

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Jacobine op zondag - Alle afleveringen
Op 9 december is het Wereld Lichtjes Dag. Dat betekent dat om zeven uur mensen over de hele wereld een kaarsje aansteken ter nagedachtenis aan een overleden kind. Heel actueel nu de Tweede Kamer recent een wetswijziging heeft aangenomen, zodat kinderen die rond de geboorte zijn overleden met terugwerkende kracht met hun naam in het bevolkingsregister opgenomen kunnen worden. Journaliste Roos Schlikker verloor tien jaar geleden haar dochtertje Liv tijdens de geboorte. Dankzij haar column over het onderwerp kreeg een petitie over dit onderwerp 82.000 handtekeningen. Anne-Marie Vermaat verloor 51 jaar geleden haar zoon Bart. Corien van Zweden had een zusje dat tijdens de geboorte overleed en schreef er een boek over.
Ruim een jaar geleden begon de ChristenUnie mee te regeren in het nieuwe kabinet Rutte. Vandaag kijken we terug op die regeerperiode met de fractievoorzitter Gert-Jan Segers. Is hij trots op wat de ChristenUnie tot nu toe heeft bereikt? En hoe gaat hij om met de heikele kwesties zoals het kinderpardon?
Dit is de zondag waarop de namen van de overledenen in de kerk worden gelezen. Maar hoe zit het met diegenen die al veel langer niet meer bij ons zijn? Het is nu ruim een decennium geleden dat Jos Brink, Majoor Bosshardt en pater Van Kilsdonk overleden. Drie markante persoonlijkheden die ieder op hun eigen manier het geloof handen en voeten gaven en veel betekenden voor mensen binnen, maar zeker ook voor mensen buiten de kerk. Wat maakt hen zo bijzonder en leven ze nog voort in onze herinnering? Aan tafel Frank Sanders over zijn echtgenoot Jos Brink, Henny Tinga, de rechterhand van Majoor Bosshardt (en meer dan dat) en Alex Verburg, biograaf van Pater Van Kilsdonk.
Wat doe je als je moeder aangegeven heeft dat ze niet meer wil leven als ze zwaar dement is en in een verpleegtehuis terechtkomt? Een recente uitspraak van de Toetsingscommissie Euthanasie zegt dat euthanasie op wilsonbekwame patiënten mag, mits zorgvuldig gedaan. Daarbij mag ook een slaapmiddel gebruikt worden. Is de uitspraak een overwinning of een dieptepunt in de euthanasie-geschiedenis? Jacobine Geel in gesprek met Bert Keizer, arts aan de Levenseindekliniek, Agnes Wolbert, directeur van de Nederlandse vereniging voor Vrijwillige Euthanasie, en Paula Irik, geestelijk verzorger in een verpleegtehuis.
Mauro, Howick, Lilly, Hayarpi en nu Nemr. Het kinderpardon is weer volop in het nieuws. Verschillende kinderen die uitgezet moeten worden krijgen een gezicht in de media, bijvoorbeeld door het kerkasiel en de non-stopkerkdiensten in de Bethelkerk in Den Haag voor een Armeens gezin. Maar moet de kerk zich wel bemoeien met een politieke kwestie als het kinderpardon? Jacobine Geel in gesprek met voorman van de Protestantse Kerk René de Reuver, theoloog Erik Borgman en historicus Arend Jan Boekestijn.
10 november is het de dag van de mantelzorg. Of je nou uit een gezin van negen kinderen komt of je bent enig kind. Mantelzorg voor een vader of moeder kan tot flinke spanningen leiden. Hoe zorgen we dat mantelzorg niet een kwelling wordt (in de laatste levensfase)? Jacobine Geel praat hierover met Chazia Mourali, auteur van Het einde voor beginners, Jolanda Zuydgeest, schrijver van Een gouden gezin en familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt.
Deze maand gingen De Indië Monologen in première. Schrijfster Yvonne Keuls is één van de sprekers. Zij vertelt in haar monoloog over de traumatische ervaringen van haar familie in het jappenkamp. En Claartje Kruijff, nog een paar dagen Theoloog des Vaderlands, ging aan de hand van een bijzondere bijbeltje op zoek naar de geschiedenis van haar grootmoeder in het jappenkamp.
Scheuren in huizen, gevels die verzakken. We kennen de verhalen over de aardbeving in Groningen. Welk menselijk leed schuilt daarachter? En zouden de kerken zich niet wat meer moeten roeren? Jacobine Geel in gesprek met gedupeerde en voorvechter Annemarie Heite, met gangmaker van het Platform Kerk en Aardbeving Jacobine Gelderloos en met predikant Marien Grashoff.
De zomervakantie is voorbij, iedereen gaat weer aan de slag. Maar wat als je geen baan meer hebt? Janske van Eersel is ontslagpsycholoog en doet onderzoek naar ‘rouw bij het verlies van een baan’. Jaap Smit, voormalig CNV-voorzitter vindt dat de werkgever een grote verantwoordelijkheid heeft bij ontslag en Hettie Rensink, zij werd ontslagen na 21 jaar trouwe dienst en had een bijzonder afscheidsritueel.
Meditatie hoort bij een zinvol leven. Dat zegt de Dalai Lama, die deze dagen Nederland bezoekt. De Thaise jongens die deze zomer in een grot vastzaten zijn er zelfs door gered. Welke kracht zit er in meditatie? Jacobine Geel in gesprek met psychiater Rogier Hoenders, filosoof Stine Jensen en dominee Lex Boot.
Jacobine Geel in gesprek Jan Mokkenstorm, psychiater en drijvende kracht achter 113 Zelfmoordpreventie. Zijn missie: het aantal zelfdodingen naar nul te krijgen.
Jacobine Geel in gesprek met (ervarings)deskundigen over dementie.
Het stof over de zelfdodingspoeder van de Coöperatie Laatste Wil is nog maar net neergedaald. We zijn weer even op scherp gezet in het debat over euthanasie en zelfdoding. Waar staan we twee jaar na het advies van de commissie Schnabel? We praten erover met Paul Schnabel zelf, en met journalist Gerbert van Loenen en arts van de Levenseindekliniek Bert Keizer over de laatste ontwikkelingen.
Prostituee of de vertrouweling van Jezus? In ieder geval een vrouw die intrigeert en nieuwsgierig maakt. Afgelopen week kwam er een internationale speelfilm over haar uit. Wat zegt Maria Magdalena ons nog in deze tijd? Een gesprek met Manuela Kalsky, theoloog, Bram Moerland, cultuurfilosoof, en met Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis.
Bekraste posters, vernielingen van billboards, demonstraties voor en tegen. Het beeld van twee zoenende mannen roept weerstand op. Hoe is de houding van Nederlanders ten opzichte van LHBT-ers? Een gesprek met Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, LHBT- predikant Wielie Elhorst en schrijver Arthur Japin.
Mannen gaan anders om met verlies dan vrouwen. Dat besefte journalist Tim Overdiek nadat zijn vrouw Jennifer omkwam bij een verkeersongeluk en hij het alleen moest zien te rooien met zijn zoons. Overdiek is sinds kort therapeutisch coach en richt zich vooral op mannen en verlies. Hij is te gast, samen met Nathan Vos, hoofdredacteur van Zin en Ruard Ganzevoort, theoloog en Eerste Kamerlid voor Groen Links. Ook zij verloren onverwachts een dierbare. Waarom praten veel mannen moeilijk over hun gevoelens en emoties, en hoe kan dat anders?
Als een kind niet lang meer te leven heeft... Hoe vertel je dat aan een kind? Behandel je tot het laatste moment door of niet? En hoe maak je die laatste fase draagbaar of misschien wel waardevol? Jacobine Geel praat erover met kinderarts Jan Peter Rake, Thinka Sanderse, die kinderen in hun laatste levensfase filmt en Lowie van Gorp, wiens dochter Guusje is overleden.
Op zondag 11 februari maakt Daphne Deckers, schrijver van het essay van de Maand van de spiritualiteit, de winnaar bekend in Jacobine op Zondag. Aan tafel zitten twee van de genomineerden: Inez van Oord en Jelle Hermus. Van Oord schreef het boek 'Rebible' en Hermus 'Steeds Leuker'. Vorig jaar werd 'Rusteloosheid' van Ignaas Devisch bekroond tot Beste Spirituele Boek 2017.
Op 30 januari behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor actieve donorregistratie. De Tweede Kamer stemde al met een kleine meerderheid voor deze donorwet. De bedoeling is dat iedere volwassen Nederlander donor wordt, tenzij hij of zij aangeeft dat niet te willen. Als je niet reageert, word je geregistreerd als persoon die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. Deze grote verandering moet leiden tot meer donoren. De nieuwe donorwet ligt voor veel mensen gevoelig. We praten over de voors en tegens met theoloog en ethicus Theo Boer, directeur van de Nierpatiënten Vereniging Hans Bart en oud-politicus Job Cohen.
Het is nu al weer 65 jaar geleden dat grote delen van Nederland werden getroffen door de Watersnoodramp. Jacobine Geel spreekt met twee mensen die het hebben meegemaakt: Ria Geluk en Jan Overbeeke, en met Deltacommissaris Wim Kuijken over de impact van die ramp en over kwetsbaarheid en veiligheid.
Maar liefst 400.000 kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens en dat in een van de rijkste landen van de wereld. Hoe komt dat en wat kunnen we er aan doen? En wat doet dat met een kind? Jacobine Geel praat erover met Heidi van der Laan, zij leeft zelf in armoede; Vincent Cardinaal, journalist en zelf opgegroeid in armoede en Marc Dullaert, voorheen Kinderombudsman.
Een stadium tussen leven en dood waarin je de mooiste dingen beleeft. Een bijna-doodervaring. Hoe verandert je leven na zoiets? Het is de Maand van de Spiritualiteit en we hebben het erover met cardioloog Pim van Lommel en met Lucia Prinsen en Rinus van Warven. Zij maakten zelf een dergelijke ervaring mee. Hoe verandert je leven na een bijna-doodervaring?
Volgens de Bijbel werd het kindeke Jezus in de stal bezocht door drie wijzen uit het Oosten, die goud, mirre en wierook meebrachten. Jacobine Geel ontvangt op kerstavond hedendaagse wijzen van ons eigen land. Met o.a. oud-politicus Gerdi Verbeet en oud-Journaallezer/actrice Noraly Beyer. Welke geschenken komen zíj ons brengen? Een warmhartig gesprek op kerstavond.
Het is vandaag Eeuwigheidszondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Een moment om onze overleden dierbaren te gedenken. Een ingewikkelde of misschien wel bijzondere tijd van het jaar. Hoe herdenk je als het je kind is dat overlijdt? En hoe ga je verder na zo'n immens verlies? Jacobine Geel in gesprek met Jan Greven, die zijn dochter Aartje verloor, met rouwdeskundige Marinus van den Berg en met Wilma Snakenborg, die haar dochter Vera op tienjarige leeftijd verloor.
We zijn continue bereikbaar en verbonden met anderen door onze smartphones. Al die versnipperde aandacht, wat doet dat met onze aanwezigheid in het hier en nu? Jacobine Geel in gesprek met filosoof Hans Schnitzler, vlogger Annic van Wonderen en internetdominee Janneke Nijboer.
Een wekelijkse talkshow waarin geprobeerd wordt dringende vragen uit onze samenleving met deskundige gasten te beantwoorden.
In Nederland heeft één procent van de mensen autisme. Hoe gaan we om met mensen met autisme? Die vraag klonk de afgelopen dagen tijdens de Autismeweek en ook hier aan de tafel van Jacobine op zondag gaan we het erover hebben. Wat betekent autisme voor hen die het hebben en voor hun omgeving? Jacobine Geel in gesprek met Aaltje van Zweden, moeder van de autistische Benjamin en voorzitter van Stichting Papageno voor jongeren met autisme, psychiater en autisme-deskundige Bram Sizoo en Gerard van Wolferen, hij is docent aan de kunstacademie in Utrecht en heeft zelf autisme.
Leraren die onderwerpen uit de weg gaan. Leerlingen die zich terugtrekken in hun eigen groep. Uit recent onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek blijkt dat een op negen leraren lastige onderwerpen in de klas uit de weg gaan. Onderwerpen als terrorisme, homoseksualiteit, het slavernijverleden en de politieke situatie in Turkije zijn lastig te bespreken in de klas. Kinderen gaan om met kinderen met dezelfde etnische achtergrond. Leraren maken zich zorgen om de mislukte integratie in de klas. Is de kloof in het onderwijs te overbruggen door meer nadruk te leggen op onze Nederlandse normen en waarden? Moeten scholen de hoeder zijn van de Nederlandse identiteit? Een gesprek met journalist Margalith Kleijwegt die deze situatie ook tegenkwam in haar onderzoek 'Twee werelden, Twee werkelijkheden'. Docent maatschappijleer Halil Karaslaan vertelt hoe hij in de klas het gesprek aangaat over gevoelige onderwerpen. En journalist Natascha van Weezel beschrijft in haar boek 'Thuis bij de vijand' de manier waarop zij persoonlijk de kloof tussen joden en moslims probeert te overbruggen.
Prikkelende vragen die je aan het denken zetten staan centraal.
Vlak voor de verkiezingen praat Jacobine Geel met enkele vrouwelijke premiers 'die Nederland nooit heeft gehad'. Wat vinden zij van de stand van het land? Waar maken zij zich druk over? Hoe kijken zij naar al die debatten met voornamelijk mannelijke lijsttrekkers? Een bijzondere tafel met vrouwen die hun sporen in de politiek hebben verdiend: oud-ministers Sybilla Dekker (VVD), Hedy d'Ancona (PvdA) en schrijfster en voormalig leider van GroenLinks, Femke Halsema. Wat geven zij ons nog mee voordat we de stembus ingaan?
Waarom staat het milieu niet op één tijdens de verkiezingscampagne? Het is vijf over twaalf. De gevolgen van klimaatverandering worden meer en meer zichtbaar, maar het speelt geen grote rol in deze verkiezingscampagne. Hoe kan dat? Hoe dringend is het klimaatprobleem nu werkelijk? En waar zijn er lichtpuntjes te vinden die wijzen op verbetering? Een discussie tussen oud-politicus en columnist Arend-Jan Boekestijn, directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda Marjan Minnesma, cabaretier Freek de Jonge en hoogleraar duurzaamheid Herman Wijffels. Een wake-upcall voor lijstrekkers en kiezers.
Over ruim twee weken mogen we weer naar de stembus. De afgelopen vier jaar is er veel veranderd als het gaat om medisch-ethische onderwerpen. Denk aan voltooid leven, orgaandonatie, abortus en embryoselectie. Maar welke rol speelt de overheid eigenlijk op deze gebieden? En moet de overheid het leven, meer in het bijzonder het kwetsbaar leven, niet beter beschermen? Jacobine Geel gaat daarover in gesprek met ethicus Theo Boer, Gert Jan Segers van de ChristenUnie en Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond.
Hij staat op nummer 1 in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Geert Wilders met zijn PVV. Wat heeft de PVV een christen te bieden? Moet de kerk zich überhaupt bemoeien met politiek? En hoe links of rechts zijn de Nederlandse christenen eigenlijk? Jacobine Geel praat erover met theoloog Rikko Voorberg, columnist Stephan Sanders en predikant Henk Jan Prosman.
Het recht van ouders om te kiezen naar wat voor school hun kind gaat is een groot goed. Het recht van onderwijskeuze bestaat nu honderd jaar. De overheid betaalt voor zowel religieus (bijzonder) als openbaar onderwijs. GroenLinks zegt: afschaffen dat bijzonder onderwijs, alle scholen openbaar. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt op zijn beurt: nee, afschaffen dat openbaar onderwijs. Geef het onderwijs terug aan de ouders en laat hen kiezen. Moet de overheid godsdienstig onderwijs financieren of is religie iets voor thuis? Zijn scholen op levensbeschouwelijke grondslag houdbaar? Een discussie tussen ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, onderwijsbestuurder Hans Teegelbeckers en de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge.
Hoe is het gesteld met de veiligheid van minderheden in onze asielzoekerscentra? In azc's in Nederland zijn vrouwen, christenen en homo's niet altijd veilig voor geweld. Welke rol spelen cultuur en religie in dit geweld? En moeten we meer doen om de veiligheid van deze minderheden te waarborgen? Een discussie tussen minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, psychiater Sarwar Joanroy en Sandro Kortekaas van het LGBT Asylum Support.
Half Nederland is op zoek naar zingeving en spiritualiteit, maar de kerken lopen leger en leger. Heb je als ongelovige iets te zoeken in de kerk? De protestantse kerk in Nederland, de PKN, vindt van wel en begint ter gelegenheid van de Maand van de Spiritualiteit met een postercampagne om de zinzoeker te verleiden eens een kijkje te nemen in de kerk. Heb je iets in de kerk te zoeken als je niet gelovig bent? Jacobine discussieert over dit onderwerp met kerkelijk pionier Margrietha Reinders, schrijfster Kristien Hemmerechts, dominee Ad van Nieuwpoort en schrijfster en coach Lisette Thooft.
