snappen niet waarom zulke goede kleren worden weggegooid.
Wanneer is iets een verslaving en hoe kom je er het beste vanaf? In Burkina Faso is het kauwen van bôgôni, een soort klei uit steengroeven, heel populair onder zwangere vrouwen. De waterpijp, de shisha, is in de Arabische wereld zó normaal dat niemand het roken ervan als een probleem ziet. Gymlerares Shireen in Bethlehem geeft dagelijks sportles aan haar klassen, maar tegelijkertijd kan ze geen dag zonder shisha. In Afghanistan wordt uit het lokale plantje efedra het super verslavende crystal meth gemaakt. De getalenteerde kalligraaf Mohammed Reza moet voor zijn verslaving naar de afkickkliniek.
Liever alleen, of alleen-maar-samen zijn? Een onderzoekje naar het fenomeen groepsgevoel. Azam (8, Indonesië) weigerde besneden te worden, maar nu hij samen met zijn vriendjes naar een massabesnijdenis kan, durft hij het wel aan. In India wordt dagelijks een gratis maaltijd bereid voor honderdduizend (!!) gelovige sikhs. Niemand lijkt hier behoefte te hebben aan personal space. Juist de groepsbeleving is een spirituele ervaring. In Burkina Faso is sporten een gezamenlijke aangelegenheid met een politiek tintje. Want samen sporten houdt de natie fit, is de gedachte.
Hoe diep tast de wereldburger in de buidel voor het feest van de liefde? Bruidegom Mohammed (Afghanistan) trouwt met zijn verloofde Rahela en viert het op een massabruiloft. Dankzij weldoeners kunnen 61 stellen tegelijkertijd trouwen. De familie van bruidegom David (Kenia) gaat in onderhandeling met de familie van bruid Cecilia over de bruidsschat die betaald moet worden. Een stier, koeien, geiten en wat cashgeld in een envelop worden ingezet om de bruid te halen. Ineke (Tilburg) trouwt voor de vierde keer. Zij leent een bruidsjurk en maakt er met wat creativiteit een topfeest van.
Hoe zit het met de verkeersdrukte in andere landen? In Delhi (India) gaan dagelijks meer dan 20 miljoen mensen de spits in. Je kunt er uren over doen om een paar kilometer af te leggen. In Sofia (Bulgarije) probeert handelaar Meto met zijn paard en wagen door het verkeer te manoeuvreren om overal het afval op te halen. In Kenia loodst een man meer dan vierhonderd busjes door het krankzinnige verkeer van hoofdstad Nairobi en verdient daarmee zijn geld.
Over de hele wereld stijgen de kosten van het levensonderhoud. Door de onrust in Oekraïne en de internationale sancties rijzen ook de olie- en gasprijzen de pan uit. De Nederlanders, toch al bekend om hun zuinigheid, moeten de broekriem aanhalen. Daarom komen de correspondenten met besparingstips uit andere delen van de wereld. Zo bedacht de 71-jarige meneer Alexandrov een alternatief voor zijn hoge elektriciteitsrekening: hij bouwde een eigen mini-energiecentrale in zijn dorpje in het oosten van Bulgarije.
De lente is in de lucht. Komt er een extra bronstig voorjaar vanwege de afgelopen coronajaren? De correspondenten gaan langs bij wereldburgers die geld verdienen aan andermans lustgevoelens. De Spaanse Bea zag de verkoop van haar feministische en ecologische seksspeeltjes verdriedubbelen. In India verdient meneer Rawat al jaren een goede boterham aan de nieuwsgierigheid van zijn landgenoten met zijn tijdschrift vol 'zoete verhalen', over misdaad, moord, passie, seks en verlangen. In Zuid-Afrika bemiddelt Gogo Nkanyamba voor geld tussen de wereld van de geesten en de problemen 'van het hart', bijvoorbeeld bij te veel of juist te weinig lust.
De afgelopen twee jaar waren we allemaal ongewild onderdeel van een bijzondere geschiedenis. Terwijl de meeste mensen blij zijn dat deze coronajaren nu geschiedenis zijn en opgelucht adem halen, zijn er ook mensen die liever altijd in het verleden leven. Met reportages uit Hongarije, Japan en Indonesië.
Hoe vergaat het Russische wereldburgers tijdens deze oorlog in Oekraïne? Rusland kent een grote diaspora. Overal leven mensen die lang geleden of juist heel recent vertrokken zijn uit Rusland. Hoe ervaren deze Russen deze oorlog? Worden zij erop aangesproken? En hoe denken zij zélf over deze oorlog? Op onderzoek in een Russisch eetcafé in Buenos Aires, Argentinië, een Russische supermarkt in Varna, Bulgarije, en op het bij Russische toeristen geliefde Indonesische eiland Bali.
De wereld is vol toeristen, op zoek naar romantiek en authentieke belevingen. Hoe speelt de toeristenbranche handig in op de goedgelovige toerist die op zoek is naar een zo 'echt' mogelijke ervaring? In Armenië is de 18 meter hoge Shaki-waterval een landelijke topattractie. Hij wordt pas aangezet zodra een bus toeristen arriveert. In Kenia wil de toerist echte Masaikrijgers zien. Het minder bekende Samburuvolk doet zich graag als zodanig voor. In Peru ontdekte maïsboer Adolfo dat hij verdacht lijkt op een Inca-strijder. Hij maakt nu echte Inca-selfies met toeristen.
Hoe leven ouderen in de rest van de wereld? Wie zorgt er voor ze? Correspondent Jasvinder (India) gaat naar Vrindavan, de 'stad van de weduwen'. Hier kun je als oude vrouw terecht als niemand voor je wil zorgen of als je verstoten en onterfd bent. In het stadje Salash (Bulgarije) wonen alleen nog ouderen. Hun kinderen zijn allemaal naar de stad of het buitenland getrokken. Gelukkig krijgen ze af en toe bezoek van vlotte twintigers. Als oma's in Burkina Faso weduwe worden, krijgen ze een aantal van de kleindochters. Fadima is dan ook erg blij met de vier kleindochters die voor haar zorgen.
Op bezoek bij mensen die denken dat ze meer kunnen genezen dan reguliere artsen. Evald Piirisild (Estland) kan als Sjamaan Arendsveer de hulp inroepen van zijn totemdier wolf. Die spoort ziektes op en klauwt of bijt die uit de patiënt. Jean, oftewel Dokter Gédéon (Congo), is er trots op dat zijn plantaardige remedies de tand des tijds hebben doorstaan, ondanks de komst van artsen in witte jassen. Hij heeft ook een middel dat covid zou genezen. In India bestaat de eeuwenoude kunst van het bottenzetten. Dr Shafiq Manan wil graag dat zijn zoon de vijfde generatie bottenzetter 'pahalwan' wordt, maar Hamza studeert voor de zekerheid ook rechten.
Wereldse methoden om de 'late' liefde te vinden. Zelda (90, Israël) werd na een huwelijk van zestig jaar weduwe en beproeft haar geluk op het strand van Tel Aviv. In Rwanda ga je een nachtje naakt tegen een boom staan en dan komt de liefde vanzelf op je pad. Correspondent Delphine heeft er goede ervaringen mee. De Braziliaanse Terezhina stortte zich als zestiger op een onlinecursus Frans, nadat ze haar man verloor. En al chattend vond ze... l'amour. En deze amant Pierre verhuist nu naar Brazilië, zonder ook maar een woord Portugees te spreken. Voor de liefde moet je wat overhebben.
Hoe zit het met de liefde voor bomen in de wereld? De Indiase familie Kesharwani heeft hun huis om een enorme peepalboom heen gebouwd, omdat ze geloven dat er miljoenen hindoegoden in wonen. Fernando (Costa Rica) miste de natuur zo erg, dat hij de stad de rug toegekeerd heeft en zo vaak als hij kan naar zijn lievelingsboom in de jungle gaat. Vanaf zijn zelfgemaakte nest op vijfenvijftig meter hoogte kijkt hij heel anders tegen de wereld aan. En in Ethiopië zijn ze dol op de ensetboom, die een enorm belangrijke bron van voedsel is. Van deze 'boom tegen honger' wordt werkelijk alles gegeten. En daar komt heel wat bij kijken.
Fit het jaar in! In Brazilië traint iedereen zich ongans, want met het carnaval in aantocht wil je er top uitzien. Onze correspondent gaat langs bij de dame met de grootste billen van het land. Haar doel is nu om de grootste billen ter wéreld te kweken. Daarvoor traint ze dagelijks haar bibs, eet ze veel eieren en heeft ze een beetje hulp van implantaten. In Kisumu (Kenia) is een 'ghetto-gym', een mini-sportschooltje op straat, waar met creatieve gewichten flink aan de spierballen wordt gewerkt. En in Mongolië wil iedereen fit zijn voor het nationaal toernooi van een typisch Mongoolse sport waarin dierenbotten een onmisbare rol spelen.
Speciaal kerstdiner met feestelijke specialiteiten uit de hele wereld. Het voorgerecht van gegrilde wormen op een stokje is een lekkernij uit Peru, de bewerkelijke 'smiley' komt uit Zuid-Afrika en het toetje uit India. 'Smiley' is schapenkop en wordt zo genoemd omdat het vlees rond de schapensnuit zich terugtrekt, zo gauw de kop op de BBQ gaat en zo een glimlach verschijnt. Het is een populair gerecht tijdens feestdagen, omdat er veel vlees aan zit en dus bij uitstek geschikt is als remedie tegen een kater. Het toetje is een typisch wintergerecht waarvoor Indiërs van heinde en verre naar de ultieme streetfoodwijk van Delhi komen.
Hoe staat het in de wereld met afgedankte coronahuisdieren? De hondenopvang van Martin in Peru puilt met 320 honden uit. Geregeld probeert hij de kleintjes te slijten op de markt, maar omdat dat bij de oudere dieren sowieso niet lukt, noemt hij zich trotse baas van 288 viervoeters. In Australië probeert 'wombat woman' Donna de buideldieren via een schoolsysteem terug te zetten in de natuur. Een kattendame in Casablanca (Marokko) wil niet beweren dat ze katten redt, want dat zou betekenen dat zij zich als mens verheven voelt boven het dier.
Er lijkt in Nederland sprake van een coronababyboom. Er is zelfs een verloskundigentekort om al dat nieuwe leven ter wereld te brengen. Is het overal zo druk aan de wieg? In Brazilië zijn stellen al druk met de baby voordat die in de wieg ligt, want rond acht maanden moeten er sexy zwangerschapsfoto's à la Beyoncé komen. In Costa Rica baren de inheemse Ngäbe-vrouwen hangend aan een touw met een lange jurk aan, waar de baby bij de geboorte onderuit gevist wordt. In Ethiopië is een groot deel van de verloskundigen man. Zoals Gashaw, die een geliefde buurvrouw verloor tijdens de bevalling.
Het ouderwetse, romantische beeld van het leven van een cowboy is niet reëel, maar ook in de 21e eeuw zijn er nog cowboys te vinden, ook op plaatsen waar je ze niet verwacht. In Burkina Faso leeft 'Cowboy Bob' met zijn geliefde paarden in Ouagadougou en rijdt hij in een leren cowboyvestje door de stad. In Israël had Yechiel een lastige jeugd. Hij vond troost in cowboyverhalen en runt nu als een cowboy een grote veeboerderij op de Golanvlakte en maakt zelf westernzadels. En in Philadelphia haalt Erin, de 'Concrete Cowgirl', kinderen van straat en zet ze op een paard om ze zo de belangrijke dingen van het leven bij te brengen.
Het aantal gesprekken over pesten bij De Kindertelefoon is explosief gestegen. Het probleem is zo groot, dat de Kinderombudsvrouw onderzoekt of pesten strafbaar moet worden. Is pesten in de rest van de wereld ook zo'n groot probleem? In Japan werd een tv-presentatrice online zo gepest, dat ze stopte met haar tv-werk en non werd. In India staat een gepeste non binaire jongen nu anderen in dezelfde situatie bij. En in Kenia, waar albino's outcasts zijn en worden vermoord, trof Metropolis een albino die het tot fotomodel geschopt heeft.
De makelaar heeft niet zo'n beste naam in Nederland. Hoe vergaat het makelaars in de rest van de wereld? Makelaar Pulkit (India) verpakt sombere flatjes in Delhi alsof het paleizen zijn in slikke Bollywoodvideo's, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Zijn klanten zijn hier helemaal weg van. In Burkina Faso rijdt Ousmane op zijn motor over zanderige weggetjes op zoek naar huizen en klanten. Op een krijtbord prijst hij dagelijks het aanbod aan. En wie in Israël op zoek gaat naar een woning kan niet om de pink lady Maxine heen. Het is haar missie om daar met haar roze imperium de huizenmarkt over te nemen.
Wanneer en hoe vliegen jongeren wereldwijd uit? De 18-jarige Brian (Kenia) gaat studeren aan de universiteit van Eldoret. Zijn moeder vindt het loslaten lastig en reist met hem mee, op zoek naar een kamer. In een weeshuis in Brazilië moet je uit huis wanneer je 18 wordt. Marina bereidt zich alvast voor. Want hoe pak je dat aan als je geen familie hebt? De 44-jarige Lola (Spanje) wil heel graag op eigen benen staan, maar door allerlei omstandigheden is haar nest ineens weer overvol. Haar moeder is bij haar ingetrokken, maar ook haar dochter die op jonge leeftijd al een kind kreeg. Ze heeft dus niet bepaald last van het legenestsyndroom.
Eindelijk mag en kan er weer gelachen, gezongen en gedanst worden. In India, waar de pandemie flink heeft huisgehouden, geeft Mrs Sangeeta Gera les in lachyoga. In Kisumu (Kenia) was het stil op zondag. Omdat de coronabesmettingen opliepen, gingen de kerken dicht. Ishavuka Sharron kan eindelijk weer samen met anderen naar de kerk en voluit zingen. Ze kan haast niet wachten. En in Estland kan nachtvlinder Tõnis eindelijk weer knallen in de ravescene van Tallinn. Zijn feesten werden keer op keer uitgesteld, maar nu mag het weer. Vol verwachting en knaldrang bereidt hij het eerste event, de Kumu Reiv, voor.
Correspondenten over de hele wereld gaan op zoek naar vakantiegangers. In Egypte kan niet iedereen zich een strandvakantie veroorloven, maar zorgt een buurtbadje voor het ultieme vakantiegevoel. In Peru kiest Claudia voor een vakantie in de jungle en een ayahuascatrip door haar eigen ziel. Masood is aan het kamperen in Zweden, maar zijn hart gaat uit naar Kabul en de gebeurtenissen in Afghanistan, waar de taliban het land overnemen.
Influencer Darshan (India) is een held voor miljoenen boeren. Seada (Ethiopië) wil met haar make-up een belangrijke boodschap overbrengen. En granfluencer Helena (81, Brazilië) gaat de catwalk op in lingerie. Over influencers die hun invloed op een bijzondere manier aanwenden. Darshan heeft tussen de geiten en het graan een miljoenenpubliek opgebouwd. Door zijn YouTube-tutorials krijgen ongeletterde boeren de landbouwopleiding die ze voorheen niet konden volgen. En in Brazilië gaat granfluencer Helena met haar 81 jaar nog altijd de catwalk op in lingerie. Haar boodschap? Je moet je blijven laten zien, ook als je een paar jaartjes ouder bent.
Dromende tienjarige wereldburgers. Arastoo uit Afghanistan, het zoontje van correspondent Masood, woont sinds een paar maanden in Zweden en heeft het in het hoge noorden erg naar z'n zin. In Zuid-Afrika gaat tovenaarsleerling Lulo elke zaterdag naar de lokale goochelaarsschool. Met groot succes. Het is voor de meesten al even geleden: het jaar dat we tien werden. Het was altijd zomer en iedereen was altijd buiten. Nog geen puistjes, geen examenstress, geen tropenjaren, geen geldzorgen.
Door de lockdown zat iedereen meer dan ooit op elkaars lip, dus trokken we er massaal op uit en draaiden onze stappentellers overuren. Heeft men óver de grens ook de wandelkoorts stevig te pakken? In Afghanistan wandelen Kava en Fatima. Dit stel werkt in de culturele sector van Kabul, maar ook die ligt door de coronacrisis op z'n gat. Omdat de coronakilo's eraan vlogen, besloten ze veel te gaan wandelen. Nog niet zo eenvoudig, in een stad waar vaak aanslagen plaatsvinden. In Zuid Afrika lopen Marne en z'n hond Tripod. Marne is erg te spreken over z'n hond: die heeft hem uit z'n depressie geholpen. Door samen te wandelen.
Een plek onder de zon, maar geen eigen huis. De correspondenten lopen een dag mee met wereldburgers die hun huis zijn kwijtgeraakt. Ditmaal ook een reportage uit Nederland: in Haarlem worden daklozen opgevangen op een cruiseschip. Voor Ferlin is het een uitkomst, hij heeft eindelijk weer wat rust en regelmaat in z'n leven. In Peru hebben Manuel en Freddy, nu ze opgevangen worden in een leegstaande stierenvechtarena, tijd om een vriendschap op te bouwen. En op het strand van Rio de Janeiro vond de correspondent Castelinho, een man die weinig middelen heeft, maar overloopt van creativiteit. Zijn huis is een kasteel. Van zand, wel te verstaan.
Drie mensen die zich van rolpatronen niets aantrekken en hun droomberoep uitoefenen. In Kenia werkt Claudia als kraanmachinist, Mukesh is een vrouwelijke automonteur in India en Arobase in Congo wil als man make-up verkopen. De wereld was lang verdeeld in twee domeinen: dat van de man en dat van de vrouw. Maar er verandert iets. In de haven van Kisumu komen, dankzij een vrouwenquotum, steeds meer vrouwen te werken. In Rohtak is Mukesh automonteur en heeft haar eigen winkel. Dat is bijzonder in een stad waar vrouwen niet graag alleen op straat zijn. In Congo wil Arobase juist binnendringen in een typisch vrouwendomein: de make-upverkoop.
In Nederland zijn de boeren boos, maar ook in de rest van de wereld is het onrustig op de boerderij. We spraken een aantal boze boeren en één blije. Correspondent Neeraj volgt boerin Ranjeet tijdens de boerenprotesten in India, waarbij honderdduizenden boze boeren demonstreren tegen het beleid van de regering Modi. In Kenia raakte boer Sewe vele hectaren land kwijt door overstromingen, omdat de regering weigert een dam te bouwen. De overstromingen zijn een gevolg van klimaatverandering. Op een berg in Nepal tenslotte, woont boer Charlie. Hij was het westerse bestaan zat en geniet nu van het boeren op de vierkante centimeter.
Een rondje langs juffen en meesters die er alles aan doen om de kinderen tijdens de pandemie toch het noodzakelijke bij te brengen. Zo is daar juf Janice in Rio de Janeiro. Nu de scholen al maanden dicht zijn, geeft zij de kinderen uit haar buurt les in de openlucht. Om de kinderen te verleiden om te komen, koopt ze ook koekjes en drinken voor ze. En in Pakistan woont meester Sharif. Hij loopt wel vijf uur door de bergen om bij de school te komen, en geeft de kinderen gratis les.
Bijzondere koppels en grenzeloze liefde. Je hart volgen is niet altijd makkelijk. Danny en Meena in India moeten allebei een been missen. In Cambodja kozen de twee vrouwen Sem en Soth ondanks alle weerstand toch voor elkaar. Correspondent Jasvinder in India gaat op bezoek bij Danny en zijn vrouw Meena. Zij kregen allebei een ongeluk waarbij ze een been moesten missen. Ze ontmoetten elkaar bij de prothesefabriek, waar Danny werkte. Hij was dan ook de aangewezen persoon om een prothese voor z'n liefje te maken.
Een ode aan de beroepsgroep die als vanzelfsprekend de medemens dient: de artsen en verplegers (m/v). Want ook voor hen die aan de bedden van naar adem snakkende patiënten staan, lijkt het einde van de coronacrisis nog niet in zicht. In Afghanistan is een verpleger zó toegewijd, dat hij in het ziekenhuis slaapt. En in Burkina Faso houdt zuster Sylvie eigenhandig de gezondheidszorg in het afgelegen Gorom-Gorom op peil. Uit dankbaarheid zijn er in het dorp al meerdere kinderen naar haar vernoemd.
Contact met het hiernamaals; de verslaggevers staan wereldwijd stil bij het verdriet van mensen die een geliefde missen en het contact met hen proberen te behouden. In Iran volgen ze een moeder die haar zoon verloor in de oorlog in Syrië. Op de begraafplaats in Teheran probeert ze zijn nagedachtenis in ere te houden. En in Rwanda zoekt Jeannette contact met Jean Claude, haar geliefde die omkwam bij een auto-ongeluk. Zij gaat op consult bij een vrouw die beweert de stem van Jean Claude te kunnen laten klinken door een koehoorn.
Een in Nederland veel voorkomend goed voornemen in januari: een maand niet drinken, zodat de relatie met alcohol niet al te innig wordt. Metropolis onderzoekt welke wereldburgers nog meer van een drankje houden. Riswandi (23) en zijn muzikantenvrienden in het voornamelijk islamitische Indonesië borrelen er, ondanks het taboe dat rust op het drinken van alcohol, lustig op los. In Peru gelooft men heilig in het gebruik van lustopwekkende sterkedrank, die in de jungle gebrouwen wordt. En barman Slava in Moskou laat in zijn kelderbar alleen échte drinkebroers en -zusters toe. Correspondent Fedor kwalificeert zich met gemak.
Sommige mensen moesten door de pandemie in 2020 een lening afsluiten. Taj (India) leende geld bij de beruchte woekeraars Hassan en Wajid. En deurwaarder Jairus (Kenia) heeft niet heel veel compassie met schuldenaren. Normaal gesproken vermaakt Taj de mensen op straat met zijn vuurspuwkunsten. Maar ook in India zijn samenkomsten verboden, en dus ging hij een lening aan bij woekeraars Hassan en Wajid. Zij gebruiken desnoods geweld om hun uitgeleende geld weer op te eisen. In Kenia gaat Metropolis mee met deurwaarder Jairus.
Nog niet zo lang geleden was het voor veel vrouwen op de wereld taboe te sporten. Maar anno 2020 struikel je overal ter wereld over de clubjes bootcampende fitgirls. Fatima in Afghanistan is hardloopster. Omdat daar veel weerstand is tegen sportende vrouwen, loopt ze haar trainingen in de zwaarbeveiligde ambassadewijk van Kabul. In Peru vond correspondent Jeronimo het verhaal van Johayra. Nadat zij haar oma verloor aan Covid-19, is ze heel veel gaan boksen om haar verdriet te verwerken. Dat je nooit te oud bent om te sporten bewijst Salina in Kenia. Zij is 67 en richtte een vrouwenvoetbalelftal op.
Klein, kleiner, kleinst is een trend in de westerse wereld. We willen ontspullen en met minder toe kunnen, liefst in een tiny house met mooi uitzicht. Maar soms is een klein huis pure noodzaak. Metropolis volgt kleinbehuisde wereldburgers. In Kenia vond correspondent Carren het verhaal van Antonella, die met zeven kinderen in een lemen huisje op het platteland woont. In Pakistan is een familie die in een grot leeft. In Estland ten slotte heeft hobbyist Madis zijn vierkantemeterdroom uitgeleefd op een stille plek in het bos.
Een kennismaking met bijzondere bezorgers wereldwijd. Yohanes in Ethiopië bezorgt schapen aan huis. Hij bindt ze op zijn rug, stapt op z'n fiets en aangekomen bij de klant slacht hij het dier ook nog voor ze. Verder: een nacht uit het leven van een kroepoekbezorger in Indonesië. Zijn lading weegt weliswaar bijna niets, maar als het waait heeft hij toch een flink probleem. In 2020 zagen we ze vaker dan de meeste van onze familieleden: de bezorgers van alle maaltijden en pakketjes die we laten aanrukken.
Niet alleen Amerikanen zijn gefascineerd door het fenomeen Donald Trump. Metropolis vond in Afghanistan, Peru en India wereldburgers van wie het leven op een bijzondere manier wordt beïnvloed door de Amerikaanse president.
