True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Kwartslag - Alle afleveringen
Kwartslag
Kwartslag: Frits Philips

Echt voldoening halen uit je werk, hoe doe je dat? Karl Marx was een van de eersten die erkende hoe belangrijk zinvol werk is voor mensen. Als student dacht Frits Philips, docent bij The School of Life én verre familie van Marx, dat Marx' communistische ideeën niet deugden. Maar later leerde hij van hem aan welke kernwaarden ons werk moet voldoen om niet 'onmenselijk' en 'vervreemdend' te zijn.



Kwartslag
Kwartslag: Joke Hermsen

Filosofe Joke Hermsen vertelt welk idee van de joods-Duitse filosoof Ernst Bloch haar blik op de wereld voor altijd gekanteld heeft. Vooruitkijken is durven hopen, stelde Bloch. Het vermogen van de mens om, net als Bloch, steeds weer opnieuw te beginnen wordt toegejuicht door Hermsen. Tijd is hoop en stelt de mens in staat te dagdromen. Om vanuit het nu verhalen te scheppen over hoe het beter en anders zou kunnen gaan, de mogelijkheid om een andere koers te kiezen. Een pleidooi voor dagdromen als broedplaats van creativiteit en voor aandacht hiervoor in het onderwijs.



Kwartslag
Kwartslag: Marjolijn van Heemstra

Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra vertelt hoe de Amerikaanse visionair en milieuactivist Stewart Brand haar blik op de wereld gekanteld heeft. Brand leerde Van Heemstra dat langetermijndenken noodzakelijk is voor de redding van de mensheid.



Kwartslag
Kwartslag: Peter Paul Verbeek

Hoogleraar filosofie Peter Paul Verbeek vertelt hoe Franse denker Michel Foucault zijn blik op de wereld gekanteld heeft. Moeten wij bang zijn voor een toekomst overheerst door robots en technologie? Moet de ethiek geen grenzen stellen aan de techniek? Van Michel Foucault leerde Peter Paul Verbeek dat dat niet de goede benadering is.



Kwartslag
Kwartslag: Anousha Nzume

Actrice en schrijver Anousha Nzume vertelt hoe dichter en activist Audre Lorde haar blik op de wereld gekanteld heeft. Woorden geven aan dat wat onzichtbaar is: dat is cruciaal voor verzet, meende Lorde. Lordes woorden over de identiteit van zwarte vrouwen gaf Anousha Nzume de moed en strijdlust om zich uit te spreken tegen racisme. De uitzending wordt ingeleid door Alain de Botton en afgesloten door het publiek, dat na de talk reflecteert op welke ideeën voor hen relevant zijn.



Kwartslag
Kwartslag: Olivia Rutazibwa

Olivia Rutazibwa over dekoloniaal denken. Vlaams-Rwandees universitair docent in Europese en Internationale Ontwikkelingsstudies Olivia Rutazibwa constateert een gat tussen de verhalen die we vertellen over ons koloniale verleden en de realiteit. Haar oplossing? Dekoloniaal denken.



Kwartslag
Kwartslag: Michiel Leezenberg

Michiel Leezenberg over seks, politiek en islam. Volgens filosoof en Midden-Oostenexpert Michiel Leezenberg denken veel mensen dat de islam een inherent antihomoseksuele religie is en dat moslims ongeneeslijk homofoob zijn. Dat idee leeft bij veel Nederlanders, maar ook bij veel moslims die graag en met overtuiging beweren dat de islam homoseksualiteit verbiedt. Leezenberg vraagt zich af of die opvatting überhaupt ergens op gestoeld is.



Kwartslag
Kwartslag: Nazmye Oral

Hoe mens te zijn? Het verhaal van Nazmiye Oral. De actrice en theatermaakster houdt een pleidooi voor 'radicale intimiteit'. Bijvoorbeeld door in totale openheid en zonder vooroordelen het gesprek met elkaar aan te gaan.



Kwartslag
Kwartslag: Hans Sibbel over Richard Feynman

Nooit tegen jezelf liegen. Kan een stronteigenwijze wetenschapper je dat leren? Cabaretier Hans Sibbel vertelt welke invloed de Amerikaanse natuurkundige, mede-uitvinder van de atoombom en Nobelprijswinnaar Richard Feynman (1918-1988) op zijn leven heeft gehad en nog steeds heeft. Volgens Sibbel is Feynman 'een van de allerslimste mensen die waarschijnlijk ooit op deze planeet heeft rondgelopen. Sprankelend, pretoogjes en op een mooie manier eigenwijs in zijn wil tot onderzoeken.'



Kwartslag
Kwartslag: Karim Benammar over Albert Camus

Trouw zijn aan jezelf, kan een schrijver je dat leren? Filosoof Karim Benammar leerde van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus hoe om te gaan met de zinloosheid van het leven. In zijn befaamde essay 'De mythe van Sisyphus' beschrijft Camus hoe je in bepaalde situaties kunt weigeren het betekenisloze te accepteren. Door in opstand te komen en te zeggen 'tot hier en niet verder'.



Kwartslag
Kwartslag: Lammert Kamphuis over Epicurus

Onrust en ontevredenheid uitbannen. Kan een filosoof uit de oudheid je dat leren? 'Niets is genoeg voor degene die genoeg te weinig vindt' (Epicurus). Filosoof Lammert Kamphuis legt zijn oor te luisteren bij de Griekse filosoof Epicurus. Deze leert hem dat onrust en ontevredenheid vooral ontstaan door onze enorm grote verlangens en dat het zaak is te ontdekken welke verlangens ten grondslag liggen aan die onrust.



Kwartslag
Kwartslag: Niña Weijers over Virginia Woolf

Liefde voor het onopvallend alledaagse - kan een schrijver je dat leren? Schrijfster Niña Weijers vertelt hoe de roman 'To the Lighthouse' van Virginia Woolf haar leerde op een nieuwe manier naar de wereld kijken. Het liet haar zien dat er heel veel schoonheid te vinden is in dingen die de meeste mensen misschien als banaal beschouwen.



Kwartslag
Kwartslag: Haroon Sheikh over Friedrich Nietzsche

Te snel tot een oordeel komen, kan een filosoof je dat afleren? Haroon Sheikh vertelt welke invloed de Duitse filosoof, dichter en filoloog Friedrich Nietzsche (1844-1900) op zijn leven heeft gehad. Volg je het juiste pad in het leven? En is het pad dat je volgt ook daadwerkelijk je eigen keuze, of wordt die beïnvloed door de buitenwereld? Oftewel, hoe weet je of je het goede pad hebt gekozen? Filosoof en onderzoeker Haroon Sheikh groeide op tussen drie religies: christendom, hindoeïsme en islam en werd mede daardoor geconfronteerd met heel veel verschillende paden die hem allemaal aanspraken. Hij zet uiteen hoe Nietzsche hem behulpzaam is bij het beantwoorden van bovenstaande vragen, die hem al van jongs af aan hebben beziggehouden.



Kwartslag
Kwartslag: Damiaan Denys over Martin Heidegger

Damiaan Denys vertelt welke levensles hij kreeg van Martin Heidegger (1889-1976); niet meer bang zijn. Filosoof en psychiater Damiaan Denys toont in deze verhandeling aan hoe de grote, maar door zijn bewondering voor Hitler omstreden, Duitse filosoof Martin Heidegger hem heeft geleerd niet bang te zijn voor de angst. Dat doet Denys aan de hand van Heideggers hoofdwerk 'Sein und Zeit' (1927), waarin deze probeert achter de betekenis van 'het zijn' te komen.