True
Nederland.TV - TV kijken via internet, de beste tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nederland.TV

Anatomische les met Ria Bremer - Alle afleveringen

Anatomische les met Ria Bremer

Anatomische les met Ria Bremer

Het bewonderen van de autoklisteer. Een apparaat met een akelig grote spijker waarop je moest gaan zitten, 'goed landen' zegt medisch historicus Mart van Lieburg, en dan ervoor zorgen dat de inhoud van de spuit, met een soort haarlemmerolie, via de anus naar binnen wordt gespoten. Maar ook het bekijken van de schilderijen met de aandoenlijk door minnepijn verscheurde vrouwen die de klisteer krijgen voorgeschreven met hele andere bedoelingen. In de grote loods op Urk waar Mart van Lieburg duizenden boeken met medisch historische waarde van de vuilniscontainer redt en ook een verzameling registers van rond 1770 met de namen van iedereen die als drenkeling staat geregistreerd en de manier waarop de levens konden worden gered. Het beademen met de tabaksrookklisteer via de anus en het toedienen van brandewijn. Mond-op-mondbeademing was volkomen onbekend. Tot slot een bezoek aan het Teylers Museum met de elektriseermachine (het begin van het eeg en ecg), het verhaal van de lijkenprikker en de trepaanboor.

Deze uitzending bekijken

Anatomische les met Ria Bremer

Anatomische les met Ria Bremer

De geschiedenis van de geneeskunde in verhalen, schilderijen, prenten en gravures. Een zoektocht vol verbazing en verwondering van Ria Bremer in musea en bibliotheken. Haar gids is medisch historicus prof dr. Mart van Lieburg die haar meeneemt naar het Mauritshuis in Den Haag. Daar hangt De Anatomische les van prof Tulp, het wereldberoemde schilderij van Rembrandt met die openliggende linkerarm. De zoektocht kan beginnen. Heeft Rembrandt die arm echt los meegenomen naar zijn atelier om hem zo goed mogelijk te kunnen schilderen en hoe kwamen ze eigenlijk aan de lijken die voor het ontleden werden gebruikt? Angstaanjagend zijn de tekeningen van en de verhalen over het werk van de chirurgijns. Hun standaardwerk heet niet voor niets het Wapenhuis der heelmeesters, want de te gebruiken messen en boren doen inderdaad aan wapens denken... en dan ook nog te bedenken dat er geen narcose was en het amputeren van borst of been dus zonder verdoving moest gebeuren.

Deze uitzending bekijken