True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Andere tijden - Alle afleveringen

Andere tijden

Andere Tijden: De 101 Russen van Kamp Amersfoort

In september 1941 worden 101 Russische krijgsgevangenen, als levend nazi-propagandamateriaal door de straten van Amersfoort gevoerd. De aanblik van in lompen gehulde Russen moet de Nederlandse bevolking ervan overtuigen dat zij beter de zijde van nazi-Duitsland kunnen kiezen in de strijd tegen het bolsjewisme. Maar de Amersfoorters, hevig onder de indruk van het schouwspel, tonen vooral medelijden. In Kamp Amersfoort komen 24 van de 101 Sovjetsoldaten door honger, ziekte en mishandeling om het leven. De overige 77 gevangenen worden op 9 april 1942 gefusilleerd. Het blijkt de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te zijn. Zowel getuigen van de tocht van de Russen door Amersfoort als oud-kampgevangenen komen aan het woord in deze uitzending van Andere Tijden.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Geen woorden maar daden: De opkomst van Leefbaar Rotterdam

Rond de eeuwwisseling was hij opeens daar: de boze witte burger. Boos, omdat er jarenlang niet naar hen was geluisterd. In Rotterdam heette hij Ronald Sørensen. Hij begon een nieuwe partij: Leefbaar Rotterdam. Met als lijsttrekker de man die zei wat zijn kiezers dachten: Pim Fortuyn. Drie maanden later was de politieke elite van Rotterdam weggevaagd. Het werd tijd voor een nieuwe politiek.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Dood in Dover

Op 18 juni 2000 komt een Nederlandse vrachtwagen met een lading tomaten binnen in de haven van Dover. Bij een controle vindt de douane een zee van lijken: tussen de kratten liggen 58 dode Chinezen. Slechts twee hebben de reis overleefd. Dan begint een intensieve samenwerking tussen de Britse en Nederlandse politie om de mensensmokkelaars op te sporen en de identiteit van de slachtoffers te achterhalen. Lees meer op: http://anderetijden.nl

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Ontsnappingsroute in de oorlog

In de Tweede Wereldoorlog bestonden er netwerken die mensen hielpen ontsnappen uit het bezette Nederland. Sommige mensensmokkelaars waren louter gericht op geld. Anderen, zoals het netwerk Dutch-Paris opgezet door de Nederlander Jean Weidner, deden het uit idealistische overtuiging. Een joodse vrouw en een Engelandvaarder vertellen over hun ontsnapping met geheime ontmoetingen, mislukte pogingen en grote gevaren onderweg.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Een B-acteur als president

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november trekt Donald Trump met steeds radicalere uitspraken de aandacht. Door zijn kandidatuur neemt het populisme bezit van de Republikeinse partij. Eerder zorgde Ronald Reagan als presidentskandidaat voor opschudding. Zijn conservatisme en 'leeghoofdigheid' deden veel wenkbrauwen fronsen, ook bij zijn eigen partijgenoten. Maar de voormalige B-acteur wist, o.a. door een slimme campagne, in 1980 de zittende Democratische president Jimmy Carter te verslaan.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Voorbereid op een kernramp

Scheurtjes in de kernreactor in Doel, problemen bij de kerncentrale in Petten; de laatste tijd duiken er verschillende verontrustende berichten op. En het begon zo zorgeloos begin jaren '70. De Rotterdamse RDM leverde de vaten voor nieuwe kerncentrales in Borssele en Doel, een technisch hoogstandje. Niemand vroeg zich af wat te doen bij eventuele ongelukken, er was geen rampenplan. Tot het in 1979 in het Amerikaanse Harrisburg bijna mis ging. De burgemeester van Hulst, een gemeente tussen Doel en Borssele in, kreeg plots de prangende vraag voorgelegd: 'Wat moet de bevolking doen als hier iets mis gaat?' Langzaam werden de autoriteiten wakker en begon het pionieren met rampenplannen.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Duitse soldaten over de Slag bij Arnhem

De Slag bij Arnhem in september 1944 werd voor de geallieerden een gevoelige mislukking. De Duitsers haalden er de laatste grote militaire overwinning. Eigenlijk bij toeval lagen in de buurt van Arnhem twee Duitse divisies die mochten bijkomen van de hevige gevechten in Normandië en België, waar ze nederlaag op nederlaag hadden geleden. Onder de soldaten Werner Krüger en Karl Heinz Henschel, beiden artillerist in de 9e SS Pantserdivisie Hohenstaufen. Ze waren toen nog maar achttien jaar en zagen de geallieerde parachutisten neerkomen. Einde opfrisperiode, begin van een harde strijd van getrainde soldaten aan beide kanten. Terugblikkend geven de inmiddels hoogbejaarde mannen een relaas over de roemruchte slag uit het oogpunt van de 'vijand', maar ook over de waanzin van de oorlog en het instinct om te overleven.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Welkom in de EU

Het Britse volk heeft deze zomer gekozen voor een brexit. De eerste keer dat een land de Europese Unie gaat verlaten en aanleiding voor talloze sombere overpeinzingen over de toekomst. De Britten zijn Europa moe en zij niet alleen. Ook op het continent neemt de euroscepsis toe. Een grote tegenstelling met de jaren 90. Toen stonden - na de val van de Muur - de voormalige Oostbloklanden in de rij om toe te treden en ze werden met open armen ontvangen. Een ware 'uitbreidingseuforie' maakte zich van de EU meester. De overwinning van vrijheid en democratie moest worden beloond, stabiliteit en welvaart zouden vanzelf volgen. Waarschuwingen om niet te hard van stapel te lopen met de Big Bang, zoals de uitbreiding met tien nieuwe landen is gaan heten, werden in de wind geslagen.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Leven in koloniaal Suriname

Een tweeluik in de aanloop naar de viering van 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 2015. Bewoners van Suriname halen herinneringen op aan het leven in de voormalige kolonie. Deel twee beschrijft het langzaam opkomend nationalisme vanaf de jaren '60. Voor een belangrijk deel van de bevolking was Nederland het grote voorbeeld en het koninklijk huis werd op handen gedragen. Maar kleine groepen begonnen eigen identiteit en cultuur steeds meer te koesteren en pleitten uiteindelijk voor complete zelfstandigheid.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Leven in koloniaal Suriname

Een tweeluik in de aanloop naar de viering van veertig jaar onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 2015. Bewoners van Suriname halen herinneringen op aan het leven in de voormalige kolonie. In het eerste deel staat het dagelijks leven na de oorlog centraal. Ruim ondersteund door bijzondere archiefbeelden vertellen een aantal inwoners uit Suriname over de toenemende welvaart, het wonen in de stad, op de plantage en in het binnenland.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Parel aan de Noordzee

Andere Tijden kijkt naar de ontwikkeling die de badplaats Scheveningen de laatste decennia doormaakte. Scheveningen was tot midden vorige eeuw een mondaine badplaats waar welgestelden uit heel Europa de zomer doorbrachten met een langdurig verblijf in luxe hotels zoals het Palace Hotel, het Kurhaus of het Grand Hotel. Maar in de jaren zestig kwam de omslag. Projectontwikkelaar Reinder Zwolsman had grootse plannen voor de badplaats, hij presenteerde Scheveningen als centrum van de wereld. Maar precies toen Zwolsman begin jaren zestig de Exploitatiemaatschappij Scheveningen opkocht waarin de Pier en de grote hotels waren verenigd, veranderde het gedrag van de vakantiegangers. De elite boekte niet langer twee maanden Scheveningen in de zomer maar vloog naar verre bestemmingen. De badplaats moest worden aangepast aan de dagtoerist, maar met de grond onder de hotels in erfpacht bij de gemeente, was het onzeker of Zwolsman zijn investeringen terug zou krijgen. Wat volgde was een patstelling tussen projectontwikkelaar en gemeente. Lange tijd gebeurde er niets, hotels stonden leeg en de badplaats verkrotte zienderogen. Paul van Vliet zag het met lede ogen aan. Hij herinnert zich nog de grandeur en laat Andere Tijden de bijzonderheid van de Kurzaal zien waar hij menig keer optrad en zich het betoverende geluid van het applaus herinnert. "Met de verkoop van de Exploitatiemaatschappij aan Zwolsman begon de verloedering", aldus de cabaretier. Begin jaren '70 gaf Zwolsman het op en nam het bouwbedrijf dat ook Hoog Catharijne in Utrecht had gebouwd het stokje over. De oude hotels werden afgebroken, Scheveningen ging compleet op de schop. Ternauwernood overleefde het Kurhaus als enige hotel de modernisering. Net als de Pier staat nu ook het Kurhaus te koop. Als laatste teken van de grandeur van toen, in een badplaats die onherkenbaar veranderde.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Groeten uit Renesse

Door de komst van de Grevelingendam in de jaren 60 wordt het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland veel beter bereikbaar. Steeds meer toeristen ontdekken daar aan de kust het dorpje Renesse. In deze tijd groeit de welvaart in Nederland explosief: de lonen stijgen en de mensen krijgen meer vrije tijd. Daarnaast hebben steeds meer mensen een auto tot hun beschikking. Ook jongeren trekken erop uit met de tent. De boomgaarden van Renesse veranderen in campings en iedereen heeft het goed. Toch is er een keerzijde aan het massatoerisme; de aantrekkingskracht van Renesse, de rust en de ruimte kalven onherroepelijk af. Andere Tijden over de transformatie van een verstild dorpje naar een bruisende badplaats.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Onder de Spaanse zon

In de tijd dat Spanje nog ver weg en exotisch was, liep de hele straat uit om te zwaaien als je met de volgepakte auto richting het zuiden reed. Ten tijde van Franco hield de vakantieganger zich even liever niet met politiek bezig, ouden van dagen zitten er voordelig in de winterzon en gelukkig kun je er gewoon friet van piet eten. Kortom: Viva l'Espana! Een speciale zomerse aflevering met aandoenlijke, hilarische en herkenbare beelden van meer dan 50 jaar Nederlands toerisme in Spanje.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Dood en Spelen. De Olympische Spelen van Mexico 1968

Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Mexico (1968) vindt een bloedig drama plaats. Een demonstratie van studenten in Mexico-stad wordt neergeslagen door het leger, er vallen honderden doden en gewonden. Het Olympisch Comité is van mening dat sport en politiek gescheiden moeten blijven en houdt het nieuws zoveel mogelijk weg bij de sporters. De Nederlanders in het Olympisch dorp merken dan ook niet of nauwelijks iets van het geweld. Zij concentreren zich op de wedstrijden: het winnen van medailles staat voorop. Pas veel later dringt door wat er gebeurd is. Met o.a. zwemster Ada Kok, die goud wint op de 200 meter vlinderslag, en sportjournalist Ed van Opzeeland.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Blanke boeren zonder erf

Nederlandse planters moeten voormalig Nederlands-Indië verlaten en trekken in de jaren 50 naar de blanke kolonie Rhodesië in Zuidelijk Afrika. Daar bouwen ze mee aan een bloeiende economie en verdedigen hun land in een smerige, jaren durende guerrillaoorlog. Hun land? Daar denken Robert Mugabe en zijn vrijheidsstrijders heel anders over. Vanaf 2000 verjagen zij de blanke boeren van hun farms. Berooid keren de Nederlanders terug naar Nederland, boeren zonder erf.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Diamanten voor de Duitsers

Op 16 april 1942 komt het bevel: Joodse diamanthandelaren moeten zich binnen twee uur verzamelen in de Amsterdamse diamantbeurs. Gewapende Duitse soldaten dwingen ze om al hun diamanten in te leveren. 70.000 karaat wordt er buitgemaakt. Aan het eind van de dag rijden de Duitsers met drie koffers vol edelstenen naar Arnhem en de buit belandt in de kluis van een bank. Als in 1944 de geallieerden naderen, brengen de nazi's de geroofde edelstenen naar Duitsland. Na de oorlog wordt slechts een deel van de gestolen diamanten teruggevonden.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Alle kinderen op transport

Op 6 en 7 juni 1943 vertrekken uit Konzentrationslager Herzogenbusch -beter bekend als kamp Vught- twee treinen met 1300 joodse kinderen. De reis heeft als lugubere eindbestemming Sobibor. Ooggetuigen van dit beruchte 'kindertransport' vertellen over de omstandigheden in het kamp, de pijn van het afscheid en de radeloosheid van de kinderen. Slechts een enkeling ontspringt de dans.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: De Vergeten Treinramp bij Schiedam

In de ochtendspits van 4 mei 1976 botst een nieuwe Sprinter bij Schiedam op de internationale D-trein naar Duitsland. Slechts drie seconden daarvoor weet de machinist van de D-trein nog weg te springen. De klap is enorm en de locomotief boort zich in het voorste gedeelte van de Sprinter. Niet meer dan twee passagiers komen zwaargewond maar levend uit de getroffen coupé. Met 24 doden is het de op twee na zwaarste treinramp in de Nederlandse geschiedenis. Maar nabestaanden en slachtoffers voelen te weinig erkenning. In overzichten van grootste treinrampen wordt dit zware ongeluk bij Schiedam vaak niet genoemd. Veertig jaar later reconstrueert Andere Tijden de ramp, met de machinist van de D-trein, andere overlevenden, nabestaanden en hulpverleners van het eerste uur.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Cuba, het gedroomde eiland

De Cubaanse Revolutie had op sommige Nederlanders een onweerstaanbare aantrekkingskracht: de hoop op een betere wereld leek in dit tropische land werkelijkheid te worden. Het socialisme van Fidel Castro en zijn kompaan Che Guevara was 'gezellig, vrolijk en avontuurlijk'. In de jaren 60 en begin 70 reisden verschillende linkse studenten en vooraanstaande intellectuelen naar Cuba om het paradijs met eigen ogen te aanschouwen. Sommigen werden uitgenodigd als journalist, anderen om in werkbrigades een bijdrage aan de revolutie te leveren. Konden ze zich vrij bewegen, maakte liefde blind? De teleurstelling was onvermijdelijk, hoewel het soms jaren kostte om dat toe te geven.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Op zoek naar wind

Op 1 december 1973 houdt premier Joop den Uyl een toespraak voor alle radio- en tv-zenders: we moeten er rekening mee houden dat energie niet meer vanzelfsprekend beschikbaar is, het wordt nooit meer als vroeger. Vanaf dat moment gaan overheid en particulieren op zoek naar alternatieven voor olie en gas. In een land waar molens van oudsher aan de horizon staan, lijkt windenergie een logische keus. Met frisse moed storten burgers, ondernemers en wetenschappers zich op experimenten en vergaande plannen. Maar na een tijdje sterven de meeste initiatieven een stille dood. De zoektocht naar windenergie blijkt in Nederland een weg vol hinderpalen.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Polder op de schop

Jarenlang ging het leven in de polder Zeevang traditioneel z'n gangetje. Boeren waren uren bezig om met een bootje naar hun kleine stukjes land te varen. Het huiselijk leven speelde zich 's winters gedeeltelijk af in de stal tussen de koeien. Vanaf de wc buiten kon je een praatje maken met de buren. Maar rond jaren 50 ging de agrarische samenleving op de schop: het land werd verkaveld. De boerengezinnen trokken weg uit de dorpen. Op moderne boerderijen langs rechte polderwegen leerden ze op een economische manier hun bedrijf te runnen. Maar dat niet alleen. Ook vrouwen moesten in het kader van de 'streekverbetering' moderniseren. Ze kregen o.a. onderricht in administratie en discussiëren. "Eigenlijk was het een emancipatiebeweging", concludeert één van hen.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Mevrouw de president

Run Pat, Run! Onder die leus moedigen verschillende groeperingen Congresslid Patricia Schroeder aan zich in 1988 verkiesbaar te stellen voor het presidentschap van Amerika. Ze stort zich op het avontuur. Maar na een verkennende campagne, maakt Schroeder tijdens een emotionele toespraak huilend bekend dat ze het toch niet ziet zitten. Nu de huidige voorverkiezingen in Amerika onderweg zijn, en Hillary Clinton een nieuwe poging waagt, gaat dit verhaal terug naar de ambities en frustraties van een vrouw die zich eerder in de politieke strijd gooide. Met Pat Schroeder zelf, haar echtgenoot, leden uit haar campagneteam en een journaliste die destijds genadeloos commentaar gaf op de huilbui van Pat.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Holleeder op de vlucht

Twee verdachten van de ontvoering van Heineken slaan op de vlucht: Cor van Hout en Willem Holleeder. Ze worden na een paar maanden in een appartement in Parijs gearresteerd. Er volgt een juridisch getouwtrek tussen Nederland en Frankrijk over de uitlevering. Ondertussen wordt het tweetal van de ene verblijfplaats naar de andere gesleept, met in hun kielzog journalisten en beveiligers van Heineken. Het hele circus belandt zelfs op Sint Maarten, maar daar komt de bevolking in opstand tegen het verblijf van de criminelen. Pas na meer dan twee jaar worden de ontvoerders uitgeleverd aan Nederland en kan de berechting beginnen. Met correspondent Philip Freriks, Holleeders advocate De Jongh-Dunand, Telegraaf-fotograaf Wim Hofland en hoofd beveiliging Heineken Arjo de Jong.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Diplomatiek spel: Nederland, Turkije en de EU

In 2004 had Nederland als voorzitter van de Europese Unie een hete aardappel op het bord: het toekomstige lidmaatschap van Turkije. Moest hierover onderhandeld worden? De meningen waren verdeeld, in binnen en buitenland en dwars door alle partijen heen. Achter de schermen ontspon zich een diplomatiek en politiek spel op het hoogste niveau, met een zinderende finale in Brussel. Nederland dacht iedereen op één lijn te hebben maar een belangrijke speler bleef bijna tot het einde dwars liggen: de Turkse premier Erdogan. Aan het woord komt onder andere Ben Bot, destijds als minister van Buitenlandse Zaken de belangrijkste onderhandelaar namens voorzitter Nederland: 'Je moet wel weten hoe het spel gespeeld wordt'.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: De Dingly boys

Opeens verschijnen ze: de nozems. Vetkuif, peuk in de mond. Op brommers crossen ze door de straten van de Nederlandse steden. Soms ook in auto's, zoals de Dingly boys in Leeuwarden. 'Kaarten, zuipen, knokken!' Dat is wat ze naar eigen zeggen doen. En wat willen ze eigenlijk? 'Vrijheid om te doen en laten wat we zelf willen. En ons niet aan regels houden die door een of andere bejaarde zijn gemaakt.' De Dingly boys hebben een eigen hang-out aan de Nieuweburen, een deel van hen speelt in de band the Strangers. Niet dat ze allemaal muzikaal zijn, maar muziek hoort nou eenmaal bij de jongerencultuur van die tijd. Net als het hangen op straat of in de koffiebar. Als opmaat naar de nieuwe serie van de NTR en de VPRO over de jaren 60 een duik in de wondere wereld van de nozems in Leeuwarden.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: De omstreden keuze van een kroonprinses

Bijna vijftig jaar geleden, 10 maart 1966, trad kroonprinses Beatrix in het huwelijk met Claus van Amsberg in een roerig Amsterdam. Beelden van rookbommen tussen de bruiloftsstoet gingen de hele wereld over. Het was de zichtbare climax van een discussie die al maandenlang de gemoederen heftig beroerde. De keuze voor een gemaal van Duitse afkomst was omstreden. Kritiek kwam voornamelijk uit joodse kringen en het voormalig verzet. In de kranten en in het parlement werd heftig gediscussieerd, er dreigde zelfs een heuse 'koningskwestie'. Kon de monarchie nog wel blijven bestaan?

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Geheime steun aan Mandela

Op 11 februari 1990 komt Nelson Mandela voor het oog van talloze camera's de gevangenis uitlopen. Connie Braam kijkt naar de televisiebeelden op het kantoor van de Anti-Apartheidsbeweging Nederland en kan haar ogen nauwelijks geloven. In het diepste geheim heeft Braam jarenlang de beweging van Mandela ondersteund met de operatie Vula. Nederlandse vrijwilligers smokkelden onder meer gecodeerde diskettes Zuid-Afrika binnen en hielpen ANC-ers aan een vermomming en valse papieren. Nu de musical Mandela februari 2016 in première gaat, staat deze aflevering stil bij de Nederlandse steun aan het ANC.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Het Wonder Emmen

Het door krimp geplaagde Emmen hoopt met een make-over van het centrum op een wonder. Sinds de jaren '50 voltrok zich dat wonder echt. Na de teloorgang van de veenindustrie werd het dorp Emmen de aangewezen plek voor textielfabrieken. De AKU, Bendien en Danlon boden werk aan duizenden. Tussen het groen verrees een geheel nieuwe industriestad met de eerste woonerven ter wereld.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Russische oorlogsbruiden in Holland

Na de bevrijding kwamen duizenden vrouwen uit de Sovjet-Unie naar Nederland. Ze reisden hun geliefden achterna die ze hadden leren kennen tijdens dwangarbeid in Nazi-Duitsland. Geboren onder Stalin en te werk gesteld onder Hitler, probeerden ze een leven op te bouwen in een voor hen volkomen onbekend land. Terugkeer naar de USSR en hun familie kon niet meer.

Deze uitzending bekijken

Andere tijden

Andere Tijden: Verlangen naar het Kalifaat

Sinds 2000 heeft de westerse wereld te maken met gewelddadige aanslagen gemotiveerd vanuit het islamitische geloof. Wat is de voedingsbodem geweest voor dit radicale geweld? Deze aflevering gaat terug naar de jaren 80 om te zien of er in Nederland al aanwijzingen te vinden waren voor deze radicalisering. PvdA Kamerlid Ahmed Marcouch vertelt zijn verhaal over de verlokkingen van islamitisch radicalisme. En voormalig directeur democratische rechtsorde van de BVD, Nico van Helten, doet een boekje open over de aanpak van de veiligheidsdienst in de jaren 80 en 90.

Deze uitzending bekijken