True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  

Hallo Nederland - Alle afleveringen

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Bezwaar maken bij gemeentes tegen een WMO-besluit loont. Nu nog laten veel mensen het erbij zitten als de gemeente een aanvraag voor een traplift of huishoudelijke hulp weigert. Of ze zijn jarenlang bezig. Oud-rechter Ben van 't Laar kon dit niet langer aanzien. Hij strijdt tegen deze gemeentelijke onwil. Met succes. Verder: overbevissing, het doden van bijvangst, vervuiling van de zee: vissers hebben geen al te beste naam bij milieuorganisaties. Maar er zijn uitzonderingen: vissers die op elk tochtje honderden of zelfs duizenden kilo's afval uit de zee halen. En ze is kortgeleden 80 jaar geworden, maar dat weerhoudt haar niet om elke ochtend om vijf uur op de fiets te klimmen. Henny Stekelenburg brengt al bijna 40 jaar de kranten rond, zes dagen per week, het hele jaar door.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

We hebben er weer een wereldkampioen bij - voor het maken van stamppot! En dan niet met rookworst, spek of jus, maar een heus culinair hoogtepunt. Verder: tienduizenden Twentenaren bewaren herinneringen aan het inmiddels gesloten ziekenhuis De Stadsmaten in Enschede. Het ziekenhuis werd in 1914 gebouwd als het St. Joseph Ziekenhuis. Binnenkort wordt het ziekenhuis helemaal verbouwd en krijgt het een nieuwe functie. We gaan met twee oud-medewerkers nog één keer door de ziekenhuisgangen. En Ad en Piet zijn al 8 jaar goede vrienden. Dat is best bijzonder, want Piet is een reiger.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het lijkt iets heel triviaals. Een appje sturen of even iemand bellen met je mobiele telefoon. Maar in het Brabantse dorp Wilbertoord gaat dat meestal niet. De reden: geen mobiel bereik. En daarom hebben alle duizend inwoners het heft in eigen handen genomen. Ze hebben er zelf voor gezorgd dat er een zendmast komt. Verder: het leek zo onschuldig in 1968. Een student plakt zijn raam vol met de tekst 'Johnson oorlogsmisdadiger'. Die tekst verwijst naar de Amerikaanse president van dat moment die verantwoordelijk was voor de legeracties tijdens de Vietnam-oorlog. De student wordt beboet voor zijn actie. Maar het Nederlandse protest tegen de Amerikaanse oorlogspolitiek was definitief een gespreksonderwerp. Dat besefte de student pas jaren later. En bezemstelen, zwarte katten, een borrelende ketel... het zijn allemaal symbolen van hekserij, uit vervolgen tijden. Maar ook nu nog zijn er mensen die zich aangetrokken voelen tot - wat ze zelf noemen - het paganisme. In Hengelo worden dagelijks rituelen verricht die teruggrijpen op de oude hekserij, en heidense rituelen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Gepensioneerden maken zich ernstig zorgen over nieuwe regels van pensioenfonds ABP. In december besloot het fonds om de zogenaamde ANW-compensatieregeling af te schaffen. ANW staat voor Algemene Nabestaanden Wet. Gevolg is dat nabestaanden duizenden euro's per jaar mislopen als hun gepensioneerde partner overlijdt. Maar er is hoop. De MAX Ombudsman is er ingedoken en ziet een oplossing. Verder: het was zijn levenswerk, Manty Driessen uit Pannerden wilde alle soorten karpers verzamelen die wij in ons land hebben. En hij was een eind op weg. Maar aan deze droom kwam afgelopen week bruut een einde toen dieven zijn vijver leegroofden. Al zijn vissen zijn weg... En steeds meer 50-plussers hebben een motorrijbewijs. In de afgelopen vier jaar steeg dit aantal met bijna 20% tot ruim 840.000. Het motorrijbewijsbezit onder 50-minners is juist afgenomen. En daar snap Michael Kersten niks van. Motorrijden is zijn lust en zijn leven. Van zijn toertochten plaatst hij filmpjes op internet. Hierdoor is hij in de motorwereld in korte tijd uitgegroeid tot een bekendheid.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Hoe vertel je een nabestaande dat zijn of haar dierbare is overleden? Agent Eric uit Den Bosch heeft er een boekje over open gedaan op sociale media. Zijn ontroerende verhaal werd vervolgens door duizenden mensen bekeken. Daarbij lijken mensen vooral veel respect te hebben voor het brengen van deze slechte boodschap. Want over een ding zijn zij het allemaal eens: het moet op de goede manier gebeuren. Verder: twee weken geleden hadden we een onderwerp in de uitzending over Carlos. Hij had op een zolder bij een overleden collega een filmpje gevonden. Met daarop beelden van een vermoedelijke Joodse familie die naar Israel vertrok. Carlos wilde heel graag het filmpje bezorgen bij die familie omdat het voor hun van waarde zou kunnen zijn. Maar waar Carlos ook zocht en navraag deed, hij kwam geen stap verder. Tot onze uitzending... En van nestjes bouwen, tot paren, broeden en voeden. We kunnen weer 24 uur per dag meekijken naar het leven van uilen, valken, koolmeesjes en de ijsvogel. Vorig jaar keken honderdduizenden mensen naar de webcambeelden van de vogelbescherming. Die camera's hangen verspreid door het land. Een van de plekken waar we nu mee mogen kijken is in Dongen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Bijna de helft van de ouderen zou meer willen bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van van ons. Maar tussen willen sporten en daadwerkelijk sporten zit nog een wereld van verschil. 55-plussers kunnen zichzelf daar namelijk maar moeilijk toe zetten. Het goede nieuws is dat Nederlandse gemeenten sporten en bewegen onder ouderen in de afgelopen twintig jaar steeds beter zijn gaan stimuleren. Verder: een mysterie in het piepkleine Noord-Groningse gehucht Oosterwijtwerd. Ineens was daar een anonieme donateur uit Amsterdam, die zich ontfermde over het eeuwenoude Mariakerkje daar. Hij richtte een fonds op om juist dit ene kerkje te ondersteunen. De bewoners van Oosterwijtwerd zijn compleet verrast en ook enorm nieuwsgierig naar deze geheimzinnige beschermheer. En je moet er natuurlijk van houden, maar het aantal mensen dat in de winter in Nederland gaat kamperen, neemt toe. Het is koud, maar voor sommige bikkels is dat niet zo'n probleem. Het is in de winter een stuk minder druk en er zijn geen insecten.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De nominaties van de World Press Photo zijn bekend gemaakt. Onder de namen zijn ook drie Nederlandse fotografen. Verder: Frans van Schendel is eigenlijk al 26 jaar met pensioen, maar weet niet van ophouden. Driemaal per week kun je de 89-jarige vinden op zijn vaste stek bij het vleeswarenbedrijf op de hoek van zijn straat in Rijswijk. En een Groningse geitenhouder heeft zijn vleesgeiten zo raszuiver weten te fokken dat het buitenland nu om zijn bokken smeekt.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het is Valentijnsdag, de dag van de liefde. Al in de vijfde eeuw werd 14 februari door paus Gelasius I uitgeroepen tot dag van de heilige Valentijn. Maar pas in de jaren negentig van de vorige eeuw waaide de Amerikaanse manier van vieren over naar Nederland. We gaan de straat op om te kijken hoe Valentijnsdag dit jaar wordt gevierd. Verder: precies 39 jaar geleden vond de zwaarste sneeuwstorm van de twintigste eeuw plaats in Noord-Nederland. Het hele openbare leven lag plat in Groningen, Friesland en Drenthe. We gaan aan de hand van beelden van ooggetuigen terug naar 14 februari 1979. En de mooiste wandeltocht van Nederland loopt over de Twentse Wallen bij Markelo. Die route is door de bezoekers van Wandelzoekpagina.nl gekozen uit vijftien genomineerde wandeltochten. De route ligt in een prachtig, licht heuvelachtig gebied en heeft als hoogtepunt de Markelose berg. Maar achter al het natuurschoon gaan ook nog een hoop geheimen schuil.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Net voor Kerst werden de bewoners van een appartementencomplex in Nijverdal opgeschrikt door een felle brand. De vele oudere bewoners hoorde het brandalarm niet, maar kwamen door een alerte buurman met de schrik vrij. Het is voor de burgemeester van Nijverdal reden om alarm te slaan. Zij wil laten onderzoeken welke extra maatregelen genomen kunnen worden om slechthorende mensen op tijd te alarmeren tijdens een brand. Verder: baasjes van huisdieren weten het maar al te goed. Even met je hond of kat naar de dierenarts gaan is niet altijd een pretje. Dieren kunnen er gestressed door raken. Steeds vaker gaat een dierenarts naar een hond of kat toe. Toch zullen de kantoren van dierenartsen nog niet snel verdwijnen, want alleen simpele behandelingen en controles kunnen thuis gebeuren. En de Bredase carnavalskapellen hebben nieuwe muzikanten nodig, want het ras begint een beetje uit te sterven. Twintig jaar geleden waren er nog 125 blaaskapellen en nu zijn er nog maar zo'n dertig over. En daar moet dus wat aan worden gedaan. Carnavalsgroep Auwmenore startte een ludieke actie om tijdens de grote optocht in Breda hiervoor aandacht te vragen. Het vroeg muzikanten en niet-muzikanten met hun tijdens de optocht mee te lopen.Of je noten kon lezen maakte niet, als je maar tot drie kon tellen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Al sinds december proberen ze haar te vangen. De eigenaar, politie, dierenartsen, maar niemand kreeg haar te pakken: koe Hermien. Maar, na een klopjacht van 2 maanden, is aan deze ontsnapping een einde gekomen. En de afgelopen maanden zijn voor Hermien zeker niet voor niets geweest. Want dankzij de ontsnapping aan de slacht heeft zij een nieuw thuis gevonden in Friesland. Verder: we hebben goud gewonnen! Niet alleen in Zuid-Korea, maar ook in Parijs. Op de Olympische Spelen voor broodbakkers. Eens in de vier jaar doen de allerbeste bakkers ter wereld een gooi naar de titel World Master. Voor het eerst heeft Nederland de titel in de wacht gesleept. Peter Bienefelt uit Barendrecht mag zich de komende jaren ’s werelds beste noemen! En er zijn nog maar een paar ambachtelijke tingieterijen in ons land. In het zuiden van Drenthe heeft vader Perry zijn passie aan dochter Claudette doorgegeven en daardoor kan de tingieterij ook in de toekomst blijven bestaan. We gaan op bezoek bij vader en dochter.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Een Nederlander die uitgebreid aan het woord komt in The New York Times. Dat gebeurt niet elke dag. Het overkwam Erik Smit. Zijn werk als agent bij de Dierenpolitie trok de aandacht van de Amerikanen. Als 'animal-cop' vanaf het eerste uur heeft hij het drukker dan ooit. En in het ziekenhuis lig je niet voor je plezier. De meeste patiënten komen hun bed niet uit. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft wil patiënten meer aan het bewegen krijgen en organiseerde vandaag een 'Elfstedentocht.' Verder: de deuren van het Kasteel van Gemert zijn voor lange tijd gesloten geweest. Daardoor zijn de geheimen van dit kasteel goed bewaard gebleven. Binnenkort komt hier verandering in als er een viersterrenhotel wordt geopend.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Zorgboerderij De Locatie in Vlijmen compleet afgebrand en daarmee is tien jaar werk in een klap weg. Opgebouwd door vrijwilligers en jongeren voor wie de zorgboerderij is bedoeld. Tot gistermiddag, want toen is de boerderij volledig in vlammen opgegaan. Niets meer dan een dikke laag as is er van de boerderij over. Tot het weekend is er een alternatieve opvangruimte in de paardenstal van de buren, maar de rest van de toekomst is nog één groot vraagteken. Verder: Carlos vond jaren geleden een filmblik waarvan hij dacht dat er bijen op zouden staan. Niets bleek minder waar. Hij liet de beelden digitaliseren en ontdekte videobeelden van een Joodse familie. Hij begon een zoektocht naar de familie, maar tot nu toe lopen alle wegen spaak. En de zilverreiger is bezig aan een opmars. De vogel is op steeds meer plekken in Nederland te zien. Dat was twintig jaar geleden nog compleet anders, toen stond de zilverreiger nog op de rode lijst met vogels die bijna niet meer voorkwamen in Nederland. We gaan op pad met vogelaar Albert, hij vertelt ons alles over deze bijzondere vogel.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Hoewel vier op de vijf mannen door de omgeving wordt gewezen op hun gehoorverlies, blijft actie vaak uit. Blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Mannen wachten gemiddeld twee jaar met het zoeken naar een oplossing. Dat terwijl de kwaliteit van leven er flink op vooruit kan gaan wanneer je er wel iets aan doet. Verder: de roker verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld en grote kans het roken op termijn helemaal uit het straatbeeld verdwijnt. Waar het vroeger een uitzondering was als er ergens niet werd gerookt, is het nu precies andersom. We bespreken met verschillende betrokkenen deze verandering in de rookcultuur. En elk jaar rond deze tijd worden de rietvelden in ons land gemaaid. Rietdekkers verwerken het riet zodat het gebruikt kan worden voor daken en gevels. Op de zompige rietlanden bij Kockengen levert het riet niet alleen de rietdekkers iets op. Het cultuurlandschap blijft op deze manier ook goed onderhouden.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De Nijmeegse Vierdaagse begint pas over vijf maandag, maar de voorbereidingen zijn al begonnen. De inschrijfperiode is namelijk begonnen en daarmee de voorpret ook. Daarom gaan we een stukje wandelen met Hans en Berna. Zij doen deze zomer voor de zesde keer mee aan de Vierdaagse. Verder: u weet het inmiddels misschien wel, wij proberen geregeld mooie tips van onze kijkers onder de aandacht te brengen. Tips die wij dus van u hebben gekregen. En ook nu hebben we weer een bijzonder verhaal uitgekozen. Dit gaat namelijk over schilderijen die worden gemaakt vóór mensen met dementie en dóór mensen met dementie. Bedoeld om mooie herinneringen aan vroeger op te halen. En Rotterdam wordt steeds populairder onder toeristen. In 2017 bezocht een recordaantal toeristen de havenstad. Het aantal hotelovernachtingen steeg met 10 procent. Stadsgids Eveline van Wanrooij laat zien wat Rotterdam zo leuk maakt.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

U bent er misschien nog niet zo bekend mee: het fenomeen oesterboorder. Toch kunnen ze de naam van dit beestje in Zeeland niet meer horen. Daar tast dit zeeslakje de oesters namelijk zo aan dat kwekers er al jaren mee in de maag zitten. Toch lijkt er aan dit tijdperk nu een einde te komen. Dankzij een nieuw systeem dat de vervelende slak uiteindelijk nagenoeg moet uitroeien. Verder: op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Wat vrij onbekend is over het begin van de oorlog: duizenden Duitse soldaten nemen vanwege de populariteit van fotografie een fotocamera mee in de strijd. Verwoeste huizen, bruggen, veldgraven, krijgsgevangenen, overal maken ze foto's van. Gerard Groeneveld spaart die foto's en heeft ze nu verzameld. Hierdoor krijgen we een uniek beeld van ons land door de ogen van de vijand. En op afspraak parkeert hij zijn bestelbus voor de deur, om mannen - ja, alleen mannen - een goede knipbeurt te geven. Liefst mannen met baarden, die hij dan vakmatig trimt. De Hagenees Gullain Baan noemt zichzelf de eerste mobiele barbier van Nederland.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Meer dan 1800 doden en zo'n 100.000 mensen die hun huis en bezittingen verloren: de watersnoodramp van 1953 is zonder twijfel de grootste ramp die Nederland na de Tweede Wereldoorlog heeft getroffen. Het is nu precies 65 jaar geleden dat het water bezit nam van Zeeland en grote stukken Zuid-Holland en Noord-Brabant. In Ouwerkerk werd de ramp groots, maar ingetogen herdacht. Verder: wandelen op doktersrecept, het is een succes in Rotterdam! Huisarts Matthijs wandelt iedere week met zijn patiënten mee. En hij hoopt dat andere huisartsen en patiënten zijn voorbeeld volgen. En feest in de dierentuin van Arnhem. Ze zijn daar al jaren erg succesvol in het fokken van aardvarkens. Ze zijn zelfs de beste van Europa. De allerjongste aanwinst viert nu alweer haar eerste verjaardag! Wij vieren het feest mee.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het is een feestelijke dag voor de koninklijke familie. Prinses Beatrix viert namelijk haar verjaardag. En niet zo maar een. Het is tachtig jaar geleden dat zij werd geboren. En hoewel zij heeft besloten dit achter gesloten deuren vieren, leven we vandaag in heel Nederland toch een beetje mee. De prinses roept namelijk bij veel mensen mooie herinneringen op. Zo'n bijzondere dag kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder een mooi cadeau. De glasfabriek in Leerdam maakte ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Beatrix een speciaal vaasje. Er zijn slechts driehonderd exemplaren en we zijn erbij als de eerste oranjevaas wordt aangeboden bij Kasteel Drakensteyn. En verder: het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam is gerenoveerd. Het gebouw aan de IJsbaanpad deed tot 1991 dienst als weeshuis en bood aan honderden kinderen een thuis. We gaan met twee wezen terug naar deze plek waar zij meer dan vijftig jaar geleden opgroeiden.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Vrouwen zijn gemiddeld steeds ouder als ze hun eerste kind krijgen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Deze trend is al sinds de jaren zeventig aan de gang. Vrouwen krijgen nu rond hun dertigste hun eerste kind. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Daarom zijn er vrouwen die hun eicellen laten invriezen. Verder: "Op de markt is je gulden een daalder waard", zo werd vroeger wel gezegd. Maar steeds meer markten maken moeilijke tijden door. Gemeenten hebben de laatste vijf jaar zeker honderd markten verplaatst van het centrum naar woonwijken. De kleine markten voelen daarvan nu de pijn. Ze proberen met man en macht het hoofd boven water te houden. In de wijk Oosterheem in Zoetermeer kost dat steeds meer moeite. En we worden toch allemaal een beetje verliefd als we eekhoorns zien? En wat een geluk, de paartijd voor de eekhoorns is begonnen. Dat betekent dat we ze veel gaan tegenkomen in het bos!

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Tien jaar geleden hielp Albert Heringa zijn 99-jarige moeder bij haar laatste wens om te sterven. Woensdag wordt bepaald of hij hiervoor wordt gestraft. En de publiekstrekker van de Efteling, de Python, wordt na 37 jaar vervangen. Vanochtend is men begonnen met het afbreken en het opnieuw opbouwen van de attractie die na ruim 412.000 rondjes, dat is 8 keer om de wereld, toch echt versleten is. Verder: in de stallen van de schaapsherders in Oostburg en Bergen zie je al volop lammetjes rondhuppelen. De kuddes grazen van april tot december en beheren daarmee natuur en openbaar groen. De lammetjes moeten op tijd sterk genoeg zijn om met de rest mee aan het werk te gaan.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Er worden onnodig vaak amputaties uitgevoerd bij diabetespatiënten. Als de voetzorg beter wordt georganiseerd kan dat jaarlijks 1000 amputaties schelen. We gaan langs bij Thijs, hij is diabetespatiënt en heeft twee teenamputaties. De tweede was niet nodig geweest als de eerste teen sneller was geamputeerd. Hij is blij dat dokteren eindelijk wakker zijn geworden. Verder: Het is waarschijnlijk een onrustige nacht geweest voor tientallen mopshondjes in Nederland. En voor de zogenoemde mopsmoeders en -vaders. In Amsterdam is namelijk een tijdelijk café geopend, speciaal voor deze viervoeter. En in dit mopshondenparadijs is niets te gek. Er is nog net geen pedicure om de nagels van de mopsjes te verzorgen, maar verder is aan alles gedacht om deze dieren de ultieme verwendag te laten beleven. En zoals u wellicht weet brengen wij zo nu en dan kijkerstips onder de aandacht, tips waarvan u vindt dat wij deze niet mogen missen. En we hebben er weer een mooie tussenuit gepikt: over herdenkingsberen die worden gemaakt in Gennep. Deze beren moeten niet alleen symbolisch dierbare overledenen herdenken, maar zijn ook nog eens gemaakt van de kleding van de overleden personen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Loving Vincent, de eerst geschilderde film ter wereld over het leven van Vincent van Gogh, is genomineerd voor een Oscar. Eén van de belangrijkste filmprijzen die je kunt winnen. En daar zijn ze in Apeldoorn ook best een beetje trots op. Daar staat namelijk de fabriek die de verf heeft geleverd voor deze film. Verf die het meest zou lijken op de verf die Vincent can Gogh zelf gebruikte. Om dat zo te krijgen, daar gaat heel wat aan vooraf. We laten zien wat er nodig is om de verf te maken. Verder: door aan de keukentafel aan te schuiven wil Burgemeester Piet van Dijk van de gemeente Aa en Hunze zijn inwoners beter leren kennen. Hij eet daarom twee keer per week, lekker met ze mee. We schuiven ook aan. En het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen Bronbeek in Arnhem bestaat dit jaar 155 jaar. De vijftig bewoners zijn afkomstig van alle krijgsmachtsdelen, sommigen zijn eind 60, anderen ver boven de 90. Maar ze hebben één ding gemeen, kameraadschap in vreugde en verdriet tijdens de missies.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Ze lijken zo onschuldig: grapjes en opmerkingen over dikke mensen. Maar onschuldig is het zeker niet. Het bekrititseren of belachelijk maken van een dik persoon, tegenwoordig ook wel 'fat shaming' genoemd, kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo blijkt uit onderzoek onder ons MAX Opniepanel. Verder: kinderen van 6 maanden tot 6 jaar moeten meer voorgelezen worden. Met die overtuiging worden de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Dit jaar alweer de 15e editie. Prinses Laurentien doet de aftrap tijdens het Nationaal Voorleesontbijt. Wij gingen op pad met een voorleesoma, die haar debuut maakte. En in de Gouden Eeuw was het mateloos populair: handgeschilderd behang. Vogels en schilderingen van de jacht werden minutieus afgebeeld. Vrijwel al dat behang is verdwenen, allemaal naar het buitenland verscheept. Maar niet getreurd want het handgeschilderde behang is terug. Net zo mooi én net zo duur als dat het toen was.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het is een mooie dag voor de bij. Vandaag is voor dit kleine beestje namelijk een Nationaal reddingsplan gepresenteerd in Den Haag. Het is de bedoeling dat de populatie bijen hierdoor tot 2030 flink gaat toenemen. En dat is nodig. Want een groot deel van de bijen wordt op dit moment met uitsterven bedreigd. En of we ze nou leuk vinden of niet: we hebben ze wel nodig. Verder: het is een van de heftigste en tegelijkertijd een van de meest onderbelichte drama's uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis: de deportatie van en de moord op meer dan 1200 geesteszieke joden. Precies 75 jaar geleden werden zij samen met hun verzorgers ontvoerd uit het Apeldoornsche Bosch, de instelling waar zij woonden. Aangekomen in Auschwitz werden ze meteen in grote kuilen gegooid en levend verbrand. We zijn bij de herdenking in Apeldoorn. En de Nationale Opera maakt alle kostuums en decors voor hun voorstellingen zelf. Alle jurken, pruiken, schoenen, hoeden die niet hergebruikt kunnen worden blijven bewaard. Maar de opslag raakt een keer vol en daarom gaan er nu 4000 handgemaakte opera kostuums in de verkoop. En daar zit van alles moois tussen!

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Voor veel mensen is het een bekend probleem: ben je aan het winkelen en uit het niets moet je naar de wc. Het is dan te hopen dat je op tijd een openbaar toilet vindt. Wij legden ons MAX Opinie Panel de volgende stelling voor: Er zijn te weinig openbare toiletten in Nederland. Ruim 95% was het eens met deze stelling. Verder: kunst is steeds vaker te zien buiten het museum. Gewoon op straat bijvoorbeeld zoals bij het filmmuseum Eye in Amsterdam. Daar strijden vijf videokunstenaars van over de hele wereld om wie de mooiste 3D-projectie heeft gemaakt op het gebouw. De wereldberoemde Nederlandse mediakunstenaar Geert Mul trapt het bijzondere project af. En elk kind wil lekker met andere kinderen kunnen sporten en ravotten. Voor kinderen met een bepaalde stoornis, zoals bijvoorbeeld autisme of ADHD, is dat normaal gesproken niet mogelijk. Zij voelen zich vaak niet op hun plek bij een gewone sportclub. In Eindhoven is er voor deze kinderen een speciaal voetbalteam waar ze elke woensdag kunnen trainen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Een storm heeft het hele land platgelegd. Treinen reden niet, vluchten werden geannuleerd, bomen die op wegen zijn gewaaid. Er werd dan ook niet voor niets code rood afgegeven. We zijn in Heemskerk bij een kweker om te kijken hoe ze daar omgaan met de storm. Verder: we gaan terug naar 1963. Het vroor toenstevig, maar meer nog was het de ijzige wind die de Elfstedentocht van dat jaar tot een hel maakte. Dit jaar is het 55 jaar geleden dat deze tocht der tochten werd gereden. Reden voor het Schaatsmuseum in Hindelopen om alle Elfstedentochtrijders van weleer bijeen te brengen. Daaronder natuurlijk ook de winnaar van 1963: Reinier Paping. En het is ganzentijd in Nederland! Ganzen overwinteren namelijk in Nederland, omdat het hier minder koud is dan in Siberië, de plek waar ze vandaan komen én omdat er voldoende eten is. Dat is nu geen probleem, maar de ganzen die hier ook in de zomer blijven kunnen wel voor problemen zorgen door hele akkers leeg te eten. Daar wil Staatsbosbeheer iets tegen doen en dat valt dan weer niet in goede aarde bij de Faunabescherming.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het aantal huishoudens dat langdurig in armoede leeft is verder toegenomen, zegt het CBS. Langdurig in armoede betekent dat iemand al vier jaar of langer een inkomen heeft onder de lage-inkomensgrens. De stad Groningen wonen de meeste mensen die langdurig onder de armoedegrens leven. Dat de armoede in de stad groot is merkt het team van Sietze’s Hulpexpress iedere dag. Verder: ouderdom komt met gebreken. En dat merken we in bed. Uit onderzoek van ons blijkt dat meer dan de helft van de 50-plussers nooit meer seks heeft. Het goede nieuws is dat lang niet iedereen met een uitgeblust seksleven dit ook een probleem vindt. Sterker nog: het grootste deel van diezelfde 50-plussers is tevreden over zijn of haar seksleven, zelfs als dit dus niet of nauwelijks meer bestaat. En na een recordomzet van twee miljard tulpen in 2017, is de tulpenbranche heel optimistisch over de omzet van dit jaar. Ze verwachten nog meer tulpen te verkopen. Komende zaterdag is de start van het tulpenseizoen met voor de zevende keer een grote tulpentuin met 200.000 tulpen op de Dam in Amsterdam. De kwekers zijn nu hard aan het werk om de tulpen voor die actie gereed te hebben.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Als het aan het Europese parlement ligt komt er een verbod op pulsvissen. Dat is een manier van vissen naar bijvoorbeeld schol waarbij op de bodem van de zee kleine schokjes worden gegeven waardoor de vissen in het net zwemmen. Deze methode wordt vooral door Nederlandse vissers gebruikt. Maar hoe werkt het precies? En is het nou juist wel of niet diervriendelijk? Verder: nog maar vijf weken en dan is het weer carnaval. Voor carnavalsclubs breken weer spannende tijden aan om de praalwagens op tijd af te hebben. Maar veel verenigingen kampen met een probleem. Ze hebben een tekort aan vrijwilligers die meehelpen met het bouwen van de wagens, zo ook carnavalsclub Wij uit Bergen op Zoom. En hij mag zich sinds deze week ridder in de orde van Sint-Sylvester noemen. Die eer valt te beurt aan Koos Swinkels uit Venray. De paus beloont hem daarmee voor zijn werk voor het behoud van katholiek erfgoed in Limburg. Koos zet zich in voor de restauratie van allerlei Limburgse kappelen en kruizen, die vaak gewoon langs de weg staan.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Eindelijk, na een strijd van twee jaar, mogen de nabestaanden van de MH17-ramp de laatste opnamen bekijken waarop hun familie, vrienden te zien zijn. Het gaat om camerabeelden van Schiphol die gemaakt zijn op 17 juli 2014, de dag waarop het vliegtuig neerstortte. Vanaf morgen gaat de zoektocht naar dierbaren van start, maar nabestaanden Hans de Borst en Piet Ploeg mochten eerder al een keer kijkje nemen. Verder: al 25 jaar laten Cliniclowns zieke kinderen weer lachen. Maar het blijkt dat ook dementerende ouderen enorm opvrolijken door een bezoekje van de clowns. De organisatie is nu samengegaan met Stichting CareClowns, die al sinds een tijdje mensen met dementie bezoekt. Het is de bedoeling dat de komende jaren het aantal bezoeken van de Cliniclowns aan woonzorgcentra flink wordt uitgebreid. We nemen een kijkje in de Bloemenhof in Geleen waar clown Zabor en clown Truus op visite komen. En kassen, kassen en nog eens kassen. Dat is het Westland tegenwoordig. De allereerste glazen bouwsels van dit tuinbouwgebied zijn nog terug te vinden op Druivenkwekerij Sonnehoeck. Maar oprukkende woningbouw tast het unieke karakter van dit eeuwenoud bedrijf aan. De Stichting Monument Sonnehoeck strijd tegen de plannen van de gemeente.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Agent Remy Hartog uit Barendrecht maakte mee dat kinderen via sociale media een foto zagen van hun overleden vader, voordat de nabestaanden waren geïnformeerd. En daarom roept hij geen foto's van overledenen op sociale media te plaatsen. Verder: ze is pas 19 jaar oud, maar ze heeft al flink wat te verduren gehad. Lisanne Spaander uit Harderwijk. Voor de tweede keer is er botkanker bij haar vastgesteld. In plaats van triest thuis te gaan zitten, duikt Lisanne de studio in. Ze zingt daar het nummer Kijk naar mij. Een lied waarmee ze andere mensen probeert te helpen. En de meeste ooievaars trekken iedere winter naar het warme zuiden, maar toch zijn er ook die hier blijven om te overwinteren. De achterblijvers worden een weekend lang, zonder dat ze het het zelf weten, scherp in de gaten gehouden. Ze worden namelijk geteld.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De Telefoongids verschijnt dit jaar voor de allerlaatste keer in papieren vorm. Volgens de uitgever wordt er tegenwoordig vooral online gezocht naar telefoonnummers. Slechts 2 procent van de Nederlanders gebruikt de papieren variante van De Telefoongids En dat is te weinig om ze te blijven verspreiden. Verder: 1 februari is de watersnoodramp alweer 65 jaar geleden. De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen vindt het tijd dat alle slachtoffers uit hun gemeente een gezicht krijgen. Daarom zijn ze op zoek naar foto's van de slachtoffers van die ramp. En bladerdeeg, mascarpone en suiker: ingrediënten die niet kunnen ontbreken tijdens een patisseriewedstrijd. In Amsterdam streden acht teams van meester patissiers en leerlingen om de kampioenstitel. We mochten meekijken over de schouders van het enige vrouwelijke duo dat de bakstrijd aan ging.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.