

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Blauw bloed - Alle afleveringen
Koning Carl Gustaf van Zweden viert zijn 50-jarig jubileum. Een terugblik met Karlijn Hoftijzer, verslaggever van Vorsten, op zijn jaren als koning van het Scandinavische land. En hoe hebben kroonprinses Victoria en prins Daniel van Zweden elkaar ontmoet en wanneer is de vonk overgeslagen?
In juni brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan België. Anne-Mar Zwart en royaltykenner Tirza van der Graaf blikken vooruit met de Vlaamse royaltywatcher Wim Dehandschutter. Daarnaast zoomen we in op de betrokkenheid van het Koninklijk Huis bij de Nederlandse molen en hebben we een exclusief interview met prinses Margarita. Natuurlijk blikken we ook terug op het koninklijke nieuws van afgelopen week.
Tirza van der Graaf bespreekt met AD-royaltyverslaggever Jeroen Schmale en koningshuisdeskundige Sam Hoevenaar het koninklijke nieuws van de afgelopen week. Zo opende koningin Máxima het vernieuwde Van Gogh Village Museum in Nuenen. Ook aandacht voor het vijfjarig huwelijksjubileum van prins Harry en Meghan en voor een bijzonder initiatief dat gesteund wordt door het Oranjefonds.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten vijf Waddeneilanden. Hoe rooskleurig ziet de toekomst van deze hechte gemeenschappen eruit? * Met het oog op Moederdag spreken presentator Anne-Mar Zwart en royaltykenner Tirza van der Graaf met royalty- en modejournalist Josine Droogendijk. Zij staat stil bij de kledingsmaak van moeders en hun dochters in diverse koningshuizen. Die komt heel vaak overeen. * Voormalig tv-regisseur Rudolf Spoor (84) blikt terug op grote koninklijke momenten. * Ook blikken we terug op het overige koninklijke nieuws van de afgelopen week.
Voor het eerst in 70 jaar wordt zaterdag in Westminster Abbey in Londen een Britse vorst gekroond. Anne-Mar Zwart blikt terug op de kroning van koning Charles met historicus Simone Lamain. En ze spreken met royaltykenner Tirza van der Graaf, die in Londen de hoogtepunten van deze historische dag gevolgd heeft. Wat viel haar op, wat is het belang van de Britse koninklijke tradities en hoe leeft de gewone Brit op deze dag mee met de royals? Zoals iedere week ook een terugblik op het overige koninklijke nieuws van de afgelopen week.
Op Koningsdag werden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere Oranjes feestelijk onthaald in Rotterdam. Anne-Mar Zwart blikt terug met royaltykenner Tirza van der Graaf en royalty- en modejournalist Josine Droogendijk. Welke royals vielen op door hun kleding? Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelt hoe hij het bezoek heeft ervaren. Verder het andere royaltynieuws van de afgelopen week en een vooruitblik naar de kroning van koning Charles. Bij zo'n plechtigheid gaat soms iets mis. Historicus Simone Lamain maakte een overzicht van de opvallendste koninklijke bloopers.
Uitzending vanuit Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat na een verbouwing van vijf jaar zijn deuren opent. Met exclusieve beelden van de feestelijke opening, waarbij koning Willem-Alexander aanwezig is. Hij krijgt als eerste een rondleiding in de moderne uitbreiding onder het voorplein van het paleis. Presentator Anne-Mar Zwart en royaltykenner Tirza van der Graaf spreken met programmamaker Marit Berends van Het Loo. Verder het andere royaltynieuws van de afgelopen week.
Terugblik op het staatsbezoek van de Franse president aan ons land. Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte werden met alle egards ontvangen door ons koningspaar. Historicus Herman Pleij bespreekt Willem-Alexander in zijn reeks over onze koningen. Daarnaast aandacht voor een bijzondere verjaardag: hoe vierde prinses Ariane haar sweet sixteen? Dit en meer koninklijk nieuws bespreekt Anne-Mar met royaltykenner Tirza van der Graaf en verslaggever Jan Wagter.
De paastradities van de royals: de Britse royals gaan elk jaar naar de kerk, maar ook paaseieren zoeken is voor veel koningshuizen een traditie. Daarnaast vertelt historicus Herman Pleij over de excentrieke koning Willem III en zien we de band tussen de Oranjes en kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Dit en meer koninklijk nieuws bespreekt Anne-Mar met royaltykenner Tirza van der Graaf en verslaggever Jan Wagter.
Een uitgebreid verslag van het driedaagse VN-bezoek van koningin Máxima aan Marokko. Ook koning Willem-Alexander was deze week in de weer voor de Verenigde Naties, maar dan in New York. * We staan stil bij het bezoek van prinses Beatrix aan Bronsbeek voor het 160-jarig bestaan van het Koninklijk Tehuis voor oud-militairen. * Herman Pleij blikt vooruit op het aanstaande 10-jarig regeringsjubileum van koning Willem-Alexander. Hij beantwoordt de vraag: wat kan de koning leren van koning Willem I? * Dit en meer koninklijk nieuws bespreekt Anne-Mar met royaltykenners Tirza van der Graaf en Rick Evers.
Op 27 april viert de koning er zijn verjaardag én 10-jarig koningschap: Rotterdam. Het is niet de hoofdstad, niet de regeringsstad, maar wel een stad waar de Oranjes in het verleden vaak zijn geweest. Daarom tijd om de Oranje-rand van deze stad te onderzoeken. Verder verschijnt er in 2024 op streamingsdienst Videoland een dramaserie over koningin Máxima. Deze week werden de hoofdrolspelers bekend gemaakt. En stijlmeester Bodo Breg heeft de mooiste lente- en zomeroutfits uitgezocht voor de royals. Ook het laatste koninklijke nieuws wordt besproken, zoals de twee werkbezoeken van koningin Máxima.
NLdoet in beeld: Oranjes steken handen uit de mouwen. Een verslag van het staatsbezoek van het koningspaar aan Slowakije. Het was een drukke week voor de koning en koningin, want vrijdag sloten zij zich aan bij activiteiten van NLdoet van het Oranje Fonds. Verder vertelt juwelenexpert Martijn Akkerman over de keuze voor Amalia's eerste gedragen diadeem: het huwelijksdiadeem van haar moeder. Dit en uiteraard nog veel meer koninklijk nieuws.
Koningshuisverslaggever van de Belgische krant Het Nieuwsblad Wim Dehandschutter geeft ons een update vanuit België. Onlangs omhelsde koning Albert zijn dochter Delphine. Is er sprake van verzoening binnen het Belgische koningshuis? Stijlmeester Bodo Breg bezocht de tentoonstelling Gianni Versace in het Groninger Museum, waar onder meer de iconische jurk te zien is die prinses Diana droeg op de cover van de Harper's Bazaar. Ook een terugblik op de fotomomenten in het Oostenrijkse Lech, waar de koninklijke familie op skivakantie is.
Koning Willem-Alexander bezocht Nederlandse militairen in Litouwen. Jeroen Snel was erbij om verslag te doen en vertelt over de militaire oefening waar de koning aan meedeed. Ook blikt Lia van Bekhoven vooruit op de thema's die centraal zullen staan in het koningschap van koning Charles en vertelt Martijn Akkerman over de juwelen van Juliana.
Prinses Margriet vierde deze week haar 80e verjaardag in Apeldoorn. Naast ons eigen koningspaar waren haar eigen familieleden hier ook bij aanwezig. Daarnaast bespreken we het emotionele bezoek van koningin Máxima aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht waar kinderen behandeld worden voor kanker. Daar sprak zij onder meer met Ege. Vijf jaar geleden sprak zij hem ook al, toen zijn behandeling nog bezig was. Nu is hij genezen.
De reis van prinses Amalia met haar ouders naar het Caribisch gebied zit erop. Een terugblik op de hoogtepunten van deze reis. Modekenner Josine Droogendijk neemt ons mee in de outfits van prinses Amalia en koningin Máxima. Verder het laatste koninklijke nieuws.
Vooruitblik op het bezoek van de koning, koningin en prinses Amalia aan het Caribisch deel van het koninkrijk. Prinses Beatrix is bijna 85 jaar. Hoe ziet haar leven als prinses er nu uit? Verder live het laatste royaltynieuws en verhalen over verschillende koningshuizen.
Anne-Mar Zwart vraagt aan de collega's die Blauw Bloed maken wat opviel aan het jaar 2022. In de serie Jan Zoekt Uit verzamelt verslaggever Jan Wagter alle royal basics om van jou een echte koningshuisdeskundige te maken. Pieter Verhoeve legt uit wat je moet weten als je een Nederlandse royal ontmoet. Verder: koningin Máxima was als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas bij de opnames van het Kerst Muziekgala in Amsterdam. Naast veel feestelijke muziek was er ook een rustig lied dat emoties losmaakte bij de koningin. En de Britse koning Charles bezocht in Londen het Jewish Community Centre.
De kerstsfeer is deze dagen bijna overal om ons heen. Hoe zit dat met de diverse koningshuizen? Wat laten zij zien op social media? In het Zuid-Hollandse Alblasserdam gaan Josine Droogendijk en Tirza van der Graaf naar een tuincentrum om daar de kerstsfeer te ervaren. Ondertussen praten ze over wat hen opviel aan de koningshuizen van Nederland, België, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Rondom royalty hangen zoveel termen, dat het lastig is om ze allemaal te begrijpen. We nemen er twee onder de loep: het Koninklijk Huis en de koninklijke familie. En een overzicht van het koninklijke nieuws uit binnen- en buitenland.
Het is nog maar tweeënhalf jaar geleden dat koning Willem-Alexander tijdens Dodenherdenking een indrukwekkende toespraak gaf op de Dam in Amsterdam. De koning was in 2020 populairder onder de Nederlandse bevolking dan ooit. Maar daar is nu niet veel meer van over. In twee jaar tijd is de populariteit van koning Willem-Alexander afgenomen van 76 naar 47 procent. Met een kritisch oog kijken koningshuisdeskundigen Jeroen Snel en Josine Droogendijk naar het werk en de persoonlijke keuzes van ons koningspaar. Kunnen zij op tijd het tij keren en hoe zal Koningsdag in Rotterdam er volgend jaar uitzien?
De grondwet bepaalt dat de koning onschendbaar is en dat de minister-president verantwoordelijk is voor het doen en laten van het staatshoofd. Koningshuisdeskundige Jeroen Snel en politiek verslaggever Thomas van Groningen nemen de wisselwerking tussen monarchie en politiek onder de loep. Ondanks dat de koning zijn kinderen laat dopen en de woorden 'zo waarlijk helpe mij God almachtig' uitsprak, is het geloof van de Oranjes toch een privékwestie. Waarom? Royaltydeskundige Simone Lamain legt het uit. En een overzicht van het koninklijke nieuws uit binnen- en buitenland.
Het was decennialang een groot taboe, maar het is nu hipper dan ooit: zorgen voor een goede mentale gezondheid. Ook de royals vragen de laatste jaren veel aandacht voor dit thema. Is het een populair onderwerp waarmee de koningshuizen kunnen laten zien dat ze nog steeds relevant zijn of zien onze royals ook in dat mentale gezondheid niet alleen voor het volk geldt, maar net zo goed voor henzelf? Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, vertelt alles wat je moet weten rondom een koninklijk bezoek. En een overzicht van het laatste koninklijke nieuws.
Met het staatsbezoek aan Zweden van vorige week staat de teller van Willem-Alexander op 24 uitgaande staatsbezoeken. Koningshuisdeskundige Jeroen Snel reisde ook koningin Beatrix al achterna en heeft dus heel wat meer staatsbezoeken erop zitten. Maar wat was nu het mooiste staatsbezoek? Waar zou hij graag nog een keer naartoe willen? En hoe is het om aan te schuiven bij een staatsbanket?
Een uitgebreide reportage over het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zweden. Het koningspaar was op uitnodiging van koning Carl Gustaf drie dagen in het Scandinavische land. De eerste twee dagen van het bezoek waren in de Zweedse hoofdstad Stockholm, de laatste dag in havenstad Göteborg. Naast de traditionele plechtigheden en vaste onderdelen, zoals een militaire welkomstceremonie, een kranslegging en staatsbanket, stond het staatsbezoek vooral in het teken van duurzaamheid, innovatie en een groener en economisch sterker Europa.
Ronald van der Heijden van de stichting Piet Hein en conservator Paul Rem vervolgen hun tocht over het koninklijk jacht. Hoe ziet een koninklijke slaapkamer eruit? Sybold van Ravesteyn was een architect, maar meubel- en interieurontwerper en verantwoordelijk voor het fraaie interieur van de Piet Hein. Het is een weerspiegeling van de late jaren 30 van de vorige eeuw. We zien naast de slaapkamers aan boord ook de kombuis; daar waar de maaltijden werden bereid. Dat moet voor de kok met zulke voorname gasten en in zo'n kleine ruimte 'behelpen' zijn geweest.
Een koninklijke fietstocht in en rond Den Haag. Hier is het werkpaleis van de koning, Paleis Noordeinde, en het woonpaleis Paleis Huis ten Bosch. Etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo en conservator (Paleis Het Loo) Paul Rem laten ons zien wat er zo knus is aan het Anna Paulownaplein. Ze fietsen langs de Kloosterkerk, waar prinses Ariane in 2007 werd gedoopt, maar waar koning Willem I al ter kerke ging. Ook brengen ze een bezoek aan het Nationaal Monument: Oranjehotel en aan de Beach Club in Scheveningen, waar Amalia en Alexia achter de bar hebben gestaan.
Special over het leven en werk van koningin Elizabeth II, die donderdag 8 september op 96-jarige leeftijd overleed. Historica Simone Lamain en royaltydeskundige Jeroen Snel bespreken haar plichtbesef, haar familieleven, haar rotsvaste geloof in God en de toekomst van de Britse monarchie nu Charles koning is.
Uitzending vanuit de tuin van Paleis Soestdijk in Baarn, met een uitgebreid gesprek met Maya Meijer, de huidige eigenaar van Paleis Soestdijk. Aan haar de vraag wanneer het paleis en de tuinen weer opengaan voor het publiek. Prinses Beatrix had woensdag niet ver van Paleis Soestdijk, de plek waar ze een belangrijk deel van haar jeugd doorbracht, haar eerste publieke optreden sinds de uitbraak van het coronavirus. In een Baarnse speeltuin opende de 82-jarige prinses met veel plezier de nationale Buitenspeeldag van Jantje Beton. Overal waar de Oranjes zijn, zijn zij ook: de royaltyfotografen. Niet elk plaatje dat geschoten wordt is vanzelfsprekend. Wij vroegen ze naar hun foto's die lastig te maken waren. Op 30 april was het precies veertig jaar geleden dat koningin Juliana troonsafstand deed. Historica Reinildis van Ditzhuyzen blikt terug op deze bijzondere koninklijke gebeurtenis in 1980. Ook blikken we terug op het bezoek van koning Willem-Alexander aan de Zadkine Vakschool Schoonhoven, die studenten opleidt tot goud- of zilversmid, juwelier of uurwerktechnicus. En aandacht voor de sieraden van koningin Máxima. Niet alles wat zij draagt is van goud of zilver. Stijlmeester Bodo Breg neemt ons mee in de wereld van bijzondere en fantasierijke kettingen, armbanden en oorbellen.
Vanaf het moment van haar verloving met Willem-Alexander weet koning Máxima vele harten te veroveren met haar spontaniteit en charme. Tot op de dag van vandaag blijft ze ons steeds weer verbazen. Jeroen Snel praat in de studio met koningshuisdeskundige Rick Evers, die de koningin de afgelopen maanden volgde voor zijn boek Het jaar van Máxima. Wat viel hem op? * Van burgermeisje tot koningin. De kledingstijl van Máxima is door de jaren heen enorm veranderd. Stijlmeester Bodo Breg laat ons de verschillen zien en vertelt alles over de signatuur van Máxima. * Deze week is er een nieuwe troonopvolger geboren in Luxemburg. Prinses Amalia zal hoogstwaarschijnlijk ooit de vorstin van ons land zijn. Maar wat als zij weigert om koningin te worden? Wat zegt de grondwet dan? Koningsdeskundige Simone Lamain over het lot van de troonopvolger. * Koning Willem-Alexander bezocht woensdag sportgebied Genneper Parken in Eindhoven. Sinds deze week mogen we weer sporten in de buitenlucht en daarom ging hij eens kijken hoe dat in deze coronatijd werkt.
Wageningen, de stad waar in 1945 onderhandeld werd met de Duitsers over de capitulatie. Op 4 en 5 mei staan we stil bij 75 jaar vrijheid. In de maanden voor de coronacrisis waren er al diverse herdenkingen en vieringen waarbij de Oranjes aanwezig waren. Bij Hotel de Wereld praat Jeroen Snel met historica en koningshuisdeskundige Simone Lamain over de rol van de Europese koningshuizen tijdens de oorlog. Koning Willem-Alexander vierde deze week zijn 53e verjaardag. Niet met zijn familie in Maastricht, maar thuis met zijn gezin. De jarige koning trapte Koningsdag thuis af met een korte toespraak en liet ons gedurende de dag even binnenkijken in Paleis Huis ten Bosch. Dat leverde unieke beelden op. Samen met journalist en royaltyvolger Lammert de Bruin blikken we terug op deze onvergetelijke Koningsdag. In de serie 'Paul & de Provincie' vertelt Paul Rem wat er zich door de jaren heen op koninklijk gebied heeft afgespeeld in Wageningen. En stijlmeester Bodo Breg zet voor ons de opvallendste outfits van dit koninklijk modeseizoen op een rijtje.
Maastricht is de stad die dit jaar de eer had om de koninklijke familie op Koningsdag te ontvangen. Het liep anders dan gedacht vanwege de uitbraak van het coronavirus. Jeroen Snel praat op het Vrijthof met burgemeester Annemarie Penn en 's werelds bekendste Maastrichtenaar, André Rieu. * Koning Willem-Alexander ging dinsdag in Amsterdam langs bij het UWV. Op dit landelijk hoofdkantoor sprak hij met de medewerkers die tijdens de coronacrisis honderden vragen van werkgevers beantwoorden en helpen met de speciale regeling die bedrijven van de ondergang moet redden. * Donderdag 30 april is het precies veertig jaar geleden: de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980. Historica Reinildis van Ditzhuyzen vertelt ons meer over de beginjaren van haar koningschap. * Modejournalist Josine Droogendijk blikt terug op alle Koningsdag-outfits van de Oranjes en kunsthistoricus Paul Rem gaat op zoek naar de koninklijke hoogtepunten in de provincie Brabant.
Koningin Margrethe van Denemarken beleefde donderdag haar tachtigste verjaardag in Fredensborg Slott, waar ze vorige maand haar toevlucht heeft genomen om niet besmet te raken met het coronavirus. Wat een groot koninklijk feest moest worden, pakte iets anders uit. Het Deense volk en de bevriende royals lieten de heuglijke dag echter niet onopgemerkt voorbijgaan. Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten, over de memorabele verjaardag van hun 'Daisy'. En hoe kijken de Denen naar hun koningin, die er sinds het overlijden van haar echtgenoot alleen voor staat? Stijlmeester Bodo Breg is een groot fan van koningin Margrethe. Haar flamboyante kledingstijl is voor hem een feestje om te bespreken. Koning Willem-Alexander dook woensdag ineens op in een videoles van een basisschool in Den Haag. Hij bezocht de school om online met leerlingen te praten en docenten te ontmoeten. Op 30 april 1980, binnenkort precies veertig jaar geleden, deed koningin Juliana afstand van de troon. We zochten historica Reinildis van Ditzhuyzen op in haar woonplaats Zutphen. Wat zijn haar herinneringen aan onze oud-vorstin?
Koningin Máxima brengt een bezoek aan transportbedrijf Pieter Smit. Dit bedrijf wordt net als veel andere ondernemingen hard geraakt door de coronacrisis. De koningin kreeg een rondleiding en sprak onder anderen met de eigenaar, chauffeurs en met vertegenwoordigers van de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland. * Ook koning Filip en koningin Mathilde van België doen wat ze kunnen om hun landgenoten door deze moeilijke tijden heen te slepen. Koningshuisdeskundige Wim Dehandschutter praat ons bij over hun inzet en bemoedigende initiatieven. Daarnaast ook een terugblik op het leven van de Belgische vorst, die komende week zijn zestigste verjaardag viert. * De garderobe van koningin Máxima wordt vaak besproken, maar ook over de kleding van onze koning valt een en ander op te merken. Modejournalist Josine Droogendijk neemt zijn stijl onder de loep en vertelt ons er meer over.
We volgen koningin Máxima bij haar bezoek aan het Rode Kruis in het Gelderse Loenen. Tijdens een rondleiding ging ze in gesprek met vrijwilligers die medische hulpmiddelen inzamelen en zorginstellingen helpen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ook koning Willem-Alexander liet zich deze week weer volop informeren over de aanpak en gevolgen van de coronacrisis. Zo had hij donderdag een bijzonder videogesprek met medewerkers en een bewoner van een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. * Verder aandacht voor de Britse royals. Prins Charles en zijn echtgenote Camilla hebben komende week iets te vieren. En nu Harry en Meghan zijn vertrokken, is de vraag wie al hun koninklijk taken moeten overnemen. Correspondent Lia van Bekhoven praat ons vanuit Londen bij over het wel en wee van de Windsors. * Groen is dé trend op modegebied. De royals hebben deze trend al eerder omarmd, want we zien veel groen in de koninklijke garderobes. Stijlmeester Bodo Breg vertelt er alles over.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten zich volop informeren over de gevolgen van de coronacrisis door middel van telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken. Naast een bezoek aan de GGD in Tilburg bracht de koning ook een bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar sprak hij de medewerkers die gestrande Nederlanders in het buitenland proberen terug te halen. Koningin Máxima pakte diverse malen de telefoon en bezocht virtueel de huiskamer van stichting MIND, die zich inzet voor mensen met psychische problemen. En ook het Oranje Fonds zit niet stil. Het nationale fonds komt met nieuwe initiatieven om mensen in deze tijd toch met elkaar in contact te brengen. * Koning Felipe van Spanje heeft de jaarlijkse uitkering van zijn vader Juan Carlos stopgezet. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat de oud-koning miljoenen smeergeld heeft aangenomen. Correspondent Robbert Bosschart praat ons vanuit Madrid bij over de pijnlijke affaire. * Ook blikken we nog even terug op de mode van koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Indonesië. Modejournalist Josine Droogendijk neemt alle outfits onder de loep.
