True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Podium Witteman - Alle afleveringen

Podium Witteman

Podium Witteman

Joop van Zijl komt praten over 'Geen dag zonder Bach'. De Georgische pianiste Sophiko Simsive was deze zomer artist-in-residence van het Grachtenfestival. Violiste Lonneke van Straalen heeft onlangs het 'rebellencollectief' Pynarello opgericht. Maria en Anuschka Pedano spelen met Mike Boddé een lied van Edith Piaff. Quirine Viersen speelt het langzame deel uit het Celloconcert van Edward Elgar, een lijfstuk van Jacqueline Du Pré, die dertig jaar geleden overleed.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt choreograaf Hans van Manen, violist Mathieu van Bellen en zijn Busch Trio, Roffa Tango Trio en Fuse.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Muziekprogramma met Paul Witteman, Mike Boddé en Floris Kortie dat een podium biedt aan ensembles en solisten en hun bijzondere verhalen.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Deze zomer is celliste Ella van Poucke Young Artist in Residence bij de NJO Muziekzomer en er zijn plannen voor een eerste cd. Onder de naam Crossing the Canal werkt het jonge jazzsextet Coal Harbour samen met een strijkkwartet. Ze voeren bewerkingen uit van o.a. Debussy's 'La mer' en 'Ebony Concerto' van Stravinsky.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Met: Schrijver Geert Mak vertelt over het culturele leven op Slot Muiden in het midden van de 17e eeuw, waar P.C. Hooft bevriende schrijvers en geleerden ontving. La Sfera Armoniosa o.l.v. Mike Fentross brengt de muziek van die tijd weer tot leven. * De Russisch/Nederlandse violiste Maria Milstein speelt het beroemde Ständchen van Franz Schubert samen met Daniël Kool. * Mike Boddé was als jonge jongen verslaafd aan Harry Sacksioni's nummer Elixer. Nu mag hij het met de meester zelf uitvoeren. * Fuse is net terug van een tournee door Zweden en wil de Zweedse muziek meer bekendheid gaan geven.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Nederland heeft een unieke traditie met elk jaar bijna tweehonderd uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion. En de Nederlandse Bachvereniging is daarvan het stralende middelpunt. Maar die andere grote passie van Bach blijft een ondergeschoven kind: de Johannes-Passion. Dit jaar voert de Bachvereniging beide stukken uit. Artistiek leider Jos van Veldhoven zal Paul invoeren in de geheimen van de Johannes.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Barokgitarist Adrián Rodríguez van der Spoel, oprichter en dirigent van barokensemble Música Temprana, vertelt over de Peruaanse componist José de Orejón y Aparicio, van wie de bladmuziek opgeborgen lag in de kathedraal van Lima, die echter later op mysterieuze wijze verdween. Verder zijn te gast trompettist Andre Heuvelman, pianiste Daria van den Bercken, pianiste Anna Fedorova en Camerata RCO.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt gambist Ralph Rousseau Meulenbroeks, zangers Alexandra Flood en Michael Wilmering, Club Classique en het Amsterdams Marionetten Theater. Gambavirtuoos Ralph Rousseau vertelt over Tobias Hume, van wie hij werken speelt op zijn nieuwe cd. Het Amsterdams Marionetten Theater voert De Zauberflöte van Mozart uit met Alexandra Flood, Michael Wilmering en Club Classique.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Harpiste Lavinia Meijer komt net terug uit New York waar ze te gast was op de 80e verjaardag van Philip Glass. Lavinia is een ware muze geworden van de Amerikaanse componist, die een van de grondleggers is van de minimal music. Ze heeft twee heel succesvolle albums uitgebracht met eigen bewerkingen van zijn muziek. In maart treedt ze op in Carnegie Hall, New York, tijdens een groots benefietconcert ter ere van Glass' verjaardag.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Hoboïst Han de Vries is 75 jaar geworden en hij wordt geëerd met een nieuwe cd-box met de prikkelende titel The almost last recordings, een verzameling hoogtepunten uit zijn lange carrière. Paul spreekt met Han over zijn bewogen muzikale leven. De jonge hoboïste Maria Pedano komt voor hem spelen. Zangeres Nora Fischer en het Doelen Ensemble voeren deze maand het aangrijpende Death Speaks van de Amerikaanse componist David Lang uit. Een werk geïnspireerd op liederen van Franz Schubert, waarin de dood een stem krijgt en tot de levenden spreekt. Nora praat met Paul over deze liederen en haar samenwerking met de componist. Het Dudok Kwartet speelt het prachtige langzame deel van het 14de strijkkwartet van Franz Schubert: Der Tod und das Mädchen. Pianist en componist Jeroen van Veen heeft een unieke piano gebouwd van 30.000 legosteentjes. Het is een hele klus, maar op verzoek van Podium Witteman bouwt hij de legovleugel op in de studio.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt pianist Julien Libeer, violist Lorenzo Gatto, zanger Zeno Popescu en leerlingen van een Belgische basisschool. De Belgische pianist Julien Libeer werkt mee aan een koorproject in de Brusselse wijk Molenbeek en heeft een cd uitgebracht met violist Lorenzo Gatto. Het ABC van Mike Boddé is bij de E aanbeland.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

De prestigieuze Edison is de oudste muziekprijs in Nederland voor 'geluidsdragers van buitengewone kwaliteit'. Het is ook een van de oudste prijzen wereldwijd. Sinds 1960 worden jaarlijks meerdere Edisons uitgereikt aan artiesten uit binnen- en buitenland. Paul Witteman heeft dit jaar de eer om aan enkele prijswinnaars van de Edison Klassiek het begeerde beeldje uit te reiken. In deze speciale uitzending ontvangt hij o.a. de winnaars van de oeuvreprijs, de publieksprijs en de winnaar in de categorie opera.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt wereldster Joyce DiDonato, violiste Liza Ferschtman, componist Martijn Padding en Fuse. De Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato tourt in Nederland rond met In War and Peace. Violiste Liza Ferschtman speelt voor het eerst op een barokviool en vertelt over muzikale symboliek. Componist Martijn Padding krijgt de Joh. Wagenaarprijs 2016 van de Gemeente Den Haag. Fuse stort zich op de Amerikaanse folkmuziek van Béla Fleck en Edgar Meyer.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

In zijn nieuwe theatertour speelt Cor Bakker samen met pianist Ivo Janssen en zangeres Fay Claassen. Ivo kreeg ooit pianoles van Cor en is uitgegroeid tot een gelauwerde Bach-pianist. Maar in deze show zijn de rollen omgedraaid. Cor gaat klassiek en Ivo light. Meester en leerling dagen elkaar uit en er staat zelfs een battle op het programma. Componist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven gaat op tournee met de voorstelling 'A Postcard from Aleppo'. Samen met Abdelkader Benali en een groep Syrische vluchtelingen creëerde hij een korte opera op basis van postkaarten van mensen uit het oorlogsgebied. De voorstelling wil een stem geven aan hen die bezig zijn het vertrouwen te verliezen. Het 'ABC van Mike Boddé' is aanbeland bij de C. Zijn invulling van het lemma gaan we niet verklappen, maar we kunnen wel melden dat saxofonist Remco Jak een muzikale bijdrage gaat leveren.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Met: Chansonnier Philippe Elan en zangeres Thérèse Steinmetz zijn hartstochtelijke francofielen. De cd Amsterdam-Paris is het resultaat van hun muzikale verwantschap. Daarop zingen ze hun geliefde Franse chansons, omgetoverd tot duetten. * De jonge bariton Raoul Steffani maakt furore in de zangwereld. Dit jaar won hij zowel de Elisabeth Evertsprijs als het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Raoul komt vertellen over zijn masterclass bij de wereldberoemde Amerikaanse bariton Thomas Hampson. En hij zingt het lied Rheinlegendchen van Gustav Mahler. * Violiste Lisa Jacobs heeft onlangs een cd uitgebracht met vioolconcerten van Pietro Locatelli. Ze komt spelen, samen met haar String Solists. * Fuse speelt muziek van de Nederlandse componist JacobTV. Het stuk Vector schreef JacobTV eerder dit jaar, geïnspireerd op het gelijknamige spannende verhaal van Simon de Waal.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Saxofonist Ties Mellema werd vorig jaar getroffen door de ziekte van Hodgkin. Ties is inmiddels genezen verklaard en werkt hard aan zijn herstel en comeback. Zondag 30 oktober organiseert hij een benefietconcert in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, ten bate van medisch onderzoek. Ties praat met Paul over zijn ziekteperiode en samen met o.a. pianist Rembrandt Frerichs speelt hij muziek geïnspireerd op Bach en Coltrane. * De Macedonische meesterpianist Simon Trpceski speelt samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest het derde pianoconcert van Sergej Rachmaninov, tijdens concerten in Amsterdam. In Podium Witteman voert hij ons langs de hoogtepunten uit dit prachtige maar ook razend moeilijke meesterwerk. * Violist Shin Sihan speelt met pianiste Anne Brackman de tweede vioolsonate uit 1923 van de excentrieke Amerikaan George Antheil. * Accordeonduo TOEAC lanceerde onlangs vanuit een luchtballon zijn nieuwe cd met tangomuziek. Floris Kortie was erbij.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Op Radio 4 bereikt de jaarlijkse Hart en Ziel-actie deze week zijn hoogtepunt. Op verzoek van Paul Witteman komt minister-president Mark Rutte praten over zijn liefde voor klassieke muziek. De premier, die heel verdienstelijk piano speelt, zal Paul uitleggen waarom hij zo van de klaviersonates van Domenico Scarlatti houdt. * De Belgische pianist Julien Libeer neemt deel aan een bijzonder project in de wijk Molenbeek in Brussel, die ongelukkig in het nieuws kwam na de terreuraanslagen in Parijs. Libeer ondersteunt daar een bevriende zanger bij diens hartverwarmende koorproject op een basisschool. * Fuse en Mike Boddé delen een liefde voor de legendarische jazzpianist en -componist Bill Evans. Volgens velen een van de beste jazzpianisten ooit. Fuse speelt 'Turn out the stars', een stuk dat Evans componeerde na het overlijden van zijn broer.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Pianist Hannes Minnaar heeft onlangs de Nederlandse Muziekprijs gewonnen, een eer die alleen de allerbesten wordt gegund. Bovendien verschijnt binnenkort zijn nieuwe cd met muziek van Gabriel Fauré, een van de favoriete componisten van Paul Witteman. Minnaar speelt voor Paul een barcarolle, een Venetiaans gondellied. * Het flitsende Fuse is dit seizoen weer regelmatig te gast. Fuse komt samen met de wereldberoemde Amerikaans-Syrische klarinettist Kinan Azmeh, met wie het ensemble veel gemeen heeft. Kinan Azmeh speelt klassiek én jazz, net als Fuse, en componeert zelf muziek. Azmeh heeft ook net als Fuse een missie. Hij wil het liefst alle muren slechten tussen de verschillende wereldculturen. * Een dag voor deze uitzending vindt in Den Bosch de finale plaats van het Internationaal Vocalisten Concours. Dit jaar strijden duo's van zangers en pianisten om de eer. In Podium Witteman presenteren we de winnaars!

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt een ode aan zijn nieuwe chef-dirigent Daniele Gatti. En jazztrompettist Eric Vloeimans is bezig aan een nieuw project met de klassieke strijkers van Holland Baroque. De wereldberoemde Italiaanse dirigent Daniele Gatti is te gast. Hij heeft twee dagen eerder zijn inauguratie meegemaakt als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hoe voelt dat om in zo'n grote traditie te stappen? Paul Witteman gaat met hem in gesprek en leden van het orkest spelen een serenade voor de maestro. * De veelzijdige jazztrompettist Eric Vloeimans speelt vaker met musici uit de meest uiteenlopende genres. Een van zijn prachtige projecten was een cd die hij maakte met Holland Baroque. Dat moest wel een vervolg krijgen en dat komt er nu! Holland Baroque viert zijn tienjarig bestaan en heeft als drijvende krachten o.a. de musicerende tweeling Tineke en Judith Steenbrink. In Podium Witteman horen we hoe jazztrompet en barokinstrumenten muzikaal samensmelten tot iets nieuws.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt de Nederlandse wereldster Janine Jansen in de laatste Podium Witteman van het seizoen. Janine neemt celliste Harriët Krijgh mee. Ze worden beiden begeleid door de Russische pianiste Magda Amara. En er zijn optredens van de Fancy Fiddlers en het Berlage Saxophone Quartet. * Violiste Janine Jansen is een absolute wereldster. In Nederland kent iedereen haar naam. Janine leidt het grootste deel van het jaar een reizend bestaan langs de beroemdste zalen van de wereld. Maar één keer per jaar is zij de spil van het Internationaal Kamermuziekfestival in haar woonplaats Utrecht, waar ze met haar vrienden een muzikaal feestje bouwt. * Na dertien afleveringen draagt Janine de artistieke verantwoordelijkheid voor het festival over aan haar jongere collega, celliste Harriët Krijgh. Zij is ook opgegroeid in de provincie Utrecht, maar vertrok al op jonge leeftijd naar Oostenrijk om in Wenen te gaan studeren. De laatste jaren heeft Harriëts carrière een enorme vlucht genomen. * De Russische pianiste Magda Amara is te gast om de twee Nederlandse sterren te begeleiden. Hoogtepunt wordt het Pianotrio nr. 1 van Felix Mendelssohn door de drie dames. * De eerste en misschien wel belangrijkste lerares van Janine Jansen was Coosje Wijzenbeek. Jarenlang speelde Janine onder haar bezielende leiding in het jeugdige strijkorkest, de Fancy Fiddlers. In Podium Witteman horen we de huidige generatie Fancy Fiddlers. * Het Berlage Saxophone Quartet won vorig jaar de Dutch Classical Talent Award en treedt dit jaar op in Janines festival in Utrecht.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Podium Witteman staat vijf dagen voor de start van de Giro in Apeldoorn in het teken van wielrennen en muziek. Wielercommentator Maarten Ducrot legt verbanden tussen beide. Opera 2.0 laat een voorproefje horen uit een nieuwe opera over de Nederlandse Giro-troef Tom Dumoulin. Dirigent Jules van Hessen en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) maken een muzikale Ronde van Italië. Begin augustus, op de dag van de olympische tijdrit, gaat de opera over De berg van Tom - over de Nederlandse kanshebber Tom Dumoulin - in première. Het Limburgse gezelschap Opera 2.0 scoorde vorig jaar een hit met El Rey, een opera over de politicus Jos van Rey, die momenteel terecht staat voor onder meer corruptie. Beroemde aria's van Mozart, Puccini en Verdi worden hertaald om het wielerverhaal te verklanken. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen zullen een tip van de sluier oplichten en laten twee aria's horen. Dirigent Jules van Hessen gaat in op de Italiaanse stijl van musiceren. Met het NJO speelt hij een medley van negen beroemde melodieën die langs de route van de Giro te vinden zijn, van Monteverdi tot Morricone. Huisband Fuse brengt een eerbetoon aan de vissers van Sicilië, het eiland van de Italiaanse Giro-winnaar Vincenzo Nibali, de Haai van Messina. Het Gesualdo Consort bezingt de cultus van het lijden, die sterk aanwezig is in het wielrennen en in de muziek van renaissancecomponist Carlo Gesualdo. Wielercommentator Maarten Ducrot vindt dat muziek en wielrennen inspiratie putten uit dezelfde bron. Hij legt uit hoe dat zit. Columnist Floris Kortie laat zien en horen dat de fiets niet alleen een voertuig is maar ook een instrument. Zo maakte Frank Zappa in de jaren vijftig al een compositie voor fiets.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Het Leerorkest brengt een ode aan Koningin Maxima. Sopraan Claron McFadden herdenkt de 400ste sterfdag van de Engelse dichter William Shakespeare. En het grootste viooltalent van Nederland, Noa Wildschut, staat in de schijnwerpers. Het Leerorkest is een lichtend voorbeeld als het gaat om muziekonderwijs: het geeft kinderen uit de Amsterdamse Bijlmer de kans om een instrument te leren bespelen. Met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt het een eerbetoon aan Koningin Maxima; zij is de erevoorzitter van Meer Muziek in de Klas. Drie dagen voor Koningsdag verdiept trendwatcher Floris Kortie zich in de muziekvoorkeuren van het Nederlandse Koningshuis. Daags na de 400ste sterfdag van de Engelse dichter William Shakespeare verklanken pianist en cabaretier Mike Boddé en sopraan Claron McFadden een van diens mooiste sonnetten: 'Shall I compare thee to a summer's day?' Met haar vijftien jaar is Noa Wildschut Nederlands grootste viooltalent. Haar wordt een glanzende toekomst als solist voorspeld. Met haar oom Yoram Ish-Hurwitz speelt ze muziek van Gershwin en Prokofjev. De Duitse topcellist Nicolas Altstaedt breekt een lans voor de muziek van de Franse componiste Nadia Boulanger, die de geschiedenis in is gegaan als de grootste muziekpedagoge van de 20ste eeuw. Basklarinettist Maarten Ornstein en luitist Mike Fentross brengen muziek van Constantijn Huygens ten gehore.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Een gesprek over een groot taboe in de muziek: podiumangst. Met onder meer psychiater Esther van Fenema en oud-hoboïst Han de Vries. Sopraan Barbara Hannigan en pianist Reinbert de Leeuw brengen een ode aan de Franse componist Erik Satie. Het Groot Omroepkoor zingt een deel uit Petite messe solennelle van Rossini. 'Ik ken hele blazersgroepen die alleen konden spelen op bètablokkers', zegt oud-hoboïst Han de Vries. Hij had zelf ook dikwijls last van podiumangst, een veel voorkomend, maar ook vaak verzwegen probleem onder musici. Psychiater Esther van Fenema, zelf violiste, behandelt musici met podiumangst. De Franse componist Erik Satie was in allerlei opzichten een excentriek mens en componist. Hij zat ooit bij de Rozenkruizers, begon een eigen godsdienstgenootschap, schreef muziek waarnaar mensen niet werden geacht te luisteren en beantwoordde brieven die hij nooit opende. Pianist en dirigent Reinbert de Leeuw heeft al zijn leven lang een fascinatie voor Satie. Met sopraan Barbara Hannigan nam hij een mooie cd op met liederen van de Fransman. Het Groot Omroepkoor zingt een deel uit Petite messe solennelle van Gioacchino Rossini. Huisband Fuse speelt met Dirk Luijmes, 'de ongekroonde koning van het harmonium', een pareltje uit het oeuvre van Antonín Dvorák.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Podium Witteman brengt een eerbetoon aan de legendarische violist Yehudi Menuhin. Volgende week is zijn honderdste geboortedag. Countertenor Maarten Engeltjes zingt een van Händels mooiste aria's en twee 13-jarige finalisten van het Prinses Christina Concours tonen hun onwaarschijnlijk veelzijdige talent. De klassieke muziek viert eind april de honderdste geboortedag van violist Yehudi Menuhin. De 82-jarige kunstenaar Norman Perryman was met hem bevriend en violiste Lis Perry was leerling van Menuhin. Zij halen herinneringen op aan een van de meeste markante musici van de vorige eeuw, een man die voor niets of niemand bang was. Perryman maakt live kunst op de klanken van het Dubbelconcert voor twee violen van Bach, een van Menuhins lijfstukken. Countertenor Maarten Engeltjes toert half april met Händel-aria's door Nederland. Hij geeft een voorproefje met het beeldschone 'Ombra mai fu'. Twee 13-jarige finalisten van het Prinses Christina Concours - hoboïste Maria Pedano en accordeonist Johan Wiersma - tonen hun niet geringe talenten. En die liggen niet alleen op het klassieke vlak, maar ook bij de chansons van Edith Piaf. Jazzpianisten Mike Boddé en Mike Del Ferro improviseren op drie toetsen die een geblinddoekte bezoeker mag aanslaan. En trendwatcher Floris Kortie onderzoekt de invloed van klassieke muziek op de wijnbouw.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Podium Witteman heeft een bijna volledig internationale gastenlijst. Presentator Paul Witteman ontvangt de Belgische pianist en tv-presentator Julien Libeer, zijn landgenoot dirigent Björn Schmelzer en het vocaal ensemble Graindelavoix, de Australische klarinettist Linsey Pollak en de Chinese topviolist Ning Feng. De jonge Belgische pianist Julien Libeer heeft zijn eerste reeks als tv-presentator achter de rug. In Studio Flagey ontving hij de afgelopen tijd elke week twee gasten uit de Belgische muziekwereld. Hoe is het hem vergaan? En vorige maand verscheen een nieuwe cd met onder meer muziek van de legendarische Roemeense pianist Dinu Lipatti. Libeer speelt diens Nocturne. De Belgische antropoloog en dirigent Björn Schmelzer benadert de muziek uit de 15de eeuw heel anders dan anderen. In zijn vocaal ensemble Graindelavoix mag elke zanger ook de ruwe kant van zijn stem laten horen. In Podium Witteman klinkt muziek voor St Antonius, Heilige van pestlijders en geesteszieken. De Australische klarinettist en instrumentenbouwer Linsey Pollak is in Nederland voor een wereldrecordpoging wortelklarinet maken. In Podium Witteman laat hij zien dat dit slechts minutenwerk is. En dat zo'n klarinet nog goed klinkt ook! De Chinese topviolist Ning Feng is in Nederland om de werken voor solo viool van Johann Sebastian Bach op te nemen. Volgens de platenmaatschappij is hij de eerste Chinese violist die zijn interpretatie van dit absolute meesterwerk gaat vastleggen. En Fuse is er weer en speelt muziek van Vivaldi en de jazzlegende Eddie Daniels.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Sopraan Johannette Zomer brengt een ode aan de barokcomponist Antonio Vivaldi, wiens muziek in haar oren niet alleen 'bruist van leven', maar ook 'van ongekende diepte en schoonheid is'. Enkele jaren geleden richtte de zangeres haar eigen Tulipa Consort op, waarmee ze nu haar eerste album Laudate! uitbrengt. * De Duitse pianist en componist Hauschka is de meester van de 'prepared piano'. Hij neemt een boodschappentas vol alledaagse gebruiksvoorwerpen mee en laat horen hoe je daarmee andere klanken aan een piano kunt ontlokken. Het Nederlandse Alma Quartet gaf hem een compositieopdracht en die gaan het kwartet samen met hem uitvoeren. * Jazzsaxofonist Yuri Honing kreeg een gedegen klassieke opvoeding. In het ouderlijk huis werd aan de eettafel Bachs Matthäus Passion nagespeeld. Die fascinatie is altijd gebleven en op zijn nieuwe album Desire laat hij zich onder meer beïnvloeden door oude muziek. * Johannes Moser is een van de meest gewilde cellisten ter wereld. De Duitse topmusicus praat over zijn achtergronden en speelt het prachtige langzame deel uit de Cellosonate van Sergei Rachmaninov.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Uitzending gewijd aan de muziek van Johann Sebastian Bach. Paul Witteman ontvangt onder anderen dirigent Daniël Reuss, altvioliste Esther Apituley en jazztrompettist Jan van Duikeren. Het is een Nederlandse traditie om in de laatste weken voor Pasen naar een uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach te gaan. Dirigent Daniël Reuss ontleedt in Podium Witteman het majestueuze openingskoor samen met Cappella Amsterdam en het Orkest van de 18de Eeuw. Zo klinken de mooiste noten uit de geschiedenis in een uitvoering op het hoogste niveau! Aan tafel doen Paul Witteman, Mike Boddé en Floris Kortie er nog een schepje bovenop door hun favoriete momenten uit de Matthäus-Passion te laten zien. 'Bach is beter dan alle zelfhulpboeken bij elkaar.' Onder dit motto maakte Esther Apituley een voorstelling en een nieuwe cd met werken van Bach. In Podium Witteman speelt ze op altviool Bachmuziek voor viool solo. Bachs noten kunnen niet kapot, wat je er ook mee uitspookt. Zo kun je uitstekend Bach spelen op een jazzy manier. Dit bewijzen Mike Boddé en jazztrompettist Jan van Duikeren. En Fuse laat horen hoe Nina Simone haar liefde voor Bach in haar eigen liedjes verwerkte.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt twee wereldsterren: de Zweedse klarinettist Martin Fröst en de Franse countertenor Philippe Jaroussky. En gitarist Eric Vaarzon Morel vertelt over de flamenco. 'Wie Martin Fröst niet heeft gehoord, heeft de klarinet niet gehoord', schreef een Britse krant. De Zweed is een van de beste klarinettisten ter wereld. Hij beperkt zich niet alleen tot klassiek, maar speelt ook andere genres, zoals de joodse klezmer, op zijn nieuwe album Roots. De beroemde countertenor Philippe Jaroussky zingt bij het Opera Forward Festival in Amsterdam de hoofdrol in een nieuwe opera van de Finse componiste Kaija Saariaho. Bij Podium Witteman schittert hij in een prachtige barokaria. Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, zoon van een kunstenaar, liet zich door het schilderij Het laatste oordeel van Jhieronymus Bosch inspireren tot de voorstelling Apocalyps. Dit jaar viert de kunstwereld de 500e sterfdag van Bosch. Vaarzon Morel praat over zijn theaterstuk en treedt op met onder andere zangeres Claron McFadden en flamencodanseres Raquela Soblechero. En vier musici uit het ensemble Club Classique geven een luistercursus aan de hand van Schuberts beroemde strijkkwartet De dood en het meisje.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Miranda van Kralingen is artistiek directeur van Opera Zuid, een van de drie Nederlandse operahuizen die deze maand voor het eerst samenwerken in een project met jonge zangers. Waarom wil een jonge zanger eigenlijk de harde en onzekere wereld van de opera in? Van Kralingen neemt twee jonge talenten mee, sopraan Lilian Farahani en bariton Michael Wilmering. Samen geven ze het antwoord. * Het Duitse topensemble Spark stelt zich ten doel de klassieke muziek in een nieuw jasje te steken. Spark presenteert zich tijdens concerten als een flitsende live-act en speelt mauziek uit uiteenlopende stijlperiodes, maar onder één gelijke noemer: alles zal swingen. We horen muziek van Zoltán Kodály. * De jonge bassist James Oesi kiest ervoor om niet in een orkest te spelen, maar een spannende solocarrière op te bouwen. Hij legt uit waarom en speelt Bach en Glière. * Folke Nauta was ooit het grootste pianotalent van Nederland, maar nu is hij heel gelukkig als pianodocent in het Gooi. Niet elk carrièrepad gaat over rozen. Hij speelt muziek gecomponeerd voor de linkerhand. * Mezzosopraan Nora Fischer zingt het lied Träume van Richard Wagner samen met het Ruysdael Kwartet. Mooie muziek, ook voor hen die niet van Wagner houden.

Deze uitzending bekijken

Podium Witteman

Podium Witteman

Wat doet een musicus als zijn favoriete componisten niets of bijna niets voor zijn instrument hebben geschreven? Afblijven, zeggen puristen. Juist niet, vindt cellist Pieter Wispelwey. Hij bewerkte zestien stukken van Schubert en Brahms voor zijn eigen instrument. En het klinkt prachtig. De Nederlandse Sesamstraat viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Muis Ieniemienie zingt een duet met Mike Boddé. Trendwatcher Floris Kortie bespreekt de rol van klassieke muziek in het kinderprogramma. Pianiste Helena Basilova brengt een ode aan de Russische componist Alexander Skrjabin. Accordeonist Vincent van Amsterdam begint op 2 maart aan zijn tournee in het kader van de Dutch Classical Talent Award. In Podium Witteman speelt hij samen met zijn zus violiste Jeanine van Amsterdam muziek van Igor Stravinsky.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.