

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
De streken van Van Boven - Alle afleveringen
De gemiddelde Nederlander schuift hem dagelijks naar binnen als ontbijt of als lunch: de boterham met kaas. Yvette vraagt zich af hoe wij tot die saaie broodtrommel met kaas gekomen zijn voor onze lunch en vergelijkt onze lunchgewoonten met die van onze buurlanden. Hoe werd het in Nederland meest verkochte brood, een vierkant busbrood, onze standaard? En maken we nog kaas op de manier zoals onze overgrootouders dat deden?
De gemiddelde Nederlander schuift hem dagelijks naar binnen als ontbijt of als lunch: de boterham met kaas. Yvette vraagt zich af hoe wij tot die saaie broodtrommel met kaas gekomen zijn voor onze lunch en vergelijkt onze lunchgewoonten met die van onze buurlanden. Hoe werd het in Nederland meest verkochte brood, een vierkant busbrood, onze standaard? En maken we nog kaas op de manier zoals onze overgrootouders dat deden?
Yvette verdiept zich in de Hollandse pot, die ze eigenlijk maar saai vindt. Zeker als je hem vergelijkt met de mediterrane keuken. Hoe is het toch zo gekomen dat we in Nederland gek zijn op stamppot en de klassieke combinatie van aardappelen, vlees en groente? En zou er nog een toekomst zijn voor het AVG'tje? Of moeten we die misschien eens opnieuw uitvinden, maar dan helemaal futureproof?
Yvette duikt in de Nederlandse snackbarcultuur. De snackbar zoals je hem in Nederland ziet, met een uitgebreid assortiment aan snacks, zie je verder nergens ter wereld. We kennen ze allemaal: de Mexicano, kipkorn en de frikandel. Toch is de kroket nog altijd de meest gekozen snackbarsnack. Yvette gaat onder meer langs bij de mannen die haar alles over deze snack kunnen vertellen en maakt kennis met een bijzondere, huisgemaakte kaassoufflé.
Yvette reist via Den Haag naar Rotterdam om de oorsprong van de Chinees-Indische restaurants in Nederland te achterhalen. Waar stond eigenlijk het eerste Chinees-Indische restaurant en waarom? Ze bezoekt een vroegere collega en vriendin en onderzoekt waarom deze keuken, die in 2021 nog als Nederlands immaterieel erfgoed werd erkend, in populariteit afneemt. Is het tij nog te keren?
Yvette onderzoekt de oorsprong van kibbeling en komt al snel terecht in de Joodse keuken. Hoe is die eigenlijk verbonden met de Nederlandse keuken? Kneidlag en gefilte fisj staat over het algemeen niet op de menukaart in Nederland. Met viskoekjes komen we al dichterbij en kibbeling kennen we allemaal wel. Yvette komt alles te weten over de regels, de smaken en de eigenaardigheden en natuurlijk gaat ze zelf ook aan de slag.
Yvette gaat samen met haar hondje Hughie op zoek naar het verhaal achter het Limburgse zuurvlees. Komt dit wel echt uit Limburg en wat hebben de vroegere mijnwerkers en hun paarden hiermee te maken? Ze reist af naar Limburg om alles over het zuurvlees (zoervleisj) te weten te komen en proeft het gerecht volgens origineel recept. Natuurlijk kookt ze zelf ook met alle inspiratie die ze heeft opgedaan.
Yvette gaat naar de Noordoostpolder waar nog altijd wordt gepionierd: nu met frisse heerlijke wijn en oude graansoorten op Schokland, en waar Yvette zich in de kassen tussen de tropische groenten zelfs even in Suriname waant.
Yvette gaat naar Het Gooi waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boeren families, hele deftige duiven bitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.
Yvette gaat naar het Rijk van Nijmegen, waar ze duivels lekker Mariekenbrood gaat maken, nieuwerwets fermenteert en tovert in een ketel boven 't vuur met alle heerlijkheden die groeien in het geheimzinnige voedselbos.
Yvette gaat naar de Maasvallei waar ze terug naar haar jeugd gaat en de lievelingstaart van haar moeder leert maken, het geheim van de Limburgse vlaai proeft en haar oom en tante op balkenbrij met aardpeer gelei trakteert.
Yvette gaat naar Scheveningen waar ze een elegante garnalencocktail 2.0 maakt van zelf gepelde garnalen, vers gerookte schar proeft en een heerlijk visje gaat bakken aan boord van een van de schepen.
Yvette gaat naar de Beemster, waar ze kerstig geurende peertjes stooft, het geheim hoort van de lekkerste mislukte Beemsterkaas en een fonkelnieuw eigen Beemster streekgerecht met geitenkaas presenteert.
Yvette gaat naar de Zeeuwse Bevelanden waar ze heerlijk in de Westerschelde plonst om zeewier te snijden voor de lekkerste mayo, en zeekraal fikt voor over goudgele knapperige frietjes van zelfgeoogste aardappelen voor bij een geurende pan mosselen.
Yvette gaat naar Weerribben Wieden, waar ze Giethoorns grootste Hollandse hit onder de Aziaten proeft, een oude eendenkooi bekijkt en haar eigen Aziatische streekgerecht met brandende rund wokt.
Yvette gaat naar de oostelijke Achterhoek, waar ze cider maakt in de meest paradijselijke moestuin, koekjes bakt met schapenkaas en wildstoof boven een vuurtje voor Bennie Jolink maakt.
Yvette gaat naar de Greidhoeke, waar ze Friese dummpkes gaat bakken met molenaarster Christa, aan de slag gaat met vers gevangen snoekbaars van visser Ale en met kerkenbier proost van de neven Sipke en Sipko.
Hughie en Yvette waren helemaal in de Meierij, het landschap en het boerenbestaan waar Vincent van Gogh verliefd op werd, want in Midden-Brabant legde hij het hardvochtige boerenleven vast. Meesterbakker Robèrt van Beckhoven maakt speciaal voor Yvette een aardappelbrood. Tot slot kunnen de laarzen aan en rooit Yvette een paar zoete aardappels voor haar slotgerecht: Brabantse koude schotel in een modern jasje, de 2.0 versie.
In de Wildernis van de Hondsrug, een gebied uit de IJstijd, treedt Yvette in de voetsporen van jagers en verzamelaars, en daar hoort een overnachting in de wildernis bij. Bij De Wilde Slager helpt Yvette een handje mee met villen, en dan diep de bossen in, waar we een zalige, stevige stoof van paddenstoelen op een vuurtje maken. En een heerlijke nacht slapen in het bos in haar eigen auto. Tot slot maakt Yvette smakelijke verse Hondsrug-kroketten op een bijzondere camping.
Eerst even met Joke Bruijs happen in een Rotterdams broodje uierboord, ja echt, van koeienuier, om de dag mee te starten. En dan gaan Yvette en Hughie de Maasstad in om ingrediënten te halen voor een captain's dinner, het oeroude smakelijke avondmaal voor matrozen en kapiteins, vol lang houdbare gerechten, in een modern jasje. Samen aan tafel aan de voet van de Holland Amerika lijn aan de Maas.
In het Bourgondische Heuvelland en in Limburg voelt Yvette zich altijd meteen thuis. Yvette en Hughie komen ruilend van het ene heerlijke adresje bij het andere. Onderweg verrast zij vriendin en kok Janneke, proeft ze een Limburgs stinkkaasje, bloedworst uit eigen keuken van landgoedeigenaar Coen, en wordt op het Drielandenpunt in een zelfgebouwde buitenkeuken Drielanden-punt-Pizza gebakken.
In Spakenburg gaat Yvette op zoek naar een prachtig tafelkleed van oud-Hollandse stof. En ze boft als ze voor een Spakenburgse lunch bij twee dames thuis wordt gevraagd. Via het schitterende landschap van de Eem maakt Yvette een bakstop bij de heerlycke Historische Keuken van kasteel Groeneveld. Tot slot wordt varend Bierstad Amersfoort, waar vroeger 50 brouwerijen zaten, verkend.
Op de woeste, arme grond van de Kempen wisten de vindingrijke bewoners in vroeger tijden toch acht zaligheden te verwerven. Op pad door deze mooie Brabantse streek bezoekt Yvette een ieniemini-megastal, rijdt ze een stukje mee op de trekker van een botersmokkelaar en luncht ze thuis bij een slagerszoon en zijn moeder met de negende Kemper zaligheid: de bakleverworst.
We kennen de Deventer koek en natuurlijk gaan we daarmee koken, maar dat Deventer zoveel Turkse gastronomie kent, was nieuw voor Yvette. Samen met drie kenners ontdekt Yvette in Deventer de lekkernijen van de eindeloos grote Turkse keuken. Özcan Akyol neemt Yvette mee naar zijn favoriete Turksebroodjeskraam, en uit het koffiedik bij de Turkse koffietafel krijgt Yvette voorspeld dat zij een geheime aanbidder heeft, en dat op haar trouwdag. Tot slot komen de smaken uit alle Turkse windstreken met Deventer koek bijeen in een echt feestdessert dat Yvette midden op de Deventer markt bereidt.
Een professionele wielrenner die in Italië plots van de fiets stapt om topchef te worden, plukt met Yvette heerlijkheden op het Groningse wad. Een Drentse boer vestigde zich voor de liefde achter een Groningse dijk. Een Indonesische kok werd verliefd in een van de mooiste dorpen van ons land en tot slot een ontmoeting met een Rotterdamse bakker die verliefd werd op de sfeer van een oude hippiekolonie in Pieterburen, u weet wel, van het Pieterpad. Zulke lekkere krentenbollen vind je zelden. Aan de Groningse Waddenkust kunt u uw hart wel kwijt.
Vanuit haar achtertuin vertrekt Yvette op de fiets om nu eens haar eigen streek te ontdekken: Waterland. Ze komt erachter dat het land niet zonder slag of stoot is ontstaan. Ze ontmoet twee onkruideniers, de allerlaatste visroker van Monnickendam en gaat een stukje de Zuiderzee op voor het bereiden van het Volendamse gerecht zootje, ook wel butter en eek genaamd. Tot slot bereidt ze een heerlijke picknick vlakbij haar eigen huis op het Galgenveld aan het IJ.
Yvette gaat naar de Noordoostpolder, waar nog altijd wordt gepionierd: nu met frisse, heerlijke wijn en oude graansoorten op Schokland. Yvette waant zich in de kassen tussen de tropische groenten zelfs even in Suriname.
Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.
Yvette gaat naar de Maasvallei, waar ze teruggaat naar haar jeugd en de lievelingstaart van haar moeder leert maken, het geheim van de Limburgse vlaai proeft en haar oom en tante op balkenbrij met aardpeergelei trakteert.
Yvette gaat naar Scheveningen, waar ze een elegante garnalencocktail 2.0 maakt van zelfgepelde garnalen, vers gerookte schar proeft en een heerlijk visje gaat bakken aan boord van een van de schepen.
Yvette gaat naar de Beemster, waar ze kerstig geurende peertjes stooft, het geheim hoort van de lekkerste mislukte Beemsterkaas en een fonkelnieuw eigen Beemster streekgerecht met geitenkaas presenteert.
Yvette gaat naar de Zeeuwse Bevelanden waar ze heerlijk in de Westerschelde plonst om zeewier te snijden voor de lekkerste mayo, en zeekraal fikt voor over goudgele knapperige frietjes van zelfgeoogste aardappelen voor bij een geurende pan mosselen.
Yvette gaat naar Weerribben Wieden, waar ze Giethoorns grootste Hollandse hit onder de Aziaten proeft, een oude eendenkooi bekijkt en haar eigen Aziatische streekgerecht met brandende rund wokt.
Yvette gaat naar de oostelijke Achterhoek, waar ze cider maakt in de meest paradijselijke moestuin, koekjes bakt met schapenkaas en wildstoof boven een vuurtje voor Bennie Jolink maakt.
Yvette gaat naar de Greidhoeke, waar ze Friese dummpkes gaat bakken met molenaar-ster Christa, aan de slag gaat met vers gevangen snoekbaars van visser Ale en met kerkenbier proost van de neven Sipke en Sipko.
