

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Brainwash Talks - Alle afleveringen
Kunstmatige intelligentie is meer dan een verontrustende toekomstdroom. Het is er. Hoe houden we de controle, hoe houden we grip op zelflerende machines? Schrijver Susan Blackmore gaat op zoek naar een antwoord.
Kunstmatige intelligentie is niet meer iets uit horrorfilms en stripboeken. Het is er, het bestaat. Hoe zorgen we ervoor dat machines niet dezelfde fouten maken als wij? Neuro-informaticus Sennay Ghebreab gaat op zoek naar een antwoord op die vraag.
Schrijver, fotograaf en activist Claude Cahun doorbrak honderd jaar geleden de traditionele genderpatronen. Actrice Romana Vrede herkent zich in haar strijd. En dat is niet de enige overeenkomst.
Zombies en cyborgs - sinds jaar en dag wekken ze onze grootste angsten. Maar waarom zijn we juist nú zo bang voor ze, vraagt journalist Paul Mason zich af.
Nederland werd lang gezien als voorloper op het gebied van homorechten. En nog steeds zien we onszelf graag als ruimdenkend en tolerant. Maar zijn we dat nog wel? Sociaal-wetenschapper Linda Duits gaat op zoek naar een antwoord.
Hoe overleef je jouw tocht langs de schappen van de supermarkt? En wat zijn de gevolgen van de keuzes die je maakt als je gaat winkelen? Journalist Teun van de Keuken geeft handvatten om de wereld een klein beetje beter te maken.
Vervreemding, eenzaamheid en ecologische rampspoed: de Britse schrijver George Monbiot ziet verbanden tussen de grote problemen van onze tijd en biedt een uitweg uit de puinhoop.
De discussie over ons koloniale verleden is er een die we liever uit de weg gaan, merkt hoogleraar Gloria Wekker. Ze ziet onwil, ontkenning, irritatie, woede, maar vooral onbegrip en vraagt zich af hoe we de tegenstellingen te boven komen.
Al op jonge leeftijd ervoer consultant Astrid Elburg wat het betekent om erbij te horen, of juist niet. Aan de hand van Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela onderzoekt ze wat het betekent om mens te zijn.
Op verdriet kun je je niet voorbereiden. Dat was de harde les die cabaretier Carolien Borgers leerde toen haar vader overleed. Troost vond ze bij de Amerikaanse schrijver Joan Didion, die haar beste vriendin werd.
Historicus Lotfi el Hamidi weet wat het is om tussen twee culturen op te groeien. Dat er wel degelijk een weg voorbij de hokjes is leerde hij van literatuurwetenschapper Edward Saïd.
Een allesomvattend verhaal over waar mensen vandaan komen en waar we naartoe gaan, historicus David Christian maakt er zijn levenswerk van. Inspiratie vind hij bij zijn held, historicus William McNeill.
Geen woorden maar daden. Het is de bekende, Rotterdamse dooddoener. Maar klopt 'ie eigenlijk wel? Volgens filosoof en schrijver Jannah Loontjens niet. Dat taal niet zonder gevolgen is en een woord dus wel degelijk een daad kan zijn, leerde ze van de Amerikaanse filosoof Judith Butler.
De nieuwste smartphone, de OV-chipkaart of een app waarmee je je parkeergeld kunt betalen. Cabaretier en schaker Tex de Wit moet er niets van weten. Het liefst laat hij alles bij het oude. Tot grootmeester Garri Kasparov hem hielp om verandering toe te laten.
Durven twijfelen. In een wereld van harde kennis, van meten is weten, is juist DAT de grote kracht van schrijver Maartje Wortel. Leidend voorbeeld daarin is het werk van de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector.
Alle vanzelfsprekendheden in haar leven vielen weg, toen presentatrice Mirella van Markus verliefd werd op een vrouw. Van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche leerde ze haar onzekerheden te omarmen.
Kunstcritica en museumdirecteur Ann Demeester leerde van de Duitse filosoof Hans Vaihinger hoe noodzakelijk fictie is voor ons leven.
Gedragswetenschapper Dan Ariely laat zien hoe de mens over geld denkt en met geld omgaat.
Martin Luther King is hét symbool van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en toonbeeld van onzelfzuchtigheid. Wat is er nu nog overgebleven van zijn idealen, vraagt filosoof Remko van Broekhoven zich af.
Tinneke Beeckman verdiept zich al jaren in de grootste denker die Nederland ooit voortbracht: Spinoza. Hij leert haar niet alleen om te gaan met alledaagse beslommeringen, maar vooral te leven in ware vrijheid.
Laurens Knoop is oprichter van The School of Life in Amsterdam. De Duitse wetenschapper, filosoof en schrijver Goethe bracht de verwondering terug in Knoops leven. Goethe leerde hem hoe we de kinderlijke nieuwsgierigheid, die we in de loop van ons leven zo vaak verliezen, kunnen vasthouden.
De ontwerpen van architect Cornelis van Eesteren golden ooit als lelijk, maar zijn inmiddels tot monument verklaard. Suzanna Jansen, schrijver van bestseller 'Het Pauperparadijs', ging op zoek naar de architect van de plek waar ze opgroeide en vond een doorzetter, die dwars tegen de gevestigde orde inging.
Politicus, schrijver, opiniemaker en kernfysicus Jan Terlouw is een man van vele talenten. Zijn permanente nieuwsgierigheid heeft hij te danken aan zijn grote leermeester en Nobelprijswinnaar Hannes Alfvén. Terlouw legt uit waarom hij altijd van Alfvén onder de indruk zal blijven.
Honderd keer hetzelfde zien en het toch steeds weer als nieuw ervaren. Dat leerde theatermaker en schrijver Nhung Dam van een van de grootste Nederlandse schrijvers: Nescio. Vooral van zijn natuurdagboeken leerde ze hoe je je kunt blijven verbazen.
Albert Jan Kruiter is niet alleen onderzoeker, maar ondersteunt met zijn Instituut voor Publieke Waarden ook burgers die vastgelopen zijn in het bureaucratisch moeras. Een 19e-eeuwse Franse filosoof is daarbij zijn baken: Alexis de Tocqueville is volgens Kruiter actueler dan ooit.
Bert Wagendorp over de laatste profvoetballer met principes: Oeki Hoekema. Niet alleen draagt de eigenzinnige Fries de mooiste Nederlandse voetbalnaam, ook wordt hij gezien als de laatste profvoetballer met principes. Hij weigerde in 1978 deel te nemen aan het WK, dat gespeeld werd in het Argentinië van dictator Jorge Videla. Trouw blijven aan jezelf en je eigen opvattingen: journalist en schrijver Bert Wagendorp over Oeki Hoekema.
Johan Cruijff is niet alleen een van de grootste voetballers aller tijden, hij is ook woordkunstenaar. Schrijver en taalwetenschapper René Appel legt uit wat er zo cruijffiaans is aan het spreken van Cruijff en doet uit de doeken hoe zijn zinnen echt begrepen moeten worden.
Schrijver Abdelkader Benali is trots. Trots op de huidige generatie Marokkaanse voetballers. Zo trots was hij ook in 1986, toen de Leeuwen van de Atlas als eerste Afrikaanse ploeg ooit doordrongen tot de tweede ronde van het WK in Mexico. Benali was toen elf jaar oud en stond 's nachts op om zijn helden te zien spelen. Nu ziet hij dezelfde bevlogenheid als toen. En daar kunnen we ook in Nederland nog wat van leren.
Kuipvrees: een vorm van faalangst die zo breed gedeeld is dat er een naam voor is bedacht. Menig veelbelovend voetbaltalent ging eraan ten onder en zou de hooggespannen verwachtingen nooit helemaal waarmaken bij Feyenoord. In een poging om die ban te doorbreken gaat filosoof én Feyenoorder Lammert Kamphuis te rade bij de Cynici, de oude Griekse filosofen die oefenden in onafhankelijkheid. In De Kuip zet hij een aantal levenslessen op een rij waar niet alleen Feyenoorders bij gebaat zijn.
Hoe verschillend we ook zijn, toch kunnen we samenleven. Antropoloog Margaret Mead heeft met haar onderzoek overal ter wereld het zelfbeeld van de westerse mens radicaal veranderd. Ook dat van antropoloog Jitske Kramer. Zij houdt een vlammend pleidooi voor verbinding.
