True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

De 5 smaken van Joël - Alle afleveringen
De 5 smaken van Joël
De 5 smaken van Joël: Umami

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. Joël reist af naar Japan om deze hartige smaak te ontdekken en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn. Umami werd ontdekt door de Japanse professor Ikeda in Japans zeewier, dat de basis vormt van de meeste Japanse gerechten. Elk land heeft zijn eigen typische umamismaak. Een van de heftigste gerechten is het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis met zo'n heftige geur dat Joël het met topchef Rikard Andersson alleen buiten op mag eten.



De 5 smaken van Joël
De 5 smaken van Joël: Zuur

Waarom staat er zuur op ons menu? Zuur is vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht ceviche, in zuur bereide vis, vandaan komt: Peru. Hier zijn limoenen de nationale trots en weten ze dus als geen ander wat je met zure smaken kan doen. Zuur is al eeuwenlang een belangrijke manier om eten langer houdbaar te maken. In Japan is zuur een lifestyle: in zuur gelegde groentes zijn een onderdeel van elke maaltijd. Maar wanneer is zuur gezond en wanneer wordt zuur te zuur?



De 5 smaken van Joël
De 5 smaken van Joël: Zout

Waarom eten we zo graag zout? Iedereen heeft een potje zout in de keuken staan, maar waarom voegen we toch zo graag zout aan ons eten toe? En waar komt het eigenlijk vandaan? Joël reist af naar de heetste plek op aarde: de Danakil Depressie in Ethiopië. Op deze gigantische zoutvlakte hakken de Afar nomaden al eeuwenlang met de hand zoutblokken. Inmiddels hebben we in Nederland de zoutwinning gemachinaliseerd. In de enorme zoutfabriek in Hengelo ziet Joël hoe zout tegenwoordig geen kostbaar product meer is maar met tonnen tegelijk uit de grond wordt gepompt. Maar wat doet al dat zout dat we binnenkrijgen met ons eten?



De 5 smaken van Joël
De 5 smaken van Joël: Bitter

Bitter is een waarschuwing van de natuur, maar waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar Suriname, waar de extreem bittere sopropo dagelijkse kost is. Evolutiebioloog Roy Erkens legt uit waarom onze voorouders de bittere smaken gingen eten. In Hollands zijn we de bittere smaken ook gaan waarderen. Met koffie-expert Kees Kraakman onderzoekt Joël waarom we zo graag de dag met koffie beginnen en Fenny van Wees neemt hem mee in de geschiedenis van het bittertje. Bittere smaken leren we waarderen, zeker als we het perfect in balans brengen met de andere smaken. Chefkok Leonardo Pacenti creeert het perfecte bittere gerecht.



De 5 smaken van Joël
De 5 smaken van Joël: Zoet

Joël ontdekt waarom iedereen van zoet houdt. Zoet is de eerste smaak die we tot ons krijgen. Hij proeft of moedermelk nog steeds een fijn gevoel geeft. In Ethiopië, de grootste honingproducent van Afrika, gaat Joël mee op een gevaarlijke tocht. Het is de plek waar nog op authentieke wijze verse boshoning wordt geoogst. Op een oude suikerrietplantage in Suriname ontdekt hij hoe we als mens steeds efficiënter zijn geworden in het produceren van suiker. Op onze Hollandse velden worden jaarlijks miljoenen suikerbieten geoogst, wat weer nieuwe uitdagingen oplevert. Hoe voorkomen we dat onze liefde voor zoet te ver gaat?