True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Spoorloos - Alle afleveringen

Spoorloos

Spoorloos: Moeder weigert abortus

Miguel (32) lijkt als twee druppels water op een man die hij niet kent: zijn biologische vader. De ouders van Miguel leerden elkaar kennen in de Dominicaanse Republiek. Zijn moeder Mercedes was daar in de jaren tachtig kapster toen ze een kortstondige relatie kreeg met José, een klassieke rokkenjager van goede komaf. Toen Mercedes opbiechtte dat ze zwanger was, drong José aan op een abortus. Mercedes weigerde en Joé beëindigde de relatie, vermoedelijk onder druk van zijn gegoede familie. Na de geboorte van Miguel zocht en vond Mercedes als kapster werk op Aruba. Daar leerde ze een Nederlander kennen die haar en Miguel meenam naar ons land. Miguel heeft zijn biologische vader nooit ontmoet, maar volgens Mercedes lijkt hij sprekend op hem. Interesse om zijn vader te leren kennen was er lange tijd niet bij Miguel. Hij was alleen maar boos omdat zijn vader zich nooit om hem bekommerd heeft. Nu Miguel inmiddels drie kinderen heeft, wint de nieuwsgierigheid het van de boosheid. Derk Bolt reist voor Miguel naar de Dominicaanse Republiek om uit te zoeken wat er van José terecht is gekomen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Alexander Pechtold prijst Cherina om haar doorzettingsvermogen

Cherine is geboren in Jordanië, haar ouders waren afkomstig uit Sri Lanka en werkten in Jordanië als gastarbeider. Omdat ze al veel kinderen hadden, was Cherine een mond teveel om te voeden en werd ze afgestaan. Cherine groeide op in een liefdevol gezin in Nederland. Toen ze als kind een ernstige ziekte kreeg, realiseerde ze zich dat ze in haar geboorteland hoogstwaarschijnlijk niet de zorg had kunnen krijgen die ze hier had gehad. Daarmee was haar adoptie voor haar levensreddend. Na haar studie politieke communicatie ging Cherine aan het werk op het partijbureau van D66. Als we Cherine op haar werk filmen, vertelt fractievoorzitter Pechtold waarom zij zo goed bij de partij past. De zoektocht naar Cherine's familie heeft flink wat voeten in de aarde, als blijkt dat de biologische vader het zo bont zou hebben gemaakt dat zijn kinderen Cherine niet willen ontmoeten.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Jonge moeder

Empera, de Colombiaanse moeder van Inge, was amper meerderjarig toen ze in 1977 haar eerste kindje kreeg. Al sinds haar twaalfde jaar werkte ze als hulp in de huishouding. De zondagen gaven haar altijd wat afleiding, want dan kon er worden gedanst in een discotheek. Op een dag zag ze op de dansvloer een jongen dansen die haar aansprak. Ze ging in op zijn avances. Empera heeft de jongen daarna nooit meer gezien, en een paar maanden later ontdekte ze dat ze zwanger was. De werkgever van Empera bedisselde dat ze haar kind afstond ter adoptie. Er werd op haar ingepraat dat haar ouders het buitenechtelijke kind niet zouden accepteren en dat ze ook te weinig middelen had om voor een kind te zorgen. Empera kreeg haar dochter niet te zien na de bevalling en dat heeft haar altijd pijn gedaan. Uit een latere relatie kreeg Empera een dochter die nooit uit haar leven verdween. Een paar jaar later biechtte ze haar op dat ze ooit een kind afstond. Empera heeft nooit durven dromen dat ze ooit nog oog in oog zou komen te staan met haar eerstgeboren kind. Ze kon haar oren niet geloven toen ze van Spoorloos hoorde dat haar dochter naar haar op zoek is.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Vader met losse handjes

Over haar Duitse vader Manfred heeft Nicole (38) niet veel goeds gehoord, maar dat weerhoudt haar er niet van om naar hem op zoek te gaan. Haar moeder ontmoette de Duitser in de jaren zeventig in Zeeland. Er ontstaat een relatie en Manfred vraagt Dorine ten huwelijk. Hij verzwijgt dat hij in Duitsland een vrouw en twee kinderen heeft. Manfred neemt Dorine mee naar zijn geboorteland. Het stel heeft een kinderwens, maar de geboorte van dochter Nicole laat lang op zich wachten. Als Dorine tijdens de zwangerschap vanwege complicaties maanden in het ziekenhuis ligt, begint Manfred een buitenechtelijke relatie. Na de geboorte van Nicole ontstaan al snel huwelijksproblemen. Hij maakt zich schuldig aan huiselijk geweld en drankmisbruik. Dorine keert met Nicole terug naar Zeeland. Een paar jaar later komt er een andere man in haar leven en Nicole werd dus opgevoed door een stiefvader. Aan haar Duitse vader Manfred heeft Nicole nauwelijks herinneringen. Nu ze wat ouder is geworden, is ze toch wel nieuwsgierig naar wat er van haar vader en zijn andere kinderen terecht is gekomen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Verwaarloosd achtergelaten door moeder

Aurelie en Florian hebben een Frans-Vietnamese moeder, maar ze zijn allebei geboren in Nederland. Hun moeder Yannick werkte als prostituee in Den Haag. Aurelie was nog een baby en Florian een peuter toen hun moeder hen op een dag achterliet, zonder zich ooit nog om hen te bekommeren. Voordat moeder spoorloos uit hun leven verdween, werd ze in de gaten gehouden door de zedenpolitie. Mensen uit haar omgeving hadden gemeld dat de twee kinderen door hun moeder werden verwaarloosd en mogelijk ook mishandeld. Toen de politie weer eens poolshoogte ging nemen bij Yannick, bleek dat ze haar zoontje had ondergebracht bij mensen die ze slechts opppervlakkig kende. Tijdens hetzelfde bezoek vertelde Yannik dat ze haar dochtertje had achtergelaten in een motel in Wassenaar. In dat motel trof de politie Aurelie aan in een reiswieg in een badkamer. De kinderbescherming plaatste Aurelie en Florian in een pleeggezin en moeder Yannick liet nooit meer van zich horen. Aurelie en Florian willen weten wat er van hun biologische moeder is terechtgekomen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Kleurrijke globetrotter

De ouders van Tristan, Ralph en Ivonne, hadden een tumultueuze relatie die pas eindigde op de dag dat Ivonne schoon genoeg had van de vele streken die Ralph haar had geleverd. De mensen die de vader van Tristan hebben gekend, omschrijven hem als een kleurrijke globetrotter die makkelijk mensen kon inpalmen. Ralph is geboren in Brits-India en verbleef voor z'n werk in Nederland toen hij Ivonne leerde kennen. Ivonne is nog maar 22 jaar als Tristan wordt geboren. De zeven jaar oudere Ralph biecht dan op dat hij ook nog twee kinderen heeft bij een Zwitserse vrouw. Als Ralph met Ivonne naar Neuchatel reist om z'n zoon en dochter te ontmoeten, wordt hij aangehouden door de politie. Zijn Zwitserse ex-vrouw klaagt hem aan wegens poging tot moord. Ralph komt er vanaf met een boete. Ivonne gelooft aanvankelijk in de onschuld van haar man, maar in de tijd die volgt wordt ze regelmatig slachtoffer van zijn losse handen. Ralph blijkt ook zwaar verslaafd aan de alcohol en Ivonne ontdekt dat hij haar financieel heeft opgelicht. Op een dag treft ze hem in bed aan met een andere vrouw. Over z'n biologische vader heeft Tristan weinig positieve dingen gehoord. Toch is hij nieuwsgierig naar de man die hem verwekte.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Slecht beeld van moeder

Erno (45) is door zijn Nederlandse moeder Johanna direct na geboorte afgestaan ter adoptie. De vader van Erno is een Italiaanse gastarbeider, Salvatore. De ouders van Erno waren getrouwd en hadden al een dochter, maar Salvatore liet Johanna in de steek voordat Erno geboren werd. Johanna en haar dochter Giustina hebben in het verleden een paar keer geprobeerd om met Erno in contact te komen. Tot nu toe houdt Erno de boot af omdat hij in papieren van de Kinderbescherming weinig vleiende dingen over z'n moeder heeft gelezen. Erno is wèl nieuwsgierig naar z'n Italiaanse vader, de uit Napols afkomstige Salvatore. Omdat hij Salvatore zelf niet kon vinden, schakelde hij Spoorloos in. Bij de redactie ging al snel een belletje rinkelen omdat ook Giustina, de oudere zus van Erno, zich bij het programma had aangemeld. Net als Erno wil Giustina weten wat er van de Italiaan terecht is gekomen en of hij open staat voor een ontmoeting. In haar mail aan Spoorloos schreef Giustina ook dat zij en haar moeder Johanna opnieuw op zoek zijn naar Erno. Hoe reageert Erno als Spoorloos hem een reportage toont waarin zijn moeder háár kant van het verhaal vertelt?

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Lege handen

Elvira en Iranilde groeiden op bij dezelfde ouders, maar biologische gezien zijn ze geen zussen. Beide vrouwen zijn geboren in Brazilië en geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Elf jaar geleden reisden ze met hun Nederlandse ouders naar hun geboorteland. Die vonden het belangrijk dat hun dochters kennismaakten met het land waar ze vandaan komen. Elvira en Iranilde werden door hun ouders meegenomen naar plekken met een bijzondere betekenis, zoals de adressen waar ze zijn geboren. Het wakkerde hun nieuwsgierigheid aan naar het waarom van hun adoptie. Met de informatie die ze hadden, lukte het hen niet om hun moeders te vinden. Elvira en Iranilde hebben een bijzondere band met elkaar die zo hecht is dat ze vastbesloten zijn om hun zoekactie met elkaar tot een goed einde te brengen. En dus schakelden ze ook samen Spoorloos in. Maar hoe reageren de vrouwen als blijkt dat één van beiden met lege handen staat omdat Spoorloos slechts één van de moeders kan traceren?

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Laatste kans om moeder te ontmoeten

Carola (33) heeft niet lang meer te leven. Na de geboorte van haar dochter, vier jaar geleden, voelt ze in haar borst een knobbel zo groot als een ei. Carola denkt eerst nog dat het te maken heeft met de borstvoeding, maar haar huisarts stuurt haar voor onderzoek door naar het ziekenhuis. Daar krijgt ze te horen dat de knobbel vanzelf weg zal gaan - een ingreep acht men niet nodig. Een jaar later laat Carola zich opnieuw onderzoeken en pas dan wordt vastgesteld dat ze borstkanker heeft en dat er al sprake is van uitzaaiingen. De kanker wordt bestreden en dat lijkt aanvankelijk goed uit te pakken voor Carola. Maar na een jaar worden er wederom kwaadaardige tumoren aangetroffen in haar lijf. Er volgen nieuwe behandelingen, maar Carola heeft inmiddels te horen gekregen dat de artsen niets meer voor haar kunnen doen. Carola is geadopteerd vanuit Colombia. Haar afkomst hield haar in het verleden niet heel erg bezig, maar ze vraagt zich nu af of ze erfelijk is belast. Nu ze weet dat ze niet lang meer te leven heeft, wil Carola alles op alles zetten om tenminste eenmaal oog in oog te kunnen staan met de vrouw die haar het leven schonk: haar Colombiaanse moeder.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Uitzonderlijk tweelingenverhaal

Emelie is al 28 jaar als ze ontdekt dat ze de helft is van een tweeling. Haar zus Lin woont slechts 35 kilometer bij haar vandaan, maar de meisjes groeien op zonder te weten van elkaars bestaan. Emelie en Lin worden geboren in Indonesië en los van elkaar geadopteerd door Zweedse ouders. De tweeling weet sinds kort dat ze een broer hebben die in Nederland woont. Als Spoorloos hem vindt, blijkt hij een grote verrassing in petto te hebben voor z'n zussen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Surinamer zonder band met Suriname

Tino is als baby van acht maanden door zijn alleenstaande moeder Helen vanuit Suriname meegenomen naar Nederland. Hier wordt vastgesteld dat Helen schizofreen is en niet in staat om een kind te verzorgen. Tino komt terecht in een pleeggezin en groeit oer-Hollands op. Het contact met zijn moeder wordt niet verbroken; in de vakanties logeert hij bij haar. Als Tino wat ouder wordt, komen er vragen naar boven over zijn biologische vader. Dat blijkt een gevoelig thema. Tino komt tot de conclusie dat zijn ouders een relatie hadden die een paar jaar duurde. Helen was een zogenaamde buitenvrouw - zijn biologische vader was getrouwd met een andere Surinaamse. Tino heeft weinig op met de gebruiken en gewoontes in zijn geboorteland, maar hij is wel nieuwsgierig naar de levenswandel van zijn vader.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Geboren in de gevangenis

Ana (28) werd geboren in een gevangenis in Roemenië. Haar moeder Marianna zat daar vast op verdenking van valutahandel. Ana groeide op zonder haar vader te kennen, en ze twijfelt er sinds een tijdje aan of haar moeder wel haar echte moeder is. Kort nadat Marianna in de gevangenis was bevallen, werd het kindje bij haar weggehaald. Enkele maanden later kwam ze vrij en kreeg ze een opvallend mager meisje mee naar huis. Haar dochter is voortgekomen uit een kortstondige affaire met een taxichauffeur. Marianna is een alleenstaande moeder tot ze een relatie krijgt met een Nederlander die haar en Ana meeneemt naar ons land. Ana groeit op in de veronderstelling dat de Nederlandse man haar biologische vader is. Tijdens een ruzie hoort ze dat haar echte vader een Roemeen is. Ana wil hem heel graag leren kennen. Ze is al jaren naar hem op zoek, en dat leidde in het begin tot spanningen met Marianna. Vanwege de onderlinge verschillen begon Ana zich of te vragen of Marianna werkelijk haar biologische moeder is. Haar twijfel wordt gevoed omdat ze weet dat ze de eerste maanden van haar leven niet bij Marianna was. Bekend is dat er destijds kinderen werden verhandeld in Roemenië.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Grootste vaderschapsonderzoek ooit

Bjorn groeide op in een gezin met een vader en een moeder, maar als hij nog maar 8 jaar oud is gaan zijn ouders uit elkaar. In de eerste jaren na de scheiding ziet Bjorn zijn vader nog sporadisch, maar na verloop van tijd verwatert het contact. Bjorn snapt niet waarom zijn vader nooit interesse in hem toont. Bjorn is inmiddels 18 als zijn moeder hem iets opbiecht wat ze tot dan toe heeft verzwegen: Bjorn is verwekt met hulp van een spermadonor. Alhoewel over de spermadonor niet veel bekend was, lukt het Bjorn om met hem in contact te komen. Inmiddels weet Bjorn dat de man jaren achtereen donor was bij drie verschillende klinieken. De donor kon aannemelijk maken dat met zijn zaad in totaal zo'n 200 kinderen zijn verwekt. Door zelf op zoek te gaan heeft Bjorn al meer dan 10 nakomelingen van zijn donorvader ontmoet. In een eerdere uitzending van Spoorloos deed Bjorn met twee van hen een oproep. Daarmee werd veel teweeggebracht: er meldden zich meer dan vijftig kinderen die meenden dezelfde donorvader te hebben. Het DNA van al deze kinderen werd in het centrum voor verwantschapsonderzoek in Amsterdam vergeleken met dat van de donorvader. Vanavond krijgt Bjorn te horen wat het onderzoek heeft opgeleverd.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Vondeling uit Thailand

Athicha werd als baby in Thailand achtergelaten in een hotelkamer. Opmerkelijk genoeg werd in dezelfde kamer ook een briefje achtergelaten met de namen van haar biologische ouders. Hadden haar vader en moeder de hoop dat zij ooit naar hen op zoek zou gaan? Athicha werd ondergebracht in een kindertehuis en ze was anderhalf jaar oud toen ze werd geadopteerd door een echtpaar uit Noord-Brabant. In 2008 reisde ze met haar Nederlandse ouders naar Thailand om het land te leren kennen. Samen met haar ouders deed ze ook een poging om op zoek te gaan naar haar Thaise vader en moeder, maar de zoektocht strandde al snel. Derk Bolt reisde eind vorig jaar voor Athicha naar Thailand en deed daar een paar verrassende ontdekkingen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Verwekt op Kreta

Tjitske, de moeder van Melina, gaat in 1984 voor een maand op vakantie naar Kreta. De lokale taxichauffeur Giorgios rijdt haar het eiland over, en van het een komt het ander. Terug in Nederland ontdekt de 37-jarige Tjitske dat ze zwanger is. Tjitske worstelt met de vraag of ze het kind wil houden, realiseert zich dat het haar laatste kans kan zijn om moeder te worden. Relaties in het verleden liepen altijd nergens op uit, en een toekomst met Giorgios ziet ze niet zitten. De Griekse taxichauffeur is daarvoor te streng gelovig en daar komt bij dat Tjitske niet naar Kreta wil verhuizen en Gioorgios niet naar Nederland. Tjitske besluit haar kind te houden. Ze heeft zo af en toe contact met de Griek, maar dat verwatert na loop van tijd. Melina groeit op bij haar altijd alleenstaand gebleven moeder Tjitske. Als ze 18 jaar is, krijgt ze van haar moeder een doos met brieven en foto's uit Kreta. Het kost haar moeite om de doos te openen en jarenlang durfde Melina het ook niet aan om op zoek te gaan naar haar vader. Inmiddels realiseert Melina zich dat ze in de toekomst weleens spijt zou kunnen krijgen als ze de zoektocht te lang voor zich uitschuift.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Is mijn vader een dronkenlap?

Derk Bolt gaat op zoek naar de vader van Chantal, een muzikant uit Midden-Amerika. De moeder van Chantal vertelt alleen maar negatieve verhalen over hem, maar Chantal weet niet of die verhalen waar zijn. Chantal is geboren op Curaçao, maar ze groeit niet op bij haar ouders. Als baby van drie maanden nemen de ouders van haar moeder haar mee naar Aruba. De vader en moeder van Chantal zijn gescheiden, en haar moeder is niet in staat voor Chantal te zorgen. Haar vader is uit beeld. De schoolvakanties brengt Chantal door bij haar moeder, maar daar heeft ze bepaald geen fijne herinneringen aan. Moeder heeft losse handjes, en als vader ter sprake komt is dat louter in negatieve zin: het was een man die z'n afspraken nooit nakwam en hij zette maar al te graag de fles aan zijn mond. Als Chantal tien jaar is, staat haar moeder op de stoep. Ze vertelt haar ouders dat ze inmiddels in staat is om Chantal te verzorgen en wil dat ze terugkeert naar Curaçao. Op weg naar het vliegveld lukt het Chantal om zich los te maken van haar moeder. Ze vlucht naar het huis van haar grootouders en mag bij hen blijven. De band met haar moeder is altijd slecht gebleven. Chantal wil nu eindelijk weten wat er waar is van de dingen die haar moeder over hem heeft verteld.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Op zoek naar kind van vergiftigde moeder

Janice (59) is geboren en getogen op de Caraïben, een eilandengroep in de buurt van de Nederlandse Antillen. Ze is acht jaar als haar alleenstaande moeder volkomen onverwacht overlijdt. Het gerucht gaat dat haar moeder is vergiftigd door de nieuwe vrouw van haar vader. Na de dood van haar moeder wordt Janice met haar oudste broer ondergebracht bij een vriendin van moeder. Een jongere broer en zus van Janice verdwijnen uit beeld. De vriendin van haar moeder ontpopt zich als een boosaardige stiefmoeder. Een instantie die toezicht houdt op Janice en haar broer, plaatst de kinderen in een pleeggezin. Ondanks de tegenslagen in haar jeugd lukt het Janice om zich op te werken tot stewardess op een cruiseschip. Tijdens haar werk leert ze een Nederlander kennen. Ze trouwt met hem en woont sindsdien in Nederland. Janice heeft zich altijd afgevraagd wat er terecht is gekomen van haar jongere broer en zus. Het is haar gelukt om de jongste zus te vinden, maar haar broer is nog altijd spoorloos.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Weggegeven uit bittere armoede

Fidel en Mauricio zijn de jongsten van een Colombiaans boerengezin met twaalf kinderen. Ze waren ziek en ondervoed toen hun biologische moeder hen achterliet in een kindertehuis. De vader van de jongens was overleden toen de moeder haar kinderen uit bittere armoede weggaf. Het land dat ze bewerkte bracht niet genoeg op om alle kinderen te kunnen voeden. Fidel en Mauricio werden geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Toen hun nieuwe ouders hen kwamen ophalen in hun geboortestreek, konden ze zich niet op straat begeven. Buiten hun hotel werd voortdurend geschoten door leden van de guerilla. Fidel en Mauricio vragen zich af wat er van hun moeder, broers en zussen terecht is gekomen. Ook willen ze heel graag weten onder welke omstandigheden ze leven. In hun adoptiepapieren staat dat hun moeder met haar kinderen in een gebied woonde zonder riolering en drinkwater.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Heeft mijn vader die brief gekregen?

Daniël's moeder Anne ontmoet in 1985 in Scheveningen de Franse schipper Philip, wiens schip voor reparatie in de haven lag. Anne raakt op slag verliefd op Philip en er ontstaat een relatie die ophoudt als na een paar maanden de reparatie klaar is en Philip met zijn schip vertrekt. Op dat moment is Anne in verwachting van Daniël. Niet duidelijk is of Philip weet van de zwangerschap, want de relatie is al een beetje bekoeld door de komst van de Duitse vriendin van Philip. Daniël groeit op als enig kind bij zijn moeder. Het valt hem op dat zijn situatie anders is dan bij zijn vriendjes. Die hebben een vader die de band van hun fiets plakt en dat soort mannen-dingen. Wanneer Daniël vragen stelt over zijn vader vertelt zijn moeder dat ze gehoord heeft dat Daniël's vader overleden is toen hij onderweg was naar de begrafenis van zijn moeder op Madagaskar. Anne zegt dat ze Philip per brief had ingelicht over de zwangerschap, maar ze weet niet of hij die ooit heeft gekregen. Daniël laat het onderwerp een hele tijd rusten, en als zijn moeder in 2009 ernstig ziek is wil hij het niet meer ter sprake brengen. Anne overlijdt dat jaar, waardoor Daniël niet weet of zijn moeder over het overlijden van zijn vader verteld heeft om het onderwerp te kunnen laten rusten, of dat ze echrt een dergelijk bericht heeft gekregen. Philips vader was afkomstig van Corsica en daarom start Derk Bolt daar zijn zoektocht naar de schipper.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Heeft Bjorn 200 broers en zussen?

Bjorn groeide op in een gezin met een vader en een moeder, maar als hij nog maar 8 jaar oud is gaan zijn ouders uit elkaar. In de eerste jaren na de scheiding ziet Bjorn zijn vader nog sporadisch, maar na verloop van tijd verwatert het contact. Bjorn snapt niet waarom zijn vader nooit interesse in hem toont. Bjorn is inmiddels 18 als zijn moeder hem iets opbiecht wat ze tot dan toe heeft verzwegen: Bjorn is verwekt met hulp van een spermadonor. Alhoewel over de spermadonor niet veel bekend was, lukt het Bjorn om met hem in contact te komen. Inmiddels weet Bjorn dat de man jaren achtereen donor was bij drie verschillende klinieken. De donor kon aannemelijk maken dat met zijn zaad in totaal zo'n 200 kinderen zijn verwekt. Door zelf op zoek te gaan heeft Bjorn al meer dan 10 nakomelingen van zijn donorvader ontmoet. In een eerdere uitzending van Spoorloos deed Bjorn met twee van hen een oproep. Vanavond zal blijken dat ze met deze oproep nogal veel teweeg hebben gebracht.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Op zoek naar gekidnapte dochter

Al dertig jaar gaat Enisa gebukt onder een groot verdriet: haar dochter Marija werd in Servië op slinkse wijze ontvoerd door haar ex-man Blagoje. Enisa had hem een paar jaar daarvoor leren kennen in de fabriek waar ze allebei werkzaam waren. Er ontstond een relatie, maar nadat ze zwanger raakte veranderde haar leven in een hel. Enisa komt uit Bosnië. Toen ze drie maanden zwanger was, drong Blagoje er met succes op aan dat ze introkken bij zijn ouders in Bosnië. Ze vindt werk als kok en Marija wordt verzorgd door de moeder van Enisa. Op een dag krijgt ze te horen dat de vader van het kind was langsgekomen met de vraag of hij Marija een dagje mocht meenemen omdat zijn ouders zo nieuwsgierig waren naar hun kleindochter. De moeder van Enisa zwichtte voor de charmes van de Serviër. Zijn belofte om het kindje weer terug te brengen, komt hij niet na. Enisa doet verwoede pogingen om haar kind terug te krijgen, maar Blagoje is haar bij iedere poging te slim af. Enisa woont nu geruime tijd in Nederland. Het is haar in al die jaren nooit gelukt om in contact te komen met haar ontvoerde dochter. Ze hoopt op een teken van leven, maar Enisa is ook bang dat haar ex aan Marija een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven over wat er destijds is gebeurd.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Gesol met buitenechtelijk kind

Jacira (51) is voortgekomen uit de buitenechtelijke relatie die haar Braziliaanse vader Octavian had met haar moeder Angelica. Na de geboorte van Jacira stond Angelica er alleen voor. Omdat ze werk vond op grote afstand van haar woonplaats, bracht ze Jacira onder bij haar moeder. Toen Octavian hier lucht van kreeg, reageerde hij furieus. Het lukte hem om de voogdij over zijn dochter te verwerven, en hij nam Jacira op in zijn gezin. Toen Jacira al wat ouder was, stond Angelica onaangekondigd op de stoep bij het gezin van Octavian. Angelica nam haar kind mee naar een andere stad. Jacira kreeg haar vader nooit meer te zien, en ze werd ook geacht nooit meer over hem te praten. De zorg voor haar kind viel Angelica kennelijk zwaar, want toen Jacira tien jaar was werd ze in een internaat geplaatst. Aan haar verblijf in het internaat hield Jacira een goede opleiding over, en dat kwam haar in haar latere leven goed van pas. Ze kreeg een baan als au-pair bij een Braziliaanse diplomaat, en met zijn gezin belandde ze in Nederland. Hier leerde Jacira een man kennen met wie ze trouwde. Het contact met haar moeder is defintief verbroken en Jacira hoopt via Spoorloos een teken van leven te krijgen van haar vader. Derk Bolt ging voor haar op zoek en ontdekte dat de vader van de Braziliaanse vader van Jacira een rokkenjager is, die her en der meer dan dertig kinderen heeft verwekt.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Bianca: ontmoeting door wonderbaarlijke speling van het lot

Bianca (33) heeft een Filipijnse moeder en een Braziliaanse vader. Moeder Elizabeth en vader Julio hebben elkaar door een wonderbaarlijke speling van het lot leren kennen in Irak. Zij was daar destijds omdat ze met haar dansgenootschap een tournee maakte door het Midden-Oosten. En hij bezocht het land als directeur van het bedrijf dat hotels bouwde in de hoofdstad Bagdad. De twee kregen een serieuze relatie. Elizabeth raakte al snel zwanger en het plan was om in Brazilië te bevallen. Om haar ouders in te lichten keerde ze terug naar de Filipijnen. Eerder dan gepland kwam Bianca hier ter wereld. Wanneer de Koreaanse stiefvader van Magali zijn baan verliest gaat haar moeder werken en blijft Magali thuis om op haar jongere broertjes te passen. De stiefvader raakt echter aan de drank en wordt steeds agressiever, waarop moeder de kinderen stiekem meeneemt en onderbrengt in een kindertehuis. Magali beseft dat haar Koreaanse moeder geen ander keuze had dan afstand te doen van haar kinderen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Romana: dochter van rondreizende zanger

Romana (42) heeft een Poolse moeder en een vader die uit voormalig Joegoslavië komt. Vader Sanchez reisde ooit met een gitaar de wereld over om Spaanstalige liedjes ten gehore te brengen. In Polen kreeg hij een kortstondige relatie met Danuta, de moeder van Romana. Sanchez is al vertrokken als Danuta ontdekt dat ze zwanger is. Danuta ziet het niet zitten om rond te trekken met een muzikant en laat het erbij. Later trouwt ze een andere man, die Romana erkent. Rudy werd ter adoptie afgestaan toen zijn vader in Indonesië bij het vissen op zee om het leven was gekomen. In zijn adoptiepapieren staan wel drie geboortejaren vermeld. Rudy wil graag weten wie zijn moeder is en wat er van de andere kinderen terecht is gekomen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Alcoholische vader van Enya en Eamon

Enya (21) en Eamon (18) hebben een Nederlandse moeder en een Ierse vader. De kinderen waren nog jong toen hun ouders uit elkaar gingen vanwege het drankgebruik van vader Mike. Ze hebben altijd contact gehouden met hun vader. Beiden vinden het jammer dat hij altijd is blijven drinken en de fles verkoos boven de zorg voor hen. De weinige dagen waarop hij niet dronk, was het een lieve en zorgzame man. Nadat ze hoorden hoe de jeugd van hun vader is verlopen, kregen ze iets meer begrip voor zijn drankzucht. Enya en Eamon weten dat hun vader in Ierland een zoon heeft uit een eerder huwelijk. Ze zijn benieuwd naar zijn ervaringen met Mike. Rick (44) is al geruime tijd op zoek naar zijn biologische vader. Zijn moeder kan haar zoon niet aan een naam helpen. Ze heeft werkelijk geen idee. Rick vermoedt dat zijn moeder de biologische vader in het uitgaanscircuit van Amsterdam ontmoet heeft. Rick vraagt om uw hulp bij deze lastige zoektocht. Louise (45) krijgt op haar 15de van oma te horen dat haar Britse moeder meerdere kinderen heeft achtergelaten in Engeland. De vaders zijn vermoedelijk klanten die moeder ontmoette in de havens van Liverpool. Wie zijn deze kinderen en hoe is het hen vergaan?

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Surinamer zonder band met Suriname

Tino is als baby van acht maanden door zijn alleenstaande moeder Helen vanuit Suriname meegenomen naar Nederland. Hier wordt vastgesteld dat Helen schizofreen is en niet in staat om een kind te verzorgen. Tino komt terecht in een pleeggezin en groeit oer-Hollands op. Het contact met zijn moeder wordt niet verbroken; in de vakanties logeert hij bij haar. Als Tino wat ouder wordt, komen er vragen naar boven over zijn biologische vader. Dat blijkt een gevoelig thema. Tino komt tot de conclusie dat zijn ouders een relatie hadden die een paar jaar duurde. Helen was een zogenaamde buitenvrouw - zijn biologische vader was getrouwd met een andere Surinaamse. Tino heeft weinig op met de gebruiken en gewoontes in zijn geboorteland, maar hij is wel nieuwsgierig naar de levenswandel van zijn vader.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Geboren in de gevangenis

Ana (28) werd geboren in een gevangenis in Roemenië. Haar moeder Marianna zat daar vast op verdenking van valutahandel. Ana groeide op zonder haar vader te kennen, en ze twijfelt er sinds een tijdje aan of haar moeder wel haar echte moeder is. Kort nadat Marianna in de gevangenis was bevallen, werd het kindje bij haar weggehaald. Enkele maanden later kwam ze vrij en kreeg ze een opvallend mager meisje mee naar huis. Haar dochter is voortgekomen uit een kortstondige affaire met een taxichauffeur. Marianna is een alleenstaande moeder tot ze een relatie krijgt met een Nederlander die haar en Ana meeneemt naar ons land. Ana groeit op in de veronderstelling dat de Nederlandse man haar biologische vader is. Tijdens een ruzie hoort ze dat haar echte vader een Roemeen is. Ana wil hem heel graag leren kennen. Ze is al jaren naar hem op zoek, en dat leidde in het begin tot spanningen met Marianna. Vanwege de onderlinge verschillen begon Ana zich of te vragen of Marianna werkelijk haar biologische moeder is. Haar twijfel wordt gevoed omdat ze weet dat ze de eerste maanden van haar leven niet bij Marianna was. Bekend is dat er destijds kinderen werden verhandeld in Roemenië.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Grootste vaderschapsonderzoek ooit

Bjorn groeide op in een gezin met een vader en een moeder, maar als hij nog maar 8 jaar oud is gaan zijn ouders uit elkaar. In de eerste jaren na de scheiding ziet Bjorn zijn vader nog sporadisch, maar na verloop van tijd verwatert het contact. Bjorn snapt niet waarom zijn vader nooit interesse in hem toont. Bjorn is inmiddels 18 als zijn moeder hem iets opbiecht wat ze tot dan toe heeft verzwegen: Bjorn is verwekt met hulp van een spermadonor. Alhoewel over de spermadonor niet veel bekend was, lukt het Bjorn om met hem in contact te komen. Inmiddels weet Bjorn dat de man jaren achtereen donor was bij drie verschillende klinieken. De donor kon aannemelijk maken dat met zijn zaad in totaal zo'n 200 kinderen zijn verwekt. Door zelf op zoek te gaan heeft Bjorn al meer dan 10 nakomelingen van zijn donorvader ontmoet. In een eerdere uitzending van Spoorloos deed Bjorn met twee van hen een oproep. Daarmee werd veel teweeggebracht: er meldden zich meer dan vijftig kinderen die meenden dezelfde donorvader te hebben. Het DNA van al deze kinderen werd in het centrum voor verwantschapsonderzoek in Amsterdam vergeleken met dat van de donorvader. Vanavond krijgt Bjorn te horen wat het onderzoek heeft opgeleverd.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Vondeling uit Thailand

Athicha werd als baby in Thailand achtergelaten in een hotelkamer. Opmerkelijk genoeg werd in dezelfde kamer ook een briefje achtergelaten met de namen van haar biologische ouders. Hadden haar vader en moeder de hoop dat zij ooit naar hen op zoek zou gaan? Athicha werd ondergebracht in een kindertehuis en ze was anderhalf jaar oud toen ze werd geadopteerd door een echtpaar uit Noord-Brabant. In 2008 reisde ze met haar Nederlandse ouders naar Thailand om het land te leren kennen. Samen met haar ouders deed ze ook een poging om op zoek te gaan naar haar Thaise vader en moeder, maar de zoektocht strandde al snel. Derk Bolt reisde eind vorig jaar voor Athicha naar Thailand en deed daar een paar verrassende ontdekkingen.

Deze uitzending bekijken

Spoorloos

Spoorloos: Heeft mijn vader die brief gekregen?

Daniëls moeder Anne ontmoet in 1985 in Scheveningen de Franse schipper Philip, wiens schip voor reparatie in de haven lag. Anne raakt op slag verliefd op Philip en er ontstaat een relatie die ophoudt als na een paar maanden de reparatie klaar is en Philip met zijn schip vertrekt. Op dat moment is Anne in verwachting van Daniël. Niet duidelijk is of Philip weet van de zwangerschap, want de relatie is al een beetje bekoeld door de komst van de Duitse vriendin van Philip. Daniël groeit op als enig kind bij zijn moeder. Het valt hem op dat zijn situatie anders is dan bij zijn vriendjes. Die hebben een vader die de band van hun fiets plakt en dat soort mannen-dingen. Wanneer Daniël vragen stelt over zijn vader, vertelt zijn moeder dat ze gehoord heeft dat Daniëls vader overleden is toen hij onderweg was naar de begrafenis van zijn moeder op Madagaskar. Anne zegt dat ze Philip per brief had ingelicht over de zwangerschap, maar ze weet niet of hij die ooit heeft gekregen. Daniël laat het onderwerp een hele tijd rusten en als zijn moeder in 2009 ernstig ziek is wil hij het niet meer ter sprake brengen. Anne overlijdt dat jaar, waardoor Daniël niet weet of zijn moeder over het overlijden van zijn vader verteld heeft om het onderwerp te kunnen laten rusten of dat ze echt een dergelijk bericht heeft gekregen. Philips vader was afkomstig van Corsica en daarom start Derk Bolt daar zijn zoektocht naar de schipper.

Deze uitzending bekijken