

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Pauw - Alle afleveringen
Het vertrouwen in onze politici en bestuurders was nog nooit zo laag, zo blijkt uit onderzoek. Hoe komt dit? En wat zijn de gevolgen? Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen praat Jeroen Pauw, vanuit het Raadhuis in Hilversum, met o.a. ministers Sigrid Kaag, Hugo de Jonge en burgemeester Ahmed Aboutaleb over de kloof tussen de burgers en de politiek. Welke gevolgen heeft het lage vertrouwen en wat is de impact voor de politici, werk en privé? Aan de hand van recent onderzoek, sprekende voorbeelden uit de praktijk, en gesprekken met bestuurders en burgers, probeert Pauw het vertrouwen te peilen.
De allerlaatste Pauw, met: Een optreden van Danny Vera. Hij speelt zijn grootste hit van 2019: 'Roller Coaster'. Het nummer was de hoogste binnenkomer in de Top 2000. * Martijn Koning, Britt Dekker en Jan Slagter nemen de meest opmerkelijke, grappige en bijzondere tv-momenten van het jaar mee. * Samen met Hélène Hendriks en Johan Derksen kijken we terug op het afgelopen sportjaar. Maarten van der Weijden zwom de Elfstedentocht voor KWF Kankerbestrijding, de Oranjeleeuwinnen werden tweede tijdens het WK Vrouwenvoetbal en Ajax haalde de finale van de Champions League net niet. De Nederlandse handbalvrouwen werden daarnaast niet alleen wereldkampioen, maar ook de Sportploeg van het Jaar tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala 2019. Ook atleet Sifan Hassan en wielrenner Mathieu van der Poel vielen in de prijzen tijdens dit gala, zij werden Sportman en -vrouw van het Jaar. Kortom, de allerbeste sportprestaties van het jaar zullen voorbijkomen. * 2019 was het jaar van de demonstraties. De boeren, bouwers, leraren en zorgmedewerkers gingen de straat op en legden meerdere keren het land plat. Ook was er veel aandacht voor klimaatverandering. Xander van der Wulp, Peter Kee en Lamyae Aharouay bespreken dit bewogen politieke jaar. Er waren dit jaar veel afsplitsingen binnen partijen: de bekendste is Henk Otten die Groep Otten is gestart na uit Forum voor Democratie te zijn gestapt. Lamyae Aharouay, politiek redacteur van NRC, praat over deze en andere afsplitsingen binnen partijen. Peter Kee, politiek redacteur van BNNVARA, praat over het PAUW-debat tussen Thierry Baudet en Mark Rutte in de Rode Hoed. * In 2019 is er veel gebeurd op misdaadgebied. Topcrimineel Willem Holleeder werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De Amsterdamse rechtbank typeerde hem als 'gewetenloos en onverschillig'. Ook de Mocromaffia was dit jaar veel in het nieuws. Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B., werd voor zijn huis in Buitenveldert geliquideerd en Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland, werd opgepakt in Dubai. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman en misdaadverslaggever Peter R. de Vries kijken terug op deze en andere gebeurtenissen.
Na het ongekende bioscoopsucces van Gooische Vrouwen 1 en 2 komt Linda de Mol met een nieuwe film, die ook mede door haar bedacht is en waarin ze zelf een hoofdrol speelt. Olga Zuiderhoek speelt haar vrijgevochten moeder, die naast het Linda-personage 'April' nog twee andere dochters en een zoon heeft, met allemaal een verschillende vader. Als moeder ongeneeslijk ziek wordt, besluit ze dat ze euthanasie wil plegen. De verhoudingen tussen de zussen komen op scherp te staan, want wie gaat er straks voor hun autistische broer zorgen? Linda en Olga zijn te gast om te vertellen over de film 'April, May en June', waarin de lach en de traan dicht bij elkaar liggen. * Hij maakte de opkomst en ondergang mee van kalifaat, heeft tal van terreurverdachten vervolgd en ons land weten te behoeden voor aanslagen. Landelijk terrorisme-officier van justitie Ferry van Veghel stopt na vijfenhalf jaar. We blikken met hem terug op de afgelopen jaren. * Henk van der Meijden en zijn vrouw Monica Strotmann halen jaarlijks 's werelds beste artiesten naar Nederland voor het grote Wereldkerstcircus. Het spektakel, waaraan vele internationale circusartiesten meewerken, is inmiddels een traditie en gaat al decennialang mee. Elisa, de dochter van Henk en Monica, is net zo gepassioneerd als haar ouders en neemt straks de productie van hen over. Ze zijn alle drie te gast. * Mick van Wely met het laatste nieuws over de criminale organisatie rond Ridouan Taghi. Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland, is opgepakt. De vreugde bij politie, justitie en nabestaanden uit moordzaken waar hij de hand in zou hebben is groot. Maar terughoudendheid is er ook. Ook na de arrestatie van de de 'Kleine' of 'Patron', zoals Taghi in het criminele milieu werd genoemd, willen personen uit de directe omgeving van kroongetuige Nabil B. alleen anoniem reageren. Ze waarschuwen: het gevaar is nog niet over.
Henk Krol is met grote meerderheid herkozen tot lijstrekker van 50Plus. Dat is bekend gemaakt op het partijcongres in Apeldoorn. Krol was de enige kandidaat, 89 procent van de leden stemde voor zijn benoeming. Het gaat uitstekend met 50PLUS, de partij staat er goed voor in de peilingen. Krol is te gast over zijn plannen en ook over wie hij heeft genomineerd voor de 'Gouden Tol'. Wie dat zijn en wat dat betekent vertelt hij vanavond aan tafel. * Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf was vandaag aanwezig bij de regiezitting in de zaak tegen Gökmen T., de verdachte van de dodelijke aanslag op de tram in Utrecht van afgelopen maart. De verdachte had vandaag eigenlijk aanwezig moeten zijn tijdens de zitting, maar de rechtbankpresident meldde bij aanvang dat het niet gelukt is hem bij de zitting aanwezig te krijgen. Hij zou met zoveel geweld vanuit de gevangenis naar Utrecht vervoerd moeten worden, dat daar vanaf is gezien. Wat voor signaal geeft dit af aan de nabestaanden en aan het publiek? We praten erover met Saskia, René Verschuur, die zijn dochter Roos verloor door de aanslag en met zijn advocaat, Sébas Diekstra. * 2019 was hét jaar van de familie Meiland. De reality-serie waarin Martien, Erica, Montana, Maxime en natuurlijk kleine Claire een vervallen kasteel omtoveren tot een echt château is een regelrechte kijkcijferhit en leverde zelfs de Televizier-Ring op. Nu het einde van het jaar in zicht komt, bereidt de familie zich voor op kerst en dat kan maar één ding betekenen: Chateau Meiland wordt omgetoverd tot een waar kerstwalhalla. Vanavond geeft de familie Meiland een voorproefje van de nieuwe serie 'Kerst op Chateau Meiland'. * 'Oma moet merken dat het beter gaat'. Dit zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid toen hij de zorg in de verpleeghuizen ging aanpakken. Vandaag presenteerde hij nieuwe cijfers en die laten een duidelijke verbetering zien, het afgelopen jaar kwamen er 29.000 mensen bij. Maar is dat genoeg? Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vertelt hoe het er nu voorstaat met de ouderenzorg.
De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk worden een politieke aardverschuiving genoemd. Het is de grootste winst van Conservatieven sinds 1987, en het grootste verlies voor Labour sinds 1935. Wat betekent deze uitslag? Hoe reageerden de Britten? En hoe moet het nu verder met de Brexit? Suse van Kleef komt over uit London om ons er alles over te vertellen. * 'Oma moet merken dat het beter gaat'. Dit zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid toen hij de zorg in de verpleeghuizen ging aanpakken. Vandaag presenteerde hij nieuwe cijfers en die laten een duidelijke verbetering zien, het afgelopen jaar kwamen er 29.000 mensen bij. Maar is dat genoeg? Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vertelt hoe het er nu voorstaat met de ouderenzorg. * Elke week vragen we iemand om een week tv te kijken en vanavond neemt Victor Mids zijn favoriete fragmenten mee. Verwacht vooral veel kunst, maar ook inspiratie voor zijn illusies. * Al vijf jaar lang staat Carlo Boszhard met zijn Christmas Show in een stampvol ZiggoDome. Een kerstshow vol muziek en een parade aan bekende Nederlanders. Dit jaar voegt Ilse Warringa zich toe aan de cast als de boze Fee Fataal. Carlo en Ilse blikken vanavond vooruit op dit over-de-top kerstspektakel.
Ze werkt 150 uur per week en zorgt ervoor dat zware Parkinsonpatiënten zich van de een op de andere dag weer kunnen aankleden. Professor en neurochirurg Veerle-Vandewalle weet alles van het brein en verricht baanbrekend onderzoek in de Deep Brain Stimulation. Bij haar operaties wordt een gat in de schedel geboord en een elektrode tussen schedel en brein geklemd. De elektrische schokjes die daar vanaf komen, kunnen ervoor zorgen dat een Parkinsonpatiënt naderhand geen tremors meer heeft. Veerle Visser-Vandewalle s te gast en vertelt alles over haar onderzoek. * Cabaretier Roué Verveer is de vleesgeworden kerstgedachte, wat hem betreft is het elke dag 25 december! Een langgekoesterde wens komt in vervulling, want hij staat volgende week met zijn eigen kerstshow in het theater: A Very Funny Christmas! Samen met het ZO! Gospel Choir brengt hij zijn kerstgedachte over. Hij schuift aan, en treedt hij op met het gospelkoor. * Ruim 45 miljoen Britten gaan vandaag naar de stembus en bepalen daar het lot van de huidige premier Boris Johnson en Labour-leider Jeremy Corbyn. Verlaten de Britten de EU eind januari of gaan ze voor een referendum? Wie krijgt het meeste vertrouwen? Aan tafel oud-leider van het CDA Sybrand Buma en fractieleider van D66 Rob Jetten. Beiden hebben een grote liefde voor de Britse politiek. Wie is hun favoriet? Vlak voor de uitzending komt de NOS met de eerste exitpolls.
'Nu of Nou' heet het nieuwe album van De Dijk, waarop de band (al bijna veertig jaar bezig) laat horen dat het Nederlandstalige soulvuur nog behoorlijk vlamt. Zanger Huub van der Lubbe schreef persoonlijke teksten, maar zette zich ook aan klassieke soulthema's als 'deze relatie voelt zo goed, dat kan niet fout zijn'. Een gesprek over hoe je dat vuur vlammend houdt, hoe het grootvaderschap Huub bevalt en natuurlijk ook een livenummer. * Waarom drinken we alcohol terwijl we eigenlijk wel weten dat het niet goed voor ons is? Gezelligheidsdrinker Leo de Boer neemt in de 2Doc 'Roes' zijn drankinname onder de loep en houdt ons daarmee een spiegel voor. Er is altijd wel een reden: hard gewerkt, een feestje, ter ontspanning. Tegelijkertijd is het gezondheidsadvies nul glazen. Is er een tussenweg mogelijk? Omringd door mensen die net als Leo van gezelligheid en een drankje houden, stopt hij één maand met drinken. Kelly drinkt 'minimaal een fles wijn per dag, in totaal zo'n veertig glazen per week'. Ze rekent precies uit hoeveel drank ze nodig heeft voor de dagen waarop de winkels dicht zijn. En Janinde drinkt ook zo'n veertig glazen per week. Het valt haar zwaar wanneer ze haar wijntje moet ruilen voor een kopje thee. * Afgelopen zondag was het tien jaar geleden dat de 23-jarige Eline Melters dood werd gevonden op straat bij een kerk in het Limburgse Urmond. Met drie messteken in de borst had ze zichzelf van het leven beroofd, aldus de politie. Haar familie gelooft daar niets van. Met succes dwongen zij een vervolging van een mogelijke dader bij het Hof af. Dat was twee jaar geleden, de familie heeft het idee dat de zaak stilligt. We praten erover met de zus van Eline, Nadia Melters en de advocaat van de familie, Wendy van Egmond. * De ouders van de hoogbegaafde Laurent (9) halen hem per direct van de Technische Universiteit in Eindhoven na een meningsverschil met de docenten. Zijn ouders wilden dat het wonderkind voor zijn tiende verjaardag zou afstuderen, maar de universiteit acht dat niet haalbaar. De ouders, Alexander en Lydia, doen hun verhaal.
Zelf trouwde Huub Stapel op zijn vijftigste en scheidde hij vier jaar later, maar het huwelijk blijft hem fascineren. Als ervaringsdeskundige vertelt, zingt en filosofeert hij in het theater over lief en leed en over het begin en het einde van geluk. Stapel is te gast en hij vertelt alles over zijn nieuwe one-man-show Het Huwelijk. * Noa Pothoven, die leed aan een posttraumatische stressstoornis, depressie en anorexia, stierf nadat ze gestopt was met eten en drinken. Haar dood werd deze zomer wereldnieuws. Haar moeder, Lisette Pothoven, doet vanavond voor het eerst haar verhaal. GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld krijgt nog dagelijks berichten van ouders en meisjes zoals Noa die ten einde raad zijn, en roept minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid om snel te handelen. * Volgende week wordt tijdens het NOS Sportgala bekend wie de beste sporters van 2019 zijn. Presentatoren Tom Egbers en Dione de Graaff bespreken hun favoriete sportmomenten en sporters. Daarnaast praten ze ons bij over de historische straf die de Russische sporters opgelegd hebben gekregen van het internationale antidopingagentschap WADA. * De vijfjarige Kenan die zaterdag vijf uur lang onder het puin van een grillroom in Coevorden lag, is van de intensive care af en mag over een paar dagen naar huis. De jongen maakt het goed, mede dankzij het goede handelen van een speciaal team van de brandweer. Johnny van Aefst en Gerrit-Jan Ruesink, twee van de brandweermannen die Kenan hebben gered, zijn te gast.
Elke week vragen we iemand voor ons een week televisie te kijken en de opmerkelijkste fragmenten mee te nemen. Deze week was het de beurt aan musicalster Jamai Loman. * In Eh... geeft Brigitte Kaandorp het publiek precies waarvoor het is gekomen', kopte de Volkskrant. Een cabaretshow over de tussenfase in Kaandorps leven: het verzorgen van haar hoogbejaarde ouders, terwijl haar eigen kinderen Brigitte de stuipen op het lijf jagen met hun roekeloze acties. En nu gaat de voorstelling in reprise! Brigitte schuift aan. * Over zes dagen gaan de Britten naar de stembus. Vanavond staan premier Boris Johnson en oppositieleider Jeremy Corbyn voor het laatst in deze verkiezingsstrijd tegenover elkaar. Correspondent in Groot-Brittannië Suse van Kleef volgt het debat, dat om 21:30 uur Nederlandse tijd bij BBC One live wordt uitgezonden. Het is de laatste kans voor Corbyn om het tij te keren terwijl Johnson zal proberen de schade zoveel mogelijk te beperken. Suse schuift aan met het laatste verkiezingsnieuws. * 'Stop met filmen en fotograferen van verkeersongelukken of geweldsincidenten en zet ze zeker niet meteen op sociale media of online!' Dat is een dringende oproep van Jarona Hulleman (24), die in oktober haar broertje Luciën (20) verloor na een auto-ongeluk. Video's en foto's van het ongeluk werden al snel verspreid op sociale media. Voordat de familie op de hoogte was van Luciëns overlijden, stond het internet vol met beeldmateriaal. Zijn ouders waren destijds op vakantie in Turkije. Jarona schuift aan en legt uit waarom dit 'respectloze gedrag' moet stoppen.
Na het aanvragen van een Nederlands paspoort voor zijn studie belandde de 19-jarige Daniel Buter in de gevangenis. Al vier weken wordt hij door de IND vastgehouden en wacht hij af of hij wordt uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. De in Nederland geboren Amsterdammer is door zijn Dominicaanse ouders achtergelaten bij zijn opa en oma. Door fouten van de gemeente en zijn ouders beschikt hij niet over een Nederlands paspoort, waardoor hij nu als illegaal wordt beschouwd door de vreemdelingendienst. Vrienden en familie komen praten over deze zaak, waarin fout op fout gemaakt lijkt te zijn. * Hoe denkt u over genocide? Hoe racistisch bent u? En hoe homofoob is Nederland eigenlijk? In de internetserie Voxpop vraagt presentator Roel Maalderink naar de mening van de 'Gewone Man'. Dat doet hij vaak met een satirische wending, waardoor we soms hele andere meningen voorbij horen komen dan in de klassieke straatinterviews van de nieuwsrubrieken. Naast satirische en komische video's, komt Maalderink ook zo nu en dan met een serieuzere inslag. De vraag 'hoe reageert u op twee mannen die hand in hand lopen?' resulteert uiteindelijk in het antwoord: 'als mijn zoon homo is, moet hij klappen krijgen.' Hij kwam dit jaar vaak in onze tv-rubriek voorbij, en vanavond zit hij aan tafel. * Dertig jaar lang stond Viggo Waas samen met zijn cabaretmaten Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Eddie B. Wahr op het podium als het succesvolle cabaretgezelschap NUHR, voorheen Niet Uit Het Raam. Na jaren van elkaar sarren en liefhebben is daar een jaar geleden een eind aan gekomen. Voor het eerst na de breuk staat Waas alleen op het toneel met zijn voorstelling De Meestervoorspeller. Vanavond schuift hij aan. * 'De meest oorspronkelijke stem in de hedendaagse Nederlandse hiphop', schreef De Volkskrant over Stien den Hollander, alias S10. De recensies van haar debuutalbum 'Snowsniper' zijn lyrisch. Ze werkte samen met onder meer Kraantje Pappie, Willem (van The Opposites) en Yung Nnelg. Haar extreem persoonlijke teksten, over de onveiligheid waarin ze opgroeide, haar angsten, verblijf in de psychiatrische klinieken en hoe ze daar weer bovenop gekomen is dankzij de muziek, daarover praat ze vanavond. En natuurlijk gaat ze ook optreden.
Pianiste Iris Hond gaat vanaf januari op tournee met haar nieuwe theatershow 'Home'. Voor deze voorstelling heeft ze met mensen gesproken die om allerlei verschillende redenen een bijzondere thuissituatie hebben, bijvoorbeeld omdat ze dakloos zijn, al jaren de wereld rondreizen of zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam. Iris vertelt over haar idee van thuis en geeft een voorproefje van de muzikale brief die ze aan de dakloze René schreef. * In april van dit jaar beëindigden zanger Roel van Velzen en zijn jeugdliefde Marloes na twintig jaar hun relatie. In de podcast 'Roels Sofasessies' onderzoekt Van Velzen hoe je een scheiding kunt ombuigen tot iets waardevols. Dat doet hij door te praten met bevriende muzikanten en lotgenoten zoals Alain Clark, Claudia de Breij, Evi Hanssen en Domien Verschuuren. Van Velzen vertelt over dit speciale project. * Start-ups worden vaak bemand door creatieve hippe twintigers die overlopen van de spannende ideeën. Toch? Niet als het aan Han van Doorn (82) en Evert van Voorst (87) ligt. Beiden begonnen ver na hun pensioen een start-up. Han bedacht een app die mantelzorgers helpt om hun naasten in de gaten te kunnen houden. Evert ontwikkelde samen met een klaverjasvriend een speciale bril om makkelijker je ogen te kunnen druppelen. De Leidse onderzoeker Jolanda Lindenberg zette een start-upcursus voor ouderen op, 'omdat ze een groter netwerk hebben, beter risico's kunnen inschatten en meer ervaring hebben met papierwerk.' Samen praten ze ons bij over hun wilde plannen. * Vandaag vond het debat over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst plaats. Honderden ouders zijn door de Belastingdienst onterecht beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. De commissie-Donner concludeerde dat de gedupeerde ouders er recht op hebben hun geld terug te krijgen, met daarbovenop een schadevergoeding. Staatssecretaris Snel was nog niet in functie toen de misstanden speelden, maar is wel politiek verantwoordelijk. De echte schuldige is in deze affaire nog niet aangewezen. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) en politiek verslaggever Xander van der Wulp schuiven aan om het debat over de affaire te bespreken. Op de eerste rij: Roger Derikx, de gedupeerde vader die het debat huilend verliet.
In 2015 werd de participatiewet ingevoerd om mensen in de bijstand (weer) aan het werk te krijgen. De wet zou het voor iedereen overzichtelijker en makkelijker maken en gemeenten mochten een tegenprestatie vragen voor de bijstandsuitkering. Het Sociaal Cultureel Planbureau evalueerde deze wet onlangs en kwam tot de conclusie dat hij is mislukt en dat een tegenprestatie niet helpt. Toch wil de verantwoordelijke staatssecretaris Tamara van Ark deze tegenprestatie verplicht stellen en een passend aanbod bieden. * Op woensdag begint de NAVO-top in Londen, met de Amerikaanse president Donald Trump in de hoofdrol. Henne Schuwer was vanaf 2015 de Nederlandse ambassadeur in Washington, totdat hij onlangs met pensioen ging. Hij legt uit hoe je met de onvoorspelbare Amerikaanse president moet omgaan. * Ondanks het succes van De Kwis werd na tien seizoenen de stekker uit het programma getrokken. Maar het duo Niels van der Laan en Jeroen Woe wilden nog geen afscheid nemen van de zaterdagavond en bouwden hun favoriete onderdeel, de muzikale parodie, uit tot een volledig programma. En met succes: 'Even Tot Hier' weet dit jaar elke week meer dan een miljoen kijkers te vermaken. Het programma keert volgend jaar daarom ook terug. Van der Laan & Woe schuiven aan om over het succes te praten. Ook zullen ze vertellen over 'De Nationale Nieuwsquiz-Maar Dan Anders', die ze samen op Tweede Kerstdag zullen presenteren. * Later deze maand gaat Hadewych Minis weer de theaters in met 'Hadewych Doet De Dames', een voorstelling waarvoor ze door ruim 12.000 Nederlandse liedjes uit ruim 100 jaar Nederlandse muziekgeschiedenis ploegde. Ze koos nummers uit 1909, uit 2019 en heel wat jaren daartussen. Nummers van Zwarte Riek, Roxeanne Hazes, Zangeres Zonder Naam, Sevdaliza en Karsu. Hadewych bewerkte (met hulp) die liedjes en zingt ze soms in totaal anders aangeklede versies. Hadewych vertelt over de trots die ze voelt als ze Nederlandse liedjes zingt, over de invloed van haar kinderen en over rol van Anita Meyer.
Over tien dagen gaan de Britten naar de stembus. Er staat veel op het spel. Wie wint, zal bepalen hoe het verder moet met de brexit en moet proberen een verdeeld koninkrijk weer bij elkaar te brengen. De partij van premier Johnson, de Conservatieven, ziet graag de brexitdeal die er nu ligt in werking gaan. De grootste oppositiepartij van Jeremy Corbyn, Labour, wil een nieuwe deal met Europa sluiten en deze via een referendum aan de kiezers voorleggen. Correspondent in Groot-Brittannië Suse van Kleef geeft het laatste verkiezingsnieuws. Ook praat ze over het tweede deel in de prins Andrew-gate; BBC 1 zendt vanaf 22:00 uur Nederlandse tijd een interview uit met het vermeende slachtoffer Virginia Roberts. Andrew legde noodgedwongen zijn koninklijke taken neer na beschuldigingen van verkrachting en aanranding van de toenmalig zeventienjarige vrouw. * Na vele discussies in politiek Den Haag en aan talkshow- en keukentafels is het dan zover: De Tweede Kamer stemt morgen over het invoeren van een bindend vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Er lijkt zich een meerderheid in de Kamer af te tekenen, alleen de SP moet nog 'om' gaan. Met: pro-quotum vrouwen Neelie Kroes (oud-politica VVD) en Julia Wouters (politicoloog en twaalf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher) gaan de discussie aan met Talitha Muusse (de jongste commissaris ooit in een raad van toezicht) en Elske Doets (directeur-eigenaar van Doets reizen), beiden tegen het quotum. * Wie is de meest invloedrijke vrouw van 2019? Het feministische maandblad Opzij publiceert elk jaar de Opzij Top 100, waarin de honderd meest invloedrijke vrouwen uit Nederland staan. In 2009 is de lijst voor het eerst gepubliceerd met de gedachte om de impact van vrouwen in de maatschappij te onderstrepen en te vergroten. In tien categorieën - van sport tot media en van politiek tot ondernemen - worden tien vrouwen gekozen, van de nummers één van die sublijsten wordt de meest invloedrijke vrouw van het afgelopen jaar gekozen door een wisselende jury. De winnaar van de tiende editie schuift aan. * Bij rellen in de Haagse wijk Duindorp zijn gisteravond dertien mensen opgepakt. De relschoppers stichtten brand, sloopten straatmeubilair en vernielden een patatkraam. De frustratie onder de buurtbewoners is groot nadat bekend werd gemaakt dat er dit jaar geen vreugdevuren zullen zijn op het strand bij Duindorp. Richard de Mos, partijleider van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, reageert op de rellen.
Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven heeft het vertrouwelijke strafdossier van de spookvader uit Ruinerwold, Gerrit Jan van D., ingezien. Van D. zag zichzelf als God en werd beheerst door angst voor de onreine buitenwereld en door wanen over geesten. Hij onderwierp zijn kinderen en de medewerkers van zijn houtbewerkingsbedrijf aan zijn huiveringwekkende regime. Silvan schuift vanavond aan om er alles over te vertellen.* De zorg voor anorexiapatiënten moet dringend beter. Dat staat in een advies van K-EET, een groep van kinderartsen en psychiaters die is ingesteld door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Vanavond te gast twee meisjes die anorexia hadden, samen met een moeder, kinderarts en psychiater. Zij vertellen wat er beter moet. * Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins van Sport en minister Ferd Grapperhaus van Justitie gaan donderdag in gesprek met de KNVB over racisme in het voetbal. Dit naar aanleiding van de racistische spreekkoren die tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior te horen waren. Deze waren gericht aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. De wedstrijd is daarna tijdelijk stilgelegd. Sinds het incident wordt in de eerste minuut van elke voetbalwedstrijd - zowel bij het betaalde als amateurvoetbal - niet gespeeld om een statement te maken tegen racisme. Frenkie de Jong en Gini Wijnaldum brachten na een doelpunt van Wijnaldum ook een duidelijk signaal. Samen met bondscoach Ronald Koeman verkondigde Wijnaldum ook dat zij samen van het veld zullen lopen bij racisme. Te gast zijn minister Bruins en de KNVB om te praten over hoe het gesprek is verlopen en wat de politiek zou kunnen betekenen tegen racisme in het voetbal.* De vader van het gezin in Ruinerworld wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn drie oudste kinderen. De twee kinderen om wie het gaat woonden niet op de boerderij. De vijf jongste kinderen die er wél woonden, herkennen zich niet in het beeld dat er van hun vader wordt geschetst. Vandaag werd ook bekend gemaakt dat Gerrit Jan van D. de biologische vader is van de in totaal negen kinderen. Aan tafel zitten Margriet Benak van RTV Drente en klinisch psycholoog Marleen Wildschut. * Piet Paulusma neemt op 30 december afscheid van zijn werkgever SBS. Paulusma zal dan, na 23 jaar trouwe dienst, voor 't laatst te zien zijn in Piets Weerbericht. In de aanloop hiernaartoe gaat hij, des Piets, in alle 12 provincies langs om zijn kijkers te bedanken. En wat hij daarna gaat doen? Dat vertelt de weerman vanavond aan tafel.
Volgend jaar, in 2020, gaan we weer schrikkelen! Voor minder dan 366 dagen doet Ronald Snijders het niet, dus verschijnt nu de tweede editie van zijn Schrikkelkalender. Met extra dagen, lijstjes, nieuwe Jip en Janneke-verhalen, tips om langer te leven en een vernieuwde astrologie. Ronald vertelt over zijn inspiratie, en geeft voorbeelden. * Waylon brengt deze week een nieuw album uit: Human. Deze persoonlijke plaat gaat over de weg die hij heeft afgelegd, om te komen waar hij nu is. Zijn leven is de afgelopen jaren enorm veranderd. De zanger leefde een bestaan op de weg: van concert naar concert. Maar nu is Waylon geland. Onder andere door de geboorte van zijn dochtertje. Hij geeft voor het eerst een voorproefje van zijn nieuwe muziek. * Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de burgerdoden in Irak. Premier Mark Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld moeten zich verweren tegen lastige vragen: wie wist wat op welk moment? Xander van der Wulp politiek verslaggever van de NOS is erbij en doet verslag. * 'Katten moeten aan de lijn,' stellen onderzoekers van Tilburg Universiteit Arie Trouwborst en Han Somsen. Volgens hen is de kat wereldwijd de op twee na gevaarlijkste diersoort en een risico voor 367 bedreigde diersoorten. De roofdieren zouden per jaar 140 miljoen slachtoffers maken. Europese regelgeving zegt dat EU-lidstaten verplicht bedreigde diersoorten moeten beschermen van uitsterven. De onderzoekers vinden dat katten daardoor dus aan de lijn moeten, verantwoordelijk minister van Natuur Carola Schouten meldt dat de kat gewoon los mag blijven lopen. Bioloog en kattenliefhebber Midas Dekker neemt het op voor de kat na de nieuwe plannen om dit roofdier aan te lijnen. * Tegen Shurandy S. is wederom een gevangenisstraf van 28 jaar geëist voor de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Rechtbankverslaggever van de Telegraaf Saskia Belleman woonde de zaak bij en schuift vanavond aan.
Voor mensen met een beperkingen lijkt sporten vaak minder vanzelfsprekend. Als eerste land ter wereld komt Nederland met een Eredivisie voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Bijna alle grote clubs spelen mee. Presentator Klaas van Kruistum volgt in het programma FC De Helden jonge voetballers die spelen bij deze Bijzondere Eredivisie. Klaas schuift aan met spelers Randy en Malik. * Na vijf zenuwslopende seizoenen van Penoza kunnen we opgelucht ademhalen: de zwarte weduwe leeft. Na twee jaar geeft ze dan eindelijk een teken van leven. In de film Penoza: The final Chapter zien we dat drugskoningin Carmen van Walraven zit ondergedoken in Canada. Ze houdt zich overal buiten, totdat er op een avond een collega lastiggevallen wordt en Carmen niet anders kan dan haar te hulp schieten. Uit zelfverdediging vermoordt ze de dader, wordt opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Terwijl haar kinderen in shock zijn dat hun moeder nog leeft, zijn er ook wat mensen die nog een rekening met Carmen hebben openstaan. We praten met hoofdrolspelers Monic Hendrickx, Olga Zuiderhoek, Raymond Thiry, Niels Gomperts en Stijn Taverne over het succes van Penoza. * In 2015 zijn tijdens een bombardement op een IS-bommenfabriek in Hawija in Irak naar schatting tientallen burgerslachtoffers gevallen. Dit is vorige maand aan het licht gekomen door onderzoek van het NRC en RTL Nieuws. Een Nederlandse F16 zou verantwoordelijk zijn. Het Ministerie van Defensie heeft de afgelopen vier jaar gezwegen over de gevolgen van dit bombardement, Kamerleden vinden dat minister Ank Bijleveld van Defensie al veel eerder transparant had moeten zijn richting de Kamer. Morgen debatteert de Tweede Kamer erover. Hoeveel wist premier Mark Rutte? Waarom zwegen de toenmalige minister Jeanine Hennis en de huidige minister Ank Bijleveld? GroenLinks-leider Jesse Klaver en politiek verslaggever bij EenVandaag Joost Vullings schuiven aan. * RTL stopt voorlopig met het uitzenden van alle guilty pleasure-realityprogramma's. Dat kondigde programmadirecteur Peter van der Vorst vandaag aan. De aanleiding voor de maatregel is de ophef over seksueel grensoverschrijdend gedrag in 'De Villa'. Naast 'De Villa', worden ook 'Temptation Island' en 'Free Love Paradise' voorlopig niet meer uitgezonden. Tv-recensent Angela de Jong reageert. Wat betekent dit voor RTL? En kan dit soort reality-tv op andere zenders nog wel?
Wat voor invloed heeft je uiterlijk op je zelfbeeld? Hoe zetten we schoonheid in om succesvol te leven? En waarom moet het allemaal steeds mooier? In het nieuwe BNNVARA-programma Mooier wordt het niet onderzoekt Anna Nooshin de steeds groter wordende rol van schoonheid in onze samenleving. In dit vierluik spreekt ze met onder meer Chantal Janzen, Ellen Hoog en Jessie Jazz en ook voert ze in elke aflevering een experiment uit samen met wetenschappelijke experts. Anna vertelt welke rol schoonheid in haar eigen leven en carrière speelt. * Eigenlijk had Paul van Vliet (84) zijn 60-jarige carrière al afgerond, maar hij had de deur nog op een kier gelaten voor als er wat leuks op zijn pad zou komen. Dat leuks is gekomen, want hij staat volgende maand en in januari samen met het Noordpool Orkest in het theater. Hij laat zijn bekende liedjes horen en ook leest hij voor uit brieven die hij vorig jaar bundelde in Brieven aan God en andere mensen. Hij zit aan tafel om te vertellen over deze aankomende tour. * Een gepensioneerde huisarts runde in de jaren 70 en 80 in Oosterbeek een eigen vruchtbaarheidskliniek. Daarin verwekte hij naar schatting minstens honderden kinderen met donorzaad. Een van de anonieme donoren, een Oosterbeker van 82 jaar, zou 150 nakomelingen hebben. Te gast zijn donorkinderen Marianne van Bussel, Ilse de Graaf en Inge Poorthuis. Ook Willy Egbers schuift aan, hij is donorvader van tenminste zes kinderen. * Het OM in Arnhem eist 100 uur werkstraf tegen militair Marco Kroon, drager van de Willemsorde, voor het uitdelen van een kopstoot aan een agent en 'schennis van de eerbaarheid' door zijn geslachtsdeel te laten zien tijdens het carnaval in Den Bosch in maart dit jaar. Kroon is hangende zijn strafzaak geschorst door Defensie. Hij reageert op de strafeis, samen met zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf was aanwezig tijdens de zitting en schuift ook aan.
Johan Derksen is naast voetbalcommentator en analist toch vooral een muziekliefhebber. Blues, rock, country, soul, Johan heeft een groot hart voor deze stijlen en draagt dat onder meer uit via het Holland Blues Festival in Grolloo. Komend jaar, op de vijfde editie, treedt daar zijn favoriete zangeres op: Beth Hart. Johan onthult nog meer namen, waaronder een paar flinke verrassingen, en neemt Beth Hart ook mee naar de studio. * Hij zal zelf de eerste zijn die het toegeeft: het is een wonder dat hij nog leeft. Jules Deelder, schrijver-dichter, Rotterdammer en jazzmuzikant. Zondag wordt hij 75 en hoewel hij niet van het vieren van zijn verjaardag houdt, staan er allerlei festiviteiten gepland. Een eigen gin op de markt, een feest in De Doelen in Rotterdam, een nieuw boek. Vanavond trappen we de feestweek af en halen we herinneringen op uit Jules' leven. Ook speelt Jules' jazzcombo het lied 'Vogelvrij'. * Het Openbaar Ministerie wil de verdenkingen tegen Jos Brech, de verdachte in de zaak Nicky Verstappen, verzwaren van doodslag naar gekwalificeerde doodslag. Volgens het OM heeft Brech de 11-jarige jongen ontvoerd, verkracht en daarna door verstikking om het leven gebracht. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, woordvoerder van de familie Verstappen, is te gast.
'Kankerzwarte', 'kanker zwarte piet' en 'kankerkatoenplukker'. Die woorden kreeg de 24-jarige voetballer Mendes Moreira naar zijn hoofd geslingerd vanaf de tribune tijdens FC Den Bosch-Excelsior. Zijn tranen werden wereldnieuws, maar racistische spreekkoren, kwetsende leuzen en pijnlijke gebaren zijn, óók anno 2019, niet alleen een probleem in het Europees voetbal. We spreken hier over met onder anderen Jandino Asporaat (comedian), Amma Asante (voormalig Tweede Kamerlid), Gershwin Bonevacia (stadsdichter van Amsterdam), Gerald Roethof (advocaat) en Ramone Bendt (student geneeskunde). * Vrienden van Amstel Live is het jaarlijkse 'schoolfeest' van de top van de Nederlandse muziek. Komende januari met maar liefst twaalf shows in Ahoy Rotterdam. Rapper Snelle en zangduo Suzan en Freek mogen voor het eerst meedoen. Op de affiche staan verder Diggy Dex, Krezip, Chef'Special, Typhoon, Thomas Acda en Paul de Munnik. Nick Schilder, van Nick & Simon, is er ook weer bij. Hij schuift vanavond aan met rapper Snelle en Suzan & Freek. Ze hebben het over de status van Vrienden van Amstel Live, de zenuwen vooraf en de ontlading erna. * Morgen begint het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam. Voorzitter Derk Sauer geeft ons een voorproefje. Hij selecteerde drie documentaires: over een Schotse baron met een cruiseverslaving, over de schilderijen van Rembrandt die veel losmaken bij particulieren en musea en over het bewogen leven van de Russische oligarch Chodorkovski tijdens Jeltsin en daarna.
De moeder Theresa van de Lage Landen, zeehondenmoeder of Vakbondsvrouw van de zeehonden: dat kan natuurlijk alleen gaan over Lenie 't Hart. Deze week komt haar biografie uit, waarin het niet alleen gaat over haar strijd voor de bescherming van de zeehond. Afgelopen jaren ontstond er rondom haar een mistig verhaal; haar vertrek bij zeehondencrèche Pieterburen ging niet zonder slag of stoot. En in 2017 kwam naar buiten dat Lenie's (inmiddels ex-)man veroordeeld bleek voor kindermisbruik. Hoe ver moet je gaan in het beschermen van de underdog? Lenie vertelt hoe ze hierop terugkijkt. * Vijf jaar geleden werden Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk uit de PvdA-fractie gezet en begonnen ze voor zichzelf. Hoe zijn ze erin geslaagd van DENK een levensvatbare partij te maken? En hoe gaan ze om met de kritiek op hun tegendraadse opereren in de Kamer? * Een op de vijf scholieren groeit op met een langdurig zieke naaste en ongeveer drie procent geeft intensieve hulp. We spreken drie jongeren die hun leven in het teken hebben staan van hun zieke familielid. * Een snoeihard oordeel viel vandaag over de Belastingdienst, die fout zat bij het beoordelen van een groep ouders die kinderopvangtoeslag had aangevraagd. Te snel werd de conclusie 'fraude' getrokken, waardoor duizenden gezinnen in de problemen zijn gekomen, waaronder het gezin van Fatma Simsek. Zij heeft nu recht op terugbetaling en schadevergoeding. Ahmet Gökçe is eigenaar van een gastouderbureau en werd vals beschuldigd van belastingfraude. Hij hielp zijn klanten met het aanleveren van de bewijsstukken die de Belastingdienst nodig had voor controle. Ook Xander van der Wulp, politiek verslaggever van de NOS, schuift aan. Hij volgde vandaag het stikstofdebat in de Tweede Kamer en brengt het laatste nieuws.
Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, schreef een boek over het onbehagen en de ontheemding in Nederland. De politiek en maatschappij in Nederland is volgens de politicus gepolariseerd. In zijn boek gaat hij op zoek naar hoop voor dit verdeelde land. Hij liet zich inspireren door het Bijbelse verhaal van de Verloren Zoon. Wat kunnen we daar volgens Segers van leren? * De coalitie heeft een akkoord bereikt over de stikstofmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de bouw op korte termijn wordt vlotgetrokken. De belangrijkste maatregel: de maximumsnelheid voor automobilisten. Overdag gaat die omlaag naar 100 kilometer per uur en 's avonds mag nog 120 of 130 kilometer per uur worden gereden. Wouter de Winther, politiek commentator van de Telegraaf, heeft het coalitieoverleg vandaag gevolgd en is te gast. * Sander Lantinga, Simon Keizer, Thijs Römer, Viggo Waas, Jasper Demollin, Peter Faber en Jan Versteegh gaan uit de kleren voor het eenmalige tv-programma 'For One Night Only: he-le-maal naakt'. Samen met choreograaf Kenzo Alvares bereiden ze een dans voor op het bekende nummer 'You Can Leave Your Hat On' van Joe Cocker. De acht mannen doen dit om bewustzijn te creëren voor prostaat- en teelbalkanker. Ze zijn samen met uroloog drs. Nader Naderi te gast. Naderi vertelt waarom er meer aandacht nodig is voor de twee meest voorkomende kankersoorten bij mannen.
Gerard Cox mag dan wel bijna tachtig zijn, maar de éminence grise van het populaire entertainment neemt nog steeds geen blad voor de mond. Hij staat vanaf 24 november met zijn eerste solovoorstelling De Grote Grijze Belofte op de Nederlandse bühne. Hij blikt daarin op geheel eigen wijze terug op zijn carrière, en kijkt met leden ogen naar het veranderende Nederland. * De eerste helft van John de Wolf zijn leven vond plaats in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, toen hij een van de meest beruchte verdedigers van het Nederlandse voetbal was. Nu is de oud-profvoetballer in de tweede helft beland: hij is trotste grootvader, zijn rechterknie draait steeds lastiger mee, directe tegenstanders hoeven niet meer uitgeschakeld te worden, maar hij is nog even fanatiek als vroeger! De Wolf schreef het boek De Tweede Helft, waarin hij vertelt dat deze fase van het leven net zo belangrijk is als de eerste. Hij is te gast om over het boek te praten en over zijn droombaan als assistent-trainer bij Feyenoord. * Het is vandaag 11-11, de datum met de meeste éénen. En dat betekent ook dat het Singles Day is, een internationale dag speciaal voor vrijgezellen. En dat is hard nodig, want ondanks datingapps als Tinder en Happn, zijn er steeds meer vrijgezellen in Nederland. Zo ook Bucketboys Thijs Meeuwsen en Joep ten Hove, die hier een podcast over beginnen. Samen met twee vrijgezelle vrouwen bespreken we hoe het is om vrijgezel te zijn in dit digitale tijdperk. Want is dat nou eigenlijk wel zo erg? * De rechtbank oordeelde vandaag in een kort geding dat de staat zich moet inspannen om 56 IS-kinderen terug te halen naar Nederland. De kinderen moeten zo snel mogelijk opgehaald worden uit detentiekampen in het noordoosten van Syrië. Advocaten Tom de Boer en André Seebregts praten over de gang van zaken. Auteur van het boek Kalifaat ontvluchters en senior onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Marion van San legt uit hoe het zo ver heeft kunnen komen.
In de tv-rubriek: cabaretier Martijn Koning. Nu bezig met de try-outs van zijn eindejaarsvoorstelling, maar hij maakte ook tijd om te kijken naar films, voetbal (Ajax!) en het nieuws. * In de nieuwe SBS6-serie Opgezadeld met Britt krijgt Nederland een kijkje achter de schermen van het drukke leven van Britt Dekker. Ze staat voor een grote uitdaging: ze moet de trainingen met paard George voor het Nederlands Kampioenschap Dressuur en een drukke tv-carrière combineren. Haar fans zijn lyrisch, televisierecensent Angela de Jong een stuk minder. Britt reageert. * Het discussiestuk 'Zij aan zij' van het wetenschappelijk bureau van het CDA is Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik rauw op het dak gevallen. Ze vindt het onvoorstelbaar dat uitgerekend haar CDA de boeren minder wil laten exporteren. De kiezers op het platteland zullen op deze manier afhaken, waarschuwt ze. Aan de vooravond van het grote najaarscongres van het CDA schuift Annie Schreijer-Pierik aan. Ook te gast is politiek redacteur Lamyae Aharouay van NRC. Hoe kijkt zij aan tegen deze opvallende koerswijziging van het CDA en hoe verwacht zij dat dit morgen zal worden ontvangen op het partijcongres? * Zo'n miljoen Nederlanders vermaken zich met computerspelletjes. De keerzijde is dat gameverslaving de snelst stijgende vorm van verslaving is onder jongeren. Jan Willem Poot is oprichter van de Yes We Can Clinics, een jeugdkliniek waar veel jongeren in behandeling zijn voor een gameverslaving. Alleen dit jaar hebben al 500 jongeren zich hier voor aangemeld. Floris Verdoes was 2,5 jaar zwaar gameverslaafd en richtte na zijn afkicken een praatgroep op voor jongeren. Tot slot schuift ook Lotte Asveld aan. Haar zoon van twaalf jaar vertoont zorgelijk gedrag als het op gamen aankomt. Zij wil dat de politiek zich ermee gaat bemoeien en verslavende elementen in games gaat verbieden.
De Verleiders kennen we, de vijf heren die met theatervoorstellingen als Door De Bank Genomen en Slikken of Stikken de macht van de banken en farmaceutische bedrijven aan de kaak stelden. Nu zijn er vijf vrouwen, die als De Verleiders Female de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen theatraal aanklagen. Jelka van Houten, Susan Visser, Eva Maria de Waal, Gusta Gelijnse en Stephanie Louwrier behandelen met zang, dans, stand-upcomedy, toneel en activisme onder meer #MeToo, de loonkloof, gezondheid en feminisme in hun voorstelling, die morgen in première gaat. Het vijftal is te gast. * Vijftig jaar geleden verscheen de roman Turks Fruit. Het werd een bestseller: wereldwijd werden er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het boek behoort nog altijd tot de klassiekers uit de Nederlandse literatuur. Nu, vijftig jaar later, maakte de NTR een documentaire over de impact van het boek en de film (van Paul Verhoeven). Schrijver en presentator van het programma 50 jaar Turks Fruit, Arnon Grunberg is te gast samen met schrijver en bewonderaar van Wolkers, Özcan Akyol. * Leefbaar Rotterdam wil een speciale Marokkanenaanpak om geweldsdelicten en overvallen tegen blanke ouderen te voorkomen. Volgens raadslid Tanya Hoogwerf kiezen vooral allochtone jongeren doelbewust de ouderen uit. Zij wil een voorstel doen om jonge Marokkanen op het rechte pad te brengen. Tweede Kamerlid van DENK, Farid Azarkan, begrijpt niets van deze aanpak, vindt het niet effectief en oliedom. Volgens hem ligt het probleem ergens anders. Ze gaan in debat. * Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil dat ontsnappen uit een gevangenis strafbaar wordt gesteld. Dekker vindt het 'niet uit te leggen dat dat nu wel mag'. Volgens strafrechtadvocaat Peter Plasman is dit populistische praat 'voor de bühne'. Hij vindt dat we de menselijke drang naar vrijheid juist moeten respecteren. Hij geeft uitleg.
Nadat het vorig jaar een groot succes was presenteert NPO Radio 1 voor de tweede keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal op de radio. De schrijver van het dictee, dat aanstaande zaterdag live wordt uitgezonden vanuit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen, is taalkundige Wim Daniëls. Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet leest dit jaar het dictee voor. Zij is te gast. * Wouter Koolmees heeft een dagje meegelopen in het vuilverwerkingsbedrijf waar Carlos Pinto e Neto werkt. De vuilnisman wil de minister van Sociale Zaken laten zien dat zijn baan te zwaar is om tot 67 jaar en drie maanden door te werken. In het regeerakkoord van afgelopen zomer wordt geen onderscheid gemaakt voor zwaardere beroepen, maar Pinto e Neto vindt dat wel nodig. Vanavond aan tafel vertellen ze over hun ervaringen. * Rapper Dopebwoy scoort hit na hit, en met 'Cartier' zelfs de meest gestreamde Nederlandse hit ooit. Jordan Jacott, zoals Dopebwoy eigenlijk heet, heeft meer dan dertig gouden platen, internationaal succes, en een album dat maandenlang op 1 stond in de album top honderd, maar wie is de man achter het succes? * Na de klimaatstakers en de boeren demonstreerde vandaag de bouwsector in Den Haag. Het Malieveld stond vanmiddag vol met bouwvakkers die protesteerden tegen de stikstof- en PFAS-regels van de overheid, die ervoor zorgen dat honderden bouwprojecten stilliggen. Hoe kan de impasse worden doorbroken? Te gast zijn: Politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en een aantal demonstranten uit de bouwsector.
Carrière maken, van afspraak naar afspraak rennen, geldzorgen en dan ook nog je sociale leven op orde houden. De huidige maatschappij vraagt veel van ons en dat valt veel mensen best zwaar. In zijn nieuwe reportageserie 'Dennis en de Vrije Geesten' volgt Dennis van der Geest mensen die zich bewust uit dit drukke leven onttrokken hebben. Deze markante persoonlijkheden leiden vaak een teruggetrokken en zelfvoorzienend leven. Eén zo'n vrije geest is Nico, die na 32 jaar besloot zijn café te verkopen omdat hij alle regels en beperkingen meer dan zat was. Dennis en Nico schuiven aan. * Vrijwel iedereen kent wel iemand met een psychische aandoening als een depressie, angst- of paniekstoornis. Er heerst een taboe op en daarom start staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis de campagne 'Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar'. Vanavond schuift hij samen met Jorinde van Os en Joanne Sopamena aan om hierover te praten. * Georgina Verbaan is dit jaar ambassadeur van Stoptober. Deze maand ging ze de strijd aan met de sigaret. Vanavond vertelt zij hoe dit haar beviel en waar ze tegenaan liep. En natuurlijk of het is gelukt. * Gisteren maakte president Donald Trump in een persconferentie bekend dat IS-leider al-Baghdadi gedood is tijdens een aanval op het complex in Idlib (Syrië) waar hij verbleef. Wie was al-Baghdadi en wat betekent zijn dood voor IS? Dit en meer bespreken we met documentairemaker Sinan Can. Hij maakte onder andere series in Syrië.
Frits Sissing presenteert dit jaar het vijfde seizoen van Maestro, het programma waarin bekende Nederlanders zich in acht weken tijd, onder begeleiding van dirigenten en musici, ontwikkelen tot dirigent. In dit jubileumseizoen strijden onder andere presentatrice Tatum Dagelet en cabaretier Stefano Keizers om de Gouden Baton. * De hele week staat weer in het teken van de brexit en voor de meeste mensen is het niet meer te volgen. De Europese Unie zou vandaag met duidelijkheid komen over het uitstel, maar ook zij komen er niet meer uit. Alle ogen zijn gericht op de twee meest markante personages uit dit verhaal: Boris Johnson en Jeremy Corbyn. NOS-correspondent Suse van Kleef vertelt het laatste nieuws en over Johnson en Corbyn. Wat voor persoonlijkheden hebben deze mannen? Ze lijken meer op elkaar dan je zou denken! * Iedere vrijdag vragen we iemand om een week televisie voor ons te kijken en zijn of haar favoriete momenten mee te nemen. Vandaag is dat presentatrice Astrid Joosten, die een voorliefde heeft voor woonprogramma's en home make-overs. Maar, ook het interview met Prince Harry en Duchess Meghan Markle en het satirische programma 'Even tot hier' zijn haar deze week opgevallen. * Op bevel van de rechter-commissaris werd NOS-journalist Robert Bas gisteren in gijzeling genomen, omdat hij weigert als getuige vragen te beantwoorden in een moordzaak. Die zaak draait om de 'vergismoord' in 2014 op ggz-directeur Rob Zweekhorst. Bas beriep zich op zijn journalistieke verschoningsrecht. De rechtbank in Rotterdam oordeelde vandaag dat hij dat terecht doet, waardoor de journalist na dertig uur cel weer op vrije voeten is. Is de vrijlating van Bas een overwinning voor de journalistiek? Rechtbankverslaggever Saskia Belleman is te gast.
Voormalig BNN-presentator Dennis Storm nam in 2016 afscheid van televisie en is sindsdien niet of nauwelijks meer verschenen in de media. Hij leidt nu een minimalistisch leven. Deze maand verschijnt zijn nieuwe boek DIT: Do it together. Hierin laat hij zien dat hobby's niet saai zijn en werken met de handen voldoening geeft. Op Bali werkte hij samen met lokale hobbyisten en vakmannen en maakte allerlei meubels en objecten. Volgens hem heeft iedereen een ambacht in de vingers. Vanavond is hij voor even terug op tv en vertelt er alles over. * Een opvallende missie van staatssecretaris Raymond Knops: hij stelt een taalbrigade van honderd experts aan om het taalgebruik van de overheid duidelijker te maken. Nog dit jaar moeten honderd overheidsteksten in brieven en formulieren verbeterd worden. NRC-columnist Japke-d. Bouma juicht dit ruimhartig toe: zij schrijft al jaren over onduidelijke taal en wat zij noemt 'jeukwoorden'. En Ronald Snijders leert politici jip-en-janneketaal te herwaarderen. * Een grote verrassing in de medische wereld: het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Biogen denkt als eerste bedrijf een medicijn op de markt te kunnen brengen dat alzheimer kan afremmen. De farmaceut gaat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit toestemming vragen om het middel genaamd 'aducanumab' volgend jaar op de markt te mogen brengen. Niels Prins, hoofd van het Brain Research Center en Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum, zijn te gast om te praten over dit grote nieuws. * Een nummer 1-hit scoren in 24 uur lukte hem, tien landen bezoeken in een etmaal ook, en nu is er dan een bioscoopfilm: 'XIII'. De film is binnen 24 uur opgenomen en is te zien in veertig bioscopen door het hele land. YouTube-ster Kalvijn vertelt over zijn Gekkenwerk.
In het buitenland was Floor Jansen al langer een begrip als leadzangeres van de Finse metalband Nightwish, maar sinds haar indrukwekkende deelname aan het programma 'Beste Zangers' is ze ook in Nederland een bekende naam. In de laatste aflevering verpletterde ze 1,4 miljoen kijkers met een krachtig duet met operazanger Henk Poort uit Phantom of the Opera. In januari start haar eigen solotoer langs de Nederlandse podia. Ze schuift aan. * Charles Groenhuijsen over zijn boek 'Alles gaat voorbij. Zelfs Donald Trump'. * Het is de Nationale Donorweek. Op de eerste dag daarvan ging 'Papa's Bloed' in première, een documentaire over Dennis, de man van Anke Verweijen. Hij overleed twee jaar geleden aan acute leukemie. Voor hem was er geen stamceldonor. Bart Selten is CML-patiënt (Chronische Myeloïde Leukemie) en onderging in 2017 stamceltransplantatie. Dat zou nooit mogelijk zijn zonder donorschap. Jan Klee is zo'n donor. Zij delen hun ervaringen en vertellen over het belang van donorschap. * In 2015 zijn tijdens een bombardement op een IS-depot in Irak tientallen burgerslachtoffers gevallen. Een Nederlandse F-16 zou verantwoordelijk zijn voor het bombardement en dat nieuws leidde tot een hoop verontwaardiging afgelopen vrijdag. Volgens kolonel-luitenant buiten dienst Aart Fokkema had minister Bijleveld transparanter moeten zijn over de missie en meteen uitleg moeten geven. Zelf weet hij exact hoe beslissingen om te gaan bombarderen worden genomen. Hij vertelt erover.
De uitzending van Dokters van Morgen van 8 oktober over vasten maakte veel los. In het programma werd belicht wat de bijkomende gezondheidseffecten zijn van het zogenaamde intermittend fasting. Voornamelijk reumapatiënten en mensen met kanker zouden baat kunnen hebben bij het vasten. Artsen Tijs Stehmann en Lester Du Perron dienden een klacht in tegen het televisieprogramma. Zij ontvingen veel reacties van ongeruste patiënten. Tijs en Lester zijn initiatiefnemers van Dokter Media, een onafhankelijke website met het doel om op een simpele, begrijpelijke en zo objectief mogelijke manier een bijdrage te leveren aan de interpretatie van medische nieuwsberichten. Presentatrice van Dokters van Morgen Antionette Hertsenberg gaat in gesprek met de artsen van Dokter Media. * Vandaag is de cast van de Nederlandse versie van de Tina Turner musical bekend gemaakt door producent Albert Verlinde. De hoofdrol van Tina gaat naar de Nederlandse musicalactrice Nyassa Alberta. In Duitsland heeft zij al een flinke carrière achter de rug met rollen in onder andere Sister Act en de Lion King. De voorstelling neemt ons door middel van Tina's grootste hits mee door haar leven. Ook de dieptepunten zoals haar gewelddadige relatie met Ike Turner passeren de revue. Albert en Nyassa schuiven aan voor een gesprek en het eerste optreden op de Nederlandse televisie. * Anderhalf jaar geleden overleed de vrouw van Frits Spits, Greetje. 46 jaar lang deelden ze lief en leed. Het gemis en de leegte zijn groot, maar muziek biedt hem troost. Hij schreef er, aan de hand van muziek, een boek over: Alles lijkt zoals het was. * RTV Drenthe-verslaggevers Andries Ophof en Margriet Benak zijn te gast met het laatste nieuws over het gezin dat negen jaar lang in Ruinerwold afgesloten van de wereld leefde. De verslaggevers verdiepten zich de laatste week in de lokale omgeving van Ruinerwold en gingen vandaag op onderzoek uit in Hasselt.
Het AD meldt vandaag dat de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi onderdeel is van een internationaal kartel. Vanuit Dubai zou het kopstuk van de Mocro-maffia samenwerken met maffiakopstukken afkomstig uit Italië, Ierland en Bosnië. Vecht de Nederlandse politie tegen een superkartel dat vanuit Dubai aan de touwtjes trekt van de Europese cocaïnehandel? We bespreken het vanavond met misdaadverslaggever Yelle Tieleman. * In haar nieuwe programma onderzoekt Sophie Hilbrand traditionele rolpatronen tussen mannen en vrouwen. In It's a men's world denken 7 mannen en 7 vrouwen mee te doen aan een sociaal experiment over de verschillen tussen man en vrouw, maar het gaat verder dan dat. Door middel van gemanipuleerde spellen, worden de rollen van de mannen en de vrouwen omgedraaid. In iedere aflevering observeert Sophie Hilbrand samen met een bekende gast (o.a. Fred Teeven, Nina Warink en Ajouad El Miloudi) en vaste psycholoog Kas Stuyf, wat er gebeurt met de deelnemers tijdens het experiment. Wat wordt er in onze maatschappij nog altijd verwacht van mannen en vrouwen? * Goedele Liekens haalde in maart namens de Open Vlaamse Liberalen en Democraten genoeg voorkeursstemmen binnen voor een zetel in het Vlaamse parlement. Hoe gaat het haar af in de Belgische politiek? Gelukkig heeft Goedele naast haar politieke carrière nog tijd om alles over het mannelijke en vrouwelijk lichaam, verschillende soorten seks en seksuele ontwikkelingen te weten te komen, want deze maand verschijnt ook 'Het Seksboek'. Al jaren haalt ze alles uit de kast om seks bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken. Over dit alles vertelt ze vanavond bij Pauw. * In de wekelijkse tv-rubriek is de beurt aan Özcan Akyol. Hij keek op ons verzoek een week tv en bespreekt z'n favoriete fragmenten. Eus neemt onder meer fragmenten uit het nieuws, van talkshows en sport mee.
Peter Pannekoek, Sanne Wallis de Vries en Richard Groenendijk zijn vanavond te gast. Ze delen de liefde voor Sterke Verhalen. En nu mogen ze er opnieuw een spelshow van maken. Hoe groot mag de leugen zijn voor een sterk verhaal? Of is de waarheid altijd gekker dan het beste verzonnen verhaal? * Drie jaar geleden stonden ze voor het laatst tegenover elkaar: kickboksers Badr Hari en wereldkampioen Rico Verhoeven, die de wedstrijd won. Nu gaan de twee opnieuw het gevecht aan, op 21 december in Arnhem. Rico Verhoeven blikt vooruit. Ook vertelt hij over zijn vele andere bezigheden, zoals een carrière als acteur.
Vandaag demonstreren de boeren opnieuw. Eerst was er een manifestatie bij het RIVM in Bilthoven, in de middag gingen de boeren naar Den Haag. Gevolg: opnieuw verkeersopstoppingen en veel onrust in de stad. De twee veroorzakers van deze acties gaan met elkaar in debat. Tjeerd de Groot van D66 riep het kabinet begin september op de veestapel te halveren. Daarop organiseerde schapenhouder Bart Kemp verschillende acties en daagde hij het D66-Kamerlid uit voor een debat.* Alex Klaasen wilde nog een keer uit de kast komen, omdat hij er niet van heeft kunnen genieten toen hij achttien was. Dat doet hij in uitverkochte theaters met zijn voorstelling Showponies 2. Recensenten zijn lovend en noemen het verplichte kost voor alle middelbarescholieren. Alex vertelt waarom hij juist deze voorstelling zo graag wil maken. * Anita Witzier gaat voor een nieuw seizoen van De Reünie op zoek naar boeiende levensverhalen van oud-leerlingen op de plek waar het ooit allemaal begon: hun oude school. Dit seizoen is Raymi Samo (bekend van o.a. All Stars, Het Klokhuis en SpangaS) een van de deelnemers. Raymi vertelt openlijk over de moeilijkheden die hij vroeger als kind heeft gehad, opgroeiend in Curaçao en vanaf zijn twaalfde in Nederland. Ze schuiven aan. * Xander van der Wulp over de stand van zaken in Den Haag.
Een deel van het extravagante leven van Elton John zagen we al in de film Rocket Man, maar in Me, de autobiografie van de 72-jarige Brit, die vandaag verschijnt, vertelt hij zo'n beetje alles over zijn privéleven en carrière. Theaterproducent Albert Verlinde en pianist Iris Hond lazen voor Pauw als een van de eersten ter wereld zijn memoires. * Het dorp van vroeger is niet meer, Wim Sonneveld bezong het al in zijn fameuze lied. Desondanks ging schrijver Wim Daniëls in zijn nieuwe boek op zoek naar dat dorp, het dorp van voor 1970. Verwacht beschrijvingen van typische dorpsfiguren, zoals de kruidenier, de boer en de smid, maar ook van de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé en nog veel meer dorpse fenomenen. Conclusie: het dorp is absoluut niet dood, maar slechts veranderd. Hoe dat zit, legt hij uit. * Maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders geven aan zich weleens eenzaam te voelen. Reden voor Omroep MAX-directeur Jan Slagter om ons allen aan te sporen om ideeën te bedenken om eenzaamheid te bestrijden. Morgenavond komt de omroep met een speciale live-uitzending die eenzaamheid de wereld uit moet helpen. Jan Slagter vertelt over dit initiatief. * Het lijkt net een scenario uit een horrorfilm: een man van eind vijftig en zes kinderen zijn vandaag aangetroffen in de kelder van een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Ze zouden al negen jaar zijn niet buiten zijn geweest. Ze overleefden op slechts een eigen moestuin en een geit. Hoe kan het dat niemand het gezin de afgelopen negen jaar heeft ontdekt? Andries Ophof, journalist van RTV Drenthe, praat over dit opmerkelijke nieuws. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vertelt welke impact jarenlange isolatie heeft op mensen.
Het stadsbestuur van Den Haag verkeert in chaos, sinds de gemeenteraad het vertrouwen in Richard de Mos en zijn partijgenoot Rachid Guernaoui van Groep de Mos/Hart voor Den heeft opgezegd. Ze worden door het Openbaar Ministerie verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en het schenden van het ambtsgeheim. Richard de Mos doet zijn verhaal, samen met zijn advocaat, Peter Plasman. * 'Stop complaining and get the fuck up', dat is het levensmotto van comedian Jandino Asporaat. In zijn nieuwe biografie Dromen met je ogen open wordt duidelijk waarom hij op deze manier naar het leven kijkt. In de biografie schrijft hij voor het eerst openhartig over zijn weg naar succes. Jandino vertelt hoe hij vanuit niets zijn carrière volgens een streng stappenplan heeft opgebouwd. * Het wel of niet terughalen van Nederlandse IS'ers uit Syrische gevangenkampen zet de verhoudingen binnen de coalitie op scherp. Dit weekend zouden er volgens Koerdische autoriteiten al 785 buitenlandse IS aanhangers zijn ontsnapt. Wat moet de Nederlandse regering doen? We bespreken het met Dilan Yesilgöz, buitenlandwoordvoerder van de VVD. Met NRC-journalist Thomas Rueb, tevens schrijver van het bekroonde boek Laura H. En met Omar, neef van Syriëganger Chadia B. * Vanuit het WK turnen in Stuttgart reist het Nederlandse vrouwen-turnteam direct door naar de studio van PAUW. Turnzusjes Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdotti, Tisha Volleman, Naomi Visser en Vera van Pol hebben zich door een uitzonderlijke teamprestatie gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Voor Sanne en Lieke is het een knappe overwinning na een moeilijke tijd, met een heupblessure en burn-out. Zij vertellen, in gezelschap van het hele team, over hun spannende weg naar de Olympische Spelen van 2020.
Angela Groothuizen is 60 jaar en viert dat met een theatershow en een album. De naam van haar theatershow: Lueke binge. Vijftien jaar geleden kreeg Angela van haar dochters een strippenkaart voor moederdag. 'Ik gaa met je lueke binge', stond erop. Leuke dingen doen. Het wordt tijd om die kaart te innen, maar wat doe je als je alles al gedaan en gezien hebt? Als je glas overvol is en je ook nog een beetje aan het behoud van de aarde wilt denken? Ze vertelt er alles over. * Fit oud worden willen we allemaal, maar hoe doe je dat? David van Bodegom schreef er het boek Het geheim van de Schildpad over. Te gast zijn David Bodegom, Miep Rensink (84 jaar), Piet van Heusden (90 jaar) en Susan Hosang (100 jaar), de drie laatstgenoemde zijn topfitte ouderen. Het antwoord op de vraag hoe je fit oud wordt. * Iedere vrijdag vragen we iemand om een week televisie voor ons te kijken en zijn of haar favoriete momenten mee te nemen. Vandaag is dat Dennis Weening, die woensdag net naast de Televizier-Ring greep. Verwacht onder andere fragmenten van de Netflix-hitserie Peaky Blinders en Avondlicht, de satirische talkshow van mister LuckyTV Sander van de Pavert. * Het Turkse leger is vanaf woensdag een offensief begonnen in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische strijdkrachten in dat gebied. Sindsdien zijn er meer dan zeventigduizend mensen op de vlucht geslagen, worden meerdere plaatsen zwaar getroffen door oorlogsgeweld en dreigt er een nieuwe humanitaire crisis. De Turkse president Erdogan heeft gezegd 'de deuren naar Europa open te zetten' voor Syrische vluchtelingen als de EU de inval als een bezetting blijft zien. Welke opties hebben Donald Trump en de Europese leiders om het geweld te stoppen? Sadet Karabulut, Buitenland-woordvoerder van de SP en Amerikadeskundige Charles Groenhuijsen zijn te gast.
Deze maand is het dertig jaar geleden dat de commerciële televisie startte in Nederland. Een tijd lang zag het er naar uit dat TV10, het sterrennet van Joop van den Ende, de eerste zou zijn. Maar het werd de underdog, RTL Veronique. Over de tegenstand van toen, het latere enorme succes en de stand van zaken praat Jeroen met ervaringsdeskundigen Joop van den Ende en Henny Huisman. * De Britse politiek raakte weer goed verhit deze week. Boris Johnson hield een belangrijke speech, werd beschuldigd van het betasten van een journalist en kwam met zijn plan voor de brexit. Het nieuws volgt elkaar zó snel op, dat het niet valt bij te houden. En dat zevenentwintig dagen voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie echt gaat verlaten. We maken de balans van deze week op met Groot-Brittanië-correspondent Suse van Kleef. * Vandaag vindt de hoorzitting tegen leden van de motorclub Caloh Wagoh plaats in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Leden worden verdacht van een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er ook korte lijntjes met topcrimineel Ridouan Taghi; uit ontsleutelde gesprekken tussen de verdachten zou blijken dat de mocromaffia liquidaties heeft 'besteld' bij Caloh Wagoh. Saskia Belleman is in de rechtbank aanwezig en schuift aan om te praten over de ontwikkelingen.
Jan Versteegh wordt de nieuwe presentator van de populaire spelshow Lingo. Het programma maakt in augustus een langverwachte comeback, nadat het in 2014, onder veel protest, na 25 jaar van de buis verdween. Versteegh is een ware spelletjesfanaat en kijkt erg uit naar de opnames. Het programma is vanaf 26 augustus te zien bij SBS6. Jan schuift aan bij Pauw om erover te vertellen. * Vanavond nemen de OranjeLeeuwinnen het op tegen Zweden in de halve finale van het WK in Frankrijk. Vanavond bij Pauw weten we of het Oranje is gelukt door te dringen tot de finale en bespreken we de winst of de teleurstelling met ons vaste duo Anouk Hoogendijk en Hélène Hendriks. * Lekker, vakantie. Zon, zee, strand.... En oma appen, als het aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ligt. Want terwijl we massaal richting de camping trekken, blijven veel ouderen thuis. En dat kan eenzaam zijn. De Jonge start een campagne zodat we onze ouderen niet vergeten. Willeke Alberti doet al jaren niets anders dan ze in het zonnetje zetten. Ze praten er samen over.
Gökmen T., die de terroristische aanslag in en bij een tram in Utrecht heeft gepleegd, kwam vandaag voor de rechter. 'Lafaard, lafaard, een varken ben je', riep René Verschuur op het moment dat hij de rechtszaal verliet. Hij verloor zijn dochter Roos (19) door de aanslag. Vanavond is hij te gast bij Pauw samen met zijn advocaat Sébas Diekstra en rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf. * In Nederland wordt elk jaar zo'n 16 miljard euro witgewassen. Daar wil minister Wopke Hoekstra samen met minister Grapperhaus wat tegen doen, want als misdaad niet loont wordt het minder aantrekkelijk. Vanavond bij Pauw legt Wopke Hoekstra daarom uit wat hun plannen zijn. * Een grote groep artsen slaat morgen alarm bij de Tweede Kamer en doet een oproep het preventieakkoord te steunen. De artsen willen dat de verkoop van tabak omlaaggaat en de prijs omhoog om op die manier een rookvrije generatie te realiseren. Dagelijks zien zij de ellende die door roken wordt veroorzaakt voorbij komen. Aan tafel kinderlongarts Noor Rikkers, gynaecoloog en oncoloog Luc van Lonkhuijzen en huisarts en initiatiefnemer Amsterdams Rookalarm Ilona Statius Muller.
Volgens Carola Schouten, minister van Landbouw, is ons eten te goedkoop. Voedsel is zó laaggeprijsd, dat het milieu te zwaar wordt belast. Vandaag presenteert Schouten haar plan om de agrarische sector om te vormen naar kringlooplandbouw. Wat dat precies betekent vertelt de minister ook bij Pauw. * Revolutie in windsurfland. Als het aan tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe ligt, is het tijd voor een nieuwe, spectaculaire surfvorm op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs: Foilboarden. Hij schreef een brandbrief aan de internationale zeilfederatie, World Sailing, die in zijn ogen de jonge generatie niet inspireert door alles bij het oude te laten. * De serie Chernobyl is wereldwijd de hit van dit moment. In vijf delen zien we wat er mis ging in de nacht van 26 april 1986 waardoor een kernreactor tot ontploffing kwam. We volgen hoe de waarheid over de ramp onder het tapijt geschoven wordt en hoe duizenden Sovjet burgers hun leven riskeerden om dat van miljoenen anderen te redden. Rondom de serie is een ware hype ontstaan: volgens velen is het de beste serie ooit en het toerisme rondom de rampplek is enorm gestegen. Victoria Koblenko is geboren in Oekraïne en keek de serie voor ons. Haar vader was een van de schoonmakers van het rampgebied. Ook Amerika kenner Michiel Vos schuift aan. Hij legt uit waarom het juist de Amerikanen zijn die aan de haal gaan met dit stukje Russische geschiedenis en daar nu zoveel lof mee oogsten.
Zijn verhaal is een 'American Dream' alleen dan op Nederlandse bodem. Atilay Uslu startte een shoarmazaak toen hij 22 was, en nu bijna 30 jaar later bezit hij één van de grootste reisondernemingen van ons land. Of bezat, want onlangs maakte hij bekend dat hij een groot deel van Corendon heeft verkocht. Wat dat voor hem en zijn vakantiegangers betekent, dat vertelt hij vanavond in Pauw. * Niels Littooij, beter bekend als Nielson, zit vanavond aan tafel bij Pauw. Over dertig miljoen streams op Spotify, de achterkant van succes en het roer omgooien. En natuurlijk om zijn single Diamant live ten gehore te brengen. * Hoofdonderhandelaar pensioenen en vice-voorzitter van het FNV, Tuur Elzinga, werd verrast door het nieuws van de commissie Dijsselbloem die strengere rekenregels aan de pensioenfondsen stelt. Wat betekent dit voor 'het beste akkoord sinds tijden'? En wat gebeurt er als de leden van het FNV alsnog tegen het akkoord zullen stemmen? * Miljoenen Nederlanders zijn het: verslaafd aan woningsites. Dagelijks scrollen met z'n allen door foto's van rijtjeshuizen, flatjes, appartementen en droomhuizen. En krijgen zo een glimp van hoe het leven eruit zou kúnnen zien. Gebaseerd op ons zoek- en koopgedrag op Funda hebben architecten nu het ideale huis ontworpen. We praten erover met verslaafden Tineke Schouten en Aafke Romeijn.
Misdaadjournalist Bas van Hout was jarenlang informant van de AIVD en kwam daardoor in levensgevaar. * Nederland haalt twee IS-kinderen op uit Syrië. Volgen er meer? Aan tafel Lilianne Ploumen en twee grootvaders van IS-kinderen. * Danny Vera heeft na een lange carrière in Nederland zijn eerste grote hit te pakken. Vanavond speelt hij live zijn single Roller Coaster.
Vanavond speelt het Nederlands Elftal in de halve finale van de Nations League tegen Engeland. Als Oranje vanavond wint maakt het team van Ronald Koeman kans op de eerste prijs sinds 1988. We bespreken de wedstrijd en de ontwikkeling van het elftal met voetballegende Ruud Gullit. * Jaïr Ferwerda laat in het programma Jinek zijn blik schijnen op de Haagse politiek met eigenzinnige reportages, maar nu bevindt hij zich in een ander 'Goed Gezelschap'. In dit eigen programma gaat hij op stap met succesvolle Nederlandse ondernemers, als vastgoedtycoon Cor van Zadelhoff, kunstenaar Joseph Klibansky en voetbalmakelaar Rob Jansen. Wat is het geheim van hun succes? * Zangeres Trijntje Oosterhuis is te gast om te praten over haar nieuwe album 'Dit Is Voor Mij'. Ze werkte samen met Jett Rebel, die het album produceerde. Samen vertellen ze over deze bijzondere samenwerking én uiteraard zal Trijntje ook optreden met haar band.
'Het is gelukt'. Met die woorden presenteerde Minister Wouter Koolmees vandaag het langverwachte pensioenakkoord. Na tien jaar onderhandelen liggen er nieuwe afspraken op tafel, maar is dit genoeg om de FNV-leden over de streep te trekken? Minister Koolmees schuift aan om het akkoord toe te lichten. * Opnieuw is de forensisch psychiatrische kliniek waar de moordenaar van Anne Faber, Michael P. verbleef in opspraak. Afgelopen zaterdag ontsnapte de volledig ontoerekeningsvatbare Peter M. de kliniek in Den Dolder. De man is sindsdien spoorloos en de politie is naarstig op zoek naar hem. Zonder medicijnen is de man levensgevaarlijk, zegt zijn familie. Aan tafel Janine, de zus van Peter M. en misdaadverslaggever Yelle Tieleman van het Algemeen Dagblad. * Vandaag was de derde zittingsdag in de zaak-Nicky Verstappen. Hoofdverdachte Jos B. gaf aan een verklaring te hebben geschreven, maar wil deze nog niet vrijgeven ondanks aandringen van de rechtbank. Zijn advocaat Gerald Roethof is te gast.
Producent Albert Verlinde en toneelregisseur Ivo van Hove slaan de handen voor het eerst ineen voor de Nederlandse versie van David Bowie's Lazarus. Deze musical is het laatste grote project van David Bowie voor zijn overlijden in 2016 en was eerder met succes te zien in Londen en New York. In de voorstelling kruipen we in het hoofd van Bowie's alterego Thomas Newton en passeren Bowie's grootste hits de revue. Beide mannen zijn te gast om te vertellen over de voorstelling en hun liefde voor de poplegende. * Aanstaande donderdag is het precies 75 jaar geleden dat de invasie in Normandië begon. Die operatie, bekend als D-Day was het begin van de bevrijding van West-Europa. De NOS staat hier op een speciale manier bij stil. Niet door een herdenking of een terugblik maar met een reeks journaals die doen alsof het nu juni 1944 is. Met de nieuwste technieken en de vaste correspondenten krijgen we een inkijkje in hoe we vandaag de dag verslag zouden doen van deze historische gebeurtenis. Aan Herman van der Zandt de eer om deze speciale journaals te presteren. Hij is bij ons te gast. * Presentatrice, actrice, zangeres en schrijver Martine Bijl is overleden. De laatste jaren van haar carrière maakte ze vooral furore in programma's van Omroep MAX, bijvoorbeeld als presentatrice van kijkcijferkanon Heel Holland Bakt. Met MAX-directeur Jan Slagter halen we herinneringen op. * Journalist Clairy Polak leefde jarenlang met een partner met alzheimer, die kort geleden overleed. Ze schreef de roman Voorbij, voorbij en vertelt er bij ons aan tafel over. * Michael Wolff, auteur van Fire and Fury, komt met een nieuwe boek over President Trump. Ondertussen is de president op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk, en komen first daughter Ivanka en Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar Den Haag voor de Global Entrepreneurship summit. Ook gaan er steeds luidere stemmen op om een procedure te beginnen om de Amerikaanse president af te kunnen zetten. Hierin speelt de schoonmoeder van Michiel Vos, Nancy Pelosi, een hoofdrol. Michiel schuift aan en praat ons bij.
De noodhulp zoals we die zien na een oorlog of een natuurramp moet anders vindt minister Sigrid Kaag. Noodorganisaties zijn vaak snel ter plekke, maar wat vergeten wordt is psychische hulp. Miljoenen mensen blijven zo getraumatiseerd achter. Als het aan de minister ligt wordt psychosociale hulp net zo belangrijk als water en voedsel. Aan tafel legt ze uit wat moet veranderen en vertelt over haar persoonlijke motivatie. * Aan tafel correspondent Groot-Brittannië Suse van Kleef en Brexit-verslaggever van EenVandaag Vanessa Lamsvelt met het laatste nieuws over het aftreden van de Britse premier Theresa May. Op 7 juni zal ze terugtreden als partijleider, waarna de Conservatieve Partij een nieuwe leider zal kiezen die daarmee automatisch de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk zal worden. * Roxeanne Hazes liet zich voor haar zojuist uitgekomen single Bonnie & Clyde inspireren door het illustere historische duo, door haar partner en vader van haar zoon en door Fleetwood Mac. Ze gaat het nummer vanavond voor het eerst live spelen, vertelt over haar nieuwe plannen en voornemens. En ze heeft voor ons een week naar televisieprogramma's gekeken, en bespreekt de opmerkelijkste fragmenten in de wekelijkse tv-rubriek. * Humberto Tan en zijn 'wingman' Luuk Ikink zijn weer een stelletje. In het nieuwe zaterdagavondprogramma Ondertussen in Nederland testen Tan en Ikink de kennis van bekende en onbekende Nederlanders over gebeurtenissen, feiten en gebruiken in onze twaalf provincies. Wekelijks strijdt een wisselend team van bekende Nederlanders tegen een team bestaande uit De rest van Nederland. Het doel is om in de verschillende rondes zoveel mogelijk provincies te veroveren én deze tijdens de allesbepalende finale te behouden.
Speciale uitzending naar aanleiding van de winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival. Te gast zijn: Duncan Laurence, Ilse Delange, Cornald Maas, Jan Smit, Getty Kaspers, Lenny Kuhr, Ruth Jacott, Gerard Joling, Emma Wortelboer en superfan Gerdi Verbeet.
Misdaadjournalist Peter R. de Vries staat op de dodenlijst van de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi. Tenminste, daar waarschuwde het OM de misdaadjournalist een aantal weken geleden voor. Maar vandaag nam de crimineel zelf contact met de Vries op en ontkende alles. Peter R. de Vries schuift aan om zijn verhaal te vertellen. * Frits Sissing maakt bekend hoeveel geld er is opgehaald bij de actie 'Nederland Staat op tegen Kanker.' * Televisie-recensenten Angela de Jong (AD) en Renate van der Bas (Trouw) maken vanavond de nominaties bekend voor de Zilveren Nipkowschijf. * Het is een spannende week voor veehouders in Nederland. Een congres van dierenactivisten afgelopen weekend in Amsterdam leidde tot een bezetting bij een varkensboer in Boxtel. Varkensboeren Willy Vos en Theo Vernooij zijn niet te spreken over dit soort acties zijn bang dat hun bedrijven weer belaagd worden. 'Meat the Victims'-actievoerders Jonathan en Alix schuiven aan om te vertellen over het belang van dit soort acties in Nederland.
Cabaretier Emilio Guzman en Thijs van Domburg, schrijver van o.a Klikbeet en Zondag met Lubach zijn beste vrienden en allebei enorme nerds. Voor dat laatste schamen ze zich totaal niet, ze zijn er zelfs trots op. Zo trots dat ze samen een boek schreven over hun nerd zijn. Welke verschillende types nerd zijn er en waar houden ze allemaal van? 2019 wordt zo te zien een mooi jaar voor de nerd, want we worden overspoeld met nerd-favorieten zoals Avengers: Endgame, een nieuwe Star Wars film, Stranger Things 3 en het allerlaatste seizoen van Game of Thrones. * Het klimaat is onder de aandacht als nooit tevoren. Harm Edens zet zich al jaren in voor een duurzame toekomst van de aarde en gidst ons door de wereld van planeetvriendelijke initiatieven. * Ajax speelt vanavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Gelijk na de wedstrijd beschouwen we na met voetbalanalist Kees Jansma en Ajax-fan Martijn Koning, die al dagen zenuwachtig is.
Jan Mulder wil nog lang niet dood. Sterker nog, hij wil voor altijd blijven leven, eeuwig leven. Voor een serie heeft hij onderzoek gedaan naar hoe ver de wetenschap al is om dat te bereiken. Hij vertelt erover. * Na elf maanden is er vandaag eindelijk opheldering gekomen over de affaire tussen twee hooggeplaatste kopstukken van het Openbaar Ministerie. Rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman was bij de presentatie en is te gast. * Vervoersbedrijf Qbuzz is helemaal klaar met de overlastgevende asielzoekers op buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet volgens het busbedrijf nu een oplossing bedenken. Aan tafel voorzitter van de ondernemingsraad van Qbuzz, Jaap Franken. * De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen om een plan van pro-life organisatie Schreeuw om Leven. Deze anti-abortusclub wil met een camper voor de klinieken zogenaamde counselinggesprekken voeren om vrouwen te weerhouden van abortus. Lilianne Ploumen stelde hier vragen over en wil bufferzones voor de klinieken. Kees van Helden is de directeur van Schreeuw om Leven. Vanavond schuiven ze aan. * Philip de Witt Wijnen interviewde samen met zijn collega Petra de Koning Henk Otten. Hij was de mede-oprichter en tot gisteren de penningmeester van Forum. Het interview stond zaterdag in het NRC en sindsdien is het onrustig in de partij. Welke machtsstrijd speelt zich af tussen Thierry Baudet en Henk Otten? Politiek journalist de Philip de Witt Wijnen praat ons bij.
Philip Freriks over zijn nieuwe programma 'In de voetsporen van D-day'. * Priester Pierre Valkering schreef een boek over zijn homoseksualiteit en kreeg veel kritiek. * Theo Hiddema reageert op het bericht dat hij mogelijk ten onrechte duizenden euro's extra onkostenvergoeding gekregen en de onenigheid die binnen Forum voor Democratie is ontstaan nadat oprichter Henk Otten kritiek uitte op partijleider Thierry Baudet in een interview. * Amsterdamse Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) zijn boos omdat ze beter uitgerust willen zijn om hun eigen veiligheid te kunnen garanderen. Een aantal van hen zijn te gast.
Het is half december, dus breekt de tijd van de kerstvertellingen weer aan. In Kom vanavond met verhalen schrijft Dominee Gremdaat een verhaal speciaal voor de mensen die zich wat depressief voelen in deze donkere dagen. Ook steekt de Dominee deze mensen een hart onder de riem. Een kerstdiner afzeggen? Dat moet gewoon kunnen vindt hij. * Jelle van Gorkom raakte begin dit jaar zwaargewond tijdens een BMX-training op Papendal. Hij kwam van de startheuvel van de BMX-baan en reed in op een veiligheidsketting. Daarna lag Van Gorkom een tijdlang in coma, maar hij ontwaakte weer. In oktober maakte hij bekend niet meer verder te gaan als professioneel BMX'er. Hij vertelt hoe het nu, bijna een jaar na het ongeluk, met hem gaat en hoe hij zonder zelf op de fiets te stappen toch zijn sport op de kaart wil blijven zetten in Nederland. * Lukt het de politiek om voor 21 december tot een Klimaatakkoord te komen? Die kans lijkt met de dag kleiner te worden. Waar gaat het mis en waarom is er zo veel weerstand? We bespreken het met Jesse Klaver van GroenLinks en journalist Hella Hueck van Het Financieele Dagblad. * Cabaretier Henry van Loon staat in het theater met zijn meest persoonlijke voorstelling ooit. In Onze Henry vertelt hij over zijn recent overleden moeder. Een zwaar thema, maar met zijn komische aanpak en slapstickstijl weet hij de ene lovende recensie na de andere binnen te slepen.
Vandaag is Julio Poch officieel zijn procedure tegen de Nederlandse Staat gestart. Zijn advocaat Geert-Jan en Carry Knoops willen 7 belangrijke getuigen horen om te bewijzen dat Julio Poch nooit 8 jaar lang in een Argentijnse cel was beland als de Nederlandse staat zich niet actief met de zaak had bemoeit. Wie die getuigen zijn maken Julio Poch en zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger vanavond bekend. * Groot-Brittannië-correspondent Suse van Kleef is te gast samen met vijf Nederlandse Britten, voor- en tegenstanders van Brexit, die vertellen wat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie voor hen persoonlijk betekent.
Een jubileum voor John Williams. Hij viert als presentator de 100e aflevering van Help, Mijn Man Is Klusser! Het programma is dan ook één van de langstlopende hulpprogramma's van Nederland. De kijkcijfers nemen ieder jaar toe met een absoluut kijkcijferrecord in het laatste seizoen van 1,7 miljoen kijkers. Vanavond vertelt John Williams over het succes. * Voor het eerst gaat de NS individuele schadevergoedingen betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. De NS heeft in de oorlog meer dan honderdduizend Joden vervoerd in opdracht van de Duitse bezetter. Salo Muller, die bekend werd als de fysio van Ajax, is bijna zijn hele familie kwijtgeraakt in de oorlog. Hij verwijt de NS miljoenen te hebben verdiend aan het vervoer van Joden naar concentratiekamp Westerbork. Vanavond bij Pauw doet hij zijn verhaal. * De wereldberoemde foto van een 13-jarige Vincent van Gogh gold decennialang als een van de slechts twee foto's die van de schilder bestaan. In elke catalogus of biografie komt de jonge Vincent wel een keer voorbij. Maar uit forensisch onderzoek blijkt het hier niet om Vincent, maar om zijn broer Theo te gaan. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh museum in Amsterdam, praat vanavond over de ontdekking. * Kim Putters, Ronald Samuels, Els Hauser, Martine Nijkamp en Jan Haneman over de werkende armen in Nederland.
Erica Terpstra pakt haar koffers voor een nieuw seizoen van Erica op Reis. In vier afleveringen laat ze zich onderdompelen in de culturele gebruiken en rituelen van Brazilië, Taiwan, Senegal en Canada. Zo zal ze in Brazilië kennismaken met de vechtdans capoeira, probeert ze in haar beste Chinees in contact te komen met de Taiwanezen en brengt ze een bezoek aan de stad Vancouver, vaak genoemd als de 'beste stad op aarde om in te wonen'. Vrijdag is de eerste uitzending om 21.30 uur op NPO 1, vanavond schuift Erica aan bij ons aan tafel. * Wendy van Dijk heeft een missie; zorgen dat ons land een beetje liever en leuker wordt. Hoe dat moet vertelt ze in de 'liefste' editie van haar blad Wendy en vanavond bij ons aan tafel. * Vanavond bij PAUW: een exclusief tv-interview met VVD-politica Jeanine Hennis. Ze nam in september afscheid van de Tweede Kamer. Hennis haalde als minister van Defensie de eindstreep van het kabinet Rutte II niet, vanwege een vernietigend rapport over een fataal ongeluk met materieel in Mali. Een nieuwe baan liet niet lang op zich wachten: ze vertrekt binnenkort naar Irak voor een functie als Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN in Irak en leider van de VN-missie. * Misdaadjournalist Jens Olde Kalter praat bij PAUW over de koelbloedige werkwijze van de criminele groep rondom Ridouan Taghi.
Tim den Besten, maker van onder meer Tim op de Thee en Superstream Me, houdt van ongemakkelijke stiltes, ongepaste opmerkingen en andere menselijke tekortkomingen op tv. Hij keek een week intensief voor PAUW en neemt voor de wekelijkse tv-rubriek zijn selectie opmerkelijke fragmenten mee. * Minder alcohol drinken, minder vet en minder roken. Paul Blokhuis, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie) presenteert vandaag het Nationaal Preventieakkoord. Een omvangrijk plan dat Nederland gezonder moet maken. Er staan maatregelen in waar heel Nederland iets van gaat merken. Zo mogen supermarkten nog maar maximaal 25% korting geven op drank en gaat een pakje sigaretten in de toekomst 10 euro kosten. Blokhuis schuift aan over zijn plannen en bespreekt dit met Jeroen én het publiek. * Peter R. de Vries praat over de zaak van Willem Holleeder. Hij staat vandaag terecht in de Bunker. * Comedians Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge komen met een nieuw seizoen Draadstaal. Oude bekenden Fred & Ria, Joop en Leon van de Kipcorner en Sayid laten weer van zich horen, maar ook nieuwe personages zijn te zien. En Jeroen komt met een nachtgala in Carré waar ook Dennis een rol in speelt. De twee blikken vooruit op dit seizoen.
Begin dit jaar kwam naar buiten dat Marco Kroon, Ridder in de Militaire Willems-Orde, een geweldsincident in Afghanistan uit 2007 niet eerder dan vorig jaar heeft gemeld aan Defensie. Tijdens deze geheime missie werd Marco Kroon korte tijd gevangengenomen, mishandeld en ernstig vernederd. Na zijn vrijlating schoot hij zijn gijzelnemer dood. Hij werd bedolven onder kritiek. Om af te rekenen met alle kritiek schreef hij het boek Kroongetuige. Hij vertelt samen met zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger zijn verhaal.
Te gast: Maxim Hartman. Maxim Hartman heeft een week tv gekeken en neemt als gast voor de wekelijkse tv-rubriek van PAUW, zijn opmerkelijkste fragmenten mee. De commentator van Boxing Stars (RTL5) en zelfverklaarde 'senior influencer op Instagram' gaat zowel stevig uitdelen als groots aanprijzen. * Kees Jansma en Youri Mulder. Tijdens het EK in 2008 boekte Oranje de laatste overwinning op Frankrijk. Daarna ging het vijf keer mis. Vandaag speelt het Nederlands Elftal weer tegen de wereldkampioen van 1998 en 2018. Kees Jansma en Youri Mulder zijn te gast om de wedstrijd Nederland - Frankrijk na te beschouwen. * Suse van Kleef en Sander van Hoorn. Het was de week van Theresa May en haar Brexit-deal. In Londen liepen de emoties hoog op, in Brussel bleef de toon zakelijk. Suse van Kleef en Sander van Hoorn zijn NOS-correspondenten in Londen en Brussel. Ze schuiven samen aan om te praten over de gevolgen van Theresa May haar Brexit-deal. * Stefan Pop en Eva Crutzen. We staan aan de vooravond van het meestbesproken feest van Nederland: de Sinterklaasintocht. Hoe grimmiger de discussie de afgelopen weken werd, hoe groter de behoefte van comedians Stefan Pop en Eva Crutzen van Klikbeet om er grappen over te maken. Zij presenteren vanaf morgenavond het 'Sinterklaasjournaal voor volwassenen'. Zij schuiven aan om te vertellen over hun plannen.
Herman Brood is er niet meer, maar zijn band Wild Romance toert nog wel, volop zelfs. Zij zij te gast. * Er is een tekort aan pleeggezinnen, maar dat probleem kan deels worden opgelost als er ook wordt gekeken naar de grootouders om een kind op te vangen. Er zijn in Nederland zo'n 3500 kinderen die bij hun opa en oma wonen. Aan tafel drie grootouders die vertellen hoe het is om de zorg van hun kleinkind op zich te nemen. * Ook is te gast Michiel Witteveen over de verkoop van Blokker.
Er is veel te bespreken met Mark Harbers, staatssecretaris van Asiel. Na Howick en Lili kwam het kinderpardon opnieuw groot in het nieuws toen de #BOOS-docu van Tim Hofman vorige week verscheen en de presentator met zijn team een handtekeningenactie startte om te voorkomen dat de 9-jarige Nemr en honderden andere kinderen die in Nederland zijn opgegroeid uit worden gezet. Harbers zal niet overgaan tot een verruiming van het pardon. Hij vertelt waarom niet. * Dit jaar speelt voor het eerst in de geschiedenis een voetbalclub uit Drenthe in de Eredivisie. FC Emmen werd vorig jaar zevende in de Jupiler League, maar wist via de play-offs toch nog te promoveren. Reden voor Rutger Castricum om de club en zijn supporters op de voet te volgen voor een nieuwe serie: Emmen op 1. Rutger schuift aan, samen met twee fanatieke FC Emmen-supporters. * Het grote publiek kent Charles Groenhuijsen als journalist en voormalig Amerika-correspondent, maar op zijn 65e verjaardag besluit hij het roer om te gooien. Met een gitaar en liedjes duikt hij het theater in voor zijn voorstelling: 'Optimisten hebben de hele wereld'. Vanavond zingt Charles voor het eerst live op tv en hij neemt zijn zangcoach Martina Tobin met zich mee. * De afgelopen eeuw zijn negen vogels uitgestorven als broedvogel in Nederland. Zeker een tiental staan op het punt om op korte termijn uit ons land te verdwijnen. Uit het boek Bedreigde vogels in Nederland blijkt de belangrijkste reden hiervoor de vernietiging van leefgebieden en het verdwijnen van insecten te zijn. Ambassadeur van de Vogelbescherming, bioloog en vogelaar Camilla Dreef en Mathiska Lont, boswachter voor Natuurmonumenten, komen praten over de zorgelijke situatie. Is het tij nog te keren?
Wen d'r maar aan. Zo heet het eerste, volledige Nederlandstalige album van Anouk. NRC Handelsblad recenseerde: 'Zingen kon Anouk al. Nog niet eerder kwam ze zo keihard binnen.' En muziektijdschrift OOR schreef: 'Blijkbaar diende dat Engels stiekem als een extra beschermlaagje voor Anouk.' Bij PAUW praat ze over de openhartige inkijk die deze plaat geeft in haar gevoelsleven, en over haar inspiratiebronnen. Plus over de indruk die ze maakt als jurylid in The Voice of Holland. En ja; ze treedt op, mèt band. * Bizzey is dé Nederlandse muzieksensatie van het moment. Met zijn Zuid-Amerikaanse sound en rauwe teksten verovert hij de hitlijsten en verbreekt hij records na records. Het nummer 'Traag' bereikte 120 miljoen views op YouTube. Het is de eerste Nederlandse video die deze mijlpaal bereikt. Naast grootschalig binnenlands succes werd en wordt het nummer ook wereldwijd omarmd; de taalbarrière bleek geen probleem voor landen als Turkije, Spanje, Rusland en India. Hij schuift aan om te vertellen over het geheim van zijn succes.
Te gast: Wibi Soerjadi en Ad Visser. De film Bohemian Rhapsody, die vanavond in wereldpremière gaat in Londen, vertelt het verhaal van de carrière van Queen en zanger Freddie Mercury. Van het moment dat Mercury de zanger van de hobbyband Smile vervangt, de wereldhits die daarna (als Queen) volgen en het glorieuze concert op Live Aid 1985, tot en met de diagnose aids bij de frontman. Ad Visser (Queen speelde hun eerste hit bij TopPop) en Queen-superfan en pianist Wibi Soerjadi mochten de film al zien en vertellen erover. * Sadet Karabulut en Jan Eikelboom. Wat is er gebeurd met de vermoorde journalist Jamal Khashoggi? Vandaag maakte de Turkse president Erdogan bekend dat de dood van de journalist absoluut geen ongeluk is, maar zorgvuldig werd voorbereid. Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom ontmoette Khashoggi in 2015 en interviewde hem. SP-Kamerlid Sadet Karabulut volgt de gebeurtenissen in Turkije op de voet en kijkt met verbazing naar de rol van Erdogan die deze zaak aangrijpt om de crisis in eigen land te verhullen en de banden met Amerika aan te halen. * Johnny de Mol keert na vijf jaar RTL weer terug naar SBS waar hij onder de vleugels van vader John de Mol voor minimaal drie jaar aan de slag gaat. Naast een grote talentenjacht en een nieuw programma met mensen met het syndroom van Down keert ook Waar Is De Mol na vijf jaar weer terug. Johnny gaat als vanouds weer op reis met bekende gasten naar een voor hun speciale plek waar hij persoonlijke gesprekken met ze voert. Onder anderen Humberto Tan en Ellie Lust, die beiden een roerige tijd achter de rug hebben, gaan met Johnny op reis. * Hans Dorrestijn en Helga van Leur. 'Een dag in het jaar waarop er luchtigheid wordt gebracht in complexe problemen.' Dat is wat Stichting HIER met de Climate Comedy Night wil geven. De presentatie is in handen van Helga van Leur. Hans Dorrestijn komt met het boek Het Rimpelperspectief, waarin hij beweert dat de winters vroeger pas écht koud waren. Ze praten erover.
Te gast: Corry Kwik & Cornald Maas, Frits Sissing, Kitty Laméris & Anna Laméris, Youri Mulder en Jan Six. Cornald Maas heeft een 'exceptionele relatie' met zijn moeder Corry. Een relatie die getypeerd wordt door veel telefoontjes, brieven, mailtjes en zo'n 20 appjes per dag. Corry Kwik is opgegroeid in een tijd dat studeren en werken niet vanzelfsprekend was. Ze deed wat van haar werd verwacht: jong trouwen, kinderen krijgen en opvoeden. Voor zelfontplooiing was geen ruimte. Met 'Ach kind toch' brengt Cornald een ode aan zijn moeder - en aan die generatie vrouwen wiens leven in het teken van het gezin stond. Ze schuiven samen aan. * Het programma 'Tussen Kunst en Kitsch' blijft een kijkcijferknaller met wekelijks bijna twee miljoen kijkers. Morgenavond is de 35-jarige jubileumuitzending vanuit het Rijksmuseum te zien. Na Cees van Drongelen en Nelleke van der Krogt is Frits Sissing de huidige presentator van het programma. Hij is te gast samen met Anna en Kitty Laméris. Deze zussen zijn experts op het gebied van glas en tegels. Hun ouders waren in het verleden ook al verbonden aan het programma. Onlangs werd er in hun vakgebied nog een megavondst gedaan: een bierglas ter waarde van 85.000 euro. Ook te gast is deelnemer Sandra des Tombe. Zij kwam langs met een fles die stof stond te vergaren op de schoorsteen. Deze bleek 70.000 euro waard. * Na de onverwachte 3-0 overwinning van Oranje op aartsrivaal Duitsland, gloort er weer hoop aan de horizon voor het Nederlands Elftal. Kan de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de stijgende lijn doorzetten in het oefenduel tegen onze zuiderburen? Voetbalanalist Youri Mulder kijkt naar België-Nederland en schuift meteen na afloop aan. * De Nachtwacht wordt volgend jaar gerestaureerd. De restauratie gebeurt in de zaal van het Rijksmuseum waar het schilderij in hangt, dus het publiek kan met de restauratie meekijken. Jan Six, kunsthandelaar en historicus, legt uit hoe deze restauratie in zijn werk gaat en wat er mis is met het beroemdste schilderwerk van Rembrandt en Nederland.
Peter Koelewijn, zestig jaar nederpop voor het voetlicht en achter de schermen. Hij was in 1959 de eerste rockster van Nederland. Dat dankzij de hit 'Kom van dat dak af', die in 1960 een hit werd. Het was het startschot van een lange, rijke en bewogen carrière. Met veel hits, als solozanger en voor anderen (Nico Haak, Helmut Lotti, Johan Cruijff). Een vuistdikke biografie is net uit, vanavond kijkt Peter aan tafel terug op zijn leven. * Morgen maakt het OM bekend welke straffen de 'blokkeerfriezen' krijgen opgelegd. Telegraaf-journalist Wierd Duk volgt de rechtszaak op de voet en plaatst kanttekeningen bij het proces. Advocaat Jan Vlug vindt het juist volkomen logisch dat justitie de 34 Friezen vervolgt. Vanavond beiden aan tafel. * Voor het eerst in meer dan dertig jaar is een bemande raketlancering misgegaan. Een Sojoez-raket, onderweg naar het internationale ruimtestation ISS, heeft vanochtend een noodlanding gemaakt. De capsule is bijna 500 kilometer ten noordoosten van de lanceerbasis in Kazachstan terechtgekomen. De twee astronauten aan boord, een Amerikaan en een Rus, maken het goed. André Kuipers, die zelf twee keer naar het ISS is geweest, vertelt hoe zo'n lancering in zijn werk gaat en hoe je je voorbereid op een noodlanding.
Na een voorbereiding van meer dan een jaar is het Roderick Pijls gelukt. De kitesurfer is over een gloeiend heet gifmeer in Tanzania gevaren, zonder gewond te raken. Het water in Lake Natron was meer dan 60 graden Celsius en giftig. De reis ernaar toe was lang en zwaar, het surfen was gevaarlijk, maar uiteindelijk is het gelukt een prachtige foto te maken. Vanavond vertelt hij over zijn avontuur, samen met fotograaf Rein Rijke. * Niemand in de stad opent morgen het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het is het speelfilmdebuut van regisseur Michiel van Erp, bekend van de serie Ramses en diverse veelgeprezen documentaires. 'Een film die irriteert, steekt, raakt en ontroert', recenseerde De Volkskrant vandaag. De film, naar de roman van Philip Huff, gaat over studenten, vriendschap, seks, vader-zoon-relaties en nachtzwemmen. Michiel, en hoofdrolspelers Chris Peters en Minne Koole (het is ook zijn speelfilmdebuut) vertellen vanavond over de stunts, de voorbereiding op naaktscènes, de motieven en de muziek. * Goed nieuws voor de bekende hondentrainer Martin Gaus: er is een nieuwe nier voor hem gevonden. Momenteel moet hij drie keer per week aan de dialyse en functioneren zijn nieren voor 7 procent. Hij vertelt zijn verhaal, samen met de vrouw die haar nier aan hem doneert. * 'De situatie bereikt een kookpunt", zegt de VN. 'Het is zelfs zo erg dat kinderen pogingen tot zelfdoding doen', bericht Artsen zonder Grenzen. Het gaat over het Griekse eiland Lesbos. Het eiland en de vluchtelingenkampen stromen vol, want mensen kunnen geen kant op. Registratie duurt lang en het is nog maar de vraag of mensen dan Europa binnen mogen. Afgelopen week leek er enige verlichting te komen; zo'n 500 mensen mochten naar het vasteland. Tegelijkertijd komen er nog elke dag bootjes met vluchtelingen aan. Afgelopen maand al 2000 mensen. Nadia Moussaid, verslaggever van Brandpunt+, kreeg toegang tot Moria en vertelt vanavond aan tafel over de schrijnende situatie.
In mei sprak actrice Sjoukje Hooymaayer met Jeroen Pauw openhartig over haar ongeneeslijke ziekte. Vandaag kwam het bericht dat ze is overleden. In Pauw vanavond een terugblik op dat gesprek.
Te gast: Yuri van Gelder over zijn comeback. Yuri van Gelder is terug op het internationale podium. Een stapavond in Rio de Janeiro gooide de olympische droom van de turner twee jaar geleden overhoop en sindsdien is er voor de 'Lord of the Rings' geen plek meer in de Nederlandse turnselectie. Met een eigen trainer en op eigen kosten keerde Yuri afgelopen weekend terug in het worldcupcircuit. Hij bekroonde zijn rentree met een vierde plaats. Yuri legt uit waarom hij ondanks alles blijft strijden voor de Spelen van 2020. * Hanna Verboom en Merijn Tinga. Acht miljard kilo plastic wordt jaarlijks gedumpt in onze oceanen. Dat komt nog eens bovenop de enorme hoeveelheid plastic die al in onze oceanen drijft. En daar houdt het niet mee op, want de verwachting is dat de productie van plastic in 2050 is verdrievoudigd (!) Tijd voor actie dus! Actrice Hanna Verboom en plastic soup surfer Merijn Tinga slaan de handen ineen om de allesvernietigende 'plastic soup' in onze zeeën aan te pakken. National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #stopmetplastic. Ze hopen aandacht op de problematiek te kunnen vestigen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic aan te kaarten. Ambassadeurs van de actie Hanna Verboom en Merijn Tinga zijn te gast. * Henk Krol, Geert Dales en Emilie van Outeren. Voormalig VVD-prominent Geert Dales werd zaterdag door de leden van 50PLUS gekozen tot nieuwe voorzitter. Dit tot grote vreugde van Henk Krol. Kan Dales de partij bij elkaar houden na het geruzie binnen de ouderenpartij? En hoe zou de partij kunnen groeien? De voorzitter en de fractievoorzitter zijn samen met politiek verslaggever Emilie van Outeren te gast. * Madeleine van Toorenburg over Volkert van der G. Madeleine van Toorenburg is zeer verbaasd over de uitspraak van de rechter die bepaald heeft dat Volkert van der Graaf zich niet meer om de zes weken hoeft te melden. Het CDA-Kamerlid vindt dat hij hiermee zijn straf ontloopt die hij nog niet heeft uitgezeten. De meldingsplicht was nou juist één van de voorwaarden om hem op vrije voeten te stellen.
Sander Schimmelpenninck en Peter Kwint. Studeren is iets wat je volgens de Van Dale niet doet als MBO'er. Een teken van weinig waardering en nog erger: MBO'ers lopen daardoor allerlei leuke extraatjes mis. Geen studentenabonnement via de universiteit of studentenkorting. Daarom pleiten MBO'ers nu voor het predicaat 'student'. Wij hebben het erover met Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck en SP-Kamerlid Peter Kwint.* Rami Ismail over de dikke prijzenpot van 'Fortnite'. Game-ontwikkelaar Epic Games heeft een astronomische geldprijs van maar liefst 100 miljoen dollar (bijna 85 miljoen euro) uitgeloofd voor de beste speler in het spel 'Fortnite: Battle Royale'. Het bedrag wordt het komende jaar verdeeld over verschillende game-toernooien. Het concept is eenvoudig: op een eiland, waarop wapens en andere gadgets te verzamelen zijn, moeten de deelnemers het tegen elkaar opnemen totdat er eentje overblijft. Vanavond praten we over de race naar 100 miljoen dollar met game-ontwikkelaar Rami Ismail en Sven Edelenbosch, de Fortnite-speler die wereldwijd de meeste overwinningen op zijn naam heeft staan.
Jeroen Stekelenburg over het verval van het Nederlands voetbal. * Carina van Leeuwen en Roel Wolfert over de inzet van kunstmatige intelligentie door de politie bij het cold cases. * Rozemarijn Cucovic-de Heer en Peter R. de Vries over het op last van de gemeente Amsterdam gesloten restaurant Suzy Wong. * Tineke de Nooij heeft een Ere-Zilveren Reismicrofoon gekregen, zij schuift aan.
Groot nieuws vandaag in de kunstwereld. Kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft een nieuwe Rembrandt ontdekt. Bij Pauw zal het schilderij vanavond groots onthuld worden. Vanaf morgen is het schilderij een maand lang te bewonderen in de Hermitage in Amsterdam. Naast Jan Six zijn vanavond cultuurhistoricus Herman Pleij, oud-Christie's directeur Jop Ubbens en directeur van de Hermitage Cathelijne Broers te gast.
Geen CV-ketel meer, niet meer rijden met diesel-, benzine- en LPG-auto's en allemaal elektrisch koken. Om de CO2-uitstoot drastisch in te perken moeten we in Nederland enorm aan de bak. Antoinette Hersenberg onderzoekt in een nieuw Radar Extra-tweeluik de gevolgen van de zogenoemde energietransitie en laat zien hoe de consument hier zelf zijn steentje aan kan bijdragen. * Harpist Remy van Kesteren liet de grootste harp ter wereld bouwen. Dat duurde maar liefst 4 jaar, maar hij is af! Dit weekend wordt de harp officieel onthuld tijdens het Dutch Harp Festival, maar vanavond horen wij alvast hoe het instrument klinkt. * Deze week zijn de spanningen tussen Israël en Iran hoog opgelopen en zijn er over en weer beschietingen. Of de raketaanvallen over en weer doorgaan, hangt in hoge mate af van Rusland. De Russen vormen nu een internationale speelbal en moeten proberen rust te behouden. De vraag is of ze dat lukt en er geen nieuwe oorlog komt. We bespreken de onrust in het Midden-Oosten met buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio Bernard Hammelburg. * Het is duidelijk dat je absoluut niet uit je auto moet stappen in een safaripark. Of toch niet? Deze week verscheen een filmpje op YouTube waarin te zien is hoe Franse parkbezoekers tegen de regels in uit hun auto stappen. Het gezin, bestaande uit twee mannen, twee vrouwen en een kind, werd bijna ten prooi ten prooi gevallen door een groep jachtluipaarden. Ze vlogen net op tijd terug in hun auto. We praten er vanavond over met zoöloog Martin van Hees van safaripark Beekse Bergen. * Carlo Boszhard over het Eurovisie Songfestival.
Vanavond wordt de tweede halve finale van het Songfestival gehouden in Lissabon. Waylon moet zich zien te plaatsen voor de grote finale van aanstaande zaterdag. We schakelen live met commentator Cornald Maas in Portugal en in de studio bespreken songfestivalliefhebbers Shirma Rouse en Gerard Joling het optreden van Waylon en zijn concurrenten. * Vanaf morgen brengen Frank Evenblij en Erik Dijkstra ons weer wekelijks op de hoogte van het meest opmerkelijke sportnieuws in een gloednieuwe serie van Bureau Sport! We blikken alvast vooruit op een bijzondere sportzomer. * Met meer dan 10 miljoen views en een vast kijkerspubliek van duizenden mogen Joyce Everink en Scarlet Hemkes zich met recht het bekendste lesbische YouTube-koppel van Nederland noemen. Op hun lifestyle blog rekenen ze af met alle vooroordelen over de vrouwenliefde en doorbreken ze de ene taboe naar de andere. Ze bundelden hun wijsheid en vanaf aankomende maandag is hun boek 'Ik Vrouw van Jou' te koop.
Vanavond wordt de eerste halve finale van het songfestival gehouden in Lissabon. Nog niet met Waylon, die moet aanstaande donderdag aan de bak. De eerste halve finale is de sterkste van de twee, favorieten als Israël (het kippenlied!), Cyprus en Tsjechië strijden vanavond om een plek in de finale van aanstaande zaterdag. Zangeres Sennek zal voor België proberen een plekje te bemachtigen. We schakelen vanavond live met commentator Cornald Maas. In de studio bespreken songfestivalliefhebbers Gerard Joling en Jamai de grootste concurrenten van Waylon en natuurlijk ook de grootste missers van de avond. * Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GL) lanceerde onlangs een nieuw zorgplan voor ouderen. Ze wil met haar nota de discussie over 'overbehandelen' aanzwengelen. Zij vindt dat artsen vaker moeten nadenken of een operatie nog wel zin heeft. En wat willen de ouderen zelf? Omroep Max directeur Jan Slagter en oprichter van een verpleeghuis in Rotterdam vindt het een 'dubieus' plan en vindt dat de politiek zich niet met dit soort kwesties moet bemoeien. * Veel voorkomende criminaliteit waarvan burgers het slachtoffer worden, is sinds de eeuwwisseling behoorlijk gedaald. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek, die de criminaliteitscijfers van 1948 tot 2017 onderzocht. Het onderzoek van het CBS kreeg meteen veel kritiek omdat men de cijfers niet gelooft. Waarom wantrouwen burgers deze positieve berichtgeving? Wierd Duk, columnist en advocaat Jan Vlug reageren.
Bénédicte Ficq is op zoek naar 'gewetensvolle klokkenluiders uit de tabaksindustrie'. * Acteurs Kees Prins en Pierre Bokma over hun absurdistische theaterkomedie 'Een man een man'. * Gert-Jan Segers, Daniel Bar-on en Herman Loonstein over hatecrimes.
n 2013 was Mano Bouzamour een literaire sensatie. Zijn debuutroman 'De belofte van Pisa', over een jonge Marokkaans-Nederlandse scholier die zich ontworstelt aan het straatleven, werd juichend ontvangen. Maar er was ook kritiek, uit Marokkaans-Nederlandse hoek. Mano zou een 'landverrader' zijn, zelfs zijn familie sloot hem letterlijk buiten. Nu is er 'Bestsellerboy', de tweede roman. Die gaat over een jonge Marokkaans-Nederlandse schrijver die een literaire sensatie is, veel kritiek krijgt van onder meer zijn familie, maar ook met volle teugen geniet van zijn heldenstatus. En een writer's block probeert te doorbreken. Mano en zijn kuif zijn vanavond te gast. * Thuiswinkelbedrijf Tel Sell is terug op televisie! Tel Sell verwierf in de jaren negentig grote bekendheid met haar kenmerkende en vaak onbedoeld grappige infomercials met overdreven Amerikaans accent. We bespreken met cabaretier Martijn Koning aan de hand van een aantal Tel Sell klassiekers hoe het fenomeen teleshopping in de jaren negentig cultstatus kreeg. * Moeten zware criminelen langer in de gevangenis blijven? Als het aan minister Sander Dekker (VVD) ligt wel. Criminelen die zijn veroordeeld tot een celstraf van minimaal zes jaar komen in de toekomst mogelijk niet meer vanzelf vrij na twee derde van hun straf. Aan tafel bij Pauw reageren Joost Eerdmans (voorzitter Burgercomité tegen Onrecht), advocaat Jan Vlug en voormalig gedetineerde Toine Bakermans op het wetsvoorstel van de minister. * Ook dit jaar is er rumoer rondom de Dodenherdenking van 4 mei. Deze keer wil een groepje mensen tijdens de twee minuten stilte lawaai op de Dam maken om aandacht te vragen voor de mensen die in Nederlands-Indië zijn omgekomen tijdens de zogenoemde politionele acties. Robert Vuijsje en Marion Bloem vinden het een slecht gekozen moment om hier aandacht voor te vragen.
Danny de Munk en Silver Metz. Danny de Munk en de 10-jarige Silver Metz hebben hun single uitgebracht 'Toe nou, kom weer thuis' waarbij herinneringen worden opgehaald aan onze grootheid van het levenslied André Hazes. Vanaf nu brengt elke maand een artiest een Hazes-nummer uit met dierbare en persoonlijke herinneringen. Volgend jaar tijdens Holland Zingt Hazes is er dan een mooi verzamelalbum gemaakt. Aan Danny en Silver om de aftrap bij Pauw te doen. * Mohini, Ravi, Diana en Annet van Zon over de overgang van jeugdzorg naar zelfstandig wonen. Minister De Jonge heeft een heel actieprogramma opgezet om betere zorg te leveren voor de jeugd. Maandag werd door het CBS bekendgemaakt dat het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt, toeneemt. Hugo de Jonge wil de leeftijd voor pleegzorg verhogen van 18 naar 21 jaar, maar dat geldt niet voor jeugdzorg. Annet van Zon van Jeugdzorg Nederland en jongeren komen vertellen hoe belangrijk het is om na je achttiende een goed vangnet te hebben van jeugdzorg. * Jos Heijmans, burgemeester van Weert, wil uitgeprocedeerde asielzoekers zo snel mogelijk uitzetten. Burgemeester Jos Heijmans van Weert is een groep uitgeprocedeerde asielzoekers meer dan zat en wil ze daarom zo snel mogelijk uitzetten. De groep, die volgens Heijmans vooral bestaat uit economische migranten uit veilige Noord-Afrikaanse landen, is de afgelopen weken betrokken bij incidenten in en om het azc. Het gaat bijvoorbeeld om vechtpartijen, drank- en drugsgebruik, diefstal en intimidatie. Volgens de burgemeester voelen de andere bewoners van het centrum zich niet meer veilig door alle onrust. * Sinan Can en Kathalijne Buitenweg.
Het is een van de grootste bankroven uit de Nederlandse geschiedenis. Begin maart werd er ingebroken bij een Rabobank in Brabant, waarbij zo'n 300 kluizen werden gekraakt. De buit: miljoenen aan cash geld, sieraden en juwelen. Een arrestatieteam van de politie arresteerde vanochtend twee beveiligers van de bank, die verdacht worden van medeplichtigheid. Misdaadjournalist Mick van Wely ging vandaag mee met de politie en heeft het laatste nieuws over de kluisjesroof. * Thomas Dekker over de Giro d 'Italia. * Waarom zou je je al artiest beperken tot het hoofdpodium van het theater? Je kunt ook optreden áchter de coulissen: in de foyer, de laad- en losruimte, de kleedkamers en in de bar - vindt Javier Guzman. Hij neemt veelbelovend cabarettalent mee het theater in in The Backstage Comedy Tour. Hij vertelt erover samen met jonge cabaretiers Victor Luis van Es en Nabil Aoulad Ayad. * In.Air is een speciaal filmfestival voor de mooiste drone-fims. Regisseur Tim Oliehoek is juryvoorzitter en laat de nominaties zien. * Hoogleraar Korea Studies Remco Breuker over historische ontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea.
Een noodkreet kreeg Houssein woensdag. Van zijn dochter die vastzit in een Syrisch IS-gevangenkamp. Houssein vreest voor het leven van zijn dochter en twee kleinkinderen. De Kinderombudsman pleit vandaag nog voor het snel terughalen van de Nederlandse kalifaatkinderen. Maar politiek lijkt alles nog altijd muurvast te zitten. Sinan Can reisde met Houssein voor de documentaire De Verloren Kinderen van het Kalifaat begin dit jaar naar Noord-Syrie, waar Nederlandse vrouwen en kinderen vastzitten in kampen. Onder wie de familie van Houssein. * De grote illusionist David Copperfield heeft zijn verdwijntruc moeten uitleggen aan een Amerikaanse jury. Hij werd aangeklaagd door een toeschouwer die meedeed aan de verdwijntruc en daarbij gewond raakte. Illusionist Victor Mids zit vanavond aan tafel om uit te leggen hoe de truc ongeveer werkt. * Saskia Noort is bekend van haar thrillers Huidpijn en De Eetclub, maar ze komt nu met een voor haar nieuw genre, Stromboli, een roman. En wel een hele persoonlijke over schaamte, schuldgevoel en het perfecte plaatje. Vanavond schuift ze aan bij Pauw!
Teun van de Keuken over 15 jaar Keuringsdienst van Waarde * Onno Hoes en Danny Jacksteit over mensen met verward gedrag * Keizer over zijn vriendin die langs de snelweg is bevallen van hun zoon. * Nicolaas Veul over 'Nicolaas op oorlogspad' * Ruslandkenner Kysia Hekster en Amerikadeskundige Tom Kleijn over de spanningen tussen de VS en Rusland. *
Sylvia ging maandenlang door een hel. Haar zaak werd bekend als de Hoornse zedenzaak, waar ze zelf haar verkrachter opspoorde en hem in de val lokte. Dit omdat de politie fout op fout maakte en niet in actie kwam. Al die tijd bleef ze anoniem, tot nu. De wereld mag nu weten wie ze is. * Isa Hoes en Medina Schuurman gaan het theater in. Na het succes van hun boek Te Lijf en hun nieuwste boek IM LIjfboek staan zij op 4 juni in het Utrechtse Beatrixtheater. * Vandaag werd bekend dat meer dan de helft van de grote grazers in de Oostvaardersplassen de winter niet heeft overleefd. Het grootste deel van de bijna 3000 gestorven dieren is afgeschoten. Dat heeft Staatsbosbeheer bekendgemaakt. PVV-Kamerlid Dion Graus maakt zich al jaren boos over de toestand in dit 'aangelegde' natuurgebied. * Politici worden steeds vaker bedreigd en belaagd. Het afgelopen half jaar is het aantal bedreigingen op raadsleden verdubbeld. Daarom wil minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dat er meer en betere trainingen worden gegeven die de politici voorbereidt op dreigingen. Harry Hittema geeft trainingen aan (bedreigde) burgmeesters, wethouders en raadsleden. En Juliëtte Rot heeft als raadslid ervaring met bedreiging en intimidatie in Zaanstad.
Burenoverlast, brandstichting of agressie. Het aantal politiemeldingen van incidenten met verwarde personen steeg het afgelopen jaar tot ruim 83.501. Een stijging van bijna 60 procent vergeleken met 2013. Een triest record. Oorzaak zijn psychiatrische problemen of drugsgebruik, of een combinatie van die twee, waarbij de juiste behandeling ontbreekt. We praten er over met Danny Jacksteit. Danny was zo'n verward persoon en heeft zijn eigen auto in brand gestoken en meubels uit het raam gegooid. Ook praten we met Joke van der Meulen en Marianne Willard, zij hebben allebei een kind dat verward is geraakt. En Marinus Lucet, hij is werkzaam als psychiatrisch-verpleegkundige op het politiebureau in Rijswijk en komt samen met de politie in actie zodra een melding binnenkomt over mensen die verward gedrag vertonen. * Eerder ging Beau van Erven Dorens de Amsterdamse straten op met daklozen, nu laat hij zich vijf dagen opsluiten in een gesloten instelling. Zo logeerde hij in een hospice, TBS-kliniek, een jeugdgevangenis, wooninstelling voor gehandicapten en brandwondencentrum. En het zorgt op RTL voor hoge kijkcijfers. Hij is te gast. * Politiewoordvoerder Ellie Lust maakt furore met haar tv-serie Ellie op Patrouille, waarin ze over de hele wereld met lokale agenten op pad gaat. Dinsdag bezoekt ze Dubai, een wereld vol luxe, weinig criminaliteit en nog minder vrouwelijke agenten. Ze schuift aan bij ons aan tafel.
Annet Malherbe en Jouman Fattal over de nieuwe serie 'Zuidas'* Frank Evenblij over de nieuwe serie 'Shirtje ruilen' * Rami Ismail won de 'oscar' van de gamewereld * Hans Klok en Wim Daniëls over Pasen
Dries Roelvink. Een droom gaat uitkomen voor zanger Dries Roelvink. Na het Concertgebouw en theater Carré gaat hij nu ook in de Amsterdamse poptempel Paradiso optreden. Op maandag 10 september is het zover. De Amsterdamse volkszanger vertelt alles over dit nieuwe avontuur. * Sofie van den Enk. In het nieuwe programma 'Ouders Uit de Kast' volgt presentator Sofie van den Enk gezinnen waarbij één van de ouders op latere leeftijd uit de kast komt. Uit de verhalen blijkt dat ondanks het feit dat die coming-out soms al jaren achter ze ligt, de gezinnen kampen met veel onverwerkte emoties. Naast Sofie is ook Marcel samen met zijn dochter Denise te gast. Marcel besloot na een huwelijk van 25 jaar, waaruit drie dochters zijn geboren, uit de kast te komen en een nieuw leven op te bouwen. Ook te gast is moeder Linda samen met dochter Dianne. Linda komt uit de kast na een huwelijk waarin zes kinderen geboren zijn. Wat het voor haar extra lastig maakt is het feit dat haar gezin leeft in een strenge geloofsgemeenschap. * Mick van Wely en Wouter Laumans. Misdaadjournalisten Mick van Wely en Wouter Laumans komen praten over de ontwikkelingen in de Mocromaffia. De jacht op een kopstuk, die volgens Justitie opdracht gaf tot moord, is geopend nu een kroongetuige zich bij Justitie heeft gemeld. * Albert Heidema, Annemarie Heite en Inez Witjes. Wat gebeurde er nadat minister Wiebes een paar weken geleden beloofde dat de overheid de schade in Groningen ruimhartig zou gaan vergoeden? Niet veel. Groningers hebben moeite om nog langer vertrouwen te houden; terwijl ze steeds dieper wegzakken in de financiële problemen voelen ze zich van het kastje naar de muur gestuurd. Twee Groningers zijn zelfs in hongerstaking gegaan totdat de schade wordt vergoed. Een gesprek met de NAM leverde vandaag niets op. Aan het woord Inez Witjes en Albert Heidema, zelf slachtoffer van de bevingen, en Annemarie Heite die meer daden van de overheid verwacht. * Johan Nievaart. Vandaag kreeg Johan Nievaart samen met 50 andere slachtoffers te horen dat de politie gedeeltelijk aansprakelijk is voor de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag geoordeeld dat letselschade en overlijdensschade te wijten is aan het korps. Ze verwijten de politie het ten onrechte verstrekken van een wapenvergunning aan de schutter Tristan van der Vlis. De slachtoffers en nabestaanden hebben hiermee recht op een schadevergoeding.
Techspecialist Daniël Verlaan vertelt wat je kunt doen tegen 'webcamgluurders'. Stiekem gefilmd in een hotelkamer. Of een verborgen camera-opname in een schoonheidssalon. Op internet wisselen gluurders hun pikante filmpjes volop met elkaar uit. Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft vandaag maatregelen aangekondigd. Daniël Verlaan is techjournalist bij RTL Nieuws en vertelt wat je hier tegen kunt doen. * Maaike Ouboter heeft vijf jaar na debuut een nieuwe plaat. Met de single 'Dat ik je mis' brak Maaike Ouboter vijf jaar geleden door in Nederland en België. Het succes overweldigde haar, voor haar debuutalbum nam ze twee jaar de tijd. Maar na de tours en de festivals, moest ze een opvolger maken. En toen was de inspiratie een beetje op. Dus ging ze eerst een jaar op reis, van Oslo tot Tel Aviv, van Barcelona tot Budapest. Daar logeerde ze bij mensen die haar waren aangeraden door vrienden en bekenden. Inspirerende mannen en vrouwen, met wie ze diepe gesprekken had. En daar schreef ze liedjes over. 'Vanaf nu' heet haar nieuwe single. Maaike vertelt over haar reizen, het messenwerpen en het reizen op leeuwen. * Jeroen van Merwijk. In onze rubriek Pauw Gaat van Gewest tot Gewest laat elke avond een cabaretier zijn licht schijnen over de gemeenteraadsverkiezingen in zijn of haar woon- of geboorteplaats. Dit keer met Jeroen van Merwijk, beter: Lucky van Merwijk, over Utrecht. * Lodewijk Asscher. Over acht dagen weet Lodewijk Asscher hoe zijn partij het heeft gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het lukt de PvdA-leider nog niet om de partij uit de put te halen. Wat heeft hij nog in petto? Afgelopen weekend presenteerde Asscher samen met het CDA een voorstel tegen seksuele intimidatie op straat en wil hij maatregelen nemen tegen de woningnood en voor meer betaalbare woningen.
Te gast: Advocaat Jan-Hein Kuijpers en rechtbankverslaggever van de Telegraaf Saskia Belleman over Astrid en Willem Holleeder. * De Mol en de winnaar van Wie is De Mol?: Jan Versteegh en Ruben Hein.
Imanuelle Grives is voor een nieuw seizoen van het EO-programma 'The Homeless Experience' helemaal op zichzelf aangewezen, als ze zich als dakloze drie weken lang moet zien te redden. * Topgolfer Joost Luiten over de comeback van golflegende Tiger Woods. * Rappers Ronnie Flex & Hef over het boek 'Hiphop in Nederland'.
Politiek verslaggever van de NOS, Xander van der Wulp over de aangifte van PVV-leider Geert Wilders tegen premier Mark Rutte (VVD). * Documentairemaker Eva Nijsten belde met Marcel Karhof, van het Sint Nicolaas genootschap. 'Ik vertelde hem dat ik een film wilde maken over mannen die sinterklaas spelen.' 'Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres', zei hij. Ik reageerde verbaasd; hij was toch de voorzitter van het Sinterklaasgenootschap? Hij zei: 'Ik speel geen Sinterklaas, ik ben Sinterklaas.' Toen was me duidelijk dat ik met hem moest gaan praten.' De documentaire 'Sinterklaas bestaat', die op 5 december wordt uitgezonden, laat zien dat Karhof niet liegt als hij zegt dat hij tien maanden per jaar iemand anders is, maar dat hij zichzelf is in november en december. Marcel en zijn vrouw schuiven vanavond aan. * Liesbeth Zegveld over de vrijspraak van Julio Poch *The Kik hertaalt Engelstalige hits in het Nederlands.
Anita Witzier over de actie #IKGEEFOMJE. Met #IKGEEFOMJE wil tijdschrift Margriet mensen oproepen om voor elkaar in actie te komen, op wat voor manier dan ook. Voor iemand in de nabije omgeving of verder weg. Die aandacht kan in de kleine dingen zitten: van een gesprek aanknopen of het delen van een maaltijd tot samen een uitstapje maken of het tuinpad aanvegen. Margriet-columnist Anita Witzier steunt de actie en schuift aan bij Pauw. * Arie Slob, Jan van de Ven en Thijs Roovers. Minister Arie Slob voor basis- en voortgezet onderwijs ging vandaag in Amsterdam in gesprek met vijfhonderd basisschooldocenten. De minister is samen met de initiatiefnemers van #POinactie Thijs Roovers en Jan van de Ven te gast. * Stephanie van den Berg zag Slobodan Praljak zijn gifbeker leegdrinken voor het Joegoslaviëtribunaal. Journaliste Stephanie van den Berg was vandaag aanwezig bij het Joegoslaviëtribunaal, waar Slobodan Praljak zelfmoord pleegde door voor de ogen van de rechters gif in te nemen.
Jong, in de kracht van je leven, en dan... Wat als je opeens te horen krijgt dat je dood gaat? En snel ook? Donderdag begint het zevende seizoen van Over mijn Lijk. Een programma over jongeren die niet lang meer te leven hebben. Met presentator Valerio Zeno, hoofdpersoon Tom en nabestaande Lisette praten we over het nieuwe seizoen. Ook blikken we terug op voorgaande seizoenen met Mehtap, Lennard en Erik. Mehtap was 14 toen ze meedeed en had een ruggenmergtumor. Het leek heel slecht met haar te gaan, maar inmiddels is zij aan een studie Rechten begonnen en richt ze zich op de toekomst. Erik en Lennard waren vorig seizoen te zien. Erik verloor zijn vrouw Eveline op 33-jarige leeftijd. Lennard van 15 verloor vorig jaar zijn moeder Ariejanne. * Drie jaar geleden kwam Onno Hoes als burgemeester van Maastricht onder vuur te liggen nadat er compromitterende foto's van hem verschenen. Hij nam gedwongen afscheid als burgemeester. Maar sinds vandaag is hij terug in zijn geliefde ambt, als waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer. * Advocaat Jan-Hein Kuijpers over de vergismoord op Djordy Latumahina.
Er is een nieuwe single ('Kom nu maar in mijn armen'), er komt een nieuw showprogramma aan over curling wat hij gaat presenteren in januari, hij zit bijna 25 jaar in het vak en staat aan de vooravond van een lange theatertour. Genoeg om te bespreken dus met volkszanger Frans Bauer. * Wethouder in Rotterdam Joost Eerdmans organiseert maandag een symposium over het effect van gevangenisstraffen. Hij gaat vanavond bij ons in de studio in debat met advocaat Gerard Spong en ex-gedetineerde Toine Bakermans. * Henk Spaan wil meer vrouwen in de sportjournalistiek, daarom is er nu een nummer van voetbaltijdschrift Hard Gras met stukken geschreven door 11 vrouwen. Janneke van der Horst en Emma Curvers zijn er twee van. Zij zijn te gast, samen met Henk Spaan.
Annemieke Schollaardt en Gijs Staverman over de Top 2000. * Om zakelijke tegenslag uit de taboesfeer te halen opent de Kamer van Koophandel (KvK) de Come-Back lijn (0800-1014) voor ondernemers in zwaar weer. Culinair ondernemer Ron Blaauw moest zijn Michelinsterren inleveren, voormalig 'mister miljonair' Yves Gijrath raakte het bedrijf dat zijn naam droeg kwijt, en lingerieontwerpster Marlies Dekkers ging failliet. Ze zijn te gast om te praten over zakelijke tegenslag en de veerkracht vinden om door te gaan.
'Namen en shamen', in ons digitale tijdperk kan iedereen zich online vergapen aan andermans seks-, vecht- en scheldpartijen. Morgen is op NPO 3 vanaf 20.25 uur de thema-uitzending Shame/Fame te zien. Vanavond blikken we alvast vooruit met Sophie Hilbrand. Ook aanwezig is Jewel van der Stel. Zij werd drie jaar geleden in haar rug getrapt en degene die dat had gefilmd, zette het online. Het filmpje ging viral. * Vandaag presenteerden SP, GroenLinks en de PvdA een initiatiefnota om de macht van de farmaceuten in te dammen. Ze stellen o.a. voor om de ontwikkeling van medicijnen te nationaliseren, om de prijsonderhandelingen openbaar te maken en medicijnen te testen zonder winstoogmerk. Dus, tijd voor actie. Morgen een debat met minister Bruno Bruins hierover. Femke Steenbergen en Patty Wijnen waren eerder te gast over het peperdure medicijn Spinraza, een middel tegen de spierziekte SMA. Beide moeders hebben een kind dat lijdt aan deze ziekte. Hoe helpt deze initiatiefnota hun strijd voor een transparantere markt met betaalbare medicijnen? Aan tafel schuiven PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma en de twee moeders aan om het initiatief te bespreken. * Xander van der Wulp over de filibusters van DENK en de PVV.
Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen over strafeis in de zaak Mitch Henriquez. * Afgelopen weekend zorgde Jenny Douwes ervoor dat de intocht in Dokkum zonder anti-Zwarte Piet betogers plaatsvond. Jenny is te gast. * Is het terecht dat er veel kritiek op prins Bernhard is vanwege zijn vastgoedportefeuille? Jort Kelder vertelt aan tafel hoe hij naar de kwestie kijkt. * Europees en tweevoudig Nederlands kampioen skateboarden Candy Jacobs zal Nederland vertegenwoordigen in 2020 op de Olympische Spelen in Tokio. Candy is te gast. * In zijn boek 'Ode aan de liefde' deelt Dirk Zeelenberg de vele mooie verhalen en herinneringen waarvan hij getuige was als trouwambtenaar. Dirk zit aan tafel.
O.a.: Charles Groenhuijsen heeft een nieuw boek. Hij is te gast. Op documentairefestival IDFA gaat morgen 'Deaf Child' in première. Regisseur Alex de Ronde maakte deze film over de opvoeding van zijn dove zoon Tobias. Alex en Tobias schuiven vanavond aan.
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil in debat met premier Mark Rutte over de afschaffing van de dividendbelasting. * Bescheiden en gepassioneerd. Foppe de Haan is het allebei. Zijn imposante trainerscarrière leidde hem van de Friese velden tot het hagelwitte strand van het tropische Tuvalu. Maar overal waar hij was werkte hij met hetzelfde motto: als je in jezelf investeert, dan betaalt zich dat vanzelf uit. Journalist Menno Haanstra schreef over hem het boek 'Foppe de Haan: een leven lang voetbaltrainer'. Vanavond schuift de 74-jarige Fries aan. * De legendarische rockband U2 heeft een nieuw album: Songs of Experience. Radio dj Ruud de Wild mocht de rockhelden (Bono en 'The Edge') interviewen en maakte er een korte docu van, 'De Wild ontmoet U2'. Ruud komt er vanavond over vertellen. * De week voor kerst zal de 14e editie van 3FM Serious Request plaatsvinden. Dit jaar zal in het teken staan van verscheurde families onder de slogan 'Breng ze weer bij elkaar'. Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn laten zich een week lang opsluiten in het Glazen Huis, waar ze door niets te eten geld op gaan halen voor het goede doel. De drie dj's schuiven aan bij Pauw.
Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum praat ons bij over de laatste ontwikkelingen. Op welke termijn verwacht hij een medicijn? En wat kan jezelf doen om de dementie voor te blijven? * Christa Reinhoudt is 47 jaar en heeft Alzheimer. Ze is noodgedwongen met pensioen. * Edith Block en Jetske van der Schaar hebben het Alzheimer-gen. Zij weten dat ze de ziekte krijgen op jonge leeftijd. Edith doet inmiddels al twee jaar mee aan een experimenteel onderzoek in Londen. Gaat dit het medicijn opleveren waar iedereen op wacht? * Papa is papa niet meer. De man van Margreet Mantel veranderde op zijn 50e van gedrag en karakter. Hij bleek frontotemporale dementie te hebben. Hoe gaan Margreet en haar kinderen hiermee om? Deze vorm van dementie, wordt vaak pas heel laat erkend door artsen. Hoe kan dat? Neuroloog Yolande Pijnenburg legt het ons uit. En wat kan muziek voor mensen met dementie? Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum vertelt ons er vanavond alles over. * En een muzikaal optreden van Louis van Dijk.
Louise Korthals & Dolf Jansen verzorgen een oudejaarsvoorstelling. Voor het eerst staan een man en een vrouw samen op het podium om tijdens een oudejaarsconference het jaar door te nemen. Louise Korthals en Dolf Jansen vertellen over hun voorstelling 'Omdat we het waard zijn' en hun bijzondere samenwerking. * Janny & Robèrt tellen af naar de finale van Heel Holland Bakt. Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven vormen al vijf seizoenen lang de strenge maar rechtvaardige jury van Heel Holland Bakt. Met de vorige aflevering behaalde Omroep MAX een record met meer dan drie miljoen kijkers. Aanstaande zondag zijn we alweer toe aan de finale; de spannendste tot nu toe. Niet eerder lag het niveau van de finalisten zo dicht bij elkaar als dit jaar. Met Janny en Robèrt praten we over het succes van Heel Holland Bakt en blikken we vooruit op die ontknoping. * Saskia Noort & Joyce Roodnat. Vrouwen delen massaal hun ervaringen met seksueel geweld en seksuele intimidatie onder de hashtag #metoo. Schrijfster Saskia Noort schreef erover in de Volkskrant, journaliste Joyce Roodnat in NRC Handelsblad. Ze vertellen over de schaamte, het machtsmisbruik en hun eigen schuldgevoel na jaren van zwijgen.
De taak van informateur Gerrit Zalm zit er op. Hij schuift aan bij Pauw om te praten over de formatie én over het formatiedebat in de Tweede Kamer. * Cabaretier Javier Guzman toert na de geprezen shows Delirium 1 en 2 op dit moment langs de Nederlandse theaters met de show Ga-Bie-Jer. Hij ziet de voorstelling als een hernieuwde kennismaking van het publiek met hem. De inmiddels veertigjarige cabaretier maakt hierin de balans op van zijn leven. Ook pleit hij ervoor dat wij met zijn allen meer verantwoordelijkheid moeten nemen in onze samenleving. Naast deze show wil hij zich de komende tijd weer meer gaan focussen op het acteren. Volgende week is hij te zien in de serie Van God Los als junk die in een afkickkliniek een affaire begint met een medepatiënt, wat dramatische gevolgen heeft. * Als meerdere familieleden lijden aan de ziekte van Alzheimer, ontstaat vaak de vrees dat er erfelijkheid in het spel is. Wie het 'Alzheimer-gen' draagt, heeft een kans van honderd procent om de ziekte te krijgen. Aan erfelijkheidsonderzoek zijn in Nederland echter wat voorwaarden gesteld. Jetske van den Schaar en Jeroen Burgering lieten zich onderzoeken en bleken beiden dit Alzheimer-gen te dragen. Ze spreken er over met Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum van het VUmc. * Het lichaam van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht is gevonden. De politie had het zoekgebied afgebakend tot een deel van een natuurgebied nabij Zeewolde. Daar heeft de politie vandaag een lichaam gevonden, dat na onderzoek inderdaad Faber blijkt te zijn. Zo komt na dertien dagen van vermissing een einde aan alle onzekerheid. We praten met misdaadjournalist Mick van Wely.
