True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Kwartslag - Alle afleveringen

Kwartslag

Kwartslag: Niña Weijers over Virginia Woolf

Liefde voor het onopvallend alledaagse - kan een schrijver je dat leren? Schrijfster Niña Weijers vertelt hoe de roman 'To the Lighthouse' van Virginia Woolf haar leerde op een nieuwe manier naar de wereld kijken. Het liet haar zien dat er heel veel schoonheid te vinden is in dingen die de meeste mensen misschien als banaal beschouwen.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Jan Jaap van der Wal over Henry David Thoreau

Baas in eigen brein zijn en blijven. Kan een filosoof je dat leren? Cabaretier Jan Jaap van der Wal liet zich inspireren door een uitspraak van Henry David Thoreau (1817 - 1862): 'Laten we ons mens-zijn koesteren.' Volgens Van der Wal leven we in een tijd waarin we denken dat de techniek ons leven makkelijker maakt en dat we daardoor meer tijd overhouden. 'Dat is een groot misverstand. De nieuwe techniek suggereert dat het oplossingen biedt voor dingen die in essentie eigenlijk helemaal geen probleem zijn. Ze vragen meestal meer tijd en aandacht van ons.' Tinder bijvoorbeeld is bedacht om tijd uit te sparen. Maar de tijd die je bezig bent met swipen en mailen weegt niet op tegen een avondje in de kroeg. Aan de hand van Thoreau legt Van der Wal uit hoe we de techniek vóór ons kunnen laten werken in plaats van onszelf eraan uit te leveren.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Haroon Sheikh over Friedrich Nietzsche

Te snel tot een oordeel komen, kan een filosoof je dat afleren? Haroon Sheikh vertelt welke invloed de Duitse filosoof, dichter en filoloog Friedrich Nietzsche (1844-1900) op zijn leven heeft gehad. Volg je het juiste pad in het leven? En is het pad dat je volgt ook daadwerkelijk je eigen keuze, of wordt die beïnvloed door de buitenwereld? Oftewel, hoe weet je of je het goede pad hebt gekozen? Filosoof en onderzoeker Haroon Sheikh groeide op tussen drie religies: christendom, hindoeïsme en islam en werd mede daardoor geconfronteerd met heel veel verschillende paden die hem allemaal aanspraken. Hij zet uiteen hoe Nietzsche hem behulpzaam is bij het beantwoorden van bovenstaande vragen, die hem al van jongs af aan hebben beziggehouden.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Damiaan Denys over Martin Heidegger

Damiaan Denys vertelt welke levensles hij kreeg van Martin Heidegger (1889-1976); niet meer bang zijn. Filosoof en psychiater Damiaan Denys toont in deze verhandeling aan hoe de grote, maar door zijn bewondering voor Hitler omstreden, Duitse filosoof Martin Heidegger hem heeft geleerd niet bang te zijn voor de angst. Dat doet Denys aan de hand van Heideggers hoofdwerk 'Sein und Zeit' (1927), waarin deze probeert achter de betekenis van 'het zijn' te komen.

Deze uitzending bekijken