True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Hallo Nederland - Alle afleveringen

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Voor mensen die een zwaar beroep uitoefenen en steeds meer last krijgen van de verhoogde AOW-leeftijd, moet een oplossing komen. Daarvoor pleit de FNV. In het nieuwe regeerakkoord wordt namelijk nog geen onderscheid gemaakt tussen lichte en zwaardere beroepen. De 63-jarige Fred uit Rotterdam is een van de werknemers die zich hier zorgen over kan maken. Hij werk al veertig jaar bij de politie en hoopte aanvankelijk op zijn 65e met pensioen te gaan. Maar voorlopig zit dat er nog niet in. Verder: in een paar maanden tijd zijn er al 47 kittens bij het dierenhulpverlening in Woerden gebracht. De beestjes worden regelmatig in erbarmelijke omstandigheden op straat aangetroffen. Soms zijn ze ziek en overlijden de dieren alsnog. De medewerkers van het asiel maken zich dan ook grote zorgen. En Grolle, nu bekend als Groenlo, was tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke uitvalsbasis die regelmatig van overheerser veranderde. Tot 1672. Onder aanvoering van Frederik Hendrik werd Grolle in dertig dagen tijd voor eens en voor altijd veroverd op de Spanjaarden. Die slag wordt 20, 21 en 22 oktober nagespeeld met 1600 re-enactors. Daarmee is dit het grootste re-enactmentevenement ter wereld. We duiken de strijd in met musketier Marcel Elferink.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

We duiken in de Yarden-kwestie. De uitvaartverzekeraar en -verzorger stuurt nabestaanden soms ten onrechte na een uitvaart een rekening van duizenden euro's. Dit speelt al jaren, maar de problemen zijn er nog steeds. Daar probeert Yarden-claim nu verandering in te brengen. Verder: zeventig procent van de doven en blinden is werkloos. Een onevenredig hoog aantal. En dat moet anders. Een klein stapje is gezet in Amsterdam. Daar zijn acht doven aan het werk gegaan in de allereerste gebarenkoffiebar van Nederland. En binnenkort ligt er iets nieuws in de schappen van de supermarkt: een broodmix om bierbrood mee te maken. En zoals de naam het al zegt, brood is gemaakt van bier. Maar eigenlijk is dit product al heel oud. Vroeger was het normaal om brood van bier te maken. Brouwerijen leverden gist aan bakkers en die waren daar heel blij mee. In Delft loopt er alweer drie jaar zo'n samenwerking en het is een groot succes.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Jaarlijks zijn zo'n 6250 mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel, volgens nieuwe cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Het is de eerste keer dat de Nationaal Rapporteur met zo'n schatting komt. Bijna de helft van de slachtoffers zijn Nederlandse vrouwen die worden uitgebuit in de seksindustrie. Een stuk meer dan oorspronkelijk werd gedacht. Verder: veel ouderen worden het slachtoffer de Microsofttruc. Bij deze tech-scams, zoals het wordt genoemd, worden mensen opgebeld door iemand die doet alsof het een medewerker van Microsoft is en dat de computer van het slachtoffer gevaar loopt vanwege een virus. Dat doen ze op zo'n geloofwaardige manier dat veel mensen erin trappen en ze de oplichters toegang geven tot hun computer. We gaan op bezoek bij een slachtoffer van de Microsofttruc en de politie laat weten wat je moet doen als je wordt gebeld. En Hassan Jatim heeft zijn schuur in het Rotterdamse Oud-Charlois omgetoverd tot muziekschool en zoekt instrumenten voor kinderen die er zelf geen kunnen kopen. Hij wil zo kinderen in achterstandswijken in contact brengen met muziek en instrumenten.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Incassobureaus kopen steeds vaker schulden op waardoor mensen met een kleine schuld nog dieper in de problemen raken. Een kleine verkeersboete kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een torenhoog bedrag. Schuldsanering Nederland zegt dat niet alleen vaker schulden massaal worden overgekocht, incassobureau's gaan ook steeds agressiever te werk. Jos Schep is één van de gedupeerden die het gedrag van de incassobureau's niet pikt. Verder: wie nog kort te leven heeft en niet thuis wil of kan sterven kan terecht in een hospice. Er zijn inmiddels rond de 160 van die hospices en dat aantal stijgt. Vrijwilligers zetten zich daar 24 uur per dag, 365 dagen in het jaar met hart en ziel in voor hun gasten. En lange tijd was de populier een van de meest populaire bomen van Nederland. Maar de boom dreigt te verdwijnen uit Nederland. Ze zijn niet meer nodig. Zover mag het niet komen, vindt populierfanaat Wim Huijser.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het is met 26 graden de warmste 16 oktober sinds er is begonnen met het meten van de temperatuur in Nederland. In Utrecht wordt op verschillende manieren genoten van de waarschijnlijk laatste echt warme dag van het jaar: ijsjes eten, kanoën op de grachten of gewoon op een terras in de zon zitten. Maar niet iedereen is buiten, sommige Utrechters doen nu al hun kerstinkopen. Er is namelijk een pop-up-kerstwinkel van 2000 vierkante meter. Verder: verontruste buurtbewoners in de omgeving van Abdij Rolduc in Limburg komen in opstand tegen de komst van een golfbaan in hun achtertuin. Ze krijgen daarbij steun van onze oosterburen. Inmiddels zijn er al meer dan 2500 handtekeningen verzameld tegen de komst van de golfbaan. En een maand geleden zonden we een item uit waaruit bleek dat kinderen enorm kunnen lijden onder de scheiding van hun ouders, zeker als dit een vechtscheiding is. Maar het kan ook anders. Héél anders zelfs. Ivan van Oosterhout en Linda Maessen uit Deurne stapten vrijdag in het huwelijksbootje. Zijn getuige is zijn ex-vrouw. En haar getuige is haar ex-man. Tot grote vreugde van de vier kinderen uit hun vorige huwelijken.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Bij een pompstation in Wesepe hoef je niet al bellend aan de kassa te verschijnen. Dan word je gewoon niet meer geholpen, zo maakt een briefje aan de kassa duidelijk. En dat briefje is ook op andere plekken in het land te vinden. Het is namelijk de ergernis van iedere winkelier; mensen die zonder enige vorm van begroeting af willen rekenen. Maar of een briefje dan echt zin heeft. Verder: maar liefst 61.000 gepensioneerde Nederlanders zijn het slachtoffer van een nieuw belastingverdrag met Duitsland. Het gaat om mensen die een paar jaar in Duitsland hebben gewerkt en daar een klein pensioen hebben opgebouwd. Vroeger betaalden zij daarover belasting in Duitsland, maar door dit nieuwe verdrag moeten ze dat tegenwoordig in Nederland doen. Het probleem is alleen dat de belasting in Nederland een stuk hoger is dan in Duitsland. En dus moeten die mensen het nu elk jaar met honderden euro’s minder doen. En blinden en slechtzienden vinden dat ze veel te vaak over het hoofd worden gezien in het verkeer. Uit een enquête van verschillende blindenorganisaties blijkt dat één op de drie blinden zich onveilig voelt bij het oversteken. En dat terwijl ze voorrang horen te krijgen. Driekwart van de blinden en slechtzienden zegt dat ze regelmatig geen voorrang in het verkeer krijgen. Voor hen is de straat op gaan dus soms een hele onderneming.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het gebeurt regelmatig dat iemand wil afrekenen, maar de pinconde is vergeten. Leden van het MAX Opiniepanel beamen dat: één op de drie is zijn of haar pincode wel eens kwijt. Ook zegt de helft van onze panelleden dat ze pincodes ergens hebben genoteerd. Vaak op een briefje; soms in een digitaal bestand. Maar is dat wel zo wijs? Volgens de MAX Ombudsman niet echt. Verder: in Zwanenburg zitten een aantal ongenode gasten. En het zijn niet zomaar gasten. Naar schatting krioelt het daar namelijk van honderden ratten die bewoners de stuipen op het lijf jagen. En behalve dat zijn de ratten ook onhygiënisch en gevaarlijk. Kortom, tijd voor actie. Actie van de gemeente, zo hopen de bewoners. En de zeewierboerderij bij de Schelphoek op Schouwen-Duiveland gaat nog verder uitbreiden. Onlangs werd de oppervlakte op het water vergroot naar één hectare. Begin volgend jaar komen daar op z'n minst nog twee bij. De uitbreiding is nodig om aan de toenemende vraag naar zeewier te voldoen. Dagelijks wordt er veel zeewier geconsumeerd, vaak zonder dat we het weten. Het zit namelijk verwerkt in allerlei producten, van koffiemelk tot ijs en van medicijnen tot tandpasta. Zo'n vijf jaar geleden raakte John van Leeuwen uit Kerkwerve betrokken bij de proefteelt van zeewier op de Oosterschelde. Nu heeft hij samen met twee anderen een zeewierboerderij bij de Oosterschelde.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het nieuwe regeerakkoord is gepresenteerd ruim een half jaar na de verkiezingen, maar Rutte III kan niet rekenen op heel veel enthousiasme bij het MAX Opiniepanel. Uit een peiling blijkt dat zeven op de tien leden van ons panel zich niet herkent in deze regeringscoalitie en haar plannen. Verder: in Amersfoort lopen meer dan driehonderd mensen mee in de Tocht van vrees en hoop. Een stille tocht waarmee Kamp Amersfoort het grootste transport vanuit het concentratiekamp naar Nazi-Duitsland herdenkt. Talloze keren liepen gevangenen de route van het kamp naar het station onder begeleiding van de Duitsers. Voor het eerst lopen nabestaanden nu dezelfde route. We zijn live bij de tocht. En CO2 opslaan onder de grond, het klinkt erg technisch, maar veel boeren doen het al. Zo ook boer Dingeman Burgers uit Zevenbergschenhoek. Hij haalt CO2 uit zijn gewassen, en slaat ze op. Dit om de aarde te ontzien.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Voor de vijfjarige Zuzu en zijn gezin uit Amersfoort dreigt uitzetting naar Irak. Daarom is de Amersfoortse Deborah Ligtenberg een petitie begonnen om dit te voorkomen. De kleine jongen heeft het syndroom van Down en heeft in Irak geen toekomst. Sterker nog, zijn situatie dreigt daar snel achteruit te gaan. Inmiddels is de petitie massaal ondertekend. Het Nederlands elftal heeft vanavond een wonder nodig. Oranje moet in Amsterdam met minimaal zeven goals verschil winnen van Zweden om tweede te worden in groep A en kans te maken op deelname aan de play-offs voor het WK van 2018. Een haast onmogelijke opgave, en dat betekent dat automobilisten in Zeewolde voorlopig voor de laatste keer kunnen profiteren van de speciale oranjekorting, die een keten van lokale tankstations geeft op de dag dat oranje speelt. En verder: Kim Wijgerse uit Eindhoven is nog maar nauwelijks van de schrik bekomen. Als haar kat meerdere dagen van huis wegblijft, weet ze dat er iets goed mis is. Afgelopen weekend is de kat gevonden in de brandgang achter het huis, waar het beestje op lugubere wijze om het leven is gekomen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De werkdruk voor verpleegkundigen is te hoog, zo hoog dat driekwart van de verpleegkundigen vindt dat de stress van invloed is op hun gezondheid en privéleven. De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) noemt de uitkomsten van een peiling onder 17.000 leden alarmerend en wil dat het kabinet met een noodplan komt. Mocht die er komen, is het voor de 62-jarige Ria Tijmensen inmiddels te laat. Door de aanhoudende werkstress is zij vier maanden geleden met vervroegd pensioen gegaan. Verder: in winkelcentrum Paddepoel in Groningen is een groot conflict ontstaan tussen de winkeliers en de VVE. Als winkeliers op een koopzondag dicht zijn, moeten ze 500 euro boete per keer betalen. Hierdoor heeft een aantal winkeliers al duizenden euro's aan boetes gekregen. Dat terwijl de koopzondag voor hen totaal niet lucratief is. Sterker nog, open zijn op zondag kost de winkelier geld door het lage aantal klanten en een tekort aan personeel. En een vrouw naakt op televisie... Nu kijken we daar niet van op, maar vijftig jaar geleden werd daar heel anders over gedacht. Sterker nog; mensen konden er woest om worden. Dat is iets wat Phil Bloom nog helder op het netvlies staat. Zij was in 1967 de eerste vrouw die naakt op de buis verscheen. Maar of ze dat met terugwerkende kracht nog een keer had gedaan vertelt ze aan ons.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Erberhard van der Laan is donderdagavond op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. We zijn bij de ambtswoning waar mensen afscheid nemen van de Amsterdamse burgemeester. Verder: beschuit met muisjes in Dierenpark Amersfoort want daar is een luiaard geboren. Luiaards doen alles ondersteboven, ook bevallen. Het kleintje kan zelf nog niet goed hangen dus blijft het voorlopig nog lekker warm bij z'n moeder. Bezoekers kunnen het kersverse gezinnetje al bewonderen. En pissebedden, regenwormen, mieren. Het zijn allemaal dieren die leven op de aarde in de tuin of in een bloempot op je balkon. Op dit moment vindt namelijk de jaarlijkse bodemdierentelling plaats. Zo komen ecologen te weten hoe het met deze onmisbare maar vaak vergeten dieren in onze dorpen en steden gaat. Bijna iedereen kan aan de telling mee doen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Tienduizenden boze leraren eisten vanmiddag beter onderwijs. De werkdruk is te hoog, en de salarissen zijn te laag. Met z'n allen eisen ze honderden miljoenen euro's extra om het onderwijs aan kinderen te verbeteren. Voor lerares Eline Stijger is de maat vol... Verder: in het Noord-Brabantse Drimmelen vindt het WK roofvissen plaats. We stappen in de boot van Willem Stolk, een van de deelnemers. Hij vertelt over het roofvissen en wat dit WK zo bijzonder maakt. En voor Nederlandse wijnboeren breekt een van de belangrijkste periodes van het jaar aan: de wijnoogst. Voor Diederik Beker uit Gelderland zijn het spannende en hectische tijden. En dat betekent: hard werken, weinig slapen en… af en toe eens goed voorproeven!

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het is bijna dierendag en er zijn een hoop Nederlanders die dol zijn op hun hond, maar er niet altijd voor kunnen zorgen. Bovendien zijn er een hoop ouderen die graag een viervoeter zouden willen, maar die niet in huis kunnen nemen. Daar bedacht de stichting OOPOEH een oplossing voor. De stichting koppelt senioren met een hondenbehoefte aan een hondenbaasje in de buurt. Een win-win situatie voor alle partijen! Verder: op de komst van een nieuwe coffeeshop in Den Helder zitten de bewoners absoluut niet te wachten. In de Visbuurt, de wijk waar al meerdere coffeeshops zitten, is sociaal gezien niet de allerbeste buurt van Den Helder. Mensen maken zich zorgen over de gevolgen van de softdrugswinkel en zijn een handtekeningenactie gestart. En een groep van twee professionele archeologen en zestien amateurarcheologen heeft in het zandwincomplex Over de Maas, tussen Alphen en Dreumel, het grootste en rijkste vondstgebied van heel Nederland gevonden. We lopen met de vrijwilligers mee die aan het werk zijn in het gebied waar een vondst van onschatbare waarde is gedaan.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Precies 73 jaar geleden kwamen meer dan 200 mensen om bij een groot bombardement op Huissen. Een zwarte dag dus in de geschiedenis van het dorp. Maar het is nu het ook weer een mooie, bijzondere dag. Want voor het eerst sinds 1944 worden de honderden slachtoffers van deze ramp groots herdacht. Iets waar de nabestaanden al jaren op hoopten. Verder: het vak van klokkenmaker dreigt uit te sterven. Vakschool Schoonhoven is de enige plek in Nederland waar je kan worden opgeleid tot klokkenmaker. De afgelopen vijf jaar zijn er maar vier studenten afgestudeerd. Noah Loogman is een van de weinige studenten aan de opleiding en hij wordt met de dag enthousiaster over het vak. En het Zeeuwse dorpje Dreischor is al weken in de ban van een zeldzaam insect: de Aziatische Hoornaar. Alleen hoeft het exotische diertje niet op een warm welkom te rekenen in Zeeland. De Aziatische Hoornaar eet in Nederland onder andere bijen, mieren en vlinders op en vormt dus een serieuze bedreiging voor de natuur in Zeeland. Maar sinds afgelopen weekend lijkt het erop dat de Zeeuwen weer opgelucht adem kunnen halen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Werkloosheid onder senioren blijft ondanks de aantrekkende economie toch een hardnekkig probleem. Bijna de helft van de werkloze ouderen heeft na twee jaar nog steeds geen baan gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek van KBO-PCOB, een seniorenorganisatie met 250.000 leden. Het gemiddeld aantal sollicitaties is 150, met enkele uitschieters naar de 2000 brieven en mails. Sommige bedrijven zien de waarde van ouderen juist wel in, en nemen juist mensen uit deze doelgroep aan. Verder: Nederland heeft één kokosbroodfabriek. In 1954 begon de opa van Bram Theunisse met de fabriek, de kleinzoon is nu de derde generatie kokosbroodbakkers en is echt opgegroeid met het broodbeleg. Hij is zelfs boven de fabriek geboren. Het is hem met de paplepel ingegoten. We bezoeken de fabriek in Harderwijk. En de week bijna afgelopen, tijd om plannen te maken voor het weekeinde. Grote kans dat je op stap gaat met familie of vrienden. Maar Roel Klap uit het Zeeuwse Westkapelle maakt uitstapjes met zijn paard Flinstone, ze zijn onafscheidelijk. Ze gaan bijvoorbeeld samen zwemmen, om daarna een stuk pizza of een ijsje te eten. "Als ik Flinstone in de trailer zet, dan weet hij dat we iets leuks gaan doen."

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Ze is pas dertig jaar, maar heeft nu al bereikt waar veel fotografen alleen maar van kunnen dromen. Laura Vink uit Rosmalen staat deze maand met een serie foto’s in het prestigieuze maandblad National Geographic. Bijna een jaar lang fotografeerde ze de Loonse en Drunense Duinen, ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Volgens National Geographic een bijna on-Nederlandse landschap. Als het aan de onderhandelende partijen voor het nieuwe kabinet ligt, moeten scholieren minimaal één keer naar het Rijksmuseum. We gaan met groep 7 en 8 van de Utrechtse school OBS Het Zand mee naar het museum in Amsterdam. Wat vinden de scholieren van het uitstapje? En hoe denken docenten over de verplichting? En het is geen onderwerp waar graag over wordt gepraat: eenzaamheid. Toch is het belangrijk hierbij stil te staan, want nog steeds voelen tienduizenden mensen zich regelmatig alleen. In de Week tegen Eenzaamheid wordt daarom aandacht gevraagd voor dit taboe én worden er allerlei initiatieven georganiseerd om mensen met elkaar te verbinden. Zo gaan in een supermarkt in Diemen de voetjes van de vloer op muziek uit de jaren '50 en '60 om zo mensen met elkaar in contact te brengen. We dansen mee tijdens dit mooie initiatief.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Stel u bent lid van een personeelsvereniging. Of van een voetbalclub of een ouderenvereniging of eigenlijk wat voor club dan ook... Dan heeft u misschien wel eens met z'n allen een reis of uitje gemaakt. Maar wat u wellicht niet weet, is dat als één persoon de betaling van dit uitje namens de groep doet, de groep in eens aansprakelijk is geworden voor de reis en alles wat daarvoor en tijdens de reis gebeurt. En zoiets kan verstrekkende gevolgen hebben. Het Wilhelmus is een van de oudste volksliederen van de hele wereld, maar drieëneenhalve eeuw nadat het voor het eerst werd gezongen, is het actueler dan ooit. Met dank aan CDA-leider Buma die er fanatiek voor pleit om het kennen en het zingen van het Wilhelmus verplicht te maken op scholen. Maar wat weten we met z'n allen nu eigenlijk precies over het Wilhelmus? We duiken in de geschiedenis van ons volkslied. En veel mensen gaan met pensioen zodra dit kan, maar er zijn uitzonderingen. De 96-jarige Annie Mes-van Lokven werkt nog zes dagen per week in haar eigen wolwinkeltje in Middelburg. We gaan langs in de winkel, die haar naar eigen zeggen levendig en jong houdt.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

In je eentje de hele nacht voor meer dan zestig dementerende bejaarden zorgen en een verzorgingshuis bewaken. Vakbond FNV krijgt uit het hele land steeds meer klachten van zorgmedewerkers die hierdoor aan het eind van hun latijn zijn. We spreken met Annet en Marry, die als verzorgenden werken in De Schutze. Zij zitten er helemaal doorheen. En datzelfde geldt voor een groot deel van hun collega’s. Die kamperen bij wijze van protest nu al vier nachten op rij voor de deur het verzorgingshuis. Wij besloten onze verslaggever héél vroeg naar Lopik te sturen met een ontbijtje voor de kampeerders. Wat is er nu leuker dan gezellig een speeltuin opzoeken als de kleinkinderen op bezoek komen. U leest een boekje en de kinderen hebben plezier. Maar, in Almere gaat dat er binnenkort heel anders aan toe. Daar wordt namelijk een eerste speeltuin geopend die niet alleen voor kinderen is, maar ook voor grootouders. Sterker nog, de kinderen hebben de zogenoemde beweegtuin ontworpen en de opa's en oma's hebben het in precisie nagebouwd. En Nederland is al heel lang de grootste exporteur van uien, de grootste ter wereld zelfs. Na een natte nazomer zijn de rooimachines nu massaal het land opgegaan om de miljoenen kilo's aan uien binnen te halen. Daar is haast bij.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Ouderen Nederland laten voor honderden miljoenen euro aan pensioen liggen. Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Pensioenfondsen doen hun best om die mensen op te sporen, maar ze kunnen hen toch lang niet altijd vinden, waardoor veel zuurverdiende pensioenpotjes uiteindelijk in de portemonnee van de pensioenfondsen eindigen. Mantelzorgers hebben het zwaar. Het verzorgen van je naasten kost veel tijd en - misschien wel nog meer - energie. Maar het levert ook mooie dingen op. Gebeurtenissen die niet snel de aandacht krijgen in de discussies over mantelzorg. Vandaar dat er een campagne begint start. Voor het 'Nationaal mozaïek van mooie Mantelzorgmomenten' worden mantelzorgers opgeroepen hun gelukkige momenten te delen. Een regelrechte domper voor de schatgravers in Zeeland! De zogenoemde verdronken stad Reimerswaal, zo’n 40 kilometer van onze uitzendlocatie in Middelburg vandaan, zal een officiële rijksmonumentenstatus krijgen en dat betekent dat er niet zomaar meer gegraven mag worden. Amateurarcheoloog Anton van Oost heeft al vele vondsten gedaan in het gebied dat ooit een stad was, en die hobby dreigt nu in rook op te gaan.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Verpleeghuizen zien een toename van bewoners die meer zorg nodig hebben. Toch zijn de bewoners van deze instellingen niet per se ongelukkig. Zes van de tien bewoners zegt namelijk gelukkig te zijn. De bewoners geven hun leven en rapportcijfer van 7,3. Tegelijkertijd zien de ouderen wel dat het personeel gehaast is. Meer persoonlijke aandacht is welkom. Het is een puinhoop bij vervoersbedrijf PlusOV in Gelderland. Leerlingen komen te laat op school en ouderen zitten soms uren te wachten totdat ze worden opgehaald. Zo komen er bij het Zonnehuis in Beekbergen, waar senioren een dagbesteding hebben, consequent mensen te laat. En treinstation Amsterdam Centraal had veel last van hangjongeren. Inderdaad, had. Het probleem is opgelost dankzij een verrassende maatregel: het draaien van Eftelingmuziek. Het idee kwam van Daan Bartels, conciërge in Schiedam. Hij zette dit middel 2,5 jaar geleden voor het eerst in op zijn school en het was zo succesvol dat het nu dus ook op andere plekken wordt ingezet.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

In 2020 mogen in Nederland niet meer dan 500 doden vallen in het verkeer. Dat is het doel van de overheid. Maar vorig jaar nam het aantal verkeersdoden toe en ook dit jaar stijgt het aantal weer, blijkt uit nieuwe cijfers. Opvallend is dat de meeste verkeersdoden vallen op wegen waar maximaal 50 kilometer per uur gereden mag worden. Afgelopen zondag was het nog raak op zo'n weg in Zwolle. Een motorrijder kwam om het leven. De buurtbewoners willen actie. We zijn nog altijd in Blokzijl en verdiepen ons in een van de lokale specialiteiten: de Blokzijler Brok. Deze koek ontstond ooit per ongeluk, maar viel direct in de smaak. Op dit moment wordt de Blokzijler Brok in nog maar één bakkerij gemaakt. Vader en zoon Prins laten ons zien hoe ze de koek maken. En het oesterseizoen is geopend. Een mooi moment om op pad te gaan met een oesterbaron. Danny Nelis neemt ons mee als hij oesters gaat vangen. Hij laat ook zijn nieuwe manier om te kweken zien. Die is nodig door de opkomst van de oesterboorder, een slak die jonge oesters opeet.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Nationaal Park Weeribben-Wieden is een week lang onze achtertuin. We stappen met boswachter André Donker in de boot en laten zien hoe mooi het is. Het nationaal park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Genoeg te zien en te beleven dus en een must voor de natuurliefhebber. Het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG gaat samen met zeven andere Europese kennisinstellingen een groot onderzoek doen naar tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Mensen die hier last van hebben, horen een constant geluid zoals een piep of gezoem waar ze vaak radeloos van worden. Zo ook de 54-jarige Peter Deiman. Hij heeft al 21 jaar een harde piep in zijn oren... En de Noordoostpolder is jarig, 75 jaar geleden werd de polder drooggelegd. Dit voormalig stukje IJsselmeer werd ingepolderd om de vraag naar nieuw boerenland op te vangen. Niet veel later trokken de eerste boeren erheen. Daaronder ook Frans Vos, nu 93 jaar oud, een echte polderpionier.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

We zijn de rest van de week in Blokzijl. We gaan op zoek naar de hoogtepunten van deze plaats in Overijssel. We zien drie mooie plekken, namelijk: prachtige gevels van de koopmanshuizen aan de Bierkade, de sluis en de legende van Kaatje. Het is Prinsjesdag. Tijdens de tocht van de Glazen Koets volgen we 56 vrouwen en drie mannen uit — het van onze uitzendlocatie nabijgelegen — Staphorst. Zij staan in traditionele klederdracht langs de route. We zien hoe zij de dag beleven. En wist je dat Eindhoven de bevrijding elk jaar op 18 september viert? Net als veel andere plaatsen in Zuid-Nederland werd Eindhoven in september 1944 bevrijd door de geallieerden. Toch is het de enige stad die dat jaarlijks groots viert.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Nederlanders in de leeftijdscategorie 40 tot 80 jaar checken zichzelf te weinig op verschijnselen van hoofd- en halskanker. Dat zegt dat patiëntenvereniging Hoofd-Hals op basis van en enquête die zij hebben gehouden onder ruim 800 Nederlanders. Zeventig procent van de ondervraagden zegt dat zij zichzelf nooit of sporadisch controleren op symptomen. We laten zien waar je op moet letten. Je krijgt een Whatsappberichtje van een een goede vriend of familielid die in paniek is. Hij of zij moet dringend wat rekeningen betalen, maar internetbankieren doet het niet. Of jij niet wat geld over wilt maken... Het klinkt onschuldig, maar dat is het niet. De politie waarschuwt: oplichting via Whatsapp komt steeds vaker voor. Lia Kortland kan hierover meepraten. In plaats van naar haar schoonzus, maakte ze 2500 euro over naar haar oplichters. En al meer dan dertig jaar geniet meneer Wiranta uit Zoetermeer van zijn eigenhandig aangelegde tropische tuin. Maar nu moet hij plotseling voor de tuin gaan betalen. De gemeente vraagt geld voor een stukje tuin dat meneer Wiranta in bruikleen had gekregen. Als hij niet betaald dan moet hij ruimen!

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Nederland helpt Sint-Maarten. Tijdens de speciale actiedag voor het door orkaan Irma getroffen eiland, schakelen we met het actiecentrum in Beeld en Geluid. Presentator Winfried Baijens beantwoordt vragen en geeft een tussenstand. 75.000 euro omzet verliezen omdat je land onder water staat. Het overkwam Dirk Stam, tuinder uit het Noord-Hollandse Oudijk. Zijn bieten, wortels, aardappels en broccoli kan hij weggooien, door het vele water dat geen kant op kan. Het wordt veroorzaakt door wegwerkzaamheden en het hoogheemraadschap zou actie ondernemen. Maar de boeren zijn inmiddels al de klos. En verloskundigen zijn boos. Heel boos. De zorgverzekeraars willen niet het geadviseerde bedrag vergoeden. De verzekeraars zijn het niet eens met het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit. De verloskundigen zijn bang dat ze daardoor de kwaliteit van de zorg niet meer kunnen waarborgen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Wie permanent in een vakantiehuis woont verliest per direct de huurtoeslag. Door een wetswijziging uit 2016 zijn zo'n 2000 bewoners van vakantieparken de pineut. De woningen voldoen volgens de nieuwe wet niet genoeg aan de isolatie en brandveiligheid die voor woningen van een permanent verblijf gelden. Krista uit Drijben woont op een vakantiepark en maakt zich ernstige zorgen. De wetswijziging zorgt voor grote financiële spanning en Krista dreigt aan de rand van de afgrond te staan. Per jaar zijn er steeds meer mensen die zijn genezen van kanker. Ongeveer 60.000 per jaar. En ondanks dat dit aantal toeneemt, worden ze financieel gezien nog jaren door hun ziekte achtervolgd. Bijvoorbeeld doordat ze geweigerd worden voor een hypotheek of een hele hoge premie voor de verzekering moeten betalen. En daar moet nu snel een concrete oplossing voor komen, want er zitten nu al ruim honderdduizend mensen door in de problemen. En de Nederlandse stad Lelystad is wereldberoemd in Mongolië. En dat allemaal dankzij het przewalskipaard. De paarden die dreigden uit te sterven werden in Nederland opnieuw gefokt en terug gebracht naar hun thuisland.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

De zorg voor ouderen staat onder druk als gevolg van een toenemend tekort aan personeel. Als er nu geen drastische maatregelen worden genomen is er over vijf jaar een tekort van 125.000 verzorgenden. Nu al staan er 25.000 vacatures open. Het probleem speelt vooral in de thuiszorg en in de verzorgingshuizen. En het verzorgende personeel zelf maakt zich ook grote zorgen over het tekort aan collega's. Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat blijkt wel in Rotterdam, waar veel bewoners van een flat noodgedwongen thuis moeten blijven. De lift is stuk. Sommige bewoners kunnen niet of moeilijk traplopen en dus geen boodschappen doen. Gelukkig is buurman John zo lief al een paar avonden voor zijn oudere buren te koken. En de beste kaas van Europa komt uit het Hollandse Bleskensgraaf. Dat heeft een Britse jury bepaald op de Global Cheese Awards. De Oscars onder de kaas. In het kleine plaatsje in Zuid-Holland zijn ze maar wat trots op hun prijs. In de meer dan honderd jaar oude kaasfabriek De Graafstroom laten kaasmakers zien waarom hun kaas de winnaar is.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Het protest tegen de aanvliegroutes voor Lelystad Airport zwelt aan. Duizenden mensen hebben een petitie ondertekend tegen de voorgestelde vliegroutes. Die werden vandaag aangeboden in de Tweede Kamer. Alles draait om de ingebruikname van het vernieuwde Lelystad Airport. Begin 2019 gaat dat vliegveld vluchten overnemen die nu nog Schiphol aandoen. Het aantal bijna-ongelukken op spoorwegovergangen met ouderen die slecht ter been zijn neemt schrikbarend toe. Wielen van rollators en scootmobielen komen regelmatig vast te zitten tussen de rails of ouderen vallen tussen de spoorbomen om. Dat leidt tot gevaarlijke situaties en daarom wil Prorail speciale voorlichting gaan geven. In Amersfoort was er zelfs een speciale oversteekcursus.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Stel je voor: je wordt een dagje ouder en moet verhuizen. Met het oog op de toekomst zoek je een keurige, rustige seniorenflat uit. Maar een paar jaar later zit die flat beurtelings vol met hangjongeren, verslaafden en verwarde personen. Het overkwam Elly Hermens uit Bergen op Zoom. Jarenlang woonde ze met veel plezier in appartementencomplex De Borg. Maar inmiddels is ze doodsbang in haar eigen huis. We zouden eigenlijk de hele week op een prachtige locatie in Den Bosch zitten. Maar de weersvoorspellingen zijn zo slecht dat we helaas hebben besloten terug te gaan naar de studio. We hadden je heel graag van alles van Den Bosch laten zien. En dat doen we gewoon alsnog. En de eerste Nederlandse toeristen keren terug uit Sint-Maarten, dat zwaar werd getroffen door orkaan Irma. We zijn op Vliegbasis Eindhoven om de evacués op te vangen.

Deze uitzending bekijken

Hallo Nederland

Hallo Nederland

Een groot gedeelte van Sint Maarten is compleet verwoest door orkaan Irma. Samantha Jane uit Enschede komt in actie. Ze verzamelt 25.000 zaklampen om de bewoners van het eiland te helpen. Gemiddeld zijn het 35.000 stellen per jaar die scheiden. Voor deze mensen is 8 september de 'Dag van de Scheiding'. Maar deze dag is ook bedoeld voor kinderen, want ook zij zijn vaak de dupe van deze ingrijpende beslissing van hun ouders. Wij bezoeken een paar kinderen van gescheiden ouders. Het gaat goed met de sport fierljeppen, een extreme heel-Hollandse sport voor een kleine groep mensen die er serieus mee bezig is. We ontmoeten iemand die de sport beoefent. In deze uitzending nemen we u voor het laatst mee naar de visafslag van Scheveningen. Dit keer laten we de veilig van de vis zien.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.